Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

65Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Een paar jaar geleden werd matcha het in-drankje. Maar het groene poeder uit Japan kan veel meer doen dan alleen een koel in-drankje zijn. Het kan gemakkelijk als thee gezet worden of verwerkt worden in baksels. Sommigen vinden het heerlijk, anderen vinden het een bittere nasmaak hebben.

Matcha poeder kan op vele manieren gebruikt worden. Afhankelijk van de kwaliteit kan matcha poeder zelfs gebruikt worden om te koken, te bakken of als drank. Met onze Matcha poeder test 2023 willen we je kennis laten maken met het product en je helpen het juiste poeder te vinden.

De belangrijkste feiten in een notendop

  • Het woord matcha komt uit het Japans en betekent gemalen thee. Deze groene thee wordt verkregen van een speciale theeplant (Tencha). Het poeder dankt zijn aromatische karakter aan de uitvoerige teelt- en oogstprocessen.
  • Matcha poeder wordt zowel in China als in Japan gekweekt. Er zijn echter grote verschillen in de manier waarop het gemaakt wordt. Terwijl in Japan traditionele teelt- en verwerkingstechnieken worden gebruikt, produceert China Matcha poeder als massaproduct.
  • Een goed matcha poeder bestaat uit gezonde ingrediënten en kan beschouwd worden als een echt supervoedsel. Het bevat niet alleen mineralen en cafeïne, maar ook vitamines, antioxidanten en aminozuren.

Beste Matcha Poeder: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Matcha

Poeder Bij het kopen van Matcha poeder kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft.

Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag zo nodig om de certificaten van de fabrikant te zien. Om het je gemakkelijker te maken te beslissen welk Matcha poeder je moet kopen, willen we de aankoop- en beoordelingscriteria die voor onze test van belang zijn meer in detail presenteren.

Kwaliteit

In principe is het heel gemakkelijk om matcha poeder van hoge kwaliteit te herkennen. Het heeft een diepgroene kleur, ruikt verkwikkend complex en smaakt zoet en fruitig. Matcha wordt ook verbouwd in veel bekende teeltgebieden in Japan.

Om een poeder met een intense smaak te verkrijgen, worden de planten soms enkele weken in de schaduw gezet. Het beste Matcha poeder wordt verkregen uit Tencha, een theeplant die beschouwd wordt als de hoogste kwaliteit groene thee ter wereld.

Voor een uitstekend poeder is het ook belangrijk dat het een fijne consistentie heeft. Dit betekent dat het gemakkelijker oplost in water en geen residu achterlaat. Doorslaggevend voor de smaak van Matcha poeder is niet alleen de teelt, maar ook de oogst. De bovenste scheuten van de plant worden met de hand genomen en dan verwerkt. Zoals je ziet kun je een Matcha poeder van hoge kwaliteit herkennen aan de geur, kleur, smaak of informatie over de herkomst.

Toepassing

Matcha poeder kan op vele manieren gebruikt worden. Je kunt het gebruiken om te bakken, om smoothies te verfijnen, om thee te zetten of om desserts te toveren.

Sommige poeders zijn echte allrounders, andere zijn alleen geschikt voor koken en bakken. Let dus op het etiket, want fabrikanten geven de toepassingsgebieden aan. Zoek ook naar heerlijke recepten, zoals matcha koekjes, matcha cakes of verschillende soorten ijs.

Prijs en herkomst

Matcha poeder is een hoogwaardig product dat zijn prijs heeft. Dit hangt vooral af van de herkomst, de teelt, de oogst en de verwerking van het product. In feite zijn er verschillen of een poeder uit China of Japan komt. Een van de belangrijkste kenmerken is echter de snellere productie, vanwege de grote vraag. Hier presteert Japan nog steeds het best, maar dat weegt dan op tegen de prijs. Een ander kenmerk is het gebruik van pesticiden.

In Japan wordt veel belang gehecht aan biologische teelt en dus aan het afzien van chemische middelen. In China daarentegen wordt hier losser mee omgesprongen, wat de prijs dan weer omlaag brengt.

Bedenk bij het kopen van Matcha poeder dat het in China als een massaproduct beschouwd wordt en daarom goedkoop geproduceerd wordt. In Japan worden traditionele teelt- en verwerkingsstappen gebruikt, wat hogere kosten maar betere kwaliteit oplevert.

Ingrediënten

Matcha poeder kan vanwege zijn ingrediënten als een echt supervoedsel beschouwd worden. Behalve cafeïne, antioxidanten en aminozuren, bevat het ook enkele mineralen en vitaminen.

Er zit niet alleen calcium, ijzer, zink, koper en kalium in, maar ook vitamine A, B1, B2, B6, C, E en K.

Omdat de cafeïne in gebonden vorm is, kan het lichaam het langzamer opnemen en een langer effect bereiken. Bovendien ben je meteen even springerig als bij gewone koffie. Zoek bij het kopen naar gecertificeerde biologische kwaliteit.

Dit betekent dat het poeder in een onafhankelijk laboratorium getest is en zonder extra ingrediënten of chemicaliën gemaakt is. Je wilt je lichaam immers alleen het natuurlijke product te eten geven en geen extra bestrijdingsmiddelen.

Gids: Veelgestelde vragen over matcha poeder in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van matcha poeder en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is matcha poeder en hoe werkt het?

Matcha poeder is een diepgroen poeder dat uit de Japanse streek komt en wordt gewonnen uit een speciale theeplant (Tencha). Het poeder dankt zijn aromatische karakter aan de complexe teelt- en oogstprocessen. De meeste tijd staan de planten in de schaduw, wat de aanmaak van chlorofyl en aminozuren in het theeblad stimuleert.

Dit geeft Matcha poeder zijn zoete en milde karakter en zijn diepgroene kleur.  Het fijne matcha poeder bevat veel gezonde ingrediënten die verschillende effecten hebben op het menselijk lichaam. We hebben ze hieronder voor je samengevat.

Matcha Pulver-1

Het diepgroene poeder is ideaal om met een bamboe garde tot een romige thee te roeren. (Image source: Matcha & Co / Unsplash)

Waakzaamheid en stresskiller

Het aminozuur L-theanine dat in matcha poeder zit, kan alfagolven in de hersenen stimuleren. Deze kunnen je op hun beurt helpen je meer ontspannen te voelen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om stress of tekenen ervan tegen te gaan(1).

Bovendien kan L-theanine niet alleen helpen om de stemming te verbeteren, maar ook om de concentratie te verhogen en het geheugen te verbeteren. Bovendien kan matcha poeder helpen om de ziekte van Alzheimer te verminderen(2).

Werking van antioxidanten

Matcha poeder bevat veel antioxidanten, deze kunnen het menselijk lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Een daarvan zijn de zogenaamde catechinen, waarvan epigallocatechin gallate (EGCG) de meest effectieve is.

EGCG kan helpen ontstekingen in het lichaam te bestrijden en cellen te herstellen(3).

Werking ter bescherming tegen hart- en vaatziekten

Antioxidanten kunnen ook hart- en vaatziekten helpen voorkomen en de sterfte door hart- en vaatziekten verminderen. Dit kan te maken hebben met de polyfenolen in groene thee, die een positief effect hebben op het lichaam. (4)

Werking bij gewichtsverlies

Van Matcha poeder wordt gezegd dat het helpt bij gewichtsverlies. In feite is aangetoond dat het groene poeder kan helpen om de stofwisseling te stimuleren en zo het calorieverbruik te versnellen. Bovendien kan de vetverbranding met wel 17% toenemen(5).

Ook al kan matcha poeder je helpen afvallen, het is geen wondermiddel voor vetverbranding. Het is slechts een ondersteunend product. Er zijn enkele kritische stemmen die niet geloven dat matcha poeder een direct effect heeft op gewichtsverlies, of dat het een te verwaarlozen effect heeft(6).

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van matcha poeder?

Matcha poeder bestaat uit het hele blad van de plant, wat ook betekent dat je, als je bijvoorbeeld matcha thee drinkt, alle stoffen binnenkrijgt.

Elk lichaam neemt de grote hoeveelheid antioxidanten anders op en verwerkt ze dienovereenkomstig.

Vooral met poeder dat niet volgens strenge biologische teelt- en oogstprocédés verkregen is, kan dit betekenen dat er chemische stoffen in zitten. Maar hoewel biologische matcha poeders een gezondere keuze zijn, zijn zelfs deze geen garantie voor een onberispelijk product (7).

Bij sommigen kan het bijvoorbeeld misselijkheid veroorzaken of zelfs symptomen die lijken op lever- of niervergiftiging.(8)

Hoe moet Matcha poeder gedoseerd worden?

Matcha poeder bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, vergelijkbaar met espresso. Ook al is het effect trager, het blijft langer in het lichaam(9).

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft bepaald dat een volwassene niet meer dan 400 mg cafeïne per dag mag consumeren. Deze hoeveelheid komt overeen met ongeveer 6-7 kopjes matcha thee(10).

Om de ideale hoeveelheid af te meten, kun je een bamboe lepel gebruiken, die overeenkomt met ongeveer 1 milligram per lepel.

Hoe maak je matcha poeder klaar?

Matcha poeder kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Om te koken, te bakken of als thee.

Om een Matcha thee te bereiden gebruik je heet water, dat tussen de 70 en 80 graden moet zijn.

Voor een kopje Matcha thee kun je 4 bamboe spatels per kopje gebruiken, of als alternatief 2 theelepels. Als je deze mengt met 50-70 milliliter heet water, heb je de ideale hoeveelheid voor een kop matcha thee. Meng het poeder met het water in een kom en klop met een bamboe garde tot schuim. Matcha poeder kan ook gebruikt worden om koekjes, cake en ijs te maken. (Image source: Tom Heftiba / Unsplash) Je kunt matcha poeder ook gebruiken om smoothies te verfijnen. Let echter op de dosering die in het recept gegeven wordt. Minder is vaak meer als het gaat om de hoeveelheid matcha poeder.

Matcha Pulver

Welke kwaliteitssoorten van matcha poeder zijn er?

Matcha poeder is verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsklassen, die we je in deze tabel nader willen toelichten om je een snel overzicht te geven van wat je nodig hebt.

Quality levele Kenmerken
Supreme matcha Uitgekiend productieproces dat leidt tot een zeer goede smaakbeleving.
Premium-Matcha Het minder doorwrochte productieproces geeft een minder intense smaak.
Koken matcha Het hogere aandeel bittere stoffen maakt dat het poeder minder geschikt is om puur van thee te genieten.

Supreme matcha wordt biologisch gekweekt en is onderworpen aan de strengste voorschriften. Het wordt ook getest in een onafhankelijk laboratorium en daarna geverifieerd. Premium Matcha, daarentegen, wordt sneller gemalen, waardoor veel smaken verloren gaan. Koken matcha heeft een meer wrange smaak, maar is ideaal voor het maken van cakes en desserts.

Matcha Pulver

Op het internet zijn veel recepten voor desserts met matcha poeder te vinden. Een ervan is een matcha tiramisu. (Image source: Chinh Le Duc / Unsplash)

Welke accessoires heb je nodig om matcha thee te zetten?

Om matcha thee te zetten met matcha poeder heb je een paar dingen nodig. We stellen ze hieronder graag aan je voor: Een

Bamboe garde: Klop hiermee het poeder in de kom tot een romige thee tot er geen klontjes meer te zien zijn. De bezem kan normaal met schoon water worden schoongemaakt. Een

Bezemhouder: Dit apparaat maakt het gemakkelijker om je bamboe bezem aan de lucht te laten drogen. Dit gebruiksvoorwerp is geen must, maar het wordt vaak bij matcha sets geleverd. Een

Bamboe lepel: Met de lange lepel of spade van bamboe kun je de ideale hoeveelheid afmeten. Een lepel komt overeen met ongeveer 1 gram Matcha poeder. Het is beter de lepel niet onder water te houden, maar hem met een droge doek af te vegen. Een

Kom: Het poeder en water worden in de kom gemengd en met behulp van de bezem tot een schuimige consistentie geklopt. Een Matcha complete set biedt je alle gebruiksvoorwerpen in één pakket. Als dit geen optie is, is het ook voldoende om alleen de bezem en de kom bij de hand te hebben. Door de thee zachtjes op te kloppen, wordt hij schuimig en vrij van klontjes.

Welke alternatieven zijn er voor Matcha poeder?

Het is al aangetoond dat Matcha poeder een veelzijdig supervoedsel is. We willen je echter een paar alternatieven voor groene thee poeder geven.

Alternatief Effect
Andere groene thee Deze theesoorten hebben in principe dezelfde werking als matcha poeder. Het enige verschil is dat het matcha poeder vetoplosbare vitamines bevat.
Kamilletheea Deze thee heeft ook een kalmerend effect op de ziel.
Paardebloemtheee Deze soort ondersteunt de spijsvertering.

Matcha poeder uit Japan kun je ook vervangen door plaatselijke producten als je de smaak niet lekker vindt. Vetoplosbare vitamines komen ook voor in gewone groenten. Kruidenthee uit de tuin kan ook gebruikt worden bij spijsverteringsproblemen of om te kalmeren.

Beeldbron: Grafvision/ 123rf.com

Referenties (10)

1. Nobre AC, Rao A, Owen GN. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8. PMID: 18296328.
Bron

2. Ide K, Yamada H, Takuma N, Park M, Wakamiya N, Nakase J, Ukawa Y, Sagesaka YM. Green tea consumption affects cognitive dysfunction in the elderly: a pilot study. Nutrients. 2014 Sep 29;6(10):4032-42. doi: 10.3390/nu6104032. PMID: 25268837; PMCID: PMC4210905.
Bron

3. Weiss DJ, Anderton CR. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. J Chromatogr A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80. doi: 10.1016/s0021-9673(03)01133-6. PMID: 14518774.
Bron

4. Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, Kikuchi N, Nakaya N, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65. doi: 10.1001/jama.296.10.1255. PMID: 16968850.
Bron

5. Venables MC, Hulston CJ, Cox HR, Jeukendrup AE. Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84. doi: 10.1093/ajcn/87.3.778. PMID: 18326618.
Bron

6. Jurgens TM, Whelan AM, Killian L, Doucette S, Kirk S, Foy E. Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Dec 12;12:CD008650. doi: 10.1002/14651858.CD008650.pub2. PMID: 23235664.
Bron

7. Schwalfenberg G, Genuis SJ, Rodushkin I. The benefits and risks of consuming brewed tea: beware of toxic element contamination. J Toxicol. 2013;2013:370460. doi: 10.1155/2013/370460. Epub 2013 Oct 23. PMID: 24260033; PMCID: PMC3821942.
Bron

8. Manteiga R, Park DL, Ali SS. Risks associated with consumption of herbal teas. Rev Environ Contam Toxicol. 1997;150:1-30. doi: 10.1007/978-1-4612-2278-1_1. PMID: 8978213.
Bron

9. Nathan PJ, Lu K, Gray M, Oliver C. The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. J Herb Pharmacother. 2006;6(2):21-30. PMID: 17182482.
Bron

10. Scientific opinion on the safety of green tea catechins.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Nobre AC, Rao A, Owen GN. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8. PMID: 18296328.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ide K, Yamada H, Takuma N, Park M, Wakamiya N, Nakase J, Ukawa Y, Sagesaka YM. Green tea consumption affects cognitive dysfunction in the elderly: a pilot study. Nutrients. 2014 Sep 29;6(10):4032-42. doi: 10.3390/nu6104032. PMID: 25268837; PMCID: PMC4210905.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Weiss DJ, Anderton CR. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. J Chromatogr A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80. doi: 10.1016/s0021-9673(03)01133-6. PMID: 14518774.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, Kikuchi N, Nakaya N, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65. doi: 10.1001/jama.296.10.1255. PMID: 16968850.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Venables MC, Hulston CJ, Cox HR, Jeukendrup AE. Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84. doi: 10.1093/ajcn/87.3.778. PMID: 18326618.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Jurgens TM, Whelan AM, Killian L, Doucette S, Kirk S, Foy E. Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Dec 12;12:CD008650. doi: 10.1002/14651858.CD008650.pub2. PMID: 23235664.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Schwalfenberg G, Genuis SJ, Rodushkin I. The benefits and risks of consuming brewed tea: beware of toxic element contamination. J Toxicol. 2013;2013:370460. doi: 10.1155/2013/370460. Epub 2013 Oct 23. PMID: 24260033; PMCID: PMC3821942.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Manteiga R, Park DL, Ali SS. Risks associated with consumption of herbal teas. Rev Environ Contam Toxicol. 1997;150:1-30. doi: 10.1007/978-1-4612-2278-1_1. PMID: 8978213.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Nathan PJ, Lu K, Gray M, Oliver C. The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. J Herb Pharmacother. 2006;6(2):21-30. PMID: 17182482.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Scientific opinion on the safety of green tea catechins.
Ga naar bron
Recensies