Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

54Bestede uren

41Beoordeelde onderzoeken

162Verzamelde opmerkingen

Welke soorten Manuka Honing zijn er? Welke Manuka Honing is geschikt voor mij? Waar moet ik op letten bij het kopen van Manuka Honing? Er is een grote verscheidenheid aan Manuka Honing verkrijgbaar en je zult de juiste voor je willen vinden. Omdat Manuka honing voor veel mensen een onmisbaar hulpmiddel voor de gezondheid en wondgenezing is, moet je beslist de juiste voor je vinden.

In onze grote Manuka honing test 2023 willen we je alle informatie geven die je nodig hebt om de perfecte Manuka honing voor je te vinden. Behalve een vergelijking van Manuka Honing in zijn pure vorm en als zuigtabletten, vind je hier ook een overzicht van de voor- en nadelen van Manuka Honing.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Manuka honing is al duizenden jaren bekend en geliefd om zijn helende en antibacteriële eigenschappen.
 • Manuka honing kan niet alleen ingenomen worden, maar ook uitwendig gebruikt worden. Wanneer het op wonden wordt aangebracht, kan het helpen bij de genezing ervan
 • (Manuka) honing is het enige voedsel ter wereld dat niet bederft

Beste Manuka Honing: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Manuka Honing koopt

Manuka Honing wordt steeds populairder op de Duitse markt.
Voor veel mensen is Manuka Honing nog iets nieuws en er zijn verschillende soorten Manuka Honing, je moet je afvragen: “Welke soort Manuka Honing is de juiste voor mij? “.

Om deze beslissing wat gemakkelijker voor je te maken, willen we je kennis laten maken met verschillende presentatievormen. Maar eerst willen we enkele relevante vragen over Manuka honing beantwoorden.

Manuka Honig-1

Manuka honing is al duizenden jaren bekend om zijn helende eigenschappen.
(Image source: unsplash / alexander mills)

Wat is Manuka Honing?

Manuka honing is honing die door honingbijen geproduceerd wordt uit de nectar van de Zuidzee mirte (Manuka) bloem. Het wordt al eeuwenlang door de Maori van Nieuw-Zeeland gebruikt als een hoogwaardig voedingsmiddel.

Manuka honing wordt door bijen geproduceerd uit de nectar van de manuka boom. Deze is alleen inheems in Nieuw-Zeeland. Imkers zetten alleen bijenkasten neer in gebieden met een hoge concentratie manukabomen. De honing mag alleen Manuka honing heten als minstens 70% van de nectar van de Manuka boom afkomstig is.

Manuka Honig-2

Manuka honing wordt gewonnen uit de Zuidzeemirteboom in Nieuw-Zeeland. De boom komt verder alleen in delen van Australië voor.
(Image source: unsplash / joshua harris)

De oogst vindt jaarlijks plaats van januari tot februari. Elke partij honing wordt getest om de antibacteriële kracht ervan te meten en te evalueren. Er worden twee verschillende beoordelingssystemen gebruikt: UMF en MGO.

UMF staat voor unieke manuka factor. MGO staat voor methylglyoxal. De twee factoren worden als volgt ingedeeld:

UMF MGO
5+ 80+
10+ 250+
13+ 400+
16+ 550+
20+ 800+

Hoe werkt manuka honing?

Alle natuurlijke honing bevat methylglyoxal (MGO). Als het MGO in grotere hoeveelheden in de honing aanwezig is, zoals het geval is bij Manuka honing, is de honing zelfs werkzaam tegen resistente ziektekiemen.

Met het oog hierop zou Manuka honing in de toekomst een steeds belangrijker rol in de geneeskunde kunnen spelen, wanneer standaard antibiotica niet meer werkzaam zijn. Studies hebben dit effect al onderzocht en vonden dat MGO gelijkwaardig is aan een natuurlijk antibioticum.

Dit kan zelfs werkzaam zijn tegen multiresistente kiemen en gevaarlijke ziekenhuiskiemen.

Wanneer en voor wie is Manuka honing nuttig?

Manuka honing heeft vele eigenschappen, die we je eerst wetenschappelijk willen uitleggen

 • belemmert de celdeling van bacteriën (1)
 • vernietigt beschermende bacteriële biofilms en helpt de aanhechtingskrachten (het vermogen van bacteriën om zich aan weefsel te hechten) te verminderen (2)
 • penetreert het buitenste membraan van bacteriën en reageert met hun DNA (3)
 • Blokkeert de genen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de flagella (voortbewegingsorgaan) in bacteriën. Daardoor beperken de ingrediënten in Manuka honing de beweging van bacteriën en micro-organismen. (4)

Zowel onder imkers als onder medici wordt honing geacht de wondgenezing te ondersteunen. Het Universiteitsziekenhuis in Bonn deed een onderzoek naar Manuka honing, waaruit bleek dat het een antiseptische werking heeft en de snelle wederopbouw van dode cellen in weefsel ondersteunt.

Bovendien werd bewezen dat Manuka honing op wonden tot snellere wondgenezing leidt. Honing wordt door medici ook beschouwd als een middel om wonden te helpen genezen. Het universiteitsziekenhuis in Bonn deed een onderzoek naar Manduca honing, waaruit bleek dat het een antiseptische werking heeft en de snelle weefselregeneratie van dode cellen ondersteunt.

Bovendien is aangetoond dat Manuka honing die op wonden wordt aangebracht tot een snellere wondgenezing leidt. Dit komt vooral doordat glucose en fructose het vocht uit de wond trekken, waarbij de pH waarde van de honing ervoor zorgt dat de bacteriën zich niet meer vermenigvuldigen.

Manuka honing is dus heel veelzijdig en is werkzaam tegen

 • Bronchitis / Hoest en verkoudheid
 • Keelpijn
 • Sinus / voorhoofdsholteontsteking
 • Blaasontsteking
 • Gastritis
 • Tandplak en tandbederf
 • gebarsten lippen
 • Neurodermatitis
 • Acne, herpes
 • Schimmelziektes
 • versterkt het immuunsysteem

(5)

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het innemen van Manuka Honing ?

In het algemeen heeft Manuka honing slechts een gering risico of een zeer gering aantal bijwerkingen. Alleen diabetici en kinderen jonger dan een jaar kunnen beter geen Manuka nemen, vooral die met een zeer hoge MGO concentratie. Het methylglyoxal dat in de honing zit kan de zenuwbanen van diabetici gevoeliger maken. Dienovereenkomstig kan het, als het door een diabeticus in een hoog stadium wordt ingenomen, de gevoeligheid voor pijn aanzienlijk verhogen. Voorzichtigheid is hier geboden.

Verder moet opgemerkt worden dat Manuka honing niet gebruikt moet worden als aanvulling op suiker, maar in plaats van gewone suiker gebruikt moet worden. Zo is er minder risico dat de dagelijkse suikerbehoefte ver overschreden wordt.

(6)

Welke alternatieven zijn er?

Honing is in het algemeen bekend om zijn antibacteriële werking. In Manuka honing is de concentratie alleen beduidend hoger. Bijgevolg worden alle honingsoorten theoretisch als alternatieven beschouwd, alleen in een afgezwakte vorm.

Manuka Honig-3

Honing is een populair middel om bacteriën of ontstekingen te bestrijden. Niet voor niets wordt het populaire huismiddeltje “warme melk met honing” gebruikt tegen keelpijn.
(Image source: unsplash / matthew t rader)

Als je nog steeds op zoek bent naar een specifieke en bovendien plaatselijke honingsoort als alternatief, moet je eens goed kijken naar Duitse korenbloemhoning.

(7)

Besluit: Welke soorten Manuka honing zijn er en welke is geschikt voor mij?

Behalve de verschillende concentraties MGO kan Manuka honing ook in de vorm van zuigtabletten genomen worden. Daarom stellen we je graag het volgende voor

 • Manuka honing in zijn pure vorm
 • Manuka honing als zuigtabletten

Wat zijn de voordelen en nadelen van Manuka honing?

Manuka honing is al vele duizenden jaren bekend als geneesmiddel en werd in de oudheid al gebruikt tegen talrijke ziekten. Manuka honing wordt vooral gebruikt bij wondgenezing, maar ook bij veel andere klachten.

Manuka honing heeft speciale ingrediënten die voor veel klachten gebruikt kunnen worden. Het kan helpen tegen verkoudheid, maar is ook een belangrijk hulpmiddel bij wondgenezing. Manuka honing heeft een antiseptische en antibacteriële werking, die van groot nut is bij verschillende ziekten en klachten. Bacteriën, ziektekiemen en virussen kunnen gedood worden, wat voorkomt dat infecties in de eerste plaats ontstaan.

Manuka honing kan ook gebruikt worden voor littekengenezing. In al deze processen is vooral MGO (methylglyoxal) verantwoordelijk voor het effect.

De honing van de Manuka boom kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden om genezingsprocessen te bevorderen. (8)

Voordelen
 • Ondersteunt wondgenezing
 • Kan voor allerlei ziekten gebruikt worden
 • Geen bijwerkingen
Nadelen
 • Extreem duur
 • Ongeschikt voor diabetici
 • Juiste opslag moet in acht genomen worden

Wat onderscheidt Manuka honing zuigtabletten en wat zijn de voor- en nadelen?

Manuka honing zuigtabletten zijn een praktisch alternatief voor honing. De snoepjes kunnen gemakkelijk overal mee naar toe genomen worden en zijn makkelijk voor onderweg.

Ze zijn ook verkrijgbaar met een relatief hoog MGO gehalte van 400+. Ze helpen echter alleen bij ontstekingen en keelpijn en kunnen niet op wonden gebruikt worden.

Voordelen
 • Praktisch alternatief voor honing voor onderweg
Nadelen
 • Kan niet uitwendig gebruikt worden

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Manuka honing te vergelijken en te evalueren

Wil je Manuka honing kopen? In het volgende laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om Manuka honing te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde Manuka honing geschikt voor je is of niet.

Dosering

Omdat het bijna onmogelijk is Manuka honing te overdoseren, is de dosering van de honing betrekkelijk open. De nadruk ligt echter op bijna: voor diabetici is een Manuka Honing met een MGO gehalte van 400 of hoger ongeschikt.

Het methylglyoxal kan een negatief effect hebben op de zenuwbanen van diabetici, waardoor ze gevoeliger worden. Ook moet erop gelet worden de honing niet te geven aan kinderen jonger dan een jaar.

Bovendien moet iedereen erop letten dat hij Manuka honing met mate eet, rekening houdend met de totale caloriebalans.

Doseringsvorm

Manuka honing is in verschillende doseringsvormen verkrijgbaar. De bekendste en populairste vorm is Manuka Honing in zijn pure vorm.

Er zijn vooral 50g potten, 250g potten en 500g potten beschikbaar. Behalve de pure honing zijn er ook verschillende andere doseringsvormen. Een andere populaire vorm zijn Manuka honing zuigtabletten. Er zijn ook theeën die Manuka honing bevatten. Het MGO gehalte is echter zo laag dat we het in dit artikel niet bespreken.

MGO

Manuka honing kan niet alleen inwendig, maar ook uitwendig gebruikt worden. Om genezing van verschillende ziekten te bereiken, moet rekening gehouden worden met het MGO gehalte per kilogram.

Hoe hoger de concentratie van het methylglyoxal gehalte, hoe groter het effect van de manuka honing. Aan de verpakking kun je al zien hoe hoog de MGO concentratie is.

De regel is dat een hoogwaardige Manuka honing een MGO gehalte van 300 tot 400 moet hebben. Honing met een MGO gehalte van 100 kan echter ook voor kleine klachten gebruikt worden. (9)

Wetenswaardigheden over Manuka honing

Hoe en wanneer neem ik Manuka honing?

In een kleine studie bleek de consumptie van 20 g Manuka honing met een UMF 20 + (wat overeenkomt met een NGO van ca. 829 mg per kilogram) veilig te zijn. Tijdens de studie werden geen allergische reacties waargenomen. Ophopingen van MGO in het lichaam werden ook uitgesloten. (10)

Daarom wordt de consumptie van Manuka honing, zelfs met een zeer hoog MGO gehalte, door deskundigen als veilig beschouwd.

Omdat Manuka honing heel gemakkelijk te gebruiken is, is het bij uitstek geschikt voor het medicijnkastje. De dosering hangt altijd af van de symptomen: Als je huidproblemen wilt verlichten, moet je met een wattenstaafje een beetje van de honing op de aangedane plek deppen.

Wat is de houdbaarheid van Manuka Honing?

Honing is het enige voedsel ter wereld dat nooit bederft.
Bij archeologische opgravingen van een grafkamer werd een enkele duizenden jaren oude honing ontdekt die nog te bewaren was.

In principe is het mogelijk dat honing bederft. Maar als je het droog, donker en koel bewaart, blijft het eeuwig goed. Je moet er alleen voor zorgen dat het uit de buurt van licht wordt opgeborgen. Als het niet in het donker bewaard wordt, kan het gebeuren dat zijn antibacteriële bestanddelen vernietigd worden. Dit proces zou echter verscheidene maanden, zo niet jaren in beslag nemen.

Bovendien is honing hygroscopisch, wat betekent dat hij vocht uit de lucht onttrekt en dan begint te gisten. Daarom moet je ervoor zorgen dat de pot steeds goed afgesloten is. Als dit proces opzettelijk wordt opgewekt, verandert de honing door de gisting in mede (honingwijn), wat ook als een opwekkend middel wordt beschouwd.

Waarom is Manuka honing zo duur?

De Zuidzeemirte, die uit Nieuw-Zeeland komt, wordt beschouwd als een gestaag groene, dicht vertakte manukastruik. Hieruit wordt Manuka door de nijvere bijen gehaald. De plant groeit vooral in de afgelegen en moeilijk bereikbare streken in Noord-Zeeland.

De bijenvolken worden er dus heen gebracht en weer teruggebracht als het werk gedaan is. Dit proces is erg tijdrovend en duur, wat verklaart waarom deze honing van hoge kwaliteit zijn hoge prijs heeft. Natuurlijk zijn er ook verschillen in de kwaliteit van Manuka honing.

Het belangrijkste ingrediënt, methylglyoxal, varieert ook. Daarom is een prijsvergelijking belangrijk.

Beeldbron: Rawpixel / 123rf.com

Referenties (10)

1. The aim of this study was to investigate the effect of manuka honey, artificial honey and an antibacterial component (methylglyoxal) on cell division in methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Jenkins R, Burton N, Cooper R. J Antimicrob Chemother. 2011 Nov;66 
Bron

2. The aim of this study was to characterize the effect of manuka honey on medically important wound bacteria in vitro, focusing on its antiadhesive properties.
Bron

3. This study saya, that with the rise in prevalence of antibiotic-resistant bacteria, honey is increasingly valued for its antibacterial activity.
Bron

4. Manuka honey is a broad-spectrum antimicrobial agent that seems to affect different bacteria in many different ways. It has been shown to be bactericidal against Pseudomonas aeruginosa by destabilizing the cell wall, but we aimed to investigate whether there were further intracellular target sites.
Bron

5. In diesem Versuch handelt es sich um die Beurteilung der Evidenz für den Effekt und den Einfluss auf die Heilung verschiedener Krankheiten. Gethin G, Cowman S. J Clin Nurs 2009; 18: 466–74
Bron

6. Kamaratos AV, Tzirogiannis KN, Iraklianou SA, Panoutsopoulos GI, Kanellos IE, Melidonis AI. J. 2014 Jun;11(3):259-63.
Bron

7. We assessed four well-characterised New Zealand honeys, quantified for their key antibacterial components, methylglyoxal, hydrogen peroxide and sugar, for their capacity to prevent and eradicate biofilms produced by the common wound pathogen Pseudomonas aeruginosa. We demonstrate that: (1) honey used at substantially lower concentrations compared to those found in honey-based wound dressings inhibited P. aeruginosa biofilm formation and significantly reduced established biofilms; (2) the anti-biofilm effect of honey was largely driven by its sugar component; (3) cells recovered from biofilms treated with sub-inhibitory honey concentrations had slightly increased tolerance to honey; and (4) honey used at clinically obtainable concentrations completely eradicated established P. aeruginosa biofilms. These results, together with their broad antimicrobial spectrum, demonstrate that manuka honey-based wound dressings are a promising treatment for infected chronic wounds, including those with P. aeruginosa biofilms.
Bron

8. With the rise in prevalence of antibiotic-resistant bacteria, honey is increasingly valued for its antibacterial activity. To characterize all bactericidal factors in a medical-grade honey, we used a novel approach of successive neutralization of individual honey bactericidal factors. All bacteria tested, including Bacillus subtilis, methicillin-resistant Staphylococcus aureus, extended-spectrum beta-lactamase producing Escherichia coli, ciprofloxacin-resistant Pseudomonas aeruginosa, and vancomycin-resistant Enterococcus faecium, were killed by 10-20% (v/v) honey, whereas > or = 40% (v/v) of a honey-equivalent sugar solution was required for similar activity. Honey accumulated up to 5.62 +/- 0.54 mM H(2)O(2) and contained 0.25 +/- 0.01 mM methylglyoxal (MGO). After enzymatic neutralization of these two compounds, honey retained substantial activity. Using B. subtilis for activity-guided isolation of the additional antimicrobial factors, we discovered bee defensin-1 in honey. After combined neutralization of H(2)O(2), MGO, and bee defensin-1, 20% honey had only minimal activity left, and subsequent adjustment of the pH of this honey from 3.3 to 7.0 reduced the activity to that of sugar alone. Activity against all other bacteria tested depended on sugar, H(2)O(2), MGO, and bee defensin-1. Thus, we fully characterized the antibacterial activity of medical-grade honey.
Bron

9. In this study, we investigate the effect of manuka honey-impregnated dressings (MHID) on the healing of neuropathic diabetic foot ulcers (NDFU). A total of 63 Caucasians, type 2 diabetic patients followed up in the diabetic foot outpatient clinic comprised the study population. Patients were randomised in two groups as follows: group I patients were treated with MHID and group II patients were treated with conventional dressings (CD). The patients were followed up on a weekly basis for 16 weeks. Mean healing time was 31 ± 4 days in group I versus 43 ± 3 days in group II (P < 0·05). In group I patients 78·13% of ulcers became sterile during the first week versus 35·5% in group II patients; the corresponding percentages for weeks 2, 4 and 6 were 15·62% versus 38·7%, 6·25% versus 12·9% and 0% versus 12·9% respectively. The percent of ulcers healed did not differ significantly between groups (97% for MHID and 90% for CD). MHID represent an effective treatment for NDFU leading to a significant reduction in the time of healing and rapid disinfection of ulcers.
Bron

10. Honey is an established traditional medicine with a variety of putative nutritional and health effects, including antibacterial, antioxidant, anti-inflammatory and prebiotic. The aim of the present study was to investigate the safety of consuming manuka honey, UMF 20+, on healthy individuals by establishing whether UMF 20+caused an allergic response (as measured by IgE levels), changed major commensal and beneficial microbial groups in the gut and/or affected levels of one of the most common advanced glycation endpoints, N-(carboxymethyl)-lysine (CML).
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Manuka honey inhibits cell division in methicillin-resistant Staphylococcus aureus.
The aim of this study was to investigate the effect of manuka honey, artificial honey and an antibacterial component (methylglyoxal) on cell division in methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Jenkins R, Burton N, Cooper R. J Antimicrob Chemother. 2011 Nov;66 
Ga naar bron
Manuka honey inhibits adhesion and invasion of medically important wound bacteria in vitro.
The aim of this study was to characterize the effect of manuka honey on medically important wound bacteria in vitro, focusing on its antiadhesive properties.
Ga naar bron
How honey kills bacteria.
This study saya, that with the rise in prevalence of antibiotic-resistant bacteria, honey is increasingly valued for its antibacterial activity.
Ga naar bron
Manuka honey reduces the motility of Pseudomonas aeruginosa by suppression of flagella-associated genes
Manuka honey is a broad-spectrum antimicrobial agent that seems to affect different bacteria in many different ways. It has been shown to be bactericidal against Pseudomonas aeruginosa by destabilizing the cell wall, but we aimed to investigate whether there were further intracellular target sites.
Ga naar bron
Manuka honey vs. hydrogel – a prospective, open label, multicentre, randomised controlled trial to compare desloughing efficacy and healing outcomes in venous ulcers.
In diesem Versuch handelt es sich um die Beurteilung der Evidenz für den Effekt und den Einfluss auf die Heilung verschiedener Krankheiten. Gethin G, Cowman S. J Clin Nurs 2009; 18: 466–74
Ga naar bron
Manuka honey-impregnated dressings in the treatment of neuropathic diabetic foot ulcers. Int Wound
Kamaratos AV, Tzirogiannis KN, Iraklianou SA, Panoutsopoulos GI, Kanellos IE, Melidonis AI. J. 2014 Jun;11(3):259-63.
Ga naar bron
Honey can inhibit and eliminate biofilms produced by Pseudomonas aeruginosa.
We assessed four well-characterised New Zealand honeys, quantified for their key antibacterial components, methylglyoxal, hydrogen peroxide and sugar, for their capacity to prevent and eradicate biofilms produced by the common wound pathogen Pseudomonas aeruginosa. We demonstrate that: (1) honey used at substantially lower concentrations compared to those found in honey-based wound dressings inhibited P. aeruginosa biofilm formation and significantly reduced established biofilms; (2) the anti-biofilm effect of honey was largely driven by its sugar component; (3) cells recovered from biofilms treated with sub-inhibitory honey concentrations had slightly increased tolerance to honey; and (4) honey used at clinically obtainable concentrations completely eradicated established P. aeruginosa biofilms. These results, together with their broad antimicrobial spectrum, demonstrate that manuka honey-based wound dressings are a promising treatment for infected chronic wounds, including those with P. aeruginosa biofilms.
Ga naar bron
How honey kills bacteria
With the rise in prevalence of antibiotic-resistant bacteria, honey is increasingly valued for its antibacterial activity. To characterize all bactericidal factors in a medical-grade honey, we used a novel approach of successive neutralization of individual honey bactericidal factors. All bacteria tested, including Bacillus subtilis, methicillin-resistant Staphylococcus aureus, extended-spectrum beta-lactamase producing Escherichia coli, ciprofloxacin-resistant Pseudomonas aeruginosa, and vancomycin-resistant Enterococcus faecium, were killed by 10-20% (v/v) honey, whereas > or = 40% (v/v) of a honey-equivalent sugar solution was required for similar activity. Honey accumulated up to 5.62 +/- 0.54 mM H(2)O(2) and contained 0.25 +/- 0.01 mM methylglyoxal (MGO). After enzymatic neutralization of these two compounds, honey retained substantial activity. Using B. subtilis for activity-guided isolation of the additional antimicrobial factors, we discovered bee defensin-1 in honey. After combined neutralization of H(2)O(2), MGO, and bee defensin-1, 20% honey had only minimal activity left, and subsequent adjustment of the pH of this honey from 3.3 to 7.0 reduced the activity to that of sugar alone. Activity against all other bacteria tested depended on sugar, H(2)O(2), MGO, and bee defensin-1. Thus, we fully characterized the antibacterial activity of medical-grade honey.
Ga naar bron
Manuka honey-impregnated dressings in the treatment of neuropathic diabetic foot ulcers
In this study, we investigate the effect of manuka honey-impregnated dressings (MHID) on the healing of neuropathic diabetic foot ulcers (NDFU). A total of 63 Caucasians, type 2 diabetic patients followed up in the diabetic foot outpatient clinic comprised the study population. Patients were randomised in two groups as follows: group I patients were treated with MHID and group II patients were treated with conventional dressings (CD). The patients were followed up on a weekly basis for 16 weeks. Mean healing time was 31 ± 4 days in group I versus 43 ± 3 days in group II (P < 0·05). In group I patients 78·13% of ulcers became sterile during the first week versus 35·5% in group II patients; the corresponding percentages for weeks 2, 4 and 6 were 15·62% versus 38·7%, 6·25% versus 12·9% and 0% versus 12·9% respectively. The percent of ulcers healed did not differ significantly between groups (97% for MHID and 90% for CD). MHID represent an effective treatment for NDFU leading to a significant reduction in the time of healing and rapid disinfection of ulcers.
Ga naar bron
Demonstrating the safety of manuka honey UMF 20+in a human clinical trial with healthy individuals.
Honey is an established traditional medicine with a variety of putative nutritional and health effects, including antibacterial, antioxidant, anti-inflammatory and prebiotic. The aim of the present study was to investigate the safety of consuming manuka honey, UMF 20+, on healthy individuals by establishing whether UMF 20+caused an allergic response (as measured by IgE levels), changed major commensal and beneficial microbial groups in the gut and/or affected levels of one of the most common advanced glycation endpoints, N-(carboxymethyl)-lysine (CML).
Ga naar bron
Recensies