Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

38Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig is het innemen van extra supplementen zoals calcium, ijzer, zink of magnesium heel gewoon geworden. Naast de bekende vitamines worden ook andere, minder onderzochte middelen gebruikt. Daaronder is mangaan.

Het minder bekende mangaan is een belangrijk bestanddeel voor de functie in het menselijk lichaam, maar omstreden wat betreft de extra inname als voedingssupplement. We hebben de mangaan test uitgevoerd 2023 om wat licht te werpen op het product met al zijn voordelen en nadelen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Mangaan is een essentieel voedingselement voor zoogdieren en vervult belangrijke functies in het menselijk lichaam.
  • Mangaan komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen en ook in de lucht en het drinkwater, maar kan ook worden ingenomen via extra supplementen in capsule- of tabletvorm.
  • Mangaan wordt in verband gebracht met veel verschillende bijwerkingen. Of mangaan kan helpen bij ziekten als osteoporose, kanker of diabetes mellitus is nog niet onderzocht.

Beste Mangaan: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor mangaansupplementen

Bij het kopen en consumeren van mangaan moet je op verschillende aspecten letten, zoals:

Informeer je altijd zorgvuldig over de verschillende producten en hun kwaliteit voordat je voedingssupplementen koopt. Om je te helpen het juiste product te kiezen, hebben we de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet.

Ingrediënten

Waarschijnlijk het belangrijkste bij voedingssupplementen zijn de ingrediënten van de producten. Of ze nu in tablet- of capsulevorm zijn, ze zouden goed verdragen moeten worden. Zo moeten fabrikanten bijvoorbeeld de volgende ingrediënten vermijden

  • Gluten
  • Fructose
  • Lactose
  • Kleurstoffen
  • Smaakstoffen
  • Smaakstoffen
  • Magnesiumstearaat
  • Conserveermiddelen
  • Genetische manipulatie

Veel leveranciers sluiten andere ingrediënten uit om ze beter verdraagbaar te maken.

Kijk altijd in de productbeschrijving naar ingrediënten en zoek uit welke je er niet in wilt hebben.

Voor veganisten en vegetariërs is het ook belangrijk op te merken dat de ingrediënten 100 procent veganistisch zijn.

Dosering

Je moet vooraf ophelderen welke dosering optimaal is voor je behoeften.

De dosering hangt ook af van leeftijd en geslacht.

De dosering hangt ook af van leeftijd en geslacht. De meeste mangaan tabletten en capsules hebben een dosering van 10 milligram per tablet/capsule.

Je kunt echter ook lager gedoseerde tabletten krijgen met ongeveer 4 milligram per capsule, of hoger gedoseerde tabletten met 20 milligram per tablet.

Voorraad

Om de beste waar voor je geld te vinden, moet je niet alleen letten op de dosering, maar ook op de hoeveelheid inhoud. Je kunt je meestal zo’n 3 maanden redden met mangaancapsules als je ze dagelijks inneemt.

Mangaan tabletten worden meestal in grotere hoeveelheden per verpakking aangeboden. Deze gaan precies 1 jaar mee als je ze dagelijks inneemt.

Kwaliteit

Natuurlijk mag de kwaliteit van de voedingssupplementen niet vergeten worden.

Bij de keuze van mangaan moet je zeker de kwaliteitsaanspraken van de fabrikant nag aan.

In de beschrijving van het product staat al dat het door verschillende instituten getest is en volgens bepaalde Duitse specificaties gemaakt wordt.

Om kwaliteit te garanderen zoek je best naar certificaten zoals ISO 9001.

Gids: Veelgestelde vragen over mangaan in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van mangaan en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is mangaan en hoe werkt het?

Mangaan is een essentieel voedingselement voor zoogdieren omdat het belangrijke functies in het lichaam vervult. De intestinale absorptie van mangaan is erg laag (<10 procent), maar het is een bestanddeel van sommige enzymen in het lichaam (superoxide dismutase, pyruvaat carboxylase, arginase en glycosyl transferases). (1)

Mangaan is betrokken bij het aminozuur-, lipiden- en koolhydraatmetabolisme(1).

Het zorgt voor een goede immuunfunctie, regulering van bloedsuiker en cellulaire energie, voortplanting, spijsvertering, botgroei en is ook nodig voor de bloedstolling. (2)

Een tekort aan mangaan in het bloed en de weefsels bij de mens is consequent in verband gebracht met chronische ziekten zoals diabetes mellitus, osteoporose en kanker.

Het onderzoek is echter nog niet zo ver gevorderd dat deze beweringen wetenschappelijk bewezen kunnen worden. Dienovereenkomstig wordt steeds vaker besproken of een onvoldoende hoeveelheid mangaan tot een verergering van bestaande ziektepatronen kan leiden. (4)

Bij verschillende diersoorten die tekenen van mangaangebrek vertoonden, werd o.a. groeistoornissen, verminderde voortplantingsfunctie, verminderde glucosetolerantie en veranderingen in het koolhydraat- en lipidenmetabolisme vastgesteld.

Bovendien schaadt een tekort aan mangaan de normale ontwikkeling van het skelet bij verschillende diersoorten. (3)

Wanneer en welke dosering mangaan is nuttig?

Voor zowel vrouwen als mannen wordt een gemiddelde dagelijkse hoeveelheid van ongeveer 3 milligram mangaan aanbevolen, volgens de EFSA. Voor zuigelingen van 7 tot 11 maanden wordt echter slechts een hoeveelheid van ongeveer 0.02 – 0.6 milligram per dag aanbevolen. De waarde voor kinderen en adolescenten kan bepaald worden aan de hand van de isometrische schaal en het lichaamsgewicht. (5)

Mangan

Mangaan komt in verschillende vormen voor. De bekendste vormen zijn mangaan tabletten en mangaan capsules (Image source: James Yarema / unsplash.com)

Het is echter belangrijk op te merken dat er weinig bewijs is over welke dagelijkse hoeveelheid mangaan echt geschikt is voor de mens. Mangaan is een tot nu toe slecht onderzochte verbinding. (5)

Hoe kan ik mangaan opnemen?

Mangaan kan op verschillende manieren in het menselijk lichaam worden opgenomen.

Art Beschrijving
Voeding, supplementen De voornaamste manier om mangaan in het lichaam op te nemen is via voeding of supplementen die mangaan bevatten. Vegetariërs die mangaanrijke voedingsmiddelen eten, zoals granen, bonen en noten, of zware theedrinkers, kunnen een hogere inname van mangaan hebben dan de gemiddelde mens. (6, 7)
Werkplaats Bepaalde beroepsactiviteiten, zoals lassen of staalbewerking, kunnen de kans op blootstelling aan hoge concentraties mangaan vergroten. (6)
Milieu Omdat mangaan een natuurlijk bestanddeel van het milieu is en in water, lucht en bodem voorkomt, worden mensen automatisch altijd blootgesteld aan lage concentraties ervan. (6, 7)
Air Onze lucht bevat ook een kleine hoeveelheid mangaan. Mangaan komt in de lucht door industrieën die mangaanhoudende producten gebruiken of produceren, mijnbouw en uitlaatgassen van auto’s. Sigarettenrokers en passieve rokers worden ook blootgesteld aan hogere concentraties mangaan. (6, 7)

Welke voedingsmiddelen bevatten mangaan?

Het mangaangehalte in voedingsmiddelen varieert sterk. Goede voedingsmiddelen die een relatief hoog mangaangehalte hebben zijn: (4)

  • Granen zoals tarwezemelen, tarwekiemen, bruine rijst of quinoa
  • Cacao
  • Peulvruchten (kikkererwten, linzen)
  • Groenten (spinazie, spruitjes of wortels)
  • Bessen (veenbessen, aardbeien, bramen)
  • Zwarte thee
  • Noten en zaden

Wat zijn de neveneffecten van mangaan?

Mangaan is een zeer omstreden onderwerp. Volgens het Federaal Instituut voor Risico-evaluatie moet de extra inname van mangaan vermeden worden. De reden voor deze veronderstelling is dat bij de inname van mangaan al veel negatieve effecten zijn waargenomen en dat het daarom in de hoogste risicocategorie is ingedeeld. (8)

Om duidelijke uitspraken te kunnen doen over de suppletie van mangaan, ontbreekt het aan veel kennis en zinvolle studies over het basisonderzoek van mangaan. (8)

Wat zijn de verschillende soorten mangaan?

Mangaan komt meestal in de twee hierboven genoemde vormen van tabletten en capsules. Maar mangaan is niet alleen een product dat voor mensen gebruikt wordt.
We hebben de verschillende soorten mangaan voor je op een rijtje gezet.

Art Omschrijving
Mangaan tabletten Mangaan tabletten bevatten gemiddeld 10 milligram mangaan en bieden een hoog aantal per verpakking. Dit betekent dat een pak mangaan tabletten 1 jaar meegaat. Er zijn hooggedoseerde tabletten verkrijgbaar met 20 milligram mangaan.
Mangaancapsules Mangaancapsules bevatten ongeveer 4 milligram mangaan en zitten in een veel kleinere hoeveelheid per verpakking. Hooggedoseerde capsules bevatten 10 milligram. Capsules worden bijzonder goed verdragen.
Mangaan complex Er zijn tabletten of capsules die een combinatie van verschillende vitaminen bieden, zoals zink, magnesium, mangaan en dergelijke. Deze zijn echter in lagere doses dan losse mangaan tabletten of capsules.
Mangaan voor paarden Mangaan is niet alleen een voedingssupplement voor mensen. Het wordt ook vaak voor paarden gebruikt. Het ondersteunt de beweeglijkheid van het bewegingsapparaat van een paard en kan gebruikt worden als kuur bij sport, kweek of groei.

Helpt

Mangaan tegen uitputting en vermoeidheid?

In een studie van de EFSA werd bepaald of een tekort aan mangaan tot vermoeidheid en uitputting kan leiden, en of een extra dosis dit kan verminderen. (9) Men vond dat de extra inname van mangaan als voedingssupplement niet leidde tot een vermindering van de vermoeidheid. (9)

Mangan

Het is bewezen dat mangaan vermoeidheid en uitputting niet verbetert (Image source: Doğukan Şahin / unsplash)

Er werd dan ook geen oorzaak-gevolg verband gevonden tussen de inname van mangaan en de vermindering van vermoeidheid. (9)

Helpt mangaan bij de vorming van botten en bindweefsel?

Mangaan is een cofactor van glycosyltransferases, die nodig zijn voor de vorming van proteoglycanen. Deze proteoglycanen zijn belangrijk voor de vorming van kraakbeen en bot. Verschillende studies bij dieren hebben een verband aangetoond tussen mangaangebrek en skeletafwijkingen. (10, 3) Dit is een van de redenen waarom mangaan vaak gebruikt wordt als voedingssupplement voor paarden.

Bovendien is mangaan ook nodig voor de activering van prolidase, dat proline levert voor de vorming van collageen. Een genetisch tekort aan prolidase leidt tot stoornissen in de wondgenezing en gaat gepaard met een stoornis in het mangaanmetabolisme. (10)

De EFSA heeft ook bevestigd dat mangaan bijdraagt tot de normale vorming van bindweefsel bij de mens. (9)

Beeldbron: Uvarov / 123rf

Referenties (10)

1. EFSA: Scientific Opinion on Dietary Reference Values for manganese. EFSA Journal 2013;11(11):3419
Bron

2. Horning, Kyle J.; Caito, Samuel W.; Tipps, K. Grace; Bowman, Aaron B.; Aschner, Michael (2015): Manganese Is Essential for Neuronal Health. In: Annual review of nutrition 35, S. 71–108. DOI: 10.1146/annurev-nutr-071714-034419
Bron

3. National Academies Press (US) (2001): Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington (DC). DOI: 10.17226/10026
Bron

4. Schuchardt, J. P. & Hahn, A. (2011). Bedeutung der Spurenelemente Chrom, Mangan und Molybdän in der Ernährung des Menschen. Schweizer Zeitrschrift für Ernährungsmedizin. 1 (11).
Bron

5. Weißenborn A. et al. (2018): Höchstmengen für Vitamine und Mineralstoffe in Nahrungsergänzungsmitteln. Journal of Consumer Protection and Food Safety 13: 25ff
Bron

6. U.S. DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES, Agency for Toxic Substances and Disease Registry (2012): TOXICOLOGICAL PROFILE FOR MANGANESE.
Bron

7. WHO.(2011).Manganese in Drinking-water. Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality.
Bron

8. Bundesinstitut für Risikobewertung: Verwendung von Mineralstoffen in Lebensmitteln. Toxikologische und ernährungsphysiologische Aspekte Teil II, BfR-Wissenschaft 04/2004, S. 293 ff
Bron

9. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to manganese and reduction of tiredness and fatigue (ID 312), contribution to normal formation of connective tissue (ID 404) and contribution to normal energy yielding metabolism (ID 405). EFSA Journal 2010;8(10): 1808
Bron

10. Ekmekcioglu, C. (2006): Mangan (Mn). In: Cem Ekmekcioglu und Wolfgang Marktl (Hg.): Essenzielle Spurenelemente: Klinik und Ernährungsmedizin. Vienna: Springer Vienna, S. 145–157. DOI: https://doi.org/10.1007/3-211-35107-8_8
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
EFSA: Scientific Opinion on Dietary Reference Values for manganese. EFSA Journal 2013;11(11):3419
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Horning, Kyle J.; Caito, Samuel W.; Tipps, K. Grace; Bowman, Aaron B.; Aschner, Michael (2015): Manganese Is Essential for Neuronal Health. In: Annual review of nutrition 35, S. 71–108. DOI: 10.1146/annurev-nutr-071714-034419
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
National Academies Press (US) (2001): Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington (DC). DOI: 10.17226/10026
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Schuchardt, J. P. & Hahn, A. (2011). Bedeutung der Spurenelemente Chrom, Mangan und Molybdän in der Ernährung des Menschen. Schweizer Zeitrschrift für Ernährungsmedizin. 1 (11).
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Weißenborn A. et al. (2018): Höchstmengen für Vitamine und Mineralstoffe in Nahrungsergänzungsmitteln. Journal of Consumer Protection and Food Safety 13: 25ff
Ga naar bron
Wissentschaftlicher Artikel
U.S. DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES, Agency for Toxic Substances and Disease Registry (2012): TOXICOLOGICAL PROFILE FOR MANGANESE.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
WHO.(2011).Manganese in Drinking-water. Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bundesinstitut für Risikobewertung: Verwendung von Mineralstoffen in Lebensmitteln. Toxikologische und ernährungsphysiologische Aspekte Teil II, BfR-Wissenschaft 04/2004, S. 293 ff
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to manganese and reduction of tiredness and fatigue (ID 312), contribution to normal formation of connective tissue (ID 404) and contribution to normal energy yielding metabolism (ID 405). EFSA Journal 2010;8(10): 1808
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Ekmekcioglu, C. (2006): Mangan (Mn). In: Cem Ekmekcioglu und Wolfgang Marktl (Hg.): Essenzielle Spurenelemente: Klinik und Ernährungsmedizin. Vienna: Springer Vienna, S. 145–157. DOI: https://doi.org/10.1007/3-211-35107-8_8
Ga naar bron
Recensies