Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

38Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

153Verzamelde opmerkingen

Magnesium is het prestatiemineraal van ons lichaam. Het vervult vitale functies in het lichaam, maar we merken het grote belang van magnesium meestal pas op als onze magnesiumvoorraden al leeg zijn en we aan een magnesiumtekort lijden.

Dan kan het lichaam onaangename en pijnlijke waarschuwingssignalen afgeven, bijvoorbeeld in de vorm van spierkrampen.

Een magnesiumtekort kan verstrekkende gevolgen hebben voor je gezondheid, en daarom moet het zo snel mogelijk tegengegaan worden. Je moet daarom altijd je magnesiumgehalte in de gaten houden en het van tijd tot tijd laten testen.

In onze grote testkit voor magnesiumtekort 2023 geven we je basisinformatie over het mineraal magnesium en de oorzaken, symptomen en gevolgen van een magnesiumtekort. We hopen ook je vragen over testen op magnesiumtekort te kunnen beantwoorden.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Magnesium is een onmisbaar mineraal voor het lichaam, dat met voedsel moet worden opgenomen. Magnesium maakt allerlei vitale functies in het lichaam mogelijk, waaronder de spierfunctie, het insulinemetabolisme en een goede zenuwtransmissie.
 • Om je magnesiumbalans te controleren heb je twee mogelijkheden: een zelftest op magnesiumtekort thuis of een bezoek aan de dokter. Afhankelijk van je gezondheidstoestand en je behoeften, kan de ene of de andere optie geschikt voor je zijn.
 • Een magnesiumtekort kan voorkomen worden door een evenwichtige, magnesiumrijke voeding te volgen. Een licht tekort kan ook verholpen worden door een bewust dieet, maar speciale magnesium supplementen kunnen ook heel nuttig zijn.

Beste Magnesiumtekort: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor tests voor magnesiumtekort

Het aanbod van medische zelftests voor thuisgebruik groeit voortdurend. Om het overzicht niet te verliezen, hebben we enkele criteria opgesomd waarmee je rekening moet houden voor je een aankoopbeslissing neemt:

Resultaatrapport

Wil je ook maar iets met de testresultaten kunnen doen, dan moeten ze op een navenant eenvoudige en begrijpelijke manier worden opgesteld.

Er zijn resultatenrapporten die bijzonder gedetailleerd zijn. Behalve je bloedwaarden worden ook voedingsadviezen en/of aanbevelingen voor actie vermeld. Op deze manier kun je de juiste actie ondernemen volgens je bloedwaarden.

Als je niet alleen je bloed magnesium gehalte wilt weten, maar ook meer tips en informatie wilt krijgen, zoek dan een testkit die een gedetailleerd resultatenrapport bevat.

Je kunt ook letten op de duur van de evaluatie. Als je zo snel mogelijk resultaat wilt, zijn er aanbieders die resultaten beloven in 1-2 werkdagen.

Laboratorium

Om gekwalificeerde en betrouwbare resultaten te krijgen, zorg je ervoor dat de analyse van het monster door een gecertificeerd laboratorium wordt gedaan.

Aanbieder

Let op de plaats van de aanbieder om mogelijk dure verzendkosten te vermijden.

Je moet ook letten op de betrouwbaarheid van de aanbieder. Doe een beetje onderzoek naar de aanbieder, lees getuigenissen en krijg een idee van het bedrijf.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een magnesium tekort test koopt

Wat is de functie van magnesium in het lichaam?

Magnesium is een chemisch element en behoort tot de alkalische aardmetalen in het periodiek systeem. Het is een van de meest voorkomende elementen in de aardkorst en wordt gevonden in talrijke mineralen en ook in het bladgroen van planten. Magnesium is een onmisbaar mineraal voor het lichaam en wordt vooral in de botten opgeslagen.

Ongeveer 60 procent van het totale magnesiumgehalte zit daarin, terwijl ongeveer 25-30 procent van het magnesiumgehalte in de spieren zit. Magnesium wordt door het lichaam opgenomen via de voeding. (1)

Magnesiummangel-Test-1

Magnesium komt in de natuur niet in elementaire vorm voor vanwege zijn reactiviteit. Als mineraal komt het vooral voor in de vorm van carbonaten, silicaten, chloriden en sulfaten. (Image source: Sharon McCutcheon / Unsplash)

Magnesium maakt allerlei vitale functies in het lichaam mogelijk. Het is nodig voor de DNA en RNA synthese en ook voor de voortplanting en de eiwitsynthese. (4)

Magnesium is ook essentieel voor de regulering van spiercontractie, bloeddruk, insulinemetabolisme, zenuwtransmissie en hartfunctie. (4)

Magnesium is de natuurlijke tegenhanger van calcium in de spierbeheersing. Een verhoogde calciumconcentratie in de spieren kan leiden tot spanning en krampen.

Magnesium vermindert de instroom van calcium in de spieren en ontspant ze zo.

Magnesium is ook betrokken bij de vorming van botten en tanden. Het zorgt ervoor dat de botsubstantie bestendig is. De botten zou je ook de “voorraadkamer” voor magnesium kunnen noemen, want tot 60 procent van het magnesium in het lichaam wordt in de botten opgeslagen.

Magnesiummangel-Test-2

Magnesium ontspant de spieren en bevordert de regeneratie. Daarom is het aan te bevelen magnesium in te nemen na de training. Bovendien hebben sporters een verhoogde behoefte aan magnesium. (Image source: John Arano / Unsplash)

Verder is magnesium erg belangrijk voor de vet- en koolhydraatstofwisseling. Meer bepaald speelt magnesium een centrale rol in alle energie-afhankelijke processen. Het activeert de brandstof van de cellen, het zogenaamde “adenosinetrifosfaat” – beter bekend als ATP.

Omdat de spieren ook energie in de vorm van ATP nodig hebben, komt deze functie de spieren weer ten goede. (2)

Een overzicht van de functies van magnesium

 • Bouwt botten en tanden op
 • Draagt bij tot een normale spierfunctie
 • Communicatie tussen zenuwcellen en tussen zenuw- en spiercellen
 • Houdt de energiestofwisseling in stand
 • activeert ongeveer 300 enzymen

Hoe wordt een magnesiumtekort gediagnosticeerd?

Een magnesiumtekort kan worden opgespoord met een bloedtest. Een magnesiumtekort blijft echter vaak onopgemerkt omdat de symptomen pas merkbaar worden als de magnesiumconcentratie erg laag is.

Het laboratorium gebruikt het afgenomen bloedmonster om de magnesiumconcentratie die in het bloed aanwezig is te onderzoeken. Een arts kan echter aan de hand van een enkele test niet zeggen of er werkelijk sprake is van een magnesiumtekort. Daartoe moet de diagnose over een langere periode verschillende malen herhaald worden.

Alleen op deze manier kan het bloedbeeld informatie geven over de vraag of de hoeveelheid magnesium op lange termijn onder de individuele behoefte ligt.

Maar omdat het meeste magnesium in het lichaam onmiddellijk in de cellen wordt opgeslagen, is een laboratoriumdiagnose met een bloedmonster niet erg afdoend.

Typisch wordt een magnesiumtekort – in de vaktaal hypomagnesemie genoemd – gedefinieerd als een serum magnesiumconcentratie van minder dan 0,66 mmol/L. Significante symptomen treden echter pas op als de serumspiegel lager is dan 0,5 mmol/L. (5)
Aangenomen wordt dat 10 tot 20 procent van de wereldbevolking aan een magnesiumtekort lijdt. Hypomagnesiëmie komt vooral bij adolescenten voor.

Welke soorten testen op magnesiumtekort zijn er?

Als je je magnesiumgehalte wilt laten controleren, heb je twee mogelijkheden

 • Zelftest thuis
 • Bezoek aan de dokter

Zelftest thuis

Een thuistestkit heeft het voordeel dat je geen afspraak hoeft te maken en lange wachttijden in de wachtkamer van de dokter kunt vermijden. Veel aanbieders sturen ook resultaatrapporten met persoonlijke aanbevelingen en voedingstips, en bieden in dit verband ook professionele telefonische begeleiding.

Ondanks alles kan zo’n zelftest een bezoek aan de dokter niet vervangen. Vooral bij een ernstig magnesiumtekort in combinatie met andere kwalen of ziekten mag een testkit niet in de plaats komen van een bezoek aan de dokter. Zo’n online testkit kan ook gevaren in zich bergen.

Voordelen
 • geen wachttijd
 • online
 • persoonlijke aanbevelingen
Nadelen
 • draagt gevaren in zich

Voorzichtigheid is altijd geboden met medische tests die op het internet worden aangeboden. Het is voor de leek vaak moeilijk de juiste test te kiezen en de betrouwbaarheid van de resultaten is niet altijd duidelijk.

Zelftests voor thuisgebruik zijn vooral geschikt voor algemeen gezonde mensen die een aanwijzing willen over hun mineraalbalans.

Bezoek een arts

Een betrouwbare diagnose moet nog steeds door een arts gesteld worden. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, maak dan een afspraak met je arts en laat je magnesiumspiegel controleren.

Voordelen
 • professioneel advies, betrouwbaarheid
Nadelen

Kleine fouten bij het gebruik van zelftesten kunnen tot een verkeerd resultaat leiden en je zo in een vals gevoel van veiligheid sussen of je onnodig onzeker maken. Bovendien kunnen dergelijke testkits zelfs duurder zijn dan analyses die in een gespecialiseerd laboratorium worden uitgevoerd.

Hoe werkt een zelftest op magnesiumtekort?

Quick of zelftests voor thuisgebruik zijn testkits die je gemakkelijk via internet kunt bestellen. Met behulp van een lancet prik je onder een bepaalde hoek in je vingertop en neem je een bepaalde hoeveelheid bloed af. Er zijn instructies bijgevoegd die je kunt volgen.

In de meeste gevallen moet het resultaat eerst naar een laboratorium gestuurd worden voor analyse, waarvan je enige tijd later een testresultaat ontvangt.

Wat is de dagelijkse magnesiumbehoefte?

De dagelijkse magnesiumbehoefte is individueel en hangt van verschillende factoren af. Daartoe behoren leeftijd en geslacht, maar ook levensstijl is van invloed.

De dagelijkse inname van magnesium die door de Duitse Voedingsvereniging (DGE) wordt aanbevolen is als volgt:

leeftijd geslacht magnesiumbehoefte in mg/dag
zuigeling, 0-3 maand mannelijk 24
zuigeling, 0-3 maand vrouwelijk 24
zuigeling, 4-11 maanden male 60
zuigeling, 4-11 maanden female 60
kind, 1-9 jaar male 80-170
kind, 1-9 jaar female 80-170
kind, 10-14 jaar male 230-310
kind, 10-14 jaar female 250-310
adolescent, 15-18 jaar male 400
adolescent, 15-18 jaar female 350
volwassene, 19-24 jaar male 400
volwassene, 19-24 jaar female 310
Volwassenen, 25-65 jaar en ouder male 350
Volwassenen, 25-65 jaar en ouder female 300

Volgens het DGE hebben zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven een verhoogde behoefte aan magnesium. De gemiddelde behoefte van zwangere vrouwen is ongeveer 310 mg/dag. Als de zwangere vrouw echter jonger is dan 19 jaar, is de behoefte zo hoog als ongeveer 350 mg/dag. Vrouwen die borstvoeding geven, daarentegen, hebben ongeveer 390 mg/dag nodig.

De door het DGE aanbevolen dagelijkse hoeveelheden magnesium zijn natuurlijk schattingen en kunnen van persoon tot persoon enigszins verschillen. (3)

Welke alternatieven zijn er voor een testkit met magnesiumtekort?

Enerzijds kun en moet je, als je niet zeker bent van een magnesiumtekort, naar je arts gaan en je professioneel laten testen en adviseren.

Aan de andere kant kun je, als je slechts een licht magnesiumtekort vermoedt, naar je lichaam luisteren en dus letten op de symptomen van een magnesiumtekort.

Een magnesiumtekort kan zich uiten in een grote verscheidenheid van symptomen. Spier- en kuitkrampen komen bijzonder vaak voor. Magnesium regelt de ontspanning van de spieren. Dus als het nodige magnesium ontbreekt, trekken de spieren plotseling pijnlijk samen.

Er zijn een aantal andere symptomen die bij een magnesiumtekort kunnen optreden

 • Hartkloppingen
 • Spiertrekkingen, vooral van het ooglid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Tintelingen of gevoelloosheid in de vingers of in afzonderlijke spieren
 • Vermoeidheid, uitputting
 • constante bevriezing

Wat zijn de oorzaken van een magnesiumtekort?

De oorzaak van een magnesiumtekort kan zowel een onvoldoende inname van magnesium zijn als een verhoogd verlies van magnesium.

Er zijn regulerende mechanismen in het lichaam die voorkomen dat te veel magnesium wordt uitgescheiden en die de magnesiumopname uit de darmen bevorderen.

Slechts bij maximaal één procent van de wereldbevolking zijn deze regulerende mechanismen verstoord door genetische factoren. Door een genetisch defect in de heropnamekanalen in de nieren is er te weinig magnesium in het lichaam. Symptomen van gebrek verschijnen dan in de kindertijd of nog eerder. (9)

Maar meestal zijn andere factoren verantwoordelijk voor een magnesiumtekort. Dit kunnen zijn

 • Ondervoeding, eenzijdig dieet of eetstoornissen
 • verhoogde behoefte door sport, stress of zwangerschap
 • Alcoholisme
 • Ontsteking van de alvleesklier
 • Burns
 • langdurige diarree en veelvuldig braken
 • chronische nierziekte
 • Diabetes mellitus
 • chronische inflammatoire darmziekte, coeliakie of darmoperatie
 • Hypo- of hyperfunctie van de bijschildklier
 • Antibiotica en diuretica

Wat berooft het lichaam van magnesium?

Er zijn enkele factoren die de uitputting van magnesium door het lichaam kunnen vergroten

 • Zwaar zweten: Of het nu door veel sporten of werken in de hitte is, zodra het lichaam meer zweet produceert, wordt er ook meer magnesium uitgestoten. Magnesium wordt door het lichaam ook via zweet uitgescheiden.
 • Langdurige stress: Hormonen zoals cortisol of adrenaline worden in verhoogde hoeveelheden afgescheiden bij chronische stress, die op hun beurt de uitscheiding van magnesium verhogen.
 • Gebruik vanbepaalde medicijnen: Orale anticonceptiva, diuretica of corticosteroïden kunnen de uitscheiding van magnesium verhogen.
 • Veelvuldig alcoholgebruik en roken: Veelvuldig gebruik van alcoholische dranken of veelvuldig roken berooft het lichaam van veel magnesium.

Welke voedingsmiddelen bevatten magnesium?

Omdat magnesium in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt, kun je met een gezonde en evenwichtige voeding gemakkelijk in je dagelijkse behoefte aan magnesium voorzien. Onder normale omstandigheden wordt echter ongeveer vijf procent van het magnesium dat je binnenkrijgt door je nieren uitgescheiden.

In de volgende tabel laten we je zien welke voedingsmiddelen bijzonder veel magnesium bevatten:

Voedingsmiddel Magnesium in mg / 100 g
Tarwezemelen 550
Pompoenpittenne 535
Zonnebloempittenne 420
Koffie, oplosbaar (poeder) 390
Pure chocolade 290
Cashewnoten 270
Amandelen 240
Sojabonen, gedroogd 220
kokosvet 200
pinda’s 163
hazelnoten 160
volkorenmeel 155
havermout 140
volkorenbrood 90
Bananen 36
Emmental 33
Erwten 33
Frambozen 30
Bonen 25
Broccolii 24

Zoals al uit de tabel blijkt, vooral plantaardige voedingsmiddelen bevatten veel magnesium. Hoewel magnesiumconcentraties ook in dierlijke producten voorkomen, bevatten deze over het geheel genomen minder magnesium dan plantaardige voedingsmiddelen. Bovendien kunnen koffie en thee, en ook sommige frisdranken, helpen om in de magnesiumbehoefte te voorzien.

Wat zijn de gevolgen van een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort kan op lange termijn verstrekkende gevolgen hebben en moet daarom zo snel mogelijk behandeld worden.

Het magnesiumtekort kan een negatief effect hebben op de rest van de mineralenbalans, zodat ook de calcium- en kaliumconcentraties dalen. Deze mineralen zijn ook onmisbaar voor het lichaam en de normale lichaamsfunctie.

Een van de meest levensbedreigende gevolgen van hypomagnesemie is hartritmestoornis(9).

Een laag magnesiumgehalte is in verband gebracht met een aantal chronische ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer, insulineresistentie en diabetes mellitus type 2, hypertensie, hart- en vaatziekten (bv. beroerte), migraine hoofdpijn en attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Eén studie suggereert dat een chronisch tekort aan magnesium de slaapkwaliteit beïnvloedt en aanzienlijk verslechtert. (6, 10)

Als een magnesiumtekort behandeld wordt, verdwijnen de symptomen meestal snel.

Hoe manifesteert een magnesium overdosis zich?

Een verhoogd magnesiumgehalte van 1,6 mmol/l of meer wordt pathologische magnesiumovermaat of hypermagnesemie genoemd.

Een te hoog magnesium gehalte is vaak moeilijk te diagnosticeren omdat de symptomen heel verschillend kunnen zijn en niet specifiek voor de ziekte. De soort en intensiteit van de symptomen variëren naar gelang de ernst van de magnesium overdosis.

Terwijl een zwakke magnesium overdosis vaak onopgemerkt blijft, leidt een sterke verhoging van de magnesiumconcentratie tot klachten van het hart en het zenuwstelsel.

De volgende verschijnselen kunnen symptomen zijn van hypermagnesemie: Zachte ontlasting of diarree, vermoeidheid en gevoelens van zwakte, daling van de bloeddruk, misselijkheid en braken, verzwakking van de spierreflexen, verminderde waarneming, vertraagde ademhaling en een vertraagde hartslag.

Uitputting en misselijkheid kunnen aanwijzingen zijn van een magnesium overdosis. (Image source: pixabay / Peggy Marco)

Zo’n overdosis magnesium in het lichaam komt echter maar heel zelden voor en als het gebeurt, is het meestal in samenhang met andere ziekten. Vanzelfsprekend scheidt het lichaam overtollig magnesium gewoon via de urine uit.

Ernstige hypermagnesemie, hoewel zeer zeldzaam en vaak onvermoed, kan zelfs bij mensen met een normale nierfunctie ondanks niervervangende therapie vaak tot de dood leiden. (8)

Ernstige hypermagnesemie kan levensbedreigend zijn, maar wordt bijna uitsluitend waargenomen bij patiënten met een sterk verminderde nierfunctie in combinatie met een hoge magnesiuminname via supplementen of magnesiumbevattende cathartica of antacida. (9)

Wat zijn de gevolgen van magnesiumtekort tijdens de zwangerschap?

Magnesiumtekort komt veel voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zowel in ontwikkelings- als in ontwikkelde landen.

De behoefte aan magnesium neemt toe tijdens de zwangerschap, en het is onwaarschijnlijk dat de meeste zwangere vrouwen aan deze verhoogde behoefte voldoen.

Magnesiumtekort tijdens de zwangerschap kan een gezondheidsrisico vormen voor zowel de moeder als de pasgeborene, met gevolgen die zich voor het nageslacht tot in de volwassenheid kunnen uitstrekken. (7)

Tot nu toe hebben weinig studies een verband aangetoond tussen magnesiumtekort en bepaalde aandoeningen in de zwangerschap die gepaard gaan met een hoge mortaliteit en morbiditeit, zoals zwangerschapsdiabetes, vroeggeboorte, pre-eclampsie en kleine groeirestrictie. (7)

Zwangere vrouwen moet geadviseerd worden hun inname van magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, bonen en bladgroenten, te verhogen en/of magnesium in een veilige hoeveelheid in te nemen.

Hoe kan een magnesiumtekort voorkomen of verholpen worden?

Een magnesiumtekort moet zo snel mogelijk verholpen worden. Hieronder leggen we twee effectieve benaderingen uit om een magnesiumtekort te voorkomen of een bestaand tekort te verhelpen.

Verander je dieet

Als je een magnesiumtekort wilt voorkomen of alleen maar aan een licht tekort lijdt, is een bewuste verandering in je dieet een goed idee. Zorg ervoor dat je een dieet eet dat magnesium bevat. In de tabel hierboven vind je enkele voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan magnesium. Het mineraal komt voor in bepaalde vruchten en groenten, noten, peulvruchten en volle granen.

Magnesiummangel Test-3

Muesli met o.a. havermout, noten, zaden en vers fruit kan een goede bron van magnesium zijn. (Image source: Margarita Zueva / Unsplash)

Mineraalwater is ook een belangrijke bron van magnesium. Er zijn echter grote verschillen in het magnesiumgehalte tussen verschillende fabrikanten. Zoek dus bij aankoop naar een merk dat mineraalwater met een hoog magnesiumgehalte aanbiedt.

Vergeet ook niet voldoende te drinken, want magnesium is een in water oplosbaar mineraal. Het magnesiumchloride kan beter door de cellen opgenomen worden als het volledig opgelost is.

Preparaten & voedings supplementen

Als een magnesiumrijke voeding niet voldoende is, kun je ook magnesiumpreparaten en voedingssupplementen nemen. Je moet je ervan bewust zijn dat je steeds een magnesiumverbinding binnenkrijgt. Dit betekent dat je geen zuiver magnesium kunt kopen, maar altijd magnesium in een verbinding met een andere stof.

Magnesiumcitraat, bijvoorbeeld, is magnesium gebonden aan citraat, het zout van citroenzuur. Of magnesiumcarbonaat, dat magnesium is dat gebonden is aan het zout van koolzuur. Als je een van deze preparaten koopt, zul je ook het effect van de andere stof voelen. Je moet daarom een samenstelling zoeken die bijzonder goed bij je lichamelijke situatie past.

Magnesiummangel Test-4

Er zijn veel verschillende magnesiumpreparaten die magnesium in verschillende samenstellingen bevatten. Het is het beste een deskundige te raadplegen om het perfecte magnesium supplement voor je te vinden. (Image source: Tanya Nova / Pixabay)

Van magnesiumcitraat bijvoorbeeld wordt gezegd dat het de darmbewegingen helpt versnellen, wat de spijsvertering bevordert. Deze verbinding is dus geschikt voor mensen met een wat trage spijsvertering of chronische constipatie. De combinatie van magnesium en carbonaat, daarentegen, schijnt bijzonder heilzaam te zijn bij brandend maagzuur. Je mag alleen betrouwbare preparaten uit een apotheek gebruiken.

Je kunt het beste je arts of apotheker raadplegen. Als je een nierziekte hebt of diuretische medicijnen gebruikt, moet je mineralenbalans vaker door een arts gecontroleerd worden. Het nemen van speciale magnesium supplementen kan een ernstig tekort meestal verhelpen. Je moet echter altijd je arts raadplegen.

Foto bron: kwangmoo/ 123rf

Referenties (10)

1. Heseker, H., Stahl, A., „Magnesium. Physiologie, Funktionen, Vorkommen, Referenzwerte und Versorgung in Deutschland“, Ernährungs Umschau, 2011.
Bron

2. Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199-8226. Published 2015 Sep 23. doi:10.3390/nu7095388
Bron

3. Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Referenzwerte Magnesium, 2020
Bron

4. Volpe SL. Magnesium in disease prevention and overall health. Adv Nutr. 2013;4(3):378S-83S. Published 2013 May 1. doi:10.3945/an.112.003483
Bron

5. Pham PC, Pham PA, Pham SV, Pham PT, Pham PM, Pham PT. Hypomagnesemia: a clinical perspective. Int J Nephrol Renovasc Dis. 2014;7:219-230. Published 2014 Jun 9. doi:10.2147/IJNRD.S42054
Bron

6. Nielsen FH, Johnson LK, Zeng H. Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep. Magnes Res. 2010;23(4):158-168. doi:10.1684/mrh.2010.0220
Bron

7. Dalton LM, Ní Fhloinn DM, Gaydadzhieva GT, Mazurkiewicz OM, Leeson H, Wright CP. Magnesium in pregnancy. Nutr Rev. 2016;74(9):549-557. doi:10.1093/nutrit/nuw018
Bron

8. Bokhari SR, Siriki R, Teran FJ, Batuman V. Fatal Hypermagnesemia Due to Laxative Use. Am J Med Sci. 2018;355(4):390-395. doi:10.1016/j.amjms.2017.08.013
Bron

9. Van Laecke S. Hypomagnesemia and hypermagnesemia. Acta Clin Belg. 2019;74(1):41-47. doi:10.1080/17843286.2018.1516173
Bron

10. Guerrera MP, Volpe SL, Mao JJ. Therapeutic uses of magnesium. Am Fam Physician. 2009;80(2):157-162.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Heseker, H., Stahl, A., „Magnesium. Physiologie, Funktionen, Vorkommen, Referenzwerte und Versorgung in Deutschland“, Ernährungs Umschau, 2011.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199-8226. Published 2015 Sep 23. doi:10.3390/nu7095388
Ga naar bron
Referenzwerte Magnesium von der DGE
Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Referenzwerte Magnesium, 2020
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Volpe SL. Magnesium in disease prevention and overall health. Adv Nutr. 2013;4(3):378S-83S. Published 2013 May 1. doi:10.3945/an.112.003483
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Pham PC, Pham PA, Pham SV, Pham PT, Pham PM, Pham PT. Hypomagnesemia: a clinical perspective. Int J Nephrol Renovasc Dis. 2014;7:219-230. Published 2014 Jun 9. doi:10.2147/IJNRD.S42054
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Nielsen FH, Johnson LK, Zeng H. Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep. Magnes Res. 2010;23(4):158-168. doi:10.1684/mrh.2010.0220
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Dalton LM, Ní Fhloinn DM, Gaydadzhieva GT, Mazurkiewicz OM, Leeson H, Wright CP. Magnesium in pregnancy. Nutr Rev. 2016;74(9):549-557. doi:10.1093/nutrit/nuw018
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bokhari SR, Siriki R, Teran FJ, Batuman V. Fatal Hypermagnesemia Due to Laxative Use. Am J Med Sci. 2018;355(4):390-395. doi:10.1016/j.amjms.2017.08.013
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Van Laecke S. Hypomagnesemia and hypermagnesemia. Acta Clin Belg. 2019;74(1):41-47. doi:10.1080/17843286.2018.1516173
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Guerrera MP, Volpe SL, Mao JJ. Therapeutic uses of magnesium. Am Fam Physician. 2009;80(2):157-162.
Ga naar bron
Recensies