Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

38Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Ben je bezorgd over je magnesiumbalans en geïnteresseerd in alternatieven voor de klassieke magnesiumtabletten? Dan kan magnesiumchloride een goede keuze zijn.

Deze magnesiumverbinding is vooral verkrijgbaar voor uitwendige, zogenaamde transdermale toepassing. Het is ook de vorm van magnesium die je lichaam kan opnemen zonder maagzuur. In deze magnesiumchloride test 2023 kom je te weten wat magnesiumchloride eigenlijk is, hoe het verkregen wordt en hoe het werkt.

We geven je nuttige informatie over de verschillende vormen van magnesiumchloride en laten je de voor- en nadelen van elk zien. Je leert ook waar je op moet letten bij het kopen van magnesiumchloride.

Belangrijk om te weten

  • Magnesiumchloride is vooral verkrijgbaar voor uitwendige, d.w.z. “transdermale”, toepassing. Omdat sommige mensen diarree krijgen van magnesiumpreparaten, geven ze de voorkeur aan deze vorm van toepassing zonder bijwerkingen.
  • Uitwendig gebruik je magnesiumchloride voor een voet- of volbad of je brengt het direct op de huid aan.
  • Zuiver magnesiumchloride is verkrijgbaar in de vorm van vlokken, poeder en magnesiumolie. Het laatste is geen eigenlijke olie, maar heeft een olieachtige consistentie.

Beste magnesiumchloride: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je magnesiumchloride koopt

Wat is magnesiumchloride?

Magnesiumchloride (MgCl₂) – het mengsel van magnesium en chloride – is een mineraal zout. Strikt genomen is het het magnesiumzout van zoutzuur. Het wordt bijvoorbeeld verkregen door zout water te verdampen. Een natuurlijke bron is zeewater en zoutmeren zoals de Dode Zee. Magnesiumchloride wordt ook gevonden in het mineraal bischiet.

Het minerale zout kan dus ook gewonnen worden uit een mijn met een primaire zoutvoorraad. Hier speelt de winning uit de oorspronkelijke Zechstein Zee, die ooit in Midden-Europa lag en ongeveer 250 miljoen jaar geleden opdroogde, een grote rol.

Omdat magnesium gebonden moet worden, zodat het lichaam het kan metaboliseren, is het zelden als zuivere stof beschikbaar. Voor oraal gebruik kun je meestal magnesiumcitraat of magnesiumoxide krijgen. Voor uitwendig, “transdermaal” gebruik, daarentegen, kun je magnesiumchloride krijgen.

Magnesiumchlorid-1

Magnesiumchloride wordt ook gewonnen bij de Dode Zee.
(Image source: pixabay.com / PublicDomainPictures)

Hoe werkt magnesiumchloride en waar wordt het voor gebruikt?

Magnesium (chloride) voor het menselijk lichaam

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 stofwisselingsprocessen in het lichaam. Het lichaam heeft magnesium nodig voor de energiestofwisseling, de zenuw- en spierfunctie, waaronder de hartfunctie, en voor de opbouw van botten en tanden. (1)

Het lichaam absorbeert organische magnesiumverbindingen zoals citraat of chloride beter dan anorganische verbindingen zoals oxide of sulfaat. (2) Magnesiumverbindingen worden door maagzuur omgezet in magnesiumchloride, zodat het magnesium via de dunne darm kan worden opgenomen.

Als je magnesiumchloride direct inneemt, heeft je lichaam geen maagzuur nodig voor deze omzetting. Vooral oudere mensen met chronische ziekten kunnen te weinig maagzuur produceren, waardoor ze magnesium alleen kunnen opnemen in de vorm van magnesiumchloride. (3)

Van magnesium wordt ook gezegd dat het bijdraagt tot een betere wondgenezing. (4) Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Wist je dat niet alleen calcium maar ook magnesium essentieel is voor gezonde botten? Het meeste magnesium wordt in de botten opgeslagen en maakt ze hard. Bij een tekort aan magnesium laat het lichaam magnesium los uit de botten en cellen. Zo kan een blijvend onvoldoende magnesiumvoorziening de gezondheid van de botten schaden. (5, 6)

Magnesiumchloride speelt een grote rol bij “transdermaal” gebruik als magnesiumolie of magnesiumspray. Je kunt het direct op de huid aanbrengen of in de vorm van vlokken of poeder gebruiken als badtoevoeging.

Andere toepassingen van magnesiumchloride

In de voedselbereiding wordt magnesiumchloride gebruikt als verstevigingsmiddel, zuurteregelaar, smaakversterker, dragerstof of scheidingsmiddel. Magnesiumchloride is in de EU ook goedgekeurd voor biologische voeding als voedseladditief E 511.

Het is het hoofdbestanddeel van het stollingsmiddel Nigari, dat gebruikt wordt bij de productie van tofu. Het wordt ook gebruikt als strooizout omdat het bij lagere temperaturen effectiever is dan andere mineralen.

Het wordt ook gebruikt om de magnesiumconcentratie in rifaquaria te verhogen en om stof te binden. In de vorm van magnesiumchloride-hexahydraat kan het warmte-energie opslaan en afgeven.

Werkt magnesiumchloride transdermaal?

De alternatieve geneeskunde vertrouwt vooral op de uitwendige, zogenaamde transdermale toepassing van magnesium, waarvoor magnesiumchloride het meest geschikt is. Magnesiumchloride wordt uitwendig aangebracht: Of je voegt het toe aan een voet- of volbad, of je brengt het direct op de huid aan als olie of spray.

Het belangrijkste argument voor uitwendig gebruik is dat magnesium diarree kan veroorzaken als het oraal ingenomen wordt. Uitwendige toepassing omzeilt het spijsverteringsstelsel. Bovendien wordt magnesium beter door de huid naar het bloed, de cellen, het weefsel en de botten getransporteerd dan magnesium dat oraal ingenomen wordt.

Omdat het direct via de huid de bloedbaan en de cellen bereikt, worden interacties met andere geneesmiddelen of stoffen uit andere voedingsmiddelen vermeden. (4) De transdermale werking van magnesiumchloride is echter omstreden. Voedingsdeskundige Dr. Jürgen Vormann, bijvoorbeeld, is kritisch over de transdermale werking.

Dit komt omdat het magnesium in magnesiumolie, dat in geïoniseerde vorm aanwezig is, niet echt in de huid kan doordringen. Daarvoor zou het een “lipofiele” stof moeten zijn. Magnesiumionen hebben echter een grote hydratatieschil, die het binnendringen in celmembranen belemmert.

Alleen het kleine oppervlak van de zweetklieren en haarfollikels kan magnesium opnemen. Dit maakt echter maar ongeveer 0,1 tot 1 procent van het huidoppervlak uit. (7, 8) In een studie van de natuurgeneeskundige dokter Dr. Norman Shealy, die zelf magnesiumolie op de markt brengt, brachten 20 volwassenen het dagelijks op de huid aan.

Hij ontdekte dat een magnesiumtekort binnen 4-6 weken verholpen was. Met orale magnesiumtherapie was dit pas na minstens vier maanden het geval. (9) Maar alleen het abstract van de studie is gepubliceerd en niet de volledige versie.

Magnesiumchlorid-2

Hoewel velen overtuigd zijn van het transdermale magnesium effect, is het wetenschappelijk nog omstreden.
(Image source: unsplash.com / Bruce Mars)

Een andere studie over het transdermale effect van magnesium is van K. Watkins en P.D. Josling. In deze studie bespoten negen volwassenen zich twaalf weken lang elke dag met magnesiumolie en namen ook tweemaal per week een voetbad met 100 ml magnesiumolie.

Het magnesiumgehalte werd gemeten met behulp van een haarmonster, dat bij zeven van de acht mensen na de twaalf weken een duidelijke verhoging van het magnesiumgehalte liet zien. (10) De haarcellen geven echter geen betrouwbare afspiegeling van het magnesiumgehalte in het lichaam.

Bovendien is de kleine groep mensen niet representatief. (11) In een studie van Dr. Rosemary Waring van de Universiteit van Birmingham namen de 19 deelnemers zeven dagen lang twaalf minuten per dag een bad voor het hele lichaam bij 50-55 °C in een magnesiumsulfaat oplossing (Epsom zout). Het magnesiumgehalte werd gemeten met bloed- en urinemonsters.

Een (deels kleine) toename werd gevonden bij alle proefpersonen op drie na. Tot nu toe is de studie niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, maar alleen op de commerciële website van de Epsom Salt Council. (12)

In een studie uit 2017 vertoonden de meeste van de 11 proefpersonen ook een hoger magnesiumgehalte na 14 dagen smeren met een magnesiumcrème. Maar de kleine groep mensen is ook hier niet representatief. (13)

Tot nu toe zijn er geen echt sluitende studies over de transdermale werking van magnesiumchloride. Niettemin zijn velen overtuigd van het effect ervan en kan het niet definitief worden uitgesloten.

Hoeveel magnesiumchloride heb ik dagelijks nodig?

Over de aanbevolen dagelijkse inname van magnesium is verschillende informatie te vinden. De meeste bronnen bevelen echter ongeveer 350 mg magnesium per dag aan voor een gezonde volwassen persoon.

Leeftijd m w
0-3 maanden 24 mg (geschat) 24 mg (geschat)
4-12 maanden 60 mg 60 mg
1-3 jaar 65-80 mg 65-80 mg
4-7 110-120 mg 110-120 mg
8-10 jaar 170 mg 170 mg
11-13 jaar 230 mg 250 mg
14-15 jaar 310 mg
15-18 jaar 400 mg 350 mg
19-24 jaar 400 mg 310 mg
25+ 350 mg 300 mg
Zwangere vrouwen 310 mg
Vrouwen die borstvoeding geven 390 mg

De Duitse Voedingsvereniging geeft de volgende referentiewaarden voor de magnesiuminname(14)

Dit komt omdat de behoefte aan voedingsstoffen van persoon tot persoon en van dag tot dag verschilt. Behalve van leeftijd en geslacht hangt het af van veel andere interne (bv. gezondheidstoestand) en externe invloeden (bv. lichamelijke activiteit).

Omdat het lichaam het meeste magnesium opslaat in de botten en spieren en slechts ongeveer 1% in het bloed, zijn bloedwaarden nauwelijks zinvol om een tekort vast te stellen. (15) Er is echter een methode die gebruikt kan worden om de magnesiumbelasting in het lichaam te bepalen:

De persoon krijgt een magnesium infuus toegediend. Omdat het lichaam overtollig magnesium uitscheidt, meet je nu in de urine hoeveel van het magnesium de volgende 1-2 dagen wordt uitgescheiden. Als er weer bijna niets wordt uitgescheiden, is een tekort waarschijnlijk. (16)

Heeft mijn lichaam extra magnesiumchloride nodig?

Normaal gesproken kun je in je magnesiumbehoefte voorzien met een gezonde voeding. Maar bij lichamelijke stress, tijdens zwangerschap en borstvoeding, en voor wedstrijdsporters kan extra magnesium nuttig zijn. (15, 17)

Magnesium is ook bijzonder belangrijk bij hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en astma. Diabetici hebben ook een grotere behoefte aan magnesium. (17, 18, 19) De inname van extra magnesium is vooral nuttig voor zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en wedstrijdsporters.

Als je merkt dat je botten snel breken, kan een magnesiumtekort de oorzaak zijn. Een beperkte magnesiumopname of een hoog magnesiumverlies in het lichaam worden bijvoorbeeld veroorzaakt door chronische ontstekingsziekten van het maag-darmkanaal, veel alcoholgebruik, bepaalde geneesmiddelen (bv. diuretica tegen hoge bloeddruk) en laxeermiddelen.

Overigens is het effect van magnesium op spierkrampen niet wetenschappelijk bewezen. Spierkrampen kunnen verschillende oorzaken hebben. Naast overbelasting van de spier of een onevenwichtige elektrolytenbalans worden gebrekkige ruggenmergreflexen als oorzaak vermoed. Als beschermende functie wordt de spier aangespannen, ook al is er geen gevaar.

Magnesium helpt hier niet tegen. Wist je dat een glas komkommerwater schijnt te helpen tegen spierkrampen? Het effect is nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen. Onderzoekers van de North Dakota State University ontdekten echter dat een glas augurkenwater al na minder dan een minuut verlichting bracht bij kuitkrampen.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de zure smaak “een stimulus teweegbrengt die disfunctionele reflexen in het lichaam herstelt” Drie studies werden in de VS uitgevoerd met zwangere vrouwen, en vier studies met volwassenen die vatbaar zijn voor kuitkrampen.

Uiteindelijk vonden alle studies dat magnesium de duur, frequentie of intensiteit van kuitkrampen niet sterker beïnvloedde dan het placebo middel.

Welke bijwerkingen kan magnesiumchloride hebben?

Als de dosering te hoog is, kan het oraal innemen van magnesium zachte ontlasting of diarree veroorzaken. Hieruit blijkt dat de darmen niet nog meer magnesium kunnen opnemen en je kunt de dosis voorlopig verminderen.

Omdat het lichaam overtollig magnesium in de urine uitscheidt, zijn er geen verdere bijwerkingen te verwachten als de nieren gezond zijn. Je moet alleen voorzichtig zijn met het innemen van extra magnesium als je nierinsufficiëntie hebt.

In dit geval kan het teveel aan magnesium in het lichaam achterblijven en, bij zeer hoge doses (meer dan 2000 mg per dag), leiden tot een daling van de bloeddruk of spierzwakte. Van uitwendige (transdermale) toepassing met magnesiumolie of -spray zijn geen bijwerkingen bekend.

Sommige mensen krijgen aanvankelijk diarree van magnesiumtabletten. Dit gebeurt vooral als de dosering te hoog is.

Welke alternatieven zijn er voor magnesiumchloride?

De meeste magnesiumpreparaten voor orale inname bestaan uit magnesiumcitraat of magnesiumoxide. Magnesiumcitraat wordt sneller door het lichaam opgenomen, maar wordt minder opgeslagen. Magnesiumoxide daarentegen is geschikt om je magnesiumdepot langdurig aan te vullen.

Als je magnesiumoxide of magnesiumcarbonaat als bruisoplossing (gegranuleerd met citroenzuur) in water oplost, wordt het omgezet in magnesiumcitraat.

Als je geen van de in het bovenstaande hoofdstuk genoemde symptomen hebt en niet zwanger bent en geen borstvoeding geeft, is het voldoende om magnesium via een gezonde voeding binnen te krijgen.

De volgende tabel geeft je een overzicht van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Voeding Magnesiumgehalte per 100 g Tarwezemelen 550 mg Pompoenpitten 535 mg Zonnebloempitten 420 mg xml Bananen, broccoli, erwten, frambozen en Emmentaler kaas bevatten tussen 24 en 36 mg magnesium (per 100 g). Deze voedingsmiddelen alleen zullen niet aan je magnesiumbehoefte voldoen.

Welke soorten magnesiumchloride zijn er en welke is geschikt voor jou?

Het meeste magnesiumchloride wordt uitwendig, d.w.z. transdermaal, op de huid aangebracht. Strikt genomen is het overgrote deel van de producten “magnesiumchloride hexahydraat” in verschillende vormen. Dit bevat meer water dan zuiver magnesiumchloride.

Door het water volledig te verwijderen zou het product veel meer kosten, maar zonder iets aan de werking te veranderen. Voor transdermaal gebruik kun je magnesiumolie (zelden: magnesiumcrème) of -spray op je huid smeren, of magnesiumvlokken of -poeder toevoegen aan een voetbad of een bad voor het hele lichaam.

Er zijn weinig producten met magnesiumchloride voor oraal gebruik. Je kunt magnesiumchloride alleen in capsulevorm krijgen in combinatie met andere magnesiumverbindingen. In het volgende laten we je de voor- en nadelen van de verschillende vormen van administratie zien.

Magnesiumchloride als vlokken

Je kunt magnesiumvlokken gebruiken voor voetbaden of volledige baden. Voeg hiervoor de vlokken toe aan water dat ongeveer 40 °C warm is; een 1-5% oplossing is ideaal.

Geen bijwerkingen zoals diarree; Je hoeft niets door te slikken; Geen wisselwerkingen met stoffen uit andere voedingsmiddelen of medicijnen Werking niet bewezen; Inflexibel gebruik, want je moet de tijd nemen voor een bad Voor magnesiumvlokken wordt magnesiumchloride ofwel ondergronds gedolven uit wat eens de Zee van Zechstein was, ofwel wordt water met magnesiumchloride uit de Dode Zee gedroogd zodat er kristallen uit gevormd worden.

Als je de voorkeur geeft aan een ontspannend bad en een transdermale inname van magnesium, zijn de magnesiumvlokken ideaal voor je.

Magnesiumchloride in olie of spray

Magnesiumolie bestaat uit magnesiumchloride hexahydraat en water. Het is dus eigenlijk geen olie, maar draagt de naam vanwege zijn olieachtige consistentie. Omdat het een zeer hoog magnesiumgehalte heeft, moet je het alleen transdermaal gebruiken en niet innemen.

Geen bijwerkingen zoals diarree; Je hoeft niets te slikken; Geen wisselwerkingen met stoffen in andere voedingsmiddelen of medicijnen Werking niet bewezen; Magnesiumolie kan plakkerig aanvoelen op de huid Je kunt magnesiumolie in je huid wrijven.

Je kunt het ook krijgen in de vorm van een magnesiumspray. Magnesiumolie of -spray is ideaal voor jou als je niet elke dag de tijd wilt nemen voor een bad. Niettemin heeft het masseren in de olie een ontspannend effect.

Magnesiumchloride poeder

Magnesiumchloride poeder wordt meestal verkocht voor transdermaal gebruik. Je kunt er magnesiumolie van maken of het als badtoevoeging gebruiken.

Magnesiumchloride poeder wordt ook gebruikt om aquariums van magnesium te voorzien.

Zelden kun je poeder krijgen dat geschikt is voor consumptie, en waarmee je een drinkbare oplossing kunt maken.

Geen bijwerkingen zoals diarree bij transdermaal gebruik; Kan zowel als badtoevoeging als als massageolie gebruikt worden; Aangenamer om oraal te gebruiken dan tabletten Effect van transdermaal gebruik niet bewezen; Als je olie wilt, moet je die eerst zelf maken; Geen spontaan gebruik als je onderweg bent Magnesiumchloride als poeder is bijzonder geschikt als je niet kunt kiezen tussen een badtoevoeging of een massageolie.

Magnesiumchloride in capsules

Magnesiumchloride als capsules is alleen verkrijgbaar in een gemengde vorm met andere magnesiumverbindingen, zoals magnesiumoxide en magnesiumcitraat. Dit zorgt voor een optimale biobeschikbaarheid, want alleen zo kan je lichaam het magnesium ideaal opnemen.

Werkzaamheid via orale inname wetenschappelijk bewezen; Kan praktisch onderweg ingenomen worden Kan mogelijk tot diarree leiden; Stoffen uit andere voedingsmiddelen kunnen de absorptie beïnvloeden Als je magnesiumchloride flexibel onderweg wilt innemen en geen moeite hebt met het doorslikken van tabletten, zijn capsules geschikt. Vooral als je niet vatbaar bent voor diarree en niet overtuigd bent van transdermale absorptie, kun je capsules gebruiken.

Aankoopcriteria: Deze factoren kunnen je helpen bij het vergelijken en evalueren van magnesiumchloride

Er zijn verschillende criteria die je kunnen helpen bij het kiezen van het juiste magnesiumchloride product. Het volgende is een overzicht van de factoren waarmee je rekening moet houden.

Verpakkingsgrootte

Je kunt magnesiumchloride in verschillende vormen en maten krijgen. Er zijn emmers met magnesiumchloride poeder of vlokken van 1 tot 5 kg.

Je kunt ook zakken of balen tot 25 kg krijgen. Je vindt magnesiumolie ook in verschillende maten, van 100 ml spuitflesjes tot flessen van 1 liter. Magnesium capsules zijn er in verpakkingen van 10 tot 120.

Magnesiumconcentratie

De concentratie van magnesiumchloride-hexahydraat varieert naar gelang de doseringsvorm. De meeste producten bevatten magnesiumchloride in de volgende verhoudingen

  • Magnesiumchloride poeder: 99-101 %
  • Magnesiumchloride vlokken: 47 %
  • Magnesiumolie: 31

Als de verhoudingen verschillen, is het aan te bevelen de dosering dienovereenkomstig aan te passen.

Toevoegingen

Alle mineralen bevatten van nature heel kleine hoeveelheden andere stoffen, zoals kalium of zelfs zware metalen. Afhankelijk van de zuiverheidsgraad is de hoeveelheid lager. De meeste magnesiumchloride producten bevatten eigenlijk geen andere additieven.

Of het nu magnesiumvlokken, -poeder of -olie is – de producten bestaan meestal uit 100 % zuiver magnesiumchloride, dat afkomstig is uit de oorspronkelijke Zee van Zechstein of uit de Dode Zee. Als je een crème kiest die verrijkt is met magnesiumchloride, zal hij ook andere ingrediënten bevatten, zoals glycerine en ureum.

Lees de informatie over het product. Gebruik voor eenvoudige informatie over ingrediënten de Codecheck app. Capsules met magnesiumchloride bevatten ook andere Mg-verbindingen, sommige B-vitamines en het omhulsel van de capsule. De combinatie met andere magnesiumverbindingen kan de opnamecapaciteit verbeteren.

Zuiverheidsgraad

De meeste magnesiumchloride producten zijn verkrijgbaar in levensmiddelenkwaliteit of – nog zuiverder – in farmaceutische kwaliteit. Een product van farmaceutische kwaliteit kan ook gebruikt worden in de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld.

Alle mineralen, ook magnesiumchloride, bevatten zeer kleine hoeveelheden van andere stoffen zoals kalium, calcium of zware metalen. Producten van farmaceutische kwaliteit zijn zeer grondig gezuiverd en bevatten minder van deze bijproducten. Er zijn de volgende zuiverheidsgraden.

  1. Technische kwaliteit (b.v. voor de industrie)
  2. Voedselkwaliteit (b.v. voor levensmiddelen)
  3. Farmaceutische kwaliteit (bv. voor apotheken)
  4. Analytische kwaliteit (b.v. voor onderzoek)

Magnesiumchloride bestaat ook als natuurlijk product dat met geen van deze zuiverheidsgraden overeenkomt. Dit is vaak het geval met producten uit de Dode Zee.

Omdat het slechts grof en niet chemisch gezuiverd is, krijg je het oorspronkelijk zoals het in de natuur voorkomt. Dit betekent dat alle natuurlijke mineralen van de Dode Zee bewaard blijven.

[/kb_criteria]

Wetenswaardigheden over magnesiumchloride

Wat is de houdbaarheid van magnesiumchloride?

Omdat magnesiumchloride vocht aantrekt, moet je het op een droge en luchtdichte plaats bewaren. Je kunt het het beste vacuüm verpakt in een zakje of in een luchtdicht bakje bewaren.

Als magnesiumchloride poeder vocht aantrekt, kan het gaan klonteren.

Als de magnesiumchloride vochtig wordt, kan het gaan klonteren. Dit verandert het effect niet, maar het maakt het wel moeilijker te doseren. Laat het in dit geval drogen, zodat je het krachtig kunt schudden om de klontjes op te breken.

Als je de magnesiumchloride op de juiste manier bewaart, kan het niet bederven en bij wijze van spreken voor altijd bewaard worden. Magnesiumolie kan ook niet bederven.

Als je magnesiumchloride oraal inneemt, kun je na 2-3 jaar een bittere smaak bemerken. Als dit je stoort, kun je het altijd transdermaal gebruiken, bv. als badtoevoeging.

Hoe kan ik zelf magnesiumolie maken van magnesiumchloride?

Je eigen magnesiumolie maken is vrij eenvoudig. We leggen de procedure hieronder uit.

  1. Je hebt water nodig, magnesiumchloride hexahydraat als poeder of vlokken, een maatbeker en een bakje om te bewaren.
  2. Los ongeveer 30 g van het magnesiumchloride op in 100 ml water. Als je een liter magnesiumolie wilt maken, voeg je gewoon 300 g van het poeder toe aan een liter vloeistof. Roer de vloeistof tot de magnesiumchloride is opgelost. Als je water op lichaamstemperatuur gebruikt, zal het magnesium sneller oplossen.
  3. Laat de magnesiumchloride-oplossing een beetje afkoelen. Dan kun je de magnesiumolie overbrengen in een spuitfles of een glazen bakje.

Beeldbron: Kitanovic/ 123rf.com

Referenties (26)

1. Nishizawa, Yoshiki; Morii, Hirotoshi; Durlach, Jean (Hrsg.)(2007): New Perspectives in Magnesium Research. Nutrition and Health. London: Springer Verlag.
Bron

2. Eder, Klaus (2008): Magnesium und Mg-Verbindungen in Supplementen. In: Deutsche Apothekerzeitung 2008 (36), 04.09.2008, S. 44.
Bron

3. Durlach, Jean; Guiet-Bara, Andrée; Pagès, Nicole; Bac, Pierre; Bara, Michel (2005): Magnesium chloride or magnesium sulfate: a genuine question. In: Magnesium Research. Jg. 18 (3), September 2005, S. 187-92.
Bron

4. Bourke, Barbara; Last, Walter (2008): Magnesium Chloride for health and rejuvenation. In: Nexus Magazine, Jg. 15 (6), S. 21-26.
Bron

5. Kunutsor, S.K.; Whitehouse, M.R.; Blom, A.W. et al. (2017): Low serum magnesium levels are associated with increased risk of fractures: a long-term prospective cohort study. European Journal of Epidemiology 2017 (32), S. 593–603. https://doi.org/10.1007/s10654-017-0242-2.
Bron

6. Abrams S.A., Chen Z, Hawthorne KM (2014): Magnesium metabolism in 4-year-old to 8-year-old children. Journal of Bone and Mineral Research 2014, Jg. 29 (1), S. 118‐122.
Bron

7. Vormann, Jürgen; Weidner, Michael; Werner, Tanja (2016): Transdermales Magnesium Sinnvoll oder nicht? Pharmazeutische Zeitung, Ausgabe 50/2016.
Bron

8. Lingamaneni Prashanth; Kiran Kumar Kattapagari; Ravi Teja Chitturi; Venkat Ramana Reddy Baddam; Lingamaneni Krishna Prasad (2015): A review on role of essential trace elements in health and disease. Journal of Dr. NTR University of Health Sciences 2/2015, Jg. 4, S. 75-85 (2015). Mumbai: Wolters Kluwer Medknow Publications.
Bron

9. Shealy, C. Norman: Transdermal Absorption of Magnesium. Southern Medical Journal 2005, Jg. 98.
Bron

10. Watkins, K.; Josling, P.D. (2010): A pilot study to determine the impact of transdermal magnesium treatment on serum levels and whole body CaMg ratios. The Nutrition Practitioner, Spring 2010.
Bron

11. Gröber, Uwe; Werner, Tanja; Vormann, Jürgen; Kisters, Klaus (2017): Myth or Reality - Transdermal Magnesium?. Nutrients. 2017; 9 (8): 813. doi: 10.3390/nu9080813.
Bron

12. Waring, Rosemary: Report on Absorption of magnesium sulfate (Epsom salts) across the skin. School of Biosciences, University of Birmingham.
Bron

13. Kass, Lindsy; Rosanoff, Andrea; Tanner, Amy; Sullivan, Keith; McAuley, William; Plesset, Michael (2017): Effect of transdermal magnesium cream on serum and urinary magnesium levels in humans: A pilot study. PLoS ONE 4/2017; Jg. 12: e0174817.
Bron

14. Referenzwerte Magnesium. Empfohlene Zufuhr. Bonn: Deutsche Gesellschaft für Ernährung (2020).
Bron

15. Office of Dietary Supplements (2020): Magnesium. Fact Sheet for Health Professionals.
Bron

16. Elin, Ronald J. (2010): Assessment of Magnesium Status for Diagnosis and Therapy. Magnes. Res. 4/2010; Jg. 23, S. 194‐198.
Bron

17. Kisters, Klaus; Gröber, Uwe (2010): Magnesium Update 2010. Anwendung bei Hypertonie und Diabetes mellitus. Deutsche Apothekerzeitung 25/2010, S. 46.
Bron

18. Barbagallo, Mario; Dominguez, Ligia J. (2007): Magnesium Metabolism in Type 2 Diabetes Mellitus, Metabolic Syndrome and Insulin Resistance. Archives of Biochemistry and Biophysics 01/2007; Jg. 458, S. 40‐47.
Bron

19. Britton, J.; Pavord, I.; Richards, K. et al. (1994): Dietary magnesium, lung function, wheezing, and airway hyperreactivity in a random adult population sample. In: The Lancet 1994 (344), S. 357‐362.
Bron

20. Wolter, André (2017): Tipps bei Muskelkrämpfen – Saure Muskeln? Saure Gurken!. Physiopraxis 2017; 15 (1); S. 46–49. New York, Stuttgart: Georg Thieme Verlag.
Bron

21. Miller, Kevin C.; Mack, Gary W.; Knight, Kenneth L. et al. (2010): Reflex inhibition of electrically induced muscle cramps in hypohydrated humans. In: Medicine & Science in Sports & Exercise 2010; 42(5), S. 953‐961.
Bron

22. Garrison, Scott R.; Allan, G. Michael; Sekhon, Ravneet K.; Musini, Vijaya M.; Khan, Karim M. (2012): Magnesium for skeletal muscle cramps. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 (9): CD009402.
Bron

23. Roguin, Maor N.; Alperin, Mordechai; Shturman, Elena et al. /2017): Effect of Magnesium Oxide Supplementation on Nocturnal Leg Cramps: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2017; 177 (5), S. 617–623.
Bron

24. Zhou, Kunyan; West, Helen M.; Zhang, Jing; Xu, Liangzhi; Li, Wenjuan: Interventions for leg cramps in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 8/2015; CD010655.
Bron

25. Schutten, Joëlle C. ; Joris, Peter J.; Mensink, Ronald P. et al.: Effects of magnesium citrate, magnesium oxide and magnesium sulfate supplementation on arterial stiffness in healthy overweight individuals. A study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2019; Jg. 20: 295.
Bron

26. Becker, Ulrike: Magnesium - Der beliebteste Mineralstoff. In: Pharmazeutische Zeitung 2016 (07). Online veröffentlicht am 11.04.2016.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Sammelband
Nishizawa, Yoshiki; Morii, Hirotoshi; Durlach, Jean (Hrsg.)(2007): New Perspectives in Magnesium Research. Nutrition and Health. London: Springer Verlag.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Eder, Klaus (2008): Magnesium und Mg-Verbindungen in Supplementen. In: Deutsche Apothekerzeitung 2008 (36), 04.09.2008, S. 44.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Durlach, Jean; Guiet-Bara, Andrée; Pagès, Nicole; Bac, Pierre; Bara, Michel (2005): Magnesium chloride or magnesium sulfate: a genuine question. In: Magnesium Research. Jg. 18 (3), September 2005, S. 187-92.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bourke, Barbara; Last, Walter (2008): Magnesium Chloride for health and rejuvenation. In: Nexus Magazine, Jg. 15 (6), S. 21-26.
Ga naar bron
Kohortenstudie
Kunutsor, S.K.; Whitehouse, M.R.; Blom, A.W. et al. (2017): Low serum magnesium levels are associated with increased risk of fractures: a long-term prospective cohort study. European Journal of Epidemiology 2017 (32), S. 593–603. https://doi.org/10.1007/s10654-017-0242-2.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Abrams S.A., Chen Z, Hawthorne KM (2014): Magnesium metabolism in 4-year-old to 8-year-old children. Journal of Bone and Mineral Research 2014, Jg. 29 (1), S. 118‐122.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Vormann, Jürgen; Weidner, Michael; Werner, Tanja (2016): Transdermales Magnesium Sinnvoll oder nicht? Pharmazeutische Zeitung, Ausgabe 50/2016.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Lingamaneni Prashanth; Kiran Kumar Kattapagari; Ravi Teja Chitturi; Venkat Ramana Reddy Baddam; Lingamaneni Krishna Prasad (2015): A review on role of essential trace elements in health and disease. Journal of Dr. NTR University of Health Sciences 2/2015, Jg. 4, S. 75-85 (2015). Mumbai: Wolters Kluwer Medknow Publications.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shealy, C. Norman: Transdermal Absorption of Magnesium. Southern Medical Journal 2005, Jg. 98.
Ga naar bron
Pilotstudie
Watkins, K.; Josling, P.D. (2010): A pilot study to determine the impact of transdermal magnesium treatment on serum levels and whole body CaMg ratios. The Nutrition Practitioner, Spring 2010.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Gröber, Uwe; Werner, Tanja; Vormann, Jürgen; Kisters, Klaus (2017): Myth or Reality - Transdermal Magnesium?. Nutrients. 2017; 9 (8): 813. doi: 10.3390/nu9080813.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Waring, Rosemary: Report on Absorption of magnesium sulfate (Epsom salts) across the skin. School of Biosciences, University of Birmingham.
Ga naar bron
Pilotstudie
Kass, Lindsy; Rosanoff, Andrea; Tanner, Amy; Sullivan, Keith; McAuley, William; Plesset, Michael (2017): Effect of transdermal magnesium cream on serum and urinary magnesium levels in humans: A pilot study. PLoS ONE 4/2017; Jg. 12: e0174817.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Empfehlung
Referenzwerte Magnesium. Empfohlene Zufuhr. Bonn: Deutsche Gesellschaft für Ernährung (2020).
Ga naar bron
Fact Sheet for Health Professionals.
Office of Dietary Supplements (2020): Magnesium. Fact Sheet for Health Professionals.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Elin, Ronald J. (2010): Assessment of Magnesium Status for Diagnosis and Therapy. Magnes. Res. 4/2010; Jg. 23, S. 194‐198.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Kisters, Klaus; Gröber, Uwe (2010): Magnesium Update 2010. Anwendung bei Hypertonie und Diabetes mellitus. Deutsche Apothekerzeitung 25/2010, S. 46.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Barbagallo, Mario; Dominguez, Ligia J. (2007): Magnesium Metabolism in Type 2 Diabetes Mellitus, Metabolic Syndrome and Insulin Resistance. Archives of Biochemistry and Biophysics 01/2007; Jg. 458, S. 40‐47.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Britton, J.; Pavord, I.; Richards, K. et al. (1994): Dietary magnesium, lung function, wheezing, and airway hyperreactivity in a random adult population sample. In: The Lancet 1994 (344), S. 357‐362.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wolter, André (2017): Tipps bei Muskelkrämpfen – Saure Muskeln? Saure Gurken!. Physiopraxis 2017; 15 (1); S. 46–49. New York, Stuttgart: Georg Thieme Verlag.
Ga naar bron
Vergleichsstudie
Miller, Kevin C.; Mack, Gary W.; Knight, Kenneth L. et al. (2010): Reflex inhibition of electrically induced muscle cramps in hypohydrated humans. In: Medicine & Science in Sports & Exercise 2010; 42(5), S. 953‐961.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Garrison, Scott R.; Allan, G. Michael; Sekhon, Ravneet K.; Musini, Vijaya M.; Khan, Karim M. (2012): Magnesium for skeletal muscle cramps. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 (9): CD009402.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Roguin, Maor N.; Alperin, Mordechai; Shturman, Elena et al. /2017): Effect of Magnesium Oxide Supplementation on Nocturnal Leg Cramps: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2017; 177 (5), S. 617–623.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Zhou, Kunyan; West, Helen M.; Zhang, Jing; Xu, Liangzhi; Li, Wenjuan: Interventions for leg cramps in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 8/2015; CD010655.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Schutten, Joëlle C. ; Joris, Peter J.; Mensink, Ronald P. et al.: Effects of magnesium citrate, magnesium oxide and magnesium sulfate supplementation on arterial stiffness in healthy overweight individuals. A study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2019; Jg. 20: 295.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Becker, Ulrike: Magnesium - Der beliebteste Mineralstoff. In: Pharmazeutische Zeitung 2016 (07). Online veröffentlicht am 11.04.2016.
Ga naar bron
Recensies