Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

27Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Magnesiumpreparaten zoals capsules of bruistabletten helpen snel om een tekort aan te vullen. Maar deze methoden hebben allemaal één ding gemeen: ze moeten oraal ingenomen worden en kunnen bijwerkingen veroorzaken. Magnesium oliën, daarentegen, worden op de huid gespoten en zouden krampen, haaruitval en nog veel meer voorkomen.

Met onze grote magnesiumolie test 2023 willen we je helpen de beste magnesiumolie voor jou te vinden. We hebben magnesium oliën in verschillende vormen en met verschillende ingrediënten vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Magnesium oliën hebben, in tegenstelling tot capsules, vrijwel geen bijwerkingen als ze op de huid worden gespoten.
 • Huidziekten en krampen kunnen verlicht worden door magnesiumolie.
 • Magnesiumolie is ook gemakkelijk zelf te maken met 2 ingrediënten.

Beste Magnesium Olie: Onze selectie

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om magnesiumolie te vergelijken en te evalueren

Dosering

Afhankelijk van hoe hoog de magnesiumconcentratie in een magnesiumolie is, verschilt de dosering. Sommige oliën moeten vaker gebruikt worden dan andere en zijn daarom onwerkzaam. Je moet je op de hoogte stellen van de dosering van de magnesiumolie voordat je hem koopt.

Je kunt magnesiumolie het beste direct na het douchen aanbrengen. Zo gebruik je niet te veel olie, want de huid is verzacht en de olie werkt beter.

Hoe te gebruiken

Magnesiumolie wordt verkocht in glazen flessen of in plastic flessen met een sproeikop. Een spuitkop is belangrijk, zodat de olie goed over de huid verspreid kan worden en spaarzaam gebruikt kan worden.

Als je een glazen fles wilt kopen, is dat ook geen probleem, want er zijn ook glazen flessen die met een opzetstuk voor een spuitkop geleverd worden.

Magnesium Öl-3

Een sproeikop maakt het gemakkelijker en sneller om de magnesiumolie over de huid te verdelen
(Image source: unsplash/ Brett Jordan).

Ingrediënten

Een goede magnesiumolie bestaat alleen uit magnesiumchloride en water. Het mag geen kleurstoffen of andere toevoegingen bevatten.

Deze zullen de huid alleen maar irriteren, vooral als je een gevoelige huid hebt. Vooral mensen die lijden aan psoriasis of andere huidziekten moeten additieven vermijden.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je magnesiumolie koopt

Voor je een magnesiumolie beslist, moet je de volgende vragen bekijken om je beter te informeren over magnesiumolie en de juiste olie voor je te kiezen.

Wat is magnesiumolie en hoe werkt het?

Magnesiumolie bestaat uit magnesiumchloride en water. Het is eigenlijk geen olie in de conventionele zin. Het wordt olie genoemd omdat het een olieachtige consistentie heeft. Magnesiumolie is verkrijgbaar als spray of in glazen flesjes en wordt op de huid aangebracht.

Magnesium Öl-1

De uitwendige toepassing van magnesiumolie omzeilt het maagdarmkanaal en voorkomt bijwerkingen
(Image source: unsplash / Kelly Sikkema).

Hierdoor wordt het maagdarmkanaal omzeild, kan een direct effect bereikt worden en zijn er geen bijwerkingen van een overdosis, die kunnen optreden zoals bij het innemen van tabletten(1).

Wanneer en voor wie is magnesiumolie nuttig?

Magnesiumolie kan milde symptomen van een magnesiumtekort verlichten. Bij een ernstig magnesiumtekort is het aan te bevelen magnesiumcapsules(2) te nemen.

De olie kan de volgende ziekten en problemen verlichten of opheffen

 • Gewrichtspijn
 • Verstuikingen
 • Migraine
 • Spierkrampen
 • Vermoeidheid
 • Hoge bloeddruk
 • Acne
 • Slaapstoornissen

Magnesiumolie kan pijn wegnemen en wordt vooral gebruikt bij gewrichtspijn, migraine en spierkrampen. De olie maakt het weefsel soepel en opent de spieren.

Maar magnesiumolie kan ook gebruikt worden bij huidproblemen zoals acne, wratten, spataders en psoriasis. Bij verwondingen versnelt magnesiumolie de wondgenezing en verzacht ontstekingen. Voetbaden met magnesiumolie helpen bij verstuikingen en verrekkingen.

Kan de werking van magnesiumolie met studies bewezen worden?

Verschillende studies toonden aan dat magnesiumolie niet door de huid kan worden opgenomen. Een studie uit 1985 in Pharmacological Research Communications onderzocht de magnesiumspiegels van vrijwilligers nadat ze dagelijks in magnesiumrijk water hadden gebaad. Het magnesiumgehalte nam niet toe(3, 4).

Matthias BastigkeitPharmakologe und Medizinjournalist
Minerale zouten zoals magnesiumchloride vallen in een waterige oplossing uiteen in zogenaamde ionen. Omdat metaalionen zoals die van magnesium in water oplosbaar zijn en niet in vet, kunnen ze niet via de huid in het lichaam terechtkomen.

Opdat actieve stoffen zoals magnesium via de huid in het lichaam kunnen komen, moeten ze vetoplosbaar zijn.

(Bron: magnesium-ratgeber.de)

Maar een andere studie van Rosemary Waring van de School of Biosciences in Birmingham toonde aan dat na 7 dagen dagelijks baden in water dat magnesium bevat, het magnesiumgehalte steeg. Bij proefpersonen met normale magnesiumspiegels stegen deze niet verder(5, 1).

Deze studie werd echter niet gepubliceerd in een wetenschappelijke publicatie en maakte dus nooit deel uit van een kritische discussie onder deskundigen.un

Magnesium Öl-2

Er is nog geen sluitende studie die het effect van magnesiumolie bevestigt
(Image source: unsplash/ Louis Reed).

Hoe kan ik het magnesiumgehalte in mijn lichaam meten?

Je kunt je magnesiumgehalte op elk moment door je arts laten bepalen. Hij of zij zal bloed of soms urine bij je afnemen. Een teveel of tekort aan magnesium is snel vast te stellen.

Een magnesiumtekort is merkbaar, bijvoorbeeld door hartritmestoornissen of spierkrampen en verhoogt het risico op verkalking van de kransslagaders(6).

In de volgende tabel hebben we de standaardwaarden van het magnesiumgehalte in het bloed opgesomd:

Leeftijd Magnesium standaardwaarde
tot 1 jaar 0,66 – 1,03 mmol/l
1 – 17 jaar 0,66 – 0,95 mmol/l
vanaf 18 jaar 0,75 – 1,06 mmol/l

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van magnesiumolie?

Magnesiumolie wordt door de huid opgenomen en heeft bijna geen bijwerkingen. Mensen met een gevoelige huid of kleine kinderen moeten de olie na ongeveer 10 minuten blootstelling afwassen, anders kan tinteling of verbranding van de huid optreden. Omdat de olie gewoonlijk niet oraal wordt ingenomen, kunnen verdere bijwerkingen uitgesloten worden.

Welke alternatieven zijn er voor magnesiumolie?

Alternatieven voor magnesiumolie zijn:

 • Magnesium Micro Pellets
 • Magnesium Capsules
 • Magnesium bruistabletten

Magnesium Micro Pellets: Pellets zijn vooral goed voor onderweg. Je hebt geen water nodig om ze in te nemen. Scheur het stokje gewoon open en stop het poeder in je mond.

Voordelen
 • gemakkelijk in te nemen
 • ideaal voor onderweg
Nadelen
 • soms duurder dan bruistabletten of capsules
 • kan overdosering veroorzaken

Magnesiumcapsules: capsules verminderen de noodzaak om tabletten in te nemen, want hier is slechts 1 capsule per dag voldoende. Zo kun je je magnesiumspiegels over een lange periode relatief constant houden.

Voordelen
 • één capsule per dag is genoeg
 • het magnesiumgehalte kan lange tijd constant gehouden worden
Nadelen
 • kan een overdosis krijgen
 • soms moeilijk door te slikken

Bruisende magnesiumtabletten: Bruisende magnesiumtabletten worden gewoon in water opgelost. Laag gedoseerde bruistabletten zijn voldoende voor de voorraad. Bij een tekort kunnen hoger gedoseerde bruistabletten gebruikt worden.

Voordelen
 • lage dosering mogelijk
 • overdosering onwaarschijnlijk
Nadelen
 • moet in water opgelost worden
 • niet geschikt voor onderweg

Hoeveel magnesiumolie per dag kun je innemen?

Als je een sproeikop gebruikt, dan zijn ca. 10 – 20 verstuivingen per dag aan te bevelen. Eén spray bevat ongeveer 17 mg magnesium. Als je een pipet gebruikt, zijn 1 – 2 pipetten voldoende, afhankelijk van de oppervlakte van je huid.

Helpt magnesiumolie tegen haaruitval?

Magnesiumolie verzorgt de hoofdhuid en kan haaruitval door een droge hoofdhuid tegengaan. Bovendien beschermt de olie de haarstructuur door elke afzonderlijke haar als een beschermende film te bedekken. Het uitdrogen van het haar wordt voorkomen, het blijft soepel en breekt niet.

Kan ik magnesiumolie drinken?

Je kunt magnesiumolie, die kant-en-klaar verkocht wordt, beter niet drinken, want het heeft een veel hogere dosering dan magnesiumcapsules of dergelijke voor inname. Dit kan snel tot een overdosis leiden.

Omdat je ook je eigen magnesiumolie kunt maken, kun je de dosering aanpassen. Gebruik gewoon minder magnesiumchloride en meer water, dan kun je de olie drinken.

Om magnesiumolie te kunnen drinken, moet je het zelf maken.

We raden ongeveer 500 mg magnesium per dag aan. Om dit te bereiken kun je per dag ongeveer 75 ml (zelfgemaakte!) magnesiumolie drinken. Los hiervoor ongeveer 33 g magnesiumchloride op in 1 – 2 liter water. 8 g magnesiumchloride komt overeen met 1 g magnesium. In 40 ml zit 1,3 g magnesiumchloride en dit komt overeen met ca. 160 mg magnesium.

Kun je magnesiumolie zelf maken?

Magnesiumolie is gemakkelijk zelf te maken. Naargelang je de magnesiumolie uitwendig wilt gebruiken (gangbare methode) of drinken, is het raadzaam om meer of minder magnesiumchloride te gebruiken. In het volgende laten we je zien hoe je magnesiumolie voor uitwendig gebruik kunt maken.

 1. Doe 30 g magnesiumchloride in een maatbeker.
 2. Vul de maatbeker tot 100 ml met warm water.
 3. Roer de oplossing tot het magnesium opgelost is.
 4. Giet de magnesiumoplossing in een spuitfles en laat hem nog wat afkoelen.

Beeldbron: avemario/ 123rf

Referenties (6)

1. Seit einiger Zeit werden Magnesium-Sprays zur äußeren Anwendung angeboten. Wie effektiv ist die transdermale Applikation?Pharmazeutische Zeitung. Ausgabe 50/2016.
Bron

2. Magnesiummangel betrifft viele Menschen. Offiziell wird behauptet, Magnesiummangel gäbe es so gut wie nie, was leider nicht zutrifft, da die heutige Ernährung eher magnesiumarm ist. Artikel Zentrum der Gesundheit. 18.05.2020
Bron

3. Skin penetration of minerals in psoriatics and guinea-pigs bathing in hypertonic salt solutions. Pharmalogical Research Communications. Volume 17, Issue 6, June 1985, Pages 501-512.
Bron

4. The propagation of transdermal magnesium is scientifically unsupported. Gröber U, Werner T, Vormann J, Kisters K.. 2017 Jul 28;9(8).
Bron

5. Report on Absorption of magnesium sulfate (Epsom salts) across the skin. Dr RH Waring, School of Biosciences, University of Birmingham.
Bron

6. Magnesium intake is inversely associated with coronary artery calcification: the Framingham Heart Study. A. Hruby. 2014 Jan;7(1)
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Transdermales Magnesium Sinnvoll oder nicht?
Seit einiger Zeit werden Magnesium-Sprays zur äußeren Anwendung angeboten. Wie effektiv ist die transdermale Applikation?Pharmazeutische Zeitung. Ausgabe 50/2016.
Ga naar bron
Magnesiummangel: Ursachen und Folgen
Magnesiummangel betrifft viele Menschen. Offiziell wird behauptet, Magnesiummangel gäbe es so gut wie nie, was leider nicht zutrifft, da die heutige Ernährung eher magnesiumarm ist. Artikel Zentrum der Gesundheit. 18.05.2020
Ga naar bron
Skin penetration of minerals
Skin penetration of minerals in psoriatics and guinea-pigs bathing in hypertonic salt solutions. Pharmalogical Research Communications. Volume 17, Issue 6, June 1985, Pages 501-512.
Ga naar bron
Myth or Reality-Transdermal Magnesium?
The propagation of transdermal magnesium is scientifically unsupported. Gröber U, Werner T, Vormann J, Kisters K.. 2017 Jul 28;9(8).
Ga naar bron
Absorption of magnesium sulfate across the skin
Report on Absorption of magnesium sulfate (Epsom salts) across the skin. Dr RH Waring, School of Biosciences, University of Birmingham.
Ga naar bron
Die Framingham-Herz-Studie
Magnesium intake is inversely associated with coronary artery calcification: the Framingham Heart Study. A. Hruby. 2014 Jan;7(1)
Ga naar bron
Recensies