Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

64Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

165Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote magnesium malaat test [sc-year]. Hier stellen we alle magnesium malaten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste magnesium supplement voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je magnesium malaat wilt kopen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • In magnesiummalaat, een voedingssupplement, is het natuurlijke zout van appelzuur gebonden aan magnesium. Samen dragen appelzuur en magnesium in magnesiummalaat bij tot de actieve energieproductie van adenosinetrifosfaat – afgekort ATP – wat leidt tot spierontspanning en een verhoging van het energieniveau.
  • De mineralen in magnesiummalaat zijn betrokken bij bijna alle stofwisselingsprocessen van het lichaam.
  • Een goed doordachte inname kan chronische toestanden van uitputting en aanhoudende vermoeidheid verbeteren, en ook spierkracht, uithoudingsvermogen en spierontspanning bevorderen.

Beste Magnesium Malaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je magnesium malaat koopt

Wat is magnesium malaat en is het belangrijk voor het lichaam?

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen voor het menselijk lichaam, omdat de bestanddelen ervan betrokken zijn bij vitale processen.

Magnesiummalaat is een van de vele magnesiumsupplementen die als voedingssupplement bij een magnesiumtekort genomen kunnen worden. (Image source: unsplash.com / Angel Sinigersky)

Telkens als een spier beweegt, is magnesium erbij betrokken. Als belangrijk bestanddeel van meer dan 300 enzymen is het betrokken bij bijna alle stofwisselingsprocessen van de cel. Behalve voor de stabilisatie van celwanden en eiwitten, heeft het lichaam ook magnesium nodig voor de omzetting van energierijke stoffen zoals glucose.

En de overdracht van prikkels tussen zenuwen en spieren kan alleen soepel werken met magnesium. Magnesium is ook onmisbaar voor de sterkte van tanden en botten.

Ons lichaam is echter vaak niet in staat in de eigen behoefte aan magnesium te voorzien en er ontstaat een magnesiumtekort.

In sommige gevallen kan dit verholpen worden door een verandering in het dieet, maar vooral bij zware stress, tijdens zwangerschap of borstvoeding, maar ook bij gezondheidsproblemen, kan de magnesiumbalans niet zelfstandig geregeld worden.

In zulke gevallen kunnen specifieke preparaten en organische magnesiumverbindingen zoals magnesiummalaat helpen.

Magnesiummalaat behoort tot een vorm van het mineraal die door het lichaam bijzonder goed verdragen en benut wordt, dankzij zijn absorptie-eigenschappen. Intoleranties die vaak optreden bij inname van magnesiumcitraat zijn veel zeldzamer bij magnesiummalaat.

Een ongecompliceerde en op de behoefte afgestemde dosering is mogelijk met capsules, korrels en tabletten, die in Duitsland vrij verkrijgbaar zijn.

Voor wie is magnesium malaat geschikt?

Als het lichaam te weinig magnesium ter beschikking heeft, probeert het organisme toch de bloedspiegel constant te houden.

Daartoe boort het spieren, botten en organen aan en geeft van daaruit magnesium af aan het bloed. Het daaruit voortvloeiende tekort uit zich in allerlei symptomen, zoals spierkrampen, spanning, hoofdpijn of vermoeidheid.

Maar meer aspecifieke symptomen zoals uitputting, nervositeit of verhoogde gevoeligheid voor stress kunnen ook de oorzaak zijn van een magnesiumtekort.

Als je deze symptomen hebt en een arts heeft je niveaus gecontroleerd en een magnesiumtekort vastgesteld, dan kan magnesiummalaat het juiste voedingssupplement voor je zijn.

Is magnesium malaat goed voor de zwangerschap?

Hoewel magnesium belangrijk is voor mensen van alle leeftijden, is het van bijzonder belang voor bepaalde groepen mensen, zoals atleten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, en diabetici, omdat deze personen een verhoogde behoefte aan magnesium hebben.

Magnesiummalaat is verkrijgbaar in verschillende doseringsvormen. Tabletten of capsules die met een beetje vloeistof doorgeslikt kunnen worden zijn vooral voor volwassenen prominent aanwezig. (Image source: unsplash.com / Pina Messina)

Het vrouwelijk lichaam heeft normaal ongeveer 300 mg magnesium per dag nodig vanaf de leeftijd van ongeveer 25 jaar, volgens de aanbeveling van de Duitse Voedingsvereniging.

Tijdens de zwangerschap neemt de magnesiumbehoefte van vrouwen toe tot ongeveer 310 mg per dag, omdat hormonale veranderingen ervoor zorgen dat meer magnesium in de urine wordt uitgescheiden.

Zwangerschapssymptomen zoals krampen in de benen, vasthouden van water, slapeloosheid, constipatie, rugpijn en prikkelbaarheid zijn vaak het gevolg van een magnesiumtekort.

Daarom is het innemen van magnesiummalaat beslist aan te bevelen voor zwangere vrouwen bij wie medisch een magnesiumtekort is vastgesteld. De dosering moet echter altijd met een arts besproken worden.

Bij welke lichamelijke zwakheden of problemen kan magnesium malaat helpen?

Het verhogen van de magnesium inname via de voeding wordt vooral in verband gebracht met een verminderd risico op beroerte, hartfalen, diabetes en sterfte door alle oorzaken. (1)

Er zijn echter ook andere problemen waar magnesium bij kan helpen

  • Krampen en spanning
  • Diabetes mellitus
  • Hoge bloeddruk (2)
  • Zwangerschap en borstvoeding
  • Verhoogde magnesiumuitscheiding door drainage of laxeermiddelen
  • Schildklieraandoeningen
  • Diëten en eenzijdige diëten met een laag magnesiumgehalte
  • Migraine
  • Depressie
  • Groeifase bij adolescenten

Voor deze symptomen biedt het innemen van magnesium via supplementen een nuttige optie.

Fibromyalgie is een syndroom dat gekenmerkt wordt door chronische pijn, vermoeidheid, depressie en slaapstoornissen. Verschillende studies hebben verlaagde intracellulaire magnesiumspiegels gemeld bij patiënten met fibromyalgie en een negatieve correlatie gevonden tussen magnesiumspiegels en fibromyalgiesymptomen.

Eén studie suggereert dat transdermaal magnesiumchloride aangebracht op de bovenste en onderste extremiteiten gunstig kan zijn voor patiënten met fibromyalgie. (3)

Daarnaast is onderzoek gedaan naar magnesium voor de profylaxe of behandeling van postoperatieve hartritmestoornissen bij patiënten met hartchirurgie (CS). Magnesium toediening na CS lijkt atriumfibrilleren te verminderen zonder belangrijke bijwerkingen. (4)

Evenals voor magnesium kan voor de individuele mens geen precieze dosis worden aanbevolen. Hoeveel magnesium je moet innemen wordt bepaald door je symptomen en je reactie op magnesium.

Welke voedingsmiddelen bevatten magnesium malaat?

Als je de inname van magnesiummalaat wilt voorkomen, kun je ervoor zorgen dat je voldoende voedingsmiddelen eet die rijk aan magnesium zijn.

Pompoenpitten, bijvoorbeeld, leveren bijna evenveel magnesium als zonnebloempitten, namelijk 400 mg per 100 gram. Cacao of pure chocolade met een cacaogehalte van 70% hebben ook een hoog magnesiumgehalte. Amaranth, quinoa of sesamzaad zijn andere bronnen van magnesium.

Voedingsmiddel Magnesium in mg per 100g
Pure chocolade circa 290 mg / 100g
Cashewnoten circa 270mg / 100g
Pinda’s circa 163 mg / 100g
Volkorenmeel circa 155g / 100g
Havermout circa 140mg / 100g
Volkorenbrood circa 90 mg / 100g
Bananen circa 36 mg / 100g
Emmental circa 36mg / 100g
Erwten circa 33 mg / 100g

Bestaat er biologisch magnesium malaat?

Ja, magnesiummalaat is organisch en, dankzij zijn chemische structuur, uitstekend opneembaar, d.w.z. het kan door het lichaam opgenomen en gebruikt worden.

Omdat de verbinding van magnesium en appelzuur gemakkelijk afgebroken kan worden, is magnesiummalaat niet alleen goed oplosbaar maar ook zeer biobeschikbaar.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van magnesiummalaat
en hoeveel magnesiummalaat moet ik innemen?

In het algemeen wordt dagelijks tussen 300 en 600 mg magnesium als voedingssupplement aanbevolen, maar dit hangt af van je persoonlijke behoeften.

Om je behoefte te bepalen is het belangrijk je eigen levenssituatie (stress, sport, enz.), eventuele klachten en het magnesiumgehalte van je voeding te bekijken in samenwerking met een holistische gezondheids- en voedingsadviseur of een arts en dan samen te beslissen hoeveel magnesium je lichaam als supplement nodig heeft.

Hoe hoger de dagelijkse dosis magnesium, hoe beter het is de vastgestelde dosis over meerdere dagelijkse innames te verdelen. Dit komt omdat hoe lager de eenmalige dosis is, hoe meer magnesium door het lichaam kan worden opgenomen.

Hoe snel werkt magnesiummalaat?

Na inname van magnesiummalaat wordt het door de darm in het bloed opgenomen en van daaruit naar de lichaamscellen verdeeld. Het teveel wordt uit het bloed gefilterd in de nieren en via de urine uitgescheiden.

Als het lichaam lijdt aan een magnesiumtekort, kan het enkele weken duren voor de magnesiumbalans weer stabiel is en de symptomen waarmee het tekort zich deed gevoelen zijn afgenomen.

Het is daarom niet mogelijk een algemene uitspraak te doen over de tijd die verstrijkt tussen het innemen van magnesium en verbetering.

Besluit: Welke soorten magnesiummalaat zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de voordelen en nadelen van magnesium malaat ?

Magnesiummalaat wordt zeer goed verdragen in vergelijking met andere producten, en het is ook zeer biobeschikbaar.

Zelfs veganisten of vegetariërs kunnen zonder zorgen magnesiummalaat innemen. Magnesiummalaat is vaak verkrijgbaar als filmomhulde tabletten om in te slikken, als capsules of als kauwtabletten. Het is ook verkrijgbaar in omhulde vorm, als bruistabletten of poeder.

Filmtabletten en capsules zijn de gemakkelijkste manieren om magnesium in te nemen. Door het slikken worden ze direct in de maag opgelost en via de dunne darm opgenomen.

Omdat magnesiummalaat energiestimulerend werkt, kunnen mensen die aan ernstige vermoeidheid lijden er baat bij hebben. Anderzijds kunnen mensen die te kampen hebben met onrustig slapen zich beter tot een ander magnesiumpreparaat wenden.

Voordelen
  • Vegetarisch en veganistisch verkrijgbaar
  • Energieproductie stimulerend
  • Hoge biologische beschikbaarheid
  • Zeer goed verdraagbaar
Nadelen
  • Door de energieproductie kan het een slechte slaap veroorzaken
  • Hoge dosering nodig

Welke vormen van magnesiummalaat zijn er?

Magnesiummalaat voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeder, tabletten, bruistabletten, capsules of ampullen.

De meest gebruikelijke doseringsvorm zijn capsules, waarvan het voordeel is dat ze al gedoseerd zijn en binnen korte tijd na inname volledig oplossen in de maag. Dit garandeert dat het magnesium dat in de capsules zit snel wordt opgenomen.

Een ander voordeel is dat de capsules gevuld zijn met magnesiumpoeder, waarvoor geen additieven nodig zijn, zodat de productie van magnesiumcapsules grotendeels vrij van additieven is.

Een ander positief aspect is dat de capsules kunnen worden uitgebroken, zodat het magnesiumpoeder dat ze bevatten elders kan worden geconsumeerd, bijvoorbeeld door voedsel of drankjes geroerd.

Een andere doseringsvorm is de tablet, die goedkoper te produceren is dan andere doseringsvormen. Daarom zijn magnesiumtabletten verkrijgbaar in o.a. supermarkten en discountwinkels.

Magnesiummalaat is ook verkrijgbaar in poedervorm en is dus gemakkelijk door drankjes of voedsel te roeren. (Image source: unsplash.com / Adrien Olichon)

Maar de lage prijs brengt enkele nadelen met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld nodig de tabletten onder hoge druk te persen en ook – opdat de tabletten een stevige consistentie hebben – additieven te gebruiken.

Helaas worden hierbij vaak coatingsmiddelen en kleurstoffen gebruikt.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om magnesium malaten te vergelijken en te evalueren

In het volgende overzicht willen we je laten zien welke aspecten je kunt gebruiken om je aankoopbeslissing voor een magnesium preparaat te vereenvoudigen.

De criteria die je kunt gebruiken om magnesiumsupplementen te vergelijken zijn o.a.

  • Biobeschikbaarheid/verdraagzaamheid
  • Dosering
  • Toevoegingen
  • Doseringsvorm

Biobeschikbaarheid

De vermelde biobeschikbaarheid vertelt je welke combinatie van magnesiumverbindingen de tolerantie en absorptie beïnvloedt.

Magnesiummalaat heeft een hoge algemene biologische beschikbaarheid en wordt daarom zeer goed verdragen en gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

Dosering

Het is ook van essentieel belang aandacht te besteden aan de doseringsinformatie. Met de meeste magnesium (malaat) preparaten wordt een lichte en langzame start aanbevolen.

Het is het beste om met een kleine dosis te beginnen, liefst meerdere keren per dag, om je lichaam te laten wennen aan het regelmatig innemen.

Additieven

Het kan ook nuttig zijn om op de vermelde additieven te letten. Tabletten bevatten soms andere ingrediënten die de opname van magnesium afremmen.

De zuiverheid van het product bepaalt vaak de prijs. De beste producten zijn die zonder vulstoffen, zonder antiklontermiddelen, zonder kleurstoffen, zonder gluten, zonder lactose en zonder gelatine.

Doseringsvorm

De doseringsvorm is een heel persoonlijke kwestie van smaak. Terwijl sommige mensen liever tabletten slikken die ze op reis kunnen meenemen, geven anderen de voorkeur aan capsules of bruistabletten die in water opgelost worden.

Wetenswaardigheden over magnesiummalaat

Kan magnesiummalaat diarree veroorzaken?

Ja, zachte ontlasting is helaas een typisch begeleidend symptoom van magnesium inname. Dit is meestal een teken dat ofwel het verkeerde magnesiumpreparaat gekozen werd, ofwel dat de magnesium te hoog gedoseerd werd.

Het is het beste om direct van preparaat te veranderen of te beginnen met kleinere doses, die dagelijks in verschillende porties verdeeld worden en pas geleidelijk verhoogd worden tot je de gewenste dosis bereikt hebt.

Diarree door magnesium kan ook optreden als magnesiumproducten samen met vette maaltijden worden ingenomen. Het is daarom beter om bij de inname van magnesium over te schakelen op vetarme maaltijden.

Kan een langdurige inname van magnesiummalaat mijn lichaam schaden?

In het algemeen worden voedingssupplementen als voedsel beschouwd en worden ze niet automatisch op veiligheid en werkzaamheid getest. Vooral bij langdurig gebruik zijn de gezondheidsrisico’s vaak niet te voorzien.

Zo kan de stofwisseling ernstig verstoord zijn door de inname van medicijnen of andere voedingsstoffen. Daarom is langdurige inname zonder regelmatig medisch toezicht beslist niet aan te raden.

Kan magnesiummalaat hoofdpijn veroorzaken?

Over het algemeen is een magnesiumtekort eerder verantwoordelijk voor hoofdpijn of migraineaanvallen. In sommige gevallen echter kan een te hoge dosering bij het begin van de inname van magnesiummalaat hoofdpijn veroorzaken.

Het is daarom het beste met een lagere dosis te beginnen en als je lichaam aan de inname gewend is geraakt, langzaam te verhogen tot de gewenste totale hoeveelheid.

Verlaagt magnesiummalaat de bloeddruk?

Onderzoekers hebben ontdekt dat naast genetische oorzaken of gewone risicofactoren zoals stress, zwaarlijvigheid en gebrek aan lichaamsbeweging, ook een tekort aan magnesium de bloeddruk negatief kan beïnvloeden. (2)

In dit geval kan extra toediening van magnesium nuttig zijn. Alvorens magnesiumproducten te nemen is het echter absoluut nodig een arts te raadplegen, vooral voor patiënten met hoge bloeddruk, om de magnesiumspiegel en -behoefte vast te stellen.

Kunnen kinderen ook magnesiummalaat innemen?

In het algemeen kunnen kinderen die een magnesiumtekort hebben ook magnesiummalaat innemen.

Vermoeidheid en moeheid, hoofdpijn of krampen kunnen een teken zijn van een magnesiumtekort, dat kan worden tegengegaan door magnesiummalaat in te nemen. (Image source: unsplash.com / Abbie Bernet)

De dosering is echter bijzonder belangrijk, en de aanbevelingen voor de respectieve leeftijd moeten worden opgevolgd na overleg met een arts!

Voor kinderen is ook de smaak en de doseringsvorm een belangrijk criterium – veel kinderen vinden het moeilijk om tabletten of capsules door te slikken, dus zijn bruispoeders en granulaten meer aan te bevelen voor kinderen.

Beeldbron: 123rf.com / patrickhastings

Referenties (4)

1. Xuexian Fang, Kai Wang, Dan Han, Xuyan He, Jiayu Wei, Lu Zhao, Mustapha Umar Imam, Zhiguang Ping, Yusheng Li, Yuming Xu, Junxia Min, Fudi Wang. Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Medicine volume. 2016; 14, Article number: 210.
Bron

2. Joëlle C. Schutten, Michel M. Joosten, Martin H. de Borst, Stephan J.L. Bakker. Magnesium and Blood Pressure: A Physiology-Based Approach. MAY 01, 2018; VOLUME 25, ISSUE 3, P244-250.
Bron

3. Deborah J., Engena Samantha, J. McAllister, Mary O.Whipple et al. Effects of transdermal magnesium chloride on quality of life for patients with fibromyalgia: a feasibility study. Journal of Integrative Medicine. September 2015; Volume 13, Issue 5, Pages 306-313.
Bron

4. Jessica L. et al. Magnesium status and magnesium therapy in cardiac surgery: A systematic review and meta-analysis focusing on arrhythmia prevention. Journal of Critical Care. December 2017; Volume 42, Pages 69-77.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Xuexian Fang, Kai Wang, Dan Han, Xuyan He, Jiayu Wei, Lu Zhao, Mustapha Umar Imam, Zhiguang Ping, Yusheng Li, Yuming Xu, Junxia Min, Fudi Wang. Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Medicine volume. 2016; 14, Article number: 210.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Joëlle C. Schutten, Michel M. Joosten, Martin H. de Borst, Stephan J.L. Bakker. Magnesium and Blood Pressure: A Physiology-Based Approach. MAY 01, 2018; VOLUME 25, ISSUE 3, P244-250.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Deborah J., Engena Samantha, J. McAllister, Mary O.Whipple et al. Effects of transdermal magnesium chloride on quality of life for patients with fibromyalgia: a feasibility study. Journal of Integrative Medicine. September 2015; Volume 13, Issue 5, Pages 306-313.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jessica L. et al. Magnesium status and magnesium therapy in cardiac surgery: A systematic review and meta-analysis focusing on arrhythmia prevention. Journal of Critical Care. December 2017; Volume 42, Pages 69-77.
Ga naar bron
Recensies