Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een gezonde suikervervanger die niet alleen een natuurlijke zoetheid heeft, maar ook talrijke vitale stoffen bevat? Dan ben je hier aan het juiste adres! De Midden-Amerikaanse vrucht lucuma wordt door zijn veelzijdigheid al eeuwenlang als een wondermiddel beschouwd.

In onze grote Lucuma test 2023 laten we je zien waar je op moet letten voor je iets koopt, zetten onze Lucuma favorieten op een rijtje en beantwoorden tenslotte de belangrijkste vragen over deze wondervrucht met de nodige informatie.

De belangrijkste feiten

in een notendop

  • Lucuma is een zoet smakende vrucht die vooral in de Andes van Zuid-Amerika groeit. Het wordt gebruikt als een natuurlijk en gezond substituut voor suiker en zoetstof. De smaak van lucuma doet denken aan abrikoos en mango.
  • Het kan daarom gebruikt worden als gezonde zoetstof in desserts, shakes, smoothies, muesli’s en nog veel meer – en is bijzonder geschikt voor diabetici vanwege zijn extreem lage glycemische index.
  • Bovendien bevat lucuma veel vitaminen en mineralen zoals, ijzer, magnesium, zink, calcium, fosfaat, betacaroteen, B-vitaminen en heeft het een relatief hoog caloriegehalte.

Beste Lucuma: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Lucuma producten

Als je niet zeker weet waar je op moet letten bij het kopen van Lucuma, hebben we criteria opgesteld om je te helpen bij je beslissing. Je kunt letten op de volgende aspecten:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niet iets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek altijd naar hoge kwaliteit en vraag om de certificaten van de fabrikant als je die nodig hebt.

Verpakkingsgrootte

Let bij het kopen van je Lucuma poeder op de vulhoeveelheid, want er zijn veel verschillende maten, zoals 100 gram, 200 gram of 500 gram verpakkingen, om onnodig weggooien van producten te voorkomen.

Als het de eerste keer is dat je lucumapoeder koopt, kun je je misschien eerst vertrouwd maken met de smaak en kijken of je van dit soort zoetigheid houdt.

Met een pakje van 100 gram of 200 gram kun je de smaak uitproberen en zien hoe je Lucuma in je gerechten kunt gebruiken.

Biologische kwaliteit

Je moet bij het kopen van je Lucuma poeder op zoek gaan naar een biologisch kwaliteitslabel. Producten van hoge kwaliteit worden gekenmerkt door het feit dat er geen additieven of vulstoffen in het product zitten.

Biologisch voedsel moet ook meer vitamines bevatten, want fruit en groenten die op deze manier geproduceerd worden moeten meer afweerstoffen en antioxidanten aanmaken, omdat ze niet met pesticiden tegen ziekten en vijanden beschermd worden.

Biologische kwaliteit gaat niet alleen over toevoegingen of vitamines, maar ook over het milieu en de schade die aan het milieu wordt toegebracht door meststoffen en pesticiden in niet-biologische kwaliteit.

Verwerkingstemperatuur

In Duitsland kun je de Lucuma vruchten alleen in poedervorm kopen, want door het hoge suikergehalte bederft de Lucuma te snel. Daarom wordt de Lucuma gedroogd en dan in poedervorm verscheept. De temperatuur mag niet hoger zijn dan 45°C om vitaminen en mineralen te behouden.

Sommige fabrikanten verklaren dat ze de lucuma zo voorzichtig mogelijk drogen bij lage temperaturen. Dit heeft het voordeel dat de vitaminen en mineralen in het poeder nog bewaard blijven. Het is het beste ervoor te zorgen dat je lucumapoeder koopt met een lage verwerkingstemperatuur.

Betrouwbaarheid van de fabrikant

Als je veel waarde hecht aan kwaliteit, moet je er zeker van zijn dat de fabrikant betrouwbaar lijkt. Vooral op het internet moet je hier op letten. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe je kunt nagaan of een fabrikant betrouwbaar is

  • Betalingsmogelijkheden: Als de fabrikant meerdere betalingsmogelijkheden biedt, zoals Paypal of Klarna, kun je ervan uitgaan dat deze fabrikant te vertrouwen is.
  • Recensies: Veel websites bieden klanten de mogelijkheid hun producten te beoordelen. Je kunt het beste een Lucuma product zoeken met een zo goed mogelijke beoordeling, maar waar ook veel mensen een beoordeling hebben achtergelaten. Zo kun je er zeker van zijn dat het product klopt met de beschrijving van de fabrikant.
  • Foto’s: Serieuze foto’s, zoals goed geschoten of niet-gepixelde foto’s, onderstrepen een betrouwbare fabrikant.
  • Beschrijving: Je moet er ook voor zorgen dat de beschrijving van het Lucuma product beschreven is en grammaticaal correct is.

Met deze tips zou je in staat moeten zijn een gerenommeerde fabrikant te vinden. In het algemeen is het ook aan te bevelen een biologische markt te bezoeken, want je kunt het product altijd terugbrengen.

Gids: Veelgestelde vragen over lucuma producten in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van lucuma en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie voor je samengevat in de volgende rubrieken.

Wat is Lucma en hoe werkt het?

In Peru wordt lucuma al lang gevierd als een veelzijdige en vooral gezondheidsbevorderende vrucht.

In het volgende hebben we de effecten van lucuma op een rijtje gezet:

Vitamine/Mineralen Effecten
Niacin Regeling van het cholesterol- en triglyceridengehalte
Voedingsvezels Spijsvertering(3, 6)
Beta-Carotene Verhoogt de immuunactiviteit (5)Hartziekten(4)Wondgenezing (1, 2)Regeneratie van de huid
IJzer Verhoogt het energieniveau

Het wordt beschouwd als een uitstekende immuunversterker, Het is rijk aan mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en fosfor, die een gezonde celwerking ondersteunen.

Wanneer en voor wie is het nuttig om lucuma in te nemen?

Lucuma is geschikt voor iedereen die zijn voedsel op een natuurlijke manier wil zoeten en tegelijk goed wil doen voor zijn lichaam, want lucuma bevat veel vitaminen en mineralen.

Natuurlijk is het belangrijk op te letten dat lucuma niet 1 op 1 gebruikt wordt zoals suiker. Lucuma heeft van zichzelf een heel sterke smaak.

Lucuma poeder is bijzonder geschikt voor diabetici, want de verbazingwekkend lage glycemische index voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Dit helpt schommelingen in de bloedsuikerspiegel te reguleren, waardoor het een ideale suikervervanger is voor diabetici en gezondheidsbewuste mensen.

Welke soorten lucuma zijn er?

Lucuma wordt vooral in verse vorm geconsumeerd in de Andesstreek van Zuid-Amerika. Hier dient het als een heerlijke verse vrucht of wordt het gekookt als een pompoen of zoete aardappel.

Wegens de lange weg naar Europa is het helaas niet mogelijk deze vrucht in te voeren. Daarom is lucuma alleen in poedervorm verkrijgbaar. Behalve in lucumapoeder is lucuma ook verkrijgbaar in olie.

Art Beschrijving
Lucuma als vrucht De Lucuma vrucht wordt beschouwd als een wondervrucht vanwege zijn talrijke vitaminen en mineralen. Het is ook erg calorierijk, wat betekent dat het je langer verzadigd houdt. Qua smaak is het erg zoet en past het perfect in desserts, shakes of zoetigheden.
Lucuma poeder In Duitsland is lucuma alleen in poedervorm verkrijgbaar. Het wordt hier vooral gebruikt als suikervervanger. Door zijn lage glykemische index is lucumapoeder zeer geschikt voor diabetici. Bovendien is lucuma alkalisch.
Lucuma olie Studies hebben bewezen (1, 2) dat lucuma olie zeer heilzaam is voor wondgenezing. De regeneratie van de huid wordt gestimuleerd door de stoffen in lucuma olie. De olie wordt al eeuwenlang in Zuid-Amerika gebruikt als middel om veroudering te vertragen.

Hier moet echter aan toegevoegd worden dat er geen Lucuma olie te koop is in Duitsland en Duitse online winkels. Als je Lucuma olie wilt kopen, moet je die in het buitenland kopen of uit het buitenland bestellen.

Hoe moet Locuma gedoseerd worden?

De aanbevolen dagelijkse dosering van Lucuma poeder is een theelepel per dag. Als het Lucuma poeder verhoogd wordt tot 1-5 eetlepels meer voor een cake, dessert of ijs, mag er geen probleem zijn. Meer dan 100 gram, wat overeenkomt met ongeveer 5 eetlepels, mag niet overschreden worden.

Lucuma is vooral lekker voor ijs, shakes of desserts, omdat het niet helemaal oplost. (Image source: Lindsay Moe/ Unsplash)

Er zijn geen bijwerkingen bekend van het consumeren van lucumapoeder, maar diabetici, zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven moeten vooraf hun arts raadplegen, zodat de perfecte dosering bepaald kan worden.

Wat zijn de alternatieven voor Lucuma?

Lucuma is een van de beste suikeralternatieven, omdat de koolhydraten die het bevat langzaam in de bloedbaan worden afgegeven, waardoor schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Tegelijk verschaft het het lichaam waardevolle en blijvende energie.

Andere suikeralternatieven waarvan ook gedacht wordt dat ze schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen, zouden zijn:

suikeralternatief smaak effect op bloedsuikerspiegel
erythritol/erythritol(8) zoet als suiker maar minder zoet geen effect
Xylitol/Xylitol(9) gelijkend op suiker zeer weinig effect
Tagatose(7, 10) gelijkend op suiker zeer weinig effect
Kokosbloesemsuiker caramelsmaak yes maar met een GI van 7,5

Lucuma heeft ook een zoete smaak als suiker, maar het heeft een ander effect op de bloedsuikerspiegel dan de verschillende soorten suiker; het heeft een glykemische index van slechts 5. Lucuma is daarom een prachtig suikeralternatief voor een diabeet en een heerlijk ingrediënt in vele gerechten.

Hoe smaakt lucuma?

Als je toevallig in Zuid-Amerika bent, heb je misschien het geluk een verse lucuma te proeven. Het vruchtvlees van de lucuma is droog, bloemig en smaakt heel zoet en heeft de textuur van een hardgekookt eigeel, vandaar de Engelse term “eggfruit”.

Door het zeer hoge suikergehalte smaakt lucuma erg zoet en doet het denken aan een kruising tussen karamel en mango.

In poedervorm kun je je ook iets dergelijks voorstellen. Wees je er alleen van bewust dat lucuma niet op dezelfde manier gebruikt kan worden als suiker en hetzelfde smaakt.

Beeldbron: ildipapp / 123rf

Referenties (10)

1. Rojo LE, Villano CM, Joseph G, Schmidt B, Shulaev V, Shuman JL, Lila MA, Raskin I. Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma. J Cosmet Dermatol. 2010 Sep;9(3):185-95. doi: 10.1111/j.1473-2165.2010.00509.x. PMID: 20883291; PMCID: PMC4097019.
Bron

2. Poljšak N, Kreft S, Kočevar Glavač N. Vegetable butters and oils in skin wound healing: Scientific evidence for new opportunities in dermatology. Phytother Res. 2020 Feb;34(2):254-269. doi: 10.1002/ptr.6524. Epub 2019 Oct 27. PMID: 31657094.
Bron

3. Gómez-Maqueo A, Bandino E, Hormaza JI, Cano MP. Characterization and the impact of in vitro simulated digestion on the stability and bioaccessibility of carotenoids and their esters in two Pouteria lucuma varieties. Food Chem. 2020 Jun 30;316:126369. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.126369. Epub 2020 Feb 6. PMID: 32062233.
Bron

4. Kritchevsky SB. beta-Carotene, carotenoids and the prevention of coronary heart disease. J Nutr. 1999 Jan;129(1):5-8. doi: 10.1093/jn/129.1.5. PMID: 9915867.
Bron

5. Wood SM, Beckham1 C, Yosioka2 A, Darban3 H, Watson RR. beta-Carotene and selenium supplementation enhances immune response in aged humans. Integr Med. 2000 Mar 21;2(2):85-92. doi: 10.1016/s1096-2190(00)00009-3. PMID: 10882881.
Bron

6. Rao TP, Quartarone G. Role of guar fiber in improving digestive health and function. Nutrition. 2019 Mar;59:158-169. doi: 10.1016/j.nut.2018.07.109. Epub 2018 Aug 23. PMID: 30496956.
Bron

7. Espinosa I, Fogelfeld L. Tagatose: from a sweetener to a new diabetic medication? Expert Opin Investig Drugs. 2010 Feb;19(2):285-94. doi: 10.1517/13543780903501521. PMID: 20050825.
Bron

8. Chukwuma CI, Mopuri R, Nagiah S, Chuturgoon AA, Islam MS. Erythritol reduces small intestinal glucose absorption, increases muscle glucose uptake, improves glucose metabolic enzymes activities and increases expression of Glut-4 and IRS-1 in type 2 diabetic rats. Eur J Nutr. 2018 Oct;57(7):2431-2444. doi: 10.1007/s00394-017-1516-x. Epub 2017 Aug 2. PMID: 28770335.
Bron

9. Salli K, Lehtinen MJ, Tiihonen K, Ouwehand AC. Xylitol's Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2019 Aug 6;11(8):1813. doi: 10.3390/nu11081813. PMID: 31390800; PMCID: PMC6723878.
Bron

10. Guerrero-Wyss M, Durán Agüero S, Angarita Dávila L. D-Tagatose Is a Promising Sweetener to Control Glycaemia: A New Functional Food. Biomed Res Int. 2018 Jan 9;2018:8718053. doi: 10.1155/2018/8718053. PMID: 29546070; PMCID: PMC5818958.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Rojo LE, Villano CM, Joseph G, Schmidt B, Shulaev V, Shuman JL, Lila MA, Raskin I. Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma. J Cosmet Dermatol. 2010 Sep;9(3):185-95. doi: 10.1111/j.1473-2165.2010.00509.x. PMID: 20883291; PMCID: PMC4097019.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Poljšak N, Kreft S, Kočevar Glavač N. Vegetable butters and oils in skin wound healing: Scientific evidence for new opportunities in dermatology. Phytother Res. 2020 Feb;34(2):254-269. doi: 10.1002/ptr.6524. Epub 2019 Oct 27. PMID: 31657094.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gómez-Maqueo A, Bandino E, Hormaza JI, Cano MP. Characterization and the impact of in vitro simulated digestion on the stability and bioaccessibility of carotenoids and their esters in two Pouteria lucuma varieties. Food Chem. 2020 Jun 30;316:126369. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.126369. Epub 2020 Feb 6. PMID: 32062233.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kritchevsky SB. beta-Carotene, carotenoids and the prevention of coronary heart disease. J Nutr. 1999 Jan;129(1):5-8. doi: 10.1093/jn/129.1.5. PMID: 9915867.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wood SM, Beckham1 C, Yosioka2 A, Darban3 H, Watson RR. beta-Carotene and selenium supplementation enhances immune response in aged humans. Integr Med. 2000 Mar 21;2(2):85-92. doi: 10.1016/s1096-2190(00)00009-3. PMID: 10882881.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rao TP, Quartarone G. Role of guar fiber in improving digestive health and function. Nutrition. 2019 Mar;59:158-169. doi: 10.1016/j.nut.2018.07.109. Epub 2018 Aug 23. PMID: 30496956.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Espinosa I, Fogelfeld L. Tagatose: from a sweetener to a new diabetic medication? Expert Opin Investig Drugs. 2010 Feb;19(2):285-94. doi: 10.1517/13543780903501521. PMID: 20050825.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chukwuma CI, Mopuri R, Nagiah S, Chuturgoon AA, Islam MS. Erythritol reduces small intestinal glucose absorption, increases muscle glucose uptake, improves glucose metabolic enzymes activities and increases expression of Glut-4 and IRS-1 in type 2 diabetic rats. Eur J Nutr. 2018 Oct;57(7):2431-2444. doi: 10.1007/s00394-017-1516-x. Epub 2017 Aug 2. PMID: 28770335.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Salli K, Lehtinen MJ, Tiihonen K, Ouwehand AC. Xylitol's Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2019 Aug 6;11(8):1813. doi: 10.3390/nu11081813. PMID: 31390800; PMCID: PMC6723878.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Guerrero-Wyss M, Durán Agüero S, Angarita Dávila L. D-Tagatose Is a Promising Sweetener to Control Glycaemia: A New Functional Food. Biomed Res Int. 2018 Jan 9;2018:8718053. doi: 10.1155/2018/8718053. PMID: 29546070; PMCID: PMC5818958.
Ga naar bron
Recensies