Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

38Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

176Verzamelde opmerkingen

Je bent waarschijnlijk wel bekend met vitamine C, maar heb je al gehoord van liposomale vitamine C? Het zogenaamde ascorbinezuur kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en wordt in het spijsverteringskanaal afgebroken.

Toch is vitamine C heel belangrijk en nodig, bijvoorbeeld voor de opbouw van bindweefsel of voor stofwisselingsprocessen. Producten met liposomaal vitamine C beloven een betere absorptie van ascrobinezuur.

Ze verpakken de voedingsstof in een vetachtige substantie, lipiden genaamd, voor transport naar de lichaamscellen. Je kunt hier meer te weten komen over dit voedingssupplement. De liposomale vitamine C test 2022 geeft je de belangrijkste informatie over de voedingsstof en inzicht in wetenschappelijke bevindingen.

Belangrijk om te weten

 • Liposomaal vitamine C is een voedingssupplement dat een betere absorptie van ascorbinezuur belooft. Gewone vitamine C wordt door enzymen aangevallen, in het spijsverteringskanaal afgebroken en ongeveer de helft ervan wordt weer uitgescheiden.
 • Met liposomen wordt de opgenomen vitamine C niet afgebroken en kan gemakkelijk naar de cellen getransporteerd worden. Liposomen bestaan uit een vetachtige substantie en lijken op menselijke cellen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk aan de lichaamscellen vasthechten en de vervoerde vitamines afgeven.
 • Liposomale vitamine C is verkrijgbaar in capsules of in vloeibare vorm. Beide soorten zijn verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën en verpakkingsgroottes. Tabletten en poeders worden niet gemaakt vanwege het vloeibare karakter van liposomen.

Beste liposomale vitamine C: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor liposomale vitamine C

Bij de aankoop van liposomale vitamine C spelen verschillende aspecten een rol. Je kunt letten op de volgende criteria:

Neem geen overmatige hoeveelheden ascorbinezuur die je lichaam niet nodig heeft. Zorg ervoor dat je zorgvuldig kiest en hoogwaardige producten of certificaten gebruikt. Sommige producten hebben bijvoorbeeld het zegel “laboratorium getest”.

Dosering

Normale doses liposomale vitamine C geven tot 500 mg vitamine C per dosis. De meeste hooggedoseerde supplementen bevatten een dagelijkse dosis van 1.000 mg vitamine C en zijn verkrijgbaar tot een maximum van 2.000 mg.

Volg bij het doseren altijd de voorgeschreven innamehoeveelheid in de bijsluiter. De dagelijkse hoeveelheid liposomaal vitamine C hangt af van het afzonderlijke product.

Supplementen met dubbele hoge dosering zijn geconcentreerder. Bijvoorbeeld, voor 1.000 mg vitamine C hoef je maar 5 ml in plaats van 15 ml van de vloeistof te nemen. Met hooggedoseerde supplementen heb je dus een zeer zuinig gebruik.

Doseringsvorm

Over het algemeen is liposomaal vitamine C verkrijgbaar in capsules of als vloeistof. Afhankelijk van de fabrikant kun je ze een paar maanden tot een jaar bewaren. Omdat liposomen in vloeibare vorm zijn, zijn er geen producten verkrijgbaar in poedervorm of als tablet.

Vloeibare liposomale vitamine C is meestal verkrijgbaar in kleine flesjes. Een andere vorm zijn zakjes, waaruit je het ascorbinezuur kunt persen en het direct kunt drinken. Dit is vooral handig als je onderweg bent.

Hoge doseringen zijn ook verkrijgbaar als liposomale vitamine C druppels. Deze doseringsvorm helpt bij het nauwkeurig rantsoeneren, want de supplementen met hoge dosering zijn slechts kleine innames.

Verpakkingsgrootte

De juiste verpakkingsgrootte hangt samen met de aanbevolen dagelijkse dosis en de houdbaarheid van de verschillende toedieningsvormen. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking van de producten. De verpakkingen bevatten tussen 50 en 365 capsules liposomale vitamine C.

In de regel wordt één capsule per dag ingenomen. Afhankelijk van je behoeften kun je de optimale verpakkingsgrootte berekenen. Bijvoorbeeld, 180 capsules zijn genoeg voor een half jaar. Vloeibare liposomale vitamine C is verkrijgbaar in flessen van 60 tot 500 ml.

Ook hier kun je je pakmaat uitrekenen. Voor een hooggedoseerd supplement met 5 ml per portie, heb je aan een fles van 250 ml 50 dagen genoeg.

Ingrediënten

Om de zure smaak van liposomale vitamine C te verbeteren, bevatten vloeibare supplementen vaak smaakstoffen zoals sinaasappelsmaak. Een ander additief kan zink zijn. Dit, in combinatie met ascorbinezuur, kan de frequentie en duur van infecties verbeteren.

Een combinatie van zink en vitamine C kan de frequentie en duur van infecties verbeteren.

Sommige producten met liposomaal vitamine C zijn verkrijgbaar zonder conserveermiddelen, alcohol, gluten, soja en lactose en zijn 100% veganistisch. Wie waarde hecht aan ongewenste toevoegingen of een voedselintolerantie heeft, doet er goed aan zich tot deze supplementen te wenden.

Gids: Veelgestelde vragen over liposomale vitamine C in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over liposomale vitamine C en je dichter bij de huidige stand van de wetenschap te brengen, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is liposomale vitamine C en hoe werkt het?

In water oplosbare voedingsstoffen zoals vitamine C worden slechts in beperkte mate door het lichaam opgenomen. Ongeveer de helft van het opgenomen ascorbinezuur wordt weer uitgescheiden.

Deze absorptie wordt verbeterd door liposomale vitamine C (1). De bolvormige liposomen lijken op een menselijke cel en kunnen er voedingsstoffen in vervoeren. Ze komen zelfs door het spijsverteringskanaal door hun lipidenlaag. Wanneer ze aan een cel vastgekoppeld zijn, geven ze vitamine C af in de cel.

Immuunsysteem

Of liposomale vitamine C verkoudheid voorkomt is niet duidelijk bewezen. Zelfs een hoge inname van de voedingsstof kan de ziekte niet voorkomen. Wat bevestigd wordt is dat de duur van de griepverschijnselen met ongeveer een dag verkort wordt.

Actieve sporters lijken een uitzondering te zijn, want ongeveer 50 % van deze testgroep vertoonde geen ziekteverschijnselen na inname van liposomaal vitamine C (2).

Cardiovasculair systeem

Oxidatieve stress veroudert het organisme door reactieve zuurstofmoleculen. Ascorbinezuur is een van de antioxidanten en beschermt de lichaamscellen tegen deze zuurstofradicalen (3). Daarom neemt de wetenschap aan dat liposomale vitamine C het risico van hart- en vaatziekten vermindert.

Dierproeven en studies met mensen uit verschillende bevolkingsgroepen bevestigen deze stelling. Er zijn echter onderzoeksresultaten van soortgelijke studies die geen verbeteringen laten zien met antioxidanten (4). Bij oudere vrouwen met diabetes nam het risico op hart- en vaatziekten toe met suppletie van vitamine C (5).

Huid en bindweefsel

Liposomale vitamine C kan het uiterlijk van de huid verbeteren door het bindweefsel te versterken via de opbouw van collageen en door te helpen tegen pigmentatiestoornissen (6).

Positieve effecten van ascorbinezuur voor de collageenvorming van de huidlagen zijn ook aangetoond bij wondgenezing en huidtransplantatie (7).

Wanneer en voor wie is het nuttig liposomale vitamine C in te nemen?

In het algemeen moet de inname van liposomale vitamine C door een arts worden aangeraden. De dagelijkse dosis voor een gemiddelde volwassene is ongeveer 110 mg vitamine C / dag voor mannen en 95 mg voor vrouwen (8). De volgende groepen mensen hebben een verhoogde vitamine C behoefte. Voor hen is de inname van liposomale supplementen geschikt: mensen met stress, zieken, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, bejaarden, sporters en rokers.

De laatsten verhogen hun oxidatieve stressniveau en hebben bijgevolg ongeveer 35 mg meer vitamine C per dag nodig (9). Als liposomale vitamine C intraveneus door een arts wordt toegediend, kan het helpen bij kankertherapieën. De ingespoten liposomen met ascorbinezuur kunnen waterstofperoxide vormen en zo tumorcellen vernietigen.

Hier wordt verder onderzoek naar gedaan, want tot nu toe bewijzen alleen studies met zeer hoge hoeveelheden liposomale vitamine C dat de cellen beschadigd worden (10).

Hoe moet liposomaal vitamine C gebruikt worden?

De aanbevolen dagelijkse dosis voor liposomale vitamine C hangt af van je levensstijl en geslacht. In het algemeen moet je de gebruiksaanwijzing van het specifieke product volgen. Een maximale dagelijkse inname van 1 gram ascorbinezuur is veilig volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (11).

De capsules bevatten vloeibare liposomen, die op hun beurt vitamine C bevatten. Zulke capsules kun je het beste innemen met een glas water bij het eten. (Image source: stevepb / pixabay)

Capsules kun je het beste innemen met een glas water en een maaltijd. Je moet ook vloeibare liposomale vitamine C met water drinken. Zorg ervoor dat je het flesje schudt voor gebruik en bewaar het niet onder 6°C in de koelkast. Anders kan het supplement dik worden.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij het innemen van liposomale vitamine C?

In het algemeen is een overdosis vitamine C onwaarschijnlijk, want overtollig ascorbinezuur wordt weer uitgescheiden. De meest voorkomende bijwerkingen van liposomale vitamine C zijn misselijkheid, diarree en buikpijn. Studies over verhoogde urinezuur uitscheiding, verlaagde vitamine B 12 spiegels of verhoogde ijzerspiegels zijn niet duidelijk bewezen (8).

Er is ook wetenschappelijk debat over het verhoogde risico op nierstenen. Een deel van het ascorbinezuur zet zich om in oxaalzuur, waar nierstenen van gemaakt zijn. Een studie uit 2013 toont een verdubbeld risico van hoge doses vitamine C, andere studies tonen geen resultaten (12, 13, 14).

Hoe wordt liposomaal vitamine C gemaakt?

Liposomale vitamine C kan op 3 manieren gemaakt worden. Vloeibare liposomen worden gevormd uit lipide vesikels en fosfolipiden door de energie van ultrageluid. Deze zijn bijzonder klein en kunnen daardoor gemakkelijker menselijke cellen binnendringen (15).

Je kunt je eigen liposomale vitamine C maken in een keukenmixer van water, lecithine, vitamine C poeder en zuiveringszout. Aan dit mengsel moet echter ook gedurende 30 minuten energie gegeven worden, bijvoorbeeld met een ultrasoon apparaat.

De acerola kers heeft een van de grootste natuurlijke vitamine C reserves. (Image source: Manu Camargo / unsplash)

Een natuurlijke liposomale vitamine C kan gemaakt worden van de acerola kers. De kers is een van de top 3 bronnen van vitamine C (16). De natuurlijke voedingsstof is lager geconcentreerd en acerola supplementen kunnen tot 1.000 mg vitamine C bevatten.

Wat zijn de verschillende soorten liposomale vitamine C?

In principe zijn er 2 verschillende soorten liposomale vitamine C. Omdat liposomen altijd in vloeibare vorm voor medicijnen gebruikt worden, bestaan er geen liposomale voedingssupplementen in tablet- of poedervorm.

Type Beschrijving
Liposomale vitamine C in capsules De capsules bevatten een vooraf bepaalde dagelijkse dosis liposomale vitamine C. Ze zijn vrij groot en daarom minder geschikt voor patiënten met slikproblemen.
Vloeibare liposomale vitamine C Een individuele hoeveelheid vloeistof kan uit de flacon worden genomen. Het is zeer gemakkelijk in te slikken en een dagelijkse dosis bestaat uit enkele milligrammen van de vloeistof.

De voor- en nadelen van beide vormen worden in het volgende hoofdstuk uitvoerig toegelicht.

Liposomale vitamine C in capsules

Capsules bevatten een vooraf bepaalde innamehoeveelheid liposomale vitamine C. De kleine huls omsluit de capsules. De kleine capsule omsluit de vloeibare liposomen, wat een smaakloze toepassing oplevert.

Voor op reis kan de benodigde hoeveelheid capsules gemakkelijk uit het blikje gehaald en ingepakt worden. De peulen met liposomaal vitamine C hoeven niet speciaal bewaard te worden.

Voordelen
 • gemakkelijk op te bergen
 • gemakkelijk te vervoeren
 • vooraf bepaalde dagelijkse dosis
 • neutrale smaak
Nadelen
 • moeilijk door te slikken
 • geen individuele dosering
 • orale inname nauwelijks mogelijk voor kinderen en mensen met slikproblemen

Voedingssupplementen in capsulevorm kunnen een probleem zijn voor kinderen en mensen met slikproblemen omdat het doorslikken van een kleine huls moeilijk kan zijn. Bovendien is individuele dosering niet mogelijk. Capsules met liposomale vitamine C kunnen niet verdeeld worden als tabletten of nauwkeurig afgemeten worden als vloeistoffen.

Vloeibare liposomale vitamine C

In tegenstelling tot capsules is vloeibare liposomale vitamine C heel gemakkelijk in te nemen. De vitamines hoeven alleen maar gedronken te worden. Bovendien kan de hoeveelheid tot op de milligram nauwkeurig gedoseerd worden. Vloeibare voedingsstoffen worden sneller door het lichaam opgenomen.

 • Voordelen
  • gemakkelijk in te slikken
  • individuele dosering
  • snellere absorptie
  Nadelen

  slecht vervoer

 • koel bewaren
 • onaangename smaak

De kleine flesjes moeten in de koelkast bij minstens 6 °C bewaard worden, anders verandert de consistentie van de liposomale vitamine C. Dit maakt het supplement moeilijk mee te nemen. De vitamine kan ook een onaangename smaak hebben door het ascorbinezuur dat hij bevat.

Welke alternatieven zijn er voor liposomale vitamine C?

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C kan meestal bereikt worden via voedingsmiddelen die vitamine C bevatten. Camu camu, acerola of rozenbottels zijn de beste natuurlijke leveranciers met meer dan 1.200 mg vitamine C per 100 gram (17).

Paprika’s, broccoli en bloemkool zijn echte vitamine C bommen. 100 g groenten bevatten meer dan 70 mg vitamine C. (Image source: Bru-nO / pixabay)

Je kunt ook snel aan je dagelijkse behoefte voldoen door een portie rauwe paprika’s, aardappelen met broccoli of zwarte bessen te eten zonder liposomale vitamine C (18) in te nemen.

Als je geen bovengemiddelde behoefte aan vitamine C hebt, heb je meestal geen liposomale voedingsstoffen nodig zonder advies van een arts. Je kunt gewone vitamine C innemen als supplement in de vorm van tabletten, capsules of poeder.

Beeldbron: Sakaew/ 123rf.com

Referenties (18)

1. Daeihamed M, Dadashzadeh S, Haeri A, Akhlaghi MF. Potential of Liposomes for Enhancement of Oral Drug Absorption. Curr Drug Deliv. 2017;14(2):289-303. doi: 10.2174/1567201813666160115125756.
Bron

2. Burkhard K. Vitamin C: Klassiker im neuen Licht. Pharmazeutische Zeitung Online. 2019 Mai 12.
Bron

3. Davis JL, Paris HL, Beals JW, Binns SE, Giordano GR, Scalzo RL, Schweder MM, Blair E, Bell C. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia-Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016 Jun 20;9:25-30. doi: 10.4137/NMI.S39764.
Bron

4. Willcox BJ, Curb JD, Rodriguez BL. Antioxidants in cardiovascular health and disease: key lessons from epidemiologic studies. Am J Cardiol. 2008 May 22;101(10A):75D-86D. doi: 10.1016/j.amjcard.2008.02.012.
Bron

5. Lee DH, Folsom AR, Harnack L, Halliwell B, Jacobs DR Jr. Does supplemental vitamin C increase cardiovascular disease risk in women with diabetes? Am J Clin Nutr. 2004 Nov;80(5):1194-200. doi: 10.1093/ajcn/80.5.1194.
Bron

6. Sobhi RM, Sobhi AM. A single-blinded comparative study between the use of glycolic acid 70% peel and the use of topical nanosome vitamin C iontophoresis in the treatment of melasma. J Cosmet Dermatol. 2012 Mar;11(1):65-71. doi: 10.1111/j.1473-2165.2011.00599.x.
Bron

7. Boyera N, Galey I, Bernard BA. Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts. Int J Cosmet Sci. 1998 Jun;20(3):151-8. doi: 10.1046/j.1467-2494.1998.171747.x.
Bron

8. Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.). 2020. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 6. aktualisierte Ausgabe.
Bron

9. Institute of Medicine. 2000. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/9810.
Bron

10. Casciari JJ, Riordan NH, Schmidt TL et al.: Cytotoxicity of ascorbate, lipoic acid, and other antioxidants in hollow fibre in vitro tumours. Br J Cancer 84:1544-1550, 2006. PMID:11384106.
Bron

11. European Food Safety Authority. 2006. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. Scientific Committee on FoodScientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. 295-308.
Bron

12. Thomas LDK, Elinder C, Tiselius H, Wolk A, Åkesson A. Ascorbic Acid Supplements and Kidney Stone Incidence Among Men: A Prospective Study. JAMA Intern Med. 2013;173(5):386–388. doi:10.1001/jamainternmed.2013.2296
Bron

13. Curhan GC, Willett WC, Speizer FE, Stampfer MJ. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women. J Am Soc Nephrol. 1999 Apr;10(4):840-5. PMID: 10203369.
Bron

14. Curhan GC, Willett WC, Rimm EB, Stampfer MJ. A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men. J Urol. 1996 Jun;155(6):1847-51. PMID: 8618271.
Bron

15. Rüsch U. 2010. Erstellung und Anwendung von liposomalen Carriersystemen für die inhalative Applikation von Iloprost. VVB LAUFERSWEILER VERLAG: Giessen.
Bron

16. Prakash A, Baskaran R. Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers. J Food Sci Technol. 2018;55(9):3373-3384. doi:10.1007/s13197-018-3309-5.
Bron

17. Justi, Karin Cristiane, Visentainer, Jesuí Vergílio, Evelázio de Souza, Nilson, & Matsushita, Makoto. Nutritional composition and vitamin C stability in stored camu-camu (Myrciaria dubia) pulp. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. 2000; 50(4), 405-408.
Bron

18. Stahl A, Heseker H. Vitamin C: Physiologie, Vorkommen, Analytik, Referenzwerte und Versorgungin Deutschland. Ernährungs Umschau. 2010;3:134-140.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?