Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Vitamine C is een van de belangrijke vitamines die we nodig hebben voor het leven. Daarom kun je vitamine C supplementen kopen. Liposomale vitamine C supplementen zijn een bijzondere vorm van vitamine C supplementen.

Maar wat is er precies zo bijzonder aan ze? Voor wie is het supplement geschikt en hoe werkt het? In onze liposomale vitamine C test 2023 willen we je meer in detail kennis laten maken met het voedingssupplement.

We geven je belangrijke achtergrondinformatie over de verschillende soorten en de factoren waarmee je rekening moet houden voor je iets koopt. Op basis van ons testartikel zou je moeten kunnen weten of je deze vitamine nodig hebt en welke soort liposomale vitamine C ideaal voor je is.

Belangrijk om te weten

 • Liposomaal vitamine C is een voedingssupplement dat niet oplost in het maagzuur. Hierdoor kan het supplement de cellen direct bereiken, waar het optimaal gemetaboliseerd kan worden.
 • Vitamine C wordt opgeslagen in fruit en groenten. Je moet dus alleen liposomale vitamine C supplementen nemen als je een vitamine C tekort hebt.
 • Je kunt liposomale vitamine C in verschillende vormen kopen. Je kunt ze kopen in apotheken, natuurvoedingswinkels en in internetwinkels.

Beste Liposomale Vitamine C Test: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Liposomale Vitamine C koopt

Wat is liposomale vitamine C?

Vitamine C, ook ascorbinezuur genoemd, is een bekende vitamine die belangrijk is voor onze gezondheid. Ons lichaam kan de stof zelf niet produceren. Daarom moeten we het in ons opnemen. Vitamine C wordt via ons voedsel opgenomen. Intussen zijn er ook veel voedingssupplementen die vitamine C bevatten.

Vitamine C is een organische, in water oplosbare verbinding. Het is ook kleurloos en reukloos. De zuurgraad onderscheidt vitamine C van (1, 2). De term lipisoom komt van de Griekse woorden lipos (vet) en soma (lichaam).

Eenvoudig gezegd is een lipisoom een blaasje dat een dubbelwandige laag heeft. Deze wanden zijn gemaakt van vet (lipiden) en zijn daardoor waterafstotend. Het liposoom beschermt de vitamine C tegen de spijsverteringssappen door de vitamine te omhullen (3).

Hoe werkt liposomale vitamine C en waar is het voor nodig?

Zoals reeds gezegd, omhult het liposoom de vitamine C. Hierdoor kan het supplement direct in de cellen terechtkomen, waar het optimaal gemetaboliseerd kan worden. Dit is voordelig omdat vitamine C alleen in hoge doses kan worden opgenomen.

Dit betekent dat het, zodra het niet hoog gedoseerd wordt, waardeloos is en snel uit het lichaam uitgescheiden wordt. Evenzo zal, als je te veel vitamine c op een dag hebt ingenomen, het ook worden uitgescheiden zonder gebruikt te worden(2, 3).

Het is nodig om meteen te vermelden dat een voedingssupplement niet bedoeld is om voedsel te vervangen. Het is alleen bedoeld als remedie tegen tekortkomingen. Vitamine C is voor ons allemaal van vitaal belang en heeft verschillende functies. Het zuivert vrije radicalen, bevordert de ijzeropname en remt de vorming van carcinogene nitrosaminen (4). Hoeveel

vitamine C moet ik innemen?

Hoeveel vitamine C je per dag moet innemen hangt van verschillende factoren af. Factoren zijn onder andere je leeftijd, geslacht, of je zwanger bent, borstvoeding geeft of rookt (5).
Veel verschillende factoren bepalen de optimale hoeveelheid vitamine C.

Het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling beveelt een maximale hoeveelheid van 250 mg/dag aan voor een gemiddelde persoon en wijst erop dat dit niet overschreden mag worden. Consumentenadviescentrum(4).

Het waarschuwt ook tegen het regelmatig innemen van hoge doses vitamine C supplementen, omdat dit kan leiden tot nierstenen (6).

Natuurlijk moet ook rekening gehouden worden met je medische toestand. Het is echter niet mogelijk hierover algemene uitspraken te doen. Kijk op wetenschappelijke websites of vraag je arts of apotheker naar de optimale hoeveelheid voor jou.

Wanneer en voor wie is een liposomaal vitamine C supplement nuttig?

Liposomaal vitamine C is bijzonder geschikt bij een ernstig tekort aan vitamine C. Het is ook nuttig bij bepaalde ziekten die vaak gepaard gaan met een tekort aan vitamine C. Een tekort aan vitamine C ontstaat vooral in de volgende situaties.

 • Stress
 • acute en chronische infecties
 • depressieve stemmingen
 • ontstekingsziekten (b.v. allergieën, reuma)
 • operatieve ingrepen
 • Rokers
 • Kanker

Vitamine C ondersteunt het beschermende systeem, dat de vrije radicalen beteugelt. Vooral in deze situaties komen veel radicalen vrij, en daarom is zo’n bescherming aan te bevelen (7, 8).

Hoe verteerbaar is liposomale vitamine C?

Liposomale vitamine C wordt gewoonlijk zeer goed verdragen. Uitzonderingen zijn er natuurlijk als je bepaalde intoleranties hebt. In dat geval moet je de ingrediënten zorgvuldig lezen en je arts of apotheker om hulp vragen.

Liposomales Vitamin C-1

Liposomale vitamine C wordt in redelijke hoeveelheden goed verdragen.
(Unsplash.com/ Israel Egío)

Maar mensen met een gevoelige maag kunnen de hoeveelheden misschien niet goed verdragen. Dit kan leiden tot hyperaciditeit. Dit leidt tot ongemak en een branderig gevoel. Je moet je arts raadplegen voordat je besluit dit voedingssupplement te nemen. Dit kan helpen om individuele bijwerkingen te voorkomen. Als je bijwerkingen krijgt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je arts (9).

Besluit: Welke soorten liposomale vitamine C zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er verschillende soorten liposomale vitamine C om in te nemen. We maken onderscheid tussen

 • Liposomale vitamine C capsule
 • Liposomale vitamine C als vloeistof

Deze twee vormen zijn het populairst. Dit geeft je meer keuze en maakt het gemakkelijker om de producten te vergelijken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van liposomale vitamine C in capsulevorm?

De capsulevorm maakt het in het algemeen gemakkelijk en snel om liposomale vitamine C in te nemen, vooral als je onderweg bent. Deze vorm is dus ideaal voor jou als je het voedingssupplement vooral onderweg wilt innemen.

Maar als je over het algemeen moeite hebt met het doorslikken van tabletten of capsules, kies dan liever voor een andere vorm.

Nadelen
Voordelen
 • gemakkelijk door te slikken
 • smaakloos
 • individuele dosering mogelijk
 • ingewikkelder om in te nemen
 • meestal niet zo lang houdbaar
 • duurder om te produceren

De capsule betekent dat het werkzame bestanddeel niet voortijdig oplost of een vreemde smaak op de tong achterlaat, zoals sommige tabletten wel doen. Capsules zijn ook smaakloos. Zo zijn ze gemakkelijk in te nemen terwijl je eet.

Het kan echter zijn dat je de capsule op een bepaalde manier moet innemen. Er staat bijvoorbeeld dat je het staand moet innemen. De precieze informatie over hoe je een bepaald product moet innemen, vind je in de bijsluiter.

In het algemeen zijn capsules duur om te maken. Maar als eenmaal een grote hoeveelheid capsules geproduceerd is, is dit in de prijs niet meer zo merkbaar. Omdat de capsules niet al te goed afgesloten zijn, zijn ze niet zo lang houdbaar.

Wat onderscheidt liposomale vitamine C als vloeistof en wat zijn de voor- en nadelen?

Je kunt gemakkelijk liposomale vitamine C doseren als het een vloeistof is. Met de soort flacon die je gebruikt kun je de precieze hoeveelheid eruit druppelen die je wilt. Het innemen van de vloeistof is heel gemakkelijk. Je hebt alleen een maatlepel nodig en hoeft er geen water bij te nemen, zoals bij een tablet wel nodig zou zijn.

Vooral kinderen geven de voorkeur aan deze methode, want het doorslikken van capsules is vaak te veel voor hen.

Voordelen
 • individuele dosering mogelijk
 • de voorkeur van kinderen (geen doorslikken van capsules/pillen)
 • gemakkelijk in te nemen
Nadelen
 • vaak smaak
 • slechter te vervoeren
 • niet geschikt voor onderweg

Je hebt echter een maatschepje nodig om het in te nemen. Dit maakt het moeilijk om mee te nemen voor onderweg. Vooral het vervoer van de vloeistof kan problematisch zijn. De vloeistof heeft eigenlijk altijd een smaak.

Dit kan een nadeel zijn, want niet alle smaken maken het gemakkelijk om in te nemen. Het voedingssupplement kan echter aanvoelen als het drinken van een sapje. Of je poeder of capsules moet kiezen, hangt af van hoe gemakkelijk je capsules doorslikt en of je een bepaalde dosis wilt innemen. Het effect is voor beide vormen hetzelfde.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om liposomale vitamine C te vergelijken en te evalueren

In de volgende paragrafen laten we je de factoren zien die je kunt gebruiken om liposomale vitamine C te vergelijken en te evalueren.

Dit zal het je gemakkelijker maken om een beslissing te nemen. Dit zal het je gemakkelijker maken te beslissen welke liposomale vitamine C het beste voor je is. De factoren zijn:

We hebben de afzonderlijke criteria onderzocht en ze in de volgende paragrafen samengebracht.

Kwaliteit

Liposomale vitamine C producten kunnen sterk in kwaliteit variëren. De kwaliteit van liposomale vitamine C hangt vooral af van het land van herkomst en de fabrikant. De kwaliteit van liposomaal vitamine C is bijzonder bepalend voor de werkzaamheid ervan. Producten van slechte kwaliteit kunnen waardeloze vitamine C bevatten en dus niet echt werken.

Je moet ook nagaan in welk land het voedingssupplement geproduceerd wordt. Afhankelijk hiervan gelden verschillende fabricagevoorwaarden. Het is waarschijnlijker dat een goed product gemaakt is in een land waar strenge keurmerken gelden. Ook hier moet je je echter niet door laten misleiden.

Liposomales Vitamin C-3

De kwaliteit van het supplement is vooral belangrijk voor de werkzaamheid ervan.
(Unsplash.com /Adam Nieścioruk)

Vooral als je bij een online winkel koopt, moet je de kwaliteit van de producten controleren. Lees ook aandachtig de recensies en commentaren over de producten. De meest betrouwbare plaatsen om naartoe te gaan zijn apotheken.

Als je besluit bij hen een liposomaal vitamine C product te kopen, kun je er zeker van zijn dat je professioneel advies krijgt en een product van goede kwaliteit.

Dosering

Liposomale vitamine C is verkrijgbaar in doseringen van 20mg tot 2000mg. De meest voorkomende supplementen bevatten 1000mg vitamine C.

Supplementen met een hoge dosering bevatten minstens 500mg vitamine C.

Je kunt theoretisch meerdere keren per dag tabletten of capsules met een lagere dosering innemen om een hoge dosis vitamine C op te nemen. Pas echter op dat je overdag niet te veel inneemt.

Vitamine C die meer dan de dagelijkse behoefte wordt ingenomen, wordt na korte tijd door het lichaam uitgescheiden. Dit maakt de extra vitamine C waardeloos voor je lichaam. (7).

Hoeveelheid

Deze factor is bijzonder belangrijk voor de prijs-prestatie vergelijking. Behalve met de prijs en de dosering moet ook rekening gehouden worden met het aantal mogelijke toepassingen. Dit hangt af van de grootte van de verpakking.

De hoeveelheid staat op de verpakking of de fles. Bedenk dat je meerdere doses op een dag kunt innemen, wat de gebruiksduur verkort. Hoe vaak je een dosis moet innemen hangt af van de dosis. Om het juiste bedrag voor jou te vinden, stel je jezelf deze vragen

 • Hoeveel tabletten/capsules zitten er in het preparaat?
 • Wat is de aanbevolen dosis? 1x of 2-3x per dag?
 • Hoe lang wil ik dit product innemen?

Ingrediënten

Vooral bij voedingssupplementen moet je precies nagaan wat voor soort product je neemt en welke stoffen ze bevatten. Je moet ook de ingrediënten lezen, vooral als je allergieën of intoleranties hebt. Het is niet mogelijk een algemene uitspraak te doen, maar de meeste van de preparaten die in de handel zijn, zijn

 • Vegan
 • glutenvrij
 • lactosevrij
 • vrij van conserveringsmiddelen
 • vrij van kleurstoffen
 • vrij van stabilisatoren
 • vrij van GMO

Hoe natuurlijker een preparaat is, hoe minder toevoegingen het bevat. Als je niet zeker bent over de betekenis van de ingrediënten, vraag dan professioneel advies! Apotheken zijn bijzonder aan te bevelen als plaats om naartoe te gaan, want het personeel is professioneel opgeleid.

Wetenswaardigheden over liposomale vitamine C

Wanneer en hoe neem ik liposomale vitamine C preparaten in?

Afhankelijk van het product en het doel ervan, neem je de vitamine voor het eten, na het eten of tijdens het eten. Als het supplement op een bepaald tijdstip ingenomen moet worden, vind je hierover informatie op het etiket of in de bijsluiter.

Liposomales Vitamin C-4

Afhankelijk van je product kan het nodig zijn het supplement in te nemen. Zoek van tevoren uit hoe en wanneer.
(pixabay.com/ StockSnap)

Je moet ook nagaan of je de liposomale vitamine C supplementen moet innemen met iets te drinken, zoals water of sap. Op het etiket of de bijsluiter staat ook precies wat je moet innemen. Zo niet, dan zijn er geen harde en snelle instructies voor je product.

Voordat ze besluiten deze vitamine te nemen, moeten ze beslist eerst met hun arts overleggen. Zo kun je misvattingen vermijden en het juiste middel kiezen naar gelang van hun behoeften, toestand en doel.

In welke voedingsmiddelen komt vitamine C voor?

Vitamine C komt van nature in de natuur voor. Vooral in fruit en groenten vind je deze vitamine. Afhankelijk van de vrucht/groente varieert de dosering vitamine C. We hebben een lijst van groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C voor je samengesteld.

 • Pepers: vooral de rode
 • Bessen: b.v. bramen, frambozen, rozenbottel, aardbeien, aalbessen, duindoornbessen, wilde aardbeien, druiven
 • Exotische vruchten: b.v. ananas, kiwi, mango
 • Citrusvruchten: bv. limoenen, sinaasappels, citroenen, pomelo, grapefruit, mandarijnen
 • Groene groenten: b.v. broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie,

Zoals je ziet, kun je vitamine C ook in veel natuurlijke producten vinden. Probeer er voldoende van te eten en op een gevarieerde manier. Behalve vitamine C bevatten ze ook andere belangrijke vitamines en stoffen die je lichaam nodig heeft.

Wat is de houdbaarheid van liposomale vitamine C preparaten?

De houdbaarheid van een preparaat hangt van verschillende factoren af. Tot de factoren behoren het soort produkt en de kwaliteit van het produkt. Het is ook belangrijk hoe je het preparaat bewaart en of het al geopend is.

Je moet altijd de aanwijzingen van de fabrikant volgen! Als je vragen hebt of onzeker bent, vraag het dan aan de fabrikant, de apotheek of je arts. Ze kunnen je professioneel helpen.

In het algemeen moeten liposomale vitamine C preparaten op een koele en droge plaats bewaard worden. Als het product eenmaal geopend is, moet je het zo snel mogelijk opgebruiken, want de houdbaarheid verandert vanaf dan sterk.

Beeldbron: Marctran/ 123rf.co

Referenties (9)

1. Lebensmittelverband Deutschland. 2020.
Bron

2. 2-sight.eu. 2020.
Bron

3. V. P. Torchilin: Drug targeting. In: European Journal of Pharmaceutical Sciences. 11, Supplement 2, 2000, S. S81–S91.
Bron

4. Verbraucherzentrale. 2020
Bron

5. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. Vitamin C. 2020.
Bron

6. Internisten-im-Netz. Vitamin-C-Pillen können Risiko für Nierensteine erhöhen. 10.03.2013.
Bron

7. Mark L. Heaney, Jeffrey R. Gardner, Nicos Karasavvas, David W. Golde, David A. Scheinberg, Emily A. Smith, Owen A. O’Connor. Vitamin C antagonizes the cytotoxic effects of antineoplastic drugs. Cancer Res. 2008 Oct 1; 68(19): 8031–8038.
Bron

8. Anke Weißenborn, Nadiya Bakhiya, Irmela Demuth, Anke Ehlers et al. Höchstmengen für Vitamine und Mineralstoffe in Nahrungsergänzungsmitteln. Journal of Consumer Protection and Food Safety. Jan 04 2018; volume 13, pages25–39.
Bron

9. Apotheken Umschau. 2012.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Lebensmittelverband Deutschland. 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
2-sight.eu. 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
V. P. Torchilin: Drug targeting. In: European Journal of Pharmaceutical Sciences. 11, Supplement 2, 2000, S. S81–S91.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Verbraucherzentrale. 2020
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. Vitamin C. 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Internisten-im-Netz. Vitamin-C-Pillen können Risiko für Nierensteine erhöhen. 10.03.2013.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mark L. Heaney, Jeffrey R. Gardner, Nicos Karasavvas, David W. Golde, David A. Scheinberg, Emily A. Smith, Owen A. O’Connor. Vitamin C antagonizes the cytotoxic effects of antineoplastic drugs. Cancer Res. 2008 Oct 1; 68(19): 8031–8038.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Anke Weißenborn, Nadiya Bakhiya, Irmela Demuth, Anke Ehlers et al. Höchstmengen für Vitamine und Mineralstoffe in Nahrungsergänzungsmitteln. Journal of Consumer Protection and Food Safety. Jan 04 2018; volume 13, pages25–39.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Apotheken Umschau. 2012.
Ga naar bron
Recensies