
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote lijnolie test 2023. Hier stellen we alle lijnoliën voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste lijnolie voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet schenken als je lijnzaadolie wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Lijnzaadolie is de juiste keuze voor jou als je je gezondheid wilt verbeteren door een optimale inname van omega-3.
- Kijk bij het kopen van lijnzaadolie vooral naar de produktiemethode (koude persing versus raffinage), de houdbaarheidsdatum en de soort verpakking.
- Je kunt betaalbare lijnzaadoliën krijgen voor zo weinig als ongeveer 2 euro. Lijnzaadoliën van traditionele en regionale producenten worden verkocht vanaf ongeveer 8 euro.[/dwik]
Beste Lijnzaadolie: Onze selectie
Gids: Vragen die je moet behandelen voor je lijnzaadolie koopt
Wat is lijnzaadolie?
Wat zijn de voordelen van lijnzaadolie?
Het wondermiddel kan ook met een vrij klein budget gekocht worden, waardoor het voor velen toegankelijk
is. Het is inderdaad een aanbeveling voor iedereen – of het nu baby, peuter, tiener, volwassene of senior is – omdat het het lichaam juist die vetzuren levert die het niet zelf kan aanmaken. Bijgevolg is ieder van ons afhankelijk van een regelmatige, liefst dagelijkse, toevoer van buitenaf van de belangrijke vetzuren, die in bovengemiddelde verhoudingen in lijnzaadolie aanwezig zijn.
Wat zijn de nadelen van lijnzaadolie?
Een andere goede maatregel is ervoor te zorgen dat het in tegen licht beschermde of verduisterde (glazen) flessen verkocht wordt. Deze soort verpakking beschermt de olie tegen voortijdig bederf.
Bewaar je lijnzaadolie altijd op een koele, droge en tegen licht beschermde plaats om de kwaliteit en versheid zo lang mogelijk ptimaal te houden.
In onze producttest van 2016 hebben we zorgvuldig de lijnzaadoliën uitgesorteerd die van lage kwaliteit zijn en daardoor snel hun gezondheidsvoordelen kunnen verliezen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een product van slechte kwaliteit krijgt met de lijnzaadoliën die we presenteren, en ook met alle andere lijnzaadolieprodukten.
Wat is biologische lijnzaadolie?
Naast vis is lijnzaadolie de beste bron van de genoemde vetzuren gebleken. Door de koude persing zitten deze in de olie in een verhouding van 4:1.
Daardoor is het niet alleen de beste leverancier van deze stoffen in vergelijking met alle andere plantaardige voedingsmiddelen. Het overtreft zelfs vis als de grootste leverancier van vetzuren.
Dit weerlegt het veelgehoorde argument dat veganisten niet genoeg van de vetzuren kunnen binnenkrijgen door geen vis te eten. Je hoeft maar één tot twee eetlepels lijnzaadolie per dag in te nemen en je hebt je dagelijkse behoefte aan omega-3 en omega-6 vetzuren al optimaal gedekt.
Wat zijn de voordelen van biologische lijnzaadolie?
Deze eisen worden door de fabrikanten regelmatig gecontroleerd in strenge inspecties. In het geval van gewone lijnzaadolie kan de fabrikant zich ook verplichten tot duurzame teelt en veilige verwerking van zijn olie. Externe controles zijn in deze gevallen echter meestal minder frequent dan bij biologische producenten.
Dit varieert echter sterk van marktdeelnemer tot marktdeelnemer, dus het is zinvol om speciaal naar het betreffende merk te kijken om erachter te komen. Maak je geen zorgen, met behulp van onze gids, waarin we deze factoren hebben bekeken en ze in detail voor je uiteengezet, wordt deze beoordeling een stuk gemakkelijker voor je gemaakt.
Wat zijn de nadelen van biologische lijnzaadolie?
Door onjuiste opslag en eventueel heet persen of extraheren kan het product snel zijn versheid en gezondheidsvoordelen voor jou verliezen. Besteed aandacht aan deze factoren en je kunt lang van het product genieten. Je kunt hierover hieronder meer lezen in het hoofdstuk over de koopcriteria voor biologische lijnzaadoliën.
Wat is het verschil tussen biologische lijnzaadolie en gewone lijnzaadolie?
Het gebruik van genetische manipulatie en zuiveringsslib is ook wijdverbreid in de reguliere landbouw. Bijgevolg is het merendeel van het lijnzaad met een of meer van deze giftige stoffen in aanraking gekomen voordat het voor de olieproductie gebruikt werd.
Het probleem met de zegelloze productie van lijnzaadolie is dat genoemde verontreinigende stoffen tijdens het koude persproces gemakkelijk door de olie omhuld en gebonden kunnen worden.
Deze gifstoffen kunnen dus onmiddellijk deel gaan uitmaken van het product. Integendeel, het gebruik van genoemde gifstoffen en processen is niet het geval in de biologische landbouw, vanwege de strengere eisen die daaraan gesteld worden.
Hoeveel kost biologische lijnzaadolie?
Je kunt er al een heel hoogwaardig product voor krijgen. De meeste biologische lijnzaadoliën zijn veganistisch en zijn onder strenge voorwaarden geproduceerd. Ben je op zoek naar een uitzonderlijk verse lijnolie die aan al je aankoopcriteria voldoet? In het premium segment tot 15 euro vind je juist zulke verfijnde spijzen.
In hun productpresentatie verwijzen de leveranciers vooral naar de nieuwste wetenschappelijke basis ervan. Het doel is hier een optimale vetzuurverhouding voor het menselijk organisme te bereiken. Dit vereist een zeer fijn samengesteld olieproduct.
In principe wordt de uitzonderlijk goede kwaliteit van biologische lijnzaadolie alleen gegarandeerd door het biologische etiket. De prijsverschillen hier wijzen op verhoudingsgewijs marginale verschillen.
Wat maakt lijnzaadolie bijzonder?
Hoe wordt lijnzaadolie verkregen?
- Koudpersen: Koud persen is de beste manier om lijnzaadolie te extraheren omdat het de zachtste van de drie processen is. De waardevolle bestanddelen van het lijnzaad blijven bijna volledig bewaard.
- Heet persen: Het heet persen van lijnzaad gebeurt door er heet water aan toe te voegen. Daarna volgt het roosteren en raffineren van de verkregen vloeistof, waardoor het aroma en de kleuring verzwakken. Het voordeel van deze werkwijze is dat een grotere hoeveelheid lijnzaadolie verkregen wordt. Het nadeel is de verzwakking van de ingrediënten, die niet te vermijden is door er heet water aan toe te voegen.
- Extractie: De derde methode om lijnzaadolie te extraheren is ook de minst effectieve. Het proces wordt uitgevoerd door chemische oplosmiddelen toe te voegen en ze dan bij hoge temperatuur te extraheren. Dit verwijdert het grootste deel van de voortreffelijke actieve bestanddelen van lijnzaadolie.
Hoe kan de houdbaarheid van lijnzaadolie verlengd worden?
- Koel en donker bewaren: Bewaar je lijnzaadolie altijd op een koele, donkere en goed afgesloten plaats in de koelkast of zelfs in de vriezer. Door zijn lage smeltpunt kan deze olie temperaturen tot -20 graden weerstaan zonder te verharden.
- Kleine hoeveelheden: Koop je lijnzaadolie in kleine hoeveelheden en bedenk van tevoren hoeveel je nodig zult hebben.
- Langdurige conservering: Meng je lijnzaadolie met kokosolie, bijvoorbeeld, om het langer te bewaren.
- Snel te gebruiken: Gebruik je lijnzaadolie snel op om de frisse smaak te behouden.
Hoe kan ik zien of lijnzaadolie bedorven is?
Omdat lijnzaadolie door zijn bestanddelen een vrij gevoelige soort olie is, kan ze snel bederven als ze verkeerd bewaard wordt. Blootstelling aan licht, opslag in een warme omgeving en contact met zuurstof bevorderen een oxidatieproces van de olie. In dit proces degradeert het zichzelf tot deels giftige afvalstoffen zoals alcoholen, aldehyden, carbonzuren en peroxiden en wordt het oneetbaar. Je moet vermijden deze schadelijke stoffen in te nemen.
Controleer daarom regelmatig de versheid van je lijnzaadolie aan de hand van de consistentie.
Hoe kan ik lijnzaadolie in mijn dagelijks leven integreren?
Onze tip aan jou: neem elke ochtend op een lege maag een tot twee eetlepels lijnzaadolie. Zo integreer je deze handeling in je dagelijkse ochtendroutine, zodat je je na verloop van tijd steeds minder hoeft te concentreren op het expliciet eraan denken.
Maak regelmatige consumptie van lijnzaadolie tot een tweede natuur. Je gezondheid zal je op vele manieren dankbaar zijn. Een andere mogelijkheid, behalve lijnzaadolie puur innemen, is om het aan je muesli, salades, smoothies of zelfs warme gerechten toe te voegen.
Wat is het voordeel van vloeibare lijnzaadolie boven lijnzaadolie capsules?
1. Voordeel: de natuurlijkheid
De noodzaak om een machinaal omhulsel aan lijnzaadoliecapsules toe te voegen maakt deze preparaten in directe vergelijking nogal onnatuurlijk. Als je vloeibare lijnzaadolie consumeert, neem je het veel minder behandelde product in zijn oorspronkelijke vorm in.
Is de natuurlijkheid van een product erg belangrijk voor je? Vind je de typische smaak van lijnzaadolie, die enigszins aan hooi doet denken, onsmakelijk? Geen probleem: Meng de lijnzaadolie gewoon met een neutralere olie, zoals kokosolie of olijfolie, en consumeer het dan.
2e voordeel: Gebruik in maaltijden
Vloeibare lijnzaadolie kan heerlijk in je dagelijkse maaltijden geïntegreerd worden. Of het nu in muesli voor het ontbijt is, in een salade voor de lunch of traditioneel met gepofte aardappelen en kwark voor het avondeten – lijnzaadolie kan gemakkelijk verwerkt worden en dient als een optimale voedingssupplement voor een evenwichtige voeding.
3. Voordeel: de dosering
De zelfbepaalde dosering bij het innemen van vloeibare lijnzaadolie is zowel een voordeel als een nadeel. Met vloeibare lijnolie kun je de gewenste hoeveelheid individueel portioneren met behulp van een lepel, maatbeker of precisieweegschaal.
Hierdoor kun je variabeler zijn in de hoeveelheid die je inneemt. Het nadeel is natuurlijk de extra inspanning die voor het meten nodig is, maar dit hoeft niet per se een storende factor te zijn.
Besluit: Welke soorten lijnzaadolie zijn er en welke is de juiste voor jou?
In principe kun je drie soorten lijnzaadolie onderscheiden
- Warmgeperste lijnzaadolie
- Koudgeperste lijnzaadolie
- Lijnzaadolie geperst in afwezigheid van zuurstof
Deze lijnoliën verschillen in hun persprocédé en hebben dus individuele voor- en nadelen. Ze zijn allemaal bedoeld voor consumptie en kunnen een positieve bijdrage leveren aan je dieet met veel gezondheidsbevorderende ingrediënten, zoals de natuurlijke omega-3 vetzuren.
Warmgeperste lijnzaadolie kan zeer winstgevend geproduceerd worden, maar verliest bij de extractie zijn smaak en vele gezonde bestanddelen. Koudgeperste lijnzaadolie, daarentegen, wordt voorzichtig en langzaam geproduceerd en smaakt pittig en nootachtig. Je kunt het ook helemaal natuurlijk kopen.
Lijnzaadolie die in afwezigheid van zuurstof geperst wordt, is tijdens de productie afgeschermd van alle schadelijke invloeden en biedt je de meeste gezondheidsvoordelen. Het krijgt daarbij ook een mildere smaak. In het volgende gedeelte vind je een duidelijke lijst van de voor- en nadelen van de verschillende soorten, om je te helpen beslissen welk product je moet kiezen.
Wat is warmgeperste lijnzaadolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Warmgeperste lijnzaadolie wordt gemaakt van gemalen, gedroogd lijnzaad. Met behulp van heet water wordt een vaste massa gevormd die extra geroosterd wordt en dan in een hydraulische pers tot olie verwerkt wordt.
De lijnzaadolie is na het persen schoongemaakt en heeft een vlak, nauwelijks uitgesproken aroma. Je herkent warmgeperste lijnzaadolie aan zijn lichte kleur. Het proces is zeer productief en maakt een gunstige verkoopprijs mogelijk.
Maar omdat lijnzaad erg gevoelig is voor hitte, vernietigt dit proces bijna alle waardevolle bestanddelen. We raden je daarom om gezondheidsredenen aan geen warmgeperste lijnzaadolie voor consumptie te gebruiken.
Wat is koudgeperste lijnzaadolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een koudgeperste lijnzaadolie wordt geperst bij temperaturen lager dan 40°C. De lijnzaadzaden worden in een speciaal proces geperst. Bij dit proces worden de lijnzaadjes door een cilinder in een schroefpers met een wals en lage druk geperst. Meestal wordt het daarna gedecanteerd en lange tijd opgeslagen om zwevende deeltjes uit de ruwe olie te verwijderen.
Inheemse lijnzaadolie kan ook met dit fabricageproces worden verkregen. De zwevende deeltjes worden dan niet uit de olie gefilterd om ze zo natuurlijk mogelijk te houden.
Dit heeft ook effect op de smaak. Het krijgt een nootachtig, licht bitter aroma en zijn karakteristieke donkere kleur. Koud persen bewaart veel gezondheidsbevorderende stoffen, zoals omega-3 vetzuren. Er is echter één fundamenteel nadeel: de inheemse lijnolie is maar een paar weken koel te bewaren en bederft gemakkelijk.
Wat is lijnzaadolie die in afwezigheid van zuurstof geperst wordt en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Zuurstofvrije lijnzaadolie is een bijzonder milde en hoogwaardige lijnzaadolie. Het wordt zonder toevoeging van hitte geëxtraheerd in een beschermende atmosfeer die het tegen zuurstof en licht afschermt.
Dit proces voorkomt dat de lijnzaadolie oxideert en geeft haar een aangename, minder bittere smaak. Bovendien worden bijna alle gezondheidsbevorderende ingrediënten tijdens het persen bewaard. Er zijn verschillende methoden om deze lijnzaadolie te extraheren. Bekende persmethoden zijn omega safe en oxyguard. Je herkent olie die onder uitsluiting van zuurstof geproduceerd is aan deze etiketten.
Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om lijnolie te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om KW te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:
- Koud geperst
- Zuivere lijnzaadolie
- Biologische certificering
- Geschikt voor mensen met een allergie
- Ten minste houdbaar tot datum
- Vaartuig
In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Koude persing
Een essentieel criterium bij het kopen van lijnzaadolie is de voorafgaande koude persing van de olie. Dit is de enige manier waarop de fabrikant je een zuiver, inheems product kan beloven. Tijdens het koud persen wordt het lijnzaad voorzichtig mechanisch geperst. Door geen hitte toe te voegen kunnen de vitamines en vetzuren bewaard blijven.
Daarom moet koudgeperste lijnzaadolie ook niet verhit worden om voedsel te bereiden. Geraffineerde oliën, die met toevoeging van hitte geperst worden, verliezen tijdens het produktieproces een groot deel van hun waardevolle voedingsstoffen. Wat gezondheid en smaak betreft is het niet te vergelijken met koudgeperste lijnzaadolie, en daarom moet je de voorkeur geven aan de eerste.
Pure lijn
zaadolie Pure lijnzaadolie wijst op een bijzonder hoge aanwezigheid van omega-3 vetzuren. Als je naar de ingrediënten kijkt en lijnzaadolie als enige olie vermeld ziet staan, is het een zuiver lijnzaadolieproduct. Hier kun je zeker zijn van een hoge concentratie plantaardige omega-3 vetzuren.
In directe vergelijking met alle andere spijsoliën is lijnzaadolie de uitgesproken winnaar als het gaat om de inname van deze vetzuren.
Biologische certificering
De extractie van lijnzaadolie en biologische lijnzaadolie verschilt in het niveau en de reikwijdte van de controle van de fabricage-eisen. Bij de winning van gewone lijnolie moeten volgens de voorschriften bepaalde standaard richtlijnen in acht genomen worden, die de koper een zekere mate van productveiligheid bieden.
Daarentegen zijn de eisen voor biologische teelt en olieverwerking veel strenger. Deze verbieden het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals kunstmest, onkruidverdelgers of pesticiden. Bijzondere aandacht verdient het mogelijke gebruik van zulke verontreinigende stoffen bij de olieproductie, want olie heeft het vermogen zulke toxines te binden.
Veel conventionele producenten leggen zichzelf de verplichting op om van het gebruik van dergelijke stoffen af te zien; alle biologische producenten zijn daar duidelijk toe verplicht en worden daarop gecontroleerd. Het is belangrijk om goed te bekijken welk merk bij welke groep hoort.
Geschikt voor mensen met een allergie
Vooral als je allergisch bent, is de consumptie van kwaliteitsvoedsel van immens belang. Meer aandacht besteden aan de ingrediënten en het productieproces van je voedsel is in dit geval van immens belang, vooral voor jou.
De grotere gevoeligheid voor bepaalde allergenen raadt aan zorgvuldig te kijken naar de natuurlijkheid van de ingrediënten. Voor de niet-allergische onder jullie is het ook raadzaam om onnatuurlijke toevoegingen te vermijden.
Houdbaarheidsdatum
Vooral lijnzaadolie is tamelijk kort houdbaar, daarom mag de tijd tussen het openen van de olie en de houdbaarheidsdatum niet meer dan twee maanden zijn.
Ongeacht hoe ze geperst wordt, heeft lijnzaadolie van hoge kwaliteit het nadeel dat ze gemakkelijk kan oxideren als ze in contact komt met zuurstof. Hierdoor wordt het bitter en niet meer eetbaar. Goed kijken naar de houdbaarheidsdatum, het op de juiste manier bewaren en dit natuurlijke product snel consumeren, behoedt je voor een onsmakelijke smaak.
Container
Lijnzaadolie wordt verkocht in een ondoorzichtig blik of in een donkere glazen fles. Het voordeel van de geheel ondoorzichtige versie is de totale bescherming tegen blootstelling aan licht, waardoor de lijnolie eerder beschermd wordt tegen een mogelijk oxidatieproces tot giftige bijproducten dan een verduisterde fles.
Maar uit milieu-oogpunt is de glazen fles de duurzamere verpakkingsoptie, omdat ze veel gemakkelijker te recycleren is.
Wetenswaardigheden over lijnzaadolie Wat zijn lijnzaden?
Lijnzaad is de beste natuurlijke bron van onverzadigde vetzuren. Lijnzaadolie wordt er op de drie hierboven genoemde manieren uit gewonnen:
Koud persen, heet persen of extractie. Lijnzaadolie – op zijn best koud geperst – bestaat voor meer dan 74 % uit meervoudig onverzadigde vetzuren.
Het grootste deel ervan wordt ingenomen door het zogenaamde alfa-linoleenzuur (kort: ALA), dat voor de buitengewoon hoge aanvoer van het omega-3 vetzuur zorgt. Verder bestaat lijnzaadolie uit linoleenzuur, dat ook verantwoordelijk is voor het hoge omega-6 gehalte, en oliezuur, dat het omega-9 vetzuur levert.
Daarnaast bevat lijnzaadolie ook enkelvoudig onverzadigde vetzuren (16 %) en verzadigde vetzuren (10 %). Verder levert lijnzaadolie ook een hele reeks waardevolle vitamines: vitamine B1 en B2, vitamine C, vitamine D en vitamine E. Last but not least bevat lijnzaadolie ook veel belangrijke mineralen en sporenelementen.
Waar komt lijnzaadolie oorspronkelijk vandaan?
Lijnzaad is eigenlijk een van de oudste gekweekte planten, waarvan onderzoekers in het Midden-Oosten vaststellen dat ze 7000 jaar oud zijn. Meer bepaald in Syrië, Oost-Turkije en Iran. Vlaszaad is ook in Noord-Afrika sinds de 4e eeuw een populair middel om met de hand kleren te maken.
Tegenwoordig wordt de vlasplant ook in Midden-Europa verbouwd. Een van de bekendste Duitse streken ervoor is Lausitz, waar de teelt al sinds het begin van de 20e eeuw een begrip is. De term “Lausitzer lijnolie” wordt soms zelfs gepatenteerd.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan onverzadigde vetzuren?
Deze vraag kan ook andersom geformuleerd worden: Waarom is het innemen van lijnzaadolie zo belangrijk voor je? Het antwoord: Een tekort aan omega-3 en omega-6 vetzuren kan leiden tot ernstige stofwisselingsstoornissen. Vooral het tekort aan omega-6 vetzuren bevordert infecties, huidziekten, bloedarmoede en groeivertraging.
Te weinig omega-3 vetzuur, daarentegen, verhoogt het risico op spierzwakte, stoornissen van de gevoeligheid, verminderd gezichtsvermogen en een verminderd leer- en opnamevermogen.
Ze stimuleren het samentrekken van de baarmoeder en bevorderen de maandelijkse menstruatie. Deze invloed op de baarmoeder is ongewenst in de eerste weken van de zwangerschap, want het kan een vroeggeboorte veroorzaken. Daarom moet de consumptie van lijnzaad tijdens de eerste weken van de zwangerschap vermeden worden.
Hoe heeft de belangrijkste bron van onverzadigde vetzuren – lijnzaadolie – een positief effect op mijn gezondheid?
Zoals reeds gezegd, is lijnzaadolie verreweg de beste leverancier voor je behoefte aan onverzadigde omega-3 vetzuren: alfa-linoleenzuur (tot 74 %, afhankelijk van de herkomst). De concentratie overtreft zelfs die van de bekende leveranciers koolzaadolie (9 %) en zalm (4 %).
Hier is een overzicht van de belangrijkste voordelen van deze vetzuren voor je gezondheid. Regelmatige inname van lijnzaadolie over een langere periode is werkzaam tegen ..
- … Immuundeficiëntie: Lijnzaadolie ondersteunt de vorming van afweercellen, de zuurstoftoevoer van cellen en heeft een positief effect op de versterking van het immuunsysteem.
- … Huidziekten (bv. acne): Lijnzaadolie ondersteunt de regeneratie van je huid en draagt bij tot een frisse teint.
- … Vaatvernauwingen (b.v. hartziekten zoals beroertes of hartaanvallen) en vasculaire occlusies (b.v. tromboses of embolieën): Lijnzaadolie bevordert je bloedstolling, reguleert je bloeddruk en verwijdt je bloedvaten. Het verlaagt het schadelijke LDL cholesterol in de bloedbaan.
- … Kanker: Lijnzaadolie is een nuttig supplement voor preventieve doeleinden en ook bij de lopende kankertherapie.
- … Ontstekingsziekten van gewrichten (bv. reuma, artrose): Lijnzaadolie werkt sterk ontstekingsremmend en heeft een stabiliserende werking op gewrichten en botten.
- … lusteloosheid en snelle vermoeidheid: Lijnzaadolie bevordert een beter concentratie- en reactievermogen. Het draagt dus bij tot een betere algemene conditie en prestatie.
- … Geestesziekten (b.v. depressie): Lijnzaadolie verlicht angst en paniek en voorkomt depressie.
- … Darmziekten (b.v. de ziekte van Cron): Lijnzaadolie draagt bij tot de ontgifting van het lichaam en ondersteunt een goed functionerend spijsverteringsstelsel.
- … Diabetes: Lijnzaadolie heeft een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel na een maaltijd en beschermt zo tegen diabetes.
- … Hormonale klachten (b.v. menopauze en menstruatieklachten): Lijnzaadolie draagt bij tot de regulering van de natuurlijke hormoonbalans.
Samenvattend is het duidelijk dat lijnzaadolie een positief effect heeft op ons hele menselijke systeem: onze gedachten, handelingen en gevoelens worden in een betere en gezondere richting beïnvloed.
Lijnzaadolie blijkt een verrijking voor iedereen te zijn en mag niet ontbreken in een evenwichtige voeding. Om de bestaande lijnoliepreparaten op de markt aan te vullen, bieden we je ook geteste productinformatie over huidverzorgingsproducten met lijnolie en lijnolie voor houtbehandeling en schilderen.
Wat is het positieve effect van lijnzaadolie op de gezondheid van paarden, honden en katten?
Het regelmatig toedienen van lijnzaadolie aan je dier heeft net zo’n wonderbaarlijke gevolgen en preventieve effecten als bij mensen. Lijnzaadolie (meer specifiek, omega-3 vetzuur) heeft positieve effecten op de ..
- … het immuunsysteem: Lijnzaadolie vermindert ook de vatbaarheid van dieren voor infecties zoals keel-, neus-, long- of urineweginfecties. Het ondersteunt ook de weerstand van het lichaam tegen allergenen. Lijnzaadolie voorkomt kanker en heeft een positief effect op het genezingsproces.
- … de huid: Lijnzaadolie is werkzaam tegen vachtverlies en gebrek aan glans, en tegen jeuk, roos en eczeem op de huid van het dier.
- … hart en bloedvaten: Lijnzaadolie voorkomt de ophoping en afzetting van verzadigde vetzuren en cholesterol in de bloedvaten. Het helpt daarom om alle soorten hartziekten te voorkomen en te genezen.
- … de gewrichten, pezen en darmen: Lijnzaadolie vermindert de vorming van ontstekingen in het lichaam. Bij regelmatig gebruik kan het daarom langer aanhoudende positieve effecten hebben dan farmaceutische medicijnen en het wordt ook veel beter verdragen dan de laatste.
- … hun groei en hun zenuwen: Lijnzaadolie helpt om de hersenprestaties en de weerstand tegen zenuwstress te verbeteren. Dit wordt bereikt door een algemene verbetering van de bloedsomloop en daardoor een grotere zuurstoftoevoer naar de hersenen.
De hoofdbestanddelen van lijnzaadolie, de onverzadigde vetzuren, hebben een even brede positieve invloed op het dierlijke organisme als op de mens. We raden je daarom sterk aan regelmatig lijnzaadolie aan het voer van je huisdier toe te voegen, om een belangrijke positieve bijdrage aan zijn gezondheid te leveren.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
[1] https://www.zentrum-der-gesundheit.de/leinoel.html
[2] http://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/gesunde-ernaehrung-die-dge-hat-ihre-10-regeln-erneuert-a-1165566.html
[3] https://www.gesundheit.de/ernaehrung/gesund-essen/leinoel
[4] http://eatsmarter.de/lexikon/warenkunde/leinoel
[5] http://www.zeitung.de/gesundheit/ernaehrung/oele/leinoel/
Fotocredits: geografika / 123RF