Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

26Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Ligfietsen maken sportbeoefening met een bijzonder ergonomische houding mogelijk. Voor gebruik buitenshuis zijn ze een interessant alternatief voor de klassieke fiets.

Of ze nu twee of drie wielen hebben, ligfietsen zijn geschikt voor iedereen die langer is dan één meter. Als je liever thuis in je vertrouwde omgeving op een ligfiets een lichaamsvriendelijke training doet, raden we je een ligfietsergometer aan.

Het combineert een ontspannen zithouding met een effectieve conditietraining, ongeacht de kou of regen. Met onze ligfiets test 2023 willen we je helpen een overzicht te krijgen van de huidige producten en de technische achtergronden, om je zo goed mogelijk te ondersteunen bij je aankoopbeslissing.

Belangrijk om te weten

  • Een ligfiets is een fiets die in liggende houding bereden wordt. In plaats van een zadel heeft het een zitting met een rugleuning. Meestal heeft hij twee of drie wielen.
  • Andere onderscheidende kenmerken zijn het soort frame dat gebruikt wordt en het ontwerp van het stuur. Verder wordt meestal gewone fietstechniek gebruikt voor de aandrijving en de remmen, zij het in een nogal hoogwaardige uitvoering.
  • Een ligfiets is geschikt voor iedereen die langer is dan één meter. De ergonomische liggende positie is gemakkelijk voor de spieren en voorkomt spanning. Met behulp van een ligfietsergometer kun je deze voordelen ook thuis benutten.

Beste Ligfietsen: Onze selectie

De online handel richt zich vooral op de verkoop van ligfietsen in de vorm van hometrainers. Afhankelijk van de kwaliteit en de uitrusting zijn er talloze verschillende modellen. Hieronder hebben we geselecteerd wat wij de zes beste ligfiets hometrainers vinden.

Ligfietsen: koop- en beoordelingscriteria

Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen een geschikte ligfiets te kiezen. We bekijken de volgende aspecten:

We zullen deze criteria nu in detail toelichten.

Geschiktheid voor lengte / gewicht

Eerst en vooral moet een ligfiets passen bij de lengte en het gewicht van de berijder. Net als bij een gewone fiets heeft een ongeschikte framehoogte een negatief effect op de ergonomie en dus ook op de gezondheid.

De ligfiets moet ook voldoende stabiliteit hebben voor het gewicht van de berijder om voortijdige slijtage en mogelijke defecten te voorkomen.

Een ligfiets kan verhoudingsgewijs royaal aan iemands eigen lichaamslengte aangepast worden.

De hoogte van de trapas, de lengte van de ligfiets en de hoek van het zitvlak zijn meestal verstelbaar. Afhankelijk van het model kan dit verschillen in lichaamslengte van meer dan 50 cm compenseren.

De gegevensbladen van de fabrikant geven gedetailleerde informatie over de precieze grenzen van de respectieve instelmogelijkheden. Het toelaatbare totaalgewicht ligt tussen 100 en 150 kilo.

Afhankelijk van de fabrikant wordt soms een onderscheid gemaakt tussen het gewicht van de bestuurder en de toegestane bagage lading. In elk geval is het verplicht om binnen de vastgelegde specificaties te blijven.

Structuur

De structuur van een ligfiets kan verschillen naar gelang het type stuur, zitje en versnellingen. Afhankelijk van je persoonlijke smaak en je vraag naar comfort, kun je de onderdelen kiezen die het beste bij je passen.

De technologie voor de aandrijving, remmen, wielen en vering is grotendeels afgeleid van de conventionele fietstechnologie.

In principe zijn er twee algemene soorten sturen. Het bovenste stuur plaatst de handvatten voor de borst van de rijder boven het zadel. Afhankelijk van de variant staan ze op borst- of kniehoogte. Het onderste stuur, daarentegen, bevindt zich onder de zitpositie van de berijder en de handgrepen komen naar opzij voor de bediening.

Dit zorgt voor een comfortabeler houding van de armen tijdens de rit, vooral op langere tochten. Je kunt kiezen uit twee algemene stoelontwerpen. Een harde en stabiele zitschaal van carbon of plastic biedt een zeer stevige houvast, maar gaat ten koste van een goede luchtcirculatie.

Kies je daarentegen voor een zitje van gaasachtige stof, dan zul je veel minder zweten, vooral op langere ligfietstochten. Last but not least kun je ook kiezen uit verschillende soorten tandwielen. Net als bij gewone fietsen kun je kiezen tussen derailleurversnellingen en naafversnellingen.

De eerste biedt je een verscheidenheid aan fijn afgestelde versnellingen voor elke helling. Er moet echter voortdurend getrapt worden om van versnelling te veranderen. Een naafversnellingssysteem, daarentegen, kan ook stationair bediend worden, maar het biedt in totaal minder versnellingen. Een combinatie van beide systemen combineert de respectieve voordelen.

Transporteerbaarheid

Je kunt een ligfiets net als een gewone fiets vervoeren per auto, trein en, indien nodig, per vliegtuig. In de regel zijn bestaande montagesystemen op auto’s compatibel. Alleen voor ligfiets-trikes is een speciaal transportmiddel nodig, dat aan de aanhangerkoppeling van de auto bevestigd wordt.

Opvouwbare ligfietsen zijn bijzonder praktisch. Met een paar eenvoudige stappen kun je ze zonder gereedschap inklappen tot een compact formaat en ze zonder problemen vervoeren.

Het gewicht van de ligfiets is ook belangrijk om hem comfortabel te kunnen vervoeren. Afhankelijk van de uitrusting is dat tussen de 10 en 16 kilo. Aan de onderkant staan ligfietsen met een sportief, lichtgewicht carbon frame en spartaanse uitrusting, terwijl aan de bovenkant alledaagse fietsen staan met volledige vering.

Als de ligfiets een elektrische fiets is, waarbij het trappen wordt ondersteund door een elektromotor, weegt hij nog eens 6 tot 11 kilo extra.

Vering

Veringselementen met bijbehorende schokbrekers worden al lang gebruikt bij het mountainbiken. Behalve het comfort verhoogt dit ook de rijveiligheid door de grip van de banden te verbeteren.

De vering van een ligfiets krijgt hoge prioriteit omdat het zitje door zijn constructie altijd star vast zit.

Deze technologie wordt ook gebruikt op ligfietsen. Je kunt kiezen tussen een volledig geveerde, een achterwaarts geveerde en een ongeveerde ligfiets. Hogere kosten en een hoger gewicht worden dus gecompenseerd door extra bescherming voor fiets en berijder.

Een goed compromis tussen kosten, gewicht en comfort is achtervering. Afhankelijk van het gebruikte frame, absorbeert het achterwiel vaak de grotere krachten.

Trainingsmogelijkheden buiten / binnen

Alle tot nu toe genoemde criteria hebben betrekking op ligfietsen die je buiten in de natuur kunt gebruiken. Als je ongeacht het weer van de ergonomische voordelen van een ligfiets wilt genieten, is een hometrainer in de vorm van een ligfietsergometer een goede keuze.

Dit is ook een van de goedkoopste opties. De aankoopprijs is in vergelijking beduidend lager. Bovendien zijn er minder bedrijfskosten. Zo hoef je je met een hometrainer geen zorgen te maken over slijtage van banden en remmen.

Met een ligfiets hometrainer kun je het hele jaar door heel gelijkmatig trainen. Je bent ongestoord in je vertrouwde omgeving thuis. De toestellen zijn vaak uitgerust met talrijke sensoren om de conditie bij te houden. Zo kun je gerichte trainingssessies krijgen die perfect op jouw behoeften zijn afgestemd.

Ligfietsen: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte vind je beknopte antwoorden op de belangrijkste en meest gestelde vragen over ligfietsen. Ons doel is je in de kortst mogelijke tijd een uitgebreid overzicht te geven.

Wat is een ligfiets?

De definitie staat al in de naam. Het is een fiets die in liggende houding bereden wordt. In plaats van een conventioneel fietszadel zit de berijder op een zadel met rugleuning. Dit kan een hard en stabiel omhulsel van kunststof zijn of een netachtige en ademende stof.

De slinger voor het trappen zit aan de voorkant van de ligfiets, soms ook in het midden voor handmatige bediening.

De kracht wordt via een ketting op het aandrijfwiel overgebracht. Met uitzondering van de speciale framevorm en de zitpositie, worden meestal gewone fietsonderdelen gebruikt. De fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld schakel- en remsystemen die je ook op gewone trekkingfietsen of mountainbikes vindt.

Liegerad-1

Als het om versnellingen gaat, gebruiken ligfietsen ook klassieke fietsonderdelen, zoals een tandwielstel in de vorm van een cassette.
(Image source: Jarkko Mänty / pixabay)

De fiets wordt gestuurd door een boven- of onderstuur, dat de greeppositie bepaalt. In de regel kun je op een ligfiets net zo gemakkelijk fietsen als op een gewone fiets.

Maar afhankelijk van de constructie van het frame en het type stuur dat gebruikt wordt, kun je een korte tijd nodig hebben om eraan te wennen. Een ligfiets is geschikt voor iedereen. Je kunt geschikte modellen vinden voor kinderen vanaf één meter. De ontspannen houding is gemakkelijk voor de spieren en nodigt uit tot het maken van lange fietstochten.

Welke soorten ligfietsen zijn er?

Als je besluit een ligfiets te kopen, kun je kiezen uit verschillende soorten. De verschillen zitten in de vorm van het frame, het aantal wielen en zitplaatsen, en de optionele motorhulp.

Er zijn speciale recumbent hometrainers voor gebruik binnenshuis. De volgende tabel somt de afzonderlijke hoofdvarianten op en belicht hun voor- en nadelen.

Type voordelen nadelen
Short-loader universeel inzetbaar, korte wielbasis
Lange wielbasis soepel lopend, hoog laadvermogen log, grote draaicirkel
Ligfiets trikes betere stabiliteit, groter remvermogen
Liggende tandem plaats voor twee personen log, grote draaicirkel
Elektrische ligfietsen minder kracht en uithoudingsvermogen nodig, grotere tochten kunnen gereden worden 6 tot 11 kilo extra gewicht, hogere prijs
Ligfietsergometer kan thuis gebruikt worden, lage prijs kan alleen stationair gebruikt worden

Door de kleinere wielbasis zijn ze universeel goed geschikt voor de meeste doeleinden. Als je graag sportief rijdt, is een low-rider met een lagere zitpositie een goede keuze. Met het scharnierende stuur kun je handsfree rijden, want je kunt ze sturen door je gewicht te verplaatsen. Beiden behoren ook tot de groep van korte rijders.

Liegerad-2

Een ligfiets maakt sportieve activiteit mogelijk met maximale ergonomie. Zelfs met de hand trappen is bij bepaalde modellen mogelijk.
(Beeldbron: nacroba/ 123rf.com)

Lange ligfietsen komen veel minder vaak voor. Hoewel deze een uitstekende gladheid bieden en meestal moeilijk in te pakken zijn, zijn ze veel logger en minder wendbaar. Meer stabiliteit in combinatie met betere remprestaties vind je op ligfiets-trikes.

Ze hebben meestal twee kleinere voorwielen en een groter aandrijfwiel achteraan. Staan voor een rood licht of langzaam bergop rijden is gemakkelijker omdat je je evenwicht niet hoeft te bewaren. Een subgroep is de velomobiel, die voorzien is van een aerodynamische kuip rondom. Dit vermindert de luchtweerstand en beschermt je tegen slecht weer.

Wil je samen met een ander op dezelfde ligfiets rijden, dan komt een ligfietstandem met twee zitplaatsen in aanmerking. Elke rijder kan met zijn eigen versnellingen de trapweerstand aan zijn persoonlijke gestel aanpassen. Je zult deze productvariant echter zelden aantreffen.

Met een recumbent hometrainer ben je volkomen onafhankelijk van het weer en kun je het hele jaar door in je eigen tempo trainen.

Wat zijn de alternatieven voor een ligfiets?

De gewone fiets is een mogelijk alternatief voor de ligfiets. Je kunt voor elk terrein de juiste soort fiets vinden.

Bijvoorbeeld de universele trekkingfiets, de sportieve racefiets of de robuuste mountainbike. Als je met z’n tweeën wilt fietsen, is een tandem een goede optie.

Type Beschrijving
Trekkingfiets De trekkingfiets wordt gekenmerkt door zijn complete uitrusting tegen slechte weersomstandigheden in de vorm van gemonteerde spatborden en sterke verlichting. Hij is ook geschikt voor off-road fietsen
Racefiets De racefiets is aanzienlijk lichter en beperkt de uitrusting tot het hoogstnoodzakelijke. Daarom zijn dergelijke modellen praktisch alleen geschikt voor de weg.
Mountainbike De mountainbike kenmerkt zich door een krachtige vering aan de voorvork en deels ook aan de achterzijde. Het maakt het mogelijk om op slecht begaanbare paden buiten de weg te rijden.
Tandem De tandem is praktisch alleen geschikt voor gebruik op de weg.
Tandem Met de tandem kunnen twee mensen tegelijk op één fiets rijden. De uitrusting komt overeen met die van een trekkingfiets.
Ergometer De ergometer maakt fitnesstraining thuis mogelijk in een rechtop zittende positie, analoog aan een gewone fiets.

De racefiets is duidelijk leic Maar omdat je alleen rechtop kunt zitten, zijn de ergonomie en het rijcomfort minder goed.

Hoe vervoer ik een ligfiets?

Je kunt een ligfiets net als een gewone fiets vervoeren per trein, auto en zelfs per vliegtuig. Vooral het vervoer van een ligfiets per auto is geen groot probleem, want de wielbasis en totale lengte van een ligfiets zijn gelijk aan die van een gewone fiets. Bestaande dak- of achterklepdragers kunnen zonder problemen gebruikt worden.

Een ligfiets met drie wielen, daarentegen, vereist meestal een speciaal transportmiddel voor de aanhangerkoppeling van de auto. Ligfietsen hebben een vergelijkbare wielbasis en totale lengte als een gewone fiets. Gewone draagsystemen kunnen dus zonder complicaties gebruikt worden.

(Image source: Emilian Robert Vicol / pixabay) Met een gewicht van 10 tot 16 kilo kan de ligfiets ook met de hand gedragen worden. Een opvouwbare ligfiets is bijzonder comfortabel. Je kunt een ligfiets gemakkelijk opvouwen tot een compact formaat in een paar stappen en zonder extra gereedschap.

Welke accessoires zijn er voor een ligfiets?

Je vindt voor ligfietsen een aantal van dezelfde accessoires als voor gewone fietsen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld verlichting en reflectoren, achteruitkijkspiegels, fietscomputers, antidiefstalapparatuur, enz. Wat bescherming tegen weersinvloeden betreft, zijn er behalve de gebruikelijke spatborden voor de wielen ook speciale afdekkingen tegen slecht weer, zoals een doorzichtige voorkap tegen regen.

Bagagerekken, transporttassen of zelfs een weerbestendige bagageruimte zijn andere nuttige accessoires. Omdat een ligfiets een heel andere en vaak individuele framevorm heeft, moet je van tevoren precies uitzoeken wat compatibel is. Een goede plaats om te beginnen zijn de configurator hulpmiddelen op de websites van dealers, want die geven meestal alleen de accessoires aan die bij de gekozen motorfiets passen.

Conclusie

Een ligfiets doet in geen enkel opzicht onder voor een gewone fiets. De relatief hogere prijs wordt gecompenseerd door een betere ergonomie en het gebruik van duurzame onderdelen. De mogelijkheid om hem gemakkelijk te vervoeren maakt hem ook gemakkelijker in het dagelijks leven te gebruiken.

De gezondheidsvoordelen zijn tegen veel lagere prijzen te verkrijgen in de vorm van een ligfiets voor lichaamsbeweging. Deze kan onafhankelijk van het weer gebruikt worden en biedt een goedkope introductie in de wereld van de ligfietsen. Beeldbron: maridav/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies