
Onze selectiecriteria
Welkom bij ReviewBox! Evenwichtig en gezond eten is iets waar velen naar streven, maar wordt vaak bemoeilijkt door de eisen van het dagelijkse leven. Dit, in combinatie met bijkomende factoren zoals stress, kan tot constipatie leiden. Vandaag bespreken we de beste remedie voor deze aandoening: laxeermiddelen.
Weinig aandoeningen zijn zo ongemakkelijk als constipatie, die ons vermogen kan belemmeren om van elke dag te genieten en zelfs de eenvoudigste taken uit te voeren. Gelukkig kunnen laxeermiddelen ons helpen met deze aandoening om te gaan en ons lichaam weer licht maken, als ze verstandig gebruikt worden.
In deze gids leer je alles wat je moet weten over laxeermiddelen: wat ze zijn, waarvoor ze dienen, waar je ze kunt krijgen en nog veel meer. Merk echter op dat de inhoud alleen ter informatie dient en niet bedoeld is als vervanging van het advies van een gezondheidswerker. Als je last hebt van ongemakken, is het heel belangrijk dat je je arts raadpleegt.
Belangrijk om te weten
- Een laxeermiddel is een stof die de stoelgang vergemakkelijkt en bevordert. Er zijn veel redenen waarom iemand last kan hebben van constipatie, en laxeermiddelen zijn een van de meest gebruikelijke manieren om dit probleem aan te pakken. De meeste zijn over-the-counter verkrijgbaar, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn.
- Er zijn drie hoofdsoorten: bolusvormers (die de omvang van de ontlasting vergroten, waardoor hij gemakkelijker gepasseerd wordt), osmotica (die de ontlasting zachter maken en gemakkelijker laten passeren) en stimulantia (die samentrekkingen en stoelgang veroorzaken, waardoor de ontlasting wordt opgewekt).
- Laxeermiddelen zijn variabel en niet alle zullen in alle gevallen nuttig zijn. Bij de keuze van het meest geschikte laxeermiddel is het belangrijk rekening te houden met de aandoening, de risicofactoren die door het gebruik van laxeermiddelen gecompliceerd kunnen worden, de mate van ongemak die ervaren wordt, en de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden.
Beste Laxeermiddel: Onze selectie
Koopgids: Wat je moet weten over laxeermiddelen
Zoals hierboven vermeld, kunnen laxeermiddelen je beste bondgenoot zijn als je ze verstandig gebruikt. Maar wat moet je weten om ze op een verantwoorde manier te gebruiken? Om je vragen te beantwoorden, bespreken we in dit gedeelte alle belangrijke punten en kenmerken over laxeermiddelen.
Wat is een laxeermiddel en wat zijn de voordelen ervan?
De meeste zijn zonder recept verkrijgbaar, waardoor ze gemakkelijk te verkrijgen zijn als je last hebt van constipatie. Ze hebben meestal een nachtelijk effect. In de meeste gevallen zijn het echter tijdelijke oplossingen, dus als het ongemak aanhoudt, is het belangrijk een arts te bezoeken.
Bolusvormende, osmotische en stimulerende laxeermiddelen – waar moet je op letten?
Ze zijn alle doeltreffend, maar hun gevarieerde manier van werken maakt ze geschikt voor specifieke situaties en omstandigheden. Hoewel de lijst uitgebreid is, bespreken we hieronder de vier meest voorkomende soorten.
Bolusvormende laxeermiddelen: Deze laxeermiddelen helpen de hoeveelheid ontlasting te vergroten door darmvloeistoffen op te nemen, waardoor de ontlasting zwaarder wordt en gemakkelijker passeert. De meeste vezelsupplementen (de meest gebruikte laxeermiddelen) zijn bolusvormers.
Ze zijn de veiligste optie voor langdurig gebruik en het zachtst voor het spijsverteringsstelsel. Hun werking is iets geleidelijker, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen die snel werken ten koste van bijwerkingen of ongemak. Ze kunnen daarom over een lange periode gebruikt worden.
Osmotische laxeermiddelen: Ze onttrekken water dat al in het lichaam aanwezig is naar de dikke darm, waardoor de ontlasting zachter wordt, zodat ze gemakkelijker uitgescheiden kan worden.
Dit water is het water dat in de weefsels rond de dikke darm aanwezig is. Voor sommige osmotische laxeermiddelen is een recept nodig en voor andere niet.
Hoewel osmotische laxeermiddelen constipatie helpen verlichten, kan de toename van water die ze in de dikke darm veroorzaken averechts werken en diarree en uitdroging verergeren, zodat het gebruik ervan bij deze aandoeningen niet aan te bevelen is. Over het algemeen veilig voor langdurig gebruik.
Stimulerende laxeermiddelen: Deze laxeermiddelen stimuleren het darmstelsel en veroorzaken samentrekkingen en bewegingen in het darmstelsel, die de uitdrijving van de ontlasting opwekken. In tegenstelling tot andere soorten laxeermiddelen veranderen ze niet de hoeveelheid vocht in de dikke darm of de darm om de evacuatie te vergemakkelijken.
Dit resulteert in ontlasting die meestal stevig is. Stimulerende laxeermiddelen werken het snelst, maar zijn niet aan te bevelen voor langdurig gebruik. Bij overmatig gebruik kunnen ze ophouden te werken en zelfs de darmwanden beschadigen.
Bolusvormers | Osmotica | Stimulantia | |
---|---|---|---|
Aanbevolen voor gebruik | Lange termijn | Lange/middellange termijn | Korte termijn |
Ze komen meestal in de vorm van | Supplementen | Medicijnen | Medicijnen |
Ze werken door | Het vergroten van de ontlasting bulk | Het verzachten van de ontlasting met bestaande vloeistoffen in het lichaam | Het veroorzaken van samentrekkingen en beweging in de darm |
Gelukkig voor hen zijn er veel natuurlijke voedingsmiddelen die kunnen helpen om constipatie aanzienlijk te verminderen.
Hoewel de effectiviteit van natuurlijke laxeermiddelen in ernstige gevallen minder is dan die in de vorm van medicijnen of supplementen, kunnen ze zeker een groot verschil maken voor milde gevallen. Enkele van de meest voorkomende, populaire en effectieve natuurlijke laxeermiddelen zijn
- Plum
- Papaja
- Lijnzaad
- Castor olie
- Chia zaden
- Koffie
Welke bijwerkingen veroorzaken ze?
Deze effecten zijn tijdelijk en hoeven geen reden tot bezorgdheid te zijn. We begrijpen echter dat ze hinderlijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk ze te overwegen voor je een laxeermiddel gaat gebruiken.
Bolusvormers: De meest voorkomende bijwerking van dit soort laxeermiddel is een opgeblazen maag. Gas komt ook veel voor. Hoewel minder vaak, kan in sommige gevallen ook maagpijn of krampen optreden, hoewel die meestal snel verdwijnen.
Osmotica: Net als bolusvormers kunnen osmotische laxeermiddelen een opgeblazen gevoel in de maag, gasvorming, en maagpijn of krampen veroorzaken. Een andere steeds terugkerende bijwerking bij deze laxeermiddelen is verhoogde dorst, omdat ze water uit het lichaam gebruiken om de evacuatie te bevorderen. Diarree komt ook vrij vaak voor.
Stimulerende middelen: Omdat ze darmbewegingen en samentrekkingen veroorzaken, kunnen stimulerende laxeermiddelen kramp of buikpijn veroorzaken. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je urine een lichtere kleur krijgt, of in sommige gevallen zelfs bruin wordt. Ze kunnen ook oprispingen en wat winderigheid veroorzaken.
Hoeveel kost een laxeermiddel?
Natuurlijke laxeermiddelen daarentegen zijn meestal veel betaalbaarder. Een kilo pruimen, bijvoorbeeld, is meestal rond de 50 MXN, net als een kilo papaja’s. De kosten van de andere hierboven genoemde natuurlijke laxeermiddelen zijn ook vergelijkbaar, zodat ze een goede optie zijn om constipatie met een budget te verlichten.
Waar koop je een laxeermiddel?
Als je een laxeermiddel in medicijnvorm zoekt, kun je het generieke ook vinden in apotheken zoals Farmacias Similares. Je vindt ze ook in de apotheek-afdelingen van de meeste supermarkten, zoals Superama, Wal Mart, la Comer, Soriana en Sumesa.
De optie die we het meest aanraden is echter om bij Amazon.com.mx te kopen. Deze online winkel heeft een enorme verscheidenheid aan laxeermiddelen van allerlei soorten, en online winkelen gaat snel en gemakkelijk.
Winkelcriteria
Niemand wil last hebben van constipatie! We moeten ons echter niet laten meeslepen en overhaaste beslissingen nemen over laxeermiddelen.
Er zijn verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden als je verschillende soorten en merken laxeermiddelen vergelijkt. Dit helpt ons een optimaal resultaat te bereiken en ons op ons best te voelen.
Conditie
Het eerste waar je op moet letten bij het vergelijken van laxeermiddelen is de conditie die je constipatie veroorzaakt. Deze factor negeren en willekeurig een laxeermiddel kiezen kan onbevredigende of, erger nog, contraproductieve resultaten opleveren.
Er is een soort laxeermiddel dat geschikt is voor jou. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende aandoeningen:
Chronische constipatie: Van chronische constipatie is sprake als je voortdurend moeite hebt om naar de wc te gaan. Veel mensen met chronische constipatie kunnen wel drie keer per week een stoelgang hebben. Zelfs als ze wel een regelmatige stoelgang hebben, hebben mensen met chronische constipatie het erg moeilijk.
Het beste soort laxeermiddel hiervoor is het bolusvormende laxeermiddel. Zoals gezegd veroorzaken deze laxeermiddelen meestal geen ongemak en werken ze geleidelijk, wat ze perfect maakt voor langdurig gebruik bij chronische constipatie. We raden je aan te kiezen voor supplementen in poedervorm, want die zijn zeer effectief en gemakkelijk te bereiden.
Prikkelbare Darm Syndroom: Deze aandoening belemmert de goede werking van het spijsverteringsstelsel en veroorzaakt frequente constipatie, buikpijn, een opgeblazen gevoel en variatie in darm-/darmgewoonten.
Er is geen genezing voor deze aandoening, maar de symptomen ervan kunnen verlicht worden met behulp van sommige laxeermiddelen. Zowel bolusvormende als osmotische laxeermiddelen zijn geschikt voor deze aandoening.
Als je voor een osmotisch laxeermiddel kiest, vergeet dan niet veel water te drinken om uitdroging en ongemak te voorkomen. Stimulerende laxeermiddelen moeten echter koste wat kost vermeden worden omdat ze de toch al onregelmatige darmactiviteit kunnen verstoren.
Constipatie door slechte voeding, stress of gebrek aan activiteit: In tegenstelling tot de hierboven genoemde aandoeningen kunnen al deze factoren voorkomen of verholpen worden met een beetje wilskracht en bereidwilligheid. Actie ondernemen om deze aandoeningen te voorkomen helpt je levenskwaliteit te verbeteren.
Constipatie door deze oorzaken is meestal niet ernstig (zolang actie ondernomen wordt om te voorkomen dat het erger wordt), en lijders willen vaak snel verlichting. Voor hen zijn stimulerende laxeermiddelen een goede optie. Het is echter heel belangrijk de voorgeschreven doses te volgen en ze niet te veel te gebruiken.
Risicofactoren
Veel mensen hebben speciale aandoeningen of kwalen die ongewenste effecten kunnen veroorzaken bij het gebruik van laxeermiddelen.
Op de verpakking staat altijd wanneer ze niet gebruikt mogen worden, dus het is heel belangrijk dat je de contra-indicaties leest voor je een laxeermiddel neemt. Enkele van deze factoren zijn:
Zwangerschap of borstvoeding: Er zijn laxeermiddelen, zoals melk van magnesia en bolusvormers, die over het algemeen geschikt zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap. Andere kunnen echter gevaarlijk zijn, dus is het heel belangrijk dat je je arts raadpleegt. Het is niet aan te raden laxeermiddelen te geven aan kinderen jonger dan 6 jaar.
Wisselwerking met andere geneesmiddelen: Als je medicijnen gebruikt en een laxeermiddel moet nemen, is het heel moeilijk te bepalen of ze met elkaar conflicteren. Daarom is het van essentieel belang dat je je arts raadpleegt om te voorkomen dat het laxeermiddel de werking van je medicijnen remt of verandert (wat gevaarlijk kan zijn).
Andere medische aandoeningen: Hiertoe behoren diabetes, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, hartziekten, en maag-darmziekten of aandoeningen. Zoals altijd is het heel belangrijk je arts te raadplegen voordat je een laxeermiddel neemt als je een van deze aandoeningen hebt.
Omvang van het ongemak
Sommige gevallen van constipatie kunnen moeilijk te hanteren zijn, terwijl andere van voorbijgaande aard zijn en niet al te veel problemen geven. Sommige mensen nemen instinctief en automatisch hun toevlucht tot laxeermiddelen als ze plotseling moeite hebben om naar het toilet te gaan, maar soms kan dat te veel zijn.
Als je ongemak langdurig is of al twee dagen of langer aanwezig is, is het een goed idee om een laxeermiddel te gebruiken. Maar als je ongemak mild en tijdelijk is, raden we je aan een van de hierboven genoemde natuurlijke laxeermiddelen te proberen. Ze zijn niet alleen effectief, maar kunnen ook veel betaalbaarder zijn.
Tijd om in te grijpen
Sommige gevallen van constipatie zijn dringender dan andere. Er zijn momenten waarop we een paar dagen kunnen wachten tot laxeermiddelen werken, terwijl we op andere momenten op zoek zijn naar meer onmiddellijk resultaat.
Type laxeermiddel | Gebruikelijke werkingsduur |
---|---|
Bolusvormend | 2 tot 3 dagen |
Osmotisch | 2 tot 3 dagen |
Stimulerend | 6 tot 12 uur |