Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

56Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Heb je ooit gehoord van Lactobacillus Reuteri? Als je spijsverteringsproblemen of tandvleesproblemen en ontstekingen hebt, is dit probioticum iets voor jou. Heb je vragen over het product of wil je weten welk product je kunt kopen en in welke vorm, dan is dit probioticum precies goed voor je.

Dan ben je hier op de juiste plaats. We zijn blij dat je hier bent om onze Lactobacillus Reuteri recensie te lezen 2022. We geven je alle informatie die je nodig hebt voor je het product koopt. Je zult ontdekken of je dit product nodig hebt of niet. Hoe je de vorm kiest, in welke vorm je het kunt nemen en welke alternatieven je moet overwegen.

Belangrijk om te weten

 • Lactobacillus Reuteri ondersteunt niet alleen de spijsvertering in het lichaam, maar beschermt ook tegen gingivitis. Moedermelk kan veel allergieën bij baby’s voorkomen.
 • Lactobacillis reuteri produceert melkzuur en is een staafvormige bacterie. Het speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van injecties en ondersteunt het immuunsysteem.
 • Lactobacillus reuteri komt voor in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool.

Beste Lactobacillus Reuteri: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Lactobacillus Reuteri

Bij het kopen van Lactobacillus Reuteri kun je op verschillende aspecten letten.

Als je de juiste keuze voor je maakt, kun je geld besparen en er tegelijk voor zorgen dat je je lichaam niets aandoet wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag zo nodig naar certificaten van de fabrikanten.

Samenstelling

Het is heel belangrijk om te onthouden dat Lactibacillus reuteri nooit alleen in een product voorkomt. In de meeste gevallen is het een mengsel met verschillende bacteriën. Vitaminen en mineralen worden gecombineerd in probiotica. Deze ingrediënten zijn in deze lijst opgenomen. Effecten van deze ingrediënten

 • Vitaminen: Stofwisselingsprocessen en celbescherming worden ondersteund met vitamines
 • Foliumzuur: Foliumzuur speelt een belangrijke rol door de stofwisseling van verschillende aminozuren over te nemen en ondersteunt ook de celdeling.
 • VitamineB2: Vitamine B2 is vooral bekend om zijn ontstekingsremmende werking, en de mensen kennen het ook onder de naam riboflavine.
 • Calcium: Dit ingrediënt bevat vitamine C, dat de opname van mineralen in het lichaam verbetert en vooral bekend is om zijn effect op de botten.

Je moet degene kiezen die het beste bij je past, maar kijk door deze ingrediënten als je je behalve op Lactibacillus reuteri ook op een andere werking wilt richten.

Waarde

Je moet heel voorzichtig zijn met het kopen van probiotica of medicijnen. Kijk goed op de verpakking en lees alle beschikbare informatie over het product.

Als een fabrikant niet genoeg informatie over een product geeft, kan dat een teken zijn van slechte kwaliteit.

Als de fabrikant niet voldoende informatie geeft, kan dat bij jou tot enig wantrouwen leiden en op een minderwaardig product wijzen. Er is wat informatie op de verpakking die er altijd op moet staan

 • Land van productie
 • Percentage Lactobacillus Reuteri
 • Instructies voor de dosering
 • Aantal kolonievormende eenheden
 • mogelijke additieven
 • Aanwijzingen voor regelmatig laboratoriumonderzoek

Omdat het geen echt geneesmiddel is, gelden dezelfde regels niet voor voedingssupplementen. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn bij het kopen van je voedingssupplement en goed letten op de bovenstaande informatie.

Verpakkingsgrootte

Als je een voedingssupplement koopt, moet je altijd bedenken hoe lang je het geneesmiddel wilt innemen. Als je acute gingivitis behandelt, is het namelijk niet aan te raden de grootverpakking te kopen. Als je het geneesmiddel voor de eerste keer inneemt, probeer dan eerst een kleinere verpakking.

Bedenk voor je dit product koopt altijd waar je het voor koopt.

De grootverpakking heeft natuurlijk zijn voordelen, b.v. dat ze goedkoper is, maar je moet altijd aan de houdbaarheidsdatum denken.

In dit geval moet je nooit de aanbevolen houdbaarheidsdatum overschrijden, want deze capsules bevatten levende bacteriën. Soms moeten deze pakjes in de koelkast bewaard worden. Bedenk steeds hoeveel je van dit product zou verbruiken.

Doseringsvorm

Lactobacillus Reuteri komt in allerlei vormen en maten. Je moet echter wel weten aan welke soort dosering je de voorkeur geeft. Er zijn mensen die geen tabletten of capsules kunnen slikken, in dat geval heb je verschillende mogelijkheden om uit te kiezen.

Maar de grootste keuze aan Lactobacillus Reuteri producten is er in capsule- en tabletvorm. Je kunt kiezen uit verschillende producten met verschillende ingrediënten. Maar als je iemand bent die moeite heeft met het slikken van pillen, zijn er ook druppels en zuigtabletten in zuigtabletvorm.

Gids: Veelgestelde vragen over Lactobacillus Reuteri in detail beantwoord

Om je uitgebreide informatie te geven over de werkzaamheid van Lactobacillus Reuteri en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende hoofdstukken samengevat.

Wat is Lactobacillus Reuteri en hoe werkt het?

Lactobacillus Reuteri werd voor het eerst geïsoleerd in 1962 en ingedeeld bij de stam Lactobacillus Fermentum.

Lactobacillus Reuteri speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van infecties en het ondersteunen van je immuunsysteem.

Lactobacillus Reuteri is een staafvormige melkzuurbacterie die ook in de veehouderij gebruikt wordt. Het kan gebruikt worden in plaats van antibiotica om salmonella te voorkomen. Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om probiotica te kiezen in plaats van antibiotica.

In de menselijke geneeskunde wordt het meestal gebruikt tegen diarree of tandvleesontsteking (1, 2). Lactobacillus Reuteri is niet alleen betrokken bij de productie van veel vitamine B-complexen, maar komt ook van nature voor in menselijke moedermelk. Het ondersteunt een gezond immuunsysteem en bestrijdt infecties.

Studies hebben aangetoond dat dagelijkse inname van Lactobacillus Reuteri het risico om ziek te worden vermindert (3, 4).

Ziekten Lactobacillus Reuteri effect
Diarreeziekte Diarreeziekten zijn massaal onder de kinderziekten, de behandelingstijd kan worden verkort als het kind het probioticum met Lactobacillus Reuteri krijgt.
Darminfectie Diarree kan veroorzaakt worden door een darminfectie, maar met behulp van Lactobacillus Reuteri kunnen de ziektedagen verkort worden omdat de bacterie positieve effecten heeft op de spijsvertering en het immuunsysteem.
Tandvleesontsteking Lactobacillus Reuteri kan tandvleesontsteking aanzienlijk verminderen en helpt ook om parodontitis te voorkomen.

Diarree kan veroorzaakt worden door een darminfectie, maar mi Dit is ook de reden waarom moedermelk zo belangrijk is voor baby’s.

Wanneer en voor wie is het nuttig om Lactobacillus Reuteri in te nemen?

Iedereen kan Lactobacillus Reuteri innemen, vooral mensen met diarree problemen. Lactobacillus Reuteri is heel belangrijk voor jonge kinderen om hun immuunsysteem te versterken en hun spijsvertering te reguleren.

Zoals eerder vermeld komt Lactobacillus Reuteri voor in moedermelk, dus baby’s kunnen dit probioticum van hun moeder opnemen. Maar niet alle moeders hebben dit probioticum, want de huidige levensstijl schuwt gefermenteerde voedingsmiddelen.

Al met al moet het probioticum genomen worden door mensen met gingivitis, maar vooral door mensen met spijsverteringsproblemen en een verzwakt immuunsysteem.

Welke soorten Lactobacillus Reuteri zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn drie soorten Lactobacillus Reuterie waaruit je kunt kiezen. Er zijn capsules, tabletten en druppels.

Type Beschrijving
Capsules Dosering is geen probleem, maar het kan een probleem zijn voor sommige mensen die moeite hebben met het doorslikken van capsules.
Druppels De dosering kan een probleem zijn, en het is ook problematisch voor op reis, maar het is misschien geen probleem om door te slikken.
Tabletten De dosering mag geen probleem zijn, en het doorslikken mag geen probleem zijn, aangezien deze tabletten voor kinderen zijn ontworpen.

Dosering kan een probleem zijn, en het is ook een probleem voor op reis, maar het kan een probleem zijn om door te slikken xml-ph Nu zullen we je meer vertellen over het verschil tussen deze soorten.

Capsules De capsulevorm is heel gebruikelijk in voedingssupplementen. Het is heel gemakkelijk om de capsulevorm te kiezen, want je hoeft je geen zorgen te maken over de dosering. Maar als je niet graag capsules slikt, kun je beter de druppels of tabletten kiezen.

Lactobacillus Reuteri

capsules zijn overal op de markt verkrijgbaar, maar ze zijn misschien niet voor iedereen geschikt. Vooral voor mensen die problemen hebben met het doorslikken van capsules en tabletten. (Image source: Michał Parzuchowski / Unsplashed)

De coating van de capsules kan alleen door maagzuur afgebroken worden. Deze capsules bevatten een hoge dosis werkzame stof. Deze capsules zijn bestand tegen maagzuur en hoeven niet gedoseerd te worden, ze werken ook direct in de darm. Het nadeel van deze capsules is dat ze niet altijd geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten, dat ze meestal duurder zijn dan de andere optie (druppels of tabletten) en dat ze moeilijk door te slikken zijn.

Druppels

De andere doseringsvorm zijn druppels. Ze zijn gemakkelijk in te nemen, en het is een groot probleem voor mensen die moeite hebben met slikken. Een van de nadelen is dat je ze moet doseren, en ze zijn ook niet zo handig als je ze onderweg inneemt.

En deze druppels kunnen ook alcohol bevatten. De voordelen zijn dat ze gemakkelijk in te nemen en deelbaar zijn. Er zijn niet zo veel mogelijkheden als je Lactobacillus Reuteri in druppelvorm wilt kopen. Als je een druppelvorm Lactibacillus reuteri vindt, kijk dan altijd uit voor de toevoegingen vanwege de alcohol.

Tabletten

De derde mogelijkheid voor de doseringsvorm van Lactobacillus reuteri zijn tabletten. Ze zijn gemakkelijk in te nemen en zijn ook geschikt voor kinderen. Een van de belangrijkste voordelen is dat ze niet gedoseerd hoeven te worden en dat ze ook verdeeld kunnen worden.

De belangrijkste doelgroep voor deze tabletten zijn mensen met tandvleesproblemen bij wie het doel is tandplak te verminderen. Maar de levende bacteriestammen in capsules zijn veel groter dan in tabletten.

Dit is een van de belangrijkste nadelen van Lactobacillus Reuteri tabletten. Ook is hun werking geconcentreerd in de mondholte en zijn ze niet zo wijdverbreid op de markt.

Hoe moet Lactobacillus Reuteri gedoseerd worden?

Je moet altijd de aanbevolen dosering per dag lezen die specifiek bij het product hoort. Want er zijn producten die zeggen dat je één probioticum per dag moet nemen, maar er zijn ook producten die zeggen dat je er 2 per dag moet nemen om het beste effect te krijgen.

Lactobacillus Reuteri

Je moet altijd beginnen met het etiket op het product te lezen. (Image credit: Adam Nieścioruk / Unsplash)

Er zijn verschillende doseringsvormen waaruit je kunt kiezen. Je moet altijd goed opletten dat je het etiket leest voor je het product koopt. Dit etiket wijst je de weg naar de juiste dosering per dag.

Wat zijn de alternatieven voor Lactobacillus Reuteri?

Er zijn veel alternatieven voor Lactobacillus Reuteri, zoals andere melkzuurbacteriën van dezelfde stam

 • Lactobacillus acidophilus: Ontstekingen in de blaas en het vaginale gebied worden door deze stam beschermd. Het ondersteunt ook de vertering van lactose en is verantwoordelijk voor de aanmaak van belangrijke vitamines (5).
 • Lactobacillus bulgaricus: Lactobacillus bulgaricus brengt het microbioom in evenwicht en zet ook lactose in het lichaam om in melkzuur (6).
 • Lactobacillus rhamnosus: Deze bacteriestam kan ook bij de Lactibacillus reuteri gerekend worden, want hij heeft veel voordelen voor het lichaam. Bijvoorbeeld de bescherming van melkzuurbacteriën om de dikke darm levend te bereiken, want deze bacteriestam is resistent tegen maagzuur. Het kan ook helpen de flora in evenwicht te brengen (7).

Er zijn alternatieven, je hoeft niet per se probiotica te nemen om Lactobacillus Reuteri te vervangen. Je kunt je systeem innemen door enkele van de volgende dingen in te nemen: Yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi. Je moet alleen het etiket van de yoghurt en kefir lezen. Op deze producten staan de actieve bacteriën vermeld, en je kunt het beste die kiezen die Lactobacillus Reuteri bevatten.

Lactobacillus Reuteri

Yoghurt is een goed alternatief voor Lactibacillus reuteri, maar je krijgt er niet zoveel actieve bacteriën in als in de tabletten of capsules. (Image source: RitaE / Pixabay)

Denk eraan dat deze producten een houdbaarheidsdatum hebben, dus probeer ze zo snel mogelijk te eten om de meest actieve bacteriën uit de producten te krijgen.

Wat kan Lactobacillus Reuteri doen voor de mondgezondheid?

Volgens studies kan Lactobacillus Reuteri het risico op gingivitis minimaliseren. Eén studie onderzocht de respons door inname van Lactibacillus reuteri bij patiënten met matige chronische parodontitis. 24 patiënten kregen behandeling met de probiotische tabletten, en er was ook een controlegroep die de probiotische tabletten niet kreeg.

Er was een duidelijke afname van pro-inflammatoire cytokinen bij de 24 patiënten. Het innemen van Lactobacillus Reuteri verminderde de ontsteking bij de meeste patiënten (8, 9).

Wat zijn de bijwerkingen van Lactobacillus Reuteri?

Elk product heeft tegenwoordig wel een bijwerking, ook dit. Maar we moeten er wel op wijzen dat het maar heel zelden voorkomt dat je bijwerkingen krijgt van het innemen van een probioticum. Sommige bijwerkingen zijn waargenomen bij de volgende onderliggende ziekten

 • Immunodeficiënties
 • Metabole ziekten
 • Infecties
 • zwakke en kwetsbare mensen

Het gebruik van Lactobacillus Reuteri bij gezonde mensen is veilig, maar bij mensen met de bovenstaande ziekten moet de arts geraadpleegd worden alvorens met het gebruik van Lactobacillus Reuteri (10) te beginnen.

Beeldbron: Popov/ 123rf.com

Referenties (10)

1. Thacker, P.A. Alternatives to antibiotics as growth promoters for use in swine production: a review. J Animal Sci Biotechnol 4, 35 (2013).
Bron

2. Abhisingha, M., Dumnil, J. & Pitaksutheepong, C. Selection of Potential Probiotic Lactobacillus with Inhibitory Activity Against Salmonella and Fecal Coliform Bacteria. Probiotics & Antimicro. Prot. 10, 218–227 (2018).
Bron

3. Santos, F., Spinler, J.K., Saulnier, D.M. et al. Functional identification in Lactobacillus reuteri of a PocR-like transcription factor regulating glycerol utilization and vitamin B12 synthesis. Microb Cell Fact 10, 55 (2011).
Bron

4. Tubelius, P., Stan, V. & Zachrisson, A. Increasing work-place healthiness with the probiotic Lactobacillus reuteri: A randomised, double-blind placebo-controlled study. Environ Health 4, 25 (2005).
Bron

5. Xiao, S., De Zhang, Z., Lu, H. et al. Multicenter, randomized, controlled trial of heat-killedLactobacillus acidophilus LB in patients with chronic diarrhea. Adv Therapy 20, 253–260 (2003).
Bron

6. Liu, K., Zeng, X., Qiao, L. et al. The sensitivity and significance analysis of parameters in the model of pH regulation on lactic acid production by Lactobacillus bulgaricus. BMC Bioinformatics 15, S5 (2014).
Bron

7. A probiotic containing Lactobacillus rhamnosus GR-1 and L. fermentum RC-14 is useful in preventing urogenital infections. Inpharma Wkly. 1335, 14 (2002).
Bron

8. Szkaradkiewicz, A.K., Stopa, J. & Karpiński, T.M. Effect of Oral Administration Involving a Probiotic Strain of Lactobacillus reuteri on Pro-Inflammatory Cytokine Response in Patients with Chronic Periodontitis. Arch. Immunol. Ther. Exp. 62, 495–500 (2014). https://doi-org.wn.idm.oclc.org/10.1007/s00005-014-0277-y
Bron

9. Grusovin, M.G., Bossini, S., Calza, S. et al. Clinical efficacy of Lactobacillus reuteri-containing lozenges in the supportive therapy of generalized periodontitis stage III and IV, grade C: 1-year results of a double-blind randomized placebo-controlled pilot study. Clin Oral Invest 24, 2015–2024 (2020).
Bron

10. Urbańska, M., Szajewska, H. The efficacy of Lactobacillus reuteri DSM 17938 in infants and children: a review of the current evidence. Eur J Pediatr 173, 1327–1337 (2014).
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Thacker, P.A. Alternatives to antibiotics as growth promoters for use in swine production: a review. J Animal Sci Biotechnol 4, 35 (2013).
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Abhisingha, M., Dumnil, J. & Pitaksutheepong, C. Selection of Potential Probiotic Lactobacillus with Inhibitory Activity Against Salmonella and Fecal Coliform Bacteria. Probiotics & Antimicro. Prot. 10, 218–227 (2018).
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Santos, F., Spinler, J.K., Saulnier, D.M. et al. Functional identification in Lactobacillus reuteri of a PocR-like transcription factor regulating glycerol utilization and vitamin B12 synthesis. Microb Cell Fact 10, 55 (2011).
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Tubelius, P., Stan, V. & Zachrisson, A. Increasing work-place healthiness with the probiotic Lactobacillus reuteri: A randomised, double-blind placebo-controlled study. Environ Health 4, 25 (2005).
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Xiao, S., De Zhang, Z., Lu, H. et al. Multicenter, randomized, controlled trial of heat-killedLactobacillus acidophilus LB in patients with chronic diarrhea. Adv Therapy 20, 253–260 (2003).
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Liu, K., Zeng, X., Qiao, L. et al. The sensitivity and significance analysis of parameters in the model of pH regulation on lactic acid production by Lactobacillus bulgaricus. BMC Bioinformatics 15, S5 (2014).
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
A probiotic containing Lactobacillus rhamnosus GR-1 and L. fermentum RC-14 is useful in preventing urogenital infections. Inpharma Wkly. 1335, 14 (2002).
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Szkaradkiewicz, A.K., Stopa, J. & Karpiński, T.M. Effect of Oral Administration Involving a Probiotic Strain of Lactobacillus reuteri on Pro-Inflammatory Cytokine Response in Patients with Chronic Periodontitis. Arch. Immunol. Ther. Exp. 62, 495–500 (2014). https://doi-org.wn.idm.oclc.org/10.1007/s00005-014-0277-y
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Grusovin, M.G., Bossini, S., Calza, S. et al. Clinical efficacy of Lactobacillus reuteri-containing lozenges in the supportive therapy of generalized periodontitis stage III and IV, grade C: 1-year results of a double-blind randomized placebo-controlled pilot study. Clin Oral Invest 24, 2015–2024 (2020).
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Urbańska, M., Szajewska, H. The efficacy of Lactobacillus reuteri DSM 17938 in infants and children: a review of the current evidence. Eur J Pediatr 173, 1327–1337 (2014).
Ga naar bron
Recensies