Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

30Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Welkom bij ReviewBox! Een van de meest voorkomende eindejaarswensen en -doelen bij het begin van het nieuwe jaar, en de reden waarom mensen naar de sportschool gaan, is om vet te verbranden, spieren te versterken of hun lichamelijke gezondheid te verbeteren.

Maar hoe bereik je deze resultaten naast een dieet en bewegingsroutines? Wat te nemen en welke is het beste? In ReviewBox beschrijven we alle ins en outs van L-Carnitine om je doelen en behoeften te bereiken.

We willen dat je over alle relevante informatie beschikt om de beste aankoopbeslissing te nemen. Van voordelen en bijwerkingen, consumentenprofielen, tot het aanbod van het supplement op de markt.

Belangrijk om te weten

 • L-carnitine is een natuurlijke stof die door metabolisme in de levende cellen van het lichaam wordt aangemaakt, chemisch gezien wordt het ingedeeld als een amino quaternaire stof. Omdat de natuurlijke bronnen ervan zeer beperkt zijn, zowel dierlijk als plantaardig, bespreken we de voordelen van inname in supplementvorm.
 • De belangrijkste functie van L-carnitine is het transport van vetzuren om de vetmassa te oxideren en om te zetten in energie voor het lichaam.
 • Er zijn veel voordelen te halen uit de inname van deze stofwisselingsstof, waaronder functionele verbeteringen in organen en weefsels zoals spieren, hart, hersenen en huid, het metaboliseren van opgeslagen vet, en het optimaliseren van lichamelijke prestaties, onder andere. Bovendien zijn de bijwerkingen gering en komt het zelden voor.

Bete L-Carnitine: Onze selectie

Koopgids

De belangrijkste functie van L-Carnitine is het transporteren van vetzuren om de oxidatie van vetmassa te bewerkstelligen en om te zetten in energie voor het lichaam.
(Foto: Media Ltd/ 123rf.com)

Wat is L-Carnitine en wat zijn de voordelen van de inname ervan?

Deze stof komt voor in de normale voeding, maar is nooit voldoende, omdat de dosering die in het lichaam nodig is om de vetverbranding te bevorderen en zo energie te verkrijgen op zichzelf niet voldoende is. Daarom moet men zijn toevlucht nemen tot suppletie. L-carnitine is opgebouwd uit twee essentiële aminozuren:

lysine en methionine. Voor een optimale synthese vereist het bovendien de aanwezigheid van drie componenten in het lichaam: ijzer, vitamine C en B-complex.

Voordelen
 • Metabolisering en eliminatie van vet
 • Toename van lichamelijke en geestelijke prestaties
 • Vermindering van het gevoel van vermoeidheid
 • Afname van de afbraak van spiermassa
 • Antioxidant
 • Afname van cholesterol
Nadelen
 • Lichaamsgeur
 • Huiduitslag
 • Diarree en gastritis
 • Misselijkheid of braken
 • Slapeloosheid
 • Koorts

Hoe wordt l-carnitine gemaakt?

L-Carnitine wordt aangemaakt via een biochemisch proces waarvan de basisfunctie is vetzuren (andere energieproducenten dan glucose en aminozuren) naar elke cel in het lichaam te vervoeren.

Meer Carnitine sturen zorgt ervoor dat er minder vetmassa opgeslagen kan worden, en daarom wordt het door velen als een “Fat-burner” geclassificeerd.

Deze metaboliet heeft meervoudige voordelen aangetoond, niet alleen bij de vetstofwisseling, het helpt ook bij de ontgifting en het vrijkomen van ATP energie, verbetert de lichamelijke en geestelijke prestaties, is een antioxidant en vermindert het gevoel van vermoeidheid na intense sporttrainingen.

Wie kan wel en wie kan geen L-Carnitine consumeren?

Zoals we in dit hele artikel gezien hebben zijn er veel voordelen aan het consumeren van L-Carnitine, alleen al het feit dat het geringe bijwerkingen en zeldzame gevallen heeft geeft het al een punt in het voordeel.

Op jonge leeftijd is L-Carnitine een sleutelfactor voor de groei en op gevorderde leeftijd optimaliseert en genereert het een lange levensduur. Ondanks dit, en het feit dat voor de verkoop ervan geen medisch voorschrift nodig is om het te verkrijgen, zijn er profielen van mensen die de inname ervan geheel of gedeeltelijk beperken.

Daarom wordt aangeraden altijd een arts, voedingsdeskundige of specialist te raadplegen alvorens het te kopen. Het wordt veel gebruikt bij mensen van alle geslachten die aan hoge prestatiesport doen, in het bijzonder bodybuilders, mensen die een behandeling voor gewichts- en vetverlies ondergaan, en aan de andere kant mensen van wie de leeftijd als gevorderd wordt beschouwd door de natuurlijke slijtage van cellen, en patiënten met een metabolisch tekort.

Wie wel Wie niet
Hoge prestatie sporters Patiënten met hypertensie
Ouderen Patiënten met levercirrose
Mensen met metabole deficiëntie Patiënten op hemodialyse
Mensen die een vetreductie behandeling ondergaan Patiënten met perifere neuropathieën
Opgroeiende kinderen Zwanger of borstvoeding geven

Het is niet het scenario voor patiënten met hypertensie, levercirrose of hemodialyse, zwangere vrouwen, borstvoeding of met perifere neuropathieën, dus het is beter het zonder medisch consult te vermijden vanwege de reacties die het kan veroorzaken met de gevestigde behandelingen.

Om er een te kiezen die het beste bij je past, willen we je de relevante factoren laten zien waarmee je rekening moet houden om een goede aankoop te doen.

L of D?

Carnitine is een molecule met twee vormen die elkaar spiegelen, en worden onderscheiden door de letters “L” en “D” vooraf te laten gaan. L- is de actieve vorm in het lichaam en D- is de beschikbare vorm; de eerste is degene waarin we geïnteresseerd zijn als we het in een schap of e-commerce zoeken.

Bij het kopen van producten die van aminozuren of in dit geval van amino quaternaire zuren afgeleid zijn, is het raadzaam altijd L- te zoeken, omdat het lichaam de andere niet nodig heeft.

Je arts kan je helpen beslissen of een L-carnitine supplement het meest geschikt is tijdens je zwangerschap.
(Foto: Auremar/ 123rf.com)

Presentatie en dosering

In tegenstelling tot andere supplementen zoals aminozuren of vitaminen wordt L-carnitine in vloeibare vorm op de markt gebracht of is het gebruikelijker het in vloeibare vorm te vinden, d.w.z. in drankjes of infusies, we raden je aan deze te kiezen; het aanbod van presentaties varieert echter en er zijn capsules, bruistabletten, poeder of zelfs repen, afhankelijk van je voorkeur.

De voordelen van het kiezen voor de vloeibare vorm presentatie zijn 5

 • De absorptie is groter en doeltreffender dan bij andere formaten, omdat het direct in de bloedbaan komt.
 • In de meeste gevallen gaat het vergezeld van extra ingrediënten, zodat het een integraal product is.
 • De concentratie ervan is tot 3-5 keer hoger.
 • Er is een verscheidenheid aan smaken om uit te kiezen.
 • Het is ideaal voor elke leeftijd, vanwege de assimilatie door het spijsverteringsstelsel.

Vergeleken met de andere presentaties wordt het gemakkelijker te vervoeren geacht en zijn er geen smaakproblemen om mee om te gaan.

Doseringen zijn voor elk individu verschillend en variëren van kleine hoeveelheden gewoonlijk rond de 50mg tot 500mg per dag, afhankelijk van het gewone dieet van de persoon, daarboven wordt het gebruikt voor therapeutische effecten. Vegetariërs hebben een veel hogere inname nodig dan mensen die vlees eten.

(Uitgelichte foto: Trojanowski/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies