Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

30Bestede uren

33Beoordeelde onderzoeken

175Verzamelde opmerkingen

Kurkuma is een Zuidoost-Aziatische wortel en wordt vaak ook kurkuma of saffraanwortel genoemd. Het kruid is al duizenden jaren buitengewoon populair, vooral in Azië. De reden hiervoor is niet alleen de pittige smaak, maar ook de vele helende effecten van kurkuma. In het Westen is kurkuma vooral populair in de vorm van thee.

Van kurkuma wordt vaak gezegd dat het allerlei verschillende werkingen heeft, die soms meer en soms minder gefundeerd zijn. In onze kurkuma thee test 2023 brengen we wat meer duidelijkheid in de zaak. We hebben wetenschappelijke studies onderzocht, kurkuma theeën vergeleken en de belangrijkste informatie voor je samengevat.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Kurkuma is een Oost-Aziatische wortel die vaak ook kurkuma of saffraanwortel genoemd wordt. In het algemeen heeft de wortel verschillende positieve effecten op de gezondheid.
 • Door peper aan kurkuma thee toe te voegen wordt de biologische beschikbaarheid vele malen groter. Pas dan kun je de gezonde werkzame bestanddelen echt opnemen.
 • Kurkuma thee kan heerlijk gecombineerd worden met andere ingrediënten. Deze omvatten bijvoorbeeld gember, kaneel, citroen of sinaasappel.

Beste kurkuma thee: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kurkuma thee

Kurkuma thee is er in verschillende soorten en types. In wezen zijn er vier verschillende beoordelingscriteria die je in gedachten moet houden voor je een thee besluit.

Neem even de tijd om de afzonderlijke criteria door te nemen voor je een aankoopbeslissing neemt.

Ingrediënten

Veel kurkuma theeën op de markt bevatten behalve kurkumawortel nog andere ingrediënten. Sommige leveranciers verfijnen de thee graag met gember, koriander, kruidnagel of kaneel, bijvoorbeeld.

Als je de thee om gezondheidsredenen wilt drinken, zorg er dan voor dat er ook peper in het mengsel zit. Dit zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten goed door je lichaam worden opgenomen.

Natuurlijk zijn de meeste kurkuma producten ook zonder extra ingrediënten verkrijgbaar en kun je ze zelf creatief mengen.

Je moet van tevoren ook de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed bekijken. Conserveermiddelen, smaakversterkers en dergelijke horen niet thuis in een goede kurkuma thee.

Kwaliteit

Als je waarde hecht aan kurkuma thee van hoge kwaliteit, moet je ook de kwaliteit in de gaten houden. Wil je je kurkuma thee direct uit de wortel bereiden? Zoek dan een goede wortel in de biologische markt.

De kurkuma moet zwaar in de hand liggen en geen gerimpelde of vochtige plekken vertonen.

Vooral als je een kurkuma thee van het internet bestelt, is het de moeite waard de commentaren van klanten te lezen en op de beoordelingen te letten.

Biologisch zegel

Een biologisch zegel geeft aan dat het bedrijf door de staat of een particuliere vereniging geïnspecteerd is en grotendeels afgezien heeft van chemische toevoegingen zoals meststoffen of stabilisatoren. In het algemeen zijn de particuliere kwaliteitszegels iets strenger dan de staatszegels.

De biologische keurmerken van Demeter, Biokreis en Naturland, bijvoorbeeld, zijn bijzonder exemplarisch. Biologische keurmerken zoals het nationale Duitse biologische keurmerk of het biologische keurmerk van de EU houden zich uitsluitend aan de biologische verordening van de EU. De Öko Test en QS zegels worden als minder betrouwbaar beschouwd.

Hoeveelheid

Bij het kopen van kurkuma thee is het ook belangrijk op de hoeveelheid te letten. Vooral als je nog niet eerder met kurkuma in aanraking gekomen bent, moet je op de hoeveelheid letten. Kurkuma thee in poedervorm komt vaak in een verpakking van 1 kg en is in deze hoeveelheid ongeschikt om voor het eerst uit te proberen.

Kleine theezakjes zijn heel geschikt voor beginners. Ze zijn al verkrijgbaar in kleine hoeveelheden van ongeveer 40 g. Als alternatief kun je in een biologische winkel een kleine kurkuma wortel kopen.

Gids: Veel gestelde vragen over kurkuma thee uitvoerig beantwoord

Er zijn veel verschillende vragen over kurkuma thee op het internet. We hebben de belangrijkste voor je verzameld en ze in detail beantwoord.

Wat is kurkuma thee?

Kurkuma behoort tot de gemberfamilie en valt vooral op door zijn fel oranje kleur. Je kent het kruid misschien ook onder een andere naam, want de lijst van verschillende namen voor kurkuma is lang.

kurkuma-tee-test

Kurkuma lijkt erg op gember. Maar in tegenstelling tot gember heeft kurkuma een helder geel-roodachtige kleur (beeldbron: foodism360 / unsplash).

De Zuidoost-Aziatische wortel wordt vaak ook Indiase saffraan, saffraanwortel of kurkuma genoemd. In de wetenschap gaat het onder de naam Curcuma Longa. De curcumine die in de kurkuma wortel zit geeft de plant zijn kenmerkende geel-gloeiende kleur en is ook het hoofdbestanddeel van kerrie.

Hoe werkt kurkuma thee?

Van de kurkumawortel wordt vaak gezegd dat hij allerlei verschillende werkingen heeft. We hebben een paar studies voor je onderzocht om dit tot op de bodem uit te zoeken.

Maar allereerst moet gezegd worden dat de studies vaak gebaseerd zijn op kurkuma preparaten met verhoogde biologische beschikbaarheid of op dierproeven. De precieze effecten van kurkuma op mensen zijn nog niet voldoende onderzocht (1).

Effect tegen kanker

Steeds weer lees je op het internet dat kurkuma een verzachtend effect op kanker zou hebben. In feite is het waar dat de curcumine in de kurkuma wortel een anti-kanker effect heeft (2).

Ruim 90 % van de sterfgevallen door kanker is te wijten aan een tumor in een bepaald orgaan. De behandeling met geneesmiddelen is vaak niet specifiek genoeg en gaat ook gepaard met ernstige bijwerkingen. Curcumine, daarentegen, heeft de mogelijkheid om bepaalde celsignaalroutes veel preciezer te moduleren en zo de overleving en groei van kankercellen te verhinderen (3).

In een andere studie concluderen de auteurs dat behandeling met curcumine de algemene gezondheid van patiënten met colorectale kanker kan verbeteren. Door de productie van bepaalde moleculen te verhogen, kan curcumine de dood van schadelijke kankercellen versnellen (4).

Bevindingen kunnen ook ontdekt worden voor de behandeling van prostaatkanker. Curcumine blijkt een niet-toxische aanvulling op medicijnen te zijn. Dit geldt zowel voor de behandeling als voor de preventie van prostaatkanker (2).

Bovendien ontdekte men dat de kurkuma wortel in het algemeen celmutaties tegengaat. Bij een groep rokers die regelmatig 1,5 g gedroogde kurkuma wortel consumeerden, daalde de uitscheiding van mutagene stoffen aanzienlijk (5).

Over het geheel genomen lijkt kurkuma een veelbelovende positieve invloed te hebben op het ontstaan van kanker.

In geen geval vervangt kurkuma echter een medische behandeling.

Effect op de spijsvertering

Een ander cliché over kurkuma wortel is dat het helpt bij de spijsvertering. In feite is bevestigd dat kurkuma de dunne darm transit tijd (de tijd dat voedsel in de dunne darm blijft) kan verkorten. De auteurs van de studie concludeerden dat de resultaten erop wijzen dat kurkuma de intestinale motiliteit kan verhogen (6). Zo kunnen we het spijsverteringseffect bevestigen.

Effect op het maag-darmkanaal

Het effect van curcumine op verschillende maag-darmstoornissen lijkt in de wetenschap over het algemeen vrij positief te zijn. Dit kan echter niet altijd duidelijk gegeneraliseerd worden.

Allereerst lijkt curcumine een uiterst veelbelovend en veilig middel tegen inflammatoire darmziekten te zijn (7). In twee studies kon behandeling met kurkuma de symptomen van het prikkelbare darm syndroom en de levenskwaliteit van de patiënten aanzienlijk verbeteren (8, 9).

Kurkuma is een veelbelovend middel bij maag- en darmklachten.

Wetenschappelijke resultaten tonen ook aan dat het innemen van 3 g kurkuma per dag gedurende 4 weken leidde tot genezing van maag- en duodenale zweren bij de helft van de patiënten (10). Een andere studie kon het positieve effect van de wortel op duodenale zweren echter niet bevestigen, ondanks een hogere dosis kurkuma over een tweemaal zo lange periode (11).

De precieze werkingsmechanismen van curcumine bij de behandeling van inflammatoire darmziekten zijn nog niet bekend (12).

Effect tegen Alzheimer

Dat kurkuma vaak aangeprezen wordt als geneesmiddel tegen Alzheimer is niet geheel zonder reden. Wetenschappers hadden op dit gebied ook hoge verwachtingen van de kurkuma wortel.

Een metastudie uit 4 verschillende studies kon echter niet vinden dat kurkuma een effect tegen Alzheimer heeft dat verder gaat dan het placebo-effect (13). De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de wetenschap nog niet de nodige biologische beschikbaarheid van curcumine heeft kunnen vaststellen (14).

Effect op de lever

Kurkuma heeft een positief effect op de gezondheid van de lever, zelfs in kleinere doses. Mensen die bijzonder vetrijk eten of verslaafd zijn aan alcohol kunnen zich misschien beter tegen leverschade beschermen met kurkuma (15).

De reden hiervoor is waarschijnlijk de mogelijke werking van curcumine als radicaalvanger, die stoffen onderschept die giftig zijn voor de lever (15).

Toch moet het je duidelijk zijn dat kurkuma geen “beschermend schild” is tegen de effecten van verhoogde alcohol- en vetconsumptie. De schadelijke effecten van deze diëten kunnen door kurkuma slechts enigszins verzacht, niet voorkomen worden.

Effect tegen diabetes

Kurkuma kan ook tot verschillende positieve effecten leiden bij diabetes mellitus. Studies bevestigen dat curcumine nuttig kan zijn bij de preventie en behandeling van diabetes en de symptomen ervan (16, 17, 18).

De wetenschap benadrukt echter ook dat de lage biologische beschikbaarheid van kurkuma eerst verhoogd moet worden om de positieve effecten te verzekeren (19).

Waarom drinken mensen vaak kurkuma thee met peper?

Kurkuma wordt vaak in combinatie met peper genomen omdat het de biologische beschikbaarheid van de curcumine bevordert. Simpelweg kurkuma innemen heeft een zeer lage biologische beschikbaarheid, zodat het lichaam het actieve bestanddeel nauwelijks kan opnemen (20).

Daarom worden vaak geen positieve effecten waargenomen ondanks de consumptie van kurkuma (21) en is een verandering in de bloedwaarden vaak nauwelijks merkbaar (22).

Er zijn verschillende benaderingen om dit probleem op te lossen, zoals de toevoeging van piperine (23).

De alkaloïde piperine is aanwezig in ongeveer 5 – 7 % van gewone zwarte peper en verhoogt de werking van curcumine aanzienlijk. Een kleine toevoeging van 20 mg piperine aan kurkuma kan de biologische beschikbaarheid van curcumine met een factor 20 verhogen (22).

kurkuma-tee-test

Zwarte peper bevat 5 -7 % piperine. Het actieve ingrediënt helpt je lichaam om de curcumine goed op te nemen (Image source: Anas Alhajj / unsplash).

Sommige positieve effecten van de gele wortel kunnen alleen worden waargenomen als piperine en curcumine samen worden ingenomen. Deze omvatten bijvoorbeeld de verlaging van het vetgehalte in het bloed (24).

Als je van plan bent kurkuma thee te drinken minder voor de smaak en meer om gezondheidsredenen, is een snufje peper in je thee een must.

Hoe maak je kurkuma thee van de wortel?

Je kunt kurkuma thee maken met gewoon kurkuma en heet water. Als je al een lekkere kurkuma wortel in de natuurvoedingswinkel of supermarkt gevonden hebt, kun je gewoon de onderstaande instructies volgen

 1. Bescherm je handen: Voor je begint te schillen, is het raadzaam een paar latex handschoenen aan te trekken, want de gele wortel kan oranje vlekken op de huid achterlaten. Als alternatief kun je huishoudfolie gebruiken in plaats van handschoenen.
 2. Schil kurkuma: Een lepel is de beste manier om de schil van de wortel te verwijderen. Een andere mogelijkheid is een botermes. Rasp nu de schil van de kurkuma.
 3. Maal de kurkuma fijn: Op dit punt kun je de kurkuma dun snijden met een mes of een rasp gebruiken en de wortel raspen.
 4. Zet thee: Doe 2 – 3 plakjes of een theelepel kurkuma-rasp in een theezeefje of theezakje en giet er 200 ml kokend water over in een kopje.
 5. Laat even trekken: Laat de thee ongeveer 10 minuten trekken. Dan is het klaar om te drinken.

Als je meer uit de thee wilt halen in termen van smaak en gezondheid, is het aan te raden een paar ingrediënten toe te voegen, waaronder

 • Een snufje peper: De piperine in peper verhoogt de biologische beschikbaarheid van curcumine met wel 20 keer. Een eenvoudig snufje per kopje is voldoende.
 • Een paar plakjes gember: Van gemberwortel, die verwant is aan kurkuma, wordt ook gezegd dat hij gezondheidsbevorderende effecten heeft op het maag-darmkanaal. Voeg eenvoudig 2 – 3 plakjes geraspte gember aan de thee toe om nog meer profijt van de gezonde thee te hebben.
 • Honing: Vooral als je de thee met gember en peper drinkt, kan dit de thee een beetje pittig doen smaken. Voeg een tot twee theelepels honing toe om de scherpe randjes eraf te halen.
 • Citroen / Sinaasappel: Kurkuma thee smaakt bijzonder goed met een kleine fruitige noot. Een of twee dunne schijfjes citroen en/of sinaasappel ronden de smaakervaring perfect af.

In het begin is het vooral de moeite waard om de intensief smakende ingrediënten spaarzaam te gebruiken. Experimenteer een beetje met deze ingrediënten om je eigen persoonlijke kurkuma thee te maken.

Welke soorten kurkuma thee zijn er?

Kurkuma thee is er in verschillende vormen. Neem een paar minuten de tijd om uit te zoeken welk type voor jou geschikt is.

Type Voordelen Nadelen
Kurkuma thee poeder Gemakkelijk te doseren, lost op in water, ongecompliceerde bereiding Vaak alleen in grote hoeveelheden verkrijgbaar
Kurkuma thee in theezakjes Ongecompliceerde bereiding, Gemakkelijk te vervoeren op de go Moeilijker te doseren
Kurkuma thee gemaakt van de verse wortel Gemakkelijk te doseren, zuiverste en meest natuurlijke vorm van kurkumaa Langere bereidingstijd, kan op de huid schuren

Vooral als je nog nooit kurkuma thee gedronken hebt, raden we je aan goed op de dosering te letten.

Hoe moet kurkuma thee gedoseerd worden?

De monografie van de European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevelen een dagelijkse dosis van 3 g kurkuma poeder aan, op voorwaarde dat er geen galstenen zijn en frequente diarree (25).

Een klinische studie kon geen schadelijke effecten vinden van curcumine in een dosis tot 12 g per dag (26).

Omdat de langetermijneffecten van curcumine op het menselijk lichaam echter nog niet voldoende onderzocht zijn, raden we een matige consumptie van kurkuma aan.

Kun je afvallen met kurkuma thee?

Een aantal sites op het internet beveelt kurkumawortel aan voor iedereen die wat lichaamsvet wil verliezen. De zaak ligt echter iets gecompliceerder.

Studies met muizen, bijvoorbeeld, hebben aangetoond dat behandeling met piperine en curcumine mogelijk lipometabole aandoeningen kan voorkomen (27).

Behandeling met 1 g curcominoïden gedurende 30 dagen leidde ook tot verlaging van het vetgehalte in het bloed, maar de BMI (body mass index) en het lichaamsvetpercentage namen niet af (28).

Een andere studie kon ook niet aantonen dat kurkuma helpt om het lichaamsgewicht te verminderen (29).

In een onderzoek naar het anti-kankereffect van een behandeling met kurkuma nam het lichaamsgewicht van de patiënten in feite iets toe, ondanks algemene gezondheidsverbeteringen (4).

De bewering dat kurkuma bijzonder goed is om af te vallen moet daarom met de nodige voorzichtigheid behandeld worden.

Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma thee?

De mogelijke bijwerkingen van kurkuma wortel zijn nog betrekkelijk onbekend. Terwijl sommige onderzoeken een behandeling met curcumine als veilig classificeren
(31) tonen andere onderzoeken aan dat bij een dagelijkse inname van kurkuma gedurende enkele maanden af en toe diarree kan optreden (32).

Een ander onderzoek toonde geen giftig effect van curcumine aan bij een inname van 8 g per dag gedurende een periode van 4 maanden (33).

Niettemin is het effect van kurkuma op mensen nog onvoldoende onderzocht en is nog niet bekend welke mogelijke wisselwerkingen curcumine heeft met andere geneesmiddelen (1).

Vooral mensen met galstenen of frequente diarree kunnen uit voorzorg beter geen kurkuma consumeren (25).

Welke alternatieven zijn er voor kurkuma thee?

Je hoeft de gezonde curcumine in de kurkumawortel niet uitsluitend met behulp van thee tot je te nemen. Als alternatief kun je ook een heerlijke curry bereiden. De meeste curry kruidenmengsels bevatten ook curcumine.

Alternatieven Beschrijving
Kerrie Meng 2 el kerriepoeder met 400 ml kokosolie, voeg aardappelschijfjes en groenten naar keuze toe en laat 30 min. sudderen
Gouden melk Meng kurkumapoeder met melk en verwarm samen, voeg andere ingrediënten toe zoals honing, kaneel of gember

Anders kun je ook een zogenaamde gouden melk door elkaar mengen. In wezen werkt de melkversie op dezelfde manier als de heetwaterversie. Zorg ervoor dat je de melk langzaam en voorzichtig op het fornuis verhit, samen met de kurkuma.

kurkuma-tee-test

De gezonde curcumine zit niet alleen in kurkuma, maar ook in kerriepoeder. Af en toe een curry heeft dus een vergelijkbaar positief effect op je gezondheid (Image source: Dipesh Gurav / unsplash).

Je kunt ook wat peper, kaneel, honing of gember door de melk mengen. We raden echter af sinaasappels of citroenen toe te voegen, want het citroenzuur zal de melk doen uitvlokken.

Is kurkuma thee nuttig tijdens zwangerschap / borstvoeding?

Hoewel de effecten van kurkuma gunstig zijn voor de gezondheid en milde bijwerkingen zeer zeldzaam zijn, moet je toch een beetje voorzichtig zijn als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

De veilige werking van kurkuma tijdens de zwangerschap is al bewezen in dierstudies, maar de resultaten kunnen niet gemakkelijk op mensen worden overgebracht (30).

Daarom raden we je op dit moment af om regelmatig kurkuma thee te drinken of andere kurkuma preparaten in te nemen tijdens deze levensfase.

Beeldbron: 123rf / 51692184

Referenties (33)

1. Unlu A, Nayir E, Dogukan Kalenderoglu M, Kirca O, Ozdogan M. Curcumin (Turmeric) and cancer. J BUON. 2016 Sept-Oct;21(5):1050-1060. PMID: 27837604.
Bron

2. Teiten MH, Gaascht F, Eifes S, Dicato M, Diederich M. Chemopreventive potential of curcumin in prostate cancer. Genes Nutr. 2010 Mar;5(1):61-74. doi: 10.1007/s12263-009-0152-3. Epub 2009 Oct 6. PMID: 19806380; PMCID: PMC2820199.
Bron

3. Hasima N, Aggarwal BB. Cancer-linked targets modulated by curcumin. Int J Biochem Mol Biol. 2012;3(4):328-51. Epub 2012 Dec 24. PMID: 23301199; PMCID: PMC3533886.
Bron

4. He ZY, Shi CB, Wen H, Li FL, Wang BL, Wang J. Upregulation of p53 expression in patients with colorectal cancer by administration of curcumin. Cancer Invest. 2011 Mar;29(3):208-13. doi: 10.3109/07357907.2010.550592. PMID: 21314329.
Bron

5. Polasa K, Raghuram TC, Krishna TP, Krishnaswamy K. Effect of turmeric on urinary mutagens in smokers. Mutagenesis. 1992 Mar;7(2):107-9. doi: 10.1093/mutage/7.2.107. PMID: 1579064.
Bron

6. Shimouchi A, Nose K, Takaoka M, Hayashi H, Kondo T. Effect of dietary turmeric on breath hydrogen. Dig Dis Sci. 2009 Aug;54(8):1725-9. doi: 10.1007/s10620-008-0550-1. Epub 2008 Nov 26. PMID: 19034660.
Bron

7. Hanai H, Iida T, Takeuchi K, Watanabe F, Maruyama Y, Andoh A, Tsujikawa T, Fujiyama Y, Mitsuyama K, Sata M, Yamada M, Iwaoka Y, Kanke K, Hiraishi H, Hirayama K, Arai H, Yoshii S, Uchijima M, Nagata T, Koide Y. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006 Dec;4(12):1502-6. doi: 10.1016/j.cgh.2006.08.008. Epub 2006 Nov 13. PMID: 17101300.
Bron

8. Thamlikitkul V, Bunyapraphatsara N, Dechatiwongse T, Theerapong S, Chantrakul C, Thanaveerasuwan T, Nimitnon S, Boonroj P, Punkrut W, Gingsungneon V, et al. Randomized double blind study of Curcuma domestica Val. for dyspepsia. J Med Assoc Thai. 1989 Nov;72(11):613-20. PMID: 2699615.
Bron

9. Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Booth J. Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: a pilot study. J Altern Complement Med. 2004 Dec;10(6):1015-8. doi: 10.1089/acm.2004.10.1015. PMID: 15673996.
Bron

10. Prucksunand C, Indrasukhsri B, Leethochawalit M, Hungspreugs K. Phase II clinical trial on effect of the long turmeric (Curcuma longa Linn) on healing of peptic ulcer. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2001 Mar;32(1):208-15. PMID: 11485087.
Bron

11. Van Dau N, Ham NN, Khac DH, Lam NT, Son PT, Tan NT, Van DD, Dahlgren S, Grabe M, Johansson R, Lindgren G, Stjernström N. The effects of a traditional drug, turmeric (Curcuma longa), and placebo on the healing of duodenal ulcer. Phytomedicine. 1998 Mar;5(1):29-34. doi: 10.1016/S0944-7113(98)80056-1. PMID: 23195696.
Bron

12. Epstein J, Docena G, MacDonald TT, Sanderson IR. Curcumin suppresses p38 mitogen-activated protein kinase activation, reduces IL-1beta and matrix metalloproteinase-3 and enhances IL-10 in the mucosa of children and adults with inflammatory bowel disease. Br J Nutr. 2010 Mar;103(6):824-32. doi: 10.1017/S0007114509992510. Epub 2009 Nov 2. PMID: 19878610.
Bron

13. Hamaguchi T, Ono K, Yamada M. REVIEW: Curcumin and Alzheimer's disease. CNS Neurosci Ther. 2010 Oct;16(5):285-97. doi: 10.1111/j.1755-5949.2010.00147.x. PMID: 20406252; PMCID: PMC6493893.
Bron

14. Tang M, Taghibiglou C. The Mechanisms of Action of Curcumin in Alzheimer's Disease. J Alzheimers Dis. 2017;58(4):1003-1016. doi: 10.3233/JAD-170188. PMID: 28527218.
Bron

15. Lee HI, McGregor RA, Choi MS, Seo KI, Jung UJ, Yeo J, Kim MJ, Lee MK. Low doses of curcumin protect alcohol-induced liver damage by modulation of the alcohol metabolic pathway, CYP2E1 and AMPK. Life Sci. 2013 Nov 4;93(18-19):693-9. doi: 10.1016/j.lfs.2013.09.014. Epub 2013 Sep 21. PMID: 24063989.
Bron

16. Zhang DW, Fu M, Gao SH, Liu JL. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:636053. doi: 10.1155/2013/636053. Epub 2013 Nov 24. PMID: 24348712; PMCID: PMC3857752.
Bron

17. Usharani P, Mateen AA, Naidu MU, Raju YS, Chandra N. Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study. Drugs R D. 2008;9(4):243-50. doi: 10.2165/00126839-200809040-00004. PMID: 18588355.
Bron

18. Chuengsamarn S, Rattanamongkolgul S, Luechapudiporn R, Phisalaphong C, Jirawatnotai S. Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2012 Nov;35(11):2121-7. doi: 10.2337/dc12-0116. Epub 2012 Jul 6. PMID: 22773702; PMCID: PMC3476912.
Bron

19. Steigerwalt R, Nebbioso M, Appendino G, Belcaro G, Ciammaichella G, Cornelli U, Luzzi R, Togni S, Dugall M, Cesarone MR, Ippolito E, Errichi BM, Ledda A, Hosoi M, Corsi M. Meriva®, a lecithinized curcumin delivery system, in diabetic microangiopathy and retinopathy. Panminerva Med. 2012 Dec;54(1 Suppl 4):11-6. PMID: 23241930.
Bron

20. Sharma RA, McLelland HR, Hill KA, Ireson CR, Euden SA, Manson MM, Pirmohamed M, Marnett LJ, Gescher AJ, Steward WP. Pharmacodynamic and pharmacokinetic study of oral Curcuma extract in patients with colorectal cancer. Clin Cancer Res. 2001 Jul;7(7):1894-900. PMID: 11448902.
Bron

21. Sasaki H, Sunagawa Y, Takahashi K, Imaizumi A, Fukuda H, Hashimoto T, Wada H, Katanasaka Y, Kakeya H, Fujita M, Hasegawa K, Morimoto T. Innovative preparation of curcumin for improved oral bioavailability. Biol Pharm Bull. 2011;34(5):660-5. doi: 10.1248/bpb.34.660. PMID: 21532153.
Bron

22. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6. doi: 10.1055/s-2006-957450. PMID: 9619120.
Bron

23. Anand P, Kunnumakkara AB, Newman RA, Aggarwal BB. Bioavailability of curcumin: problems and promises. Mol Pharm. 2007 Nov-Dec;4(6):807-18. doi: 10.1021/mp700113r. Epub 2007 Nov 14. PMID: 17999464.
Bron

24. Sahebkar A. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials investigating the effects of curcumin on blood lipid levels. Clin Nutr. 2014 Jun;33(3):406-14. doi: 10.1016/j.clnu.2013.09.012. Epub 2013 Sep 25. PMID: 24139527.
Bron

25. Chrubasik-Hausmann S. Kurkuma. Uniklinik Freiburg. 2015
Bron

26. Lao CD, Ruffin MT 4th, Normolle D, Heath DD, Murray SI, Bailey JM, Boggs ME, Crowell J, Rock CL, Brenner DE. Dose escalation of a curcuminoid formulation. BMC Complement Altern Med. 2006 Mar 17;6:10. doi: 10.1186/1472-6882-6-10. PMID: 16545122; PMCID: PMC1434783.
Bron

27. Miyazawa T, Nakagawa K, Kim SH, Thomas MJ, Paul L, Zingg JM, Dolnikowski GG, Roberts SB, Kimura F, Miyazawa T, Azzi A, Meydani M. Curcumin and piperine supplementation of obese mice under caloric restriction modulates body fat and interleukin-1β. Nutr Metab (Lond). 2018 Feb 6;15:12. doi: 10.1186/s12986-018-0250-6. PMID: 29445415; PMCID: PMC5801844.
Bron

28. Mohammadi A, Sahebkar A, Iranshahi M, Amini M, Khojasteh R, Ghayour-Mobarhan M, Ferns GA. Effects of supplementation with curcuminoids on dyslipidemia in obese patients: a randomized crossover trial. Phytother Res. 2013 Mar;27(3):374-9. doi: 10.1002/ptr.4715. Epub 2012 May 21. PMID: 22610853.
Bron

29. Baziar N, Parohan M. The effects of curcumin supplementation on body mass index, body weight, and waist circumference in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2020 Mar;34(3):464-474. doi: 10.1002/ptr.6542. Epub 2019 Dec 4. PMID: 31799714.
Bron

30. Soleimani V, Sahebkar A, Hosseinzadeh H. Turmeric (Curcuma longa) and its major constituent (curcumin) as nontoxic and safe substances: Review. Phytother Res. 2018 Jun;32(6):985-995. doi: 10.1002/ptr.6054. Epub 2018 Feb 26. PMID: 29480523.
Bron

31. Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. doi: 10.1002/ptr.4639. Epub 2012 Mar 9. PMID: 22407780.
Bron

32. Sharma RA, Euden SA, Platton SL, Cooke DN, Shafayat A, Hewitt HR, Marczylo TH, Morgan B, Hemingway D, Plummer SM, Pirmohamed M, Gescher AJ, Steward WP. Phase I clinical trial of oral curcumin: biomarkers of systemic activity and compliance. Clin Cancer Res. 2004 Oct 15;10(20):6847-54. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-04-0744. PMID: 15501961.
Bron

33. Pescosolido N, Giannotti R, Plateroti AM, Pascarella A, Nebbioso M. Curcumin: therapeutical potential in ophthalmology. Planta Med. 2014 Mar;80(4):249-54. doi: 10.1055/s-0033-1351074. Epub 2013 Dec 9. PMID: 24323538.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Unlu A, Nayir E, Dogukan Kalenderoglu M, Kirca O, Ozdogan M. Curcumin (Turmeric) and cancer. J BUON. 2016 Sept-Oct;21(5):1050-1060. PMID: 27837604.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Teiten MH, Gaascht F, Eifes S, Dicato M, Diederich M. Chemopreventive potential of curcumin in prostate cancer. Genes Nutr. 2010 Mar;5(1):61-74. doi: 10.1007/s12263-009-0152-3. Epub 2009 Oct 6. PMID: 19806380; PMCID: PMC2820199.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hasima N, Aggarwal BB. Cancer-linked targets modulated by curcumin. Int J Biochem Mol Biol. 2012;3(4):328-51. Epub 2012 Dec 24. PMID: 23301199; PMCID: PMC3533886.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
He ZY, Shi CB, Wen H, Li FL, Wang BL, Wang J. Upregulation of p53 expression in patients with colorectal cancer by administration of curcumin. Cancer Invest. 2011 Mar;29(3):208-13. doi: 10.3109/07357907.2010.550592. PMID: 21314329.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Polasa K, Raghuram TC, Krishna TP, Krishnaswamy K. Effect of turmeric on urinary mutagens in smokers. Mutagenesis. 1992 Mar;7(2):107-9. doi: 10.1093/mutage/7.2.107. PMID: 1579064.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shimouchi A, Nose K, Takaoka M, Hayashi H, Kondo T. Effect of dietary turmeric on breath hydrogen. Dig Dis Sci. 2009 Aug;54(8):1725-9. doi: 10.1007/s10620-008-0550-1. Epub 2008 Nov 26. PMID: 19034660.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hanai H, Iida T, Takeuchi K, Watanabe F, Maruyama Y, Andoh A, Tsujikawa T, Fujiyama Y, Mitsuyama K, Sata M, Yamada M, Iwaoka Y, Kanke K, Hiraishi H, Hirayama K, Arai H, Yoshii S, Uchijima M, Nagata T, Koide Y. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006 Dec;4(12):1502-6. doi: 10.1016/j.cgh.2006.08.008. Epub 2006 Nov 13. PMID: 17101300.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Thamlikitkul V, Bunyapraphatsara N, Dechatiwongse T, Theerapong S, Chantrakul C, Thanaveerasuwan T, Nimitnon S, Boonroj P, Punkrut W, Gingsungneon V, et al. Randomized double blind study of Curcuma domestica Val. for dyspepsia. J Med Assoc Thai. 1989 Nov;72(11):613-20. PMID: 2699615.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Booth J. Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: a pilot study. J Altern Complement Med. 2004 Dec;10(6):1015-8. doi: 10.1089/acm.2004.10.1015. PMID: 15673996.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Prucksunand C, Indrasukhsri B, Leethochawalit M, Hungspreugs K. Phase II clinical trial on effect of the long turmeric (Curcuma longa Linn) on healing of peptic ulcer. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2001 Mar;32(1):208-15. PMID: 11485087.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Van Dau N, Ham NN, Khac DH, Lam NT, Son PT, Tan NT, Van DD, Dahlgren S, Grabe M, Johansson R, Lindgren G, Stjernström N. The effects of a traditional drug, turmeric (Curcuma longa), and placebo on the healing of duodenal ulcer. Phytomedicine. 1998 Mar;5(1):29-34. doi: 10.1016/S0944-7113(98)80056-1. PMID: 23195696.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Epstein J, Docena G, MacDonald TT, Sanderson IR. Curcumin suppresses p38 mitogen-activated protein kinase activation, reduces IL-1beta and matrix metalloproteinase-3 and enhances IL-10 in the mucosa of children and adults with inflammatory bowel disease. Br J Nutr. 2010 Mar;103(6):824-32. doi: 10.1017/S0007114509992510. Epub 2009 Nov 2. PMID: 19878610.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Meta-Studie
Hamaguchi T, Ono K, Yamada M. REVIEW: Curcumin and Alzheimer's disease. CNS Neurosci Ther. 2010 Oct;16(5):285-97. doi: 10.1111/j.1755-5949.2010.00147.x. PMID: 20406252; PMCID: PMC6493893.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Tang M, Taghibiglou C. The Mechanisms of Action of Curcumin in Alzheimer's Disease. J Alzheimers Dis. 2017;58(4):1003-1016. doi: 10.3233/JAD-170188. PMID: 28527218.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lee HI, McGregor RA, Choi MS, Seo KI, Jung UJ, Yeo J, Kim MJ, Lee MK. Low doses of curcumin protect alcohol-induced liver damage by modulation of the alcohol metabolic pathway, CYP2E1 and AMPK. Life Sci. 2013 Nov 4;93(18-19):693-9. doi: 10.1016/j.lfs.2013.09.014. Epub 2013 Sep 21. PMID: 24063989.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Zhang DW, Fu M, Gao SH, Liu JL. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:636053. doi: 10.1155/2013/636053. Epub 2013 Nov 24. PMID: 24348712; PMCID: PMC3857752.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Usharani P, Mateen AA, Naidu MU, Raju YS, Chandra N. Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study. Drugs R D. 2008;9(4):243-50. doi: 10.2165/00126839-200809040-00004. PMID: 18588355.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chuengsamarn S, Rattanamongkolgul S, Luechapudiporn R, Phisalaphong C, Jirawatnotai S. Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2012 Nov;35(11):2121-7. doi: 10.2337/dc12-0116. Epub 2012 Jul 6. PMID: 22773702; PMCID: PMC3476912.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Steigerwalt R, Nebbioso M, Appendino G, Belcaro G, Ciammaichella G, Cornelli U, Luzzi R, Togni S, Dugall M, Cesarone MR, Ippolito E, Errichi BM, Ledda A, Hosoi M, Corsi M. Meriva®, a lecithinized curcumin delivery system, in diabetic microangiopathy and retinopathy. Panminerva Med. 2012 Dec;54(1 Suppl 4):11-6. PMID: 23241930.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sharma RA, McLelland HR, Hill KA, Ireson CR, Euden SA, Manson MM, Pirmohamed M, Marnett LJ, Gescher AJ, Steward WP. Pharmacodynamic and pharmacokinetic study of oral Curcuma extract in patients with colorectal cancer. Clin Cancer Res. 2001 Jul;7(7):1894-900. PMID: 11448902.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sasaki H, Sunagawa Y, Takahashi K, Imaizumi A, Fukuda H, Hashimoto T, Wada H, Katanasaka Y, Kakeya H, Fujita M, Hasegawa K, Morimoto T. Innovative preparation of curcumin for improved oral bioavailability. Biol Pharm Bull. 2011;34(5):660-5. doi: 10.1248/bpb.34.660. PMID: 21532153.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6. doi: 10.1055/s-2006-957450. PMID: 9619120.
Ga naar bron
Klinische Studie
Anand P, Kunnumakkara AB, Newman RA, Aggarwal BB. Bioavailability of curcumin: problems and promises. Mol Pharm. 2007 Nov-Dec;4(6):807-18. doi: 10.1021/mp700113r. Epub 2007 Nov 14. PMID: 17999464.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Meta-Studie
Sahebkar A. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials investigating the effects of curcumin on blood lipid levels. Clin Nutr. 2014 Jun;33(3):406-14. doi: 10.1016/j.clnu.2013.09.012. Epub 2013 Sep 25. PMID: 24139527.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Chrubasik-Hausmann S. Kurkuma. Uniklinik Freiburg. 2015
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lao CD, Ruffin MT 4th, Normolle D, Heath DD, Murray SI, Bailey JM, Boggs ME, Crowell J, Rock CL, Brenner DE. Dose escalation of a curcuminoid formulation. BMC Complement Altern Med. 2006 Mar 17;6:10. doi: 10.1186/1472-6882-6-10. PMID: 16545122; PMCID: PMC1434783.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Miyazawa T, Nakagawa K, Kim SH, Thomas MJ, Paul L, Zingg JM, Dolnikowski GG, Roberts SB, Kimura F, Miyazawa T, Azzi A, Meydani M. Curcumin and piperine supplementation of obese mice under caloric restriction modulates body fat and interleukin-1β. Nutr Metab (Lond). 2018 Feb 6;15:12. doi: 10.1186/s12986-018-0250-6. PMID: 29445415; PMCID: PMC5801844.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mohammadi A, Sahebkar A, Iranshahi M, Amini M, Khojasteh R, Ghayour-Mobarhan M, Ferns GA. Effects of supplementation with curcuminoids on dyslipidemia in obese patients: a randomized crossover trial. Phytother Res. 2013 Mar;27(3):374-9. doi: 10.1002/ptr.4715. Epub 2012 May 21. PMID: 22610853.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Meta-Studie
Baziar N, Parohan M. The effects of curcumin supplementation on body mass index, body weight, and waist circumference in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2020 Mar;34(3):464-474. doi: 10.1002/ptr.6542. Epub 2019 Dec 4. PMID: 31799714.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Soleimani V, Sahebkar A, Hosseinzadeh H. Turmeric (Curcuma longa) and its major constituent (curcumin) as nontoxic and safe substances: Review. Phytother Res. 2018 Jun;32(6):985-995. doi: 10.1002/ptr.6054. Epub 2018 Feb 26. PMID: 29480523.
Ga naar bron
Pilotstudie
Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. doi: 10.1002/ptr.4639. Epub 2012 Mar 9. PMID: 22407780.
Ga naar bron
Klinische Studie
Sharma RA, Euden SA, Platton SL, Cooke DN, Shafayat A, Hewitt HR, Marczylo TH, Morgan B, Hemingway D, Plummer SM, Pirmohamed M, Gescher AJ, Steward WP. Phase I clinical trial of oral curcumin: biomarkers of systemic activity and compliance. Clin Cancer Res. 2004 Oct 15;10(20):6847-54. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-04-0744. PMID: 15501961.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pescosolido N, Giannotti R, Plateroti AM, Pascarella A, Nebbioso M. Curcumin: therapeutical potential in ophthalmology. Planta Med. 2014 Mar;80(4):249-54. doi: 10.1055/s-0033-1351074. Epub 2013 Dec 9. PMID: 24323538.
Ga naar bron
Recensies