Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

67Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Als het over gezonde voeding gaat, wordt er vaak gesproken over zogenaamde superfoods. Kurkuma is er, net als vele andere, een van. Maar wat is kurkuma precies en waar wordt het verondersteld bij te helpen? Waarschijnlijk heb je jezelf deze vragen ook wel eens gesteld.

We zijn blij dat je onze kurkuma tabletten test 2023 bent tegengekomen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt, van wat kurkuma eigenlijk is tot de belangrijkste criteria om kurkuma tabletten te kopen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Kurkuma heeft onder andere een antioxiderende, ontstekingsremmende en spijsverteringsbevorderende werking.
 • De bio-beschikbaarheid van curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, kan verhoogd worden door toevoeging van zwarte peper.
 • Op de markt vind je kurkuma tabletten met een dierlijk omhulsel, veganistische varianten en met andere extra voedingsstoffen, zoals vitamine C of magnesium.

Beste Kurkuma Tabletten: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen

van kurkuma tabletten Bij het kopen van kurkuma tabletten kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Bijgevolg zullen we de criteria waar je op moet letten nader toelichten:

Kwaliteit van de ingrediënten

Door zorgvuldig de juiste kurkuma tabletten te kiezen, kun je er zeker van zijn dat je niets aan je lichaam toevoegt dat het niet nodig heeft. Hoge kwaliteit is dus heel fundamenteel bij de keuze van het juiste product om te kopen. Daarom moet je de fabrikant controleren op bepaalde certificaten en, bijvoorbeeld, het kwaliteitszegel. Kurkuma tabletten die van hoge kwaliteit zijn hebben meestal een van de volgende etiketten

 • Vrij van kunstmatige smaakversterkers
 • Vrij van conserveringsmiddelen
 • Vrij van kunstmatige kleurstoffen
 • Van biologische landbouw
 • GGO-vrij

Behalve de gebruikelijke kwaliteitszegels is het ook aan te bevelen te zoeken naar kurkuma tabletten van biologische teelt.

Geschiktheid voor veganisten/allergielijders

Mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, moeten de ingrediënten van tevoren goed lezen. Het kan zijn dat bepaalde extra voedingsstoffen niet plantaardig zijn. Ook is er de mogelijkheid dat het omhulsel van de tabletten van dierlijke gelatine gemaakt is.

Voor mensen met een allergie bestaat het risico dat ze niet goed reageren op de toevoeging van piperine, het actieve bestanddeel in peper. Als je het gevoel hebt dat je een product niet verdraagt, is het vooral belangrijk de ingrediënten van de curcuma tabletten op dit werkzame bestanddeel te controleren.

Aandeel curcuminoïden

Het richtsnoer voor het aandeel curcumine in kurkuma producten is ongeveer 5%. De milligram specificatie van curcumine varieert sterk van fabrikant tot fabrikant. Dit komt omdat de informatie kan verwijzen naar verschillende specificaties, zoals de milligrammen curcumine in een capsule, een dagelijkse dosis of zelfs de hele verpakking.

Soms kan de hoeveelheid ook betrekking hebben op het kurkuma extract. Het is daarom bijzonder belangrijk de hoeveelheidsinformatie zorgvuldig te lezen. Vooral omdat het curcumine gehalte een belangrijke component is van de biobeschikbaarheid.

Biobeschikbaarheid is de maat voor het aandeel van het werkzame bestanddeel dat onveranderd in de bloedbaan beschikbaar is.

Samenvattend is het belangrijk goed te letten op het curcumine gehalte van een kurkuma tablet.

Extra voedingsstoffen

Kurkuma tabletten kunnen alleen kurkuma bevatten of verrijkt zijn met peper. Het is echter ook mogelijk een reeks kurkuma tabletten te vinden die een mengsel van verschillende andere voedingssupplementen bevatten.

Bijgevolg hebben we een korte lijst samengesteld van de meest voorkomende extra voedingsstoffen die in kurkuma tabletten voorkomen

 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B3
 • Vitamine B12
 • Vitamine C
 • Magnesium

Door toevoeging van enkele van deze voedingsstoffen kunnen ook andere gunstige effecten geaccentueerd worden. Als je niet zeker bent over sommige van deze toevoegingen, kun je het beste vooraf je arts raadplegen om de perfecte kurkuma tabletten voor je te vinden.

Gids: Veelgestelde vragen over kurkuma tabletten in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van kurkuma tabletten en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat zijn kurkuma tabletten?

Kurkuma komt uit de gemberfamilie. Het is ook bekend als gele gember, saffraanwortel of kurkuma.

Kurkuma Tabletten

Kurkuma wortel heeft een gele kleur, die ook kan variëren tot een intens oranje kleur, afhankelijk van de soort. (Beeldbronnen: unsplash / hue12photography)

Curcumine is het antioxidant-ingrediënt in kurkuma dat het tot een superfood maakt. Curcumine is ook verantwoordelijk voor de gele kleuring. Omdat curcumine slecht oplosbaar is in water, is het aan te bevelen het met olie te mengen alvorens het in te nemen.

Kurkuma wordt vaak met peper gemengd omdat piperine, het actieve bestanddeel in peper, de opname van curcumine in de bloedbaan verbetert. (1)

Behalve een antioxiderende werking heeft kurkuma ook ontstekingsremmende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen.

Wat zijn de effecten van kurkuma tabletten?

De werkzaamheid van kurkuma in tabletvorm is zeer groot, omdat het omhulsel van de capsule pas oplost in de darm en de inhoud dus daar zijn volledige effect kan ontwikkelen. Kurkuma in poedervorm wordt door zijn vetoplosbaarheid zeer slecht opgenomen in de darm.

Van curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, wordt verondersteld dat het een aantal positieve gezondheidseffecten heeft. Enkele van deze eigenschappen zijn

 • antioxidant
 • ontstekingsremmend
 • spijsvertering
 • pijnstillend
 • anti-kanker (2, 3)

Bovendien is aangetoond dat kurkuma tabletten een positief effect hebben bij enkele andere medische aandoeningen.

Bijgevolg een klein uittreksel van de kwalen die kurkuma tabletten ook kunnen tegengaan:

Verhoogd cholesterol

Hoog cholesterol kan ontstaan door oxidatieve stress. Dit is het moment waarop in het lichaam zogenaamde vrije radicalen gevormd worden. Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, gaat deze vrije radicalen tegen en vermindert oxidatieve stress.

Een dosering van ongeveer 500mg curcumine per dag wordt aanbevolen.

Vetten die met voedsel worden opgenomen kunnen zo gemakkelijker worden gemetaboliseerd en worden niet in de bloedvaten afgezet. (4)

Om het cholesterolgehalte in de bloedwaarden te verlagen, is het echter nodig grotere hoeveelheden curcumine te consumeren. Het is daarom zinvol om kurkuma in tabletvorm in te nemen. (5)

Artritis

Artritis ontstaat wanneer immuuncellen naar de gewrichten worden geleid en daar stoffen afgeven die ontstekingen bevorderen. Het aangetaste gewricht raakt daardoor ontstoken.

Curcumine’s ontstekingsremmende eigenschappen kunnen verlichting geven aan ontstoken gewrichten. De ontsteking van het gewricht wordt zo verminderd.

Tegelijk heeft kurkuma een positief effect op de pijn die door de ontsteking veroorzaakt wordt. (6)

Wel is het nodig regelmatig een bepaalde dosis in te nemen om artritis te behandelen.

Osteoarthritis

Osteoarthritis kan niet genezen worden, maar de symptomen kunnen wel verminderd worden met behulp van bepaalde remedies. Curcumine helpt de kraakbeencellen te beschermen die door osteoartritis aangetast zijn. Bovendien verhoogt kurkuma de doorbloeding van het gewrichtsslijmvlies en helpt zo de pijn te verminderen.

Verder vermindert kurkuma de ontwikkeling van een bepaald eiwit, zodat zwelling en ontsteking veel minder vaak optreden. (7) Door tegelijk kurkuma te gebruiken, kan de dosering pijnstillers verminderd worden.

Waarop moet men letten alvorens kurkuma tabletten in te nemen?

Kurkuma in tabletvorm wordt over het algemeen vrij goed verdragen. Er zijn echter bepaalde groepen mensen die de supplementaire toename van kurkuma tabletten liever vermijden.

 • Mensen met een allergie voor piperine: In de meeste preparaten wordt piperine, het actieve bestanddeel in peper, toegevoegd omdat het de opname van curcumine in de bloedbaan vergemakkelijkt. Als je allergisch bent voor piperine, moet je goed op de ingrediënten letten om curcuma tabletten zonder zwarte peper te kopen.
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Kurkuma kan zowel negatieve als positieve invloeden hebben op zwangere vrouwen. In principe moet het innemen van kurkuma tabletten tijdens de zwangerschap of borstvoeding dus vermeden worden om elk risico voor de gezondheid van het kind te vermijden. (8, 9)
 • Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken: Het risico op bloeduitstortingen en bloedingen kan verhoogd worden door de toename van kurkuma tabletten. (10)

Welke soorten kurkuma tabletten zijn er?

Er zijn verschillende soorten kurkuma tabletten op de markt. Er zijn tabletten bestaande uit een dierlijk omhulsel en ook een veganistische variant. Er is ook de mogelijkheid om curcuma tabletten te kopen die zowel het actieve bestanddeel curcumine als andere vitamines bevatten.

We hebben de respectieve voor- en nadelen in de volgende tabel samengevat.

Type Voordelen Voordelen
Tabletten met dierlijke huls niet-allergeen Capsules van gelatine, herkomst van gelatine vaak onbekend
Veganistische tabletten Geen gelatine, positief voor het milieu Gebrek aan eiwit, mogelijk bittere smaak
Tabletten met speciale toevoegingen extra voedingsstoffen, goedkoper dan meerdere capsules gebruiken overdosis andere voedingsstoffen, onvoldoende curcumine

Beide kurkuma tabletten met dierlijk omhulsel en met mogelijk dierlijke extra voedingsstoffen zijn niet geschikt voor veganisten of vegetariërs. Er is echter een variant met een veganistische schelp. Afhankelijk van de toegevoegde extra vitamines zijn er ook tabletten op de markt die geschikt zijn voor veganisten.

Hoe moeten kurkuma tabletten gedoseerd worden?

De dosering van kurkuma in tabletvorm hangt in principe af van wat je met de inname ervan wilt bereiken. De doseringssuggesties verschillen naargelang je het voor ziektes inneemt of als voedingssupplement.

Als de toename van kurkuma het gevolg is van een bestaande medische aandoening, moet je eerst contact opnemen met je arts. Hij of zij zal een passende dosering aanbevelen, gebaseerd op je persoonlijke medische geschiedenis.

Als je kurkuma tabletten als voedingssupplement inneemt, is het aan te bevelen de doseringsaanwijzingen van de fabrikant te volgen.

Omdat de dosis curcumine per fabrikant kan variëren, is het raadzaam je vooraf te informeren om eventueel je toevlucht te nemen tot een hooggedoseerde versie van de kurkuma tabletten. Hooggedoseerde kurkuma tabletten zijn bijzonder geschikt als je er de voorkeur aan geeft slechts één tablet per dag in te nemen. Deze bevatten meestal de aanbevolen dagelijkse dosis in slechts één kurkuma tablet.

Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma tabletten?

Curcumine, het antioxidant ingrediënt in kurkuma, veroorzaakt maar heel zelden bijwerkingen. Over het algemeen zijn kurkuma tabletten heel goed te verdragen.

Zolang je de aanbevolen dosering van de fabrikant volgt, zouden kurkuma tabletten veilig moeten zijn om te consumeren.

Wat zijn de alternatieven voor kurkuma tabletten?

Behalve kurkuma tabletten is er ook de mogelijkheid van verse kurkuma, poeder of specerij.

Kurkuma Tabletten

De smaak van kurkuma is licht bitter en zeer pittig. (Beeldbron: unsplash / Drew Jemmett)
 • Verse kurkuma: Verse kurkuma zijn de knollen van deze gemberplant. Je kunt er het beste heet water over gieten, het even laten trekken en de resulterende thee drinken. Als alternatief kun je de knol in kleine stukjes snijden en ze aan een salade toevoegen.
 • Kurkumapoeder: Kurkuma poeder is het zuivere, gedroogde poeder van de wortelstok. Je kunt er het beste zelf peper aan toevoegen. Kurkuma poeder kan bijvoorbeeld toegevoegd worden aan muesli, pap of smoothies.
 • Kurkumaspecerij: Kurkuma als specerij is te vinden in zijn pure vorm, maar ook als mengsel met peper. De verpakkingen van kurkuma specerijen zijn echter meestal erg klein en daarom niet geschikt voor dagelijkse consumptie. Kurkuma als specerij kun je daarom het beste gebruiken als louter smaaktoevoeging in je gerechten.

Beeldbron: Efetova / 123rf.com

Referenties (10)

1. Prasad, S., Tyagi, A. K., & Aggarwal, B. B. (2014). Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: the golden pigment from golden spice. Cancer research and treatment : official journal of Korean Cancer Association, 46(1), 2–18. https://doi.org/10.4143/crt.2014.46.1.2
Bron

2. Dai, X.-Z., Yin, H.-T., Sun, L.-F., Hu, X., Zhou, C., Zhou, Y., … Li, X.-C. (2013). Potential Therapeutic Efficacy of Curcumin in Liver Cancer. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 14(6), 3855–3859. https://doi.org/10.7314/apjcp.2013.14.6.3855
Bron

3. Yallapu, M.M., Maher, D.M., Sundram, V. et al. Curcumin induces chemo/radio-sensitization in ovarian cancer cells and curcumin nanoparticles inhibit ovarian cancer cell growth. J Ovarian Res 3, 11 (2010). https://doi.org/10.1186/1757-2215-3-11
Bron

4. Alwi I, Santoso T, Suyono S, Sutrisna B, Suyatna FD, Kresno SB, Ernie S. The effect of curcumin on lipid level in patients with acute coronary syndrome. Acta Med Indones. 2008 Oct;40(4):201-10. PMID: 19151449.
Bron

5. Ganjali S, Blesso CN, Banach M, Pirro M, Majeed M, Sahebkar A. Effects of curcumin on HDL functionality. Pharmacol Res. 2017 May;119:208-218. doi: 10.1016/j.phrs.2017.02.008. Epub 2017 Feb 10. PMID: 28192240.
Bron

6. Daily, J. W., Yang, M., & Park, S. (2016). Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Journal of medicinal food, 19(8), 717–729. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.3705
Bron

7. Chin K. Y. (2016). The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug design, development and therapy, 10, 3029–3042. https://doi.org/10.2147/DDDT.S117432
Bron

8. Ganiger, S, Malleshappa, H.N, Krishnappa, H, Rajashekhar, Geetha, Ramakrishna Rao, V, & Sullivan, Frank. (2007). A two generation reproductive toxicity study with curcumin, turmeric yellow, in Wistar rats. Food and Chemical Toxicology, 45(1), 64-69.
Bron

9. Chen, Chia-Chi, Hsieh, Ming-Shu, Hsuuw, Yan-Der, Huang, Fu-Jen, & Chan, Wen-Hsiung. (2010). Hazardous Effects of Curcumin on Mouse Embryonic Development through a Mitochondria-Dependent Apoptotic Signaling Pathway. International Journal of Molecular Sciences, 11(8), 2839-2855.
Bron

10. Shah BH, Nawaz Z, Pertani SA, Roomi A, Mahmood H, Saeed SA, Gilani AH. Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on platelet-activating factor- and arachidonic acid-mediated platelet aggregation through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling. Biochem Pharmacol. 1999 Oct 1;58(7):1167-72. doi: 10.1016/s0006-2952(99)00206-3. PMID: 10484074.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Prasad, S., Tyagi, A. K., & Aggarwal, B. B. (2014). Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: the golden pigment from golden spice. Cancer research and treatment : official journal of Korean Cancer Association, 46(1), 2–18. https://doi.org/10.4143/crt.2014.46.1.2
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dai, X.-Z., Yin, H.-T., Sun, L.-F., Hu, X., Zhou, C., Zhou, Y., … Li, X.-C. (2013). Potential Therapeutic Efficacy of Curcumin in Liver Cancer. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 14(6), 3855–3859. https://doi.org/10.7314/apjcp.2013.14.6.3855
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Yallapu, M.M., Maher, D.M., Sundram, V. et al. Curcumin induces chemo/radio-sensitization in ovarian cancer cells and curcumin nanoparticles inhibit ovarian cancer cell growth. J Ovarian Res 3, 11 (2010). https://doi.org/10.1186/1757-2215-3-11
Ga naar bron
Klinische Studie
Alwi I, Santoso T, Suyono S, Sutrisna B, Suyatna FD, Kresno SB, Ernie S. The effect of curcumin on lipid level in patients with acute coronary syndrome. Acta Med Indones. 2008 Oct;40(4):201-10. PMID: 19151449.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ganjali S, Blesso CN, Banach M, Pirro M, Majeed M, Sahebkar A. Effects of curcumin on HDL functionality. Pharmacol Res. 2017 May;119:208-218. doi: 10.1016/j.phrs.2017.02.008. Epub 2017 Feb 10. PMID: 28192240.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Daily, J. W., Yang, M., & Park, S. (2016). Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Journal of medicinal food, 19(8), 717–729. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.3705
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chin K. Y. (2016). The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug design, development and therapy, 10, 3029–3042. https://doi.org/10.2147/DDDT.S117432
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ganiger, S, Malleshappa, H.N, Krishnappa, H, Rajashekhar, Geetha, Ramakrishna Rao, V, & Sullivan, Frank. (2007). A two generation reproductive toxicity study with curcumin, turmeric yellow, in Wistar rats. Food and Chemical Toxicology, 45(1), 64-69.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chen, Chia-Chi, Hsieh, Ming-Shu, Hsuuw, Yan-Der, Huang, Fu-Jen, & Chan, Wen-Hsiung. (2010). Hazardous Effects of Curcumin on Mouse Embryonic Development through a Mitochondria-Dependent Apoptotic Signaling Pathway. International Journal of Molecular Sciences, 11(8), 2839-2855.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shah BH, Nawaz Z, Pertani SA, Roomi A, Mahmood H, Saeed SA, Gilani AH. Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on platelet-activating factor- and arachidonic acid-mediated platelet aggregation through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling. Biochem Pharmacol. 1999 Oct 1;58(7):1167-72. doi: 10.1016/s0006-2952(99)00206-3. PMID: 10484074.
Ga naar bron
Recensies