kurkumapoeder in kom
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Kurkumapoeder wordt verkregen uit de Kurkuma longa, een kruidachtige plant die tot dezelfde familie behoort als gember, waarvan de wortel een zeer karakteristieke diep oranje, geelachtige kleur heeft. Als het extract eenmaal gedroogd en gemalen is, wordt de stof gewoonlijk als kruiden of als kleurstof voor levensmiddelen gebruikt (1).

Kurkuma wordt voornamelijk verbouwd in China, India, Indonesië, Jamaica en Peru. Hoewel kurkumapoeder dus vooral populair is in de voedingsindustrie, heeft het ook medicinale eigenschappen dankzij de aanwezigheid van fenolische verbindingen of curcuminoïden in de wortel (2). In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten om het beste kurkumapoeder te kopen.

Belangrijk om te weten

 • Kurkumapoeder wordt steeds populairder. Dat komt niet alleen door de goede smaak, maar ook door de vele geneeskrachtige eigenschappen van de stof. Bovendien heeft kurkumapoeder vrijwel geen bijwerkingen.
 • De aanvaardbare dagelijkse inname van kurkumapoeder is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgesteld op 3 mg per kilogram lichaamsgewicht (3).
 • Houd er bij het kopen van kurkumapoeder rekening mee of het product biologisch is of niet en wat het formaat van de verpakking en de oorsprong van het poeder zijn. In het laatste onderdeel van deze gids vertellen we je alles over deze en de andere belangrijkste criteria die gelden bij de aankoop van kurkumapoeder.

Beste Kurkuma Poeder: Onze selectie

Shopgids: Alles wat je moet weten over Kurkuma Poeder

Vooral in India is kurkuma al een lange tijd een populaire smaak- en kleurstof. Van kurkuma wordt ook gezegd dat het heel gezond is. Maar wat is kurkuma nu precies en waarom is het zo populair? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over kurkumapoeder.

meisje met gezond drankje

Kurkumapoeder wordt steeds populairder. Dat komt niet alleen door de goede smaak, maar ook door de vele geneeskrachtige eigenschappen van de stof.
(Bron: Milkos: 140507126/ 123rf.com)

Waarom kurkuma?

Kurkumapoeder geeft gerechten een heerlijke smaak, maar heeft nog veel meer nuttige toepassingen. Het is een veel gebruikt natuurlijk middel, vooral in oosterse landen. Het geheim van de Kurkuma longa is curcumine, de stof die achter de talrijke therapeutische eigenschappen van de plant zit. Hieronder vind je een overzicht met de grootste voordelen die kurkumapoeder biedt:

 1. Helpt om af te vallen en overgewicht te bestrijden. Daarnaast verbetert het spijsverteringsproblemen, zoals dyspepsie, maagpijn, diarree, gas, het prikkelbare darmsyndroom en maagzweren die worden veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori (5).
 2. Bestrijdt ontstekingen. Uit onderzoek blijkt dat je met een acht maanden durende behandeling met 200 mg curcumine-extract een ontstekingsremmend effect bereikt door de L1β, IL6, sVCAM en PCR te verlagen, waarbij meerdere verdedigingsgenen, zoals HO-1, op verschillende cellulaire niveaus worden geactiveerd, waardoor op hun beurt de NrF-E2 en ARE factoren worden geactiveerd, zijnde een beschermende factor tegen ontstekingen, oxidatieve schade en celdood (6).
 3. Verbetert de gezondheid en het uiterlijk van de huid, omdat het bijdraagt ​​aan weefselherstel en wondgenezing. Er worden bovendien positieve effecten waargenomen bij de behandeling van aandoeningen zoals psoriasis en bacteriële of virale infecties (7).
 4. Draagt ​​bij aan het ontgiften van de lever. Onderzoek toont aan dat kurkuma en curcumine de galstroom verhogen. Bij een lage dosis vermindert het de hoeveelheid vaste stoffen in de gal, terwijl het bij een hoge dosis de uitscheiding van galzouten, bilirubine en cholesterol verhoogt (7).
 5. Het is een krachtige antioxidant, met een hoog gehalte aan fenolische verbindingen, antioxiderende verbindingen en vrije radicalenvangende kracht (2).

Hoe kun je kurkumapoeder gebruiken?

Kurkumapoeder is een fundamenteel ingrediënt in curry’s, waar het zelfs tot zo’n 20% van de inhoud kan bereiken. Je vindt het poeder soms ook terug in mosterd (4). Maar de gebruiksmogelijkheden van kurkumapoeder zijn nog veel groter. Je kunt het in tal van recepten gebruiken, zoet en zout, zelfs in smoothies. We geven je een paar ideeën:

 1. Voeg de kurkumapoeder toe aan soep of bouillon, of het nou groenten-, vlees- of vissoep is. Het kan ook een zeer goede smaak geven als smaakmaker voor stoofschotels.
 2. Meng een theelepel met beslag om te bakken. Het zal een speciaal tintje aan je taarten en cakes geven.
 3. Gebruik het poeder in je rijst of groentewok gemengd met kokosmelk. Vergeet niet een vleugje zwarte peper toe te voegen om de opname van de kurkuma te verbeteren.
 4. Combineer het kurkumapoeder met geroosterde groenten, zoals courgette, bloemkool of zoete aardappel. We raden aan om het poeder pas tijdens de laatste minuten van het kookproces toe te voegen, om de eigenschappen van de stof zo goed mogelijk te behouden.
 5. Gebruik het poeder in marinades gecombineerd met olie, citroen en andere kruiden, zoals tijm. Laat je fantasie de vrije loop!
 6. Wees niet terughoudend om een ​​theelepel toe te voegen aan een smoothie of milkshake. Kurkumapoeder is bovendien erg lekker in de thee, ook in combinatie met andere ingrediënten.
 7. Kortom, durf te experimenteren!

Er zijn dus tal van redenen om vaker kurkuma te gebruiken. Dit geeloranje kruid is niet alleen erg lekker, maar biedt ook nog eens tal van belangrijke gezondheidsvoordelen.

Terica UriolDieet- en voedingsspecialist
“Door de lichaamseigen antioxidanten, die door het lichaam zelf gemaakt worden, te stimuleren, bevordert kurkuma de ontgifting van de lever, het legen van de galblaas en verbetert het daardoor de spijsvertering en vermindert het de gasvorming.”

Heeft kurkumapoeder bijwerkingen?

Kurkuma heeft weinig contra-indicaties. De WHO raadt aan om ongeveer 3 mg kurkumapoeder te nemen voor elke kilo lichaamsgewicht (3). Als je nog niet gewend bent aan de smaak van het kruid, raden we je aan de stof beetje bij beetje aan je recepten toe te voegen. De smaak kan aan het begin namelijk behoorlijk intens zijn. De smaak gaat overigens goed samen met zachte smaken zoals die van vis, kip en bijvoorbeeld kokosmelk.

De consumptie van kurkumapoeder wordt niet aanbevolen voor mensen met galblaasproblemen of zwangere vrouwen. Als je last hebt van galstenen, kan overmatige consumptie van kurkumapoeder zelfs leiden tot pijnlijke kolieken. Als je tijdens de zwangerschap te veel van de stof binnenkrijgt, kan het samentrekkingen en menstruatie veroorzaken, wat de bevalling kan versnellen (9).

kurkumapoeder en andere ingrediënten

Kurkuma heeft weinig contra-indicaties. De WHO raadt aan om ongeveer 3 mg kurkumapoeder te nemen voor elke kilo lichaamsgewicht. 
(Bron: Fortyforks: 32235434/ 123rf.com)

Wat is beter, kurkuma in de thee, capsules of poedervorm?

Aangezien kurkuma steeds populairder wordt, ook in de westerse wereld, kun je het kruid in veel verschillende vormen verkrijgen. Kurkuma in de thee, capsules en poeder, er is voor ieder wat wils. Het kiezen van de ene of de andere optie hangt van je persoonlijke behoeften af. Hieronder vind je een handige tabel met de belangrijkste verschillen tussen de toedieningsvormen. Hiermee zul je snel ontdekken welk formaat het beste bij je past:

Vorm Hoeveel? Hoe te gebruiken?
In de thee Lees de instructies van de fabrikant goed door. Overschrijd nooit een hoeveelheid van 3 mg kurkuma per kilo lichaamsgewicht (3). Je kunt geraspte kurkumawortel of een eetlepel kurkumapoeder gebruiken. Voor de smaak van de thee kun je honing of citroen toevoegen. Er zijn ook fabrikanten die diverse ingrediënten combineren.
Capsules Lees altijd goed de instructies van de fabrikant door. In de meeste gevallen dien je één capsule per dag in te nemen. De meeste kurkuma-capsules worden verrijkt met zwarte peper, om de opname van de kurkuma te verhogen. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts voordat je begint met de inname van de capsules.
Poeder Gebruik niet meer dan één volle theelepel per dag per persoon. Je kunt het poeder direct consumeren, hoewel het lekkerder is om het toe te voegen aan recepten voor eten of drinken.

Hoe verschilt kurkumapoeder van de verse wortelstok?

Veel mensen vragen zich af wat gezonder is: kurkumapoeder of van de verse wortelstok te consumeren? Ook de laatst genoemde variant is in veel supermarkten en drogisten te vinden. De wortelstok kan worden gesneden of geraspt om aan maaltijden toe te voegen en heeft een smaak en aroma die bijna identiek zijn aan die van kurkumapoeder. In bereide gerechten is het niet eenvoudig om de smaken van elkaar te onderscheiden.

De wortelstok heeft een kortere levensduur dan het poeder, omdat deze een eerder uitdrogingsproces heeft doorgemaakt. Veel mensen denken dat kurkumapoeder niet zo natuurlijk is als de wortelstok, maar de waarheid is dat de enige verandering die het doormaakt, die van uitdroging en malen is. Daarom behoudt het alle voedings- en smaakeigenschappen, net als verse wortelstok.

Wist je al dat bij Indiase bruiloften kurkumapoeder in pastavorm wordt gebruikt om op het lichaam van de bruid en bruidegom te verspreiden? De antiseptische eigenschappen zouden de lichamen reinigen, voordat er in het huwelijksbootje getreden wordt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat niet alle gele poeders met het etiket ‘kurkuma’ hetzelfde zijn. Om je te helpen het kurkumapoeder te vinden dat het beste bij je behoeften past, raden we je aan om rekening te houden met de volgende aankoopcriteria:

Formaat

Je komt kurkumapoeder in grote en kleine verpakkingen tegen. Je kunt kiezen uit plastic of glazen flessen, doosjes, of hersluitbare zakken. De opties zijn legio. Hoewel gedroogde en gemalen kurkuma veel maanden of zelfs jaren kan worden bewaard, mits op een droge, koele en donkere plaats, raden we je aan om voor een hoeveelheid te kiezen die bij je behoeften past.

Als je bijvoorbeeld alleen woont, kun je het beste voor een kleine verpakking kiezen. Hoewel kurkumapoeder niet bederft, kan het wel aan geur en smaak verliezen. Hersluitbare zakken bewaren de kwaliteit en eigenschappen van het kurkumapoeder gedurende een lange tijd. Ook kun je voor een voordeelverpakking kiezen. Dit zijn verpakkingen die extra voordelig zijn en vooral handig zijn als je een groot gezin hebt of om een andere reden veel kurkuma gebruikt.

kurkumapoeder en wortel

Een van de voordelen van kurkumapoeder is dat het de gezondheid en het uiterlijk van de huid verbetert, omdat het bijdraagt ​​aan weefselherstel en wondgenezing.
(Bron: Vainillaychile: 30108576/ 123rf.com)

Biologisch

Als je op zoek bent naar kurkumapoeder zul je zien dat er onderscheid wordt gemaakt tussen gewoon en biologisch poeder. Het biologische label is een label dat zeer goed verkoopt, aangezien veel consumenten hier tegenwoordig naar op zoek zijn. De waarheid is dat het biologische label de eigenschappen van kurkuma niet beïnvloedt en alleen iets zegt over de manier waarop het gekweekt, verzameld en verwerkt is voordat het jouw keuken bereikt.

Als je op zoek bent naar biologisch kurkumapoeder, raden we je aan om op zoek te gaan naar een product met de eco-stempels van de Europese Unie. Voedingsmiddelen met deze certificering voldoen aan zeer strikte regels wat betreft het respect voor het milieu, het dierenwelzijn en de gebruikstechnieken die de eigenschappen van de grondstoffen maximaal behouden.

Toegevoegde stoffen

Als je kurkumapoeder koopt, is het belangrijk om te kijk hoeveel additieven er zijn gebruikt. Gemalen kurkumapoeder heeft in principe niets nodig om het in goede staat te houden of een interessante smaak te geven. We raden je daarom af om producten met conserveermiddelen, textuur- of smaakstoffen als ingrediënten te kopen. Die zijn echt niet nodig!

Als je coeliakie hebt, is het daarnaast belangrijk om op zoek te gaan naar een stempel die garandeert dat het product geen sporen van gluten bevat. Kurkumapoeder hoeft in principe geen allergene ingrediënten te bevatten, hoewel het product sporen van andere voedingsmiddelen of smaakmakers kan bevatten. Neem contact met de fabrikant of je huisarts op als je voedselallergieën hebt of over andere zaken twijfelt.

Oorsprong

Het meest populaire kurkumapoeder komt uit India, waar twee hoofdsoorten van de wortelstok worden geproduceerd: Madras en Alleppey. Hoewel dit toevallig ook de namen van twee plaatsen zijn, zijn de namen van de kurkuma-variëteit niet noodzakelijkerwijs gerelateerd aan de plaats waar deze worden geproduceerd. Je kunt er eerder de naam van de gebieden waar het poeder werd gecommercialiseerd uit herleiden.

Tegenwoordig is Madagaskar een andere belangrijke producent van kurkuma, hoewel het nog steeds om andere volumes dan die uit India gaat. Vooral de oostkust van het land is een populaire plek om het poeder te produceren. Kurkuma uit Madagaskar heeft een bijzonder hoog curcuminegehalte tot 7,5%. Hoewel zeldzamer, is het ook mogelijk om kurkumapoeder te vinden uit Indonesië, China, Jamaica of Peru.

Wist je al dat de oranje kleur van het gewaad van boeddhistische monniken afkomstig is van curcumine? Als er een monnik dood ging, werd zijn kleding in kurkuma gekookt om deze te desinfecteren, waardoor zijn gewaden de karakteristieke kleur kregen. Vervolgens werden de gewaden doorgegeven aan de volgende generaties.

Samenvatting

Kurkumapoeder is een specerij die in westerse landen steeds populairder wordt. Hoewel het in het Oosten, vooral in India, al sinds mensenheugenis bekend staat om zijn vele geneeskrachtige eigenschappen, begint het in Europa en Amerika de laatste tijd ook steeds populairder te worden. Kurkumapoeder geeft niet alleen gerechten een heerlijke smaak, maar heeft nog veel meer nuttige toepassingen. Het geheim van de Kurkuma longa is de curcumine, de stof die achter de talrijke therapeutische eigenschappen van de plant zit.

Het gele poeder dat wordt verkregen uit het vermalen van een wortel, kan worden gebruikt bij de bereiding van talrijke hoofdgerechten, drankjes of zelfs taarten. De stof heeft nauwelijks contra-indicaties of bijwerkingen, hoewel experts aanraden om niet meer dan een kleine eetlepel per dag van het kruid te consumeren.

En jij, gebruik je al veel kurkuma in je keuken? Vertel het ons in de comments en aarzel niet om dit artikel te delen op social media als je het interessant vond.

(Bron van de header afbeelding: Srichaichana: 57636600/ 123rf.com)

Referenties (9)

1. Ada Funes (2020): «Para qué sirve la cúrcuma, propiedades y beneficios», en El Español.
Bron

2. Armando Alvis, Guillermo Arrazola y Walter Martínez (2011): «Evaluación de la actividad y el potencial antioxidante de extractos hidroalcohólicos de cúrcuma (Cúrcuma longa)», en Información tecnológica, núm. 23, págs. 11-18.
Bron

3. World Health Organization (2003): «Evaluations of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)».
Bron

4. Fernando Fombellida Cortázar (2017): «Todo lo que tienes que saber sobre la cúrcuma», en Dentalberri, núm. 38, págs. 17-21.
Bron

5. Carlos Muñoz Retana (2018): «La cúrcuma y sus usos medicinales», en GeoSalud.
Bron

6. Lidia Caballero-Gutiérrez y Gustavo F. Gonzáles (2016): «Alimentos con efecto anti-inflamatorio», en Acta Médica Peruana, vol. 33, núm. 1, págs. 50-64.
Bron

7. M. D. Mesa, M. C. Ramírez-Tortosa, C. M. Aguilera, A. Ramírez-Boscá y A. Gil (2000): «Efectos farmacológicos y nutricionales de los extractos de Curcuma longa L. y de los curcuminoides», en Ars pharmaceutica, vol. 41, núm. 3, págs. 307-321.
Bron

8. Yunes Panahi, Omid Fazlolahzadeh, Stephen L. Atkin y Muhammed Majeed (2018): «Evidence of curcumin and curcumin analogue effects in skin diseases: A narrative review», en Journal of Cellular Physiology, vol. 234, núm. 2.
Bron

9. S. F. (2018): «Los mejores superalimentos para tomar durante el embarazo», en ABC.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Ada Funes (2020): «Para qué sirve la cúrcuma, propiedades y beneficios», en El Español.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Armando Alvis, Guillermo Arrazola y Walter Martínez (2011): «Evaluación de la actividad y el potencial antioxidante de extractos hidroalcohólicos de cúrcuma (Cúrcuma longa)», en Información tecnológica, núm. 23, págs. 11-18.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
World Health Organization (2003): «Evaluations of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)».
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Fernando Fombellida Cortázar (2017): «Todo lo que tienes que saber sobre la cúrcuma», en Dentalberri, núm. 38, págs. 17-21.
Ga naar bron
Informatief artikel
Carlos Muñoz Retana (2018): «La cúrcuma y sus usos medicinales», en GeoSalud.
Ga naar bron
Informatief artikel
Lidia Caballero-Gutiérrez y Gustavo F. Gonzáles (2016): «Alimentos con efecto anti-inflamatorio», en Acta Médica Peruana, vol. 33, núm. 1, págs. 50-64.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
M. D. Mesa, M. C. Ramírez-Tortosa, C. M. Aguilera, A. Ramírez-Boscá y A. Gil (2000): «Efectos farmacológicos y nutricionales de los extractos de Curcuma longa L. y de los curcuminoides», en Ars pharmaceutica, vol. 41, núm. 3, págs. 307-321.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Yunes Panahi, Omid Fazlolahzadeh, Stephen L. Atkin y Muhammed Majeed (2018): «Evidence of curcumin and curcumin analogue effects in skin diseases: A narrative review», en Journal of Cellular Physiology, vol. 234, núm. 2.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
S. F. (2018): «Los mejores superalimentos para tomar durante el embarazo», en ABC.
Ga naar bron
Recensies