Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

47Bestede uren

45Beoordeelde onderzoeken

164Verzamelde opmerkingen

Als je geïnteresseerd bent in de nieuwste voedseltrends en op zoek bent naar de perfecte aanvulling op je gezonde levensstijl, kijk dan uit: Want kurkuma is het nieuwe superfood en wordt in verschillende vormen op de markt aangeprezen, maar niet iedereen houdt van de smaak van de gele wortel. In dit geval is het raadzaam kurkuma in capsulevorm in te nemen. Eenvoudig, snel, gemakkelijk en profiteer toch van de vele effecten van kurkuma wortel.

In onze kurkuma capsule test 2023 laten we je zien welke capsules de beste en zuiverste ingrediënten hebben en hoe je ze het beste kunt innemen. Vind het beste voedingssupplement voor jou en je gezondheid en complimenteer je gezonde en evenwichtige voeding met kurkuma.

De hoofdzaken in een notendop

 • Door kurkuma capsules in te nemen, wordt waardevolle curcumine in een hoge dosis aan je lichaam toegevoegd, wat de biologische beschikbaarheid enorm verhoogt. Daarom zijn kurkuma capsules vele malen efficiënter dan rauwe kurkumawortel.
 • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen kurkuma capsules met een dierlijk capsule omhulsel, veganistische capsules en kurkuma capsules van hoge kwaliteit met speciale toevoegingen.
 • Veganistische kurkuma capsules zijn – in tegenstelling tot capsules van gelatine – geschikt voor mensen die dierlijke ingrediënten in hun voedingssupplementen willen vermijden.

Beste Kurkuma Capsules: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kurkuma capsules koopt

In onze gids beantwoorden we de belangrijkste vragen over kurkuma capsules. Hier vind je wat kurkuma is en wat het is in de vorm van capsules, hoe kurkuma capsules werken, hoe je ze moet innemen, en ook waar je ze het beste kunt kopen.

Wat is kurkuma?

Kurkuma behoort tot de gemberfamilie. De bolvorm van de kurkuma wortel met zijn uitlopers lijkt erg op de meer bekende gemberwortel – maar hij is veel kleiner.

De kurkumawortel valt op door zijn intens oranje kleuring. Kurkuma smaakt licht bitter en zeer kruidig. (Foto bron: 123rf.com / Sommai Larkjit)

De botanische naam van kurkuma is “Curcuma Longa”. Kurkuma is ook bekend als kurkuma, Javaanse kurkuma, gele gember, saffraanwortel, curcuma of tumeric.

Het gezonde ingrediënt in kurkuma heet curcumine. Omdat het slecht oplosbaar is in water, kun je kurkuma het beste met een beetje olie innemen. Piperine, een actief ingrediënt in zwarte peper, helpt ook bij de opname van curcumine. Kurkuma heeft de volgende voordelen

 • Gezondheidsbevorderend
 • Anticarcinogeen
 • Ontstekingsremmend
 • Pijnstillend
 • Spijsvertering

Kurkuma komt oorspronkelijk uit India, maar wordt nu ook in veel andere (sub-)tropische landen verbouwd. Kurkuma is ook bekend in de Ayurveda.

Intussen heeft de westerse wereld de veelzijdige toepassingen van kurkuma erkend, zodat het gestandaardiseerde curcumine met succes in talloze situaties gebruikt kan worden.

Welke ingrediënten zitten er in kurkuma capsules?

In het algemeen bevat de kurkuma wortel 5 tot 11 procent etherische olie, afhankelijk van de soort. In totaal zijn er meer dan 90 verschillende ingrediënten geïdentificeerd – waaronder vitaminen, mineralen of eiwitten.

Wat de samenstelling van kurkuma capsules betreft, zijn er maar weinig verschillen.

Kurkuma capsules bevatten meestal een curcumine extract in combinatie met een piperine extract. De zuivere curcumine wordt ook wel E100 genoemd.

Als je een intolerantie hebt voor de plantaardige stof piperine, kun je beter als alternatief curcuma capsules kopen die geen zwarte peper bevatten.

In plaats daarvan wordt dit type capsule met lecithine ondergedompeld. Voor mensen met intolerantie zijn de capsules met lecithine een verstandig alternatief.

Kurkuma capsules zijn meestal verkrijgbaar in ..

 • Kleurloos
 • Zonder additieven
 • Glutenvrij
 • Lactosevrij
 • Zonder toegevoegde suiker
 • Indien nodig ook veganistisch

Peper bevat het actieve bestanddeel piperine, een natuurlijke stof die de opname van curcumine in de bloedbaan verbetert.

Om het kankerbestrijdende effect van kurkuma te ondersteunen, zijn er nu ook kurkuma capsules met Y-tocotriënolen.

Om de opname van curcumine te verbeteren, moet curcumine gegeten worden in combinatie met de werkzame stof van de peperplant

Evenzo mogen curcuma capsules geen kleurstoffen, conserveringsmiddelen of andere chemische stoffen bevatten.

Onze tip voor jou zou daarom zijn om curcumine capsules met bioperine extract te kopen. Let er ook op dat de capsules voor jou een hapklare grootte hebben.

Welk effect hebben kurkuma capsules?

De curcumine die in kurkuma capsules zit, is uiterst heilzaam voor de gezondheid. Kurkuma bevat een zeer hoge hoeveelheid curcumine. De ORAC waarde die ervan gemeten kan worden is veel hoger dan die van andere voedingsmiddelen.

Kurkuma capsules bevatten een hoog gehalte aan curcumine.

Deze waarde geeft het antioxiderende effect aan dat een voedingsmiddel heeft. Hoe hoger deze waarde, hoe succesvoller dit voedsel vrije radicalen kan bestrijden.

Je kunt dus op verschillende manieren gebruik maken van het hoogwaardige kurkuma extract. In het algemeen zijn kurkuma capsules zeer effectief.

De capsules passeren de maag als een complete capsule. Pas in de darm lost het omhulsel op en ontvouwt de inhoud zich daar tot zijn volle werking.

Van daaruit komt het poeder in de bloedbaan terecht en werkt zo op de plaats in je lichaam die hulp van kurkuma nodig heeft.

Omdat kurkuma nauwelijks bijwerkingen heeft, kun je de op de verpakking aangegeven hoeveelheid zonder problemen innemen.

Als je een nog beter effect wilt bereiken, kun je curcumine capsules kopen met een hogere concentratie.

Welke kwalen kunnen kurkuma capsules tegengaan?

De lijst van positieve eigenschappen van kurkuma op ziekten is erg lang. Daarom geven we je graag een kort uittreksel van de kwalen waar kurkuma capsules bij kunnen helpen

 • Kanker (darm, borst, huid, long, lever, baarmoeder, prostaat)
 • Hoge bloedsuikerspiegel (1)
 • Verhoogd cholesterolgehalte (2)
 • Lever en galproblemen
 • Hoge bloeddruk
 • Pijn en ontsteking
 • Zwak immuunsysteem
 • Ziekte van Alzheimer
 • Artritis (3)
 • Artrose (4)
 • Ziekten van de luchtwegen
 • Chron’s ziekte
 • Lupus nefritis (5)

Kanker

Het is bijzonder interessant dat kurkuma darmkankercellen tot een soort zelfvernietiging dwingt en daarom uiterst nuttig kan zijn bij de behandeling van kanker. (6)

In het algemeen ondersteunt curcumine zowel chemotherapie als radiotherapie. Tijdens chemotherapie gebeurt het vaak dat kankercellen resistentie ontwikkelen. Curcumine kan dit ontstaan van resistentie voorkomen.

Alzheimer

Kurkuma beschermt je dus niet alleen tegen kwaadaardige kankercellen, maar ook tegen je hartvaten en hersenen.

Kurkuma capsules voorkomen de afzetting van bepaalde eiwitcomplexen in de hersenen die met Alzheimer in verband gebracht worden.

De chief medical officer van het Toyota General Hospital in Kariya (Japan) concludeerde bij de beoordeling van drie onafhankelijke gevalsstudies van Alzheimer therapie, dat de curcumine die in kurkuma zit de dementerende effecten van de ziekte van Alzheimer kan tegengaan. (7)

Dagelijkse orale inname van kurkuma capsules leidde bij de deelnemers aan de studie tot aanzienlijke verbeteringen in geheugen en aandacht. Dit suggereert dat dagelijkse inname het geheugen en de aandacht kan verbeteren bij volwassenen zonder dementie. (8)

Spijsvertering

De auteurs van een Amerikaanse studie die in juni 2014 in de Amerikaanse National Library of Medicine gepubliceerd werd, concludeerden dat curcumine grote mogelijkheden heeft voor de behandeling van verschillende ziekten van het spijsverteringskanaal.

Vooral de ontstekingsremmende werking van curcumine helpt bij ziekten als gastritis of ontsteking van de darmen. (9)

Gewichtsverlies

In 2015 werd in het Velleja Onderzoeksinstituut in Milaan een studie uitgevoerd om het effect en de verdraagbaarheid van curcumine als hulpmiddel bij gewichtsverlies te testen bij patiënten met overgewicht en het metabool syndroom.

Hieruit bleek dat kurkuma een positief effect kan hebben op gewichtsverlies. (10)

Reuma

In een proefstudie in het Nirmala Medisch Centrum in Kerala werd de verdraagbaarheid en werkzaamheid van curcumine vergeleken met diclofenac (een bekend reumamiddel) bij de behandeling van reuma onderzocht.

De groep die uitsluitend met curcumine behandeld werd, vertoonde de beste vooruitgang vergeleken met de twee diclofenac groepen. Bovendien ondervond geen van de patiënten in de curcumine groep ongewenste bijwerkingen. (11)

Kurkuma capsules behoren tot de krachtigste natuurlijke remedies die er zijn. De volgende tabel laat zien welke dosering kurkuma wordt aanbevolen voor welke klacht.

Iedereen met symptomen moet echter altijd met een specialist nagaan welk middel en in welke dosering geschikt is voor de persoon in kwestie en de omstandigheden.

Multiple Sclerose

In 2018 werd in Saudi-Arabië en Pakistan een studie uitgevoerd om de therapeutische mogelijkheden van curcumine bij multiple sclerose (MS) te onderzoeken. Curcumine remt de ontsteking die bij MS optreedt, en vermindert het ongemak en de symptomen van MS. (12)

Hoe moeten kurkuma capsules gedoseerd worden?

Ben je in principe gezond en wil je je gezondheid bevorderen met de werking van kurkuma capsules? Of ben je ziek en wil je weer beter worden met behulp van curcumine?

Je persoonlijke dosering hangt in de meeste gevallen af van wat je met de inname wilt bereiken.

Om bovenstaande vragen goed te kunnen beantwoorden, is de eerste stap je arts te raadplegen. Hij of zij kan je individueel advies geven om een verkeerde dosering met mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Kurkurma is een van de gezondste specerijen en heeft een heel positief effect op het lichaam. (Beeldbron: pixabay.com / pixabay.com)

Pas dan raden we je aan de gebruiksaanwijzing te volgen die de fabrikant van je gekozen kurkuma capsules geeft.

Een ander punt is de grootte van de capsules. Afhankelijk van hoe groot ze zijn, bevatten ze een verschillende dosis van de waardevolle actieve bestanddelen.

Als je je kurkuma capsules niet meerdere keren per dag wilt innemen, kun je beter gaan voor hooggedoseerde kurkuma preparaten, die je voorraad hoogwaardige voedingsstoffen kunnen aanvullen met slechts één capsule per dag.

Waarop moet men letten bij het innemen van kurkuma capsules?

Hoewel kurkuma en kurkuma capsules over het algemeen goed verdragen worden, zijn er beperkingen bij het innemen ervan. De volgende groepen mensen kunnen kurkuma preparaten beter helemaal vermijden

 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: De reden hiervoor is dat kurkuma de menstruatie kan bevorderen en de baarmoeder kan stimuleren. Dit kan de zwangerschap in gevaar brengen.
 • Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken: Het risico op blauwe plekken en bloedingen kan toenemen.
 • Mensen die lijden aan galstenen: Kurkuma kan het vrijkomen van gal bevorderen en galwegkolieken opwekken.
 • Mensen die allergisch zijn voor piperine: Deze mensen kunnen beter kurkuma capsules zonder toegevoegde zwarte peper gebruiken.

Zoals met bijna alle natuurlijke hulpstoffen moet je regelmatig kurkuma innemen. Kurkuma kan echter nogal moeilijk zijn om in grote hoeveelheden door te slikken – niet in het minst vanwege de ietwat bittere smaak.

Bewaar kurkuma producten in een goed gesloten verpakking op een koele, donkere en droge plaats

Daarom raden we verse kurkumapoeder aan in kurkuma capsules, zodat je ten volle kunt profiteren van de helende kracht van deze magische knol. Idealiter gebruik je zelfs een combinatie van “gewoon” poeder en curcumine capsules.

Als je nog aarzelt, kun je kurkuma ook geleidelijk in je dagelijks leven opnemen en het bijvoorbeeld aanvankelijk alleen als specerij in je dieet verwerken.

Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma capsules?

Allereerst moet gezegd worden dat curcumine maar heel zelden bijwerkingen kan veroorzaken. In verreweg de meeste gevallen worden kurkuma capsules zeer goed verdragen.

Als je de dagelijkse aanbevolen dosering volgt, worden kurkuma capsules en curcumine als veilig beschouwd om te consumeren.

Verbraucherzentrale
Het Centrum voor Consumentenadvies deelt mee dat reclameclaims die verwijzen naar geneesmiddelen die curcumine bevatten niet zomaar kunnen worden overgebracht op voedingssupplementen die kurkuma bevatten.

Evenzo mogen deze geen genezende werking beloven. Het consumentenadviescentrum raadt dus aan de dosering en mogelijke bijwerkingen met een arts te bespreken alvorens zulke voedingssupplementen te nemen.

(Bron: verbraucherzentrale.de)

Waarom worden kurkuma capsules met peper gemengd?

De stof piperine, of bioperine, die in peper zit, helpt de curcumine om zijn werking nog beter te ontwikkelen.

Peper versterkt het effect van kurkuma nog meer.

Anders zou tot 90 procent van de kurkuma door het lichaam worden uitgescheiden.

Deze stof zorgt er dus voor dat kurkuma optimaal door het lichaam kan worden opgenomen.

Dit versterkt het effect. Natuurlijk kun je ook kurkuma capsules kopen die geen peper bevatten.

Welke alternatieven zijn er voor kurkuma capsules?

In principe kun je kurkuma op vijf verschillende manieren innemen, die we hieronder in meer detail zullen uitleggen.

Verse kurkuma

Het vruchtvlees van de kurkuma wortel of knol is diep oranje en verandert in diep geel bij verdere verwerking – zoals koken, drogen of malen.

Het is vooral aan te bevelen het als kurkuma thee te gebruiken, omdat de waardevolle plantaardige stoffen bij het koken in het water kunnen overgaan.

Kurkuma poeder

Voor verdere verwerking wordt de kurkuma knol gedroogd en dan tot een fijn poeder vermalen.

Kurkuma specerij

Het poeder kan onder andere aangeboden worden als een kurkuma specerij, die het best gemengd wordt met zwarte peper.

Dit helpt je lichaam om de voedingsstoffen uit de curcumine die in kurkuma zit beter op te nemen.

Kurkuma tabletten

Daarnaast kan de verpoederde kurkumawortel tot tabletten geperst worden. Dit houdt meestal in dat er verschillende additieven aan toegevoegd worden.

Bij het kopen van zulke kurkuma tabletten moet je er dus op letten dat ze zo biologisch mogelijk geproduceerd zijn.

Liposomale kurkuma

Een bijzonder alternatief is kurkuma in liposomale vorm. In plaats van gewone capsules wordt het actieve bestanddeel in kurkuma opgenomen in een blaasjesachtige vorm. Het belangrijkste verschil met normaal verwerkte kurkuma is de speciale inkapselingstechnologie. Hierdoor kan het actieve bestanddeel beschermd worden, wat garandeert dat het onbeschadigd door het metabolisme door je lichaam vervoerd wordt.

Liposomale kurkuma wordt gekenmerkt door een hoge biologische beschikbaarheid.

Deze efficiënte opnamemethode betekent ook dat je met dezelfde dosering een grotere hoeveelheid curcumine kunt opnemen. Liposomale kurkuma omzeilt je spijsverteringskanaal en wordt niet via de urinewegen uitgescheiden. Door zijn wateroplosbaarheid wordt slechts ongeveer 20% van de curcumine die je via je voeding binnenkrijgt werkelijk door je lichaam gebruikt.

Besluit: Welke soorten kurkuma capsules zijn er en welke is de juiste voor jou?

In het volgende willen we je laten kennismaken met de manier waarop kurkuma gewoonlijk verkocht wordt en je de voor- en nadelen van de varianten laten zien.

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten kurkuma capsules

 • Capsules met dierlijke omhulsels
 • Veganistische capsules
 • Capsules van hoge kwaliteit met speciale toevoegingen

Ongeacht merk en fabrikant lijken kurkuma capsules qua samenstelling erg op elkaar, omdat ze meestal bestaan uit curcumine en piperine van verschillende kwaliteit.

Voor elk van de genoemde soorten is de samenstelling iets anders, wat in elk geval individuele voor- en nadelen met zich mee kan brengen.

Afhankelijk van wat voor jou het belangrijkst is bij het kopen van dit soort voedingssupplement, is een ander soort kurkuma capsule het meest geschikt voor je.

In het volgende gedeelte willen we je helpen de juiste soort kurkuma capsules voor je te vinden. Om dit te doen, laten we je kennis maken met alle bovengenoemde soorten producten en illustreren we duidelijk hun sterke en zwakke punten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kurkuma capsules met dierlijke omhulsels?

Kurkuma capsules met dierlijke omhulsels waren de eerste kurkuma capsules die verkrijgbaar waren. Het gebruik van gelatine als omhulsel van capsules is nog steeds eenvoudig en goedkoop.

De harde capsules voor Curcuma Longa capsules zijn hoofdzakelijk gemaakt van een gelatine massa.

Voor sommige geneesmiddelen wordt een enterische coating aangebracht op de capsulehuls van een zachte gelatine capsule.

Voordelen
 • Zeer compact
 • Gezondheid van botten
 • Gezondheid van gewrichten
 • Geen allergeen potentieel
Nadelen
 • Herkomst van gelatine vaak onbekend
 • Gebrek aan kwaliteitsnormen
 • Dierenleed
 • Negatief voor het milieu

Gelatine wordt “gedenatureerd” uit allerlei dierlijke weefsels – zelfs uit vis, kip en ander dierlijk afval.

Gedenatureerd betekent dat de stof verkregen is door chemische splitsing. Het heeft daardoor niet veel meer gemeen met het oorspronkelijke bronmateriaal.

Door ethisch-culturele invloeden, omdat veel mensen gelatinecapsules afwijzen, worden daarom steeds vaker andere filmvormers gebruikt, zoals hydroxypropylmethylcellulose.

Wat onderscheidt veganistische kurkuma capsules en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het bijzondere voordeel van kurkuma capsules met veganistische capsule omhulsels is dat aan dit type product geen dierlijke gelatine toegevoegd hoeft te worden.

Dit betekent dat als je een vegetarisch dieet volgt, je kurkuma capsules kunt innemen die alleen van plantaardige stoffen gemaakt zijn.

Intussen zijn er veel Tumeric capsules waarvan het omhulsel uit plantaardige stoffen bestaat en dus ook geschikt is voor veganisten of vegetariërs. Kurkuma capsules zouden hun weg moeten vinden in je gezonde dagelijkse leven als een dagelijks voedingssupplement.

Voordelen
 • Geen gelatine
 • Geen dierenleed
 • Geen genetisch gemodificeerde dierlijke eiwitten
 • Positief voor het milieu
Nadelen
 • Gebrek aan eiwitten
 • Geen bevordering van botgezondheid
 • Geen opname van aminozuren
 • Mogelijk bittere smaak

Specifiek zijn veganistische kurkuma capsules gemaakt van hydroxypropylmethylcellulose, dat net zo goed tot een capsuleomhulsel gevormd kan worden als de niet-vegan variant van gelatine.

De term hydroxypropylmethylcellulose is een chemische naam voor plantaardige vezels.

Het bijzondere van deze plantaardige vezel is dat hij zacht wordt bij contact met water – in het geval van een capsule met speeksel in de mond of maagsappen – en sneller poreus wordt dan zuivere cellulose. De afkorting voor hydroxypropylmethylcellulose is E464.

Dit maakt E464 zo waardevol als materiaal voor voedingssupplementen capsules, omdat natuurlijke cellulose niet zo snel zacht wordt en verteerbaar wordt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kurkuma capsules met toevoegingen?

Afhankelijk van de fabrikant bevatten kurkuma capsules met een bijzonder groot aantal toevoegingen verschillende voedingsstoffen – waaronder vooral vitamines. Het omhulsel van de capsule bestaat uit gelatine of het veganistische omhulsel alternatief.

Dit voedingssupplement met toevoeging van verschillende voedingsstoffen is vooral populair bij mensen die de toegevoegde stoffen toch al willen of moeten innemen om hun voedingsinname in evenwicht te brengen.

Voordelen
 • Extra voedingsstoffen
 • “2in1” capsules
 • Complex van B vitamines
 • Goedkoper dan meerdere capsules gebruiken
Nadelen
 • Overdosis vitamines
 • Onvoldoende curcumine
 • Korter houdbaar
 • Geen natuurlijk middel

Hier worden vooral vitamines toegevoegd – meestal een mengsel van verschillende B vitamines. Vooral voor veganisten kan de toevoeging van vitamine B12 belangrijk zijn, omdat ze deze vitale vitamine niet via hun voeding kunnen opnemen.

Dit betekent dat je een bijzonder hoge nutriëntendichtheid krijgt uit het toedieningsmengsel van slechts één kurkuma capsule.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kurkuma capsules te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om kurkuma capsules te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald preparaat al dan niet geschikt voor je is.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Kwaliteit van de ingrediënten
 • Verhouding curcuminoïden
 • Biobeschikbaarheid
 • Frequentie van gebruik
 • Inhoud per pak
 • Geschikt voor mensen met een allergie / veganisten
 • Extra voedingsstoffen
 • Herkomst van primaire ingrediënten versus plaats van vervaardiging

In de volgende paragrafen kun je nagaan wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Kwaliteit van de ingrediënten

Besteed aandacht aan de specifieke samenstelling en het kwaliteitszegel van de capsules.

De kwaliteit van de ingrediënten in de kurkuma capsules zal voor jou persoonlijk van groot belang zijn.

Omdat de fabrikant niet altijd transparant is als het gaat om het vermelden van de herkomst van de plantaardige stoffen, moet je in je eigen belang letten op de kwaliteitszegels en de specifieke samenstelling van het product.

Je vindt kwaliteitsproducten meestal onder de volgende namen

 • Biologische teelt
 • GGO-vrij
 • Vrij van genetisch gemodificeerde stoffen
 • Vrij van smaakstoffen
 • Vrij van kunstmatige smaakstoffen
 • Vrij van conserveringsmiddelen
 • Vrij van kunstmatige kleurstoffen

Behalve de gebruikelijke kwaliteitszegels moet je vooral kurkuma van biologische oorsprong gebruiken om er zeker van te zijn dat je werkelijk capsules van hoge kwaliteit neemt.

Afhankelijk van de website van welke leverancier je je kurkuma capsules wilt kopen, vind je meer of minder informatie over de kwaliteit van de ingrediënten van het product, wat op zijn beurt een aanwijzing kan zijn voor een goed of slecht merk kurkuma capsules.

Aandeel curcuminoïden

Fabrikanten maken graag reclame voor een extreem hoge milligram specificatie van kurkuma in hun aangeboden kurkuma capsules.

De richtlijn voor kurkumapoeder is dat het ongeveer 5 procent curcumine bevat.

Wat betekent dit precies? De milligram specificatie varieert van fabrikant tot fabrikant en heeft soms betrekking op de totale dagelijkse dosis, soms op het gewicht per capsule of – en hier moet je goed op letten – soms op het totale of slechts gedeeltelijke gewichtsaandeel kurkuma-extract per capsule.

Omdat het ingrediënt curcumine vooral belangrijk is voor de biobeschikbaarheid, moet je dus uit de productbeschrijving precies kunnen opmaken hoeveel curcumine er in een capsule zit.

Als echter het werkelijke voordeel van de curcuma capsule verloren gaat door een te laag curcumine gehalte, kan een ander product met een op het eerste gezicht lagere waarde effectiever blijken te zijn.

Wat de dagelijkse inname van de capsules betreft, is het curcumine gehalte erg belangrijk. Daarom moet je letten op een hoog gehalte aan curcumine.

Biobeschikbaarheid

Kurkuma en zijn belangrijke ingrediënt, curcumine, bieden vele mogelijkheden voor gebruik bij een breed scala van gezondheidsproblemen en ziekten.

Zuiver kurkumapoeder zonder piperine heeft weinig effect.

Het gezondheidspotentieel van curcumine wordt echter ernstig beperkt door het probleem van de biologische beschikbaarheid.

Kurkuma in zijn oorspronkelijke vorm – dat wil zeggen gewoon in poedervorm – als specerij of drank innemen heeft weinig zin. Dit komt omdat de curcuminoïden in vet oplosbaar zijn en slechts zeer zwak in het darmkanaal worden opgenomen.

Daardoor wordt de curcumine direct weer uitgescheiden zonder in je bloedbaan te kunnen komen en zo profiteer je uiteindelijk niet van de effecten.

Daarom is het enerzijds bijzonder belangrijk dat je ervoor zorgt dat je kurkuma capsules zwarte peper (ook bioperine of piperine) bevatten, om de biologische beschikbaarheid in je lichaam te verhogen.

Anderzijds kan de toevoeging van verschillende etherische oliën of lecithine ook dienen als koopcriterium om de biologische beschikbaarheid van curcumine in je lichaam te verbeteren en zo het effect van elke inname van een capsule aanzienlijk te verhogen.

Gebruiksfrequentie

Fabrikanten adverteren hun kurkuma capsules met verschillende informatie over de dagelijkse dosis. Je moet je afvragen hoe vaak je gedurende de dag capsules wilt innemen.

Het consumeren van slechts één kurkuma capsule per dag schijnt minder gebruikelijk te zijn. De meeste fabrikanten raden een dosis van twee tot zes capsules aan, verspreid over de dag, als je het volledige effect wilt krijgen.

Zorg er daarom voor dat je, voordat je kurkuma capsules koopt, voldoende weet over de prijs-kwaliteitverhouding en volg ook de rest van onze koopcriteria voor hoogwaardige en redelijk geprijsde kurkuma capsules.

Inhoud per verpakking

De inhoud per verpakking is niet beperkt tot het gewicht op zich, maar hangt vooral af van het aantal capsules per verpakking, de gebruiksfrequentie en het aandeel actieve curcuminoïden.

Zoals in de bovenstaande criteria al beschreven is, speelt de inhoud per verpakking om verschillende redenen een rol. Tenslotte moet je je bewust zijn van de prijsverschillen tussen fabrikanten en merken van kurkuma capsules.

Geschiktheid voor mensen met een allergie/vegans

Zowel mensen met een allergie als mensen die een veganistisch dieet volgen, moeten de producteigenschappen van kurkuma capsules aandachtig lezen.

Als je belangrijke ingrediënten zoals zwarte peper of gelatine wilt vermijden, moet je bijzonder voorzichtig zijn met dit aankoopcriterium.

Het actieve bestanddeel curcumine is van 100% natuurlijke oorsprong. Dit geldt niet altijd voor additieven in het preparaat en in het omhulsel van de capsule. (Foto bron: 123rf.com / thamkc)

Zoals in een van de factoren hierboven vermeld, kun je een allergische reactie op piperine krijgen. Als dit het geval is, kijk dan zeker de precieze ingrediëntenlijst van je gekozen merk kurkuma capsules na.

Verder moet je, als je een zuiver plantaardig dieet of een veganistische levensstijl wilt volgen, letten op de beschrijving van de capsulehulzen in de ingrediëntenlijst. Als het omhulsel van de capsule veganistisch is, heet het “hydroxypropylmethylcellulose”.

Deze capsule is dus niet gemaakt van gelatine en dus niet van dierlijke oorsprong. Als het een veganistisch product is, moet de fabrikant ook een veganistisch goedkeuringszegel op de verpakking gedrukt hebben.

Extra voedingsstoffen

Het omhulsel van kurkuma capsules bevat ofwel alleen kurkumapoeder, een mengsel met zwarte peper of een mengsel van allerlei andere voedingssupplementen.

Voor je gemak volgt hier een lijst van veel voorkomende toegevoegde voedingsstoffen

 • Vitamine C (ascorbinezuur)
 • Vitamine B1 (thiamine)
 • Vitamine B2 (riboflavine)
 • Vitamine B3 (niacine)
 • Vitamine B6 (pyridoxine hydrochloride)
 • Vitamine B7 (biotine)
 • Vitamine B12 (cyanocobalamine)
 • Magnesium

Als je niet zeker bent, kijk dan of je favoriete product ook positief opvalt door de toevoeging van extra vitamines.

Als je echter niet zeker bent van de extra voedingsstoffen in je kurkuma capsules, is het beter om preventief contact op te nemen met je huisarts.

Herkomst van de ingrediënten en plaats van vervaardiging

Last but not least kan de herkomst van de ingrediënten invloed hebben op de kwaliteit van de kurkuma capsules.

Helaas zijn er momenteel geen voorschriften voor de precieze etikettering van de herkomst van de primaire ingrediënten en de daaropvolgende produktie van het produkt, met inbegrip van de verpakking, die hoofdzakelijk elders plaatsvindt.

Als je speciaal let op de herkomst van je kurkuma capsules, kunnen we je helaas alleen maar aanraden persoonlijk contact op te nemen met de fabrikant, want volgens de informatie op diverse websites wordt meestal alleen de plaats van de laatste productiestap vermeld.

Hoewel veel klanten aannemen dat het hele productieproces “made in” het betreffende land is, is dat meestal niet het geval.

Vooral bij voedingssupplementen die je rechtstreeks in je lichaam opneemt, moet je letten op de herkomst van de plantaardige stoffen.

Daarom willen we erop wijzen dat niet alle informatie over kurkuma capsules van fabrikanten en distributeurs waar hoeft te zijn.

Wetenswaardigheden over kurkuma capsules

Dit gedeelte gaat over het beantwoorden van vragen die nog onbeantwoord zijn.

Zo kom je meer te weten over kurkuma en kurkuma capsules en rond je je kennis af.

Kan ik een verkoudheid bestrijden met kurkuma?

Kurkuma is een echte alleskunner en het is dus niet verwonderlijk dat het ook helpt bij verkoudheid.

Er zijn twee voedingsmiddelen die samen met kurkuma als wonderwapens worden beschouwd: Gember en honing.

Je hebt misschien wel eens gehoord van “gouden honing”. Dit is een mengsel van honing (liefst biologische) en kurkuma.

Beide ingrediënten hebben een ontstekingsremmend, antioxidant effect en samen zijn ze bijzonder krachtig.

Kurkuma is een specerij die aan veel gerechten kan worden toegevoegd. (Foto bron: 123rf.com / pinkomelet)

Honing wordt gezegd dat het meer helpt dan een antibioticum bij een chronische sinusinfectie. 100 gram langzaam geroerd met een theelepel kurkuma kan de ontluikende verkoudheid in de kiem smoren.

Maar als je galproblemen hebt, moet je van dit mengsel afblijven. Vraag het bij twijfel aan je arts.
Helpt

kurkuma bij puistjes en huidproblemen?

In de Ayurvedische geneeskunde van India wordt het kruid al lang gewaardeerd om zijn huidreinigende werking.

Het kan als masker gebruikt worden, maar is ook inwendig werkzaam bij huidproblemen door zijn antimicrobiële eigenschappen. Bovendien stimuleert het de vorming van collageen en gaat zo rimpels tegen.

Of je nu gewoon kurkuma met water mengt of een masker van kurkuma en honing maakt, je moet het altijd goed afwassen met water of een waslotion nadat je het op de huid hebt aangebracht.

De combinatie van kurkuma en kokosolie, die laurinezuur bevat, is uiterst effectief. Het bestrijdt huidbacteriën die verantwoordelijk zijn voor ontstekingsacne. De maskers moeten altijd minstens tien minuten blijven zitten.

Kan kurkuma tanden witter maken?

Het is misschien moeilijk te geloven, maar kurkuma, dat geel kleurt, kan je tanden witter maken.

Wist je dat kurkuma je tanden witter kan maken?

Kurkumapoeder gemengd met kokosolie maakt een pasta waarmee je je tanden grondig poetst en die je daarna ongeveer 3-5 minuten laat intrekken. Daarna moet je weer poetsen met je gewone tandpasta.

Deze natuurlijke methode om tanden witter te maken is een goed alternatief voor chemische producten. De borstelharen van je tandenborstel blijven echter voor altijd geel verkleuren.

Je kunt ervoor kiezen om rond te kopen op een stukje van de wortel of een pasta te maken van het poeder en kokosolie, die je dan met je tandenborstel aanbrengt.

Laat het mengsel een paar minuten inwerken, spoel dan je mond en poets tenslotte je tanden met gewone tandpasta. Als je het blekende effect nog meer wilt versterken, voeg dan wat zwarte peper toe.

Kurkuma in de mond heeft nog een voordeel: de antibacteriële werking is een geweldige profylaxe voor de tanden.

Bovendien kan een kurkumapasta (gemengd met water) helpen tegen zwelling van het tandvlees, als het op de aangedane plek wordt aangebracht en daar een paar minuten wordt gelaten.

Hoe kan ik zelf kurkuma capsules maken?

Je kunt ook zelf kurkuma capsules maken. Alles wat je nodig hebt zijn:

 • Kurkuma poeder
 • Voeg zo nodig zwarte peper of andere extra poeders toe
 • Capsulevuller
 • Lege capsulehulzen

Dan moet het kurkuma- en peperpoeder in een verhouding van 9:1 staan. Dan kun je de capsules met behulp van het apparaatje eenvoudig vullen en dichtdrukken. Klaar! Zelf capsules maken is een heel goedkoop alternatief, want de grondstoffen zijn goedkoper dan het product.

Wat moet ik nog meer weten over het innemen van kurkuma?

 • Kurkuma en zijn belangrijkste werkzame bestanddeel curcumine zijn slecht oplosbaar in water. Daarom moet je kurkuma altijd samen met olie innemen (bijvoorbeeld een theelepel lijnzaadolie).
 • Overmatige blootstelling aan hitte kan de belangrijke voedingsstoffen van de kurkuma wortel vernietigen.
 • Kurkuma is als veilig geclassificeerd en heeft geen tot slechts geringe bijwerkingen, zelfs bij inname in hoge doses (bijvoorbeeld acht gram per dag).
 • Er zijn nu aanwijzingen dat kurkuma zelfs tegen AIDS zou kunnen helpen. Wetenschappelijke studies hierover zijn echter nog in een vroeg stadium.
 • Als je kurkuma therapeutisch gebruikt, moet je dagelijks minstens ½ – 1 theelepel kurkuma innemen.
 • De smaak van zowel verse kurkuma knol als in poedervorm neemt af na langere bewaartijd. Daarom moet je kurkuma in kleine hoeveelheden kopen als je kurkumaproducten in je dieet wilt integreren.

Hoe kunnen kurkuma vlekken verwijderd worden?

Kurkuma capsules zijn praktisch. Zo kun je kurkuma innemen zonder het risico te lopen vlekken te krijgen – want die zijn erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen.

Het is niet voor niets dat kurkuma ook als kleurstof gebruikt wordt. Bij het verwijderen van kurkuma vlekken geldt: hoe sneller hoe beter.

Eerst en vooral moet je weten dat kurkuma reageert met alkalische dingen. Zeep is daarom een slechte keuze om te reinigen, want dan wordt de vlek rood.

Curcumine is echter in alcohol oplosbaar, wat ons naar de geest brengt. Doordrenk een doek hiermee en dep de kurkuma vlek.

Je zou het hiermee van kleren moeten kunnen verwijderen. Doe dan de kleren in de wasmachine.

Voor witte kleren kun je ook waterstofperoxide proberen. Maar, net als met glycerine, test eerst een onopvallende plek om te zien of de stof geschikt is.

Als je helemaal geen chemicaliën wilt gebruiken, gebruik dan de kracht van de zon, want die kan de kurkumavlek vervagen.

Is de werking van kurkuma en kurkuma capsules wetenschappelijk bewezen?

Ja, de werking van kurkuma en de curcumine die het bevat is in zo’n 5.000 wetenschappelijke studies en publicaties bewezen als een veelzijdig geneesmiddel.

Zo heeft de WHO de werkzaamheid van kurkuma erkend en bevestigt een effect bij de behandeling van spijsverteringsstoornissen en maagklachten, misselijkheid, verlies van eetlust, ontstekingen en een opgeblazen gevoel. (9)

Bovendien zijn kurkuma capsules ideaal om je gezondheid op peil te houden en ook een aanvullende optie bij de behandeling van ziekten als kanker, Alzheimer, artritis, hoge bloedsuiker, longziekten of gal- en leverklachten.

(Beeldbron: 123rf.com / Thanthima Limsakul)

Referenties (12)

1. Appendino G, Belcaro G, Cornelli U et al. Potential role of curcumin phytosome (Meriva) in controlling the evolution of diabetic microangiopathy. A pilot study. Panminerva Med. 2011 Sep;53(3 Suppl 1):43-9.
Bron

2. Yuan HY, Kuang SY, Zheng X et al. Curcumin inhibits cellular cholesterol accumulation by regulating SREBP-1/caveolin-1 signaling pathway in vascular smooth muscle cells. Acta Pharmacol Sin. 2008 May;29(5):555-63.
Bron

3. Kok-Yong Chin. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther. 2016; 10: 3029–3042.
Bron

4. Panahi Y, Alishiri GH, Parvin S, Sahebkar A. Mitigation of Systemic Oxidative Stress by Curcuminoids in Osteoarthritis: Results of a Randomized Controlled Trial. J Diet Suppl. 2016;13(2):209-20.
Bron

5. Khajehdehi P, Zanjaninejad B, Aflaki E, Nazarinia M, Azad F, Malekmakan L, Dehghanzadeh GR. Oral supplementation of turmeric decreases proteinuria, hematuria, and systolic blood pressure in patients suffering from relapsing or refractory lupus nephritis: a randomized and placebo-controlled study. J Ren Nutr. 2012 Jan;22(1):50-7.
Bron

6. Kanai M, Imaizumi A, Otsuka Y et al. Dose-escalation and pharmacokinetic study of nanoparticle curcumin, a potential anticancer agent with improved bioavailability, in healthy human volunteers. Cancer Chemother Pharmacol. 2012 Jan;69(1):65-70.
Bron

7. Nozomi Hishikawa, Yoriko Takahashi, Yoshinobu Amakusa, Yuhei Tanno, Yoshitake Tuji, Hisayoshi Niwa, Nobuyuki Murakami, U. K. Krishna. Effects of turmeric on Alzheimer's disease with behavioral and psychological symptoms of dementia. Ayu. 2012 Oct-Dec; 33(4): 499–504.
Bron

8. Gary W.Small, PrabhaSiddarth, ZhaopingLi et al. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. The American Journal of Geriatric Psychiatry. March 2018. Volume 26, Issue 3, Pages 266-277.
Bron

9. Kednapa Thavorn, Muhammad M Mamdani, Sharon E Straus. Efficacy of turmeric in the treatment of digestive disorders: a systematic review and meta-analysis protocol. Syst Rev. 2014; 3: 71.
Bron

10. F. Di Pierro, A. Bressan, D. Ranaldi, G. Rapacioli, L. Giacomelli, A. Bertuccioli. Potential role of bioavailable curcumin in weight loss and omental adipose tissue decrease: preliminary data of a randomized, controlled trial in overweight people with metabolic syndrome. Preliminary study. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2015; 19 (21): 4195-4202.
Bron

11. Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25.
Bron

12. Qureshi M, Al-Suhaimi EA, Wahid F, Shehzad O, Shehzad A. Therapeutic potential of curcumin for multiple sclerosis. Neurol Sci. 2018 Feb;39(2):207-214.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Appendino G, Belcaro G, Cornelli U et al. Potential role of curcumin phytosome (Meriva) in controlling the evolution of diabetic microangiopathy. A pilot study. Panminerva Med. 2011 Sep;53(3 Suppl 1):43-9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Yuan HY, Kuang SY, Zheng X et al. Curcumin inhibits cellular cholesterol accumulation by regulating SREBP-1/caveolin-1 signaling pathway in vascular smooth muscle cells. Acta Pharmacol Sin. 2008 May;29(5):555-63.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kok-Yong Chin. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther. 2016; 10: 3029–3042.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Panahi Y, Alishiri GH, Parvin S, Sahebkar A. Mitigation of Systemic Oxidative Stress by Curcuminoids in Osteoarthritis: Results of a Randomized Controlled Trial. J Diet Suppl. 2016;13(2):209-20.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Khajehdehi P, Zanjaninejad B, Aflaki E, Nazarinia M, Azad F, Malekmakan L, Dehghanzadeh GR. Oral supplementation of turmeric decreases proteinuria, hematuria, and systolic blood pressure in patients suffering from relapsing or refractory lupus nephritis: a randomized and placebo-controlled study. J Ren Nutr. 2012 Jan;22(1):50-7.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kanai M, Imaizumi A, Otsuka Y et al. Dose-escalation and pharmacokinetic study of nanoparticle curcumin, a potential anticancer agent with improved bioavailability, in healthy human volunteers. Cancer Chemother Pharmacol. 2012 Jan;69(1):65-70.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Nozomi Hishikawa, Yoriko Takahashi, Yoshinobu Amakusa, Yuhei Tanno, Yoshitake Tuji, Hisayoshi Niwa, Nobuyuki Murakami, U. K. Krishna. Effects of turmeric on Alzheimer's disease with behavioral and psychological symptoms of dementia. Ayu. 2012 Oct-Dec; 33(4): 499–504.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gary W.Small, PrabhaSiddarth, ZhaopingLi et al. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. The American Journal of Geriatric Psychiatry. March 2018. Volume 26, Issue 3, Pages 266-277.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kednapa Thavorn, Muhammad M Mamdani, Sharon E Straus. Efficacy of turmeric in the treatment of digestive disorders: a systematic review and meta-analysis protocol. Syst Rev. 2014; 3: 71.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
F. Di Pierro, A. Bressan, D. Ranaldi, G. Rapacioli, L. Giacomelli, A. Bertuccioli. Potential role of bioavailable curcumin in weight loss and omental adipose tissue decrease: preliminary data of a randomized, controlled trial in overweight people with metabolic syndrome. Preliminary study. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2015; 19 (21): 4195-4202.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Qureshi M, Al-Suhaimi EA, Wahid F, Shehzad O, Shehzad A. Therapeutic potential of curcumin for multiple sclerosis. Neurol Sci. 2018 Feb;39(2):207-214.
Ga naar bron
Recensies