Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

35Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Als je aan de kokosnoot denkt, denk je waarschijnlijk aan een vakantie-omgeving met een strand, maar deze vrucht levert ook een waardevolle olie die steeds populairder wordt in Duitse huishoudens. Om je een overzicht te geven of het iets voor je is en, zo ja, welk product je moet kiezen, vind je hieronder een korte gids, die ook aanbevelingen bevat.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Kokosolie kan oliën en vetten vervangen en is goed om mee te koken en te bakken vanwege zijn hittebestendigheid.
  • Er zijn twee verschillende soorten kokosolie, die verschillen in productie en kwaliteit.
  • Kokosolie kan zowel in de keuken als in de cosmetica of voor de gezondheid gebruikt worden.

Kokosolie: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kokosoliën

Opdat je perfect voorbereid bent voor je de olie koopt, hebben we een paar criteria op een rijtje gezet waar je op moet letten voor je koopt en waarmee je verschillende producten kunt vergelijken.

In het volgende zullen we de betekenis van de afzonderlijke aankoopcriteria kort toelichten:

Productieproces

Er kunnen verschillende methoden gebruikt worden om kokosolie te produceren, wat ook de kwaliteit en de soort olie bepaalt.
Na het oogsten wordt de noot grondig gewassen en gespleten, waardoor het vruchtvlees van de dop gescheiden en geplet kan worden.

Bij het verdere proces kan onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten olie, omdat bijvoorbeeld vierge kokosolie verkregen wordt via een zacht fabricageproces, waarbij een verder onderscheid gemaakt wordt tussen twee methoden: De natte en droge methode

Geur

Je herkent een kokosolie van hoge kwaliteit aan het lichte, frisse kokosaroma. Producten die geurloos zijn of te sterk naar kokos ruiken zijn meestal chemisch behandelde oliën.

Informeer je dus beslist vóór je koopt, want de geur staat meestal in de productbeschrijving of je kunt recensies raadplegen.

Smaak

Een goede kokosolie moet licht zoet en fruitig smaken, want chemisch behandelde en geraffineerde kokosoliën zijn smaakloos en reukloos.

Natuurlijk is het moeilijk om de olie vooraf te proeven, dus moet je afgaan op recensies of aanbevelingen van het internet.

Staat

De meeste kokosolie is aanvankelijk vast door het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren, maar in deze toestand wordt het eerder kokosvet genoemd.

De vloeibaarmaking van de olie vindt plaats bij een temperatuur van ongeveer 23°C.

Kleur

Kokosolie is in vaste toestand sneeuwwit en licht kristallijn, terwijl ze in vloeibare toestand doorzichtig is. Als de olie tijdens de productie aan te veel hitte werd blootgesteld of verontreinigd was, heeft ze een gelige of bruinachtige tint.

Gids: Veel gestelde vragen over kokosolie uitvoerig beantwoord

Om vragen van jouw kant te voorkomen, hebben we de meest gestelde hier al beantwoord. Als je echter vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Waarvoor kan kokosolie in de keuken gebruikt worden?

Omdat kokosolie hittebestendig is, kun je er zowel mee koken als bakken, braden en frituren.

In feite kan elke conventionele olie of vet door kokosolie vervangen worden, hoeveel je gebruikt hangt af van je persoonlijke smaak, al raden we je aan niet te veel te gebruiken.

kokosöl-test

In de keuken kan kokosolie op vele manieren gebruikt worden en is het een alternatief voor veel dingen. (Jason Briscoe / Unsplash)

Voor bakken kun je de kokos het beste in geharde toestand gebruiken, want het kan gebruikt worden als vervanger voor boter of margarine en geeft een heel lichte kokossmaak aan baksels.

Als je kokosolie in vloeibare vorm koopt, kun je een lichte kokossmaak aan je koffie of thee geven door er een beetje van de olie door te roeren.

Welk effect heeft kokosolie?

Door het hoge gehalte aan middellange-keten vetzuren en laurinezuur is kokosolie een echt alleskunner, want het heeft niet alleen een positief effect op ons organisme, maar zorgt ook voor een uitwendig gevoel van welzijn.

Kokosolie kan je zelfs helpen afvallen, want in tegenstelling tot vetzuren met een lange keten, worden die in de olie niet omgezet in vetophopingen, maar in energie en ketonen.

Als je een huisdier hebt, kun je hier ook baat hebben bij kokosolie, want het werkt als ongediertebestrijder tegen teken en vlooien als je ze er licht mee behandelt.

Hoe verschillen de natte en droge produktiemethoden?

Bij de natte methode wordt kokosmelk uit het vruchtvlees van verse kokosnoten geperst en daarna wordt de olie van de melk gescheiden. Dit gebeurt in vier gangbare technieken, de fermentatietechniek, door middel van het enzymatische proces, de kooktechniek en de centrifugetechniek.

Bij de droge methode wordt de olie direct na de oogst uit de verse, gedroogde kokosnoten geperst, zonder dat er warmte wordt toegevoegd. De olie hoeft dan alleen nog maar gefilterd en gebotteld te worden.

Wat kost kokosolie?

Door de verschillende kwaliteitsniveaus kunnen ook de prijzen van kokosolie sterk variëren. Om je een kort overzicht te geven van welk product je voor welke prijs kunt krijgen, hebben we hieronder een overzicht gegeven in de vorm van een tabel:

Prijsklasse Beschikbare producten (100 ml)
Laaggeprijsd (vanaf 0.69€) Geraffineerde kokosolie
Middelgeprijsd (1.00-6.00€) Biologische kwaliteit
Hooggeprijsd (vanaf 7.00€) Beste kwaliteit

Waar moet ik op letten als ik kokosolie gebruik?

Je hoeft niet veel aandacht te besteden aan het gebruik van kokosolie op welk gebied dan ook, want het kan in de keuken op dezelfde manier gebruikt worden als andere oliën en vetten, het enige belangrijke is het op de juiste manier bewaren van het product.

Je moet ervoor zorgen dat de olie goed afgesloten en op een droge plaats beschermd tegen licht bij kamertemperatuur bewaard wordt. Dit geeft je een houdbaarheid van twee tot drie jaar als het ongeopend is.

Conclusie

Om de juiste kokosolie voor je behoeften te vinden, moet je je vóór je aankoop heel goed informeren en duidelijk zijn over je behoeften.

Je vindt vast en zeker de optimale olie die aan al je eisen voldoet en garandeert. Belangrijke punten om te overwegen alvorens te kopen zijn de kwaliteit en de fabricage van het produkt.

(Omslagfoto: pixabay / moho01)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies