Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

45Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Je hebt gemerkt dat je een kaliumtekort hebt en hebt een kaliumpreparaat aanbevolen gekregen, maar je weet nog niet zeker of het wel het juiste voor je is? In onze kalium test leer je niet alleen over de verschillende preparaten, maar ook over de werking en de wetenschappelijke achtergrond van kalium. We laten je ook de criteria zien voor het kopen van kaliumsupplementen. Aan het eind van het artikel kun je met een gerust geweten beslissen wat voor jou het beste is.

We zijn blij dat je je weg gevonden hebt naar onze grote kaliumtest 2023. We geven je alle informatie over kalium die je nodig hebt. Je leert niet alleen welke voedingsmiddelen kalium bevatten, maar ook hoe kalium in het lichaam werkt.

De belangrijkste feiten in een notendop

 • Wat kalium betreft, is het heel belangrijk na te gaan of er werkelijk een kaliumtekort in het bloed is. Een onjuiste inname van kalium kan snel leiden tot een kaliumoverschot en dat is erg gevaarlijk voor het lichaam.
 • Bij een kaliumtekort kan een grote hoeveelheid kalium in bepaalde voedingsmiddelen ingenomen worden, maar als dat niet genoeg is, moeten kaliumsupplementen genomen worden, want kalium is essentieel om te overleven.
 • Kalium kun je overal en in verschillende variaties kopen. Er worden tabletten, korrels, poeder en capsules met kalium aangeboden en alle vier de producten hebben hun voor- en nadelen. Met granulaat heb je een bakje nodig om het op te lossen en water of sap.

Beste kalium: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kalium koopt

Om je uitgebreide informatie te geven over kalium en de wetenschappelijke kant van kalium, hebben we hieronder alle belangrijke informatie op een rijtje gezet.

Kalium-1

Kaliumsupplementen in tabletvorm zijn vooral praktisch als je vaak onderweg bent en de voorkeur geeft aan een eenvoudige inname. Je hoeft alleen maar iets bij je te hebben om te drinken. (Image source: unsplash.com / james coleman)

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal in het lichaam en is essentieel voor het leven. Het is een van de belangrijkste elektrolyten van het lichaam en het meeste kalium wordt in de cellen gevonden. Het bulk-element bestaat als een in water oplosbaar kation en is van cruciaal belang voor de werking van alle cellen.

De kaliumverdeling wordt gereguleerd door hormonen zoals insuline, magnesium en de pH waarde in het bloed. Om de cellen en zenuwen in het menselijk lichaam goed te laten functioneren, hebben we kalium nodig. Hoewel kalium in veel voedingsmiddelen voorkomt, kan een kaliumtekort door verschillende oorzaken ontstaan. In zulke gevallen moeten kaliumsupplementen genomen worden, want een kaliumtekort kan veel negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid (1, 3, 5).

Hoe werkt kalium?

Samen met natrium regelt kalium de vochtbalans in het lichaam. Maar kalium is niet alleen verantwoordelijk voor dit, maar ook voor veel andere vitale taken(2, 3)

 • Beïnvloedt het elektrolyten- en zuur-base evenwicht
 • Regelt stofwisselingsprocessen zoals celdeling, celgroei en energiemetabolisme
 • zendt zenuwsignalen door
 • geeft hormonen vrij
 • betrokken bij de spierfunctie
 • reguleert de bloeddruk
 • betrokken als cofactor van enzymen bij de vorming van eiwit en glycogeen

Wanneer en voor wie is een kaliumsupplement nuttig?

Kaliumsupplementen zijn nuttig als er een tekort in het lichaam is. Het is echter belangrijk de inname met een arts te bespreken, want te veel kalium in het lichaam kan negatieve gevolgen hebben. Een verlaagd kaliumgehalte in het bloed wordt ook wel hypokaliëmie genoemd. Hyperkaliëmie, daarentegen, is een teveel aan kalium en is vrij zeldzaam bij gezonde mensen(1, 4).

Kalium-2

Voedingssupplementen moet je nooit zomaar innemen, vooral kalium moet je alleen aanvullend innemen als daar behoefte aan is. Bovendien is het altijd een goed idee een arts te raadplegen. (Image source: 123rf.com / Piyaprakongsri )

Hoe kan een kaliumtekort herkend worden?

Tekenen van kaliumtekort

Er zijn veel tekenen van een verlaagd kaliumgehalte in het bloed. Mogelijke tekenen van een kaliumtekort in het lichaam zijn o.a.(3, 4)

 • Spierzwakte
 • Hartritmestoornissen (tachycardie)
 • Verlamming
 • verhoogde uitscheiding van urine
 • Vermoeidheid, hoofdpijn
 • Problemen met de bloedsomloop en duizeligheid
 • verhoogde bloeddruk
 • Hartgeleidingsstoornissen
 • Nierdysfunctie

Veel tekenen van kaliumtekort kunnen ook iets anders betekenen, dus het is altijd een goed idee om een bloedonderzoek te laten doen als aan kaliumtekort gedacht wordt.

Redenen voor kaliumtekort

Omdat veel voedingsmiddelen kalium bevatten, komt een tekort aan kalium via de voeding zelden voor. Meestal wordt een kaliumtekort veroorzaakt door braken, laxeermiddelen, het slikken van diuretische medicijnen of chronische diarree. Hyperfunctie van de bijnieren en langdurige ondervoeding kunnen ook een kaliumtekort veroorzaken(5, 6).

Aanbevolen kalium inname

Er zijn ook aanbevelingen voor de dagelijkse inname van kalium(2, 3):

leeftijd kalium in mg/dag
zuigelingen tot 4 maanden 600mg/dag
zuigelingen 4-12 maanden 600mg/dag
kinderen 1-4 jaar 1100mg/dag
kinderen 4-7 jaar 1300mg/dag
kinderen 7-10 jaar 2000mg/dag
Kinderen 10-13 jaar 2900mg/dag
Adolescenten 13-15 jaar 3600mg/dag
Adolescenten en volwassenen 15 jaar en ouder 4000mg/dag
Zwanger 4000mg/dag
Borstvoeding 4400mg/dag

Volwassenen, die vanwege een bepaalde ziekte een kaliumarm dieet moeten volgen, moeten hun kaliuminname verlagen tot minder dan 2g per dag. Tips om het kaliumgehalte van voedingsmiddelen te verlagen vind je hieronder.

Wanneer mogen kaliumsupplementen niet genomen worden?

Voordat je kaliumsupplementen inneemt, moet je je ervan vergewissen dat je geen hoge kaliumspiegel in je bloed hebt, overgevoeligheid voor de ingrediënten van de supplementen, vochttekort, verminderde nierfunctie, bijnierinsufficiëntie of spierziekte(3).

Tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding kan zo nodig zonder risico extra kalium ingenomen worden. Bij sommige patiënten is kalium ondanks de bovenstaande redenen toch nodig, maar deze inname moet met de arts besproken worden om geen risico’s te lopen.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van kalium?

Te veel kalium in het lichaam is gevaarlijk. Je moet dus oppassen dat je niet te veel kalium binnenkrijgt. In de regel wordt voldoende kalium in de voeding opgenomen als de nierfunctie intact is.

Een kaliumtekort kan nog steeds voorkomen. Als je kaliumsupplementen wilt nemen, moet je voorzichtig zijn, want er kunnen in korte tijd zeer grote hoeveelheden kalium ingenomen worden. Daarom moet je altijd je arts raadplegen voordat je kaliumsupplementen neemt.

Kalium overbelasting kan leiden tot darmobstructie, spierzwakte en verlamming, longfalen en hartritmestoornissen. Gevolgen van een overdosis kalium zijn bovendien misselijkheid en braken, algehele zwakte, spiertrekkingen en verlammingen, verwardheid en hallucinatie, toegenomen urineren en stoornissen in de hartfunctie(1, 4).

Wat zijn de alternatieven voor kalium?

Kalium komt in veel voedingsmiddelen voor, dus een verandering in dieet kan een mild kaliumtekort meestal verhelpen en voorkomen.

Aan de dagelijkse behoefte kan echter niet alleen voldaan worden via voedsel, maar ook via dranken met een hoog kaliumgehalte. Je kunt bijvoorbeeld minstens 1,5-2 liter water per dag drinken, en kruidenthee en spritzers op basis van vruchten- of groentesap zijn ook goede manieren om in je behoefte te voorzien (5).

Bovendien moet aandacht besteed worden aan de bereiding van voedsel. Als groenten bijvoorbeeld niet rauw gegeten worden, moet een zachte kookmethode gebruikt worden en moet bij het koken zo weinig mogelijk water toegevoegd worden. Bij het koken wordt een groot deel van het kalium uit het voedsel overgebracht op het water en dat wordt meestal weggegoten (3, 6).

Kaliumrijke voedingsmiddelen staan weer opgesomd aan het eind van het artikel.

Kalium-3

Als je per dag voldoende water drinkt, heb je al veel goeds gedaan voor je kaliumhuishouding. Daarom moet je elke dag minstens 1,5 liter water drinken. (Image source: pixabay.com / stevepb)

Besluit: Welke soorten kalium zijn er en welke is geschikt voor jou?

Potassium wordt in verschillende soorten verkocht. In principe kan kalium in deze twee soorten verdeeld worden

 • Kalium voor directe inname (capsule, tablet)
 • Kalium om op te lossen (korrels, poeder)

De variant om op te lossen kan niet alleen in water opgelost worden, maar ook in sapspritzers en mineraalwater, zodat je het innemen smakelijker kunt maken. We zullen je de voordelen en nadelen van elke variant laten zien in de volgende paragrafen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het direct innemen van kalium?

Kaliumpreparaten kunnen ingenomen worden als tabletten en capsules. Deze zijn meestal hoog gedoseerd, dus het is belangrijk op de aanbevolen inname te letten. Natuurlijk zijn er ook voordelen en nadelen aan deze preparaten.

Voordelen
 • Ook gemakkelijk voor onderweg
 • losse tabletten kunnen overal ingenomen worden
 • de capsules en tabletten zijn al geportioneerd, dus je kunt niet veel fout doen bij het innemen
Nadelen
 • Mogelijk onaangenaam gevoel bij het doorslikken van de tablet (afhankelijk van het individu)
 • Individueel doseren wat moeilijk

Wat is kalium om op te lossen en wat zijn de voor- en nadelen?

Opgelost kalium is verkrijgbaar als korrels en poeder. Korrels bestaan meestal uit poederdeeltjes die met bindmiddelen aan elkaar gekit zijn, terwijl zuiver poeder een fijngemalen vaste stof is en meestal additieven zoals smaakversterkers bevat. Deze twee vormen van oplossen in een vloeistof hebben ook voordelen en nadelen (6).

Voordelen
 • Ontspannen in te nemen, want er hoeven geen capsules te worden doorgeslikt
 • Kan met verschillende vloeistoffen worden opgelost en is daardoor lekkerder
 • Individuele hoeveelheid kan worden geportioneerd vanwege het poeder
Nadelen
 • Er moet een bakje voorhanden zijn om de korrels of het poeder in op te lossen, dus niet zo gemakkelijk mee te nemen voor onderweg
 • De smaak kan onaangenaam zijn

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kaliumsupplementen te vergelijken en te evalueren

Tegenwoordig zijn er talloze voedingssupplementen en ook voor kalium kun je heel wat aanbiedingen vinden. Daarom moet je bij het kopen van kalium op verschillende dingen letten:

Dosering

De dosering hangt af van het individuele preparaat, dus kan hier geen algemene informatie gegeven worden. Je kunt het beste de aanvullende informatie op je product lezen. Als je geen informatie vindt, vraag dan gewoon een arts.

Supply

Kalium supplementen worden verkocht in verschillende maten en hoeveelheden. Als je nog nooit kalium als voedingssupplement hebt genomen en niet zeker weet hoe lang je kalium wilt innemen, kun je een kleiner formaat overwegen.

Als je een voorgeschiedenis hebt van kaliumtekort of een medische aandoening hebt die kaliumtekort veroorzaakt, kun je natuurlijk een grote hoeveelheid kopen.

Bijwerkingen

Zorg ervoor dat je niet overgevoelig bent voor een van de ingrediënten in het product en dat het product hoog gedoseerd is. Als het product hoog gedoseerd is, kan er in korte tijd veel kalium in je lichaam terechtkomen en dat is alleen gezond als je een kaliumtekort hebt. Zorg er anders gewoon voor dat er geen overtollig kalium in je lichaam is.

Kwaliteit

In principe moet je in alle producten naar hoge kwaliteit zoeken. Er zijn nu zo veel verschillende voedingssupplementen van verschillende leveranciers, die niet allemaal noodzakelijk producten van hoge kwaliteit bieden. Het beste kun je op zoek gaan naar de certificaten van de fabrikant of op het internet meer te weten komen over de leverancier van het product.

Bij het kopen van kaliumsupplementen moet je goed zoeken en, indien nodig, natuurlijke en biologische producten kiezen.

Wijze van toediening

De wijze van toediening hangt af van het betreffende preparaat. Als je de voorkeur geeft aan tabletten of capsules en je tablet ook onderweg wilt innemen, kies je deze soort kalium. Als je echter de voorkeur geeft aan een oplossend product, zijn er ook poeders en korrels om op te lossen.

Welk combinatiesupplement

Omdat er talloze voedingssupplementen op de markt zijn, zijn er natuurlijk ook combinatiesupplementen die niet alleen kalium maar ook andere additieven bevatten. Daarom moet je bij het kopen letten op welke ingrediënten er in het product zitten en of je die misschien niet verdraagt.

Doktor WeiglArzt und Schmerzforscher
De video’s van de arts Dr. Weigl behandelen alle onderwerpen die met geneeskunde en gezondheid te maken hebben. Dr. Weigl’s kanaal is medisch en wetenschappelijk gebaseerd op studies en feiten. Dr. Weigl geeft ook een video over kalium.

Dr. Weigl zegt dat een teveel aan kalium in principe niet zo vaak voorkomt, omdat bij een intacte nier te veel opgenomen kalium via de urine wordt uitgescheiden. Kaliumsupplementen moeten echter alleen in overleg met een arts genomen worden, want een teveel aan kalium uit hooggedoseerde tabletten kan snel negatieve gevolgen hebben. Als tip raadt Dr. Weigl aan eerst het dieet te veranderen. (Bron: https://www.youtube.de/)

Wetenswaardigheden over kalium

Hoe, wanneer en hoelang kun je het beste kaliumsupplementen innemen?

Hoe neem ik kaliumsupplementen in?

Er zijn verschillende manieren om kaliumsupplementen in te nemen, afhankelijk van het product dat je kiest. Tabletten of capsules worden gewoon met wat vloeistof ingenomen. Korrels en poeders moeten eerst in vloeistof opgelost worden. Water- en sapbespuiters zijn hier heel geschikt voor.

Wanneer moet ik kaliumsupplementen nemen?

Kaliumsupplementen kun je het beste bij een maaltijd innemen. De hoeveelheid tabletten of poeder vind je op het betreffende product; er is geen algemene informatie over.

Hoe lang moet ik kaliumsupplementen innemen?

Kaliumsupplementen moeten alleen ingenomen worden tot je bloedkaliumspiegel weer voldoende is. Daarom moet je, terwijl je kaliumsupplementen neemt, regelmatig je bloedkalium door je arts laten controleren.

Wat is de houdbaarheid van kaliumsupplementen?

Kaliumsupplementen zijn minstens een maand houdbaar als je ze op een koele, droge plaats bewaart. Je kunt ze het beste in een luchtdicht bakje bewaren. Maar de minimale houdbaarheid staat op de meeste verpakkingen aangegeven.

Wist je dat landbouwmeststoffen kaliumchloride bevatten?

Belangrijk kalium gaat verloren tijdens het oogsten, daarom wordt kaliumchloride gebruikt als meststof in de industriële landbouw. Kalium heeft verschillende effecten op planten. In de bladcellen verhoogt kalium de druk van het celsap en dit leidt tot celstrekking en groei van de bladoppervlakte.

In welke voedingsmiddelen komt kalium van nature voor?

Kalium komt in heel veel voedingsmiddelen voor, dus een tekort aan kalium in het lichaam komt zelden voor. Bij de bereiding van voedsel moet je erop letten dat je weinig keukenzout en weinig water gebruikt, want daarbij gaat kalium verloren. Bij voedingsmiddelen die erg rijk zijn aan kalium, maakt dit echter niet veel verschil. (3, 6)

Voedingsmiddelen rijk aan kalium zijn:

 • Diverse vruchten en groenten (bananen, abrikozen, wortelen, koolrabi, avocado, tomaten, kiwi’s, krenten, spinazie, pompoen, radijs, aubergines, paddestoelen, venkel, broccoli, maïs)
 • in geconcentreerde vorm is het kaliumgehalte hoger (tomatenpuree, gedroogde vruchten)
 • Aardappelen
 • Peulvruchten
 • Noten, zaden
 • Donkere chocolade
 • Meel (spelt, rogge, boekweit volkorenmeel)
 • Melk, yoghurt

Gedroogde cantharellen dekken 110% van de dagelijkse behoefte aan kalium en tarwezemelen en gedroogde abrikozen leveren ook al 35% van de dagelijkse behoefte aan kalium. Gedroogde tomaten, spinazie, venkel en bananen moet je ook eten als je een kaliumtekort hebt.

Beeldbron: ????????? ?????????/ 123rf.com

Referenties (6)

1. Informationen zu Hyperkaliämie.
Bron

2. Wie Kalium zu unterschiedlichen Funktionen des Körpers wie zum Beispiel das Herz steht und in welchen Lebensmitteln Kalium enthalten ist.
Bron

3. Was ist Kalium und wofür braucht der Körper Kalium. Wichtige Lebensmittel mit hohem Kaliumgehalt und Informationen zu Niere im Zusammenhang mit Kalium.
Bron

4. Hyperkaliämie und Hypokaliämie.
Bron

5. Die Zusammensetzung von Kalium und allgemeines über Hyperkaliämie.
Bron

6. Kaliumreiche Ernährung
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Hyperkalemia - causes, diagnostic evaluation and treatment
Informationen zu Hyperkaliämie.
Ga naar bron
Potassium and Health
Wie Kalium zu unterschiedlichen Funktionen des Körpers wie zum Beispiel das Herz steht und in welchen Lebensmitteln Kalium enthalten ist.
Ga naar bron
Potassium
Was ist Kalium und wofür braucht der Körper Kalium. Wichtige Lebensmittel mit hohem Kaliumgehalt und Informationen zu Niere im Zusammenhang mit Kalium.
Ga naar bron
Hypokalemia
Hyperkaliämie und Hypokaliämie.
Ga naar bron
Potassium: From Physiology to Clinical Implications
Die Zusammensetzung von Kalium und allgemeines über Hyperkaliämie.
Ga naar bron
Beneficial effects of potassium on human health
Kaliumreiche Ernährung
Ga naar bron
Recensies