Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

27Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Johannesbroodpitmeel test2023. Hier presenteren we alle johannesbroodpitmeel die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste johannesbroodpitmeel voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je johannesbroodpitmeel wilt kopen.

Belangrijk om te weten

  • Johannesbroodpitmeel wordt gemaakt van de zaden van de Johannesbroodboom en wordt o.a. gebruikt als bindmiddel en koffie- en cacaovervanger.
  • Het is bekend onder de namen johannesbroodmeel of johannesbroodpoeder, onder andere.
  • In bewerkte voedingsmiddelen en ook in cosmetica en drogisterij-artikelen wordt johannesbroodpitmeel als ingrediënt geëtiketteerd met het nummer E410.

Beste johannesbroodpitmeel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je johannesbroodpitmeel koopt

Wat is johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel is een natuurlijk verdikkingsmiddel en bindmiddel dat gewonnen wordt uit de zaden van de Johannesbroodboom.

Het heeft de eigenschap op te lossen in heet water en op te zwellen in koud water, daarom wordt het bijzonder vaak gebruikt als geleermiddelvervanger en stabilisator in de voedingsmiddelenindustrie. Kernelmeel kun je in ingrediëntenlijsten vinden onder de naam “E410”.

Voordelen
  • Veganistisch en glutenvrij
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Veelzijdig
Nadelen
  • Hoeveelheden moeten omgerekend worden
  • Extra inspanning bij koken en bakken
  • Niet overal verkrijgbaar

Voor wie is johannesbroodpitmeel geschikt?

Het meel is een zuiver natuurlijk product en daarom geschikt voor iedereen. Na verschillende uitvoerige onderzoeken werd het goedgekeurd voor gebruik in zowel de voedings- als de cosmetica-industrie.

Het wordt beschouwd als absoluut compatibel, onproblematisch en kan zelfs door baby’s gegeten worden. Je bent waarschijnlijk al een regelmatige consument en kenner van het product, zonder dat je je daar eigenlijk bewust van bent. De tot meel verwerkte zaden worden op allerlei manieren gebruikt:

bijvoorbeeld als bindmiddel in jam, smeersels, confituur en producten die gelatine bevatten. Het wordt ook toegevoegd aan allerlei soorten groenten en fruit in blik, ijs, mousse, saladedressings en, last but not least, sappen en andere zuiveldranken.

In de cosmetica-industrie krijgt het product steeds meer een stabiliserende functie. Johannesbroodpitmeel zorgt ervoor dat emulsies niet ontmengen. Het meel wordt echter bewust geconsumeerd door veganisten en mensen die aan glutenintolerantie lijden. Ze gebruiken graag johannesbroodpitmeel in baksels als alternatief meel.

Johannesbroodbonenmeel is bijzonder geschikt om te bakken. (Image source: unsplash / Krinstiana Pinne)

Wat zijn de voedingswaarden van johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel scoort minder met zijn overvloed aan vitamines dan met zijn bindend vermogen en werking als verzadiger. Dit komt door de samenstelling van veel lange-keten koolhydraten. Het bevat ook veel voedingsvezels, waardoor overmatige consumptie een laxerend effect kan hebben.

Het meel kan daarom verlichting geven bij constipatie en winderigheid. Onverenigbaarheden komen slechts heel zelden en in individuele gevallen voor, omdat johannesbroodpitmeel vrij is van goedheid, lactose en cholesterol.

Valores nutricionales por 100g
Energía 845,7 kJ/ 202 kcal
Grasa en gramos 1,4
Hidratos de carbono en gramos 7,3
de los cuales azúcar 0
Fibra alimentaria en gramos 74
Proteínas en gramos 4,5

Dankzij johannesbroodpitmeel is vooral glutenvrij gebak beter gebonden – het meel dient als een soort lijm en geeft het brood een betere consistentie. Als alternatief kun je gua gum of amandelmeel gebruiken, die een vergelijkbaar effect hebben. Als je toch gluten verdraagt, kun je gewone bloem gebruiken.

Als je johannesbroodpitmeel wilt vervangen als verdikkingsmiddel in suikerwerk, taartdecoraties of gebak, kun je gelatine of agar agar gebruiken. Aardappelzetmeel is ook een goed alternatief.

Johannesbroodpitmeel wordt vaak gebruikt als eivervanger in veganistische recepten. Dus niet-vegans kunnen voor het bakken een ei gebruiken in plaats van bloem.

Glutenvrij brood kan ook succesvol zijn met het juiste bindmiddel (Image source: unsplash.com / Jasmin Schreiber)

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om johannesbroodpitmeel te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke johannesbroodpitmeel gommen. De criteria die je kunt gebruiken om de meelsoorten te vergelijken zijn o.a.

  • Land van herkomst
  • Productie
  • Beoogd gebruik

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Land van herkomst

Tegenwoordig weten we dat de johannesbroodboom zijn eerste wortels in Azië moet hebben gekregen, altijd in de buurt van de zee. Tegenwoordig is het ook wijd verbreid in mediterrane streken – het moet er alleen niet te koud zijn.

De meest succesvolle produktiebedrijven van johannesbroodpitmeel hebben hun hoofdzetel in Spanje, Italië, Griekenland, Portugal en Marokko. Er wordt ook druk ingevoerd uit het Oosten, uit Algerije en Turkije. Vroeger werd bijna alleen het vruchtvlees verhandeld, nu staan de zaden op de eerste plaats.

Productie

De ovale zaden van de johannesbroodboom vormen de basis van johannesbroodpitmeel. De eerste stap is om er het vruchtvlees uit te halen. Er zijn drie manieren om dit te doen

  • De zaden worden gekookt, gevolgd door het handmatig verwijderen van het vruchtvlees
  • Chemische scheiding met zwavelzuur
  • Roosteren in roterende ovens

Als dit gebeurd is, wordt het endosperm van het zaad vermalen en tot pittenmeel verwerkt.

Doel

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, is johannesbroodpitmeel een echte alleskunner. Je kunt er allerlei gerechten mee klaarmaken – eigenlijk alles wat naar je smaak is. De lijst varieert van sladressings tot ijs, van cacaodranken en koffievervangers tot gebak en zelfgemaakte gummibeertjes.

Onafhankelijk van de voedingsmiddelensector speelt het product ook een belangrijke rol in de cosmetica-industrie. Hier wordt het vooral gebruikt in emulsies, omdat het de scheiding van twee vloeistoffen of meer kan verhinderen.

Wetenswaardigheden over johannesbroodpitmeel

Bindend vermogen van johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel

heeft het vermogen om honderd maal zijn eigen gewicht te binden. Dit komt overeen met vijfmaal het bindend vermogen van zetmeel! Het is van essentieel belang hiermee rekening te houden in recepten waarin johannesbroodpitmeel als alternatief bindmiddel wordt gebruikt.

Het is absoluut nodig de hoeveelheden johannesbroodpitmeel aan het recept aan te passen. Anders zal het zelfgebakken brood niet pluizig en los zijn, maar de neiging hebben een lijmachtige consistentie te hebben.

Ondanks de extra moeite die het bereiden van voedsel kost, kan deze eigenschap van het pittenmeel als heel positief beschouwd worden: Je kunt je heel lang redden met één pakje, want kleine hoeveelheden kunnen al een groot verschil maken.

Voedsel bereiden met johannesbroodpitmeel

Het voordeel van koken en bakken met johannesbroodpitmeel is zijn absoluut neutrale smaak en geur. Het kan daarom zonder problemen gebruikt worden in desserts en ook in hartige gerechten.

Als je koude vloeistoffen, sauzen of gerechten met johannesbroodpitmeel wilt indikken, zijn er verhoudingen die je bij benadering als richtlijn kunt gebruiken. Deze staan duidelijk voor je opgesomd in de tabel. Nu naar een mogelijke toepassing: In deze video wordt het gebruikt.

Plato cantidad
Líquidos y platos (fríos) batir 2g de harina con 250ml de líquido
Salsas y pastas para untar batir 2g de harina con 500ml de masa

Is johannesbroodpitmeel ongezond of zelfs schadelijk?

Johannesbroodpitmeel werd voor het eerst gebruikt in 1925 – en is dus nog een betrekkelijk jong product in de voedingsmiddelenindustrie. Ook toen verzekerde de Amerikaanse Food and Drug Administration ons dat het meel absoluut ongevaarlijk was.

Om het zekere voor het onzekere te nemen werden niettemin proeven op ratten uitgevoerd, die hetzelfde bevestigden: noch kankerverwekkende, noch giftige effecten waren bij de dieren aantoonbaar.

Er wordt zelfs gezegd dat johannesbroodpitmeel een positief effect heeft op het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel bij mensen. Bovendien helpt het innemen van johannesbroodpitmeel bij constipatie. Dit komt omdat het meel niet door het menselijk lichaam verteerd kan worden, in de maag opzwelt en dan wordt uitgescheiden.

Informatie over johannesbroodpitmeel

  • Producten die E-410 bevatten mogen niet samen (tegelijk) met geneesmiddelen ingenomen worden. Dit komt omdat gelijktijdige inname de werking van het geneesmiddel kan aantasten, soms zelfs afzwakken.
  • In zeldzame individuele gevallen kan johannesbroodpitmeel allergieën opwekken. Vooral in combinatie met sojaproducten wordt het door weinig mensen niet verdragen.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

https://www.foodgroove.de/johannisbrotkernmehl/ http://das-ist-drin.de/glossar/e-nummern/e410-johannisbrotkernmehl/

https://www.netdoktor.de/ernaehrung/e-410-johannisbrotkernmehl/

Beeldbron: pixabay.com / HG-Photography

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies