Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

34Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Jodium is een sporenelement en vervult vele taken in ons lichaam. Het is betrokken bij belangrijke processen. Een daarvan is de productie van schildklierhormonen, die verantwoordelijk zijn voor de stofwisseling. Ons lichaam kan zelf geen jodium produceren en het slechts in beperkte mate opslaan. Daarom kun je het zowel via voedsel als in de vorm van voedingssupplementen innemen.

In onze jodiumtest 2023 laten we je verschillende producten zien die je als aanvulling op je dieet kunt innemen. We geven je alle belangrijke informatie en presenteren de voor- en nadelen van de afzonderlijke jodiumproducten. Dit moet je helpen bij je uiteindelijke aankoopbeslissing.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Jodium is een belangrijk element dat essentieel is voor de productie van schildklierhormonen. Jodium is even belangrijk tijdens de zwangerschap, want het is betrokken bij de groeiprocessen van de foetus.
 • Je kunt jodiumsupplementen krijgen in verschillende vormen – capsules, tabletten, poeder of als oplossing.
 • Het is belangrijk een arts te raadplegen voordat je jodium inneemt. Een tekort of teveel aan jodium kan ernstige gevolgen hebben voor jou persoonlijk en voor je baby.

Beste jodium: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van jodium

Voordat je een jodiumpreparaat kiest, raden we je aan ze eerst met elkaar te vergelijken. Er zijn een paar belangrijke criteria die je bij het kopen in het oog moet houden. De volgende aspecten helpen je bij je beslissing:

In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de afzonderlijke criteria, zodat je begrijpt hoe belangrijk ze zijn voor je aankoopbeslissing.

Doseringsvorm

Er zijn maar twee manieren om jodium in te nemen. Ofwel haal je het belangrijke sporenelement uit voedsel, ofwel koop je preparaten en voorzie je je lichaam van een extra supplement. Jodium komt vooral voor in de vorm van tabletten, capsules, poeder of als oplossing. Je moet zelf uitvinden welke vorm voor jou geschikt is.

Jodiumtabletten en jodiumcapsules zijn voor veel mensen waarschijnlijk de klassiekers. De capsules zijn echter alleen geschikt voor je als je geen moeite hebt ze door te slikken. In vergelijking daarmee kun je de tabletten in je mond laten smelten tot ze een meer poederige vorm hebben en het actieve bestanddeel doorslikken.

Jodium in druppels of poedervorm is daarentegen gemakkelijker in te nemen. Dit zijn goede alternatieven als je geen tabletten of capsules wilt slikken. Je kunt beide jodiumpreparaten gewoon aan water toevoegen of ze met andere dranken mengen. Afhankelijk van de intensiteit van de smaak, kun je het jodium ook in je voedsel integreren.

Dosering / hoeveelheid

De juiste dosering van jodiumsupplementen is belangrijk voor je. Enerzijds hangt het ervan af hoe hoog het jodiumgehalte is dat je via de voeding binnenkrijgt. Hoe hoger het jodiumgehalte, hoe minder je voedingssupplementen hoeft in te nemen. Bovendien is de dagelijkse behoefte hoger voor zwangere vrouwen, zodat een hogere dosering geen slechte keuze is.

Elk preparaat heeft een andere hoge jodiumdosering. Het is echter ook mogelijk om in de verschillende vormen verschillende gehaltes aan jodium te vinden.

Raadpleeg altijd eerst een arts over hoeveel jodium je moet innemen. Een overdosis kan ongewenste gevolgen hebben.

Vooral algen hebben een hoog jodiumgehalte. Daarom worden ze meestal in capsules gebruikt, maar ook in andere preparaten. Veel soorten algen bevatten echter bijna te veel jodium, wat tot bijwerkingen kan leiden. Vooral bij deze preparaten moet je eerst nagaan hoe hoog het jodiumgehalte is. Afhankelijk van hoe hoog de dosering is, moet je de hoeveelheid die je inneemt aanpassen of reguleren.

Additieven

Zoals veel voedingssupplementen bestaat ook het risico dat jodiumsupplementen ongewenste additieven bevatten. Lees daarom altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Je moet additieven zoals kleurstoffen, bindmiddelen of vulstoffen vermijden. Ze zijn niet goed voor je lichaam.

Bovendien is niet elk jodiumsupplement geschikt voor iedereen. Allergenen zoals soja, schaaldieren of noten kunnen in de verschillende producten voorkomen; als allergiepatiënt mag je ze echter niet consumeren.

Om ongewenste gevolgen te voorkomen, raden we jodiumpreparaten aan die vrij zijn van toevoegingen. Deze kunnen de werking van jodium afremmen en je lichaam schaden in plaats van helpen.

Houdbaarheid

Veel gebruikers vragen zich nog steeds af hoe lang een jodiumpreparaat houdbaar is. Afhankelijk van hoe vaak je het product inneemt, kun je het langer bewaren. In principe kunnen we zeggen dat jodiumhoudende producten niet bederven en dat je ze ook later kunt blijven innemen.

Met jodiumoplossingen of -druppels moet je er echter rekening mee houden dat het jodium zijn werking kan verliezen. Telkens als je het flesje opent, verliest het een beetje van zijn werking, maar het bederft niet. Toch raden we je aan nooit jodiumsupplementen te nemen zonder je arts te raadplegen. Zelfs niet die, die je na maanden of zelfs jaren weer terugvindt.

Gids: Veelgestelde vragen over jodium in detail beantwoord

In het volgende deel willen we je informeren over de werkzaamheid van jodium en je inzicht geven in de huidige stand van de wetenschap. Daartoe hebben we alle belangrijke informatie over het onderwerp jodium samengevat.

Wat is jodium en hoe werkt het?

Jodium is een sporenelement dat essentieel is voor ons organisme. Omdat ons lichaam zelf geen jodium kan aanmaken, moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Je kunt verschillende jodiumhoudende producten als voedingssupplement gebruiken als je je jodiumbalans niet via de voeding op peil kunt houden.

Jodium is betrokken bij belangrijke stofwisselings- en groeiprocessen.

Zoals je in de volgende hoofdstukken zult zien, is jodium bij veel processen in het lichaam betrokken en dus onmisbaar. Het speelt een enorm belangrijke rol voor jou persoonlijk en, in het geval van zwangerschap, voor je baby. We willen je de effecten en het belang ervan in het volgende uitleggen.

Effect op de stofwisseling

Jodium is een elementair bestanddeel dat voor een groot deel bijdraagt tot de productie van schildklierhormonen en tot de normale werking van de schildklier. Daardoor beïnvloedt en regelt jodium onder andere ons metabolisme, waardoor we ons fitter en evenwichtiger voelen. (1, 2, 3)

Of je nu jong of oud bent – steun je kinderen in hun verdere ontwikkeling. Met jodium zorg je voor een gezond groeiproces en metabolisme. (Ashton Bingham / unsplash)

Omdat jodium een cruciale rol speelt in de stofwisseling van het lichaam, is het ook een essentieel element voor de vetstofwisseling. De eerste studies hebben aangetoond dat jodium goed kan zijn als voedingssupplement. Het kan gewichtsverlies beslissend ondersteunen. (4) Dit mogelijke oorzakelijke verband moet echter in verdere studies onderstreept worden.

Effect op de lichaamssamenstelling

Door de regulering van schildklierhormonen heeft jodium ook een effect op de bot- en spiervorming. Het speelt dus een belangrijke rol in de kracht en mobiliteit van je lichaam.

Bij voldoende inname van jodium ondersteunt het je bewegingsapparaat. Bovendien levert jodium een belangrijke bijdrage aan de spierregeneratie na lichamelijk zware inspanning. (5, 6)

De sterkte van je lichaam en dus ook de hoeveelheid jodium in je lichaam kan je energiebalans en vitaliteit beïnvloeden. Als je schildklierhormoonspiegels te laag zijn en je lichaam te weinig kracht heeft, zul je sneller moe worden en je lusteloos voelen en te weinig energie hebben. Met je dagelijkse inname van jodium kun je je lichaam helpen meer energie en dus meer vitaliteit te hebben. (3)

Effect op groeiprocessen

De schildklierhormonen, voor de aanmaak waarvan jodium in het lichaam verantwoordelijk is, zijn verantwoordelijk voor de groeiprocessen in je lichaam. Dit omvat de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van baby’s, kinderen en adolescenten. (7, 8)

Jodium is essentieel voor de goede ontwikkeling van baby’s en kinderen. (Image source: Peter Oslanec / unsplash)

Jodium speelt een belangrijke rol, vooral tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Het ondersteunt de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de vorming van de hersenen bij foetussen. Je kunt de gezondheidsontwikkeling van je kind actief ondersteunen door een supplement te nemen. Dit is belangrijk zowel tijdens de zwangerschap als daarna. (1, 7, 8)

Effect op kanker

Uit een studie van Rösner et al uit 2016 blijkt dat jodium een positief effect kan hebben tegen kankercellen. Het kan de gevaarlijke tumorcellen vernietigen. Het vertoont dus een preventieve werking tegen sommige vormen van kanker. Goede cellen worden daarbij niet beschadigd. (9)

Jodium wordt ook gebruikt bij de behandeling van schildklier- en borstkanker.

De schildklier absorbeert bijna alle jodium in het lichaam. Radioactief jodium kan dus helpen bij de behandeling van schildklierkanker. Hierbij wordt het schildklierweefsel vernietigd dat tijdens de operatie niet verwijderd kon worden. Deze behandeling kan echter niet voor elke soort kanker gebruikt worden, omdat niet elke soort jodium kan opnemen. (10, 11)

Behalve bij de behandeling van schildklierkanker, kan jodium ook helpen bij borstkanker. Ten eerste kan meer jodium in het lichaam de kans op borstkanker in het algemeen verkleinen. (12, 13) Bovendien kan jodiumsuppletie vóór de operatie de groeisnelheid van kankercellen verminderen. (14)

Voor wie is een jodiumsupplement nuttig?

Zoals we je bij de effecten al hebben laten zien, speelt jodium een belangrijke rol en moet het altijd in voldoende hoeveelheden voor je lichaam beschikbaar zijn.

Het jodiumgehalte in voedsel hangt vooral af van het jodiumgehalte in de bodem van de teeltgebieden. Omdat Europa nog steeds een van de gebieden is met een groot jodiumtekort, kan de dagelijkse behoefte niet altijd via de dagelijkse voeding gegarandeerd worden. (15)

Jodium is voor ons allemaal van vitaal belang. Verschillende groepen mensen hebben verschillende hoeveelheden jodium nodig. Informeer jezelf bijtijds.

Het jodiumgehalte in de bodem is echter niet de enige reden waarom bepaalde streken of groepen mensen meer jodium nodig hebben dan andere. De volgende groepen hebben een verhoogd risico op jodiumtekort en hebben daarom een hogere jodiuminname per dag nodig: (15, 16)

 • Zwangere vrouwen
 • Vegetariërs en veganisten
 • Mensen die geen gejodeerd zout gebruiken

Vooral voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, raden we een voedingssupplement aan. De dagelijkse behoefte is hoger dan gewoonlijk en kan nauwelijks met het dieet gedekt worden. Waarom jodiumsuppletie zo belangrijk is voor zwangere vrouwen laten we je in een apart hoofdstuk zien.

Welke jodiumsupplementen zijn er?

Zoals bij elk voedingssupplement zijn er verschillende bereidingen van jodium. Meestal komen ze in de vorm van poeder, tabletten, capsules of als oplossing. Eigenlijk verschillen de verschillende jodiumproducten alleen in inname en dosering. In de volgende tabellen beschrijven we de belangrijkste informatie over de afzonderlijke preparaten.

bereiding Beschrijving
Jodiumtabletten Jodium wordt hier verkocht in de vorm van kaliumjodide. Het poeder wordt tot tabletvorm geperst. Daardoor is het nauwkeurig te doseren en gemakkelijk in te nemen.
Jodiumcapsules Bevatten meestal natuurlijk jodium uit algen. Net als tabletten kun je het jodium gemakkelijk doseren en innemen. Jodiumcapsules met plantaardige omhulsels zijn ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Jodiumdruppels De oplossing is een goed alternatief voor tabletten en capsules als je problemen hebt met slikken. De druppels bevatten meestal jodide en jodaat. De druppels kunnen ook uitwendig worden aangebracht.
Jodiumpoeder Net als de capsules wordt het poeder meestal gemaakt van gedroogde en verpoederde algen. Het is aangenamer om in te nemen. Je kunt het poeder met water mengen of aan je voedsel toevoegen. Het poeder is echter niet voorgedoseerd, wat de dosering voor jou wat lastiger maakt.

Zoals je ziet hangt je keuze af van je voorkeursmethode van inname. Sommige mensen kunnen of willen geen tabletten of capsules slikken.

In dit geval zijn jodiumpoeder en -druppels een goed alternatief. Alle bereidingen hebben echter één ding gemeen. Er zijn verschillende doseringen van elk preparaat. Zoek dus altijd uit hoe hoog je dosis moet zijn voor je besluit om bijvoorbeeld tabletten in te nemen.

Wat is mijn dagelijkse jodiumbehoefte?

De aanbevolen behoefte aan jodium kan vooral afhangen van leeftijd en gezondheidstoestand. In het algemeen heeft een normaal mens ongeveer 150 microgram jodium per dag nodig. Voor vrouwen is dit ongeveer 250 microgram. (17)

Deze waarden komen echter niet overeen met elke leeftijdsgroep. De Duitse Voedingsvereniging beveelt de volgende referentiewaarden aan: (18)

 • tot 1 jaar: 40-80 microgram
 • 1-10 jaar: 100-140 microgram
 • 10-51 jaar: 140-200
 • 51 jaar en ouder: 180 microgram
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: 230-260 microgram

Het is interessant dat de waarden van land tot land lijken te verschillen en dat de jodiumbehoefte dus verschillend geïnterpreteerd wordt. Terwijl in Zwitserland de referentiewaarden lager zijn dan die van Duitsland, zijn die van de Amerikaanse gezondheidsinstituten hoger, vooral voor zuigelingen. (18, 19)

Er zijn verschillende manieren om aan je dagelijkse jodiumbehoefte te voldoen. Jodiumdruppels zijn er een van (Image source: Elsa Olofsson / unsplash)

Eerst en vooral is het belangrijk dat je jezelf niet met jodium doseert. De dosering moet aangepast worden aan je jodiumgehalte. Onjuiste dosering kan ernstige gevolgen hebben, zoals we je in het volgende zullen laten zien.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van jodium?

In een aangepaste dosering wordt jodium goed verdragen. In sommige gevallen kun je een door jodium geïnduceerde hyperthyreoïdie krijgen, met trillerigheid, diarree en andere symptomen. Als je aan een schildklierziekte lijdt, mag je jodium daarom alleen in overleg met je arts innemen. (2)

In sommige gevallen kunnen er echter andere bijwerkingen optreden. Vooral kinderen en ouderen lopen meer kans op bijwerkingen omdat hun lichaam er gevoeliger voor is. De volgende bijwerkingen kunnen dan optreden: (2)

 • Misselijkheid of overgeven
 • Diarree
 • Koorts
 • Brandend gevoel in keel en mond
 • Maagpijn

Om deze tamelijk zeldzame bijwerkingen te vermijden, is zonder jodium doen beslist niet de oplossing. Vaak liggen er andere gezondheidsredenen aan ten grondslag, die je met je arts moet bespreken. Jodium is echter betrokken bij veel processen in je lichaam en is daarom heel belangrijk voor je. Het niet of overmatig innemen ervan kan ernstige gevolgen hebben.

Wat gebeurt er bij jodiumtekort / jodiumoverschot?

Jodium is verantwoordelijk voor de aanmaak van schildklierhormonen. Als dit niet gewaarborgd is, kan dat leiden tot zowel hypothyreoïdie als hyperthyreoïdie. Je moet weten dat dit zowel kan voorkomen bij een maag als bij een teveel aan jodium. (20) Dit is waarschijnlijk het meest bekende gevolg bij de bevolking.

Dit is echter niet het enige gevolg van jodium op de verkeerde manier innemen of het helemaal niet als voedingssupplement innemen. Een teveel aan jodium kan tot een verlaging van het testosterongehalte leiden en de voortplanting verslechteren. (21)

Een jodiumtekort daarentegen heeft gevolgen voor de hartfunctie en de daarmee samenhangende hartcontractiliteit, vasculaire weerstand, bloeddruk en hartritme. (22)

Er zijn veel symptomen van jodiumtekort en -overschot. Zwelling in de hals is een duidelijk teken.

Er zijn beslist nog andere gevolgen die een tekort of teveel aan jodium kan veroorzaken. Maar omdat sommige daarvan betrekking hebben op de periode van de zwangerschap en daarna, behandelen we die in een apart hoofdstuk.

Omdat veel mensen vaak niet uit zichzelf kunnen ontdekken dat ze een tekort of teveel aan jodium in hun lichaam hebben, is het belangrijk om op bepaalde symptomen te letten. Voor leken wordt het ene of het andere symptoom niet altijd onmiddellijk gezien als een aanwijzing voor een probleem met de jodiumhuishouding.

Vermoeidheid en zwakte, een droge en schilferige huid, een sterker gevoel van kou en problemen met leren en onthouden van dingen zijn ons allen bekend. Maar deze symptomen kunnen ook in gelijke mate wijzen op een jodiumtekort of -overschot. (23, 24) Zelfs in het geval van haaruitval is het voor ons leken vaak geen duidelijke aanwijzing. (25)

Maar met sommige andere symptomen moet je eerder naar een dokter gaan. Een van de veel voorkomende symptomen is zwelling in het hals- en keelgebied. (26) Andere ernstige symptomen zijn onverwachte gewichtstoename (27), verandering in hartslag (28) en zware of onregelmatige menstruaties. (29)

Hoe belangrijk is jodium voor zwangere vrouwen?

Zoals reeds gezegd draagt jodium in hoge mate bij tot de groeiprocessen en de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de ongeborenen, baby’s, kinderen en adolescenten. (7, 8, 30) Bovendien is een goede jodiumbalans voor vrouwen heel belangrijk voor het behoud van borstweefsel. (31)

Tijdens de borstvoedingsperiode hebben vrouwen een hogere jodiuminname nodig, omdat ze behalve hun eigen jodiumhuishouding ook via de moedermelk voor de baby moeten zorgen. Vooral in deze fase is jodium essentieel voor de pasgeboren baby en voor de ontwikkeling van de hersenen. (19)

Jodium is belangrijk, zowel voor jou als voor de ontwikkeling van je baby. Zorg er altijd voor dat je voldoende jodium binnenkrijgt. (Image source: freestocks / unsplash)

Het belang van jodium voor zwangere vrouwen zinspeelt al een beetje op de gevolgen die kunnen optreden als het jodiumgehalte niet hoog genoeg is. Bij vrouwen die tijdens de zwangerschap een jodiumtekort hebben, kan de mentale ontwikkeling niet goed ondersteund worden en het kind kan dan geboren worden met een lager IQ of met een verstandelijke handicap. (30, 32)

In extreme gevallen kan jodiumtekort tijdens de zwangerschap ook leiden tot miskraam, doodgeboorte, aangeboren afwijkingen, zuigelingen- en neonatale sterfte en groeistoornissen. (8)

Beeldbron: dolgachov / 123rf

Referenties (32)

1. Pearce EN. Iodine deficiency in children. Endocr Dev. 2014;26:130-8. doi: 10.1159/000363160. Epub 2014 Aug 29. PMID: 25231449.
Bron

2. 11 Uses for Iodine: Do Benefits Outweigh the risks?, Medically reviewed by Alan Carter, Pharm.D. — Written by Kristeen Cherney on March 14, 2019
Bron

3. Rohner F, Zimmermann M, Jooste P, Pandav C, Caldwell K, Raghavan R, Raiten DJ. Biomarkers of nutrition for development--iodine review. J Nutr. 2014 Aug;144(8):1322S-1342S. doi: 10.3945/jn.113.181974. Epub 2014 Jun 25. PMID: 24966410; PMCID: PMC4093988.
Bron

4. Lee KW, Shin D, Song WO. Low Urinary Iodine Concentrations Associated with Dyslipidemia in US Adults. Nutrients. 2016 Mar 17;8(3):171. doi: 10.3390/nu8030171. PMID: 26999198; PMCID: PMC4808899.
Bron

5. Salvatore D, Simonides WS, Dentice M, Zavacki AM, Larsen PR. Thyroid hormones and skeletal muscle--new insights and potential implications. Nat Rev Endocrinol. 2014 Apr;10(4):206-14. doi: 10.1038/nrendo.2013.238. Epub 2013 Dec 10. PMID: 24322650; PMCID: PMC4037849.
Bron

6. Rodrigo Moreno-Reyes, Dominique Egrise, Marleen Boelaert, Serge Goldman, Sylvain Meuris, Iodine Deficiency Mitigates Growth Retardation and Osteopenia in Selenium-Deficient Rats, The Journal of Nutrition, Volume 136, Issue 3, March 2006, Pages 595–600, https://doi.org/10.1093/jn/136.3.595
Bron

7. Prezioso G, Giannini C, Chiarelli F. Effect of Thyroid Hormones on Neurons and Neurodevelopment. Horm Res Paediatr. 2018;90(2):73-81. doi: 10.1159/000492129. Epub 2018 Aug 29. PMID: 30157487.
Bron

8. Pearce EN. Iodine deficiency in children. Endocr Dev. 2014;26:130-8. doi: 10.1159/000363160. Epub 2014 Aug 29. PMID: 25231449.
Bron

9. Rösner, H., Möller, W., Groebner, S., & Torremante, P. (2016). Antiproliferative/cytotoxic effects of molecular iodine, povidone-iodine and Lugol's solution in different human carcinoma cell lines. Oncology Letters, 12, 2159-2162. https://doi.org/10.3892/ol.2016.4811
Bron

10. DeVita, V. T., Lawrence, T. S., & Rosenberg, S. A. (2015). DeVita, Hellman, and Rosenberg's cancer: Principles & practice of oncology: Tenth edition. In DeVita, Hellman, and Rosenberg's Cancer: Principles & Practice of Oncology: Tenth Edition (pp. 1-2280). Wolters Kluwer Health Adis (ESP).
Bron

11. Li JH, He ZH, Bansal V, Hennessey JV. Low iodine diet in differentiated thyroid cancer: a review. Clin Endocrinol (Oxf). 2016 Jan;84(1):3-12. doi: 10.1111/cen.12846. Epub 2015 Jul 29. PMID: 26118628.
Bron

12. Smyth PP. The thyroid, iodine and breast cancer. Breast Cancer Res. 2003;5(5):235-8. doi: 10.1186/bcr638. Epub 2003 Jul 29. PMID: 12927031; PMCID: PMC314438.
Bron

13. García-Solís P, Alfaro Y, Anguiano B, Delgado G, Guzman RC, Nandi S, Díaz-Muñoz M, Vázquez-Martínez O, Aceves C. Inhibition of N-methyl-N-nitrosourea-induced mammary carcinogenesis by molecular iodine (I2) but not by iodide (I-) treatment Evidence that I2 prevents cancer promotion. Mol Cell Endocrinol. 2005 May 31;236(1-2):49-57. doi: 10.1016/j.mce.2005.03.001. Epub 2005 Apr 13. PMID: 15922087.
Bron

14. Aceves C, Anguiano B, Delgado G. Is iodine a gatekeeper of the integrity of the mammary gland? J Mammary Gland Biol Neoplasia. 2005 Apr;10(2):189-96. doi: 10.1007/s10911-005-5401-5. PMID: 16025225.
Bron

15. Kapil U. Health consequences of iodine deficiency. Sultan Qaboos Univ Med J. 2007 Dec;7(3):267-72. PMID: 21748117; PMCID: PMC3074887.
Bron

16. Krajcovicová-Kudlácková M, Bucková K, Klimes I, Seboková E. Iodine deficiency in vegetarians and vegans. Ann Nutr Metab. 2003;47(5):183-5. doi: 10.1159/000070483. PMID: 12748410.
Bron

17. Leung AM, Braverman LE. Consequences of excess iodine. Nat Rev Endocrinol. 2014 Mar;10(3):136-42. doi: 10.1038/nrendo.2013.251. Epub 2013 Dec 17. PMID: 24342882; PMCID: PMC3976240.
Bron

18. Referenzwert des Jodgebrauchs nach der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (Stand 15.12.2020)
Bron

19. Referenzwert des Jodgebrauchs nach dem International Institute of Health (Stand: 15.12 2020)
Bron

20. Markou K, Georgopoulos N, Kyriazopoulou V, Vagenakis AG. Iodine-Induced hypothyroidism. Thyroid. 2001 May;11(5):501-10. doi: 10.1089/105072501300176462. PMID: 11396709.
Bron

21. Chakraborty A, Mandal J, Mondal C, Sinha S, Chandra AK. Effect of Excess Iodine on Oxidative Stress Markers, Steroidogenic-Enzyme Activities, Testicular Morphology, and Functions in Adult Male Rats. Biol Trace Elem Res. 2016 Aug;172(2):380-394. doi: 10.1007/s12011-015-0581-3. Epub 2015 Dec 23. PMID: 26701334.
Bron

22. Udovcic M, Pena RH, Patham B, Tabatabai L, Kansara A. Hypothyroidism and the Heart. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2017 Apr-Jun;13(2):55-59. doi: 10.14797/mdcj-13-2-55. PMID: 28740582; PMCID: PMC5512679.
Bron

23. Kostoglou-Athanassiou I, Ntalles K. Hypothyroidism - new aspects of an old disease. Hippokratia. 2010 Apr;14(2):82-7. PMID: 20596261; PMCID: PMC2895281.
Bron

24. Hendrick V, Altshuler L, Whybrow P. Psychoneuroendocrinology of mood disorders. The hypothalamic-pituitary-thyroid axis. Psychiatr Clin North Am. 1998 Jun;21(2):277-92. doi: 10.1016/s0193-953x(05)70005-8. PMID: 9670226.
Bron

25. Messenger AG. Thyroid hormone and hair growth. Br J Dermatol. 2000 Apr;142(4):633-4. doi: 10.1046/j.1365-2133.2000.03521.x. PMID: 10792210.
Bron

26. Mariotti S, Beck-Peccoz P. Physiology of the Hypothalamic-Pituitary-Thyroid Axis. 2016 Aug 14. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, Chrousos G, de Herder WW, Dungan K, Grossman A, Hershman JM, Hofland HJ, Kaltsas G, Koch C, Kopp P, Korbonits M, McLachlan R, Morley JE, New M, Purnell J, Singer F, Stratakis CA, Trence DL, Wilson DP, editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905193.
Bron

27. Kim B. Thyroid hormone as a determinant of energy expenditure and the basal metabolic rate. Thyroid. 2008 Feb;18(2):141-4. doi: 10.1089/thy.2007.0266. PMID: 18279014.
Bron

28. Kim MI. Hypothyroidism in Older Adults. 2020 Jul 14. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, Chrousos G, de Herder WW, Dungan K, Grossman A, Hershman JM, Hofland HJ, Kaltsas G, Koch C, Kopp P, Korbonits M, McLachlan R, Morley JE, New M, Purnell J, Singer F, Stratakis CA, Trence DL, Wilson DP, editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905236.
Bron

29. Weeks AD. Menorrhagia and hypothyroidism. Evidence supports association between hypothyroidism and menorrhagia. BMJ. 2000 Mar 4;320(7235):649. doi: 10.1136/bmj.320.7235.649. PMID: 10698899; PMCID: PMC1117669.
Bron

30. Monahan M, Boelaert K, Jolly K, Chan S, Barton P, Roberts TE. Costs and benefits of iodine supplementation for pregnant women in a mildly to moderately iodine-deficient population: a modelling analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015 Sep;3(9):715-22. doi: 10.1016/S2213-8587(15)00212-0. Epub 2015 Aug 9. PMID: 26268911.
Bron

31. Patrick L. Iodine: deficiency and therapeutic considerations. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):116-27. PMID: 18590348.
Bron

32. Patrick L. Iodine: deficiency and therapeutic considerations. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):116-27. PMID: 18590348.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Pearce EN. Iodine deficiency in children. Endocr Dev. 2014;26:130-8. doi: 10.1159/000363160. Epub 2014 Aug 29. PMID: 25231449.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
11 Uses for Iodine: Do Benefits Outweigh the risks?, Medically reviewed by Alan Carter, Pharm.D. — Written by Kristeen Cherney on March 14, 2019
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Rohner F, Zimmermann M, Jooste P, Pandav C, Caldwell K, Raghavan R, Raiten DJ. Biomarkers of nutrition for development--iodine review. J Nutr. 2014 Aug;144(8):1322S-1342S. doi: 10.3945/jn.113.181974. Epub 2014 Jun 25. PMID: 24966410; PMCID: PMC4093988.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Lee KW, Shin D, Song WO. Low Urinary Iodine Concentrations Associated with Dyslipidemia in US Adults. Nutrients. 2016 Mar 17;8(3):171. doi: 10.3390/nu8030171. PMID: 26999198; PMCID: PMC4808899.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Salvatore D, Simonides WS, Dentice M, Zavacki AM, Larsen PR. Thyroid hormones and skeletal muscle--new insights and potential implications. Nat Rev Endocrinol. 2014 Apr;10(4):206-14. doi: 10.1038/nrendo.2013.238. Epub 2013 Dec 10. PMID: 24322650; PMCID: PMC4037849.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Rodrigo Moreno-Reyes, Dominique Egrise, Marleen Boelaert, Serge Goldman, Sylvain Meuris, Iodine Deficiency Mitigates Growth Retardation and Osteopenia in Selenium-Deficient Rats, The Journal of Nutrition, Volume 136, Issue 3, March 2006, Pages 595–600, https://doi.org/10.1093/jn/136.3.595
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Prezioso G, Giannini C, Chiarelli F. Effect of Thyroid Hormones on Neurons and Neurodevelopment. Horm Res Paediatr. 2018;90(2):73-81. doi: 10.1159/000492129. Epub 2018 Aug 29. PMID: 30157487.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Pearce EN. Iodine deficiency in children. Endocr Dev. 2014;26:130-8. doi: 10.1159/000363160. Epub 2014 Aug 29. PMID: 25231449.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Rösner, H., Möller, W., Groebner, S., & Torremante, P. (2016). Antiproliferative/cytotoxic effects of molecular iodine, povidone-iodine and Lugol's solution in different human carcinoma cell lines. Oncology Letters, 12, 2159-2162. https://doi.org/10.3892/ol.2016.4811
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
DeVita, V. T., Lawrence, T. S., & Rosenberg, S. A. (2015). DeVita, Hellman, and Rosenberg's cancer: Principles & practice of oncology: Tenth edition. In DeVita, Hellman, and Rosenberg's Cancer: Principles & Practice of Oncology: Tenth Edition (pp. 1-2280). Wolters Kluwer Health Adis (ESP).
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Li JH, He ZH, Bansal V, Hennessey JV. Low iodine diet in differentiated thyroid cancer: a review. Clin Endocrinol (Oxf). 2016 Jan;84(1):3-12. doi: 10.1111/cen.12846. Epub 2015 Jul 29. PMID: 26118628.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Smyth PP. The thyroid, iodine and breast cancer. Breast Cancer Res. 2003;5(5):235-8. doi: 10.1186/bcr638. Epub 2003 Jul 29. PMID: 12927031; PMCID: PMC314438.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
García-Solís P, Alfaro Y, Anguiano B, Delgado G, Guzman RC, Nandi S, Díaz-Muñoz M, Vázquez-Martínez O, Aceves C. Inhibition of N-methyl-N-nitrosourea-induced mammary carcinogenesis by molecular iodine (I2) but not by iodide (I-) treatment Evidence that I2 prevents cancer promotion. Mol Cell Endocrinol. 2005 May 31;236(1-2):49-57. doi: 10.1016/j.mce.2005.03.001. Epub 2005 Apr 13. PMID: 15922087.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Aceves C, Anguiano B, Delgado G. Is iodine a gatekeeper of the integrity of the mammary gland? J Mammary Gland Biol Neoplasia. 2005 Apr;10(2):189-96. doi: 10.1007/s10911-005-5401-5. PMID: 16025225.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kapil U. Health consequences of iodine deficiency. Sultan Qaboos Univ Med J. 2007 Dec;7(3):267-72. PMID: 21748117; PMCID: PMC3074887.
Ga naar bron
Klinische Untersuchung
Krajcovicová-Kudlácková M, Bucková K, Klimes I, Seboková E. Iodine deficiency in vegetarians and vegans. Ann Nutr Metab. 2003;47(5):183-5. doi: 10.1159/000070483. PMID: 12748410.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Leung AM, Braverman LE. Consequences of excess iodine. Nat Rev Endocrinol. 2014 Mar;10(3):136-42. doi: 10.1038/nrendo.2013.251. Epub 2013 Dec 17. PMID: 24342882; PMCID: PMC3976240.
Ga naar bron
Artikel
Referenzwert des Jodgebrauchs nach der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (Stand 15.12.2020)
Ga naar bron
Artikel
Referenzwert des Jodgebrauchs nach dem International Institute of Health (Stand: 15.12 2020)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Markou K, Georgopoulos N, Kyriazopoulou V, Vagenakis AG. Iodine-Induced hypothyroidism. Thyroid. 2001 May;11(5):501-10. doi: 10.1089/105072501300176462. PMID: 11396709.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Chakraborty A, Mandal J, Mondal C, Sinha S, Chandra AK. Effect of Excess Iodine on Oxidative Stress Markers, Steroidogenic-Enzyme Activities, Testicular Morphology, and Functions in Adult Male Rats. Biol Trace Elem Res. 2016 Aug;172(2):380-394. doi: 10.1007/s12011-015-0581-3. Epub 2015 Dec 23. PMID: 26701334.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Udovcic M, Pena RH, Patham B, Tabatabai L, Kansara A. Hypothyroidism and the Heart. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2017 Apr-Jun;13(2):55-59. doi: 10.14797/mdcj-13-2-55. PMID: 28740582; PMCID: PMC5512679.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kostoglou-Athanassiou I, Ntalles K. Hypothyroidism - new aspects of an old disease. Hippokratia. 2010 Apr;14(2):82-7. PMID: 20596261; PMCID: PMC2895281.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hendrick V, Altshuler L, Whybrow P. Psychoneuroendocrinology of mood disorders. The hypothalamic-pituitary-thyroid axis. Psychiatr Clin North Am. 1998 Jun;21(2):277-92. doi: 10.1016/s0193-953x(05)70005-8. PMID: 9670226.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Messenger AG. Thyroid hormone and hair growth. Br J Dermatol. 2000 Apr;142(4):633-4. doi: 10.1046/j.1365-2133.2000.03521.x. PMID: 10792210.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Mariotti S, Beck-Peccoz P. Physiology of the Hypothalamic-Pituitary-Thyroid Axis. 2016 Aug 14. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, Chrousos G, de Herder WW, Dungan K, Grossman A, Hershman JM, Hofland HJ, Kaltsas G, Koch C, Kopp P, Korbonits M, McLachlan R, Morley JE, New M, Purnell J, Singer F, Stratakis CA, Trence DL, Wilson DP, editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905193.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kim B. Thyroid hormone as a determinant of energy expenditure and the basal metabolic rate. Thyroid. 2008 Feb;18(2):141-4. doi: 10.1089/thy.2007.0266. PMID: 18279014.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kim MI. Hypothyroidism in Older Adults. 2020 Jul 14. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, Chrousos G, de Herder WW, Dungan K, Grossman A, Hershman JM, Hofland HJ, Kaltsas G, Koch C, Kopp P, Korbonits M, McLachlan R, Morley JE, New M, Purnell J, Singer F, Stratakis CA, Trence DL, Wilson DP, editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905236.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Weeks AD. Menorrhagia and hypothyroidism. Evidence supports association between hypothyroidism and menorrhagia. BMJ. 2000 Mar 4;320(7235):649. doi: 10.1136/bmj.320.7235.649. PMID: 10698899; PMCID: PMC1117669.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Monahan M, Boelaert K, Jolly K, Chan S, Barton P, Roberts TE. Costs and benefits of iodine supplementation for pregnant women in a mildly to moderately iodine-deficient population: a modelling analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015 Sep;3(9):715-22. doi: 10.1016/S2213-8587(15)00212-0. Epub 2015 Aug 9. PMID: 26268911.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Patrick L. Iodine: deficiency and therapeutic considerations. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):116-27. PMID: 18590348.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Patrick L. Iodine: deficiency and therapeutic considerations. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):116-27. PMID: 18590348.
Ga naar bron
Recensies