Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

44Bestede uren

40Beoordeelde onderzoeken

149Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote inositol test 2023. Hier stellen we alle inositol producten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste inositol voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een inositol product wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Inositol is een natuurlijke stof die voorkomt in mensen, dieren en planten. In kleinere hoeveelheden kan de mens het zelfs zelf produceren.
 • De effecten ervan zijn zeer divers en kunnen helpen bij PCO, slaapstoornissen, depressie, paniekaanvallen, concentratieproblemen, enz.
 • Inositol verfraait het uiterlijk van de huid en helpt de pracht van het haar te behouden. Door de vetstofwisseling te ondersteunen, stimuleert het ook de spijsvertering.

Beste Inositol: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Inositol koopt

Wat is Inositol?

Inositol, ook bekend als inositol, is een heel belangrijke stof die van nature voorkomt in menselijke, dierlijke en plantaardige organismen.

Suiker zit in bijna alle voedsel, we zijn er echt aan verslaafd. Inositol heeft ook een zekere zoetheid door zijn vitamine-achtige structuur. (Image source: unsplash.com / Thomas Kelley)

Toen er minder over inositol bekend was, werd het als een vitamine gedefinieerd en ingedeeld bij de groep B-vitamines. Door zijn chemische molecuulformule C6H12O6 is het nu bekend als een zesvoudig cyclisch alcohol. Door zijn vitamine-achtige stof heeft inositol ook een zoetheid, waardoor deze stof ongeveer half zo zoet smaakt als onze gewone huishoudsuiker.

Oorspronkelijk werd inositol ook wel “spiersuiker” genoemd. Behalve dat inositol in verschillende organismen en in ons voedsel voorkomt, en een belangrijke rol speelt in talrijke stofwisselingsprocessen, kan het zelfs door het menselijk lichaam zelf in kleine hoeveelheden worden aangemaakt.

Deze vondst was een duidelijk bewijs dat inositol geen vitamine is. In totaal kan inositol in negen verschillende vormen (isomeren) voorkomen. Relevant onder hen is myo-inositol, dat overwegend in ons lichaam voorkomt en ook door onszelf kan worden aangemaakt.

Verder speelt D-chiro-inositol een belangrijke rol uit voedingsfysiologisch oogpunt. De werkelijke effecten van de andere zeven zijn nog niet voldoende onderzocht.

Voor wie is inositol geschikt?

Wat inositol betreft, het kan zowel door volwassenen als door kinderen en zuigelingen genomen worden, wat volgens de huidige studies altijd heeft bijgedragen tot een verbetering van het respectieve probleem. In principe is het innemen van inositol een manier om je lichaam te voorzien van de hoeveelheden die het zelf niet kan aanmaken.

Inositol is een natuurlijke boodschapperstof die het lichaam nodig heeft om alle processen te regelen, zoals de stofwisseling, de hormoonhuishouding, enz.

Omdat inositol in het menselijk organisme meermalen voorkomt, kan het zonder problemen in de aanbevolen dagelijkse dosis genomen worden. Dit geldt vooral als je een tekort hebt, en het innemen van inositol kan belangrijke positieve effecten hebben.

Je moet je echter altijd aan de aanbevolen dagelijkse dosis houden, want bijwerkingen van een overdosis inositol zijn nog niet onderzocht. Vooral zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met grote doses, omdat ze weeën van de baarmoeder kunnen krijgen (weeënpijnen).

Wat wordt met inositol behandeld?

Patiënten met het PCO syndroom

Inositol als behandelingsvorm wordt vooral gebruikt voor vrouwen met het PCO syndroom (polycysteus ovarium syndroom). Dit is een ziekte die gekenmerkt wordt door cyclusstoornissen, verhoogde hormoonspiegels en cysten in de eierstokken, enz.

Door dit syndroom zijn deze patiënten meestal niet in staat op natuurlijke wijze kinderen te krijgen, omdat de oorzaken van PCO nog niet opgehelderd zijn. Momenteel is het enige wat gedaan kan worden het verlichten van de symptomen die ermee gepaard gaan.

Uit verschillende studies is tot nu toe gebleken dat inositol bij de proefpersonen na vijf tot zes maanden inname van de stof tot een betere kwaliteit van de eicellen leidde en dat ook het volume van de eierstokken aanzienlijk kon worden verminderd.

Veel vrouwen die inositol testten, meldden ook dat ze regelmatiger menstruaties hadden en minder pijn. Een ander aspect is dat inositol ook de insulineresistentie vermindert, een veel voorkomend neveneffect van PCO, wat ook belangrijk is voor diabetici. Om je een beter overzicht te geven van het PCO syndroom, hebben we een korte video over het onderwerp uitgezocht.

Inositol bij slaapstoornissen, paniekaanvallen en depressie

Het is ook aangetoond dat inositol een positief effect heeft op de geest. Het helpt om de frequentie en intensiteit van depressies en paniekaanvallen te verminderen. (1) Dit werd in zoverre waargenomen dat het een vergelijkbaar effect had als antidepressiva, maar op een natuurlijke manier.

Ook hier moet vermeld worden dat inositol alleen een voedingssupplement is en dat behandeling in chronische gevallen altijd eerst met de arts besproken moet worden. Inositol heeft ook een ondersteunend effect op slaapstoornissen, omdat het de gemoedstoestand helpt kalmeren en innerlijke rust tot stand brengt.

Concentratieverhogend

Je lichaam heeft myo-inositol vooral nodig voor de signaaloverdracht van informatie in de hersenen. Het is daarom aan te raden om inositol in te nemen als je ouder wordt om je geheugen te ondersteunen en achteruitgang van prestaties te voorkomen.

Innerlijk evenwicht en het vermogen om te ontspannen zijn bijzonder belangrijk. Wie dit niet kan, slaapt ook slecht, wat op den duur leidt tot te hoge eisen in het dagelijks leven. (Image source: unsplash.com / Gregory Pappas)

Vooral kinderen en adolescenten hebben vaak last van concentratieproblemen bij het leren. Ook hier kan inositol helpen om op de lange duur betere leerresultaten te bereiken door een rechtere concentratie.

Waar is inositol nog meer nuttig voor?

Inositol is ook belangrijk voor de haargroei en een gezonde huid, en kan bijvoorbeeld helpen bij acne. Het speelt ook een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid, de spieractiviteit en het beenmerg. Men denkt ook dat het gewichtsverlies bevordert door de stofwisseling te stimuleren.

Inositol is ook therapeutisch bij patiënten met boulimia nervosa en eetbuistoornis, en bij patiënten met depressie en paniek- en obsessief-compulsieve stoornissen. Dit verhoogt het parallellisme met serotonine-selectieve heropname-remmers. (2)

Diabetes type 2

In 2016 werd ook een proefstudie gepubliceerd die de effectiviteit en veiligheid van Myo-Inositol en D-Chiro-Inositol bij patiënten met diabetes type 2 onderzocht. Na de drie maanden bleken de nuchtere bloedglucose en HbA1c waarden aanzienlijk gedaald te zijn.

Samenvattend beschrijven de leiders van de studie Myo-Insoitol en D-Chiro-Inositol supplementen als een effectieve en veilige optie om de glykemische controle bij type 2 diabetes te verbeteren. (3)

Ziekte van Alzheimer

In 1996 werd een studie uitgevoerd om de effecten van een behandeling met inositol op Alzheimer patiënten te onderzoeken. De patiënten kregen dagelijks 6 gm inositol of glucose toegediend gedurende een periode van een maand.

Spraak en oriëntatie verbeterden aanzienlijk in de inositol groep. Er traden geen ernstige bijwerkingen op. De leiders van de studie bevelen aan dat hogere doses inositol in combinatie met de ziekte van Alzheimer in verdere studies over een langere periode onderzocht worden. (4)

Hoe werkt inositol?

Hier is een korte video die je een goed overzicht geeft van inositol en de werking ervan. Myo-Inositol heeft een aantal goede eigenschappen die een heel positief effect hebben op je lichaam en essentieel zijn voor het onderhoud van je hele organisme.

Deze stof stabiliseert en beschermt bijvoorbeeld de celmembraan en geeft ook signalen door tussen de cellen. De grootste concentraties van myo-inositol worden gevonden in de spieren, het hart en de hersenen.

De stof bevordert de spiergroei, reden waarom ook atleten en bodybuilders dit voedingssupplement vaak gebruiken. In de celmembraan zelf verankert inositol de eiwitten en zorgt voor de regulering van de calcium- en natriumstroom door de celwanden.

Verder is myo-inositol verantwoordelijk voor de regulering van het vetmetabolisme en ook voor de vetuitscheiding door de lever. In de hersenen en zenuwvezels speelt de stof een belangrijke rol bij de transmissie van zenuwimpulsen. Zoals reeds gezegd heeft inositol ook een ontspannende werking, die je kan helpen heel goed in slaap te vallen.

Myo-inositol wordt ook in grotere hoeveelheden in de testikels gevonden, omdat het nodig is voor de aanmaak en rijping van sperma. Een tekort aan deze stof kan onder andere leiden tot haaruitval, groeistoornissen of zelfs leververvetting, zoals al in dierproeven is aangetoond.

Hoe wordt inositol gedoseerd en ingenomen?

Er is een belangrijk verschil in dosering tussen myo-inositol en D-chiro-inositol. Volgens studies zou een gebruikelijke hoeveelheid van 1000 mg tot 3000 mg per dag voldoende zijn voor myo-inositol. Het optimum zou echter eerder liggen tussen 2000 mg en 3000 mg per dag. Voor D-chiro-inositol is een lagere dosering voldoende.

In studies kregen de proefpersonen tussen 100 mg en meer dan 1000 mg per dag.

Myo-Inositol D-Chiro-Inositol
2000-3000 mg per dag 200-500 mg per dag

Volgens de resultaten van de studies is het nog zinvoller om de twee soorten inositol te combineren om een nog beter effect te bereiken. Voor vrouwen die kinderen willen krijgen, is het ook aan te bevelen alfa-liponzuur, antioxidanten en een vitaminecomplex met foliumzuur in te nemen.

Je zit echter altijd aan de veilige kant als je je houdt aan de aanbevolen dagelijkse dosis volgens de bijsluiter.

Inositolpoeder is goed oplosbaar in water en kan zo genomen worden of met vruchtensappen of smoothies. Het kan ook in capsulevorm met water doorgeslikt worden.

Of het nu poeder, capsules of ook in de vorm van tabletten is, men moet altijd op de aanbevolen dosering letten. (Image source: unsplash.com / Amanda Jones)

Hoe lang moet je inositol innemen?

Dit hangt altijd af van het probleem dat je wilt behandelen. Bij PCO-patiënten werd inositol meestal gedurende enkele maanden (5-6) ingenomen voor er duidelijke verbeteringen werden gezien. Er waren echter ook vrouwen die al na twee maanden positieve veranderingen merkten. Het hangt ook van de persoon zelf af hoe goed en snel de inositol werkt.

Te veel koffie kan het effect aanzienlijk verminderen, omdat het de stof gedeeltelijk vernietigt. Te veel waterverbruik (2,5 liter en meer) zorgt er ook voor dat je lichaam de inositol weer ongebruikt uitscheidt.

Bepaalde medicijnen en ook het gebrek aan belangrijke vitamines, voedingsstoffen, sporenelementen en dergelijke kunnen de werking van inositol nadelig beïnvloeden. In zulke gevallen is het raadzaam een arts te raadplegen.

Zijn er bijwerkingen bij het innemen van inositol?

In het algemeen is het antwoord op deze vraag nee, wanttot nu toe zijn er nauwelijks bijwerkingen.

Het is echter niet aan te raden de aanbevolen dagelijkse dosis te overschrijden.

Het is nog niet duidelijk of een overdosis tot bijwerkingen kan leiden. Zwangere vrouwen wordt echter aangeraden niet meer dan de dagelijkse dosis in te nemen.

Wat zijn de alternatieven voor inositol?

Een alternatief voor myo-inositol bij de behandeling van PCO zou metformine zijn, een geneesmiddel dat bij patiënten met overgewicht de gevoeligheid van het weefsel voor insuline verhoogt. Myo-inositol is echter beter te verdragen omdat het lichaam het zelf aanmaakt.

Omdat het PCO syndroom vaak ook gekenmerkt wordt door verstoringen in de suikerstofwisseling, is het diabetes geneesmiddel metformine bedoeld om verlichting te brengen. Het werkt vooral op een verhoogde bloedsuikerspiegel, maar ook op hormonen, en bereikt vergelijkbare resultaten als Myo-Inositol.

Besluit: Welke soorten inositol zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je inositol wilt krijgen, zijn er twee hoofdsoorten waar je uit kunt kiezen

 • Myo-Inositol
 • Myo-Inositol met andere stoffen

De verschillende soorten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest, kan een ander type geschikt voor je zijn. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat doet Myo-Inositol en wat zijn de voordelen en nadelen?

Myo-inositol is de meest overvloedige vorm, en de effecten ervan zijn het best onderzocht en bevestigd door studies. Als je zuivere inositol koopt, is het bijna altijd deze vorm.

Voordelen
 • Natuurlijke stof
 • Positief effect op talrijke processen in het lichaam
 • Geen vermeldenswaardige bijwerkingen
Nadelen
 • Bijwerkingen bij overdosering onbekend
 • Sterke overdosering kan bij zwangere vrouwen vroeggeboorte uitlokken

Wat onderscheidt myo-inositol van andere stoffen en wat zijn de voor- en nadelen ?

D-Chiro-Inositol is de tweede meest gebruikte vorm, die ook goed onderzocht is. Volgens studies werden nog betere resultaten verkregen wanneer de twee vormen, myo- en D-chiro-inositol, gecombineerd werden.

Vooral bij PCO patiënten die kinderen wilden krijgen, had dit een positief effect wanneer de combinatie aangevuld werd met foliumzuur. Foliumzuur is een wateroplosbare vitamine waarvan vaak te weinig in de voeding wordt gegeven. Tijdens de zwangerschap helpt het misvormingen voorkomen.

Een combinatie van inositol en choline wordt ook aanbevolen. Samen vormen ze lecithine. Deze stof voorkomt haaruitval, versterkt de haargroei en helpt bij eczeem. Choline metaboliseert ook vet en cholesterol en is betrokken bij de vorming van nieuwe zenuwcellen.

Er moet echter ook bij gezegd worden dat die bijwerkingen maar heel zelden voorkomen, want zo’n overdosis is hoogst onwaarschijnlijk. Overleg vooraf met de arts of oriëntatie op de aanbevolen dagelijkse dosis is altijd raadzaam.

Voordelen
 • Inositol met foliumzuur aanbevolen als je kinderen wilt krijgen
 • inositol met choline stimuleert de vetstofwisseling, versterkt het zenuwstelsel en voorkomt geheugenverlies
 • choline draagt bij tot de gezondheid van het haar en voorkomt eczeem
Nadelen
 • Bijwerkingen van een overdosis inositol nog onbekend
 • Overdosering van foliumzuur (zeer zeldzaam) kan agitatie, misselijkheid en maag-darmstoornissen veroorzaken
 • overdosering van choline kan zweten, een visachtige geur, daling van de bloeddruk, diarree, misselijkheid en braken veroorzaken

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om inositol te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om inositol producten te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het je gemakkelijker te beslissen of een bepaalde inositol geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Capsule of poedervorm
 • Hoeveelheid
 • Ingrediënten/componenten
 • Aanbevolen dagelijkse dosis
 • Notities over de productie

Capsule of poedervorm

Het is aan jou welke je verkiest. Capsules zijn echter het gemakkelijkst in gebruik, omdat de precieze dosering al gegeven is en je alleen het respectieve aantal capsules met water hoeft in te nemen. Inositolpoeder moet echt precies gedoseerd worden.

Details vind je altijd in de productbeschrijving. Hier is het de moeite waard een precisieweegschaal te kopen die de precieze milligrammen aangeeft. Je kunt zo’n weegschaal voor gemiddeld €10 kopen op Amazon, bijvoorbeeld.

Hoeveelheid

Om de beste koop te krijgen, moet je de hoeveelheden van de pakjes vergelijken en berekenen welke je het langst zult kunnen gebruiken. Als je bijvoorbeeld een verpakking van 250 g inositolpoeder koopt, zou je het 100 dagen uithouden met een gemiddelde dagelijkse dosis van 2,5 g.

Je kunt dan 100 dagen lang dezelfde hoeveelheid inositolpoeder innemen. Dan kun je vergelijken of het poeder of de capsules goedkoper zijn. Dan moet je natuurlijk de prijzen van de verschillende leveranciers vergelijken.

Ingrediënten/ingrediënten

Dit punt is vooral belangrijk als je vegetariër of veganist bent. Veel voedingssupplementen bevatten nog steeds dierlijke gelatine, en daarom loont het altijd om vooraf de ingrediënten te controleren.

Allergieën voor inositol zijn nog niet bekend. Maar het kan zijn dat je een andere stof in een combinatiepreparaat niet verdraagt, en daarom moet je ook de inhoud vooraf controleren.

Aanbevolen dagelijkse dosis

Zoals al meermalen gezegd, kun je dit het beste als leidraad gebruiken. Meer gedetailleerde informatie vind je hierboven of in de bijsluiter van het betreffende product. Je moet inositol een aantal weken innemen om resultaat te zien.

Inositol is een stof die het lichaam op vele manieren ondersteunt. Het is daarom des te belangrijker om ervoor te zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt in je voeding. (Image source: unsplash.com / Roman Davayposmotrim)

Informatie over de productie

Bij de productie van inositol is het belangrijk te weten hoe en waar het geproduceerd werd. Duitse apothekersfabrikanten en laboratoria, bijvoorbeeld, zijn onderworpen aan strenge richtlijnen, en kwaliteit is altijd de belangrijkste factor.

Hier moet je altijd op letten. Sommige leveranciers gebruiken geen onnodig verpakkingsmateriaal, wat ook goed is voor het milieu.

Wetenswaardigheden over inositol

Welke voedingsmiddelen bevatten inositol?

Inositol wordt in grote hoeveelheden gevonden in tarweproducten. Het komt ook voor in bonen, noten, amandelen of popcorn. Als je graag fruit eet, doe je er goed aan meloenen, sinaasappels, grapefruit, kiwi’s, nectarines, mango of peren te eten.

Als je veel alcohol of cafeïnehoudende dranken drinkt, vernietig je het grootste deel van de inositol in je lichaam, wat een tekort kan veroorzaken.

Wat zijn de eigenschappen van inositol in cosmetica?

Inositol heeft ook een positief effect op schoonheid. Daarom bevatten veel cosmetische producten deze stof. Het is bewezen dat het een huidverzachtend en rimpelverminderend effect heeft. Inositol hydrateert ook en heeft een antistatische werking.

Het zit daarom in veel huid- en haarverzorgingsproducten. Het maakt niet uit of het om discounter- of dure merkproducten gaat, ook in de cosmetica-industrie is inositol erg populair.

Beeldbron: 123rf.com / Rattanaburi V.

Referenties (4)

1. A Palatnik, K Frolov, M Fux, J Benjamin. Double-blind, Controlled, Crossover Trial of Inositol Versus Fluvoxamine for the Treatment of Panic Disorder. J Clin Psychopharmacol. Jun 2001; 21 (3), 335-9.
Bron

2. D Gelber , J Levine, R H Belmaker. Effect of Inositol on Bulimia Nervosa and Binge Eating. Int J Eat Disord. Apr 2001; 29 (3), 345-8.
Bron

3. Basilio Pintaudi, Giacoma Di Vieste, Matteo Bonomo. The Effectiveness of Myo-Inositol and D-Chiro Inositol Treatment in Type 2 Diabetes. Int J Endocrinol. 2016; 2016: 9132052.
Bron

4. Y Barak, J Levine, A Glasman, A Elizur, R H Belmaker. Inositol Treatment of Alzheimer's Disease: A Double Blind, Cross-Over Placebo Controlled Trial. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. May 1996; 20 (4), 729-35.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
A Palatnik, K Frolov, M Fux, J Benjamin. Double-blind, Controlled, Crossover Trial of Inositol Versus Fluvoxamine for the Treatment of Panic Disorder. J Clin Psychopharmacol. Jun 2001; 21 (3), 335-9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
D Gelber , J Levine, R H Belmaker. Effect of Inositol on Bulimia Nervosa and Binge Eating. Int J Eat Disord. Apr 2001; 29 (3), 345-8.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Basilio Pintaudi, Giacoma Di Vieste, Matteo Bonomo. The Effectiveness of Myo-Inositol and D-Chiro Inositol Treatment in Type 2 Diabetes. Int J Endocrinol. 2016; 2016: 9132052.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Y Barak, J Levine, A Glasman, A Elizur, R H Belmaker. Inositol Treatment of Alzheimer's Disease: A Double Blind, Cross-Over Placebo Controlled Trial. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. May 1996; 20 (4), 729-35.
Ga naar bron
Recensies