Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

28Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Je bent zeker bekend met bloedarmoede, vooral als je een vrouw bent. In feite hebben vrouwen veel vaker dan mannen last van de symptomen van deze ziekte. Misschien heb je zelf wel eens bloedarmoede gehad? In de meeste gevallen is de vermoeidheid en zwakte die iemand met bloedarmoede ervaart het gevolg van een afname van de ijzerreserves in het bloed.

De meeste gezondheids- en voedingsdeskundigen schrijven hun patiënten ijzersupplementen voor om hun bloedarmoede te behandelen. Maar wat bevat zo’n ijzersupplement precies? Als je zelf niet in de medische wereld werkt, is het waarschijnlijk dat je er weinig over weet. In dit artikel leggen we precies uit wat er in je lichaam gebeurt als je last hebt van ijzertekort en hoe je dat kunt tegengaan. Lees verder om alles te leren over ijzertekort!

De belangrijkste dingen in een notendop

 • IJzer is een mineraal dat nodig is voor de synthese van hemoglobine uit rode bloedcellen. Het maakt het transport van voedingsstoffen en zuurstof door het hele lichaam mogelijk en fungeert als katalysator voor belangrijke chemische reacties.
 • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor ijzer mag niet overschreden worden. Als je arts ijzersupplementen voorschrijft, moet je de behandeling ook niet langer voortzetten dan wat je arts heeft aanbevolen. Te veel ijzer kan oxidatie van de weefsels veroorzaken, wat uiteindelijk ons lichaam schaadt.
 • Verschillende factoren zijn van belang als je moet kiezen voor een bepaald ijzersupplement: er moet rekening gehouden worden met de allergenen die het bevat, de wijze van toediening (tabletten of in vloeibare vorm) en kleurstoffen die de tanden kunnen kleuren. Voor veganisten en vegetariërs zijn er speciaal samengestelde ijzerpreparaten.

Beste IJzertekort: Onze selectie

Gids : Wat je moet weten over ijzertekort

De Franse arts Pierre Blaud was de eerste die in 1832 ijzersupplementen voorschreef aan zijn patiënten. Toen duidelijk werd dat Dr. Blaud ze met succes gebruikte om ’s werelds meest voorkomende voedingstekort te behandelen, werden ijzersupplementen het eerste wat artsen voorschreven voor wat bekend stond als bloedarmoede door ijzertekort… en dat is het nu nog steeds.

IJzersupplementen worden beter door het lichaam verwerkt als je ze op een lege maag inneemt.
(Image source: Petro: 42125023/ 123rf.com)

Waarom is ijzertekort een gezondheidsprobleem?

IJzer is een metaal dat zeer overvloedig voorkomt in de aarde: het maakt ongeveer 5% van de aardkorst uit. Op het gebied van de gezondheid is deze stof in kleine hoeveelheden onmisbaar voor de goede werking van het menselijk lichaam. IJzer is, net als veel andere mineralen, een sporenelement en helpt de cellen van ons lichaam bij het regelen van hun stofwisseling.

IJzer is betrokken bij vele processen in ons lichaam. Dit mineraal maakt vele chemische reacties mogelijk en is een essentieel bestanddeel van twee eiwitten die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen. Deze zijn namelijk myoglobine en hemoglobine. De volgende lijst geeft een overzicht van alle functies van ijzer in het lichaam (1)

 • Enzymatische functies (chemische reactanten): IJzer speelt onder andere een belangrijke rol bij de synthese van DNA, bij de vorming van collageen, bij de regulatie van het immuunsysteem, bij de afweer van het lichaam tegen ziekteverwekkende kiemen en bij de regulatie van de pH waarde van het bloed.
 • Myoglobine vorming: Myoglobine is een eiwit dat zuurstof opslaat in skeletspieren (spieren die we vrijwillig kunnen bewegen) en in het myocardium (hartspier). Met behulp van ijzer kan dit eiwit op de juiste manier gevormd worden en de spiervezels van zuurstof voorzien.
 • Vorming van hemoglobine: Hemoglobine heeft een structuur die lijkt op die van myoglobine. Dit eiwit wordt gevonden in rode bloedcellen en geeft ze het vermogen zuurstof naar de weefsels te vervoeren. Tegelijk verwijdert het ook kooldioxide dat het gevolg is van de celstofwisseling. IJzer is nodig om hemoglobine te maken.

IJzer zit vooral in voedingsmiddelen uit dierlijke producten en in groene groenten.
(Beeldbron: Tatjana Baibakova: 55560042/ 123rf.com)

Een gezonde volwassene heeft ijzerreserves in het bereik van 1-3 gram. Een deel van het beschikbare ijzer wordt dagelijks afgebroken door de normale celstofwisseling van het lichaam.

BabyWissen RedaktionBlutbild

Voor vrouwen tijdens de zwangerschap is het ideaal om een bloedonderzoek te laten doen om uit te zoeken of ze een ijzertekort hebben.

(Bron: babywissen.de)

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd verliezen het meeste ijzer en lijden daarom vaker aan ijzertekort dan welke andere bevolkingsgroep ook. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer staat in de volgende tabel (2):

Bevolkingsgroep Milligrammen per dag (mg/dag)
Baby’s tot 6 maanden 0,3 mg per dag
Baby’s tussen 6 en 12 maanden 11 mg per dag
Kinderen tussen 1 en 5 jaar 7 mg per dag
Kinderen tussen 6 en 11 jaar 10 mg per dag
Jonge mannen (12 tot 18 jaar) 11 mg per dag
Jonge vrouwen (12 tot 18 jaar) 15 mg per dag
Volwassen mannen (18 tot 99 jaar) 8 mg per dag
Volwassen vrouwen (in de vruchtbare leeftijd) 18 mg per dag
Zwangere vrouwen 27 mg per dag
Vrouwen die borstvoeding geven 9 mg per dag
Postmenopauzale vrouwen of vrouwen die niet ongesteld worden 8 mg per dag

Hoe herken je een ijzertekort?

Een ijzertekort heeft een negatief effect op alle processen die direct of indirect van ijzer afhankelijk zijn; het is echter vooral nadelig voor de vorming van hemoglobine. Wanneer het gebrek aan ijzer de synthese van hemoglobine vermindert, daalt het aantal rode bloedcellen gewoon. Dit heet ijzertekort-anemie. Hier is een lijst van de symptomen die ijzertekort kan veroorzaken (1):

Milde ijzertekort anemie

 • Vermoeidheid: Ben je plotseling moe, ook al heb je niets bijzonder inspannends gedaan? Ongewone vermoeidheid is meestal een van de eerste symptomen van bloedarmoede door ijzertekort. Als de hoeveelheid hemoglobine afneemt, krijgen de lichaamsweefsels (ook de spieren en de hersenen) minder bloed en worden ze sneller moe.
 • Bleekheid: Hemoglobine geeft bloed zijn karakteristieke karmozijnrode kleur. Een gebrek aan ijzer (en dus aan hemoglobine) maakt je bloed letterlijk bleek…. en dat zal je huid ook doen. Bij mensen met een donkere huid is deze bleekheid te zien aan de slijmvliezen (bv. aan de binnenkant van de oogleden, die er dan eerder wittig dan rozig uitzien).
 • Hoofdpijn: Als het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen verstoord is door ijzertekort, kun je aanhoudende hoofdpijn krijgen.
 • Gebrek aan concentratie: Een verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen vermindert ook je concentratievermogen.
 • Broze nagels en haar: Als de doorbloeding van je hele lichaam afneemt, krijgen ook je haar en nagels te maken met een verminderde doorbloeding, waardoor ze dof en broos worden. Het haar verliest zijn glans en kan in sommige gevallen zelfs uitvallen als het ijzertekort ernstig genoeg is. Nagels hebben de neiging gemakkelijker te breken en naar binnen te krullen: dit heet koilonychia.
 • Hunkeren naar vreemde dingen: Het lichaam probeert het ijzertekort aan te vullen door je trek te geven in heel vreemd “voedsel”: klei, aarde, krijt of zelfs kalk…. al deze dingen bevatten ijzer.
 • Angst: De toestand van voortdurende nervositeit en bezorgdheid kan ook door ijzertekort veroorzaakt worden. Het gebrek aan zuurstof in de weefsels beïnvloedt de hersenen.
 • Frequente infecties: IJzer is essentieel voor de goede werking van het immuunsysteem. IJzertekort belemmert de aanmaak van witte bloedcellen, waardoor het moeilijk wordt ziektekiemen te doden. Dit leidt vaak tot gezondheidsproblemen zoals verkoudheid, griep of maag- en darmproblemen.

Ernstige ij zertekort anemie

 • Verlies van eetlust: Bij sommige mensen kan bloedarmoede een toestand van grote zwakte en verlies van eetlust veroorzaken. Dit is echter een vicieuze cirkel, want minder voedsel betekent minder ijzeropname, wat het probleem alleen maar verergert.
 • Hartkloppingen en verhoogde hartslag: Als het lichaam merkt dat er minder hemoglobine in het bloed is, zal het proberen te compenseren door de hartslag te verhogen. Dit kan de snelheid verhogen waarmee het bloed de verschillende delen en weefsels van het lichaam bereikt, maar veroorzaakt tachycardie en hartkloppingen.
 • Rusteloze benen syndroom: Mensen die een chronisch ijzertekort hebben lijden vaker aan dit syndroom. Mensen die het rusteloze benen syndroom hebben voelen een ongemakkelijke tinteling in hun benen zodra ze rusten. Dit kan bij sommige lijders zelfs slapeloosheid veroorzaken.
 • De groei bij kinderen en adolescenten wordt belemmerd IJzer speelt een belangrijke rol tijdens de groei. Als een kind of tiener aan ijzertekort lijdt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor zijn groei.
 • Baby’s worden geboren met een laag gewicht: Als een zwangere vrouw lijdt aan ernstige bloedarmoede, waaronder ijzertekort, is het waarschijnlijk dat haar baby met een lager gewicht geboren zal worden. Vaak zijn er ook complicaties tijdens de zwangerschap en/of de geboorte. Milde bloedarmoede, daarentegen, is geen reden tot bezorgdheid en wordt bij zwangere vrouwen niet als gevaarlijk beschouwd.

Vermoeidheid en moeheid zijn veel voorkomende symptomen van ijzertekort.
(Image source: Olena Kachmar: 76170550/ 123rf.com)

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan ijzer?

IJzer is aanwezig in veel voedingsmiddelen en het is mogelijk om een deel van het ijzer (of zelfs hun volledige dagelijkse dosis) uit hun voeding te halen. Bij een ijzertekort is het raadzaam de voorkeur te geven aan de volgende voedingsmiddelen: dierlijk voedsel (vooral de ingewanden van varkens, runderen en kippen), peulvruchten (vooral linzen), groene bladgroenten (zoals spinazie) of sappen die ijzer bevatten. Zie de tabel hieronder voor meer informatie over de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan ijzer:

Voedsel (100 gram) IJzergehalte (milligram) Percentage van de dagelijkse inname dat een vrouw in de vruchtbare leeftijd nodig heeft
Mosselen 28 155%
Linzen 6,6 37%
Kalfslever 6.5 36%
Pompoenpitten 4.2 23%
Spinazie 3.6 20%
Tofu 3,5 19%
Zwarte chocolade 3.3 18%
Sardientjes in blik 3 17%
Quinoa 2.8 15%
Varkensvlees 2.7 15%
Kalkoen 2.3 13%
Broccolii 1 6%

Zwarte chocolade is een vegetarisch voedingsmiddel dat rijk is aan ijzer.
(Image source: Liliya Kandrashevich: 35649126/ 123rf.com)

Wie moet ijzersupplementen nemen?

Als je bij jezelf symptomen van bloedarmoede opmerkt, is het raadzaam onmiddellijk naar je arts te gaan om mogelijk ernstige oorzaken van bloedarmoede uit te sluiten (b.v. darmkanker). Als je arts echter bevestigt dat je bloedarmoede hebt door ijzertekort, is het (bijna) altijd raadzaam een ijzersupplement te nemen. Volg in elk geval de aanwijzingen van je arts op.

Vrouwen met zware menstruaties en ook vegetariërs en veganisten hebben vaak last van bloedarmoede door ijzertekort. Dit kan worden opgespoord met een eenvoudige bloedtest. Als dit bij jou het geval is, zul je vrijwel onmiddellijk na het begin van je ijzerkuur de volgende verbeteringen merken (3, 12, 13)

 • Je zult minder moe zijn
 • Verbeter de conditie van je haar en nagels
 • Verlichting van rusteloze benen syndroom
 • Verlichting van hartkloppingen
 • Verbeterde concentratie
 • Vermindering van angst

Quinoa is een prachtige bron van ijzer.
(Beeldbron: Svetlana Kolpakova: 29868452/ 123rf.com)
Prof. Dr. Norbert GattermannHeinrich-Heine-Universität Düsseldorf
“IJzertekort komt vooral voor bij zuigelingen en jonge kinderen, waar de behoefte aan ijzer in verband met de groei te groot is in vergelijking met de hoeveelheid ijzer die in de voeding beschikbaar is. Hier zijn het vooral zuigelingen die gevoed worden met melkvervangers op basis van koemelk, omdat koemelk minder ijzer bevat dan moedermelk.”

Aankoopcriteria

Niet alle ijzersupplementen zijn hetzelfde! Wil je ijzerdieet succes hebben, dan moet je een ijzersupplement kiezen dat echt aan je behoeften voldoet. De volgende koopcriteria helpen je het beste ijzersupplement voor jou persoonlijk te vinden:

Allergieën en intoleranties

Allergische

reacties op bepaalde ingrediënten in je ijzersupplement zijn mogelijk. IJzersulfaat bijvoorbeeld kan bij sommige mensen jeuk, netelroos en/of rood worden van de huid veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen kunnen ingrediënten waarvoor je allergisch bent anafylactische reacties veroorzaken (zwelling van de lippen, tong of keel). Als dit met je gebeurt, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken (20).

Bedenk dat ijzer vaak met andere stoffen gecombineerd wordt, zodat het preparaat op moleculair niveau stabieler is en niet bederft. Dus als je een allergie of intolerantie hebt voor gluten, soja, zeevruchten, lactose of een ander voedingsmiddel, kijk dan goed op het etiket van je ijzersupplement voor je het inneemt (21).

Broccoli bevat veel ijzer en helpt je je beter te concentreren.
(Image source: Brent Hofacker: 36930759/ 123rf.com)

Andere voedingsstoffen in het supplement

Voordat je een supplement koopt dat meerdere vitaminen en mineralen tegelijk bevat, ga je na of je al deze voedingsstoffen echt nodig hebt. Preparaten met veel verschillende combinaties (b.v. met vitamine B12 of foliumzuur) zijn veel duurder dan eenvoudige ijzersupplementen en zijn gericht op specifieke bevolkingsgroepen. Hoewel zwangere vrouwen en veganisten baat zullen hebben bij deze supplementen, kan iemand die echt alleen ijzer nodig heeft een paar euro besparen. maar

Vitamine C is hier waarschijnlijk een uitzondering: studies hebben aangetoond dat vitamine C de absorptie van ijzer in de twaalfvingerige darm verhoogt. Je kunt echter hetzelfde effect bereiken als je je ijzersupplement inneemt samen met een glas sinaasappelsap of een stuk fruit.

De definitie van bloedarmoede is als volgt: een syndroom dat gekenmerkt wordt door een afname van het aantal rode bloedcellen. Bloedarmoede door ijzertekort is de meest voorkomende vorm van deze aandoening, maar het is niet de enige (b.v. bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12) (10).

Kleurstoffen

Als je ijzer lange tijd in je mond houdt, kunnen je tanden verkleuren en de kleur van roestig ijzer aannemen. Omdat je dit waarschijnlijk wilt vermijden, laat je het ijzertablet niet in je mond oplossen. Als je een vloeibaar ijzerpreparaat gekozen hebt, is het raadzaam een rietje te gebruiken om elk contact met je tanden te vermijden.

IJzer hoort bij een evenwichtige voeding voor jou en je gezin.
(Image source: Mark Bowden: 31050321/ 123rf.com)

Vegetarische en veganistische diëten

IJzer is een voedingsstof die vaak te kort komt in het dieet van veganisten en vegetariërs. Omdat veel mensen die dit dieet volgen ijzersupplementen nemen, zal het niet moeilijk zijn een supplement te vinden dat deze beperkingen respecteert. Talrijke merken produceren tegenwoordig ijzersupplementen die speciaal voor veganisten en vegetariërs bedoeld zijn. Deze supplementen bevatten vaak ook vitamine B12.

Conclusie

IJzertekort treft – helaas – miljoenen mensen over de hele wereld. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd, veganisten en jonge sporters hebben vaker dan andere bevolkingsgroepen te lijden onder de onaangename gevolgen van bloedarmoede, omdat hun voeding hen helaas niet voldoende ijzer geeft. Een ijzersupplement kan voor deze mensen een grote hulp en verlichting zijn.

Binnen een paar weken zul je minder moe zijn en meer energie hebben, maar het duurt meestal enkele maanden voor de ijzervoorraden van het lichaam weer volledig aangevuld zijn. Vraag je arts of apotheker of een ijzersupplement goed voor je is, en neem het alleen zolang als je het echt nodig hebt.

Vond je ons artikel over ijzertekort en ijzersupplementen leuk? Schrijf ons een commentaar en deel dit artikel met je vrienden. Bedankt en tot gauw!

(Beeldbron van headerfoto: Andriiakhina: 49483789/ 123rf.com)

Referenties (22)

1. H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd edition. Elsevier; 2013. 948 p.
Bron

2. Gómez C, Sastre A. Tabla de recomendaciones (normativas y recomendaciones nutricionales SEOM). Soporte Nutricional en el paciente oncológico [Internet]. 2002;317–22.
Bron

3. Johnson Wimbley TD, Graham DY. Diagnosis and management of iron deficiency anemia in the 21st century. Vol. 4, Therapeutic Advances in Gastroenterology. 2011. p. 177–84.
Bron

4. FoodData Central [Internet].
Bron

5. Hallberg L, Björn-Rasmussen E, Howard L, Rossander L. Dietary heme iron absorption: A discussion of possible mechanisms for the absorption-promoting effect of meat and for the regulation of iron absorption. Scand J Gastroenterol. 1979;14(7):769–79.
Bron

6. Bjorn Rasmussen E, Hallberg L, Isaksson B, Arvidsson B. Food iron absorption in man. Applications of the two pool extrinsic tag method to measure heme and nonheme iron absorption from the whole diet. J Clin Invest. 1974;53(1):247–55.
Bron

7. Geissler C, Singh M. Iron, meat and health. Vol. 3, Nutrients. MDPI AG; 2011. p. 283–316.
Bron

8. Hallberg L. Wheat fiber, phytates and iron absorption. Scand J Gastroenterol Suppl [Internet]. 1987;129:73–9.
Bron

9. Hallberg L, Brune M, Rossander L. The role of vitamin C in iron absorption. Int J Vitam Nutr Res Suppl [Internet]. 1989];30:103–8.
Bron

10. Coyer SM. Anemia: diagnosis and management. J Pediatr Health Care [Internet];19(6):380–5.
Bron

11. farmalista (@farmalista) | Twitter [Internet].
Bron

12. Rezaeian A, Ghayour-Mobarhan M, Mazloum SR, Yavari M, Jafari SA. Effects of iron supplementation twice a week on attention score and haematologic measures in female high school students. Singapore Med J. 2014 Nov 1;55(11):587–92.
Bron

13. Wu T-W, Tsai F-P. Comparison of the Therapeutic Effects and Side Effects of Oral Iron Supplements in Iron Deficiency Anemia. Drug Res (Stuttg) [Internet]. 2016 May;66(5):257–61.
Bron

14. Guía clínica de Anemia ferropénica [Internet].
Bron

15. Tolkien Z, Stecher L, Mander AP, Pereira DIA, Powell JJ. Ferrous sulfate supplementation causes significant gastrointestinal side-effects in adults: A systematic review and meta-analysis. Vol. 10, PLoS ONE. Public Library of Science; 2015.
Bron

16. Blog | Hierro y anemia: lo que debes saber | Uso correcto de medicamentos [Internet].
Bron

17. Fleming RE, Ponka P. Iron Overload in Human Disease - NEJMra1004967 [Internet]. Vol. 366, The New England journal of medicine. 2012 . p. 348–59.
Bron

18. Campbell NR, Hasinoff BB. Iron supplements: a common cause of drug interactions. Br J Clin Pharmacol [Internet]. 1991 Mar;31(3):251–5.
Bron

19. Iron Sulfate Drug Interactions - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Oct 12].
Bron

20. de Barrio M, Fuentes V, Tornero P, Sánchez I, Zubeldia J, Herrero T. Anaphylaxis to oral iron salts. desensitization protocol for tolerance induction. J Investig Allergol Clin Immunol [Internet].
Bron

21. Rogkakou A, Guerra L, Scordamaglia A, Canonica GW, Passalacqua G. Severe skin reaction due to excipients of an oral iron treatment. Allergy [Internet]. 2007 Mar [cited 2019 Oct 12];62(3):334–5.
Bron

22. de Haas S, Ghossein-Doha C, van Kuijk SMJ, van Drongelen J, Spaanderman MEA. Adaptación fisiológica del volumen del plasma materno durante el embarazo: una revisión sistemática y metaanálisis. Vol. 49, Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. John Wiley and Sons Ltd; 2017. p. 177–87.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd edition. Elsevier; 2013. 948 p.
Ga naar bron
Gómez C, Sastre A. Tabla de recomendaciones (normativas y recomendaciones nutricionales SEOM). Soporte Nutricional en el paciente oncológico [Internet]. 2002;317–22.
Ga naar bron
Johnson Wimbley TD, Graham DY. Diagnosis and management of iron deficiency anemia in the 21st century. Vol. 4, Therapeutic Advances in Gastroenterology. 2011. p. 177–84.
Ga naar bron
FoodData Central [Internet].
Ga naar bron
Hallberg L, Björn-Rasmussen E, Howard L, Rossander L. Dietary heme iron absorption: A discussion of possible mechanisms for the absorption-promoting effect of meat and for the regulation of iron absorption. Scand J Gastroenterol. 1979;14(7):769–79.
Ga naar bron
Bjorn Rasmussen E, Hallberg L, Isaksson B, Arvidsson B. Food iron absorption in man. Applications of the two pool extrinsic tag method to measure heme and nonheme iron absorption from the whole diet. J Clin Invest. 1974;53(1):247–55.
Ga naar bron
Geissler C, Singh M. Iron, meat and health. Vol. 3, Nutrients. MDPI AG; 2011. p. 283–316.
Ga naar bron
Hallberg L. Wheat fiber, phytates and iron absorption. Scand J Gastroenterol Suppl [Internet]. 1987;129:73–9.
Ga naar bron
Hallberg L, Brune M, Rossander L. The role of vitamin C in iron absorption. Int J Vitam Nutr Res Suppl [Internet]. 1989];30:103–8.
Ga naar bron
Coyer SM. Anemia: diagnosis and management. J Pediatr Health Care [Internet];19(6):380–5.
Ga naar bron
farmalista (@farmalista) | Twitter [Internet].
Ga naar bron
Rezaeian A, Ghayour-Mobarhan M, Mazloum SR, Yavari M, Jafari SA. Effects of iron supplementation twice a week on attention score and haematologic measures in female high school students. Singapore Med J. 2014 Nov 1;55(11):587–92.
Ga naar bron
Wu T-W, Tsai F-P. Comparison of the Therapeutic Effects and Side Effects of Oral Iron Supplements in Iron Deficiency Anemia. Drug Res (Stuttg) [Internet]. 2016 May;66(5):257–61.
Ga naar bron
Guía clínica de Anemia ferropénica [Internet].
Ga naar bron
Tolkien Z, Stecher L, Mander AP, Pereira DIA, Powell JJ. Ferrous sulfate supplementation causes significant gastrointestinal side-effects in adults: A systematic review and meta-analysis. Vol. 10, PLoS ONE. Public Library of Science; 2015.
Ga naar bron
Blog | Hierro y anemia: lo que debes saber | Uso correcto de medicamentos [Internet].
Ga naar bron
Fleming RE, Ponka P. Iron Overload in Human Disease - NEJMra1004967 [Internet]. Vol. 366, The New England journal of medicine. 2012 . p. 348–59.
Ga naar bron
Campbell NR, Hasinoff BB. Iron supplements: a common cause of drug interactions. Br J Clin Pharmacol [Internet]. 1991 Mar;31(3):251–5.
Ga naar bron
Iron Sulfate Drug Interactions - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Oct 12].
Ga naar bron
de Barrio M, Fuentes V, Tornero P, Sánchez I, Zubeldia J, Herrero T. Anaphylaxis to oral iron salts. desensitization protocol for tolerance induction. J Investig Allergol Clin Immunol [Internet].
Ga naar bron
Rogkakou A, Guerra L, Scordamaglia A, Canonica GW, Passalacqua G. Severe skin reaction due to excipients of an oral iron treatment. Allergy [Internet]. 2007 Mar [cited 2019 Oct 12];62(3):334–5.
Ga naar bron
de Haas S, Ghossein-Doha C, van Kuijk SMJ, van Drongelen J, Spaanderman MEA. Adaptación fisiológica del volumen del plasma materno durante el embarazo: una revisión sistemática y metaanálisis. Vol. 49, Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. John Wiley and Sons Ltd; 2017. p. 177–87.
Ga naar bron
Recensies