Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

28Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

110Verzamelde opmerkingen

Veel mensen in Duitsland lijden aan voortdurende vermoeidheid, concentratieproblemen en een droge huid. De oorzaak is vaak ijzertekort. Er zijn echter preparaten zoals ijzertabletten die je kunt innemen om dit te behandelen.

Wil je meer weten over de werking, inname, aankoop en evaluatiecriteria van ijzertabletten? Geen probleem! We zijn blij dat je onze geweldige ijzertabletten test 2023 bent tegengekomen.

In dit artikel worden alle relevante wetenschappelijke achtergrondinformatie en beoordelingen van klanten over ijzertabletten op een duidelijke en begrijpelijke manier gepresenteerd.

Belangrijk om te weten

  • IJzer is betrokken bij vele stofwisselingsprocessen in het lichaam en is vooral onmisbaar voor de energievoorziening van de cellen. IJzer draagt ook in belangrijke mate bij tot het transport van zuurstof en kan het immuunsysteem versterken.
  • In het algemeen kun je ijzer innemen in de vorm van tabletten en capsules. Elke vorm van inname heeft individuele voor- en nadelen waarmee rekening gehouden moet worden.
  • Een evenwichtige en gezonde voeding, samen met de juiste supplementen, kan ijzertekort helpen behandelen. Hiervoor is het raadzaam vooraf je arts te raadplegen, die ze juist kan doseren en zo een zwak absorptievermogen van het lichaam kan aanpakken.

Beste ijzertabletten: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van ijzertabletten Bij het kopen van ijzertabletten

kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft.

Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Ingrediënten

IJzertabletten zijn er in verschillende soorten wat ingrediënten betreft. Meestal wordt vitamine C toegevoegd, dat zorgt voor een betere ijzeropname. Je moet ook letten op de biologische beschikbaarheid van een ijzersupplement.

Hoe hoger hij is, hoe beter de ingrediënten door het lichaam kunnen worden opgenomen. Verder moet je erop letten dat het tweewaardig ijzer is, want dat kan beter door het lichaam gebruikt worden.

Andere ingrediënten kunnen bijzonder nuttig zijn als je niet alleen aan ijzertekort lijdt. Je moet echter op je persoonlijke behoeften letten en zo nodig een arts raadplegen. (1)

Vorm

IJzer is meestal verkrijgbaar in capsule- of tabletvorm. Je moet de vorm kiezen die het beste bij je past. Het is aan jou om te beslissen waar je je het beste bij voelt.

In het gidsgedeelte worden de doseringsvormen in detail voorgesteld en hun respectieve voor- en nadelen toegelicht.

Daarna moet je weten welke vorm van ijzer voor jou geschikt is. Het is belangrijk dat je niet eenzijdig eet als je ijzer inneemt. Een gezonde en evenwichtige voeding is erg belangrijk als je op lange termijn een ijzertekort wilt uitbannen.

Het effect van alle vormen is hetzelfde. Als je liever natuurlijk ijzer inneemt, raden we je aan vlees, granen en noten en zaden te eten.

Dosering

Er zijn een groot aantal ijzertabletten op de markt in verschillende doseringen. Veel preparaten worden in hoge doses aangeboden, maar het is zinvoller om lagere doses ijzertabletten te nemen die je aan je behoeften kunt aanpassen.

In het algemeen moet je de algemene aanbevelingen volgen: 10 mg voor mannen en 15 mg voor vrouwen. Als je lichaam echter normaal absorbeert, zou deze dosis ruim voldoende moeten zijn. Als bij jou echter een ijzertekort wordt vastgesteld, kan de dosering variëren.

In dat geval is het een goed idee je arts te raadplegen, die rekening zal houden met eventuele reeds bestaande aandoeningen die een ijzertekort kunnen veroorzaken of ertoe bijdragen.

Hoeveelheid

IJzer is verkrijgbaar in verschillende verpakkingsgroottes. IJzersupplementen bevatten meestal 60, 120, 180 of 240 en zitten in een plastic doosje. Als je weet dat je deze lange tijd zult innemen, kun je gaan voor een verpakking van passende grootte, deze zijn verkrijgbaar met tot 365 stuks. Je moet ervoor zorgen dat je de aangegeven dagelijkse inname niet overschrijdt.

Om de prijzen van verschillende verpakkingsmaten te vergelijken, kun je de prijs gemakkelijk delen door het aantal stuks. Dit geeft je de eenheidsprijs en je weet welk preparaat het goedkoopst is.

Maar als je voedingssupplementen koopt, moet je wel rekening houden met de houdbaarheid, om er zeker van te zijn dat je met rantsoenen rondkomt en geen grote hoeveelheden hoeft weg te gooien.

Gids: Veelgestelde vragen over ijzertabletten in detail beantwoord

Om je uitgebreide informatie te geven over de werkzaamheid van ijzertabletten en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende delen samengevat.

Wat zijn ijzertabletten en hoe werken ze?

IJzertabletten worden onderscheiden naar hun valentie. Meestal wordt de voorkeur gegeven aan 2-valente ijzerpreparaten (Fe2+ preparaten), waarin het ijzer aanwezig is als een zout of complex. Dit heeft als voordeel dat het ijzer sneller door het lichaam wordt opgenomen. IJzer kan maar gedeeltelijk door de darm opgenomen worden.

IJzertabletten komen in de maag terecht nadat ze doorgeslikt zijn. Dan wordt het ijzer dat ze bevatten via het darmslijmvlies opgenomen. Het maakt dus geen verschil of ijzer via voedsel of supplementen wordt opgenomen.

Maar omdat ijzer slechts gedeeltelijk door de darm wordt opgenomen, moeten ijzertabletten regelmatig en over een langere periode ingenomen worden om het gewenste effect te bereiken. Om goede voorwaarden voor de ijzeropname te scheppen, moet je geschikte voedingssupplementen op een lege maag innemen.

Een lege maag en de toevoeging van vitamine C kan ook de ijzeropname helpen verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld ijzertabletten innemen met sinaasappelsap. (4, 6, 12) Apfelessig Diät-2 (1, 6, 12)

Wanneer en voor wie is het nuttig ijzertabletten in te nemen?

IJzer is een essentieel sporenelement dat gewoonlijk via de voeding wordt opgenomen. Een laag ijzergehalte kan soms veroorzaakt worden door een ontoereikend dieet. Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, moet je je ijzervoorraden aanvullen met voedingssupplementen.

Ook tijdens de zwangerschap is een ijzertekort niet ongewoon, omdat de baby in de buik nu behalve van de zwangere vrouw ook van belangrijke voedingsstoffen wordt voorzien. De groeiende baarmoeder heeft ongeveer 30% tot 40% meer bloed nodig.

En omdat ijzer in het bloed zit, wordt ijzer een van de belangrijkste voedingsstoffen tijdens de zwangerschap. Intussen kan de ijzerbehoefte zelfs met tot 100% verhoogd worden. IJzersupplementen worden daarom vaak genomen om de ijzerbehoefte volledig te dekken. IJzertekort komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Een gezonde en evenwichtige voeding en ijzersupplementen kunnen dit compenseren.

Verder kunnen ook mensen die actief aan sport doen en (goed presterende) atleten baat hebben bij ijzersuppletie. Vooral bij duursporten verliest het lichaam veel vocht en dus ook ijzer. Dus hoe langer de trainingstijd, hoe lager de ijzeropslagwaarde. Dit is vooral duidelijk bij vrouwelijke atleten, bij wie het ijzerverbruik vaak verhoogd is en het verlies en de opname verminderd.

Fysiek actieve mensen kunnen zelfs hun trainingsprestaties en uithoudingsvermogen duurzaam verbeteren door extra ijzer in te nemen. Het is echter aan te raden een arts te raadplegen alvorens ijzertabletten te nemen. Hij kan ophelderen wat het tekort veroorzaakt heeft en, afhankelijk daarvan, voedingssupplementen of een verandering in het dieet voorschrijven. (1, 11) (2, 7, 8) eisentabletten-test (7)

Wat zijn de bijwerkingen van ijzertabletten?

Natuurlijk hebben ijzertabletten, zoals bijna alle voedingssupplementen, bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van het innemen van ijzertabletten zijn:

  • Maagpijn
  • Diarree
  • Constipatie
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Donkere krukken

Omdat ijzer vlekken op de tanden kan maken, mag op de tablet niet gekauwd of in de mond gezogen worden. Als je lijdt aan ontstekings(voor)ziekten van het maagdarmkanaal, moet je ijzersupplementen alleen met voorzichtigheid innemen en aanvullend een arts raadplegen. Hetzelfde geldt voor maag- of darmzweren.

Bij kinderen kan zelfs een kleine overdosis gevaarlijk zijn. Daarom moet je de preparaten buiten bereik van kinderen houden. Kinderen mogen niet op eigen houtje ijzertabletten krijgen zonder overleg met hun arts, die zo nodig de dosering en inname zal bepalen.

Langdurig gebruik van ijzertabletten kan ook ernstiger bijwerkingen hebben. Behalve het zojuist genoemde verslechterde uiterlijk, kan ook het DNA beschadigd worden. (5, 9)

Hoe moeten ijzertabletten gedoseerd worden?

Er is een aanzienlijk verschil tussen de werkelijke ijzerbehoefte en de aanbevolen inname. Maar zoals gezegd kan het lichaam maar een deel van het toegediende ijzer opnemen (ongeveer 10-15%).

De standaarddosis varieert van 10 mg tot 100 mg per inname, afhankelijk van leeftijd en gewicht. Hogere doses kunnen de absorptiefunctie vertragen.

De ijzerbehoefte van gezonde mensen kan variëren van 1 mg tot 4 mg per dag. Dienovereenkomstig worden doseringen van 10 mg tot 50 mg aanbevolen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de geslachten wat dosering betreft. Volgens de algemene aanbevelingen (1 mg basisbehoefte) moeten vrouwen 15 mg ijzer per dag binnenkrijgen, 5 mg meer ijzer dan mannen.

Dit komt omdat vrouwen tijdens de menstruatie meer bloed verliezen en dus een grotere ijzerbehoefte hebben. Het is aan te bevelen dat zwangere vrouwen 30 mg per dag innemen om hun ongeboren kind van voldoende ijzer te voorzien.

Na de zwangerschap moeten de ijzervoorraden weer aangevuld worden. Dit betekent dat ongeveer 20 mg per dag nodig is. (2)

Welke alternatieven zijn er voor ijzertabletten?

Als een ijzertekort wordt vastgesteld, zijn meestal medicijnen nodig. Veel vrouwen verdragen ijzertabletten echter niet goed. Omdat ze vaak maagproblemen, misselijkheid en constipatie veroorzaken.

IJzerinjectie

Een mogelijkheid is een eenmalige intraveneuze injectie met ijzercarboxymethylmaltose, dit wordt zelfs door de arts voorgeschreven als ijzertekort is vastgesteld.

Dit voorziet het lichaam van een grote hoeveelheid sporenelementen, zodat de ijzervoorraad in korte tijd weer aangevuld wordt en de malaise snel verbetert. Omdat de injectie niet door de darmen wordt opgenomen, wordt ze bijzonder goed verdragen. (1, 13)

Voeding

Vlees is een goede bron van ijzer. Het bevat ook rood bloedpigment (hemoglobine). Het lichaam kan het ijzer dat erin zit goed opnemen. IJzer in plantaardig voedsel is moeilijker door het lichaam te gebruiken. Daarom is het voor vegetariërs en veganisten moeilijker om de aanbevolen hoeveelheid ijzer uit voedsel te halen. De inname van ijzer hangt echter ook af van de samenstelling van de maaltijden, want verschillende voedingsmiddelen beïnvloeden elkaar.

Bovendien past het lichaam zich na een bepaalde tijd aan de actuele ijzerbehoefte aan: Als de ijzeropslag leeg is, kan meer ijzer uit voedsel gehaald worden. (3, 10)

eisentabletten-test

Vlees is een van de beste bronnen van ijzer. Het ijzer dat in vlees zit, kan bijzonder goed door het lichaam worden opgenomen. (Image source: Victoria Shes / Unsplash)

De opname van ijzer in plantaardig voedsel kan geremd worden door ander voedsel. Ze binden ijzer in de darm zodat het lichaam geen ijzer kan opnemen. Ingrediënten zijn o.a. looizuur, oxaalzuur, fytaten en fosfaten.

Tarwezemelen, zuivel en sojaproducten en koffie bevatten ook stoffen die de opname van ijzer bemoeilijken. Als je veel of alleen plantaardige voedingsmiddelen eet en natuurlijk je ijzeropname wilt verhogen, moet je verschillende (plantaardige) voedingsmiddelen combineren. Bijvoorbeeld, vitamine C ondersteunt de ijzeropname.

Goede bronnen van vitamine C zijn sinaasappels, spruitjes en wilde knoflook. Vlees, vis en gevogelte bevorderen ook de opname van ijzer uit plantaardig voedsel.

Beeldbron: limpido / 123rf

Referenties (13)

1. Christides T, Wray D, McBride R, Fairweather R, Sharp P. Iron bioavailability from commercially available iron supplements. Eur J Nutr. 2015 Dec;54(8):1345-52. doi: 10.1007/s00394-014-0815-8. Epub 2014 Dec 20. PMID: 25526967.
Bron

2. Ahamed F, Yadav K, Kant S, Saxena R, Bairwa M, Pandav CS. Effect of directly observed oral iron supplementation during pregnancy on iron status in a rural population in Haryana: A randomized controlled trial. Indian J Public Health. 2018 Oct-Dec;62(4):287-293. doi: 10.4103/ijph.IJPH_313_17. PMID: 30539891.
Bron

3. Haas JD, Brownlie T 4th. Iron deficiency and reduced work capacity: a critical review of the research to determine a causal relationship. J Nutr. 2001 Feb;131(2S-2):676S-688S; discussion 688S-690S. doi: 10.1093/jn/131.2.676S. PMID: 11160598.
Bron

4. National Institutes of Health. 2015. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI)
Bron

5. Linakis JG, Lacouture PG, Woolf A. Iron absorption from chewable vitamins with iron versus iron tablets: implications for toxicity. Pediatr Emerg Care. 1992 Dec;8(6):321-4. doi: 10.1097/00006565-199212000-00003. PMID: 1454637.
Bron

6. Bjørklund G, Aaseth J, Skalny AV, Suliburska J, Skalnaya MG, Nikonorov AA, Tinkov AA. Interactions of iron with manganese, zinc, chromium, and selenium as related to prophylaxis and treatment of iron deficiency. J Trace Elem Med Biol. 2017 May;41:41-53. doi: 10.1016/j.jtemb.2017.02.005. Epub 2017 Feb 12. PMID: 28347462.
Bron

7. Sant-Rayn Pasricha, Michael Low, Jane Thompson, Ann Farrell, Luz-Maria De-Regil, Iron Supplementation Benefits Physical Performance in Women of Reproductive Age: A Systematic Review and Meta-Analysis, The Journal of Nutrition, Volume 144, Issue 6, June 2014, Pages 906–914, https://doi.org/10.3945/jn.113.189589
Bron

8. Demuth, I.R., Martin, A. & Weissenborn, A. Iron supplementation during pregnancy – a cross-sectional study undertaken in four German states. BMC Pregnancy Childbirth 18, 491 (2018). https://doi.org/10.1186/s12884-018-2130-5
Bron

9. Partanen, Jukka Niittymäki, Pia Nikiforow, Nina Palokangas, Elina Larjo, Antti Mattila, Pirkko Castrén, Johanna Arvas, Mikko. 2018. FinDonor study cohort 1 FinDonor 10 000 study: A cohort to identify iron depletion and factors affecting it in Finnish blood donors Short title: Finnish blood donor cohort Partanen, Jukka* Niittymäki, Pia Nikiforow, Nina Palokangas, Elina Larjo, Antti Mattila, Pirkko Castrén, Johanna Arvas, Mikko* Finnish Red Cross Blood Service, Research and Development. Kivihaantie 7, 00310 Helsinki, Finland.
Bron

10. Dr Sant-Rayn Pasricha, PhD, Emily Hayes, MBBS, Kongolo Kalumba, FRACP, Prof Beverley-Ann Biggs, PhD. 2013. DOI:https://doi.org/10.1016/S2214-109X(13)70046-9
Bron

11. Idjradinata P, Pollitt E. Reversal of developmental delays in iron-deficient anaemic infants treated with iron. Lancet. 1993 Jan 2;341(8836):1-4. doi: 10.1016/0140-6736(93)92477-b. PMID: 7678046.
Bron

12. Rosado JL, López P, Muñoz E, Martinez H, Allen LH. Zinc supplementation reduced morbidity, but neither zinc nor iron supplementation affected growth or body composition of Mexican preschoolers. Am J Clin Nutr. 1997 Jan;65(1):13-9. doi: 10.1093/ajcn/65.1.13. PMID: 8988907.
Bron

13. Inês G. Mollet, Dilipkumar Patel , Fatima S. Govani , Adam Giess, Koralia Paschalaki, Manikandan Periyasamy, Elaine C. Lidington, Justin C. Mason, Michael D. Jones, Laurence Game, Simak Ali, Claire L. Shovlin. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0147990
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Christides T, Wray D, McBride R, Fairweather R, Sharp P. Iron bioavailability from commercially available iron supplements. Eur J Nutr. 2015 Dec;54(8):1345-52. doi: 10.1007/s00394-014-0815-8. Epub 2014 Dec 20. PMID: 25526967.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ahamed F, Yadav K, Kant S, Saxena R, Bairwa M, Pandav CS. Effect of directly observed oral iron supplementation during pregnancy on iron status in a rural population in Haryana: A randomized controlled trial. Indian J Public Health. 2018 Oct-Dec;62(4):287-293. doi: 10.4103/ijph.IJPH_313_17. PMID: 30539891.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Haas JD, Brownlie T 4th. Iron deficiency and reduced work capacity: a critical review of the research to determine a causal relationship. J Nutr. 2001 Feb;131(2S-2):676S-688S; discussion 688S-690S. doi: 10.1093/jn/131.2.676S. PMID: 11160598.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
National Institutes of Health. 2015. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Linakis JG, Lacouture PG, Woolf A. Iron absorption from chewable vitamins with iron versus iron tablets: implications for toxicity. Pediatr Emerg Care. 1992 Dec;8(6):321-4. doi: 10.1097/00006565-199212000-00003. PMID: 1454637.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bjørklund G, Aaseth J, Skalny AV, Suliburska J, Skalnaya MG, Nikonorov AA, Tinkov AA. Interactions of iron with manganese, zinc, chromium, and selenium as related to prophylaxis and treatment of iron deficiency. J Trace Elem Med Biol. 2017 May;41:41-53. doi: 10.1016/j.jtemb.2017.02.005. Epub 2017 Feb 12. PMID: 28347462.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sant-Rayn Pasricha, Michael Low, Jane Thompson, Ann Farrell, Luz-Maria De-Regil, Iron Supplementation Benefits Physical Performance in Women of Reproductive Age: A Systematic Review and Meta-Analysis, The Journal of Nutrition, Volume 144, Issue 6, June 2014, Pages 906–914, https://doi.org/10.3945/jn.113.189589
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Demuth, I.R., Martin, A. & Weissenborn, A. Iron supplementation during pregnancy – a cross-sectional study undertaken in four German states. BMC Pregnancy Childbirth 18, 491 (2018). https://doi.org/10.1186/s12884-018-2130-5
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Partanen, Jukka Niittymäki, Pia Nikiforow, Nina Palokangas, Elina Larjo, Antti Mattila, Pirkko Castrén, Johanna Arvas, Mikko. 2018. FinDonor study cohort 1 FinDonor 10 000 study: A cohort to identify iron depletion and factors affecting it in Finnish blood donors Short title: Finnish blood donor cohort Partanen, Jukka* Niittymäki, Pia Nikiforow, Nina Palokangas, Elina Larjo, Antti Mattila, Pirkko Castrén, Johanna Arvas, Mikko* Finnish Red Cross Blood Service, Research and Development. Kivihaantie 7, 00310 Helsinki, Finland.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Dr Sant-Rayn Pasricha, PhD, Emily Hayes, MBBS, Kongolo Kalumba, FRACP, Prof Beverley-Ann Biggs, PhD. 2013. DOI:https://doi.org/10.1016/S2214-109X(13)70046-9
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Idjradinata P, Pollitt E. Reversal of developmental delays in iron-deficient anaemic infants treated with iron. Lancet. 1993 Jan 2;341(8836):1-4. doi: 10.1016/0140-6736(93)92477-b. PMID: 7678046.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rosado JL, López P, Muñoz E, Martinez H, Allen LH. Zinc supplementation reduced morbidity, but neither zinc nor iron supplementation affected growth or body composition of Mexican preschoolers. Am J Clin Nutr. 1997 Jan;65(1):13-9. doi: 10.1093/ajcn/65.1.13. PMID: 8988907.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Inês G. Mollet, Dilipkumar Patel , Fatima S. Govani , Adam Giess, Koralia Paschalaki, Manikandan Periyasamy, Elaine C. Lidington, Justin C. Mason, Michael D. Jones, Laurence Game, Simak Ali, Claire L. Shovlin. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0147990
Ga naar bron
Recensies