Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Onze selectiecriteria

40Onderzochte producten

45Bestede uren

48Beoordeelde onderzoeken

159Verzamelde opmerkingen

Je hebt wel eens gehoord dat ijzer een centrale rol speelt voor je lichaam en gezondheid? Maar je weet niet zeker hoeveel ijzer je per dag moet innemen of welk ijzergehalte ideaal is en je wilt graag meer weten over de wetenschappelijke achtergrond en de noodzakelijke criteria voor het kopen van ijzersupplementen? Dan ben je hier op de juiste plaats.

We geven je alle informatie die je nodig hebt over ijzer. Je leert niet alleen wat ijzer is, maar ook waarom het zo’n belangrijke rol speelt in het menselijk lichaam, welke symptomen kunnen optreden en welk ijzergehalte optimaal is en nog veel meer.

De belangrijkste dingen in een notendop

 • IJzer is een belangrijk element voor het menselijk lichaam en speelt daarom een centrale rol. Het is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof.
 • De hoeveelheid ijzer die een mens per dag moet innemen varieert naar geslacht en leeftijd. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten meer ijzer innemen.
 • Je kunt je ijzerinname niet alleen aanvullen met tabletten, capsules of poeder, maar ook met bepaalde voedingsmiddelen. Zowel groenten en fruit als vlees komen op de eerste plaats. Zuivelproducten, koffie, groene thee en andere moeten vermeden worden.

Beste IJzer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je ijzer koopt

Wat is ijzer?

IJzer, ook wel een superelement genoemd, is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof in het menselijk lichaam en is daarom erg belangrijk. Het wordt opgenomen via voedsel of andere hulpmiddelen zoals ijzertabletten, ijzercapsules ect. Hier moet erop gelet worden dat zowel een ijzertekort als een ijzeroverschot vermeden wordt. (1)

Wanneer zijn ijzerwaarden te laag?

Natuurlijk hangen de waarden sterk af van leeftijd en geslacht. De serumferritine waarde moet echter tussen 30 en 450 microgram per liter liggen; alle waarden onder de 30 microgram per liter wijzen op een ijzertekort.

Een ijzertekort kan ernstige gevolgen hebben, zoals bloedarmoede. Hier speelt de hemoglobineconcentratie een centrale rol. De waarde voor vrouwen is 12 g/dl en 13 g/dl voor mannen. (2, 3)

Wanneer zijn ijzerwaarden te hoog?

Eén ding is zeker – als het ijzergehalte te hoog is, moet je er niet alleen naar kijken en het vermijden. In een gezonde persoon zit 5 gram ijzer in het bloed. (4)

Eisen-1

Om gezond te blijven, moet je beslist aandacht besteden aan een goed ijzergehalte. Zowel een ijzertekort als een ijzeroverschot hebben geen goede gevolgen.
(Image source: unsplash.com/online-marketing)

Bij een ijzeroverschot kan overtollig ijzer in de organen worden afgezet, wat bijvoorbeeld in de lever tot vergiftigingsverschijnselen kan leiden. Overtollig ijzer kan pijn in de borst of gewrichten veroorzaken.

Sommige studies speculeren momenteel of de als normaal beschouwde ijzergehaltes toch niet te hoog zijn (5).

Hoeveel ijzer heeft een mens per dag nodig?

Het is belangrijk dat je de juiste dosis ijzer inneemt. Natuurlijk varieert het bedrag naar gelang je leeftijd en geslacht. Om je te helpen begrijpen hoeveel mg ijzer je per dag binnen moet krijgen, hebben we een tabel voor je opgesteld.

Leeftijd Vrouwelijk Mannelijk
0 tot 4 maanden 0,5 mg 0,5 mg
4 tot 12 maanden 8 mg 8 mg
1 tot 7 jaar 8 mg 8 mg
7 tot 10 jaar 10 mg 10 mg
10 tot 19 jaar 15 mg 12 mg
19 tot 51 jaar 15 mg 10 mg
51 en ouder 10 mg 10 mg

(6)

Zwangere vrouwen moeten 30 mg ijzer per dag innemen en vrouwen die borstvoeding geven 20 mg per dag.

Hoe werkt ijzer?

Zoals reeds gezegd is ijzer verantwoordelijk voor het transport van zuurstof in het bloed en de spieren en is daarom ook erg belangrijk voor onze gezondheid.

Bij een ijzeroverschot wordt overtollig ijzer op de organen afgezet. Vooral de lever en de hartspier worden aangetast. De lever en de hartspier spelen een centrale rol in onze gezondheid. Daarom moet je ervoor zorgen dat je zowel een ijzeroverschot als een ijzertekort vermijdt.

Welke bijwerkingen kan ijzer hebben?

Ondanks het feit dat ijzer zo belangrijk is voor het menselijk lichaam, komt het met enkele bijwerkingen. Bij ijzer kunnen de volgende bijwerkingen optreden

 • Maagdarmproblemen
 • Misselijkheid
 • Constipatie
 • Brandend maagzuur
 • Overgeven

Daarom moet je voorzichtig zijn met de inname en dosis van verschillende ijzersupplementen. Het is daarom het beste jezelf grondig te informeren voor je deze preparaten gebruikt en de dosering volledig onder controle te hebben.

Besluit: Welke soorten ijzer zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn 3 verschillende soorten ijzersupplementen die we voor je geselecteerd hebben. Hier kun je kiezen welke van de bereidingen voor jou het meest geschikt is. Je kunt kiezen tussen

 • IJzerpoeder
 • IJzer capsules
 • IJzertabletten

Alle variaties zijn geschikt om je ijzergehalte aan te vullen. De voor- en nadelen van ijzerpoeder, ijzercapsules en ijzertabletten staan hieronder op een rijtje. Aan de hand van de voor- en nadelen kun je beslissen welke optie voor jou het beste zou kunnen zijn.

Wat zijn de eigenschappen van ijzerpoeder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De poeders die gebruikt kunnen worden om ijzer in te nemen hebben meestal een zoete smaak – meestal sinaasappel. Ze zijn ook gemakkelijk in te nemen omdat het geen capsules of tabletten zijn.

Omdat het mogelijk is dit ijzerpoeder met een beetje water in te nemen, is het ideaal voor onderweg. Bovendien is het effect sneller dan bij gewone ijzerpreparaten, omdat het een vloeibare substantie is.

Voordelen
 • Zoete smaak
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Sneller effect
Nadelen
 • Niet voor elke smaak
 • Duurder

Naast voordelen heeft het ijzerpoeder ook nadelen. De smaak van het poeder is niet voor iedereen weggelegd. Natuurlijk kun je het ook niet leuk vinden.

Bovendien zijn de staafjes duurder dan de gewone preparaten. Een pak bedoeld voor een maand kan evenveel kosten als een pak ijzertabletten bedoeld voor twee tot drie maanden.

Natuurlijk hangt het af van de fabrikant en de kwaliteit ervan.

Wat zijn de voordelen en nadelen van ijzercapsules?

Een van de voordelen is dat de capsule door zijn omhulsel geen eigen smaak heeft. Dit kan een pluspunt zijn voor veel mensen die gevoelig zijn voor smaak.

Het is ook belangrijk te vermelden dat ijzercapsules meestal goedkoop zijn. Je kunt pakken kopen voor één, twee of zelfs drie maanden zonder veel geld uit te geven.

IJzersupplementen kunnen ook verschillende bijwerkingen hebben, zoals maagpijn, maar capsules zijn zacht voor de maag omdat ze het actieve bestanddeel geleidelijk vrijgeven.

Voordelen
 • Geen eigen smaak
 • Goedkoop
 • Makkelijk voor de maag
Nadelen
 • In zijn geheel doorslikken
 • Capsule gemaakt van gelatine

IJzercapsules hebben echter ook enkele nadelen. Omdat het een capsule is, wordt de capsule in zijn geheel ingenomen zonder de mogelijkheid hem af te scheiden.

Het omhulsel van de capsule bestaat meestal uit gelatine, die gemaakt kan zijn van varkens-, rund- of visvlees. Daarom zijn ijzercapsules niet geschikt voor vegetariërs en streng vrome moslims.

Wat zijn de kenmerken van ijzertabletten en wat zijn hun voor- en nadelen?

De tabletten zijn gemakkelijk afzonderlijk te doseren. Omdat de tabletten gescheiden kunnen worden, is het mogelijk controle te hebben over de dosering van ijzer.

Net als bij ijzercapsules is het belangrijk te vermelden dat ijzertabletten meestal goedkoop zijn. Je kunt ook pakketten kopen voor één, twee of zelfs drie maanden zonder veel geld uit te geven en over je budget te gaan.

Voordelen
 • Gemakkelijke dosering
 • Goedkoop
Nadelen
 • Maagproblemen
 • Ruw oppervlak

IJzertabletten hebben ook nadelen. Een daarvan zou zijn dat ze onmiddellijk van kracht wordt. Op het eerste gezicht klinkt het goed, natuurlijk, maar het is niet per se zacht voor de maag.

Het hangt er natuurlijk van af welke tabletten je kiest. Sommige ijzertabletten kunnen een ruw oppervlak hebben, waardoor de tablet korte tijd in de keel kan blijven steken. Voor mensen die niet graag tabletten innemen, kan dit een echt minpunt zijn.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om ijzersupplementen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke ijzercapsules, tabletten en poeders.

De criteria die je kunt gebruiken om ijzertabletten met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Dosering

Je kunt ijzercapsules, -tabletten of -poeder kopen in verschillende doseringen. Je kunt bijvoorbeeld hooggedoseerde tabletten gebruiken, maar we raden je aan eerst met je arts te overleggen voor je ze gebruikt.

De meeste ijzercapsules/tabletten hebben een ijzergehalte van tussen de 14 en 20 mg, wat als normaal beschouwd wordt.

Vorm

Ook de vorm van ijzersupplementen speelt een belangrijke rol. Alvorens te kopen moet je voor jezelf uitmaken of je grote capsules of tabletten kunt innemen. Dan kun je meestal elk preparaat kopen.

Als je echter een van de mensen bent die problemen heeft met het doorslikken van grotere tabletten of capsules, is het raadzaam je vóór de aankoop te informeren.

Eisen-2

Neem de ijzertabletten of -capsules zo lang als je nodig hebt. Om te voorkomen dat je dit proces stopzet omdat je problemen hebt met het innemen van de tabletten, let je op de grootte en de vorm.
(Image source: unsplash.com/pawel czerwinski)

Hier kun je op zoek gaan naar alternatieven zoals poeder of naar capsules en tabletten die kleiner of gemakkelijker in te nemen zijn.

Werkzame bestanddelen

De verschillende ijzersupplementen hebben verschillende werkzame bestanddelen. Dat kunnen vitamine C, vitamine B12 en biotine zijn, met vitamine B12 en biotine als bonus.

Biotine is ook een echte bonus voor huid en haar, dus het zou ideaal zijn als je een ijzersupplement met biotine in huis haalt.

Vegan

Een interessant punt voor de veganisten onder jullie. Er zijn verschillende ijzercapsules, tabletten en poeders die ook veganistisch zijn. Meestal staat op het etiket van veganistische tabletten, capsules en poeders de informatie.

Wetenswaardigheden over ijzer

Als je dit artikel tot nu toe gelezen hebt, heb je genoeg informatie over ijzer verzameld. Nu willen we je laten zien welke voedingsmiddelen ijzer bevatten. We laten je ook zien hoe en wanneer je het beste ijzersupplementen kunt nemen.

In welke voedingsmiddelen komt ijzer van nature voor?

Natuurlijk kun je ijzer ook uit verschillende voedingsmiddelen halen. Een van de beste voedingsmiddelen met een goede bron van ijzer is donker vlees.

Eisen-3

Vlees is een van de beste voedingsmiddelen die je kunt eten. Hier kun je kiezen uit bloedworst, varkenslever. Runderham en meer.
(Image source: unsplash.com/graphic node)

Voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, zoals fruit en groenten, zijn ook goede bronnen van ijzer. Daartoe behoren erwten, linzen, appels, spinazie, meloenen en andere. Noten en zaden zijn ook uiterst behulpzaam bij de opname van ijzer. (7)

Voor een goede opname van ijzer moet je koffie, zwarte en groene thee en zuivelproducten vermijden.

Wanneer en hoe moet ik ijzersupplementen innemen?

IJzersupplementen moeten zo mogelijk op een lege maag ingenomen worden.
’s Morgens neem je je capsule of tablet, naargelang het geval, ongeveer een uur voor het ontbijt in. Als je ’s morgens vergeet het in te nemen, kun je ook overdag ijzer innemen, maar dit moet twee uur voor de maaltijd gebeuren. (8)

Beeldbron: Trojanowski/ 123rf.com

Referenties (8)

1. Was ist Eisen, Dr. med. Andrea Reiter , Eva Rudolf-Müller, 3. April 2019
Bron

2. Eisenmangelanämie, Ferritin, Transferrin, Dr.med. Kerstin Lehermayr, Dr. med. Lisa Demel, Univ. Prof. Dr. med. Christoph Gasche, August 2015
Bron

3. Eisenmangel Folgen, Blutarmut(Anämie), Leben Energie Eisen, Dr. Christian Schuberth, Wien Allgemeinmediziner & Eisenexperte
Bron

4. Was geschieht beim Eisenüberschuss?, Landesärztekammer Baden-Württemberg, 29.10.2002
Bron

5. Eisenpräparate: - zu viel Eisen kann schaden, Gesundheitsberatung, Dipl. oec. troph. Stefan Weigt, S. UGB-Forum 5/96, S. 282-284
Bron

6. Eisenmangel – Informationen und Studien zum Thema Eisen, Vitalinstitut
Bron

7. Eisenhaltige Lebensmittel, Was muss ich essen, um meinen Eisenbedarf zu decken?, Dr. Christian Schuberth, Wien Allgemeinmediziner & Eisenexperte
Bron

8. Eisenmangelanämie - Eisen richtig einnehmen, Dr. Katharina Kremser, 16.10.2017
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Ärztliche Fachliteratur
Was ist Eisen, Dr. med. Andrea Reiter , Eva Rudolf-Müller, 3. April 2019
Ga naar bron
Medizinisches Review
Eisenmangelanämie, Ferritin, Transferrin, Dr.med. Kerstin Lehermayr, Dr. med. Lisa Demel, Univ. Prof. Dr. med. Christoph Gasche, August 2015
Ga naar bron
Artikel vom Doktor
Eisenmangel Folgen, Blutarmut(Anämie), Leben Energie Eisen, Dr. Christian Schuberth, Wien Allgemeinmediziner & Eisenexperte
Ga naar bron
Artikel vom Arzt
Was geschieht beim Eisenüberschuss?, Landesärztekammer Baden-Württemberg, 29.10.2002
Ga naar bron
Wissen­schaft­liche Erkennt­nisse
Eisenpräparate: - zu viel Eisen kann schaden, Gesundheitsberatung, Dipl. oec. troph. Stefan Weigt, S. UGB-Forum 5/96, S. 282-284
Ga naar bron
Studie
Eisenmangel – Informationen und Studien zum Thema Eisen, Vitalinstitut
Ga naar bron
Artikel vom Arzt
Eisenhaltige Lebensmittel, Was muss ich essen, um meinen Eisenbedarf zu decken?, Dr. Christian Schuberth, Wien Allgemeinmediziner & Eisenexperte
Ga naar bron
Artikel vom Arzt
Eisenmangelanämie - Eisen richtig einnehmen, Dr. Katharina Kremser, 16.10.2017
Ga naar bron
Recensies