Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

56Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

168Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote hyaluronzuur capsule test 2023. Hier stellen we alle hyaluronzuur capsules voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste hyaluronzuur capsules voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je hyaluronzuur capsules wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Hyaluronzuur capsules bevatten een natuurlijke stof die voorkomt in gewrichten, kraakbeen en traanvocht.
 • Hyaluronzuur bindt vocht en is belangrijk voor de uitwisseling van vocht tussen de cellen.
 • Met het ouder worden maakt het lichaam minder hyaluronzuur aan. De huid verliest elasticiteit en droogt uit. Hyaluronzuur capsules kunnen dit tegengaan en worden beschouwd als een middel tegen veroudering.

Beste Hyaluronzuur Capsules: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je hyaluronzuur capsules koopt

De term hyaluronzuur kan in eerste instantie gekunsteld en chemisch klinken. In feite is het een endogene stof die belangrijk is voor de celstofwisseling.

Hyaluronzuur gaat niet alleen huidveroudering tegen, maar is ook belangrijk voor onze gewrichten. In het volgende zullen we je vertellen welk effect hyaluronzuur capsules hebben en wat belangrijk is bij het kiezen van het juiste preparaat.

Wat zijn hyaluronzuur capsules?

Hyaluronzuur capsules zijn een natuurlijk voedingssupplement. De omhulsels van de capsules bevatten hyaluronzuur, dat tot poeder of korrels verwerkt is. Een capsule met zuiver hyaluronzuur is het meest effectief.

Hyaluronzuur heeft veel positieve eigenschappen. De vermindering van rimpels, bijvoorbeeld, is er een van. (Image source: unsplash.com / bruce mars)

Er zijn echter ook producten met verschillende toevoegingen op de markt. De omhulsels van de capsules zijn meestal gemaakt van cellulose en worden door maagzuur afgebroken en dan in de urine uitgescheiden.

Welk effect hebben hyaluronzuur capsules?

Vanuit chemisch oogpunt is hyaluronzuur een multiketen suikerderivaat. De lichaamseigen stof kan gevonden worden in de gewrichten, in de navelstreng of in het glasachtig lichaam van het oog.

Hyaluronzuur heeft de voortreffelijke eigenschap dat het enorme hoeveelheden water aan zich kan binden. De verhouding is een indrukwekkende 1:6.000, wat betekent dat slechts één gram hyaluronzuur een hele zes kilo water kan binden. De vloeibare substantie verandert in een gel-achtige substantie.

Hyaluron capsules hebben dus een plumping effect en gaan een verslapte en gerimpelde huid tegen. Tussen de afzonderlijke huidlagen wordt een natuurlijke voorraad hyaluronzuur opgeslagen. Zolang er voldoende hyaluronzuur is, blijft de huid elastisch.

Met de leeftijd verschrompelt dit depot en verschijnen de eerste rimpels. Hyaluronzuur capsules voorzien de huid van de ontbrekende stof en zorgen zo voor een gladder en rimpelloos gezicht. (1, 2) Hyaluronzuur stimuleert ook de collageenvorming. Strak onderhuids vetweefsel is een aanwijzing voor een gladde en stevige huid.

Een studie onderzocht het effect van hyaluronzuur op beenzweren. Het aanbrengen van hyaluronaat in de vorm van gel of crème bleek wonden sneller te genezen dan zonder. De gewaarwording van pijn werd minder bij de deelnemers die hyaluronzuur gebruikten. (3)

Onze gewrichten krijgen ook meer beweeglijkheid door hyaluronzuur capsules in te nemen. Hyaluronzuur werkt als een smeermiddel en voorkomt tekenen van slijtage. Als, daarentegen, de kraakbenen tegen elkaar wrijven zonder voldoende smeermiddel, gaat dit gepaard met pijn.

In een studie met ratten werd onderzocht of hyaluronzuurpreparaten kunnen bijdragen tot het behoud van de botdichtheid. Deze studie toonde aan dat de preparaten kunnen helpen in de vroege stadia van botverlies. Ze vertragen het botverlies. (4)

Er werd een studie uitgevoerd om het effect te onderzoeken van hyaluronzuur als voedingssupplement bij osteoartritis in het kniegewricht. Kniepijn werd aanzienlijk minder bij mensen van 70 jaar of jonger met osteoartritis. (5)

Heb ik echt hyaluronzuur capsules nodig?

Kijk in de spiegel! Als je de eerste rimpels rond je ogen ziet, kun je baat hebben bij hyaluronzuur capsules. Maar niet alleen het cosmetische aspect is belangrijk.

Je profiteert op vele manieren van de inname ervan

 • Hyaluronzuur capsules werken tegen rimpels.
 • Hyaluronzuur capsules laten de huid er voller en jeugdiger uitzien.
 • Hyaluronzuur capsules beschermen de ogen en de slijmvliezen tegen uitdroging
 • Hyaluronzuur capsules beschermen gewrichten tegen pijn en slijtage.

De werkingswijze van hyaluronzuur capsules is veelzijdig. Je moet echter geduld hebben, want het effect treedt pas in na een langere gebruiksperiode.

Je moet je er ook van bewust zijn dat een langdurig effect niet met een enkele inname opgebouwd kan worden. Als je stopt met het innemen van de capsules, stopt ook het gewenste effect.

Hoe lang moet ik hyaluron capsules innemen?

Zoals reeds gezegd, zal het af en toe innemen ervan je niet veel goeds doen. Hyaluronzuur capsules zijn bedoeld voor langdurig gebruik. Het duurt even voor de voorraden van de cellen weer aangevuld zijn.

De gebruiksduur hangt af van het gewenste effect. Een jonger huidbeeld is al na een paar weken gebruik te zien. Als je echter hoopt op een verbetering van je gewrichtsproblemen, moet je misschien enkele maanden hyaluronzuur capsules slikken.

Als de capsules worden stopgezet, begint het lichaam het hyaluronzuurreservoir weer te legen, waardoor de symptomen toenemen of de rimpels weer prominenter worden.

Hebben hyaluronzuur capsules bijwerkingen?

Omdat hyaluronzuur een natuurlijke stof is die op natuurlijke wijze in het lichaam wordt aangemaakt, zijn bijwerkingen nauwelijks te verwachten. Er zijn geen bijwerkingen bekend van het innemen van hyaluronzuur capsules.

Maar als hyaluronzuur onder de huid of in de gewrichten geïnjecteerd wordt, kunnen huidirritatie, zwelling en ontsteking niet uitgesloten worden. Er doen steeds meer geruchten de ronde dat het innemen van hyaluronzuur capsules bijdraagt tot gewichtstoename.

De veronderstelling komt voort uit de eigenschap van hyaluron om grote hoeveelheden water aan zich te binden. Een mogelijke gewichtstoename is niet wetenschappelijk bewezen. Zorg ervoor dat je bij het innemen van hyaluronan voldoende vloeistoffen drinkt.

Als de waterhuishouding in het lichaam verstoord is, kunnen symptomen optreden als vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid.

Welke alternatieven zijn er voor hyaluronzuur capsules?

Als je geen hyaluronzuur wilt slikken, kun je proberen je hyaluronzuurvoorraad zo lang mogelijk op peil te houden met een gezonde levensstijl en dieet.

Je kunt je huid langer jong en stralend houden als je veel fruit en groenten eet en voldoende slaapt. Een evenwichtige voeding speelt ook een belangrijke rol.

Er treden minder gewrichtsproblemen op als je regelmatig beweegt. Je moet je lichaam niet overbelasten, maar sporten kiezen die je spieren versterken maar je gewrichten gemakkelijk belasten. Zwemmen, fietsen, wandelen of watergymnastiek zijn goede keuzes.

Je kunt je huid tegen vroegtijdige veroudering beschermen door veel te drinken en zo de huid van voldoende vocht te voorzien. Als je niet rookt en weinig alcohol drinkt, houd je je huid ook langer jong. Uitgebreid zonnebaden bevordert huidveroudering.

Als je je gezicht blootstelt aan de zon, moet je een zonnebril dragen en voldoende zonnecrème aanbrengen.

besluit: Welke soorten hyaluronzuur capsules zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten hyaluronzuurpreparaten

 • Hyaluronzuur capsules voor oraal gebruik
 • Hyaluronzuur injecties
 • Hyaluronzuur crème

Afhankelijk van het toepassingsgebied kun je een van deze drie categorieën kiezen. De volgende paragrafen zullen je helpen bij je beslissing.

Wat onderscheidt hyaluronzuur capsules en wat zijn hun voor- en nadelen?

Hyaluronzuur capsules zijn een handig, voorgedoseerd en zeer effectief preparaat dat, in tegenstelling tot de optie om hyaluronzuur te injecteren, volkomen pijnloos gebruikt kan worden.

Hyaluronzuur capsules zijn verhoudingsgewijs goedkoop en inname ervan geeft geen bijwerkingen. Als de capsules regelmatig ingenomen worden, kan een diepe werking bereikt worden.

Het effect lijkt niet alleen oppervlakkig, maar het uiterlijk van de huid verbetert blijvend. Om het gewenste effect te bereiken moeten de capsules van hoge kwaliteit en hoge dosering zijn en over een langere periode consequent ingenomen worden.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Voorgedoseerd
 • Pijnvrij
 • Geen bijwerkingen
 • Goedkoper dan injecties
Nadelen
 • Langdurig gebruik noodzakelijk
 • Capsules vaak moeilijk in te slikken

Wat onderscheidt hyaluronzuur als injectie en wat zijn de voor- en nadelen?

Een veelgebruikte methode in de cosmetica-industrie is het injecteren van hyaluronzuur onder de huid. Hierdoor bereikt de stof onmiddellijk precies waar hij moet werken. Het kan ook diepere lagen van de huid bereiken.

Hoewel hyaluronzuur injecties nu zelfs zonder recept verkocht worden, moet de injectie door een gekwalificeerde vakman uitgevoerd worden. Als er te veel hyaluronzuur wordt ingespoten, krijgt het gezicht al snel een onnatuurlijk en maskerachtig uiterlijk.

Hyaluron injecties worden ook gebruikt bij de behandeling van artritis. De stof wordt direct in het gewricht geïnjecteerd. Dit is niet zonder risico voor de patiënt. Gevoelige reacties van de huid en infecties zijn niet uit te sluiten.

Nadelen
Voordelen
 • Kan gebruikt worden tegen rimpels en artrose
 • Meestal onmiddellijk effect
 • Hoog gedoseerd
 • Gerichte toepassing
 • Duur
 • Pijnlijk
 • Intolerantiereacties mogelijk

Waarin onderscheidt hyaluronzuurcrème zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Hyaluronzuur crèmes worden vaak aangeprezen als een ware fontein van jeugdigheid voor de huid. Een uitgebreid assortiment crèmes, gels of serums doet de cosmetische leek al gauw het overzicht verliezen.

Hyaulonzuur is ook verkrijgbaar als crème. (Image source: pixabay.com / DanaTentis)

De crèmes worden alleen uitwendig gebruikt. Het anti-rimpel effect is beperkt omdat de producten niet in de diepere lagen van de huid kunnen doordringen. Er is niets aan te merken op dagelijkse huidverzorging met hyaluronzuurcrème.

Let bij je keuze op de ingrediënten. Ze bevatten vaak ongewenste additieven en allergenen.

Nadelen
 • Voordelen
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Redelijk geprijsd
  • Uitgebreide keuze
  Geen diepe werking mogelijk
 • Kan niet gebruikt worden bij gewrichtsklachten
 • Kwaliteit vaak inferieur
 • Bevat ongewenste additieven

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om hyaluronzuur capsules te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om hyaluronzuur capsules te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde hyaluronzuur capsule geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Ingrediënten
 • Tolerantie
 • Dosering
 • Doseringsvorm

Ingrediënten

Het was vroeger gebruikelijk om hyaluron uit hanenkammen te winnen. Tegenwoordig is kunstmatige productie uit streptokokkenculturen gebruikelijk. Het is echter niet per se een zuiver kwaliteitsproduct.

Een blik op de ingrediënten zou de aankoopbeslissing moeten beïnvloeden. Bepaalde additieven kunnen ook nuttig zijn en de werking van hyaluronzuur ondersteunen. Hiertoe behoren collageen en glucosamine als de capsules moeten helpen tegen gewrichtsklachten.

Voor zuiver cosmetisch gebruik is een combinatie van hyaluronzuur, vitamines en collageen nuttig. Dit versterkt het plumping effect. Naarmate het aantal ingrediënten toeneemt, neemt ook het risico op allergische reacties toe.

Kruidenbestanddelen zoals piparine of rijst kunnen ook allergieën opwekken, net als niacine of biotine. Alle ingrediënten moeten op de bijsluiters van de verpakking vermeld staan. Er staat meestal ook bij of de capsules veganistisch zijn.

Verenigbaarheid

Als de capsules zuiver hyaluronzuur bevatten, worden ze meestal goed verdragen. Een natuurlijke stof wordt meestal door het lichaam opgenomen zonder bijwerkingen te veroorzaken.
Als

je vatbaar bent voor allergieën, moet je op een paar dingen letten bij het innemen van hyaluronzuur capsules. Sommige producten bevatten granaatappelmeel, wat tot een kruisallergie kan leiden als er al een allergie voor aspirine bestaat.

In zeldzame gevallen reageren gebruikers ook allergisch op de rijst die erin zit. Kruisallergieën zijn ook mogelijk als er zwarte peper of chrysine, een werkzaam bestanddeel uit de passiebloem, in zit.

Dosering

Een voordeel van hyaluronzuur capsules is de praktische dosering. Meestal zijn de capsules hoog gedoseerd en bevatten ze hoeveelheden van 50 milligram tot 100 milligram. De dosis mag niet lager zijn dan 50 milligram, want dan is het gewenste effect niet meer gegarandeerd, of je zou enorme hoeveelheden capsules moeten slikken.

Een dosis van 100 milligram is gebruikelijk. Er zijn ook hooggedoseerde capsules met 500 milligram verkrijgbaar. De aanbevolen dagelijkse dosis op de verpakking mag niet overschreden worden. De capsules mogen niet gekauwd worden en moeten met voldoende vloeistof ingenomen worden.

Doseringsvorm

Hyaluronzuur capsules verschillen niet veel in hun vorm. De capsules zijn meestal klein en gemakkelijk in te slikken. Als je over het algemeen moeite hebt met het slikken van capsules, is hyaluronzuur crème maar een beperkt alternatief.

Cream heeft een cosmetisch, maar geen therapeutisch nut. Als je iets specifieks voor je gewrichten wilt doen, kun je alleen injecties overwegen in plaats van capsules.

Voor een beter overzicht hebben we de voor- en nadelen van de beschikbare doseringsvormen nog eens vergeleken.

Doseringsvorm Voordelen Nadelen
Capsules Voorgedoseerd, Makkelijk in te nemen, Geen bijwerkingen, Voorziet huid en gewrichten, Goedkoper dan injecties Regelmatig gebruik noodzakelijk voor blijvend succes, Capsules vaak moeilijk in te slikken
Crème Goedkoop, Gemakkelijk aan te brengen, Geen bijwerkingen, Zorgt voor een gladde rimpelvrije huid Effect alleen oppervlakkig, Werkt niet tegen artritis
Injectie Diepwerkend, Moet minder vaak gebruikt worden Duur, Pijnlijk, Intolerantiereacties mogelijk

Hyaluronzuur capsules moeten regelmatig ingenomen worden om hun volledige effect te ontwikkelen. De injecties moeten ook met bepaalde tussenpozen herhaald worden, want de hyaluronvoorraden raken uitgeput als de toevoer niet permanent verzekerd is.

Wetenswaardigheden

over hyaluronzuur capsules

Hyaluronzuur capsules zijn niet alleen een populair middel tegen veroudering, maar zorgen ook voor de functionaliteit van de gewrichten en voorkomen onaangename pijn door slijtage van de gewrichten.

Hyaluronzuur is een natuurlijke stof die ten onrechte weinig aandacht krijgt. In het volgende leer je meer wetenswaardigheden over deze onmisbare fontein van de jeugd.

Hoe werd hyaluronzuur ontdekt?

Hyaluronzuur is al duizenden jaren in ons lichaam aanwezig. De stof werd echter pas in 1934 ontdekt, toen de artsen Karl Meyer en John Palmer hyaluronzuur vonden in de ogen van runderen.

Het doorzichtige en glasachtige karakter van de vloeistof bracht de artsen ertoe het hyaluronzuur te noemen. Aanvankelijk besteedde het grote publiek weinig aandacht aan het zuur.

De eerste hyaluronzuurpreparaten werden in 1942 gepatenteerd. In die tijd werden pogingen ondernomen om hyaluronzuur voor het bakken te gebruiken als vervanger van eiwit. Deze pogingen slaagden niet. De mogelijkheid om water op te slaan was toen echter al ingeburgerd.

De eerste studies werden in de jaren 1990 uitgevoerd. In die tijd erkende men de mogelijkheden van organisch materiaal. Er gingen nog eens tien jaar voorbij voordat meer gedetailleerde studies werden begonnen.

De markt voor hyaluronzuurcapsules is nog betrekkelijk jong. Niettemin is het aanbod al vrij uitgebreid en de aankoopbeslissing moet bewust genomen worden.

Hoe wordt hyaluronzuur gemaakt?

De productie kan natuurlijk en kunstmatig zijn. Terwijl het zuur aanvankelijk uit koeienogen en hanenkammen werd verkregen, heeft tegenwoordig de productie in het laboratorium uit bacteriestammen de overhand gekregen.

Dit heeft verschillende voordelen. Het is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Onafhankelijk hiervan moet er echter op gelet worden dat er geen gelatine in het omhulsel van de capsule zit.

Kan ik afvallen met hyaluronzuur capsules?

Het idee zou kunnen ontstaan als men aanneemt dat hyaluronzuur water bindt en dat dit “vaste”, d.w.z. gelatineachtige water de maag vult. Eigenlijk zouden we dan minder honger moeten hebben, minder moeten eten en bijgevolg gewicht verliezen.

Als je denkt dat je met hyaluronzuur kunt afvallen, heb je het helaas mis. In de meeste gevallen geeft het innemen ervan juist het tegenovergestelde effect. (Image source: pexels.com / Public Domain Pictures)

Dit werkt echter alleen in theorie. In de praktijk is het niet mogelijk om met hyaluronzuur af te vallen, integendeel. Het gebonden water concentreert zich niet in de maag, maar wordt over verschillende delen van het lichaam verdeeld. Het resultaat is gewichtstoename in plaats van het gewenste gewichtsverlies.

Zit hyaluronzuur ook in voedsel?

Omdat hyaluronzuur voldoende in het lichaam voorkomt en daarom niet als een essentiële voedingsstof beschouwd wordt, is er weinig aandacht besteed aan hoe en in welke mate hyaluronzuur uit voedsel opgenomen wordt.

Toch is het mogelijk om een dieet te volgen dat rijk is aan hyaluronzuur. In de volgende tabel staan enkele voedingsmiddelen met een hoog hyaluronzuur gehalte.

Voeding Uitleg
Zoete aardappelen Zoete aardappelen hebben meer hyaluronzuur dan aardappelen die in Duitsland worden geteeld., De in Azië populaire aardappel kan als bijzonder veelzijdig bijgerecht worden gebruikt.
Groene bladgroenten Citrusvruchten bevatten zelf geen hyaluronzuur, maar wel de stof naringenine…, Naringenine beschermt ons tegen vrije radicalen en gaat de afbraak van hyaluronzuur in het lichaam tegen.
Beenderbouillon Boerenkool en andere groene bladgroenten bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden hyaluronzuur.
Sojaproducten Soja voorziet ons niet alleen van waardevolle eiwitten. Onderzoekers gaan ervan uit dat het oestrogeen dat erin zit, de lichaamseigen hyaluronzuurproductie bevordert.

De volgende voedingsmiddelen bevatten ook opmerkelijke hoeveelheden hyaluronzuur

 • Vlees van gevogelte
 • Rundvlees
 • Lam
 • Bananen
 • Mango’s
 • Pepers
 • Rode wijn
 • Donkere chocolade
 • Noten

In het algemeen hebben we het over een lage concentratie hyaluronzuur in voedingsmiddelen. Er is niets mis met een gezond dieet. Het is echter niet mogelijk om door aanpassing van het dieet alleen een jonger huidbeeld of meer beweeglijkheid in de gewrichten te bereiken.

Beeldbron: pixabay.com / Alexandr Ivanov

Referenties (5)

1. Eleni Papakonstantinou, Michael Roth, George Karakiulakis. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 253–258.
Bron

2. Lajos Balogh, Andras Polyak, Domokos Mathe, Reka Kiraly, et al. Absorption, Uptake and Tissue Affinity of High-Molecular-Weight Hyaluronan After Oral Administration in Rats and Dogs. Agric Food Chem. 2008 Nov 26; 56 (22), 10582-93.
Bron

3. O Dereure, M Czubek, P Combemale. Efficacy and Safety of Hyaluronic Acid in Treatment of Leg Ulcers: A Double-Blind RCT. J Wound Care. Mar 2012; 21 (3), 131-2, 134-6, 138-9.
Bron

4. M Stancíková, K Svík, R Istok, J Rovenský, V Velebný. The Effects of Hyaluronan on Bone Resorption and Bone Mineral Density in a Rat Model of Estrogen Deficiency-Induced Osteopenia. Int J Tissue React. 2004; 26 (1-2), 9-16.
Bron

5. Toshiyuki Tashiro, Satoshi Seino, Toshihide Sato, Ryosuke Matsuoka, Yasunobu Masuda, Naoshi Fukui. Oral Administration of Polymer Hyaluronic Acid Alleviates Symptoms of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study Over a 12-month Period. ScientificWorldJournal. 2012; 167928.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?