Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

46Bestede uren

38Beoordeelde onderzoeken

147Verzamelde opmerkingen

Of het nu is als voedingssupplement voor vegetariërs of in combinatie met zink, histidine trekt steeds meer de aandacht van voedingsonderzoekers. Als je je afvraagt of het nemen van histidine zinvol voor je is, ben je hier op de juiste plaats.

Welkom bij onze grote histidine test 2022. In het volgende geven we je alle nodige informatie over histidine zelf en de effecten ervan. We helpen je ook opheldering te krijgen over de vraag wanneer het innemen van zuivere histidine of een histidine+zink combinatiepreparaat nuttig kan zijn.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Histidine is een basisch aminozuur dat de grondstof is voor hemoglobine en histamine. Een tekort aan histidine kan vooral voorkomen bij kinderen in de groeifase en in gevallen van nierinsufficiëntie.
 • Histidine wordt vaak samen met zink ingenomen. Samen ingenomen verhoogt histidine de absorptie en biobeschikbaarheid van zink en versterkt zo de werking ervan.
 • Maar zuivere zinkpreparaten zijn ook zonder recept verkrijgbaar. Deze supplementen spelen een rol bij de regulering van het voedingsstoffengehalte van het bloed en zijn te koop in drogisterijen en apotheken.

Beste Histidine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je histidine koopt

Wat is histidine?

Histidine is een basisch aminozuur en behoort tot de groep van semi-essentiële aminozuren.

Histidine is betrokken bij de katalytische triade die de afbraak van eiwitten katalyseert.

Voor sommige groepen mensen is histidine echter zo centraal dat het als een essentieel aminozuur geldt. Hiertoe behoren kinderen in de groeifase en mensen met nierinsufficiëntie.

Er zijn twee soorten, D- en L-histamine, waarbij alleen het laatste biologisch van belang is. Bovendien is histidine de grondstof voor hemoglobine, het rode bloedpigment. Histidine moet niet verward worden met histamine, want histidine is een precursor voor de synthese van histamine en glutamaat.

Welke voedingsmiddelen bevatten histidine?

Over het algemeen kan histidine op natuurlijke wijze in het lichaam worden aangemaakt. De synthese is echter zo laag dat histidine vooral uit voedsel moet worden opgenomen.

Histidin-1

Histidine komt voor in veel alledaags voedsel. Vooral tonijn bevat veel histidine en is dus een geschikte natuurlijke bron van histidine.
(Image source: pixabay / bigtorica)

8 tot 12 milligram histidine per kilo lichaamsgewicht wordt aanbevolen. Voedingsmiddelen waar histidine in voorkomt zijn onder andere:

voedingsmiddelen milligram histidine per 100 g
kip 840 mg
tonijn 1090 mg
zalm 660 mg
sojabonen 810 mg
linzen 710 mg

Andere voedingsmiddelen waar histidine van nature in voorkomt zijn onder andere:

 • Noten
 • Melk
 • Erwten

Omdat deze voedingsmiddelen heel gewoon zijn en in veel producten verwerkt worden, komt een tekort aan histidine zelden voor. Toch moet aandacht besteed worden aan een voldoende inname van histidine, vooral bij kinderen en opgroeiende kinderen, en bij mensen die lijden aan nierinsufficiëntie.

Hoe werkt histidine?

Histidine heeft verschillende werkingsmechanismen en kan zo verschillende gezondheidseffecten bereiken. Vooral wanneer het samen met zink wordt ingenomen, zijn verschillende effecten aangetoond, bv

 • Verhoog de biologische beschikbaarheid van zink
 • Vaak voorkomende verkoudheden
 • Dermatologische ziekten en alopecia
 • Reumatoïde artritis en wondgenezing

In het volgende leggen we meer in detail uit welke invloed de toediening van histidine heeft op de zojuist genoemde lichaamsprocessen.

Biologische beschikbaarheid van zink

Het samen innemen van zink en histidine heeft talrijke voordelen boven het innemen van zinksupplementen alleen. Wanneer zink+histidine gecombineerd wordt, wordt de biologische beschikbaarheid van zink verhoogd omdat histidine de zinkabsorptie verhoogt (1).

Over het algemeen is een toename van de totale zinkopname met 30 – 40 % aangetoond met zink+histidine tegenover zink alleen (2). Wanneer de twee preparaten samen worden toegediend, treden bovendien verdere specifieke effecten op die alleen bereikt kunnen worden wanneer histidine en zink gecombineerd worden.

Verkoudheden Bij verkoudheden

en infecties wordt de toediening van een zink+histidine complex aanbevolen (3). Omdat het zinkgehalte laag is tijdens ontstekingsprocessen en pas weer normaal wordt als de ontsteking is afgenomen (4), is zinksuppletie zinvol. Zoals zojuist beschreven helpt histidine de opname van zink te versnellen.

Dermatologische ziekten en alopecia

Patiënten die lijden aan alopecia areata krijgen te maken met plotselinge haaruitval, die meestal veroorzaakt wordt door ontstekingen. Bij hen zou een verlaagd zinkgehalte bewezen kunnen zijn, zodat toediening van zink zinvol is. Omdat histidine de zinkopname verhoogt, wordt hier een combinatieproduct aanbevolen (5, 6).

Psoriaris is een vorm van psoriasis die tot de chronische huidziekten behoort. Een tekort aan zink en histidine is gevonden bij psoriasis lijders (7). Daarom kan in dit geval ook een histidine+zink complex genomen worden.

Reumatoïde artritis en wondgenezing

Patiënten met reumatoïde artritis hebben vaak een verlaagd histidine gehalte. Er zijn aanwijzingen dat chronische ontstekingen, zoals reumatoïde artritis, niet alleen meer zink verbruiken, maar ook meer histidine (8).

Door een zink+histidine combinatiepreparaat toe te dienen, kunnen deze twee stoffen tegelijk in evenwicht gebracht worden. Histidine speelt ook een rol bij wondgenezing en weefselherstel (9).

Wanneer en voor wie is histidine geschikt?

Histidine is geschikt voor iedereen die een gezondheidsprobleem heeft waarvoor histidine werkzaam blijkt te zijn. Zoals hierboven beschreven, omvat dit, maar is niet beperkt tot, de volgende fysieke condities

 • Chronisch nierfalen
 • Reumatoïde artritis
 • Chronische ontstekingsziekten
 • Vaak voorkomende verkoudheden

Als je problemen hebt met een van de zojuist beschreven gezondheidsaandoeningen, kan suppletie met histidine of histidine+zink zinvol zijn. Je moet met je arts overleggen wanneer je precies en in welke dosering je histidine kunt innemen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het innemen van histidine?

Zoals alle geneesmiddelen moet histidine ingenomen worden volgens de bijsluiter. De dagelijkse inname mag niet overschreden worden. Het is ook aan te bevelen het op een lege maag in te nemen, samen met vloeistof. Mogelijke bijwerkingen van het innemen van histidine zijn:

 • Daling van de bloeddruk
 • Verhoogde afscheiding van maagzuur
 • Jeukende huid en netelroos

Neem contact op met een gezondheidswerker als je ongewone bijwerkingen ervaart van het innemen van histidine.

Besluit: Welke soorten histidine zijn er en welke is geschikt voor jou?

Zoals veel voedingssupplementen kan histidine alleen of in combinatie genomen worden. Vooral de volgende soorten histidine zijn populair

 • Zuivere histidine
 • Histidine + Zink

Histidine wordt vaak gecombineerd met zink, omdat men denkt dat het histidine helpt bij de opname van zink. De voor- en nadelen van het innemen van zuivere histidine of histidine+zink worden hieronder toegelicht.

Wat kenmerkt zuivere histidine en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Omdat histidine betrokken is bij de synthese van histamine en hemoglobine, is de toediening van zuivere histidine nuttig voor de regulering van het gehalte aan voedingsstoffen in het bloed. Bovendien komt histidine vooral voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, dus vegetariërs kunnen overwegen histidine te vervangen door histidine. Histidine kan ook naar behoefte ingenomen worden en hoeft niet voortdurend vervangen te worden.

Omdat het combinatieproduct zink+histidine meer voorkomt dan zuivere histidinepreparaten, is er maar een kleine keuze aan histidinepreparaten. Bovendien is zuivere histidine geen praktisch combinatieproduct, zodat verschillende afzonderlijke medicijnen dagelijks moeten worden ingenomen als dat nodig is. De zinkbalans wordt ook niet beïnvloed door zuivere histidine vervanging, zodat eventuele gezondheidsvoordelen die daaruit zouden kunnen voortvloeien, verloren gaan.

Voordelen
 • Regeling van het gehalte aan voedingsstoffen in het bloed
 • Voedingssupplement voor vegetariërs
 • Kan naar behoefte ingenomen worden
Nadelen
 • Weinig keus in producten
 • Geen praktische combinatiebereiding
 • Geen invloed op de zinkbalans

Wat onderscheidt het histidine+zink complex en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij inname van een histidine+zink complex wordt de absorptie van zink verbeterd. Bovendien neemt de biologische beschikbaarheid van zink toe wanneer het tegelijk met histidine wordt ingenomen. Het is praktisch in het dagelijks leven dat er maar één voorbereiding genomen hoeft te worden.

Wel moet je opmerken dat histidine in combinatieproducten vaak in lagere doses ingenomen kan worden dan in zuivere histidine producten. In een complex met zink is histidine vooral verantwoordelijk voor de zinkopname, en de onafhankelijke effecten van histidine raken op de achtergrond. Bovendien zijn zink+histidine preparaten vaak duurder dan zuivere histidine, omdat verschillende actieve bestanddelen gecombineerd worden.

Voordelen
 • Betere absorptie van zink
 • Hogere biologische beschikbaarheid van zink
 • Slechts één preparaat nemen is nodig
Nadelen
 • Histidine vaak in lagere doses
 • Onafhankelijke effecten van histidine op de achtergrond
 • Duurder door de combinatie met zink

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om histidinepreparaten te vergelijken en te evalueren

Ingrediënten

Niet alle histidinepreparaten bevatten alleen histidine. Let op informatie over allergenen zoals lactose, fructose of soja. Sommige histidinepreparaten bevatten ook zoetstoffen, kleurstoffen of additieven.

Omdat histidine van nature in dierlijke producten voorkomt, wordt het door vegetariërs vaak als voedingssupplement gebruikt. Als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, moet je er zeker van zijn dat het product vrij is van dierlijke producten.

Voorraad

De houdbaarheid van histidine supplementen varieert naargelang de fabrikant. Als je histidine als dagelijks supplement gebruikt, is de houdbaarheid niet helemaal zo relevant als wanneer je het sporadisch gebruikt. Als je bijvoorbeeld afzonderlijke capsules uit de originele verpakking wilt decanteren, noteer dan van tevoren de vervaldatum.

Ook de hoeveelheid poeder of het aantal capsules verschilt per leverancier. De gebruikelijke hoeveelheid is ongeveer 100-150 capsules en ongeveer 200-300 g poeder. Als je histidine alleen naar behoefte inneemt, is een kleinere hoeveelheid voldoende, anders is de houdbaarheidsdatum snel overschreden.

Dosering

Ook de dosering van histidine in de capsules is van belang. Vooral bij mengproducten van zink en histidine is de dosering belangrijk. Let erop dat je de aanbevolen inname van histidine of zink niet overschrijdt. Ook bij inname van poedervormige producten moeten de aanwijzingen van de fabrikant gevolgd worden.

Histidin-2

Histidine kun je kopen als poeder of in capsules. In tegenstelling tot capsules kan poeder individueel gedoseerd worden.
(Image source: pixabay / sarahisaghost)

Kwaliteit

De kwaliteit van voedingssupplementen is essentieel. Fabrikanten gebruiken verschillende richtlijnen en kwaliteitsgaranties om dit te garanderen. Ook niet alle producten hebben het biologische zegel.

Afhankelijk van hoeveel geld je kunt of wilt uitgeven, loont het om te zoeken naar biologische kwaliteit.

Een TÜV zegel waar je op moet letten is het HACCP zegel. Dit is een risicoanalyse van kritische controlepunten die tijdens de produktie van produkten wordt uitgevoerd.

Wetenswaardigheden over histidine

Hoe, wanneer en hoelang kun je histidine het beste innemen?

Histidine kan als voedingssupplement genomen worden als men vermoedt dat er te weinig histidine in de voeding wordt opgenomen. Voor volwassenen is de gemiddelde dagelijkse behoefte aan histidine ongeveer 0,5 tot 1 g. Volg de aanwijzingen van de fabrikant voor de aanbevolen te consumeren hoeveelheid.

Je kunt histidine permanent of naar behoefte innemen. Het moet op een lege maag ingenomen worden, want zo wordt het beter opgenomen.

Beeldbron: pixabay / sarahisaghost

Referenties (9)

1. Physiologische und klinische Bedeutung des Spurenelementes Zink.
Bron

2. Bioverfügbarkeit von Zink-Histidin Komplexen: Vergleich von Zinksulfaten bei Männern.
Bron

3. Der Wirkmechanismus von Zink bei Erkältungen.
Bron

4. (Lansdown, A. B. et al. Br J Dermatol 1997, 137 (5), 728-735.)
Bron

5. Analyse von Zink Level bei Hauterkrankungen.
Bron

6. Alopecia bei Jugendlichen vs. Erwachsenen.
Bron

7. Zinkverteilungsstörung bei Psoriasis.
Bron

8. Der Effekt von Medikamenten auf das Histidin-Level bei Patienten mit rheumatischer Arthritis.
Bron

9. Histamin Synthese und Wundheilung.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Pharmazeutische Zeitung
Physiologische und klinische Bedeutung des Spurenelementes Zink.
Ga naar bron
The American Journal of Clinical Nutrition
Bioverfügbarkeit von Zink-Histidin Komplexen: Vergleich von Zinksulfaten bei Männern.
Ga naar bron
JAMA Internal Medicine
Der Wirkmechanismus von Zink bei Erkältungen.
Ga naar bron
Zink bei Entzündungen
(Lansdown, A. B. et al. Br J Dermatol 1997, 137 (5), 728-735.)
Ga naar bron
The Journal of Dermatology
Analyse von Zink Level bei Hauterkrankungen.
Ga naar bron
Clinical and Experimental Dermatology
Alopecia bei Jugendlichen vs. Erwachsenen.
Ga naar bron
Archives of Dermatological Research
Zinkverteilungsstörung bei Psoriasis.
Ga naar bron
Rheumatology International
Der Effekt von Medikamenten auf das Histidin-Level bei Patienten mit rheumatischer Arthritis.
Ga naar bron
Surgery
Histamin Synthese und Wundheilung.
Ga naar bron
Recensies