Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Bij het boodschappen doen zijn we gewend geraakt aan producten met of gemaakt van vlas- of chiazaad. De voordelen van deze producten zijn steeds dat ze zeer rijk zijn aan vezels, grote voedingswaarden hebben en scoren met veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Zeker, dit zijn voordelen die niet ontkend kunnen worden en steeds meer mensen proberen deze producten aan hun dieet toe te voegen.

Maar altijd alleen deze twee zaden in je muesli of reep is op den duur een beetje eentonig. Gelukkig komt er een nieuwe soort zaad op de markt die iets soortgelijks belooft: hennepzaad. In onze hennepzaad test 2023 stellen we de nieuwkomers voor en geven je tips over hoe je ze kunt gebruiken.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Hennepzaad heeft zeer goede voedingswaarden, vooral wat betreft eiwit en onverzadigde vetzuren.
  • Hennepzaad is afkomstig van de cannabisplant, waarvan de twee ondersoorten hennep en marihuana zijn. Hennep wordt beschouwd als een van de oudste planten ter wereld en wordt vaak verwerkt.
  • De meeste hennepzaden die volgens de richtlijnen van de EU gekweekt worden hebben een THC (=psychoactief bestanddeel) waarde van minder dan 0,2 procent, maar de zaden komen tijdens de verwerking vaak in aanraking met de THC-bevattende bloemen, en daarom kunnen niet alle hennepzaden zonder gevaar geconsumeerd worden.

Beste Hennepzaad: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van hennepzaadproducten

Bij het kopen van hennepzaadproducten kun je op verschillende aspecten letten; we hebben hieronder de belangrijkste koopcriteria opgesomd.

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Oorsprong

Hennep komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië. Sinds de jaren ’90 is de teelt ook in Duitsland legaal. Daarom moet je er zeker van zijn dat de hennepproducten ook uit Duitsland komen, en wel om twee redenen:

Enerzijds verzeker je je er zo van dat de hennep tenminste volgens de richtlijnen van de EU gekweekt is, en anderzijds is het THC gehalte van de hennepzaden dan ook in Duitsland legaal. In Duitsland mogen hennepproducten een maximaal THC-gehalte van minder dan 0,2 % hebben.

Samenstelling

Dit punt speelt een bijzonder belangrijke rol in eiwitpoeders die van hennepzaad gemaakt worden: de eiwithoudende zaden worden daarvoor verpulverd. Veel fabrikanten mengen het resulterende poeder echter met andere ingrediënten die zelfs schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Dat komt omdat sommige van deze andere stoffen niet gekweekt worden volgens de strenge EU-richtlijnen die voor hennep gelden. Deze additieven zijn echter meestal erg goedkoop in aanschaf en worden vaak gebruikt om het hennep proteïnepoeder aan te vullen.

Informatie op de verpakking

Waarschijnlijk het belangrijkste zegel op het gebied van levensmiddelen is het EU bio-zegel: dit geeft in principe altijd aan dat het verpakte product volgens de strenge EU-richtlijnen verpakt is.

Bovendien moet erop gelet worden dat de voedingsinformatie door de verpakker juist geïnterpreteerd wordt. Dit is het doel van Richtlijn 90/496/EEG van de EU. Deze richtlijn beschrijft aan welke eisen een product moet voldoen om met voedingsinterpretaties te mogen worden aangevuld. Deze staan hier op een rijtje

  • Eiwitbron: Wanneer het eiwitgehalte van een voedingsmiddel ten minste 12 procent van de calorische waarde bedraagt
  • Bronvan vitaminen/mineralen: alleen als er een aanzienlijke hoeveelheid van het respectieve mineraal in zit
  • Hoog gehalte aan vitaminen/mineralen: minstens 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid moet erdoor gedekt kunnen worden

Voor hennepzaad kunnen deze interpretaties betrekking hebben op de volgende voedingsinformatie

  • Eiwit
  • meervoudig onverzadigde vetzuren, omega-3 vetzuren
  • Vitamine B6, C, E
  • Thiamine, riboflavine, macine, ijzer, magnesium, calcium

Als er dus andere claims op de verpakking van je hennepzaadproduct staan, heb je misschien geen zuiver product in handen.

THC gehalte

Om dit te begrijpen, moeten we de oorsprong van deze stof nader bekijken. De plant heet Cannabis Satvia, ze wordt onderscheiden in twee andere planten: hennep en marihuana. Maar terwijl marihuana vooral de psychoactieve THC bevat en slechts een kleine hoeveelheid CBD, is het bij hennep precies andersom.

In deze kleine doses is THC niet psychoactief.

Intussen zijn moderne kweekmethoden erin geslaagd bijna alle THC uit hennep te verwijderen, waardoor hennepzaad als zodanig legaal is, want CBD is niet psychoactief. Toch is het niet onmogelijk dat er wat THC in de hennep zit. In Duitsland is een THC-gehalte van minder dan of gelijk aan 0,2 procent toegestaan. In deze lage doses is THC niet psychoactief.

Controleer dus altijd of op de verpakking staat dat het THC gehalte lager is dan 0,2 procent, alleen dan kun je er zeker van zijn dat je een legaal product koopt.

Gids: Veelgestelde vragen over hennepzaad uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van hennepzaad en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat zijn hennepzaden en hoe werken ze?

Hennepzaden zijn de zaden van de hennepplant. De zaden zijn in de winkels te koop in gepelde en ongepelde versies. Vooral de laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar het onderwerp hennep en zijn er veel producten met hennepzaad ontwikkeld. Hieronder volgt een tabel met de effecten van hennepzaad die al onderzocht zijn (2).

Effecten Beschrijving
Ontstekingsremmend Vergeleken met andere zaden hebben hennepzaden een hoog gehalte aan antioxidanten(3, 4)
Spijsvertering Het hoge gehalte aan vetzuren heeft een positief effect op de darmflora(5)
Huid en eiwitten Hennepzaden leveren een zeer hoge kwaliteit eiwitten, die niet alleen een effect hebben op de spieren, maar ook op een hoge bloeddruk. Het hoge vitamine E gehalte kan verouderingsprocessen van de huid vertragen (6, 7, 9, 10)

Voor wie is het nuttig om hennepzaad in te nemen?

Dit is iets ingewikkelder en behoeft verduidelijking: De consumptie van hennepzaad is in het algemeen geschikt voor iedereen, maar bijna 94 procent van de producten die op de markt zijn en als THC-vrij geëtiketteerd worden overschrijden de grenswaarden voor THC. Bijgevolg moeten kinderen, zwangere vrouwen en frequente consumenten dit punt steeds in het oog houden.

Hanfsamen-1

De ongepelde hennepzaden leveren veel voedingsvezels
(Image source: Canvas Supply Co./ unsplash)

Er kunnen stoornissen volgen, vooral als je ook bepaalde medicijnen of alcohol gebruikt. (1, 8)

Hennepzaden zijn meestal vrij van THC, want de stof zit alleen in bloemen en bladeren.

Dienovereenkomstig moeten kinderen, zwangere vrouwen en frequente consumenten dit punt steeds in het oog houden.

Door de bovengenoemde verwerkingstechniek zijn hennepzaden meestal vrij van THC.

Bij hennepolie is de situatie anders: hier is het mogelijk dat tijdens het persen van de olie andere delen van de plant bewerkt werden, waardoor het THC gehalte hoger is dan eigenlijk verwacht wordt. Over het algemeen moeten risicogroepen zoals zwangere vrouwen of kinderen hennepproducten vermijden(1, 8).

Hanfsamen-2

Voor de olie worden de hennepzaden koudgeperst
(Image source: Cale Simpson/unsplash)

Welke soorten hennepzaad zijn er?

De kale zaden zijn er in gepelde en ongepelde versies. De ingrediënten kunnen echter ook in poeder- of capsulevorm worden geconsumeerd. Voor de volledigheid staat hennepolie ook in de volgende tabel, waarin de afzonderlijke soorten worden gepresenteerd, zoals ze uit de zaden geperst wordt.

Soorten Beschrijving
Zaden Geef je om je eiwitten/vetten, ga dan voor de gepelde, neem je liever meer vezels, neem dan de ongepelde hennepzaden
Poeder/capsules Hier heb je alle actieve bestanddelen van de plant in een kleine hoeveelheid en kun je precies bepalen hoeveel voedingswaarden je wilt binnenkrijgen
Olie Olie is uitstekend geschikt om sauzen mee te verfijnen! Daartoe worden de zaden koud geperst

In de vorm van poeders of capsules is er natuurlijk nauwelijks een visueel verband tussen de plant en de presentatievorm.

Hanfsamen-3

De voordelen van hennepzaad zijn ook in capsulevorm te genieten.
(Image source: Elsa Olofsson/unsplash)

Het is aan jou om te beslissen welke doseringsvorm voor jou geschikt is. Elke soort heeft zijn voordelen, maar je krijgt de voordelen van de plant in elke vorm.

Hoe moet hennepzaad gedoseerd worden?

Bij de huidige stand van de wetenschap kan hierover geen precieze uitspraak gedaan worden. Het probleem met zulke beoordelingen in verband met hennepzaad is dat, zoals hierboven al gezegd, de toelaatbare grenzen voor het THC-gehalte vaak overschreden worden, omdat de THC-vrije zaden tijdens de verwerking in contact kunnen komen met de THC-bevattende bloemen en bladeren(1, 8)

Zelfs officiële instanties zoals het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (1, 8)doen geen aanbevelingen over dit onderwerp.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij consumptie?

Zoals alle zaden, of het nu lijnzaad of chiazaad is, hebben hennepzaden een zeer hoog vezelgehalte, d.w.z. dat ze in de maag opzwellen en winderigheid kunnen veroorzaken.

Een andere bijwerking is al behandeld met in de dosering:

psychoactiviteit in vals THC-vrije producten

psychoactiviteit in vals THC-vrije producten. Als te veel van het hennepzaad dat met THC in aanraking komt wordt geconsumeerd, kan psychoactiviteit optreden. Deze psychoactiviteit lijkt dan op de roes bij het consumeren van marihuana. De doses THC waarbij dit op natuurlijke wijze gebeurt hangen echter af van het gewicht, maar preciezere informatie is niet beschikbaar uit officiële bronnen.(1, 8).

Welke alternatieven zijn er voor hennepzaad?

Andere zaden en oliën zijn veel minder riskant: bijvoorbeeld vlaszaad, chiazaad en sesamzaad. Deze hebben vergelijkbare voedingswaarden, kunnen ook als olie gebruikt worden en hebben het doorslaggevende voordeel dat men niet bang hoeft te zijn voor verrassende THC gehaltes bij het consumeren van producten van deze planten. Deze producten kunnen veilig door kinderen en zwangere vrouwen worden geconsumeerd. (1, 2, 8)

Beeldbron: martinak/ 123rf.com

Referenties (10)

1. DOI 10.17590/20181108-075209-0Bundesinstitut für Risikobewertung
Bron

2. Elisabeth Schweng: Diplomarbeit über Bedeutung von Hanfprodukten, Wien, 2011
Bron

3. Logarušić M, Slivac I, Radošević K, Bagović M, Redovniković IR, Srček VG. Hempseed protein hydrolysates' effects on the proliferation and induced oxidative stress in normal and cancer cell lines. Mol Biol Rep. 2019 Dec
Bron

4. Antal D, Paunescu V, Dehelean CA, Ardelean F, Diaconeasa Z, Soica C, Danciu C. Cannabidiol-from Plant to Human Body: A Promising Bioactive Molecule with Multi-Target Effects in Cancer. Int J Mol Sci. 2019 Nov 25
Bron

5. Vispute MM, Sharma D, Mandal AB, Rokade JJ, Tyagi PK, Yadav AS. Effect of dietary supplementation of hemp (Cannabis sativa) and dill seed (Anethum graveolens) on performance, serum biochemicals and gut health of broiler chickens. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2019 Mar
Bron

6. Sapino S, Carlotti ME, Peira E, Gallarate M. Hemp-seed and olive oils: their stability against oxidation and use in O/W emulsions. J Cosmet Sci. 2005 Jul-Aug
Bron

7. Malomo SA, He R, Aluko RE. Structural and functional properties of hemp seed protein products. J Food Sci. 2014 Aug
Bron

8. Yang Y, Lewis MM, Bello AM, Wasilewski E, Clarke HA, Kotra LP. Cannabis sativa (Hemp) Seeds, Δ9-Tetrahydrocannabinol, and Potential Overdose. Cannabis Cannabinoid Res. 2017 Oct 1
Bron

9. NCT03508895; University of Manitoba
Bron

10. Pihlanto A, Mattila P, Mäkinen S, Pajari AM. Bioactivities of alternative protein sources and their potential health benefits. Food Funct. 2017 Oct 18;8(10):3443-3458. doi: 10.1039/c7fo00302a. PMID: 28804797.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
DOI 10.17590/20181108-075209-0Bundesinstitut für Risikobewertung
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Elisabeth Schweng: Diplomarbeit über Bedeutung von Hanfprodukten, Wien, 2011
Ga naar bron
Klinische Studie
Logarušić M, Slivac I, Radošević K, Bagović M, Redovniković IR, Srček VG. Hempseed protein hydrolysates' effects on the proliferation and induced oxidative stress in normal and cancer cell lines. Mol Biol Rep. 2019 Dec
Ga naar bron
Klinische Studie
Antal D, Paunescu V, Dehelean CA, Ardelean F, Diaconeasa Z, Soica C, Danciu C. Cannabidiol-from Plant to Human Body: A Promising Bioactive Molecule with Multi-Target Effects in Cancer. Int J Mol Sci. 2019 Nov 25
Ga naar bron
Klinische Studie
Vispute MM, Sharma D, Mandal AB, Rokade JJ, Tyagi PK, Yadav AS. Effect of dietary supplementation of hemp (Cannabis sativa) and dill seed (Anethum graveolens) on performance, serum biochemicals and gut health of broiler chickens. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2019 Mar
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Sapino S, Carlotti ME, Peira E, Gallarate M. Hemp-seed and olive oils: their stability against oxidation and use in O/W emulsions. J Cosmet Sci. 2005 Jul-Aug
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Malomo SA, He R, Aluko RE. Structural and functional properties of hemp seed protein products. J Food Sci. 2014 Aug
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Yang Y, Lewis MM, Bello AM, Wasilewski E, Clarke HA, Kotra LP. Cannabis sativa (Hemp) Seeds, Δ9-Tetrahydrocannabinol, and Potential Overdose. Cannabis Cannabinoid Res. 2017 Oct 1
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
NCT03508895; University of Manitoba
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pihlanto A, Mattila P, Mäkinen S, Pajari AM. Bioactivities of alternative protein sources and their potential health benefits. Food Funct. 2017 Oct 18;8(10):3443-3458. doi: 10.1039/c7fo00302a. PMID: 28804797.
Ga naar bron
Recensies