Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

29Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Heermoes (Equisetum arvense) kent een reeks aan geneeskrachtige werkingen. Het wordt al eeuwenlang als medicijn gebruikt. Heermoes is een plant uit de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae) en wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit verschillende landen in Azië, Europa en Noord-Amerika. Tegenwoordig wordt de plant in verschillende delen van de wereld gekweekt om te profiteren van de medicinale en farmacologische eigenschappen.

Heermoes wordt als supplement in de vorm van tabletten, capsules, vloeibare extracten of gedroogd kruid verkocht. Heermoes is goed voor pezen, botten, nieren, onze blaas en tegen in- en uitwendige bloedingen. Het verouderingsproces wordt in zijn algemeenheid afgeremd. Om je te helpen het beste heermoesproduct te vinden, laten we je in deze shopgids de kenmerken en voordelen van de plant zien, naast de beste supplementen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Belangrijk om te weten

 • Heermoes is een plant uit de paardenstaartenfamilie die al eeuwenlang voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. De plant is goed voor pezen en botten, nieren, onze blaas en tegen in- en uitwendige bloedingen.
 • Heermoes wordt als supplement in de vorm van tabletten, capsules, vloeibare extracten en gedroogd kruid verkocht. Heermoes heeft een gelede stengel, wat volgens de signatuurleer een aanwijzing is dat het goed is voor de rug en soepelheid.
 • Om een effectief en veilig heermoesproduct te kopen is het essentieel om bij je aankoop op de volgende aankoopcriteria te letten: de ingrediënten, de aanwezigheid van allergenen, de smaak en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Beste Heermoes: Onze selectie

Heermoes is versterkend voor de mens en bevat veel opbouwende inhoudsstoffen. Toch is het bij veel mensen nog vooral bekend als onkruid dat uit de tuin gehouden moet worden. Om maximaal te profiteren van een heermoessupplement is het belangrijk om een product van goede kwaliteit te kopen. Hieronder vind je een selectie met de beste heermoessupplementen die op de markt verkrijgbaar zijn:

Shopgids: Alles wat je moet weten over heermoes

Heermoes heeft veel geneeskrachtige werkingen. Wel is het belangrijk dat je het kruid op de juiste manier consumeert, om ongewenste effecten te voorkomen. Hiervoor is het essentieel om de medicinale eigenschappen, de soorten supplementen, de aanbevolen doseringen en de contra-indicaties van heermoes te kennen. In de sectie hieronder laten we je zien hoe je de paardenstaartplant kunt consumeren zonder je gezondheid in gevaar te brengen. We geven daarbij antwoord op de meest gestelde vragen.

Aantrekkelijke vrouw het drinken van thee in een glas op kuuroordcentrum

Heermoes is een plant die al eeuwen lang voor medicinale doeleinden wordt gebruikt.
(Bron: Wavebreak Media Ltd: 42593358/ 123rf.com)

Wat is heermoes precies?

Heermoes (Equisetum arvense) kent een reeks aan geneeskrachtige werkingen. Het wordt al eeuwenlang als medicijn gebruikt. Heermoes is een plant uit de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae) en wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. De plant groeit in verschillende landen binnen Europa, Azië en Noord-Amerika. Heermoes wordt als supplement in de vorm van tabletten, capsules, vloeistof en thee-extract verkocht (1, 2).

Waar is heermoes goed voor?

Heermoessupplementen worden gebruikt om de gezondheid te verbeteren en om verschillende aandoeningen te behandelen. Het kruid is versterkend voor de mens en bevat veel opbouwende inhoudsstoffen. Hieronder vind je de voordelen van heermoes bij oraal en regelmatig gebruik:

 • Werkt als een natuurlijk diureticum en behandelt vochtretentie: Heermoes is goed voor de nieren en blaas. Het is mild diuretisch, wat een medische term is voor ‘urinedrijvend’. De mechanismen waarmee heermoes de urineproductie en -eliminatie verhoogt, zijn nog niet volledig bekend, maar de diuretische effecten ervan lijken op die van het medicijn hydrochloorthiazide (1, 2, 3).
 • Werkt als antioxidant: Equisetum arvense bevat fenolische en flavonoïde verbindingen die een antioxiderende functie hebben en oxidatieve vrije radicalen afremmen. Oxidatieve schade wordt geassocieerd met vroegtijdige veroudering, hart- en vaatziekten, diabetes type II en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson (1, 4).
 • Heeft een remineraliserend effect op nagels, haren, tanden en botten: De planten uit de paardenstaartenfamilie zijn zeer rijk aan silica. Om deze reden worden de planten gebruikt om botten en tanden te versterken en om broze nagels en haar te behandelen (1.5).
 • Voorkomt en draagt ​​bij aan de behandeling van osteoporose: Dankzij de aanwezigheid van silica en flavonoïden wordt heermoes ingezet tegen osteoporose. Silica verhogen de calciumopname en bevordert de collageensynthese. Flavonoïden remmen het botverlies af en stimuleren tegelijkertijd botvorming in osteoblasten (5).
 • Werkt adstringerend: Heermoes bevat adstringerende stoffen die de duur en intensiteit van diarree kunnen verminderen (2).
 • Gaat ontstekingen tegen: Equisetum arvense kan nuttig zijn als hulpmiddel bij de behandeling van ontstekingsstoornissen zoals artritis. Er zijn echter verdere studies nodig op dit gebied (1.6).
 • Beschermt de lever tegen gifstoffen: Dankzij de hoge aanwezigheid van antioxidanten, flavonoïden en fenolverbindingen beschermt heermoes de lever tegen bepaalde gifstoffen (7).
 • Maakt het voor bloedplaatjes moeilijker om aan elkaar te kleven en voorkomt stolselvorming: Heermoes kan zeer nuttig zijn bij het voorkomen van hart- en vaat en hersencomplicaties die ontstaan door stolsels die de bloedvaten blokkeren of beschadigen (1).
 • Het is een natuurlijk kalmerend middel tegen stuipen en toevallen: Equisetum arvense-extract verbetert de slaapkwaliteit en vermindert de kans op aanvallen (1.8).
 • Verbetert de glykemische controle: Uit onderzoek blijkt dat heermoes de bloedsuikerspiegel (glycemie) bij dieren met diabetes verlaagt. Er zijn meer studies bij mensen nodig om dit effect te bevestigen (1.9).
 • Heeft antimicrobiële eigenschappen: Equisetum arvense-supplementen remmen de groei van bepaalde bacteriën, zoals bijvoorbeeld Escherichia coli, Staphylococcus epidermidis, Proteus mirabilis en Staphylococcus saprophyticus (1, 10).

Welke actieve stoffen zitten er in heermoes?

Paardestaartsupplementen zijn vrijwel calorievrij en hun bijdrage aan eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels is te verwaarlozen. Equisetum arvense is tegelijkertijd een goede bron van fytochemicaliën, vitamines en mineralen die verantwoordelijk zijn voor de geneeskrachtige eigenschappen van de plant. De actieve stoffen in heermoes zijn (4):

 1. Flavonoïden: Kaempferol, apigenin en luteolin.
 2. Fenolische glycosiden: Equisetumoside A, Equisetumoside B en Equisetumoside C.
 3. Fytosterolen: Campesterol, βsitosterol en epicolestanol.
 4. Alkaloïden: Nicotine.
 5. Mineralen: Kiezelzuur, silicaten, calcium, magnesium, mangaan en kalium.

Twee kopjes paardenstaartthee met verse Equisetum arvense plant

Heermoessupplementen worden in verschillende vormen op de markt gebracht zodat elke consument het supplement kan kiezen dat het beste bij hem of haar past.
(Bron: Madeleinesteinbach: 101108518/ 123rf.com)

Welke soorten heermoessuplementen zijn er?

Equisetum arvense-supplementen worden in verschillende vormen op de markt gebracht zodat elke consument het supplement kan kiezen dat het beste bij zijn of haar gewoonten, voorkeuren en budget past. Heermoes bestemd voor de orale consumptie is verkrijgbaar in de vorm van:

 • Gedroogd kruid: De gelede stengel en de kleine blaadjes worden gedroogd en fijn gesneden. Het wordt gebruikt om thee en andere aftreksels van te maken. Voor 1 kopje thee wordt het aanbevolen om 1 tot 2 theelepels heermoes gedurende 5 minuten in 250 ml water te koken.
 • Capsules en tabletten: De heermoespoeder die wordt verkregen uit de gemalen stengel, wordt gemengd met magnesiumcarbonaat om de tabletten te maken, of gewikkeld in een hypromellose omhulsel om capsules te vormen. De aanbevolen dosis is 1 tot 3 eenheden per dag. Elke capsule of tablet levert tussen de 200 en 440 mg Equisetum arvense.
 • Vloeibaar extract: De actieve ingrediënten van de paardenstaartplanten worden uit de stengels en bladeren gehaald en geconcentreerd om vloeistof van te maken. Aanbevolen wordt om 1 tot 2 ml per dag, overeenkomend met 28-40 druppels in te nemen. Elke milliliter vloeibaar extract levert 560 mg Equisetum arvense op. De vloeistof moet voor consumptie in water worden opgelost.
Supplementvorm Gedroogd kruid Capsules en tabletten Vloeibaar extract
Toedieningsvorm In de vorm van thee of een ander aftreksel. Het kan ook worden gebruikt voor tincturen, sterk geconcentreerde afkooksels, die geschikt zijn om op de (hoofd)huid of nagels aan te brengen. Innemen met veel water. De druppels moeten worden verdund in een beetje water.
Smaak Intens en bitter, maar na verloop van tijd zul je aan de smaak wennen. Mild, bijna neutraal. Bitter, maar de smaak wordt verzacht door de druppels in water te verdunnen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 3 tot 6 gram. 1 tot 3 eenheden. 1 tot 2 milliliter, wat gelijk staat aan 20 tot 40 druppels.
Prijs per portie 15 tot 26 cent. 16 tot 32 cent. 1 tot 2 euro: Het duurst omdat het de hoogste concentratie Equisetum arvense bevat.

Helpt heermoes om af te vallen?

Nee. Heermoes kan niet worden gebruikt om gewicht te verliezen, omdat deze plant werkt als een diureticum en het verlies van vloeistoffen veroorzaakt, niet van vetten. Om deze reden zal elke afname in gewicht een gevolg zijn van de afname van lichaamswater en niet van het vetweefsel. Het is riskant voor je gezondheid om te geloven dat je van de inname van heermoes afvalt.

Wat zijn de bijwerkingen van heermoes?

Als je te veel heermoes inneemt, dat wil zeggen meer dan 10 tot 12 gram gedroogd kruid, 2 milliliter vloeibaar extract of 3 capsules per dag, kunnen de volgende bijwerkingen opspelen: koorts, hoofdpijn, hartritmestoornissen, vitamine B1- en kaliumtekort, een lage bloeddruk en duizeligheid. Als je last krijgt van een of meerdere van deze of andere bijwerkingen, dien je onmiddellijk een arts te raadplegen (1.12).

NicoleSchrijfster op Ziezózon, het Nederlandstalige webmagazine met blije en positieve gedachten uit de wereld
“In periodes waarin je niet lekker in je vel zit, is heermoes een ondersteuning, zoals bij: geen evenwicht tussen de rationele en de intuïtieve geest, een verstoorde communicatie met het hogere zelf en op andere niveaus van ons bewustzijn, problemen met het ontvangen van leiding en inzichten. Het verbetert ook de samenwerking tussen de beide hersenhelften. Kortom: heermoes is ook goed voor een goede communicatie met jezelf, mens en dier.”
””

Wat zijn de contra-indicaties van heermoes?

Er zijn situaties waarin heermoes slechts onder het toezicht van een gespecialiseerd arts mag worden geconsumeerd. Dit geldt bijvoorbeeld als er nierstenen zijn, of voor vrouwen die in hun zwangerschap zitten of borstvoeding geven. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste indicaties en contra-indicaties van heermoes (11.12):

Indicatie Contra-indicatie
Oedeem: De aanwezigheid van vocht op plaatsen in het lichaam waar vocht normaal niet of nauwelijks aanwezig is Kinderen jonger dan 5 jaar
Hoge bloeddruk Overgevoeligheid of allergie voor heermoes
Urineweginfecties Ernstige nier-, lever- of hartaandoeningen
Metrorrhagia Gastritis
Osteoporose Maagzweer
Jicht Mensen die een nicotinevervangende therapie ondergaan, omdat paardenstaart ook nicotine heeft en daarom buitensporig zou zijn
Broze nagels Mensen met een vitamine B1-tekort
Broos haar

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Heermoes is een eeuwenoud kruid met veel medicinale eigenschappen. Het wordt onder andere gebruikt voor tuberculose, ontstekingen in de nieren en blaas, tegen broze vingernagels, haarverlies en reuma. De variëteit aan Equisetum arvense-supplementen is zeer groot. Dat kan voor consumenten verwarrend zijn. We helpen je hier graag bij. Als je een paardenstaartsupplement wilt innemen om je gezondheid te verbeteren, moet je aandacht besteden aan bepaalde aankoopcriteria om het meest geschikte product te kiezen dat het beste aan je behoeften voldoet:

Toedieningsvorm

Heermoes is verkrijgbaar in de vorm van gedroogde kruiden, capsules, tabletten en vloeibare extracten. Een supplement in de vorm van gedroogd kruid is ideaal voor mensen die een 100% natuurlijk product willen. Capsules en tabletten worden in lichte mate bewerkt, maar zijn gemakkelijker in te nemen. Vloeibare extracten zijn de meest geconcentreerde Equisetum arvense-supplementen.

paardenstaart droog en fris

Om een effectief en veilig heermoesproduct te kopen is het essentieel om bij je aankoop op de volgende aankoopcriteria te letten: de ingrediënten, aanwezigheid van allergenen, smaak en prijs-kwaliteitverhouding van het product.
(Bron: Miller: 78359084/ 123rf.com)

Smaak

De smaak van heermoes verschilt erg per supplementvorm. Het gedroogde kruid en de vloeibare extracten worden aanbevolen voor mensen die de natuurlijke smaak van paardenstaart goed verdragen. Dit soort supplementen worden over het algemeen namelijk gekenmerkt door een intens en bittere smaak. Capsules en tabletten hebben een meer milde, bijna neutrale smaak en zijn dus ideaal voor iedereen de smaak van paardenstaart niet lekker vindt.

Geschikt voor vegetariërs en veganisten

De gedroogde kruiden en vloeibare heermoes-extracten zijn geschikt voor veganisten. Het zijn 100% plantaardige producten. Hoewel de omhulsels van heermoescapsules over het algemeen ook van plantaardige stoffen zijn gemaakt, kan het zijn dat capsules ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Als je vegetariër of veganist bent, is het daarom belangrijk om altijd de lijst met ingrediënten zorgvuldig door te lezen en de geschiktheid van het product te verifiëren.

Aanwezigheid van allergenen

Hoewel heermoes oorspronkelijk glutenvrij is, kan het zijn dat het product tijdens de verwerking in aanraking komt met gluten. Dit geldt vooral voor het productieproces van capsules en tabletten. Als je gevoelig bent voor gluten en/of last van coeliakie hebt, moet je altijd op zoek gaan naar het glutenvrije productzegel. Ook andere allergenen zoals soja, melk en noten kunnen door kruisbesmetting in het supplement aanwezig zijn.

Prijs-kwaliteitverhouding

Als je een heermoessupplement koopt, is het tot slot belangrijk dat je goed op de prijs-kwaliteitverhouding van het product let. De vloeibare extracten zijn over het algemeen zeer effectief, maar de prijs is daarom ook hoog. De supplementen met gedroogde kruiden voor bijvoorbeeld in thee zijn minder duur, maar vereisen meer tijd en aandacht om ingenomen te kunnen worden. Over het algemeen geldt dat de capsules en tabletten de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden omdat ze kant-en-klaar worden aangeboden, effectief zijn en redelijk vaak geprijsd zijn.

Samenvatting

Heermoes (Equisetum arvense) kent een reeks aan geneeskrachtige werkingen. Het wordt al eeuwenlang als medicijn gebruikt. Heermoes is een plant uit de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae) en wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. Het is goed voor pezen, botten, nieren, de blaas en tegen in- en uitwendige bloedingen. Bovendien remt het het verouderingsproces in zijn algemeenheid af.

Heermoes wordt als supplement in de vorm van tabletten, capsules, extracten of gedroogd kruid verkocht. Het heeft een gelede stengel, wat volgens de signatuurleer een aanwijzing is dat het goed is voor de rug en soepelheid. Als je zoveel mogelijk uit een heermoessupplement wilt halen, moet je bij je aankoop letten op de toedieningsvorm, smaak, ingrediënten en prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Vond je onze shopgids over heermoes interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie. We zijn benieuwd naar jouw ervaring!

(Bron van de header afbeelding: Madeleinesteinbach: 101108526/ 123rf.com)

Referenties (13)

1. Al-Snafi A. The pharmacology of Equisetum arvense- A review [Internet]. Journal Of Pharmacy. 2017.
Bron

2. Cáceres M, Machaín M. Manual de Uso de Hierbas Medicinales del Paraguay [Internet]. 2001.
Bron

3. Carneiro D et al. Randomized, Double-Blind Clinical Trial to Assess the Acute Diuretic Effect of Equisetum arvense (Field Horsetail) in Healthy Volunteers [Internet]. 2014.
Bron

4. Carneiro D et al. Equisetum arvense: New Evidences Supports Medical use in Daily Clinic [Internet]. 2019.
Bron

5. Badole S, Kotwal S. Equisetum arvense: Ethanopharmacological and Phytochemical review with reference to osteoporosis [Internet]. 2014.
Bron

6. Grundemann C et al. Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells [Internet]. 2014.
Bron

7. Oh H, Kim D, Cho J, Kim Y. Hepatoprotective and free radical scavenging activities of phenolic petrosins and flavonoids isolated from Equisetum arvense [Internet]. 2004.
Bron

8. Dos Santos J et al. Sedative and anticonvulsant effects of hydroalcoholic extract of Equisetum arvense [Internet]. 2005.
Bron

9. Safiyeh S et al. Antidiabetic effect of Equisetum arvense L. (Equisetaceae) in streptozotocin-induced diabetes in male rats [Internet]. 2007.
Bron

10. Pallag A et al. Equisetum arvense L. Extract Induces Antibacterial Activity and Modulates Oxidative Stress, Inflammation, and Apoptosis in Endothelial Vascular Cells Exposed to Hyperosmotic Stress [Internet]. 2018.
Bron

11. Del Río P. Vademécum de Fitoterapia Plantas medicinales clasificadas por su nombre latino [Internet]. 2005.
Bron

12. Villar A, Iglesias I. Equiseto. Farmacología y farmacoterapia [Internet]. 2006.
Bron

13. Ashok P, Upadhyaya K. Tannins are Astringent [Internet]. 2012.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Al-Snafi A. The pharmacology of Equisetum arvense- A review [Internet]. Journal Of Pharmacy. 2017.
Ga naar bron
Informatief artikel
Cáceres M, Machaín M. Manual de Uso de Hierbas Medicinales del Paraguay [Internet]. 2001.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Carneiro D et al. Randomized, Double-Blind Clinical Trial to Assess the Acute Diuretic Effect of Equisetum arvense (Field Horsetail) in Healthy Volunteers [Internet]. 2014.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Carneiro D et al. Equisetum arvense: New Evidences Supports Medical use in Daily Clinic [Internet]. 2019.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Badole S, Kotwal S. Equisetum arvense: Ethanopharmacological and Phytochemical review with reference to osteoporosis [Internet]. 2014.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Grundemann C et al. Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells [Internet]. 2014.
Ga naar bron
Informatief artikel
Oh H, Kim D, Cho J, Kim Y. Hepatoprotective and free radical scavenging activities of phenolic petrosins and flavonoids isolated from Equisetum arvense [Internet]. 2004.
Ga naar bron
Informatief artikel
Dos Santos J et al. Sedative and anticonvulsant effects of hydroalcoholic extract of Equisetum arvense [Internet]. 2005.
Ga naar bron
Informatief artikel
Safiyeh S et al. Antidiabetic effect of Equisetum arvense L. (Equisetaceae) in streptozotocin-induced diabetes in male rats [Internet]. 2007.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Pallag A et al. Equisetum arvense L. Extract Induces Antibacterial Activity and Modulates Oxidative Stress, Inflammation, and Apoptosis in Endothelial Vascular Cells Exposed to Hyperosmotic Stress [Internet]. 2018.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Del Río P. Vademécum de Fitoterapia Plantas medicinales clasificadas por su nombre latino [Internet]. 2005.
Ga naar bron
Informatief artikel
Villar A, Iglesias I. Equiseto. Farmacología y farmacoterapia [Internet]. 2006.
Ga naar bron
Informatief artikel
Ashok P, Upadhyaya K. Tannins are Astringent [Internet]. 2012.
Ga naar bron
Recensies