Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Als je op zoek bent naar kruidenondersteuning voor je geest en lichaam, dan is Haritaki iets voor jou. De vrucht van de haritaki boom heeft vele toepassingen in de Ayurveda.

In onze Haritaki test 2023 hebben we de geneeskrachtige plant uitvoerig behandeld. Je leert niet alleen over de geneeskrachtige werking van de plant, die bewezen is, maar ook hoe ze in verband staat met de traditionele Indiase geneeskunde.

Belangrijk om te weten

 • Haritaki wordt ook de koningin van de geneeskrachtige planten genoemd en de vrucht van een lang leven. Het is sinds de oudheid een integraal onderdeel van de Ayurveda en wordt ook nu nog gebruikt.
 • Men zegt dat het allerlei positieve eigenschappen heeft. Het is onder andere wetenschappelijk bewezen dat haritaki kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen en het gewicht te verminderen.
 • Om de zeer specifieke smaak van haritaki bij inname te vermijden, kan het poeder met behulp van capsules worden doorgeslikt. Meestal wordt het poeder echter opgelost in dranken of aan voedsel toegevoegd.

Beste Haritaki: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Haritaki producten

Voordat je Haritaki koopt, moet je een aantal punten overwogen hebben. We hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet:

Met deze punten in gedachten ben je er zeker van dat je het juiste product van de juiste kwaliteit voor je vindt.

Teelt

Om bij te dragen tot een gezonde en duurzame consumptie van Haritaki, kun je er zeker van zijn dat je Haritaki producten koopt van gecontroleerde biologische teelt.

Je herkent dit aan het typische EU bio-logo op de verpakking – witte sterren in de vorm van een blad op een groene achtergrond.

Alleen producten van biologische landbouw krijgen dit kwaliteits- en keuringszegel. Om zo’n zegel te mogen gebruiken, moet aan bepaalde normen en eisen voldaan worden.

Dosering

Bij het kopen van capsules moet je altijd letten op de aangegeven dosering. Vaak wordt alleen de inhoud van de capsule gegeven. Vaak wordt het omhulsel van de capsule apart vermeld en dat kan tot verwarring leiden.

De dosering is ook belangrijk voor de berekening van het aantal capsules om te voorkomen dat de dagelijkse dosis overschreden wordt.

Met laaggedoseerde capsules tegen een lage prijs kan het ook snel misleidend zijn een goede aanbieding gevonden te hebben. Je kunt het beste de prijs per kilo of per honderd gram vergelijken.

Kwaliteitscertificaten

Je kunt bij het kopen niet alleen letten op het EU-keurmerk voor biologisch, maar ook op andere kwaliteitscertificaten, zoals die van de Soil Association of de USDA.

De Soil Association is een in Groot-Brittannië opgerichte organisatie die voedsel, cosmetica, kleding en textiel certificeert. Het biologische zegel, dat sinds 1946 bestaat, is een van de bekendste in Groot-Brittannië.

USDA staat voor United States Department of Agriculture en is het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat o.a. landbouwers en veefokkers ondersteunt. De USDA werkt ook aan voedselveiligheid en bescherming van natuurlijke hulpbronnen.

Toevoegingen

Als je vegetarisch of veganistisch bent, moet je altijd letten op het materiaal waarvan de omhulsels van de capsules gemaakt zijn.

Je moet er altijd op letten dat er geen andere toevoegingen aan de capsules of het poeder worden toegevoegd. Het moet uitsluitend van de haritakiplant verkregen worden en zonder extra middelen verwerkt worden.

Je moet ook het omhulsel van de capsule eens goed bekijken. Soms worden harde gelatine capsules van runderen gebruikt. Er zijn tal van plantaardige alternatieven voor harde gelatine.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Haritaki producten koopt

Om Haritaki beter aan je uit te leggen, hebben we in het volgende deel belangrijke en vaak gestelde vragen toegelicht.

Wat is Haritaki en hoe werkt het?

De boom, die tot 30 meter hoog kan worden, groeit vooral in Aziatische streken zoals Nepal, India, China, Bangladesh en Birma.

haritaki-test

De gedroogde steenvruchten van de haritaki-boom doen denken aan dadels, maar hebben er niets mee gemeen. (Beeldbron: Amatus Sami Tahera / Pixabay)

De groene, 2 – 4 cm grote steenvruchten doen denken aan olijven. Ze worden gedroogd en verwerkt als ze rijp of halfrijp zijn.

Eetluststimulering

Regelmatig haritaki innemen kan onder andere je eetlust helpen stimuleren (1). Dit betekent dat je hongergevoelens geremd worden en het kan dus gebruikt worden als hulpmiddel om af te vallen.

Bovendien is aangetoond dat triphala, waarvan haritaki het hoofdbestanddeel is, de eetlust verbetert (2). Dit kan leiden tot een gezonder inzicht in iemands voedselinname.

Spijsvertering

Bovendien kan Haritaki, als bestanddeel van het middel Triphala, bijdragen tot een laxerende werking. Bovendien kan de zuurgraad van de maag verminderd worden (2). Dit kan leiden tot een betere spijsvertering.

Door de reinigende en zuiverende werking van Haritaki kun je je darmwanden vrijmaken van afzettingen. Dit kan zorgen voor een hogere opname van mineralen en voedingsstoffen. Een andere factor is de bewezen verlagende werking van Haritaki op je cholesterolgehalte (4).

Verjonging

Haritaki kan leiden tot een betere slaapkwaliteit en zo bijdragen tot verjonging (3). Bovendien kan het de algehele conditie en vitaliteit verhogen. Hierdoor kun je je jonger en krachtiger voelen.

Onder andere alcoholgebruik, stress of zelfs externe omstandigheden zorgen ervoor dat het lichaam sneller veroudert

.
Dit gebeurt doordat zich in je lichaam vrije radicalen vormen. Triphala, dat samengesteld is uit 3 ingrediënten, waarvan Haritaki er een is, heeft een antioxidante werking en kan dus werken tegen vrije radicalen (2).

Welke bijwerkingen kan Haritaki veroorzaken?

Er zijn geen bijwerkingen wetenschappelijk bewezen. Toch wordt vaak afgeraden Haritaki te nemen in de volgende gevallen

 • Overmatig/zwaar alcoholgebruik
 • Ernstige vermoeidheid en/of vermagering
 • Uitdroging
 • tijdens zwangerschap/borstvoeding

Bovendien worden soms bijwerkingen beschreven, variërend van tijdelijke vermoeidheid, diarree en maagpijn tot allergische reacties zoals rood worden van de huid, jeuk en uitslag na inname van Haritaki.

Wanneer is het zinvol Haritaki in te nemen?

In principe kun je Haritaki innemen, ongeacht het tijdstip van de dag. Het is echter aan te bevelen het voor het slapen gaan in te nemen. Dit vermijdt mogelijke slaperigheid en geeft het lichaam voldoende rust om het middel te verwerken.

haritaki-test

Haritaki poeder kan door de ochtend smoothie geroerd worden om de dag fris en verkwikt te beginnen. (Image source: Evita Ochel / Pixabay)

Haritaki kan ook door voedsel gemengd worden, ’s morgens in een smoothie gedronken worden of als thee gedronken worden. Het is aan jou. Je moet je echter bewust zijn van de zeer speciale smaak als je kiest hoe je het wilt consumeren.

Waar wordt Haritaki nog meer verwerkt?

Haritaki is een groot bestanddeel van het eindproduct Triphala. Triphala betekent “drie vruchten” in het Sanskriet en is al sinds de oudheid een kruidengeneesmiddel. Dit wordt ook vermeld in de Ayurvedische Farmacopee van India (5).

Ze bestaat uit de volgende drie plantensoorten (6)

 • Haritaki (Terminalia chebula)
 • Bibhitaki (Terminalia bellerica)
 • Amalaki (Emblica officinalis)

De combinatie van de drie plantensoorten wordt heel algemeen gebruikt om het lichaam te ontgiften en te zuiveren. Ze worden ook wel de koningsvruchten van de Ayurveda genoemd.

Hoe kan Haritaki ingenomen worden?

Je hebt twee gangbare manieren om Haritaki te kopen, maar verschillende manieren om het in te nemen. Gewoonlijk kun je Haritaki kopen in de volgende soorten

 • Poeder
 • Capsules

Beide hebben hun voor- en nadelen, die we je kort willen uitleggen.

Powder

Wie zich inleest over Haritaki zal al snel op de smaak stuiten. Het wordt beschreven als heel bijzonder en vergt enige gewenning. Toch gaan de mensen vaak voor het poeder.

 • Voordelen
  • goedkoper
  • dagelijkse dosis kan individueel aangepast worden
  • kan gecombineerd worden

  Nadelen

  smaak

 • slecht hanteerbaar voor onderweg

Of je Haritaki in poeder- of capsulevorm koopt, heeft ook invloed op de prijs. Door de verminderde bewerkingsstappen is het poeder over het algemeen goedkoper in aanschaf.

Het is ook gemakkelijker te integreren in recepten. Zo kun je de smaak verzachten die even wennen is. Het poeder is ideaal om door smoothies of vruchtendranken te mengen.

Niettemin kan de smaak van het poeder negatief zijn.

Bovendien kun je met het poeder je dagelijkse dosis heel goed benaderen, beetje bij beetje. Dit helpt om je eigen tolerantie van de geneeskrachtige plant te testen.

Het poeder is niet geschikt om je dagelijkse dosis Haritaki onderweg in te nemen. Je moet het apart verpakken of zelf in capsules vullen om het met water in te nemen. Een andere mogelijkheid is om het op te lossen in drankjes en smoothies, zoals reeds gezegd.

Capsules

Als je geen last wilt hebben van de smaak van Haritaki, kun je dat met de capsulevariant gemakkelijk vermijden. Dit is vrij smaakloos en lost pas op in de maag.

Voordelen
 • Minder lekker
 • goed voor onderweg
Nadelen
 • Duurder
 • ongeschikt voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van capsules/tabletten
 • niet goed te combineren

Door de extra bewerkingsstappen zijn capsules fundamenteel duurder dan dezelfde hoeveelheid poeder. Het is ook belangrijk te letten op het materiaal waarvan de capsule gemaakt is.

Haritaki capsules zijn niet geschikt voor gebruik met andere voedingsmiddelen. Anderzijds hebben ze bij inname geen eigen smaak, want het poeder lost alleen in de maag op.

Wist je dat Ayurveda onderscheid maakt tussen zes verschillende smaken?

De smaak van Haritaki wordt beschreven als een mengsel van zuur, zoet, bitter, wrang en heet. Dit zijn vijf van de zes richtingen die rasa genoemd worden. Zout is de zesde richting. In Ayurveda heeft elke richting een ander effect op iemands psyche en lichaam.

Door de capsulevorm is het gemakkelijker om Haritaki onderweg in te nemen. Deze zijn gemaakt in gewoon capsule formaat en zijn gemakkelijk in te nemen met een slokje water.

Mensen die echter problemen hebben met het doorslikken van capsules of tabletten kunnen die beter vermijden en overschakelen op poeder.

Hoe moet Haritaki gedoseerd worden?

Er zijn verschillende benaderingen, afhankelijk van of je Haritaki als poeder of als capsules wilt innemen.

Als algemene regel geldt dat een maximale dagelijkse dosis van 5 gram niet overschreden mag worden.

Het is zeer aan te bevelen de maximale dagelijkse dosis langzaam te benaderen. Op deze manier went je lichaam aan het regelmatig innemen en kun je bijwerkingen snel herkennen.

Voor poeders is het aan te bevelen te beginnen met een halve theelepel of minder. Zo kun je geleidelijk de dagelijkse dosis van ongeveer één afgestreken theelepel benaderen. De vuistregel van één afgestreken theelepel is gemakkelijker dan telkens afwegen.

Afhankelijk van de dosering van de capsules is het raadzaam 2 – 4 capsules per dag in te nemen. Hier is het hetzelfde als met het poeder – nader langzaam de dagelijkse dosis en overschrijd die niet.

Welke alternatieven zijn er voor Haritaki?

Triphala wordt heel vaak genoemd als het enige kruidenalternatief met deze eigenschappen. Zoals reeds gezegd is Haritaki de basis van dit product, en daarom is het geen 100% alternatief.

Door zijn samenstelling kan het echter verschillend verdragen worden. Er zijn momenteel geen farmaceutische of plantaardige alternatieven op de markt die alle eigenschappen combineren.

Hiervoor zou men afzonderlijke producten moeten samenstellen die kunnen helpen als ondersteuning en bevordering van de volgende factoren

 • Gewichtsverlies (1, 2)
 • Ontgifting en reiniging van het maag-darmkanaal (4, 7)
 • Versterking van het immuunsysteem (1)
 • Celvernieuwing (2, 3)
 • Preventie van het verouderingsproces (2, 3)
 • Stressvermindering en bevordering van innerlijke vrede (1)
 • Zuivering van het bloed
 • Helpt om afzettingen te verwijderen (4, 7)
 • Opwekkend effect door verbeterde zuurstofopname in het bloed
 • Verlaging van het cholesterolgehalte (4)

Zoals je ziet kunnen er enkele positieve bijwerkingen optreden bij het innemen van Haritaki. Je moet je echter goed informeren over dit onderwerp en je arts raadplegen voor je het begint in te nemen.

Beeldbron: 123rf / 104114203

Referenties (7)

1. Peterson CT, Denniston K, Chopra D. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. J Altern Complement Med. 2017;23(8):607-614. doi:10.1089/acm.2017.0083
Bron

2. Baliga MS, Meera S, Mathai B, Rai MP, Pawar V, Palatty PL. Scientific validation of the ethnomedicinal properties of the Ayurvedic drug Triphala: a review. Chin J Integr Med. 2012;18(12):946-954. doi:10.1007/s11655-012-1299-x
Bron

3. Ratha KK, Joshi GC. Haritaki (Chebulic myrobalan) and its varieties. Ayu. 2013;34(3):331-334. doi:10.4103/0974-8520.123139
Bron

4. Maruthappan V, Shree KS. Hypolipidemic activity of haritaki (terminalia chebula) in atherogenic diet induced hyperlipidemic rats. J Adv Pharm Technol Res. 2010;1(2):229-235.
Bron

5. Natsume Y. Yakushigaku Zasshi. 2015;50(1):46-63.
Bron

6. Peterson CT, Denniston K, Chopra D. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. J Altern Complement Med. 2017;23(8):607-614. doi:10.1089/acm.2017.0083
Bron

7. Ramar Perumal Samy, Peter Natesan Pushparaj and Ponnampalam Gopalakrishnakone A compilation of Bioactive Compounds from Ayurveda 2008; 3(3): 100–110.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?