Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

24Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

39Verzamelde opmerkingen

De klimplant Gymnema Sylvestre, ook bekend als Gurmar, die van oorsprong uit Azië komt, wordt al vele tientallen jaren voor therapeutische doeleinden gebruikt. Het wordt vooral gebruikt bij diabetes, omdat Gymnema Sylvestre bloedsuikerverlagende eigenschappen heeft.

In onze grote Gymnema Sylvestre test 2022 willen we je alle belangrijke informatie over deze klimplant geven. We leggen niet alleen boeiende feiten uit over Gymnema Sylvestre, maar presenteren ook producten die de actieve bestanddelen van deze plant bevatten.

Belangrijk om te weten

 • Gymnema Sylvestre is een klimplant, inheems in Azië, waarvan gezegd wordt dat ze veel heilzame eigenschappen heeft. Het wordt vooral gebruikt bij diabetes, omdat het een bloedsuikerverlagend effect heeft als het gegeten wordt.
 • Gymnema Sylvestre verlaagt vooral je bloedsuiker, reguleert je insulinespiegel en vermindert tegelijk je eetlust.
 • Je kunt Gymnema Sylvestre niet alleen innemen in de vorm van capsules of extracten, maar ook als thee of poeder.

Beste Gymnema Sylvestre: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Gymnema Sylvestre

Bij het kopen van Gymnema Sylvestre kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook zeker van zijn dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

toedieningsvorm

Je kunt Gymnema Sylvestre nu in veel verschillende vormen innemen. De toedieningsvorm beïnvloedt echter ook de prijs van het product. Gymnema Sylvestre thee is goedkoper in aanschaf, maar je zult het vaker moeten kopen dan Gymnema Sylvestre capsules.

Als je niet van de smaak van Gymnema Sylvestre houdt, raden we je aan de capsules in te nemen, want die zijn neutraal van smaak.

Of het nu als thee, capsule of extract is, je kunt Gymnema Sylvestre op verschillende manieren innemen en profiteren van de positieve eigenschappen van de geneeskrachtige plant.

Dosering

Gymnema Sylvestre is verkrijgbaar als capsule of extract, en ook als thee of poeder. De concentratie van de Gymnema Sylvestre plant kan van product tot product verschillen. Capsules hebben meestal een hogere dosering dan andere vormen.

Gymnema Sylvestre thee is bijzonder geschikt omdat het gemakkelijk te doseren is. Dit is het aantal theelepels dat met kokend water gebrouwen moet worden. Zoals bij elk ander product is ook de hoeveelheid van groot belang, want overmatige consumptie kan ook nadelen hebben voor het menselijk lichaam.

Verpakkingsgrootte

Vooral Gymnema Sylvestre in capsulevorm kun je in verschillende maten kopen. De grootte beïnvloedt ook de prijs van het product. In principe kun je capsules kopen in een verpakking van 60, 90, 100 of zelfs 400.

Bij de keuze van de maat moet je ook rekening houden met de houdbaarheid van het product. Als je Gymnema Sylvestre maar af en toe wilt innemen, raden we je aan een kleinere verpakking te kiezen.

Gymnema Sylvestre thee is meestal verkrijgbaar in pakjes van 100 gram en kan ongeveer twee jaar bewaard worden. Capsules zijn ook twee jaar houdbaar. Met deze feiten moet je rekening houden als je een product kiest.

Andere ingrediënten

Sommige producten, vooral capsules, bevatten meestal andere ingrediënten dan Gymnema Sylvestre. Op deze manier willen de fabrikanten je een effectief product aanbieden dat verschillende functies bevat. Op deze manier hoef je niet meerdere capsules in te nemen, maar kun je met slechts één je behoefte dekken.
In het algemeen geldt echter: hoe minder ingrediënten in het product, hoe beter. Zorg ervoor dat het product van je keuze alleen natuurlijke ingrediënten bevat.

Voordat je een Gymnema Sylvestre product koopt, moet je nagaan welke andere ingrediënten heilzaam voor je zouden zijn. Vaak worden stoffen toegevoegd die de prijs opdrijven maar geen wetenschappelijk bewezen werkzaamheid hebben.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Gymnema Sylvestre koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van vrouwenmantel en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is Gymnema Sylvestre en hoe werkt het?

Gymnema Sylvestre is een klimplant die gevonden wordt in de wouden van Azië en Afrika. Het wordt al verschillende millennia gebruikt om diabetes en artritis te behandelen. (1)

Je kunt het ook zelf planten en kweken. Om te voorkomen dat de plant permanent in de zon staat, kun je beter een plantenroller gebruiken, zodat je de plant gemakkelijk naar een andere plaats kunt rollen.

Gymnema Sylvestre is een klimplant uit Azië. Het wordt al tientallen jaren in de geneeskunde gebruikt vanwege zijn bloedsuikerverlagende eigenschappen. (Image source: Jade Stephens / Unsplash)

Vanwege zijn bloedsuikerverlagende eigenschappen staat deze klimplant ook bekend als Gurmar, wat zich laat vertalen als “vernietiger van suiker”. Maar Gymnema Sylvestre kan niet alleen de bloedsuiker beïnvloeden, maar ook de eetlust. (2)

De klimplant heeft veel verschillende ingrediënten, waarvan niet alle voldoende onderzocht zijn. Deze effecten zijn vooral te danken aan de volgende ingrediënten van Gymnema Sylvestre

 • Gymnema zuren
 • Luteoline
 • Anthrachinonen
 • Lupeol
 • Stigmasterol
 • Fytosterolen

Van elk van deze ingrediënten wordt gezegd dat ze een positief effect hebben, waardoor Gymnema Sylvestre uniek is in zijn samenstelling. Gymnema Sylvestre kan verlichting geven bij de volgende klachten:

Reguleert de bloedsuiker

Samen met andere plantaardige stoffen, zoals curcumine, beïnvloedt Gymnema Sylvestre ook de bloedsuiker. Omdat de gymnema zuren de zoete smaakpapillen remmen, worden hunkerende aanvallen en het verlangen naar zoetigheid aanzienlijk verminderd. Deze Gymnema Sylvestre zuren hechten zich op dezelfde manier aan darmreceptoren, waardoor de darm minder suiker kan opnemen. (3)

Hierdoor kan het lichaam minder suiker opnemen dan gewoonlijk, waardoor de bloedsuikerspiegel gereguleerd wordt. Dit maakt Gymnema Sylvestre bijzonder geschikt voor type I en type II diabetespatiënten. (1, 4) Als je diabetes hebt, raden we je aan de behandeling met Gymnema Sylvestre vooraf met je arts te bespreken.

Beïnvloedt de alvleesklier

Gymnema Sylvestre beïnvloedt dus niet alleen de opname van suiker, maar bevordert ook de regeneratie van de alvleesklier. Omdat het de bestaande cellen stimuleert, wordt de insulineproductie genormaliseerd, waardoor normale insulinespiegels bereikt kunnen worden. (5)

Omdat met behulp van Gymnmea Sylvestre de regeneratie van de insulineproductie bevorderd wordt, kan deze klimplant een grote hulp zijn om bepaalde vormen van diabetes op lange termijn onder controle te houden en te verbeteren. (3, 6)

Vermindering van de eetlust

Omdat Gymnema Sylvestre de bloedsuiker reguleert, remt het tegelijk ook de eetlust. De gymnemazuren die in de plant zitten zorgen ervoor dat de zoete smaak onderdrukt wordt, waardoor je zoete dingen minder goed waarneemt. (7, 8)

Hierdoor wordt zoet eten of drinken minder intens, wat het verlangen naar suikerhoudende producten zou moeten verminderen. (9)

Wanneer en voor wie is het nuttig Gymnema Sylvestre in te nemen?

Gymnema Sylvestre is geschikt voor iedereen die wil afvallen, vanwege de bloedsuikerverlagende en eetlustremmende eigenschappen.

Je kunt Gymnema Sylvestre ook innemen als je trek in zoetigheid of het verlangen naar zoetigheid wilt verminderen. Door de gymnema zuren die het bevat, vermindert de smaak voor zoetigheid aanzienlijk, wat de eetlust voor suikerhoudende spijzen zou moeten verminderen.

Als je diabetes hebt, raden we je aan je arts te raadplegen voor gebruik, want Gurmar kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen.

Welke delen van de Gymnema Sylvestre plant worden gebruikt?

Bij Gymnema Sylvestre zijn het vooral de bladeren die gebruikt worden voor verdere verwerking. Deze bevatten de actieve geneeskrachtige stoffen die o.a. onze bloedsuiker reguleren. Je kunt deze bladeren met heet water als thee zetten of ze door je salade mengen.

Vooral de bladeren van Gymnema Sylvestre bevatten de werkzame stoffen die belangrijk voor ons zijn. (Image source: Bankim Desai / Unsplash)

Je kunt de werkzame bestanddelen van de Gymnema Sylvestre bladeren innemen in de vorm van capsules, thee, poeder of extract. Je kunt de bladeren van de klimplant echter ook in de keuken gebruiken

 • Thee: giet kokend water over de bladeren en laat een paar minuten trekken
 • Smoothie: gewoon toevoegen aan de ingrediënten van je keuze
 • Salade: meng de bladeren door je salade

Zoals je ziet kun je Gymnema Sylvestre op verschillende manieren innemen. Als je niet van de smaak van gourmar houdt, raden we aan het in de vorm van capsules in te nemen. Deze zijn smaakloos door hun buitenste omhulsel. Je kunt ze ook door je smoothie of salade mengen om de smaak met andere ingrediënten te maskeren.
Hoeveel kosten

Gymnema Sylvestre producten?

Afhankelijk van de fabrikant, de kwaliteit en de grootte van het product, kan ook de prijs variëren. Maar ook de doseringsvorm heeft een grote invloed op de prijs van het product. Vooral capsules zijn meestal duurder dan poeders of thee.

Doseringsvorm prijsklasse
Gymnema Sylvestre capsules 90 stuks 7 tot 39 euro
Gymnema Sylvestre extract 9 tot 28 euro
Gymnema Sylvestre thee / poeder 5 tot 26 euro

De capsules zijn het duurst, maar je hoeft ze niet zo snel te kopen als het poeder of de thee.

Welke soorten Gymnema Sylvestre zijn er?

Gymnema Sylvestre kan op verschillende manieren ingenomen worden. In principe kun je Gurmar op de volgende manieren innemen

 • Capsules
 • Uittreksel
 • Thee
 • Poeder

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren waarop je gurmar kunt innemen. Elke vorm van administratie is geschikt voor verschillende doeleinden, die we je in de volgende paragrafen zullen uitleggen.

Gymnema Sylvestre capsules

Voor wie niet van de smaak van Gurmar houdt of gewoon geen tijd heeft om twee tot drie koppen thee per dag te drinken, zijn capsules de meest geschikte toedieningsvorm. Ze zijn snel en gemakkelijk in te nemen, zodat je geen tijd verliest.

Het grote voordeel van capsules is dat ze smaakloos zijn. (Image source: Christina Victoria Craft / Unsplash)

Het omhulsel van de capsule is meestal gemaakt van gelatine, dat de inhoud tegen licht beschermt. Omdat dit dierlijke gelatine is, is deze presentatievorm niet geschikt voor vegetariërs of veganisten.

Voordelen
 • Smaakloos
 • verkrijgbaar in verschillende maten
 • meestal gecombineerd met andere ingrediënten
Nadelen
 • ongeschikt voor veganisten
 • duurder in aanschaf

Gymnema Sylvestre Extract

Je kunt Gurmar ook als extract kopen. Dit vereenvoudigt niet alleen de dosering van de plant, maar bewaart en concentreert ook de verschillende delen van de plant.

Gymnema Sylvestre extracten scoren vooral punten door hun eenvoudige en ongecompliceerde bereiding en hun hoge tolerantie. Zelfs een kleine hoeveelheid is voldoende om de gewenste effecten teweeg te brengen.

Voordelen
 • gemakkelijk te doseren
 • gemakkelijk mee te nemen door het kleine formaat
 • zeer lang houdbaar
Nadelen
 • zeer kleine verpakkingen
 • naar verhouding duur

Gymnema Sylvestre thee

De klimplant is echter ook als thee verkrijgbaar. Je kunt het voorverpakt kopen of zelf maken. Het enige wat je hoeft te doen is heet water over een paar bladeren van de plant te gieten en een paar minuten te wachten.

Gymnema Sylvestre kan ook als thee gedronken worden. Giet kokend water over de bladeren van de plant en wacht een paar minuten. (Image source: Sebastian Sammer / Unsplash)

Als je de voorverpakte versie kiest, krijg je ook gedroogde bladeren die al voor je fijngemalen zijn. Omdat deze meestal zonder theezakjes worden geleverd, heb je een theepot met een filterinzet nodig of geprefabriceerde theezakjes om zelf te vullen.

Voordelen
 • kan afzonderlijk gedoseerd worden
 • kan gecombineerd worden met andere smaakstoffen
Nadelen
 • moet vaker aangevuld worden

Hoe moet Gymnema Sylvestre gedoseerd worden?

Om de gewenste positieve effecten van Gymnema Sylvestre te bereiken, raden we aan dagelijks 400 tot 600 milligram in te nemen.

In principe moet je echter altijd de bijsluiter van de fabrikant lezen om er zeker van te zijn dat je de juiste dosering inneemt. In de regel heeft het menselijk lichaam ongeveer twaalf weken nodig om de positieve effecten van het actieve bestanddeel te ontplooien.

Wat zijn de alternatieven voor Gymnema Sylvestre?

Als je de smaak van Gymnema Sylvestre niet lekker vindt, zijn er veel andere planten die soortgelijke heilzame eigenschappen hebben.

[/th](10)(11)

Alternatief eigenschappen
Ginseng capsules bloedsuikerverlagend effect, versterking van het immuunsysteem(10)
Pepermuntthee vermindert trek in en verlangen naar zoetigheid(11)
Bittermeloen extract reguleert en beïnvloedt positief de insulineproductie(12)

Vermindert hunkeren naar. Je hoeft dus niet te vertrouwen op de klimplant Gurmar, maar kunt het kruidenalternatief vinden dat het beste bij je past.

Wat zijn de bijwerkingen van Gymnema Sylvestre?

Er zijn geen bijwerkingen bekend van het innemen van Gymnema Sylvestre producten. In het algemeen is echter, net als bij andere voedingsmiddelen, voorzichtigheid geboden bij het consumeren van te grote hoeveelheden, want overdoseringen kunnen irritatie veroorzaken. (13)

Gymnema Sylvestre kun je beter vermijden, vooral tijdens zwangerschap en borstvoeding. Hetzelfde geldt voor diabetici, want zij moeten verschillende geneesmiddelen nemen die een wisselwerking kunnen hebben met Gurmar.

Als je overweegt Gymnema Sylvestre te gebruiken, raden we je aan dit met je arts of apotheker te bespreken.

Beeldbron: subratadutta13/ 123rf.com

Referenties (13)

1. Pothuraju R, Sharma RK, Chagalamarri J, Jangra S, Kumar Kavadi P. A systematic review of Gymnema sylvestre in obesity and diabetes management. J Sci Food Agric. 2014;94(5):834-840. doi:10.1002/jsfa.6458
Bron

2. Tiwari P, Ahmad K, Baig MH. Gymnema sylvestre for Diabetes: From Traditional Herb to Future's Therapeutic. Curr Pharm Des. 2017;23(11):1667-1676. doi:10.2174/1381612823666161108162048
Bron

3. Zuñiga LY, González-Ortiz M, Martínez-Abundis E. Effect of Gymnema sylvestre Administration on Metabolic Syndrome, Insulin Sensitivity, and Insulin Secretion. J Med Food. 2017;20(8):750-754. doi:10.1089/jmf.2017.0001
Bron

4. Tiwari P, Ahmad K, Baig MH. Gymnema sylvestre for Diabetes: From Traditional Herb to Future's Therapeutic. Curr Pharm Des. 2017;23(11):1667-1676. doi:10.2174/1381612823666161108162048
Bron

5. Al-Romaiyan A, Liu B, Persaud S, Jones P. A novel Gymnema sylvestre extract protects pancreatic beta-cells from cytokine-induced apoptosis. Phytother Res. 2020;34(1):161-172. doi:10.1002/ptr.6512
Bron

6. Hossain MU, Khan MA, Rakib-Uz-Zaman SM, et al. Treating Diabetes Mellitus: Pharmacophore Based Designing of Potential Drugs from Gymnema sylvestre against Insulin Receptor Protein. Biomed Res Int. 2016;2016:3187647. doi:10.1155/2016/3187647
Bron

7. Min BC, Sakamoto K. Influence of sweet suppressing agent on gustatory brain evoked potentials generated by taste stimuli. Appl Human Sci. 1998;17(1):9-17. doi:10.2114/jpa.17.9
Bron

8. Astell KJ, Mathai ML, Su XQ. Plant extracts with appetite suppressing properties for body weight control: a systematic review of double blind randomized controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2013;21(4):407-416. doi:10.1016/j.ctim.2013.05.007
Bron

9. Brala PM, Hagen RL. Effects of sweetness perception and caloric value of a preload on short term intake. Physiol Behav. 1983;30(1):1-9. doi:10.1016/0031-9384(83)90030-6
Bron

10. Chen W, Balan P, Popovich DG. Review of Ginseng Anti-Diabetic Studies. Molecules. 2019;24(24):4501. Published 2019 Dec 9. doi:10.3390/molecules24244501
Bron

11. McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006;20(8):619-633. doi:10.1002/ptr.1936
Bron

12. Zhou S, Allard PM, Wolfrum C, et al. Identification of chemotypes in bitter melon by metabolomics: a plant with potential benefit for management of diabetes in traditional Chinese medicine. Metabolomics. 2019;15(8):104. Published 2019 Jul 18. doi:10.1007/s11306-019-1565-7
Bron

13. Posadzki P, Watson LK, Ernst E. Adverse effects of herbal medicines: an overview of systematic reviews. Clin Med (Lond). 2013;13(1):7-12. doi:10.7861/clinmedicine.13-1-7
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
Pothuraju R, Sharma RK, Chagalamarri J, Jangra S, Kumar Kavadi P. A systematic review of Gymnema sylvestre in obesity and diabetes management. J Sci Food Agric. 2014;94(5):834-840. doi:10.1002/jsfa.6458
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Tiwari P, Ahmad K, Baig MH. Gymnema sylvestre for Diabetes: From Traditional Herb to Future's Therapeutic. Curr Pharm Des. 2017;23(11):1667-1676. doi:10.2174/1381612823666161108162048
Ga naar bron
Klinische Studie
Zuñiga LY, González-Ortiz M, Martínez-Abundis E. Effect of Gymnema sylvestre Administration on Metabolic Syndrome, Insulin Sensitivity, and Insulin Secretion. J Med Food. 2017;20(8):750-754. doi:10.1089/jmf.2017.0001
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Tiwari P, Ahmad K, Baig MH. Gymnema sylvestre for Diabetes: From Traditional Herb to Future's Therapeutic. Curr Pharm Des. 2017;23(11):1667-1676. doi:10.2174/1381612823666161108162048
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Al-Romaiyan A, Liu B, Persaud S, Jones P. A novel Gymnema sylvestre extract protects pancreatic beta-cells from cytokine-induced apoptosis. Phytother Res. 2020;34(1):161-172. doi:10.1002/ptr.6512
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hossain MU, Khan MA, Rakib-Uz-Zaman SM, et al. Treating Diabetes Mellitus: Pharmacophore Based Designing of Potential Drugs from Gymnema sylvestre against Insulin Receptor Protein. Biomed Res Int. 2016;2016:3187647. doi:10.1155/2016/3187647
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Min BC, Sakamoto K. Influence of sweet suppressing agent on gustatory brain evoked potentials generated by taste stimuli. Appl Human Sci. 1998;17(1):9-17. doi:10.2114/jpa.17.9
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Astell KJ, Mathai ML, Su XQ. Plant extracts with appetite suppressing properties for body weight control: a systematic review of double blind randomized controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2013;21(4):407-416. doi:10.1016/j.ctim.2013.05.007
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Brala PM, Hagen RL. Effects of sweetness perception and caloric value of a preload on short term intake. Physiol Behav. 1983;30(1):1-9. doi:10.1016/0031-9384(83)90030-6
Ga naar bron
Wissenschaftliche Artikel
Chen W, Balan P, Popovich DG. Review of Ginseng Anti-Diabetic Studies. Molecules. 2019;24(24):4501. Published 2019 Dec 9. doi:10.3390/molecules24244501
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006;20(8):619-633. doi:10.1002/ptr.1936
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Zhou S, Allard PM, Wolfrum C, et al. Identification of chemotypes in bitter melon by metabolomics: a plant with potential benefit for management of diabetes in traditional Chinese medicine. Metabolomics. 2019;15(8):104. Published 2019 Jul 18. doi:10.1007/s11306-019-1565-7
Ga naar bron
Wissenschaftliche Artikel
Posadzki P, Watson LK, Ernst E. Adverse effects of herbal medicines: an overview of systematic reviews. Clin Med (Lond). 2013;13(1):7-12. doi:10.7861/clinmedicine.13-1-7
Ga naar bron
Recensies