Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten
55Bestede uren
9Beoordeelde onderzoeken
100Verzamelde opmerkingen

Van de Griffonia Simplicifolia plant wordt gezegd dat ze een echte alleskunner is.

Van het extract uit de zaden wordt gezegd dat het je helpt afvallen, angstgevoelens verbetert en helpt bij depressieve stemmingen. Maar je twijfelt nog of het innemen ervan iets voor je is? Dan ben je hier op de juiste plaats.

In onze Griffonia Simplicifolia test 2022 beantwoorden we essentiële vragen over het gebruik en de aankoop van producten van de Afrikaanse zwarte boon. Je leert details over de effecten ervan en maakt kennis met verschillende soorten producten en met relevante alternatieven. We leggen ook de belangrijkste koopcriteria voor Griffonia producten uit en hebben belangrijke beweringen met studies onderbouwd.

Belangrijk om te weten

 • Griffonia Simplicifolia, ook wel Afrikaanse zwarte boon genoemd, is een klimplant uit West- en Centraal Afrika. Uit de zaden ervan kan de stof 5-hydroxytryptofaan, of kortweg 5-HTP, worden gewonnen.
 • 5-HTP is de voorloper van serotonine, dat ook bekend staat als het gelukshormoon. Daarom kan uit de Griffonia Simplicifolia geëxtraheerde 5-HTP genomen worden tegen depressie en angst, en ook om gewichtsverlies te ondersteunen.
 • Het middel, dat vooral als capsule wordt aangeboden, kan in het algemeen door iedereen gebruikt worden zonder ernstige bijwerkingen. Je moet echter voorzichtig zijn met het combineren van Griffonia Simplicifolia met andere geneesmiddelen.

Beste Griffonia Simplicifolia: Onze selectieKoop- en beoordelingscriteria voor Griffonia Simplicifolia producten

Bij het kopen van Griffonia Simplicifolia producten kun je rekening houden met verschillende factoren. Op basis van deze aspecten kun je afzonderlijke producten vergelijken en evalueren.

Tot de belangrijkste criteria behoren

Hieronder hebben we een gedetailleerd overzicht van de criteria samengesteld. Op deze manier kun je je uitgebreid voorbereiden op de aankoop van Griffonia Simplicifolia producten.

Doseringsvorm

Producten die Griffonia Simplicifolia bevatten zijn vooral verkrijgbaar als capsules. Zelden zijn ze ook als poeder verkrijgbaar. Zie de gids hieronder voor meer details over de voor- en nadelen van de twee vormen.

De producten zijn verkrijgbaar als capsules en poeder

Capsules zijn gemakkelijk door te slikken door hun gladde oppervlak, maar sommige mensen kunnen ze te groot vinden. Je kunt zelf capsules maken van het poeder of het door je drankjes en voedsel mengen om het gemakkelijker in te nemen.

Met Griffonia Simplicifolia capsules heb je echter meer keuze en kun je een preparaat kiezen dat bij je past. Er zijn bijvoorbeeld veganistische capsules en capsules zonder toevoegingen verkrijgbaar.

Dosering en concentratie

De dosering van Griffonia Simplicifolia extract capsules kan variëren, afhankelijk van de fabrikant. Er zijn producten die een half extract van de plant bevatten en dan andere geneeskrachtige planten aanvullen. Dit is om een meer omvattend effect te garanderen. Zoals je ziet, is er een grote verscheidenheid aan producten met Griffonia Simplicifolia extract.

Het gehalte aan de stof 5-hydroxytryptofaan, of kortweg 5-HTP, die uit het extract van de plant wordt verkregen, is meestal aanwezig in een concentratie van 98 procent. Dit betekent dat het gehalte erg hoog is en dat het effect gegarandeerd moet zijn. Het is echter belangrijk te begrijpen dat de hoeveelheid Griffonia Simplicifolia extract niet hetzelfde is als de hoeveelheid 5-HTP.

Meestal bevat een capsule 100 tot 200 gram Griffonia Simplicifolia. Je moet ervoor zorgen dat je de aanbevolen maximale dagelijkse dosis van 300 gram 5-HTP niet overschrijdt. Je kunt dus meestal meerdere capsules per dag innemen.

Verpakkingsgrootte

De verpakkingsgrootte van Griffonia Simplicifolia capsules verschilt ook per fabrikant. Afhankelijk van hoe lang je je voorraad wilt laten meegaan, kun je een voor jou geschikte maat kiezen.

Als je dus eerst de capsules wilt uitproberen, kun je een kleinere verpakking gebruiken. Zorg er ook voor dat je ze op een koele en droge plaats bewaart om ze lang houdbaar te houden.

Er zijn verpakkingen van 120, 180 of zelfs 240 capsules.

Er zijn ook kleinere versies met minder dan 100 capsules verkrijgbaar. Een pakje van 180 capsules is meestal goed voor zes maanden.

Geschiktheid voor veganisten

Poeder gemaakt van Griffonia Simplicifolia extract is meestal geschikt voor veganisten, omdat het geen dierlijke ingrediënten bevat. Bij capsules moet je erop letten dat het omhulsel van een plantaardige substantie gemaakt is. Vaak kunnen de schelpen gemaakt zijn van gelatine, dat van dierlijke oorsprong is.

Als je echter naar verschillende producten kijkt, zul je merken dat een groot aantal capsules veganistisch zijn. Bovendien zijn er ook gluten- en lactosevrije Griffonia Simplicifolia producten, en capsules zonder smaakversterkers of conserveringsmiddelen.

Voor veel fabrikanten is de natuurlijkheid van hun producten een belangrijk aspect. Voor de zekerheid moet je echter altijd de ingrediëntenlijst controleren. In het algemeen raden we je aan je goed te informeren over de producten, zodat je geen Griffonia Simplicifolia van slechte kwaliteit consumeert.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Griffonia

Simplicifolia koopt

Hier hebben we alle essentiële informatie over de werkzaamheid van Griffonia Simplicifolia samengevat. Om je van uitgebreide kennis te voorzien, hebben we verschillende wetenschappelijke studies geraadpleegd.

Wat is Griffonia Simplicifolia en hoe werkt het?

Griffonia

Simplicifolia is ook bekend als de Afrikaanse zwarte boon en komt uit West- en Centraal Afrika. Uit de zaden ervan kan de stof 5-hydroxytryptofaan, of kortweg 5-HTP, worden gewonnen. 5-HTP is de voorloper van serotonine, dat ook bekend staat als het gelukshormoon.

Het innemen van 5-HTP kan vier keer zo effectief zijn tegen depressie als een placebo. (Image source: Cristian Newman / unsplash)

Het oraal innemen van 5-HTP is effectief omdat de stof gemakkelijk wordt opgenomen. Het stimuleert dan de serotonine aanmaak in het centrale zenuwstelsel. Serotonine is verantwoordelijk voor de regulering van de eetlust in het lichaam en de werking ervan als middel tegen depressie en angst wordt bestudeerd. Hieronder lees je meer over de verschillende effecten van Griffonia Simplicifolia (2, 7).

Griffonia Simplicifolia voor gewichtsverlies

Zoals zojuist gezegd, is 5-HTP, dat uit de Afrikaanse zwarte boon wordt gewonnen, een voorloper van serotonine. Serotonine is belangrijk voor de regulering van de eetlust. Het triggert de afgifte van stoffen die je lichaam een vol gevoel geven (7, 8).

In een studie uit 2019 werd gevonden dat 5-HTP geëxtraheerd uit Griffonia Simplicifolia effectievere effecten vertoonde dan de chemisch geproduceerde stof (9).

Producten met Griffonia Simplicifolia kunnen dus tot gewichtsvermindering leiden als ze regelmatig ingenomen worden.

In combinatie met een koolhydraatarm dieet kan het gewichtsverlies verder worden bevorderd. Lichaamsvet kan op deze manier ook verminderd worden (4, 15).

Griffonia Simplicifolia bij depressie

Sinds de jaren ’70 zijn talrijke studies uitgevoerd om het effect van 5-HTP op depressie te onderzoeken. Een meta-analyse uit 2002 vond echter dat al deze studies, op één na, niet van goede wetenschappelijke kwaliteit waren (17).

Deze studie concludeert dat het innemen van 5-HTP vier keer zo effectief kan zijn tegen depressie als een placebo. Het aantal deelnemers aan deze studie was echter te klein om het resultaat te kunnen generaliseren (20).

In 2013 concludeerde een studie dat 5-HTP hetzelfde positieve effect op depressie kan hebben als antidepressiva. Maar voordat je Griffonia Simplicifolia op zichzelf inneemt om depressie te behandelen, moet je beslist een arts raadplegen. 5-HTP kan, wanneer het samen met antidepressiva wordt ingenomen, bijwerkingen veroorzaken (10).

Griffonia Simplicifolia voor angst

De 5-HTP die uit Griffonia Simplicifolia wordt aangemaakt kan ook een positief effect hebben op angst en vrees. De 5-HTP kan het aantal en de intensiteit van paniekaanvallen in extreme situaties verminderen. In sommige gevallen is gebleken dat dit effect sterker is bij vrouwen dan bij mannen (13, 16).

5-HTP kan ook helpen tegen angstgevoelens bij kinderen. Als het product voor het slapen gaan wordt ingenomen, kunnen zorgen en onrust verminderen. Dit kan het voor kinderen gemakkelijker maken in slaap te vallen. Maar voor je kinderen Griffonia Simplicifolia geeft, moet je eerst een arts raadplegen (3).

Een algemeen positief effect van Griffonia Simplicifolia producten op slaapproblemen is nog niet duidelijk bewezen (18). Als je op zoek bent naar een korte en duidelijke uitleg over de effecten van de Afrikaanse zwarte boon, kun je de video hierboven bekijken.

Wanneer en voor wie is het nuttig om Griffonia Simplicifolia in te nemen?

Omdat de stof 5-HTP, die uit Griffonia Simplicifolia wordt gewonnen, een precursor van serotonine is, kunnen producten die de Afrikaanse zwarte boon bevatten waarschijnlijk bijzonder behulpzaam zijn bij symptomen van een lage serotonine-spiegel. Deze tekens zijn onder andere

 • Obesitas
 • Cravings
 • Depressie
 • Slaapstoornissen
 • Hoofdpijn

In het algemeen kunnen Griffonia Simplicifolia producten door iedereen genomen worden. Dit omvat vrouwen, mannen en kinderen. We raden echter aan een arts te raadplegen alvorens ze zelfstandig in te nemen, vooral bij kinderen.

Dr. Thomas EllrottErnährungsmediziner
Van voedingsmiddelen zoals chocolade, bananen en walnoten wordt gezegd dat ze een effect hebben op de serotonine-spiegel.

Dit is echter niet het geval, want hoewel deze voedingsmiddelen het gelukshormoon bevatten, komt het niet in de bloedbaan terecht.

Het geluksgevoel na het eten van chocolade kan daarom eerder toegeschreven worden aan het placebo-effect. (Bron: daserste.de) (12)

Griffonia Simplicifolia kan bijwerkingen uitlokken als het gecombineerd wordt met andere geneesmiddelen. Als je dus al andere geneesmiddelen of supplementen gebruikt, moet je de aanwijzingen in de bijsluiter opvolgen (1).

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Griffonia Simplicifolia?

Het effect van 5-HTP uit Griffonia Simplicifolia extract is sinds de jaren 1970 in talrijke studies onderzocht. Tot nu toe zijn er geen ernstige bijwerkingen van de producten gevonden (5).

Milde bijwerkingen kunnen spijsverteringsproblemen en misselijkheid zijn. Dit kan echter vermeden worden als je het Griffonia Simplicifolia product de hele dag door inneemt. In plaats van eenmaal daags een grote dosis in te nemen, kun je die beter in twee tot drie kleinere doses verdelen.

Griffonia Simplicifolia

Een bijwerking van het innemen van Griffonia Simplicifolia kan lichte misselijkheid zijn. Om dit te voorkomen kun je je dosis verspreid over de dag innemen. (Image source: unsplash / Kelly Sikkema)

Zoals reeds gezegd, kunnen wisselwerkingen optreden, vooral als je tegelijk antidepressiva neemt. Beide producten beïnvloeden de serotonine balans. Raadpleeg ook je arts voordat je Griffonia Simplicifolia inneemt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. (21).

Welke delen van de Griffonia Simplicifolia plant worden gebruikt?

Griffonia

Simplicifolia is een klimplant uit West- en Centraal Afrika. Hij kan tot drie meter hoog worden. De bloemen van de plant ontwikkelen zich tot donkerbruine of zwarte peulvruchten die zwarte zaden bevatten.

De zaden van Griffonia worden gebruikt

De stof 5-HTP kan uit deze zaden worden gewonnen, en daarom vormen ze de basis voor de producten. De concentratie van 5-HTP in de zaden is 98 %, wat erg hoog is.

In Afrikaanse streken wordt van oudsher de hele Griffonia Simplicifolia gebruikt. Een pasta van de bladeren kan bijvoorbeeld op wonden aangebracht worden en een aftreksel van bladeren en twijgen wordt gebruikt bij maag- en darmklachten.

Welke soorten Griffonia Simplicifolia producten zijn er?

Als je geïnteresseerd bent in het innemen van Griffonia Simplicifolia, zijn er twee vormen waar je uit kunt kiezen.

Dit zijn

 • Griffonia Simplicifolia Capsules
 • Griffonia Simplicifolia poeder

De voor- en nadelen van de twee soorten worden in de volgende paragrafen toegelicht. Bovendien moet je opmerken dat poeder van de Afrikaanse zwarte boon veel minder vaak verkrijgbaar is dan capsules.

Griffonia Simplicifolia capsules

Griffonia Simplicifolia capsules zijn de meest verkochte vorm. Je kunt veel verschillende merken vergelijken en een product kiezen dat aan je behoeften voldoet. Een voordeel is dat verpakkingen tot een half jaar of langer mee kunnen gaan. Als je alleen de capsules wilt uitproberen, kun je ook kleinere verpakkingen kopen.

Voordelen
 • Ruime keuze aan producten
 • verpakkingen kunnen langer dan een half jaar meegaan

Nadelen
 • Het doorslikken van capsules kan moeilijk zijn

Een nadeel is dat sommige mensen het moeilijk vinden om capsules door te slikken. Maar als je er een slokje water bij neemt, kun je er zeker aan wennen.

Griffonia Simplicifolia poeder

Als je de Griffonia plant als poeder wilt nemen, heb je maar een heel kleine keus. Je kunt het poeder echter praktisch door een smoothie of ander voedsel mengen.

Voordelen
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Kan door drank of voedsel gemengd worden

Nadelen
 • Minder algemeen verkrijgbaar
 • Verpakkingen gaan korter mee

Als je de smaak van het product niet lekker vindt, is mengen een goede manier om deze situatie te verbeteren. Je kunt het poeder ook in capsules doen en zo je eigen voorraad maken.

Hoe moet Griffonia Simplicifolia gedoseerd worden?

De dosering van Griffonia

Simplicifolia hangt af van het effect dat je wilt. Als je bijvoorbeeld je slaappatroon wilt verbeteren, zal een lagere dosis voldoende zijn dan wanneer je ernstige angst wilt behandelen. Maar, zoals hierboven vermeld, is er geen duidelijk bewijs van een effect op het slaappatroon.

Je moet oppassen dat je een dosis van 300 milligram 5-HTP per dag niet oversch rijdt.

Anders kan misselijkheid optreden. Om dit te voorkomen, raden we je aan met een kleine dosis te beginnen en die over de dag te verdelen. Je kunt je dosis in twee of drie doses verdelen om je lichaam te laten wennen aan het innemen.

Behandelveld dosering van 5-HTP per dag
Slaapstoornissen 100-300 milligram
Angst 150-300 milligram
Depressie 150-300 milligram
Gewichtsverlies 150-300 milligram (6)

Wel moet je ervoor zorgen dat je maaltijden weinig eiwitten bevatten. Dit kan de absorptie van 5-HTP verbeteren. Als je van plan bent gedurende langere tijd regelmatig 5-HTP in te nemen, moet je een arts raadplegen en je serotoninespiegel laten controleren (19).

Hoeveel kosten de

Griffonia Simplicifolia producten?

De prijs van Griffonia Simplicifolia producten hangt meestal af van de fabrikant, de kwaliteit en de toevoegingen. Ook de verpakkingsgrootte speelt een rol. Je moet meestal tussen de 15 en 30 euro betalen voor een pakje capsules.

Type Prijs
Griffonia capsules Ongeveer 15 euro voor 60 gram
Griffonia poeder Ongeveer 25 euro voor 50 gram

Poeder gemaakt van de zaden van de plant heeft de neiging duurder te zijn, maar er zijn weinig vergelijkbare producten op de markt. Je moet ongeveer 25 euro betalen voor 50 gram poeder. Ter vergelijking: een pakje van 120 capsules van dezelfde firma, dat 60 gram weegt, kost je slechts ongeveer 15 euro.

Welke alternatieven zijn er voor Griffonia Simplicifolia?

Behalve de Griffonia plant en de daarvan afgeleide 5-HTP zijn er ook andere stoffen met soortgelijke effecten. Sommige daarvan hebben een plantaardige oorsprong of worden ook in verband gebracht met het gelukshormoon serotonine.

Actief bestanddeel beschrijving
L-tryptofaan L-tryptofaan is een aminozuur en een bouwsteen voor het gelukshormoon serotonine. Dus het kan je stemming beïnvloeden. Het heeft ook een effect op melatonine, dat je slaapritme regelt. Dus L-tryptofaan kan je helpen in slaap te vallen en in slaap te blijven. U kunt de werkzame stof in capsulevorm of in poedervorm innemen. Tryptofaan wordt ook gevonden in sojabonen, parmezaanse kaas en dadels. (11)
L-tyrosine L-tyrosine is ook een aminozuur. Het kan je stemming beïnvloeden en zo mogelijk werken tegen depressieve stemmingen. Tyrosine kan je ook helpen bij stress en je cellen beschermen. U kunt de producten in poeder- of capsulevorm kopen. Voedingsmiddelen die L-tyrosine bevatten zijn rundvlees, parmezaanse kaas en sojameel. (22)
Centella Asiatica Deze plant wordt ook wel Indisch duizendblad genoemd en kan worden gebruikt om huidproblemen te behandelen. De plant kan ook werken als antioxidant en tegen ontstekingen. Uitvoerig onderzoek naar de effecten ervan is echter nog nodig. Centella asiatica is ook verkrijgbaar in preparaten vermengd met Griffonia. Over het algemeen is het product beschikbaar als capsule en als poeder. (14)

Een combinatie van de stoffen is mogelijk, want er zijn capsules met Griffonia Simplicifolia en Centella Asiatica gemengd. Je moet echter een arts raadplegen voordat je een van de bovenstaande stoffen inneemt om bijwerkingen te voorkomen.

Kan ik Griffonia Simplicifolia zelf kweken?

Griffonia

Simplicifolia komt van oorsprong uit Midden- en West-Afrika en is daarom nogal gewend aan hoge temperaturen. De ideale temperatuur voor het zaaien moet tussen 25 en 27 graden Celsius liggen. In de winter mag de temperatuur niet onder de 10 tot 15 graden Celsius dalen om het voortbestaan van de plant te garanderen.

Ook moet de omgeving van de plant tijdens het zaaien helder en vochtig, maar niet nat, gehouden worden. Griffonia is een plant die geschikt is voor zonnige en halfschaduwrijke plaatsen. Het moet dus nogal moeilijk zijn voor de plant om in Duitsland te gedijen, want de omstandigheden zijn niet ideaal.

Foto bron: Popov / 123rf

Referenties (22)

1. 5-HTP für mehr Serotonin: Wirkung auf Schlaf & Stimmung, Hilfe beim Abnehmen? – Test & Studien. (o. J.). Supplements.de. Abgerufen 6. September 2020
Bron

2. Birdsall TC. 5-Hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor. Altern Med Rev. 1998;3(4):271-280.
Bron

3. Bruni O, Ferri R, Miano S, Verrillo E. L -5-Hydroxytryptophan treatment of sleep terrors in children. Eur J Pediatr. 2004;163(7):402-407. doi:10.1007/s00431-004-1444-7
Bron

4. Cangiano C, Ceci F, Cascino A, et al. Eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects treated with 5-hydroxytryptophan. Am J Clin Nutr. 1992;56(5):863-867. doi:10.1093/ajcn/56.5.863
Bron

5. Das YT, Bagchi M, Bagchi D, Preuss HG. Safety of 5-hydroxy-L-tryptophan. Toxicol Lett. 2004;150(1):111-122. doi:10.1016/j.toxlet.2003.12.070
Bron

6. Griffonia: gute Laune und guter Schlaf. (2020, August 10). VitaminDoctor. Abgerufen 6. September 2020
Bron

7. Halford JC, Boyland EJ, Lawton CL, Blundell JE, Harrold JA. Serotonergic anti-obesity agents: past experience and future prospects. Drugs. 2011;71(17):2247-2255. doi:10.2165/11596680-000000000-00000
Bron

8. Halford JC, Harrold JA, Boyland EJ, Lawton CL, Blundell JE. Serotonergic drugs : effects on appetite expression and use for the treatment of obesity. Drugs. 2007;67(1):27-55. doi:10.2165/00003495-200767010-00004
Bron

9. Jacobsen JPR, Oh A, Bangle R, et al. Slow-release delivery enhances the pharmacological properties of oral 5-hydroxytryptophan: mouse proof-of-concept. Neuropsychopharmacology. 2019;44(12):2082-2090. doi:10.1038/s41386-019-0400-1
Bron

10. Jangid P, Malik P, Singh P, Sharma M, Gulia AK. Comparative study of efficacy of l-5-hydroxytryptophan and fluoxetine in patients presenting with first depressive episode. Asian J Psychiatr. 2013;6(1):29-34. doi:10.1016/j.ajp.2012.05.011
Bron

11. L-Tryptophan. Monograph. Altern Med Rev. 2006;11(1):52-56.
Bron

12. Bayer, J. (2014, Oktober 31). Essen macht glücklich – aber anders, als man denkt | W wie Wissen. Erstes Deutsches Fernsehen (ARD). Abgerufen 10. September 2020
Bron

13. Maron E, Tõru I, Vasar V, Shlik J. The effect of 5-hydroxytryptophan on cholecystokinin-4-induced panic attacks in healthy volunteers. J Psychopharmacol. 2004;18(2):194-199. doi:10.1177/0269881104042619
Bron

14. Razali NNM, Ng CT, Fong LY. Cardiovascular Protective Effects of Centella asiatica and Its Triterpenes: A Review. Planta Med. 2019;85(16):1203-1215. doi:10.1055/a-1008-6138
Bron

15. Rondanelli M, Klersy C, Iadarola P, Monteferrario F, Opizzi A. Satiety and amino-acid profile in overweight women after a new treatment using a natural plant extract sublingual spray formulation. Int J Obes (Lond). 2009;33(10):1174-1182. doi:10.1038/ijo.2009.155
Bron

16. Schruers K, van Diest R, Overbeek T, Griez E. Acute L-5-hydroxytryptophan administration inhibits carbon dioxide-induced panic in panic disorder patients. Psychiatry Res. 2002;113(3):237-243. doi:10.1016/s0165-1781(02)00262-7
Bron

17. Shaw K, Turner J, Del Mar C. Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression. Cochrane Database Syst Rev. 2002;(1):CD003198. doi:10.1002/14651858.CD003198
Bron

18. Shell W, Bullias D, Charuvastra E, May LA, Silver DS. A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep. Am J Ther. 2010;17(2):133-139. doi:10.1097/MJT.0b013e31819e9eab
Bron

19. Turner EH, Loftis JM, Blackwell AD. Serotonin a la carte: supplementation with the serotonin precursor 5-hydroxytryptophan. Pharmacol Ther. 2006;109(3):325-338. doi:10.1016/j.pharmthera.2005.06.004
Bron

20. van Praag HM, Korf J, Dols LC, Schut T. A pilot study of the predictive value of the probenecid test in application of 5-hydroxytryptophan as antidepressant. Psychopharmacologia. 1972;25(1):14-21. doi:10.1007/BF00422612
Bron

21. Westenberg HG, Gerritsen TW, Meijer BA, van Praag HM. Kinetics of l-5-hydroxytryptophan in healthy subjects. Psychiatry Res. 1982;7(3):373-385. doi:10.1016/0165-1781(82)90074-9
Bron

22. Young SN. L-tyrosine to alleviate the effects of stress?. J Psychiatry Neurosci. 2007;32(3):224.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Internetquelle
5-HTP für mehr Serotonin: Wirkung auf Schlaf & Stimmung, Hilfe beim Abnehmen? – Test & Studien. (o. J.). Supplements.de. Abgerufen 6. September 2020
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Birdsall TC. 5-Hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor. Altern Med Rev. 1998;3(4):271-280.
Ga naar bron
Klinische Studie
Bruni O, Ferri R, Miano S, Verrillo E. L -5-Hydroxytryptophan treatment of sleep terrors in children. Eur J Pediatr. 2004;163(7):402-407. doi:10.1007/s00431-004-1444-7
Ga naar bron
Klinische Studie
Cangiano C, Ceci F, Cascino A, et al. Eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects treated with 5-hydroxytryptophan. Am J Clin Nutr. 1992;56(5):863-867. doi:10.1093/ajcn/56.5.863
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Das YT, Bagchi M, Bagchi D, Preuss HG. Safety of 5-hydroxy-L-tryptophan. Toxicol Lett. 2004;150(1):111-122. doi:10.1016/j.toxlet.2003.12.070
Ga naar bron
Internetquelle
Griffonia: gute Laune und guter Schlaf. (2020, August 10). VitaminDoctor. Abgerufen 6. September 2020
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Halford JC, Boyland EJ, Lawton CL, Blundell JE, Harrold JA. Serotonergic anti-obesity agents: past experience and future prospects. Drugs. 2011;71(17):2247-2255. doi:10.2165/11596680-000000000-00000
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Halford JC, Harrold JA, Boyland EJ, Lawton CL, Blundell JE. Serotonergic drugs : effects on appetite expression and use for the treatment of obesity. Drugs. 2007;67(1):27-55. doi:10.2165/00003495-200767010-00004
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jacobsen JPR, Oh A, Bangle R, et al. Slow-release delivery enhances the pharmacological properties of oral 5-hydroxytryptophan: mouse proof-of-concept. Neuropsychopharmacology. 2019;44(12):2082-2090. doi:10.1038/s41386-019-0400-1
Ga naar bron
Klinische Studie
Jangid P, Malik P, Singh P, Sharma M, Gulia AK. Comparative study of efficacy of l-5-hydroxytryptophan and fluoxetine in patients presenting with first depressive episode. Asian J Psychiatr. 2013;6(1):29-34. doi:10.1016/j.ajp.2012.05.011
Ga naar bron
Monograph
L-Tryptophan. Monograph. Altern Med Rev. 2006;11(1):52-56.
Ga naar bron
Internetquelle
Bayer, J. (2014, Oktober 31). Essen macht glücklich – aber anders, als man denkt | W wie Wissen. Erstes Deutsches Fernsehen (ARD). Abgerufen 10. September 2020
Ga naar bron
Klinische Studie
Maron E, Tõru I, Vasar V, Shlik J. The effect of 5-hydroxytryptophan on cholecystokinin-4-induced panic attacks in healthy volunteers. J Psychopharmacol. 2004;18(2):194-199. doi:10.1177/0269881104042619
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Razali NNM, Ng CT, Fong LY. Cardiovascular Protective Effects of Centella asiatica and Its Triterpenes: A Review. Planta Med. 2019;85(16):1203-1215. doi:10.1055/a-1008-6138
Ga naar bron
Klinische Studie
Rondanelli M, Klersy C, Iadarola P, Monteferrario F, Opizzi A. Satiety and amino-acid profile in overweight women after a new treatment using a natural plant extract sublingual spray formulation. Int J Obes (Lond). 2009;33(10):1174-1182. doi:10.1038/ijo.2009.155
Ga naar bron
Klinische Studie
Schruers K, van Diest R, Overbeek T, Griez E. Acute L-5-hydroxytryptophan administration inhibits carbon dioxide-induced panic in panic disorder patients. Psychiatry Res. 2002;113(3):237-243. doi:10.1016/s0165-1781(02)00262-7
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Shaw K, Turner J, Del Mar C. Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression. Cochrane Database Syst Rev. 2002;(1):CD003198. doi:10.1002/14651858.CD003198
Ga naar bron
Klinische Studie
Shell W, Bullias D, Charuvastra E, May LA, Silver DS. A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep. Am J Ther. 2010;17(2):133-139. doi:10.1097/MJT.0b013e31819e9eab
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Turner EH, Loftis JM, Blackwell AD. Serotonin a la carte: supplementation with the serotonin precursor 5-hydroxytryptophan. Pharmacol Ther. 2006;109(3):325-338. doi:10.1016/j.pharmthera.2005.06.004
Ga naar bron
Klinische Studie
van Praag HM, Korf J, Dols LC, Schut T. A pilot study of the predictive value of the probenecid test in application of 5-hydroxytryptophan as antidepressant. Psychopharmacologia. 1972;25(1):14-21. doi:10.1007/BF00422612
Ga naar bron
Klinische Studie
Westenberg HG, Gerritsen TW, Meijer BA, van Praag HM. Kinetics of l-5-hydroxytryptophan in healthy subjects. Psychiatry Res. 1982;7(3):373-385. doi:10.1016/0165-1781(82)90074-9
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Young SN. L-tyrosine to alleviate the effects of stress?. J Psychiatry Neurosci. 2007;32(3):224.
Ga naar bron
Recensies