Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten
49Bestede uren
9Beoordeelde onderzoeken
85Verzamelde opmerkingen

Gotu Kola, een Indiase geneeskrachtige plant, vindt steeds meer zijn weg naar onze breedtegraden. Veel mensen zoeken naar alternatieve manieren om iets voor hun gezondheid te doen naast de commerciële geneeskunde. Als je er ook over gedacht hebt om kruidenpreparaten te proberen in plaats van chemische medicijnen, dan ben je op de juiste website terechtgekomen.

In onze Gotu Kola test 2023 proberen we alle achtergrondinformatie over Gotu Kola

uit te leggen.

We hopen je alle informatie te geven die je nodig hebt over Gotu Kola. We bekijken voor welke ziekten Gotu Kola nuttig is en welke ingrediënten van Gotu Kola een effect hebben op je lichaam. Bovendien presenteren we verschillende vormen van Gotu Kola.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Gotu kola of Indiaas centenkruid is een geneeskrachtige plant die inheems is in India, Pakistan, Zuid-Afrika en Oost-Europa. In India wordt het al meer dan 2000 jaar als geneesmiddel gebruikt vanwege zijn positieve eigenschappen.
  • In Europa is Gotu Kola al lang bekend als superfood of natuurlijk geneesmiddel. Bij regelmatig gebruik heeft het een antibacteriële en ontstekingsremmende werking en kan het de kwaliteit van de zenuwcellen verbeteren.
  • Gotu Kola kan in het algemeen gebruikt worden bij huidproblemen. Gotu kola kan tot een positieve verandering leiden, vooral bij zenuwaandoeningen zoals epilepsie, de ziekte van Alzheimer of angst.

Beste Gotu Kola: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Gotu Kola producten

Bij het kopen van Gotu Kola kun je naar verschillende aspecten kijken, zoals

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niet iets geeft wat het niet nodig heeft.

Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Doseringsvorm

Er zijn verschillende manieren om Gotu Kola te verwerken, dus zijn er ook veel verschillende doseringsvormen. Afhankelijk van de kwaal waarvoor je Gotu Kola neemt, is een andere doseringsvorm geschikt.

Druppels of crèmes zijn geschikt om op de huid aan te brengen.
Als je arts vindt dat je gotu kola vaak overdag moet innemen, zijn capsules of tabletten het meest geschikt.

Je kunt ze gewoon met wat water doorslikken. Je hoeft je geen zorgen te maken over de bittere smaak, want de capsules zijn smaakloos.

Gotu Kola thee is nuttig als je van de smaak van de plant houdt of als je de actieve bestanddelen zo snel mogelijk wilt opnemen. Het hete water stelt je lichaam in staat ze direct te verwerken.

Dosering

Over het algemeen varieert de dosering van klacht tot klacht en moet door een arts begeleid worden. De meeste mensen nemen tot 3 gram per dag.

Verhoogde consumptie moet met een arts besproken worden.

Het is ook belangrijk dat je Gotu Kola regelmatig inneemt. Alleen door regelmaat kan het effect merkbaar worden. Bij de meeste mensen duurt het ongeveer drie maanden voor het gewenste effect merkbaar is.

Verpakkingsmaat

Verschillende fabrikanten op het internet bieden verschillende verpakkingsmaten aan. Vaak loont het de moeite te kijken naar de hoeveelheid van de inhoud en de prijs.

Omdat je Gotu Kola over een lange periode (meer dan drie maanden) moet consumeren om het gewenste effect te krijgen, zijn pakjes met veel inhoud geschikt. Je kunt 1 kilo Gotu Kola poeder kopen voor ongeveer 60 euro.

Het kopen van gotu kola thee voor dezelfde periode is echter duurder.

Er zijn ook goede aanbiedingen van capsules die je voor een periode van een jaar kunt innemen.

Ingrediënten

Gotu kola bevat van nature veel vitamines (A, B, C, E) die nuttig zijn voor het lichaam, en ook ijzer, calcium, magnesium, arginine en alkaloïden. Dit maakt Gotu Kola tot een nootropicum, d.w.z. een kruidengeneesmiddel dat een positief effect heeft op de zenuwen en de geest.

Omdat Gotu Kola deze ingrediënten al bevat, wordt het ook aangeboden zonder toevoeging van andere ingrediënten.

Maar Gotu Kola is intussen in de geneeskunde terechtgekomen vanwege zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Gotu kola komt voor als toevoeging in chemische geneesmiddelen tegen schimmelinfecties of huidirritaties.

Omdat gotu kola de synthese van collageen in de huidcellen ondersteunt, wordt het vaak gebruikt in anti-verouderingsproducten. (14) Met deze toevoegingen hangt het af van de kwaliteit van de gotu kola, die op zijn beurt de werkzaamheid beïnvloedt.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Gotu Kola producten koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van Gotu Kola en je dichter bij de huidige stand van de wetenschap te brengen, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is Gotu Kola en hoe werkt het?

Gotu kola, ook tijgergras of Indiaas penningkruid (Centella asiatica) genoemd, is een plant die groeit in India, Pakistan, Madagascar, Zuid-Afrika en Oost-Europa. Hij komt voor op hoogten tot 1800 meter en verkiest een subtropisch tot tropisch klimaat.

Het is een smaak- en reukloze plant die rond water groeit.

Gotu Kola
Gotu Kola is een plant uit India, die daar al meer dan 2000 jaar bekend is om zijn genezende krachten. Het kan helpen bij huidziekten of zenuwaandoeningen. (Image source: Pixabay / Beverly Buckley)

De voornaamste actieve bestanddelen van Gotu Kola zijn triterpenen, die verantwoordelijk zijn voor de wondhelende werking. Ze verhinderen de aanmaak van collageen op de gewonde plek. Gotu kola wordt gebruikt als bloedverdunner en om hoge bloeddruk te reguleren. Het wordt in de Ayurvedische geneeskunde ook gebruikt om zenuwen en hersencellen te revitaliseren. (1)

Bovendien bevat Gotu Kola veel ingrediënten die belangrijk zijn voor het lichaam, zoals vitamine B, C, betacaroteen, magnesium, ijzer, arginine en alkaloïden. Zo kunnen anti-diabetische, wondhelende, anti-microbiële en anti-oxidant effecten bereikt worden.

Wetenschappelijke studies en klinische proeven over de gezondheidseffecten van Gotu Kola zijn echter beperkt. Maar de precieze verwerking van Gotu Kola tot een geneesmiddel heeft invloed op de werking van de geneeskrachtige plant. Hoe hoger de kwaliteit, hoe beter het effect (2)

Voor een blijvend effect moet je Gotu Kola drie maanden lang regelmatig innemen. Alleen zo kan het volledige effect zich ontvouwen. Als je het maar één keer inneemt, kun je geen bijzondere reactie verwachten.

Antibacteriële werking

Gotu kola heeft zowel een antibacteriële als een schimmelwerende werking. Eén studie toont aan dat het innemen van gotu kola tegen kankercellen kan werken. Bovendien zou de plant als immuunversterker kunnen werken en infecties voorkomen bij immuungecompromitteerde patiënten. (3)

Dit zou ondersteund kunnen worden door de antibacteriële eigenschap van de plant. Bovendien heeft gotu kola het vermogen bacteriële systemen te blokkeren. (3)

Wondhelend effect

Het ontstekingsremmende en wondhelende effect wordt ondersteund door een studie waarin verschillende geneesmiddelen op wonden werden aangebracht. Het medicijn dat Gotu Kola extract kreeg presteerde het best. (4)

Gotu Kola extract vergemakkelijkt het genezingsproces van wonden door toename van fibroblasten en remming van bacteriën (4).

Angstverlichtend effect

Zoals eerder vermeld wordt Gotu Kola in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om zenuw- en hersencellen te versterken. Van gotu kola wordt echter ook gezegd dat het een angstverlichtend effect heeft, daarom wordt het een adaptogeen genoemd (plantaardige stof om met stressvolle situaties om te gaan).

De vermindering van de schrikreactie is reeds bevestigd in klinische studies met ratten (5).

In een andere studie met mensen kregen de deelnemers ofwel een preparaat met gotu kola ofwel een placebo preparaat. Het gotu kola preparaat was in staat om de akoestische schrikreactie binnen 30 minuten te verminderen. (5)

Wanneer en voor wie is het nuttig om Gotu Kola in te nemen?

Voor veel verschillende ziekten kan een positief effect worden waargenomen door Gotu Kola in te nemen. Zoals gezegd kan Gotu Kola genomen worden als bloedverdunner of tegen hoge bloeddruk. Positieve veranderingen zijn ook merkbaar tegen cellulitis of striae. (10)

Gotu kola kan helpen bij ziekten die het zenuwstelsel aantasten.
Gotu kola beschermt de zenuwcellen tegen celdood, heeft een antioxidante werking en vermindert oxidatieve stress. Het kan het leervermogen en het geheugen verbeteren. (6)

Bij ziekten als epilepsie, Alzheimer, Parkinson en depressie kan Gotu Kola een genezend-ondersteunend effect hebben.

Er zijn echter nog niet genoeg wetenschappelijke studies die het beschermingsmechanisme van zenuwcellen door Gotu Kola en hun regeneratie onderzoeken. (6)

Gotu Kola is zeker het proberen waard als je aan de genoemde ziekten lijdt en voorlopig geen chemische medicijnen wilt nemen. Als je symptomen echter niet verbeteren of zelfs verergeren, moet je een arts raadplegen.

Wat zijn de bijwerkingen van Gotu Kola?

Volgens een studie heeft Gotu Kola een leverbeschadigende bijwerking. Een kind dat Gotu Kola nam, bleek later leverbeschadiging te hebben. (7) Dus als je al aan een verzwakte lever lijdt, moet je voorzichtig zijn met Gotu Kola.

Gotu Kola
Gotu Kola kan bijwerkingen veroorzaken zoals overgevoeligheid voor zonlicht. (Image source: unsplash / Carolina Heza)

Er is echter ook een studie die betere leverwaarden meldt bij inname van Gotu Kola. Ratten kregen vijf dagen lang een Gotu Kola preparaat toegediend, dat de leverschade verbeterde door het ontstekingsremmende effect en de antioxiderende enzymen. (8)

Bijwerkingen die de lever beïnvloeden zijn dus nog niet voldoende onderzocht om een consistent resultaat te geven.

Andere bijwerkingen van het innemen van Gothenburg zijn hoofdpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor zonlicht, jeuk of branderigheid, allergische reacties en slaperigheid. Als je een van deze bijwerkingen ervaart terwijl je gotu kola inneemt, kun je beter met de behandeling stoppen. (9)

Bovendien suggereert een studie dat gotu kola de oestrogeenactiviteit kan beïnvloeden. De chemische plantaardige verbindingen kunnen zich binden aan de oestrogeenreceptoren en zo de oestrogeenproductie manipuleren. (9)

Als je lijdt aan diabetes of een hoog cholesterolgehalte, of medicijnen gebruikt tegen depressie of angst, moet je beslist met een arts overleggen voor je gotu kola inneemt. Er zijn nog te weinig studies over de inname van gotu kola tijdens de zwangerschap om gotu kola in deze periode zonder twijfel te kunnen innemen. Je moet Gotu Kola ook vermijden tijdens de borstvoeding.

Welke soorten gotu kola zijn er?

Omdat Gotu Kola een plant is, moet het bewerkt worden voor je het kunt consumeren. Daarom zijn er verschillende preparaten die Gotu Kola bevatten. Afhankelijk van je behoeften is de ene meer geschikt dan de andere.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende toedieningsvormen

Gotu Kola in vloeibare vorm:

  • Thee
  • Druppels
  • Crème

Gotu Kola in vaste vorm:

  • Tabletten
  • Capsules
  • Zaden

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om Gotu Kola in te nemen, zowel in vloeibare als in vaste vorm. De voor- en nadelen van elke toedieningsvorm worden in de volgende paragrafen toegelicht.

Gotu Kola in vloeibare vorm

Gotu Kola kan in vloeibare vorm genomen worden, als thee of druppels. De druppels zijn geconcentreerde Gotu Kola in een klein glazen flesje. De vloeibare vorm wordt uit de plant gehaald door een koud extractieproces.

Je kunt de druppels tweemaal daags verdund innemen met water of je favoriete drank. Dankzij de applicator en de waterachtige consistentie, kun je Gotu Kola ook direct op de gewonde huid aanbrengen.

Voordelen
  • Druppels kunnen direct op huidplekken worden aangebracht
  • thee kan met andere thee gemengd worden
  • crème voor cellulitis of striae

Nadelen
  • bittere smaak
  • dagelijkse bereiding noodzakelijk

Om Gotu Kola thee te maken, giet je eerst kokend water over de bladeren van de plant en laat je ze een paar minuten trekken. Het heeft een licht bittere, kruidige smaak. Je kunt het ook mengen met andere thee als je de smaak niet lekker vindt.

Gotu kola bladeren kunnen ook aan koude gerechten of salades worden toegevoegd. In Azië worden de bladeren met rijst gegeten.

Gotu kola crème is nuttig als je striae of cellulitis wilt behandelen. Je kunt de crème gewoon op de aangetaste plekken aanbrengen.

Gotu Kola in vaste vorm

Gotu Kola is ook verkrijgbaar in vaste vorm. Je kunt Gotu Kola kopen in tablet- of capsulevorm, als poeder of Gotu Kola zaden.

Gotu kola capsules zijn gemakkelijk in gebruik, want één capsule bevat de juiste hoeveelheid gotu kola voor één dag. Je kunt de capsules gewoon met een beetje water doorslikken.

Als je de bittere smaak van Gotu Kola wilt vermijden, is dit de juiste optie. Het duurt echter langer voor het lichaam de Gotu Kola opneemt, omdat de capsule eerst in de maag verwerkt moet worden.

Voordelen
  • Capsules kunnen met water doorgeslikt worden
  • geen bittere smaak
  • poeder kan ook gebruikt worden om mee te koken

Nadelen
  • Capsules hebben langer nodig om door het lichaam verwerkt te worden
  • zelf kweken met zaden duurt lang

Gotu kola als poeder bestaat uit fijngemalen, gedroogde gotu kola bladeren. Je kunt het poeder mengen met een glas water en het direct opdrinken. Als je van de smaak houdt, kun je het poeder ook in yoghurt proberen, als dressing of dip.

Gotu Kola zaden zijn geschikt als je je eigen Gotu Kola plant wilt kweken. Merk echter op dat Gotu Kola geen onderhoudsarme plant is, en je moet op een paar dingen letten. We zullen je een paar secties later precies vertellen hoe je Gotu Kola kunt kweken.

Hoe moet Gotu Kola gedoseerd worden?

Afhankelijk van het soort Gotu Kola product varieert de aanbevolen dosering. In de tabel hieronder leggen we uit hoeveel je normaal moet innemen.

soort dosering per dag
thee3 tot 5 kopjes
druppelstot 60 druppels
poeder1 tot 3 gram
capsules2 tot 3 capsules (1 gram per capsule)

Zoals je ziet, varieert de hoeveelheid naar gelang de doseringsvorm. De hier gegeven hoeveelheden zijn standaard doseringen. Als je aan depressie of andere zenuwaandoeningen lijdt en andere medicijnen gebruikt, moet je de juiste dosering met een arts bespreken.

Wat zijn de alternatieven voor Gotu Kola?

Twee alternatieven voor Gotu Kola zijn de Shatavari en Brahmi planten. We bespreken hier kort de twee geneeskrachtige planten en hun effecten.

Alternatief Beschrijving
Shatavari Aspergesoort uit India. Libido-versterkende eigenschap, antischimmel, antibacterieel. Bij nerveuze zwakte, spijsverteringsproblemen, diarree, constipatie.
Brahmi Geneeskrachtige plant uit India. Bij zenuwaandoeningen, geheugenproblemen, de ziekte van Alzheimer.

Shatavari is een soort asperge uit India die tot twee meter hoog kan worden. Het is in Europa vooral bekend om zijn libido-versterkende eigenschappen bij vrouwen. Maar shatavari heeft ook andere effecten. Het is schimmelwerend, maagverzachtend en antibacterieel. (11, 12)

Het kan gebruikt worden bij nerveuze zwakte, spijsverteringsproblemen of ontstekingen. Shatavari heeft een zoete smaak en is misschien gemakkelijker te genieten dan Gotu Kola. (11, 12)

Brahmi (klein vetblad) is ook een geneeskrachtige plant uit India. Brahmi kan positieve resultaten hebben, vooral bij zenuwaandoeningen of geheugenproblemen.

Er zijn afzonderlijke studies die een verbetering van de symptomen met Brahmi bij de ziekte van Alzheimer aantonen.

Er zijn echter veel meer studies nodig om dit effect te bevestigen. (13)

Hoe kan ik Gotu Kola zelf kweken?

Gotu kola groeit in India, Pakistan of Zuid-Afrika en verkiest een subtropisch tot tropisch klimaat. Daarom is het bij zelfkweek belangrijk dat je de plant op een warme plaats houdt (rond 25 graden).

Hier zijn de belangrijkste punten voor het zelf kweken van Gotu Kola

  1. Zet Gotu Kola op een warme plaats (vanaf 20 graden Celsius)
  2. Houd in de schaduw of gedeeltelijke schaduw
  3. De grond moet altijd los en vochtig zijn (in het geval van kleigrond, breng een drainagelaag aan)
  4. Om te overwinteren, verpot je vanuit de tuin naar de woonkamer

Gotu Kola moet in gedeeltelijke schaduw of schaduw gekweekt worden. De grond moet los zijn en voortdurend vochtig. De plant kan zeer gevoelig reageren op droogte.

Als je een tuinvijver hebt, kun je ook Gotu Kola bij de vijver planten. Zorg ervoor dat op het terras Gotu Kola niet direct in de zon wordt gezet.

Voor potplanten moet de grond niet te rijk aan klei zijn, anders kan het water niet goed weg lopen.

Anders kun je toevoegingen doen die de grond lichter maken, zoals zand of puimsteen.

Je kunt de zaden ongeveer 1 cm in de grond planten.

Het duurt meestal enkele weken tot maanden voor je de eerste zaailingen kunt zien. Geduld is dus geboden.

Gotu Kola is een overblijvende plant en kan overwinteren bij temperaturen rond de 10 graden. Gotu kola kan maar een paar dagen tegen extreme kou. Als de plant in de tuin geplant werd, kun je hem aan het begin van de wintermaanden in een pot overplanten en in de woonkamer in gedeeltelijke schaduw zetten.

Wat is het verschil tussen Gotu Kola en Brahmi?

Brahmi en Gotu Kola worden soms dezelfde plant genoemd omdat ze gelijksoortige helende eigenschappen hebben. In het Sanskriet hebben de twee planten ook dezelfde naam.

Beide planten komen in dezelfde streken voor.

Terwijl Gotu Kola ronde, dunne blaadjes heeft, zijn die van Brahmi ovaal en vlezig dik.

Gotu Kola
Net als Gotu Kola komt de Brahmi plant uit India, en heeft een soortgelijke werking. In tegenstelling tot Gotu Kola kan het echter vermoeidheid bestrijden en stress kalmeren. (Image source: Pixabay / punnamjai)

Zoals reeds gezegd lijken Gotu Kola en Brahmi nogal op elkaar wat hun werking betreft. Beide kunnen gebruikt worden bij zenuwaandoeningen of geheugenverlies. Ze versterken de psyche en de geestelijke gezondheid.

Brahmi, bijvoorbeeld, heeft het vermogen een kalmerend effect te hebben in stressvolle situaties en vermoeidheid te voorkomen. Gotu kola, daarentegen, heeft het vermogen de huidconditie te verbeteren en te helpen bij slaapproblemen.

Beeldbron: Wannavijid / 123rf

Referenties (14)

1. Kashmira J. Gohil, Jagruti A. Patel, and Anuradha K. Gajjar: "Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all": Indian J Pharm Sci. 2010 Sep-Oct; 72(5): 546–556.
Bron

2. Chandrika UG, Prasad Kumarab PA. Gotu Kola (Centella asiatica): Nutritional Properties and Plausible Health Benefits. Adv Food Nutr Res. 2015;76:125-157. doi:10.1016/bs.afnr.2015.08.001
Bron

3. Soyingbe OS, Mongalo NI, Makhafola TJ. In vitro antibacterial and cytotoxic activity of leaf extracts of Centella asiatica (L.) Urb, Warburgia salutaris (Bertol. F.) Chiov and Curtisia dentata (Burm. F.) C.A.Sm - medicinal plants used in South Africa. BMC Complement Altern Med. 2018;18(1):315. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s12906-018-2378-3
Bron

4. Yao CH, Yeh JY, Chen YS, Li MH, Huang CH. Wound-healing effect of electrospun gelatin nanofibres containing Centella asiatica extract in a rat model. J Tissue Eng Regen Med. 2017;11(3):905-915. doi:10.1002/term.1992
Bron

5. Bradwejn J, Zhou Y, Koszycki D, Shlik J. A double-blind, placebo-controlled study on the effects of Gotu Kola (Centella asiatica) on acoustic startle response in healthy subjects. J Clin Psychopharmacol. 2000;20(6):680-684. doi:10.1097/00004714-200012000-00015
Bron

6. Lokanathan Y, Omar N, Ahmad Puzi NN, Saim A, Hj Idrus R. Recent Updates in Neuroprotective and Neuroregenerative Potential of Centella asiatica. Malays J Med Sci. 2016;23(1):4-14.
Bron

7. Dantuluri S, North-Lewis P, Karthik SV. Gotu Kola induced hepatotoxicity in a child - need for caution with alternative remedies. Dig Liver Dis. 2011;43(6):500. doi:10.1016/j.dld.2010.12.012
Bron

8. Choi MJ, Zheng HM, Kim JM, Lee KW, Park YH, Lee DH. Protective effects of Centella asiatica leaf extract on dimethylnitrosamine‑induced liver injury in rats. Mol Med Rep. 2016;14(5):4521-4528. doi:10.3892/mmr.2016.5809
Bron

9. Powers CN, Setzer WN. A molecular docking study of phytochemical estrogen mimics from dietary herbal supplements. In Silico Pharmacol. 2015;3:4. Published 2015 Mar 22. doi:10.1186/s40203-015-0008-z
Bron

10. Hausen BM. Centella asiatica (Indian pennywort), an effective therapeutic but a weak sensitizer. Contact Dermatitis. 1993;29(4):175-179. doi:10.1111/j.1600-0536.1993.tb03532.x
Bron

11. Pandey AK, Gupta A, Tiwari M, et al. Impact of stress on female reproductive health disorders: Possible beneficial effects of shatavari (Asparagus racemosus). Biomed Pharmacother. 2018;103:46-49. doi:10.1016/j.biopha.2018.04.003
Bron

12. Dalvi SS, Nadkarni PM, Gupta KC. Effect of Asparagus racemosus (Shatavari) on gastric emptying time in normal healthy volunteers. J Postgrad Med. 1990;36(2):91-94.
Bron

13. Chaudhari KS, Tiwari NR, Tiwari RR, Sharma RS. Neurocognitive Effect of Nootropic Drug Brahmi (Bacopa monnieri) in Alzheimer's Disease. Ann Neurosci. 2017;24(2):111-122. doi:10.1159/000475900
Bron

14. Tenni R, Zanaboni G, De Agostini MP, Rossi A, Bendotti C, Cetta G. Effect of the triterpenoid fraction of Centella asiatica on macromolecules of the connective matrix in human skin fibroblast cultures. Ital J Biochem. 1988;37(2):69-77.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Kashmira J. Gohil, Jagruti A. Patel, and Anuradha K. Gajjar: "Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all": Indian J Pharm Sci. 2010 Sep-Oct; 72(5): 546–556.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Chandrika UG, Prasad Kumarab PA. Gotu Kola (Centella asiatica): Nutritional Properties and Plausible Health Benefits. Adv Food Nutr Res. 2015;76:125-157. doi:10.1016/bs.afnr.2015.08.001
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Soyingbe OS, Mongalo NI, Makhafola TJ. In vitro antibacterial and cytotoxic activity of leaf extracts of Centella asiatica (L.) Urb, Warburgia salutaris (Bertol. F.) Chiov and Curtisia dentata (Burm. F.) C.A.Sm - medicinal plants used in South Africa. BMC Complement Altern Med. 2018;18(1):315. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s12906-018-2378-3
Ga naar bron
Klinische Studie
Yao CH, Yeh JY, Chen YS, Li MH, Huang CH. Wound-healing effect of electrospun gelatin nanofibres containing Centella asiatica extract in a rat model. J Tissue Eng Regen Med. 2017;11(3):905-915. doi:10.1002/term.1992
Ga naar bron
Klinische Studie
Bradwejn J, Zhou Y, Koszycki D, Shlik J. A double-blind, placebo-controlled study on the effects of Gotu Kola (Centella asiatica) on acoustic startle response in healthy subjects. J Clin Psychopharmacol. 2000;20(6):680-684. doi:10.1097/00004714-200012000-00015
Ga naar bron
Klinische Studie
Lokanathan Y, Omar N, Ahmad Puzi NN, Saim A, Hj Idrus R. Recent Updates in Neuroprotective and Neuroregenerative Potential of Centella asiatica. Malays J Med Sci. 2016;23(1):4-14.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dantuluri S, North-Lewis P, Karthik SV. Gotu Kola induced hepatotoxicity in a child - need for caution with alternative remedies. Dig Liver Dis. 2011;43(6):500. doi:10.1016/j.dld.2010.12.012
Ga naar bron
Klinische Studie
Choi MJ, Zheng HM, Kim JM, Lee KW, Park YH, Lee DH. Protective effects of Centella asiatica leaf extract on dimethylnitrosamine‑induced liver injury in rats. Mol Med Rep. 2016;14(5):4521-4528. doi:10.3892/mmr.2016.5809
Ga naar bron
Klinische Studie
Powers CN, Setzer WN. A molecular docking study of phytochemical estrogen mimics from dietary herbal supplements. In Silico Pharmacol. 2015;3:4. Published 2015 Mar 22. doi:10.1186/s40203-015-0008-z
Ga naar bron
Klinische Studie
Hausen BM. Centella asiatica (Indian pennywort), an effective therapeutic but a weak sensitizer. Contact Dermatitis. 1993;29(4):175-179. doi:10.1111/j.1600-0536.1993.tb03532.x
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Pandey AK, Gupta A, Tiwari M, et al. Impact of stress on female reproductive health disorders: Possible beneficial effects of shatavari (Asparagus racemosus). Biomed Pharmacother. 2018;103:46-49. doi:10.1016/j.biopha.2018.04.003
Ga naar bron
Klinische Studie
Dalvi SS, Nadkarni PM, Gupta KC. Effect of Asparagus racemosus (Shatavari) on gastric emptying time in normal healthy volunteers. J Postgrad Med. 1990;36(2):91-94.
Ga naar bron
Klinische Studie
Chaudhari KS, Tiwari NR, Tiwari RR, Sharma RS. Neurocognitive Effect of Nootropic Drug Brahmi (Bacopa monnieri) in Alzheimer's Disease. Ann Neurosci. 2017;24(2):111-122. doi:10.1159/000475900
Ga naar bron
Klinische Studie
Tenni R, Zanaboni G, De Agostini MP, Rossi A, Bendotti C, Cetta G. Effect of the triterpenoid fraction of Centella asiatica on macromolecules of the connective matrix in human skin fibroblast cultures. Ital J Biochem. 1988;37(2):69-77.
Ga naar bron
Recensies