Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

55Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Heb je al gehoord van glycine? Of heb je gehoord over het effect ervan op geestesziekten maar ben je nog niet overtuigd? Wil je weten welke rol glycine speelt in het lichaam en in de wetenschap?

Als je al overtuigd bent van glycine, heb je dan hulp nodig bij het beslissen over dit gevarieerde aanbod? Dan ben je bij onze glycine test 2023 aan het juiste adres. In het volgende artikel geven we je een gefundeerd overzicht van dit belangrijke aminozuur en verklaren we de effecten van glycine in het lichaam. We geven je alle informatie die je nodig hebt over glycine voor je eigen gebruik.

Belangrijk om te weten

  • Glycine is een aminozuur dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Niettemin kan er een tekort ontstaan, dat met glycinesuppletie verholpen kan worden.
  • Glycine kan als voedingssupplement genomen worden in de vorm van capsules of poeder. Glycine komt ook in overvloed voor in een keur van voedingsmiddelen.
  • Het aminozuur helpt bij de opbouw van spieren en ondersteunt zowel de gewrichten als het immuunsysteem. Het speelt ook een rol bij het genezen van psychische stoornissen en slaapstoornissen.

Beste Glycine: Onze selectie

In het volgende deel stellen we drie van de beste glycine producten voor:

Criteria voor het kopen en beoordelen van glycine producten

Bij het kopen van glycine kun je de volgende aspecten als leidraad gebruiken om te voorkomen dat je de verkeerde aankoop doet:

Door de voor jou juiste keuze te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niet iets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Dosering & hoeveelheid

Bij het kopen van glycine producten moet je letten op hoeveel milligram glycine het betreffende product bevat. Je moet vooral letten op de dosering van glycine capsules, want je kunt de dosering niet aanpassen zoals je dat met poeder wel kunt.

Voor de hoeveelheid moet je berekenen hoe lang de glycine bewaard kan worden en hoe snel je het opgebruikt met je individuele dosering.

Biobeschikbaarheid

Biobeschikbaarheid beschrijft het deel van het actieve bestanddeel dat onveranderd in de bloedsomloop van het lichaam wordt opgenomen.

Dit betekent dat alleen dit deel van de glycine toediening effect heeft na absorptie in het bloed. Voor snellere resultaten is het daarom voordelig als het specifieke glycine product deze aanduiding heeft.

Toevoegingen

Bij het kopen is het raadzaam goed naar de ingrediënten te kijken. Omdat je je gezondheid met glycine wilt ondersteunen, moet je dit aspect zeker in overweging nemen. Toevoegingen beïnvloeden smaak, consistentie, kleur en houdbaarheid.

Daarom moet je vooral letten op kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen in de ingrediënten. Als je niet zeker bent over de namen, kun je het personeel om raad vragen.

Een interessant gegeven is dat glycine zelf als smaakversterker in andere producten wordt vermeld.

Glycine wordt bijvoorbeeld gebruikt in soepen, sauzen, specerijen en zoetstof tabletten.

Vegan

Glycine producten zijn vaak veganistisch en worden dus ook zonder dierproeven vervaardigd. Als je zelf waarde hecht aan veganistische producten, zul je bij Glycine gemakkelijk een geschikt product vinden.

Vooral op medisch gebied is het vaak niet mogelijk om een veganistisch alternatief te krijgen. Met glycine zou dit geen probleem voor je moeten zijn.

Verenigbaarheid

Opdat je lichaam van glycine zou kunnen profiteren, moet je letten op de verenigbaarheid ervan. Er zijn zowel lactosevrije als glutenvrije alternatieven voor glycine, zodat de werking zich in je lichaam kan ontvouwen ondanks een intolerantie.

Als je aan diabetes lijdt, moet je beslist nagaan of de suikeralcohol mannitol in het product zit. Er zijn genoeg alternatieven zonder mannitol.

Gids: Veelgestelde vragen over glycine producten in detail beantwoord

We hebben alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat om je uitgebreide informatie te geven over de werkzaamheid van glycine en de huidige stand van de wetenschap.

Wat is glycine en hoe werkt het?

Glycine kan omschreven worden als een semi-essentieel aminozuur. Dit betekent dat een deel van de benodigde hoeveelheid op natuurlijke wijze in het lichaam wordt aangemaakt.

Om een tekort te voorkomen, moet je voldoende glycine uit je voeding halen.

Glycine is een aminozuur in het lichaam dat nodig is voor de aanmaak van eiwitten. Glycine is het kleinste van alle aminozuren, maar het is nog steeds heel belangrijk.

Het is onder andere belangrijk voor de synthese van andere aminozuren, glutathion, haem, RNA/DNA en creatine. Bovendien kan het het lichaam helpen calcium beter op te nemen. (1)

Effect op de huid

Glycine, in de vorm van collageenpeptiden, verbeterde aanzienlijk de huidelasticiteit, de huidhydratatie en het vochtverlies bij oudere vrouwen. (2, 3) Evenzo verminderde een collageenpeptide rijk aan glycine de huidbeschadiging door UV-B stralen en door fotoveroudering. (4)

Een andere studie toonde een duidelijke vermindering van oogrimpels met 20 procent bij een 4-weekse inname van 2,5 gram collageen peptide. (5)

Bovendien zou glycine een positief effect kunnen hebben op de wondgenezing. In combinatie met L-cystine en dl-threonine verbeterde glycine de graad van wondgenezing en verminderde pijn bij beenzweren. (6) Bovendien blijkt uit een studie dat huidzweren bij diabetespatiënten bijna twee keer zo snel genezen als glycine wordt ingenomen. (7)

Effect op geestesziekten

Studies suggereren dat het innemen van glycine uiterst positieve effecten zou kunnen hebben bij verschillende geestesziekten. Een studie toont aan dat depressie in verband kan worden gebracht met lagere glycinegehalten in het bloed. (13)

Glycinesuppletie verminderde in één studie de symptomen van schizofrenie aanzienlijk. (8) Glycine kan cognitieve en depressieve symptomen bij schizofrenie verbeteren. De grootste verbetering werd gezien bij patiënten met het grootste glycine tekort. (9)

Deze verbetering werkt door de NMDA receptor-gemedieerde neurotransmissie te verhogen. (10) Evenzo kunnen positieve resultaten gezien worden bij de behandeling van obsessief-compulsieve stoornis met glycine bij volwassenen. (11) Een andere studie toont aan dat symptomen van obsessief-compulsieve stoornis aanzienlijk verminderd kunnen worden door aangevuld glycine. (12)

Effect op de hersenen

Vooral in verband met een beroerte zou glycine een positief effect op de hersenen kunnen hebben. Een studie toont aan dat regelmatige inname van glycine de schade van toekomstige beroerten kan verminderen. (14)

Verder blijkt uit een studie met tarieven dat bij inname van 40 milligram glycine per kilogram, de vaatdiameters met 250 procent uitzetten. Dit al 1 tot 3 minuten na inname van glycine. (15)

Effect op de slaapkwaliteit

Inname van glycine kan de slaapkwaliteit en de slaapefficiëntie verhogen. De tijd die nodig is om in slaap te vallen wordt verkort als je het voor het slapengaan inneemt en een rustgevende diepe slaap wordt verlengd. (16)

Glycin

Glycine kan werkzaam zijn tegen vermoeidheid en je weer meer levenskwaliteit brengen. (Image source: Peter Conlan / unsplash)

Glycine kan de REM slaap verlengen. (17) Bovendien suggereert een studie dat slaperigheid overdag door glycine verminderd kan worden. (18)

Hoe beïnvloedt een tekort aan glycine het lichaam?

Een tekort aan glycine kan het lichaam op veel verschillende manieren aantasten

  • Zwakte van het bindweefsel: Er kan zwakte van het bindweefsel optreden, omdat het lichaam bij een tekort glycine rechtstreeks aan het bindweefsel onttrekt. Veel van het andere weefsel is ook aangetast. Dit komt tot uiting als je huid, haar, tanden of pezen en botten veranderen.
  • Verzwakt immuunsysteem: Een ander gevolg kan een verzwakt immuunsysteem zijn, omdat glycine zijn werk in het afweersysteem van het lichaam niet meer kan doen. Dit maakt je vatbaarder voor infecties en ziekten.
  • Verminderde lichamelijke prestaties: Bovendien kan het tot uitputting leiden omdat de lichamelijke prestaties afnemen. Dit kan ook leiden tot verminderde concentratie.

Omdat glycine een belangrijke rol speelt in de stofwisseling en de weefselvorming, zijn de symptomen van een tekort uitgebreid. Daarom zijn er nauwelijks studies over.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij het innemen van glycine?

Supplementatie met glycine kan echter naast de positieve effecten ook verschillende bijwerkingen hebben. Een mogelijke bijwerking van het innemen van glycine kan een lichte sedatie achteraf zijn. (19)

Daarom is het soms aan te bevelen het ’s avonds voor het slapen in te nemen. Een ander mogelijk nadeel is dat het niet aan te raden is glycine te nemen als je al diarree hebt. De glycine zou de diarree kunnen verergeren en de rehydratie verergeren. (20)

Bovendien blijkt uit een studie uit Japan met bijna 30.000 patiënten dat vleesconsumptie de kans op sterven na een beroerte kan verhogen. Het wijst op een verband tussen de inname van glycine uit vlees en de kans op overlijden na een beroerte. (21)

Welke soorten glycine zijn er en welke innamevorm is geschikt voor mij?

Glycine kan op twee verschillende manieren aangevuld worden, afhankelijk van de voorkeur. In de volgende tablet beschrijven we glycine poeder en glycine capsules.

Type Beschrijving
Glycinepoeder Glycinepoeder is goed oplosbaar en kan worden ingenomen met water of een vruchtensap. Het poeder heeft een ontspannende werking, maar kan snel worden overdoseerd.
Glycine capsules Glycine capsules kunnen met veel water worden geslikt en zijn bijzonder geschikt voor mensen die vaak onderweg zijn. De dosering hoeft niet zelf te worden afgemeten, maar kan nauwelijks worden aangepast

Glycine capsules kunnen met veel water doorgeslikt worden. We willen dit en het type zelf hieronder meer in detail bespreken.

Wat zijn de eigenschappen van glycinepoeder en welke voor- en nadelen heeft het?

Glycine poeder kun je het beste vóór een maaltijd innemen. Het poeder kan puur genomen worden of met een glas water of vruchtensap. Het poeder lost gemakkelijk op, wat de drank aangenamer maakt.

Het heeft ook een ontspannende werking en biedt ondersteuning aan de lever. Maar in tegenstelling tot de capsule moet de precieze dosering dagelijks ingenomen worden. Dagelijks uitmeten kan gemakkelijk leiden tot over- of onderdosering.

Wat zijn de kenmerken van glycine capsules en welke voor- en nadelen hebben ze?

Glycine capsules kunnen met water doorgeslikt worden. Idealiter neem je de capsule in na een maaltijd.

Glycin

Glycine kan in tabletvorm genomen worden, wat handig is voor reizigers. (Image source: Elsa Olofsson / unsplash)

De capsulevorm betekent dat je de glycine niet dagelijks hoeft in te nemen, let alleen op de juiste dosering als je het koopt. Ze zijn ook lang houdbaar en bevorderen de wondgenezing.

Als je glycine capsules koopt, moet je altijd rekening houden met het doel ervan. Glycine capsules zijn vaak speciaal voor spieropbouw verkrijgbaar. Bovendien moet je je er steeds van bewust zijn dat het geen vervanging mag zijn van een evenwichtige voeding.

Hoe moet ik glycine doseren en wanneer moet ik het innemen?

Om een tekort te voorkomen, is de lichaamseigen productie van glycine niet voldoende. Glycine moet daarom extra genomen worden. Het gemiddelde lichaam heeft dagelijks tussen 4,5 en 6 gram nodig voor een goede voorziening.

Gemiddeld kan een mens meestal ongeveer 3 gram glycine zelf produceren en moet dus 1,5 tot 3 gram via voedsel of supplementen binnenkrijgen. (22)

Sommige onderzoekers nemen aan dat de hoeveelheid glycine die door het lichaam en de voeding wordt aangemaakt niet voldoende is voor een gezonde stofwisseling en dat suppletie via de voeding daarom belangrijk is. (22)

Glycin

Het innemen van glycine voor het slapen gaan kan de slaapkwaliteit verbeteren. (Image source: Gregory Pappas / unsplash)

Deze studie suggereert ook dat de berekende hoeveelheid te weinig zou kunnen zijn. Ze nemen aan dat iemand van 70 kilo dagelijks ongeveer 10 gram glycine nodig heeft voor een gezonde stofwisseling. (22)

Er zijn geen voorschriften voor de dagelijkse innametijd die met studies bevestigd kunnen worden. Maar afhankelijk van de reden kan een ander tijdstip op de dag voor inname redelijk zijn. Als je bijvoorbeeld glycine neemt voor een betere slaapkwaliteit, moet je het innemen voor je gaat slapen.

Wat zijn de alternatieven voor glycine supplementen?

Alternatieven voor het innemen van glycine supplementen zijn voedingsmiddelen met glycine.

Voedingsmiddel hoeveelheid glycine per 100 gram
Rundvlees 1909 milligram
Pinda’s 1668 milligram
Tonijn 1170 milligram
Zalm 908 milligram
Pompoenpitten 864 milligram
Varkensvlees 862 milligram
Havermout 82 milligram

In de dagelijkse behoefte aan glycine kan vooral worden voorzien met dierlijke producten en peulvruchten.

Beeldbron: Heinz Leitner / 123rf

Referenties (23)

1. McCarty, M. F., & DiNicolantonio, J. J. (2014). The cardiometabolic benefits of glycine: Is glycine an 'antidote' to dietary fructose?. Open heart, 1(1), e000103. https://doi.org/10.1136/openhrt-2014-000103
Bron

2. Choi SY, Ko EJ, Lee YH, Kim BG, Shin HJ, Seo DB, Lee SJ, Kim BJ, Kim MN. Effects of collagen tripeptide supplement on skin properties: a prospective, randomized, controlled study. J Cosmet Laser Ther. 2014 Jun;16(3):132-7. doi: 10.3109/14764172.2013.854119. Epub 2013 Nov 18. PMID: 24131075.
Bron

3. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208.
Bron

4. Tanaka M, Koyama Y, Nomura Y. Effects of collagen peptide ingestion on UV-B-induced skin damage. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Apr 23;73(4):930-2. doi: 10.1271/bbb.80649. Epub 2009 Apr 7. PMID: 19352014.
Bron

5. Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9. doi: 10.1159/000355523. Epub 2013 Dec 24. PMID: 24401291.
Bron

6. Harvey SG, Gibson JR, Burke CA. L-cysteine, glycine and dl-threonine in the treatment of hypostatic leg ulceration: a placebo-controlled study. Pharmatherapeutica. 1985;4(4):227-30. PMID: 3933019.
Bron

7. Lee SK, Posthauer ME, Dorner B, Redovian V, Maloney MJ. Pressure ulcer healing with a concentrated, fortified, collagen protein hydrolysate supplement: a randomized controlled trial. Adv Skin Wound Care. 2006 Mar;19(2):92-6. doi: 10.1097/00129334-200603000-00011. PMID: 16557055.
Bron

8. Heresco-Levy U, Ermilov M, Lichtenberg P, Bar G, Javitt DC. High-dose glycine added to olanzapine and risperidone for the treatment of schizophrenia. Biol Psychiatry. 2004 Jan 15;55(2):165-71. doi: 10.1016/s0006-3223(03)00707-8. PMID: 14732596.
Bron

9. Heresco-Levy U, Javitt DC, Ermilov M, Mordel C, Horowitz A, Kelly D. Double-blind, placebo-controlled, crossover trial of glycine adjuvant therapy for treatment-resistant schizophrenia. Br J Psychiatry. 1996 Nov;169(5):610-7. doi: 10.1192/bjp.169.5.610. PMID: 8932891.
Bron

10. Javitt DC, Zylberman I, Zukin SR, Heresco-Levy U, Lindenmayer JP. Amelioration of negative symptoms in schizophrenia by glycine. Am J Psychiatry. 1994 Aug;151(8):1234-6. doi: 10.1176/ajp.151.8.1234. PMID: 8037263.
Bron

11. Greenberg WM, Benedict MM, Doerfer J, Perrin M, Panek L, Cleveland WL, Javitt DC. Adjunctive glycine in the treatment of obsessive-compulsive disorder in adults. J Psychiatr Res. 2009 Mar;43(6):664-70. doi: 10.1016/j.jpsychires.2008.10.007. Epub 2008 Nov 30. PMID: 19046587.
Bron

12. W. Louis Cleveland, Robert L. DeLaPaz, Rashid A. Fawwaz, Roger S. Challop, "High-Dose Glycine Treatment of Refractory Obsessive-Compulsive Disorder and Body Dysmorphic Disorder in a 5-Year Period", Neural Plasticity, vol. 2009, Article ID 768398, 25 pages, 2009. https://doi.org/10.1155/2009/768398
Bron

13. Altamura C, Maes M, Dai J, Meltzer HY. Plasma concentrations of excitatory amino acids, serine, glycine, taurine and histidine in major depression. Eur Neuropsychopharmacol. 1995;5 Suppl:71-5. doi: 10.1016/0924-977x(95)00033-l. PMID: 8775762.
Bron

14. Gusev EI, Skvortsova VI, Dambinova SA, Raevskiy KS, Alekseev AA, Bashkatova VG, Kovalenko AV, Kudrin VS, Yakovleva EV. Neuroprotective effects of glycine for therapy of acute ischaemic stroke. Cerebrovasc Dis. 2000 Jan-Feb;10(1):49-60. doi: 10.1159/000016025. PMID: 10629347.
Bron

15. Podoprigora GI, Nartsissov YR, Aleksandrov PN. Effect of glycine on microcirculation in pial vessels of rat brain. Bull Exp Biol Med. 2005 Jun;139(6):675-7. doi: 10.1007/s10517-005-0375-2. PMID: 16224578.
Bron

16. YAMADERA, W., INAGAWA, K., CHIBA, S., BANNAI, M., TAKAHASHI, M. and NAKAYAMA, K. (2007), Glycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changes. Sleep and Biological Rhythms, 5: 126-131. doi:10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x
Bron

17. Kawai N, Sakai N, Okuro M, Karakawa S, Tsuneyoshi Y, Kawasaki N, Takeda T, Bannai M, Nishino S. The sleep-promoting and hypothermic effects of glycine are mediated by NMDA receptors in the suprachiasmatic nucleus. Neuropsychopharmacology. 2015 May;40(6):1405-16. doi: 10.1038/npp.2014.326. Epub 2014 Dec 23. PMID: 25533534; PMCID: PMC4397399.
Bron

18. Bannai M, Kawai N, Ono K, Nakahara K, Murakami N. The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteers. Front Neurol. 2012 Apr 18;3:61. doi: 10.3389/fneur.2012.00061. PMID: 22529837; PMCID: PMC3328957.
Bron

19. Gusev EI, Skvortsova VI, Dambinova SA, Raevskiy KS, Alekseev AA, Bashkatova VG, Kovalenko AV, Kudrin VS, Yakovleva EV. Neuroprotective effects of glycine for therapy of acute ischaemic stroke. Cerebrovasc Dis. 2000 Jan-Feb;10(1):49-60. doi: 10.1159/000016025. PMID: 10629347.
Bron

20. Vesikari T, Isolauri E. Glycine supplemented oral rehydration solutions for diarrhoea. Arch Dis Child. 1986 Apr;61(4):372-6. doi: 10.1136/adc.61.4.372. PMID: 3518641; PMCID: PMC1777755.
Bron

21. Nagata C, Wada K, Tamura T, Kawachi T, Konishi K, Tsuji M, Nakamura K. Dietary intakes of glutamic acid and glycine are associated with stroke mortality in Japanese adults. J Nutr. 2015 Apr;145(4):720-8. doi: 10.3945/jn.114.201293. Epub 2015 Jan 28. PMID: 25833775.
Bron

22. Meléndez-Hevia E, De Paz-Lugo P, Cornish-Bowden A, Cárdenas ML. A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. J Biosci. 2009 Dec;34(6):853-72. doi: 10.1007/s12038-009-0100-9. PMID: 20093739.
Bron

23. Behnke, U. (1995), Die Zusammensetzung der Lebensmittel. Nährwert‐Tabellen. Begründet von S. W. Souci, W. Fachmann und H. Kraut. Im Auftrag des Bundesministeriums für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten, Bonn, herausgegeben von der Deutschen Forschungsanstalt für Lebensmittelchemie, Garching b. München, 5., revidierte und ergänzte Auflage, bearbeitet von H. Scherz und F. Senser. XXVIII und 1091 Seiten. medpharm Scientific Publishers, Stuttgart, und CRC PRESS, Boca Raton. Ann Arbor, London, Tokyo 1994. Preis: 278,‐ DM. Nahrung, 39: 103-103. doi:10.1002/food.19950390120
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
McCarty, M. F., & DiNicolantonio, J. J. (2014). The cardiometabolic benefits of glycine: Is glycine an 'antidote' to dietary fructose?. Open heart, 1(1), e000103. https://doi.org/10.1136/openhrt-2014-000103
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Choi SY, Ko EJ, Lee YH, Kim BG, Shin HJ, Seo DB, Lee SJ, Kim BJ, Kim MN. Effects of collagen tripeptide supplement on skin properties: a prospective, randomized, controlled study. J Cosmet Laser Ther. 2014 Jun;16(3):132-7. doi: 10.3109/14764172.2013.854119. Epub 2013 Nov 18. PMID: 24131075.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Tanaka M, Koyama Y, Nomura Y. Effects of collagen peptide ingestion on UV-B-induced skin damage. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Apr 23;73(4):930-2. doi: 10.1271/bbb.80649. Epub 2009 Apr 7. PMID: 19352014.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9. doi: 10.1159/000355523. Epub 2013 Dec 24. PMID: 24401291.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Harvey SG, Gibson JR, Burke CA. L-cysteine, glycine and dl-threonine in the treatment of hypostatic leg ulceration: a placebo-controlled study. Pharmatherapeutica. 1985;4(4):227-30. PMID: 3933019.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lee SK, Posthauer ME, Dorner B, Redovian V, Maloney MJ. Pressure ulcer healing with a concentrated, fortified, collagen protein hydrolysate supplement: a randomized controlled trial. Adv Skin Wound Care. 2006 Mar;19(2):92-6. doi: 10.1097/00129334-200603000-00011. PMID: 16557055.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Heresco-Levy U, Ermilov M, Lichtenberg P, Bar G, Javitt DC. High-dose glycine added to olanzapine and risperidone for the treatment of schizophrenia. Biol Psychiatry. 2004 Jan 15;55(2):165-71. doi: 10.1016/s0006-3223(03)00707-8. PMID: 14732596.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Heresco-Levy U, Javitt DC, Ermilov M, Mordel C, Horowitz A, Kelly D. Double-blind, placebo-controlled, crossover trial of glycine adjuvant therapy for treatment-resistant schizophrenia. Br J Psychiatry. 1996 Nov;169(5):610-7. doi: 10.1192/bjp.169.5.610. PMID: 8932891.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Javitt DC, Zylberman I, Zukin SR, Heresco-Levy U, Lindenmayer JP. Amelioration of negative symptoms in schizophrenia by glycine. Am J Psychiatry. 1994 Aug;151(8):1234-6. doi: 10.1176/ajp.151.8.1234. PMID: 8037263.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Greenberg WM, Benedict MM, Doerfer J, Perrin M, Panek L, Cleveland WL, Javitt DC. Adjunctive glycine in the treatment of obsessive-compulsive disorder in adults. J Psychiatr Res. 2009 Mar;43(6):664-70. doi: 10.1016/j.jpsychires.2008.10.007. Epub 2008 Nov 30. PMID: 19046587.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
W. Louis Cleveland, Robert L. DeLaPaz, Rashid A. Fawwaz, Roger S. Challop, "High-Dose Glycine Treatment of Refractory Obsessive-Compulsive Disorder and Body Dysmorphic Disorder in a 5-Year Period", Neural Plasticity, vol. 2009, Article ID 768398, 25 pages, 2009. https://doi.org/10.1155/2009/768398
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Altamura C, Maes M, Dai J, Meltzer HY. Plasma concentrations of excitatory amino acids, serine, glycine, taurine and histidine in major depression. Eur Neuropsychopharmacol. 1995;5 Suppl:71-5. doi: 10.1016/0924-977x(95)00033-l. PMID: 8775762.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gusev EI, Skvortsova VI, Dambinova SA, Raevskiy KS, Alekseev AA, Bashkatova VG, Kovalenko AV, Kudrin VS, Yakovleva EV. Neuroprotective effects of glycine for therapy of acute ischaemic stroke. Cerebrovasc Dis. 2000 Jan-Feb;10(1):49-60. doi: 10.1159/000016025. PMID: 10629347.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Podoprigora GI, Nartsissov YR, Aleksandrov PN. Effect of glycine on microcirculation in pial vessels of rat brain. Bull Exp Biol Med. 2005 Jun;139(6):675-7. doi: 10.1007/s10517-005-0375-2. PMID: 16224578.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
YAMADERA, W., INAGAWA, K., CHIBA, S., BANNAI, M., TAKAHASHI, M. and NAKAYAMA, K. (2007), Glycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changes. Sleep and Biological Rhythms, 5: 126-131. doi:10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Kawai N, Sakai N, Okuro M, Karakawa S, Tsuneyoshi Y, Kawasaki N, Takeda T, Bannai M, Nishino S. The sleep-promoting and hypothermic effects of glycine are mediated by NMDA receptors in the suprachiasmatic nucleus. Neuropsychopharmacology. 2015 May;40(6):1405-16. doi: 10.1038/npp.2014.326. Epub 2014 Dec 23. PMID: 25533534; PMCID: PMC4397399.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Bannai M, Kawai N, Ono K, Nakahara K, Murakami N. The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteers. Front Neurol. 2012 Apr 18;3:61. doi: 10.3389/fneur.2012.00061. PMID: 22529837; PMCID: PMC3328957.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gusev EI, Skvortsova VI, Dambinova SA, Raevskiy KS, Alekseev AA, Bashkatova VG, Kovalenko AV, Kudrin VS, Yakovleva EV. Neuroprotective effects of glycine for therapy of acute ischaemic stroke. Cerebrovasc Dis. 2000 Jan-Feb;10(1):49-60. doi: 10.1159/000016025. PMID: 10629347.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Vesikari T, Isolauri E. Glycine supplemented oral rehydration solutions for diarrhoea. Arch Dis Child. 1986 Apr;61(4):372-6. doi: 10.1136/adc.61.4.372. PMID: 3518641; PMCID: PMC1777755.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Nagata C, Wada K, Tamura T, Kawachi T, Konishi K, Tsuji M, Nakamura K. Dietary intakes of glutamic acid and glycine are associated with stroke mortality in Japanese adults. J Nutr. 2015 Apr;145(4):720-8. doi: 10.3945/jn.114.201293. Epub 2015 Jan 28. PMID: 25833775.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Meléndez-Hevia E, De Paz-Lugo P, Cornish-Bowden A, Cárdenas ML. A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. J Biosci. 2009 Dec;34(6):853-72. doi: 10.1007/s12038-009-0100-9. PMID: 20093739.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Behnke, U. (1995), Die Zusammensetzung der Lebensmittel. Nährwert‐Tabellen. Begründet von S. W. Souci, W. Fachmann und H. Kraut. Im Auftrag des Bundesministeriums für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten, Bonn, herausgegeben von der Deutschen Forschungsanstalt für Lebensmittelchemie, Garching b. München, 5., revidierte und ergänzte Auflage, bearbeitet von H. Scherz und F. Senser. XXVIII und 1091 Seiten. medpharm Scientific Publishers, Stuttgart, und CRC PRESS, Boca Raton. Ann Arbor, London, Tokyo 1994. Preis: 278,‐ DM. Nahrung, 39: 103-103. doi:10.1002/food.19950390120
Ga naar bron
Recensies