Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

56Verzamelde opmerkingen

Welkom bij ReviewBox Brasil. Vandaag hebben we het over glucosamine, een onmisbaar supplement voor de vorming, smering, instandhouding en herstel van gewrichten.

Het supplement kan door mannen en vrouwen van alle leeftijden gegeten worden, zowel door mensen met aanleg of problemen met gewrichten, als door mensen die zware lichamelijke oefeningen doen.

Maar voor je glucosamine in je routine opneemt, moet je eerst alle voordelen van het supplement kennen en weten hoe je het op de juiste manier kunt innemen. Deze en andere informatie vind je in dit artikel.

Belangrijk om te weten

 • Glucosamine heeft de functie van behoud en herstel van de gewrichten. Voortdurend gebruik van het supplement voorkomt en behandelt blessures, bestrijdt pijn en verbetert de kwaliteit van leven.
 • Het glucosamine supplement kan andere bestanddelen bevatten zoals chondroïtine, MSM, collageen en hyaluronzuur. Het product wordt verkocht als tabletten, capsules of poeder.
 • Bij gebruik door atleten en sporters zorgt glucosamine voor kracht, flexibiliteit, mobiliteit en comfort bij inspanning. Het supplement verlicht ook stress veroorzaakt door lichamelijke activiteit.

Dit vindje misschien ookleuk

 • Collageen: Hoe kies je de beste in 2023
 • Vitamine E: Hoe kies je de beste in 2023
 • Ginseng: Hoe kies je de beste voor jou in 2023

Beste Glucosamine: Onze selectie

Koopgids

Waarvoor wordt glucosamine gebruikt? Wat zijn de voordelen van dit supplement? Wat is de aanbevolen dagelijkse dosis? Heb ik een recept nodig om het te kopen? Heeft het bijwerkingen? Waar kan ik het vinden? Hoeveel kost het?

In deze Koopgids beantwoorden we deze en andere vragen en praten we over alle voordelen van glucosamine voor de gezondheid van je gewrichten. Veel leesplezier!

Imagem de um casal caminhando.

Glucosamine supplement behoudt de integriteit van de gewrichten. (Bron: Pexels / Pixabay)

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een stof die op natuurlijke wijze door het lichaam wordt aangemaakt door de vereniging van glucose en glutamine. De functies van glucosamine zijn o.a. de vorming, het onderhoud en de instandhouding van het kraakbeen dat in de gewrichten aanwezig is.

Het probleem is dat de natuurlijke aanmaak van glucosamine onvoldoende is om aan de behoefte te voldoen. En bij lichamelijke inspanning en in de loop van de jaren neemt de hoeveelheid glucosamine in het lichaam nog meer af.

Het ontbreken van glucosamine veroorzaakt ongemak, pijn, stijfheid en gewrichtsziekten.

In dit geval is het advies een glucosamine supplement in te nemen. Het supplement is het beste alternatief om de nodige hoeveelheid van de stof binnen te krijgen, en zo de gezondheid en integriteit van de gewrichten te behouden.

Over het algemeen wordt het supplement gemaakt door glucosamine uit schaaldieren te extraheren, maar tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden die uit plantaardige bronnen worden gemaakt, een uitstekend alternatief voor veganisten en vegetariërs.

Imagem de uma jovem alongando.

Het glucosamine supplement is heilzaam voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. (Bron: Nathan Cowley / Pexels)

Wat zijn de voordelen van glucosamine?

Glucosamine heeft talrijke voordelen voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Het interessantste is dat het supplement resultaten brengt op korte, middellange en lange termijn.

Preventie en behandeling van gewrichtsziekten

Voor we het over de preventie en behandeling van gewrichtsziekten hebben, is het belangrijk uit te leggen wat gewrichten en gewrichten zijn. Gewrichten zijn de plaatsen waar twee of meer botten bij elkaar komen.

Gewrichten kunnen vast zijn, zoals die van de schedel, of ze kunnen beweeglijk zijn, waardoor de mens verschillende bewegingen kan uitvoeren; deze worden gewrichten genoemd.

De voornaamste functie van glucosamine is de gewrichten gezond en intact te houden. Maar het supplement is ook effectief bij het voorkomen van gewrichtsblessures of gewrichtsverergering.

Imagem de uma pessoa tendo o joelho examinado por um ortopedista.

Op korte termijn behandelt glucosamine suppletie pijn die veroorzaakt wordt door gewrichtsblessures. (Bron: whitesession / Pixabay)

Voor mensen met een genetische aanleg voor gewrichtsziekten zoals artritis, artrose en reuma, remt het supplement enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van kraakbeen. Glucosamine helpt ook de afbraak van collageen type II, een essentieel eiwit voor de gezondheid van de gewrichten, te voorkomen.

Een ander voordeel is het vasthouden van synoviale vloeistof, essentieel voor het smeren van de gewrichten. Voor mensen die al gewrichtsziekten hebben, is het supplement de enige manier om het glucosamine gehalte snel te herstellen. Maar het is belangrijk dat het supplement daarvoor geïndiceerd is.

Het supplement vermindert de pijn in de gewrichten.

Het supplement vermindert het ontstekingsproces, vermindert ongemak en pijn in de gewrichten. Andere voordelen zijn: toename van de kraakbeensynthese en toename van de beweeglijkheid van de gewrichten.

Bovendien verzwakt het supplement de versnelde gewrichtsafbraak, waardoor het degeneratieve proces voorkomen/vertraagd wordt. Een ander voordeel is dat glucosamine werkt bij de regeneratie van kraakbeen. Glucosamine verlicht ook ontstekingen van de wervelschijven, vermindert rugpijn, helpt ontsteking en pijn in de heupzenuw (hoofdzenuw van de onderste ledematen) bestrijden.

Imagem de uma mulher massageando a coluna de um homem.

Glucosamine vermindert ook rugpijn. (Bron: whitesession / Pixabay)

Voordelen voor mensen die aan lichaamsbeweging doen

Een van de groepen die het meest vatbaar is voor gewrichtsproblemen zijn atleten. En de meeste sportblessures hebben te maken met overmatige lichaamsbeweging. De meeste mensen lopen blessures op in de benen, voeten en enkels, de gebieden die het meest gevoelig zijn voor de stoten die de oefeningen veroorzaken.

Over het algemeen worden deze blessures veroorzaakt door een gebrek aan evenwicht tussen de hersteltijd na de training en de uitvoering van een nieuwe reeks oefeningen.

Imagem de uma pessoa massageando os pés de outra.

De regio van de voeten en de enkels is een van de meest getroffen door gewrichtsblessures die tijdens lichamelijke inspanning opgelopen worden. (Bron: andreas160578 / Pixabay)

Het is belangrijk erop te wijzen dat gewrichtsblessures zich opstapelen en in de loop van de tijd toenemen, waardoor ongemak, stijfheid en pijn in de getroffen gebieden ontstaan. Daarom is het supplement onmisbaar voor mensen die zware en intense lichamelijke oefeningen doen.

Een van de oorzaken van een tekort aan deze stof is immers lichamelijke slijtage. Bij regelmatig gebruik van het supplement krijg je kracht, flexibiliteit, mobiliteit en bewegingsbereik. Zo bescherm je je gewrichten tegen degeneratieve letsels van slecht uitgevoerde oefeningen.

Imagem de uma mulher correndo.

Glucosamine smeert, hydrateert, voedt en beschermt je gewrichten. (Bron: Pixabay / Pexels)

Welke andere voordelen heeft glucosamine?

Glucosamine heeft nog andere voordelen dan de hierboven genoemde. Een ervan is dat de stof bijdraagt tot de goede werking van de bloedsomloop en de spijsvertering. Het supplement verhoogt ook de hoeveelheden glutathion in het lichaam, een stof die bekend staat om zijn antioxidante eigenschap die de moleculen bestrijdt die de cellen beschadigen en verouderen.

Glucosamine heeft ook esthetische voordelen, want het helpt de huid jonger te houden. De stof geeft steun, elasticiteit en hydratatie aan de huid van lichaam en gezicht.

Voordelen
 • Het dient om gewrichtsletsels te voorkomen, te behandelen en te herstellen
 • Het kan verrijkt worden met andere bestanddelen zoals chondroïtine, MSM, collageen en hyaluronzuur
 • Het supplement kan in capsules, tabletten of poedervorm zijn
 • Kan gebruikt worden door sporters, atleten en mensen met aanleg voor gewrichtsproblemen
Nadelen
 • Het is een duur supplement
 • Kan de bloedsuikerspiegel verhogen
 • Niet geschikt voor mensen met een allergie voor zeevruchten
 • Weinig opties van nationale oorsprong

Wie kan glucosamine nemen?

Het glucosamine supplement is aangewezen voor atleten, sporters, ouderen en mensen met gewrichtsproblemen als gevolg van lichamelijke inspanning of genetische aanleg.

Maar voordat je van de voordelen van het glucosamine supplement kunt genieten, is het belangrijk een arts te raadplegen, zodat deze de dosis en de duur van de behandeling naar behoefte kan vaststellen.

Om de voordelen van glucosamine ten volle te benutten is het belangrijk een goed dieet te volgen, rijk aan antioxidanten en eiwitten. Andere tips zijn een goede houding aan te houden en lichaamsoefeningen correct uit te voeren.

Wat is de aanbevolen dagelijkse dosis glucosamine?

De aanbevolen dagelijkse dosis glucosamine is 1500 mg, genoeg om de gezondheid van de gewrichten te behouden, pijn door gewrichtsblessures te verminderen en mobiliteit te bevorderen.

Je kunt het supplement ’s morgens als eerste in één keer innemen, of de dosis in twee porties verdelen. Als het supplement in de aanbevolen dosis wordt ingenomen, heeft het geen bijwerkingen.

Imagem das mãos de um idoso separando comprimidos.

Ouderen hebben ook baat bij de effecten van glucosamine. (Bron: budabar / 123rf)

Kan iedereen glucosamine nemen?

Niet iedereen kan glucosamine nemen. Dit is het geval voor zwangere vrouwen en kinderen. Mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn, want glucosamine kan de bloedsuikerspiegel verhogen.

Als je allergisch bent voor zeevruchten, vermijd dan de inname van glucosamine uit dierlijke bronnen, want het supplement wordt gewonnen uit het exoskelet van schaaldieren. Zoek in dit geval naar een supplement van plantaardige oorsprong.

Wat zijn chondroïtine en MSM?

De meeste glucosaminesupplementen hebben nog twee andere stoffen in hun samenstelling: chondroïtine en MSM. We zullen het in dit deel hebben over de eigenschappen en voordelen van deze stoffen.

Chondroïtine wordt van nature door ons organisme aangemaakt. Deze stof omgeeft de cellen en maakt het transport van essentiële elementen in de werking van het organisme mogelijk.

Wist je dat chondroïtine ook in kraakbeen voorkomt en deel uitmaakt van de samenstelling van de synoviale vloeistof in de gewrichten, die onmisbaar is om de gewrichtsbewegingen soepel en pijnloos te laten verlopen.

De stof heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, vertraagt gewrichtsslijtage en heeft het vermogen water in het kraakbeen vast te houden, waardoor het versterkt en zijn weerstand verhoogt. Suppletie met chondroïtine is nodig als er een onevenwicht is tussen katabolisme (afbraak van cellen) en anabolisme (aanmaak van cellen).

Dit gebeurt als het kraakbeen dat in de gewrichten aanwezig is versleten of vernietigd is. MSM (methylsulfonylmethaan) is een natuurlijke zwavelverbinding die talrijke voordelen biedt, zoals een goede werking van de gewrichten (voorkomt blessures), ontstekingsremmende werking (behandelt blessures) en verlichting van ongemak en pijn. Andere voordelen zijn

 • Hydrateert de huid
 • Versterkt de nagels
 • Vermindert spierpijn
 • Verkort de hersteltijd van de spieren na de training
 • Heeft een antioxiderende werking
 • Beschermt het organisme tegen auto-immuunziekten

Aankoopcriteria: Factoren om Glucosamine modellen te vergelijken

Nadat je de voordelen van Glucosamine kent, moet je wel enthousiast zijn om het supplement in je dagelijks leven op te nemen. Maar voordat je het product koopt, bekijk dan eerst enkele tips die we apart hebben gezet om je te helpen het ideale supplement te kiezen

 • Presentatie
 • Extra stoffen
 • Concentratie
 • Oorsprong

We zullen elk van de onderdelen in dit deel uitleggen

Presentatie

Je vindt het glucosamine supplement in verschillende presentaties: capsules, tabletten of poeder. Het supplement in zakjes is kosteneffectief, want één pakje levert de benodigde hoeveelheid supplement.

Als je het supplement in capsules koopt, is het belangrijk de verhouding tussen de aanbevolen dosis en het aantal capsules per flesje in acht te nemen, want de consumptie varieert van één tot vier capsules per portie.

Extra stoffen

Glucosaminesupplementen bevatten meestal extra ingrediënten. De voornaamste zijn chondroïtine en MSM, maar je vindt ook producten verrijkt met collageen en hyaluronzuur.

Chondroïtine versterkt het kraakbeen, verhoogt de weerstand tegen samendrukken, stimuleert de synoviale vloeistof (om de gewrichten te smeren), verhoogt het dempingsvermogen en verbetert het anabolisme.

Hyaluronzuur helpt ook de gewrichten te smeren omdat het als gewrichtsvloeistof werkt. Zo wordt de gewrichtsbeweging soepeler en pijnloos.

Imagem de uma mulher fazendo pilates.

Glucosamine verhoogt de beweeglijkheid van de gewrichten. (Bron: lograstudio / Pixabay)

Collageen is een eiwit waaruit de weefsels van het lichaam zijn opgebouwd. Het is aanwezig in de huid, het haar, de nagels en de gewrichten. MSM is essentieel voor de collageensynthese.

Concentratie

Als je een glucosamine supplement met andere bestanddelen koopt, let dan op de concentratie van elk van die bestanddelen in de formule:

 • Glucosamine: 1500 mg
 • Chondroïtine: 200 tot 1200 mg
 • MSM: 1000 of 1500 mg
 • Hyaluronzuur: 3 tot 30 mg
 • Collageen: 300 mg

Oorsprong

Je zult enige moeite hebben om glucosaminesupplementen te vinden die op het nationale grondgebied worden vervaardigd.

Het goede nieuws is dat geïmporteerde supplementen heel goed zijn, want er is een lange geschiedenis van onderzoek om het product te ontwikkelen en strenge kwaliteitscontrole bij de productie. (Featured Image Source: Stevepb / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies