Laatst bijgewerkt: 06-10-2021

Welkom bij onze grote gemberolie test 2022. Hier stellen we alle gemberoliën die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gemberolie voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je gemberolie wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Gember is al lang wereldwijd bekend als geneeskrachtige plant. Het is een van de weinige planten die zijn essentiële oliën vooral in zijn wortels produceert.
 • Gember etherische olie is een van de echte wondermiddelen voor een hele reeks ziekten en kwalen. De geur van de olie is heel fris en fruitig, balsamico en ook wat citroenachtig.
 • Afhankelijk van de aard van de klacht kan de olie een positief effect hebben op zowel geestelijke als lichamelijke problemen.

Beste Gemberolie: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je gemberolie koopt

Hoe wordt gemberolie gewonnen?

Zoals de meeste etherische oliën wordt gemberolie verkregen door stoomdestillatie. Hierbij worden de gemberwortels in kleine stukjes gesneden.

Om de poriën te openen met de etherische olie die ze bevatten, worden de stukken met een hamer bewerkt en in een afsluitbare container gelegd. Dit kan mechanisch of handmatig gebeuren.

Dan wordt er een distillatievat met hete waterdamp op gezet, waardoor geleidelijk de etherische olie uit de gemberstukjes wordt geëxtraheerd. Het mengsel van olie en water scheidt in een gekoelde buis.

De olie drijft aan de oppervlakte en kan zo gemakkelijk van het water gescheiden worden. Tenslotte wordt de olie samengevoegd in een opvangbak.

Gember werd al rond 2000 v.Chr. als geneesmiddel gebruikt. In de traditionele Chinese geneeskunde werd gember gebruikt om kiespijn en misselijkheid te behandelen. (Image source: pixabay.com / Leon_Ting)

Na het afschuimen bevat de olie nog wat water, dat ongeveer 5-6% bedraagt. Om zuivere gemberolie te verkrijgen, wordt die aan een tweede distillatie onderworpen.

Bij dit proces wordt een vacuümpomp gebruikt, die het mogelijk maakt de etherische olie volledig van het water te scheiden. Om ongeveer een liter gemberolie te maken, is 25 kilo gember nodig.

Wist je waar de naam “gember” vandaan komt?

De aromatische gemberwortel is de vertakte wortelstok waaraan de plant zijn naam dankt. Het Sanskriet woord “sringavera” betekent “voorzien van geweispruiten”.

Hoe werkt gemberolie?

Gemberolie heeft vele werkingen en nog veel meer toepassingsgebieden. De olie is niet alleen werkzaam tegen problemen van de inwendige organen, maar ook tegen psychische en mentale problemen. Gemberolie is bekend om zijn algemene positieve werking op ons lichaam.

Het wordt al vele jaren aanbevolen als pijnstiller tegen hoofdpijn en buikpijn, en tegen reuma. Het wordt niet alleen gebruikt voor zijn pijnstillende werking, maar ook voor zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Het wordt al duizenden jaren als geneeskrachtige plant gebruikt. Het volgende hoofdstuk beschrijft de gezondheidseffecten van gemberolie in meer detail.

Gemberolie voor psyche en geest

Door zijn sterk stimulerende werking op ons lichaam gaat gemberolie slaperigheid en vermoeidheid tegen. Het heeft ook een positief effect op onze ziel en helpt tegen depressie.
In het algemeen heeft gemberolie een stemmingsverlichtend effect op ons en beïnvloedt ook onze geheugenprestaties positief.

Gemberolie tegen pijn

Door zijn pijnstillende en ontstekingsremmende bestanddelen heeft gemberolie een vergelijkbaar effect tegen pijn als aspirine. Gemberolie is bijzonder werkzaam tegen chronische pijn, zoals artritis, jicht of reuma. De enzymen in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor de gewaarwording van pijn worden geremd door gemberolie.

Gemberolie heeft ook bloedcirculatiebevorderende eigenschappen die kunnen helpen bij reumatische aandoeningen. Door de verhoogde bloedsomloop worden de stoffen die pijn in de gewrichten veroorzaken beter afgevoerd.

Als gemberolie rechtstreeks op een pijnlijke plek wordt aangebracht, kan het zijn bloedcirculatiebevorderende en pijnstillende werking met uiterste precisie uitoefenen en zelfs verlichting geven bij chronische pijn. Het innemen van gember kan ook op lange termijn helpen.

Door zijn sterk krampstillend effect kan gemberolie heel nuttig zijn voor vrouwen tijdens hun menstruatie. Gemberolie heeft een ontspannende werking en verlicht krampen in de buik en intieme delen. Dit verlicht de pijn aanzienlijk en ontspant de spieren.

Gemberolie bij verkoudheid en griep symptomen

Gemberolie dient als een natuurlijk geneesmiddel bij verkoudheid of griep. Omdat gemberolie een diaphoretisch, antibacterieel en tegelijk koortsverlagend effect heeft, is het ideaal om je te ondersteunen in de strijd tegen je verkoudheids- en griepsymptomen.

Gemberolie bestrijdt direct bacteriën, want het heeft een sterk antibacteriële werking. De diaphoretische werking kan rillingen verminderen.

Bij verkoudheid kan een beetje gember en heet water wonderen doen. (Image source: pixabay.com / congerdesign)

Gemberolie kan goed gebruikt worden tegen bronchitis en hoest door zijn ontstekingsremmende en pijnverlichtende werking. Irritatie en ontsteking in de keel worden verlicht, waardoor de hoest afneemt.

Gemberolie tegen misselijkheid en braken

De ingrediënten van gemberolie stimuleren de maag en reguleren effectief de productie van maagzuur. Dit stelt het lichaam in staat de ph-waarde van het maagzuur in evenwicht te brengen en zo het gevoel van misselijkheid te verminderen.

Vanwege zijn goede en snelle effect op misselijkheid en braken wordt gemberolie vaak gebruikt als een natuurlijk aanvullend medicijn bij chemotherapie. Omdat patiënten vaak braken als gevolg van de conventionele medicijnen, wordt van gemberolie gezegd dat het de maag kalmeert, misselijkheid vermindert en de drang tot braken onderdrukt.

Gemberolie kan ook helpen bij vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid.

Gemberolie om ons lichaam te ontgiften

Gemberolie kan heel goed helpen om ons lichaam te ontdoen van gifstoffen. Omdat het antiseptisch en diuretisch is, helpt het het lichaam de gifstoffen weg te spoelen. De nieren worden gestimuleerd en de gifstoffen worden via de urine afgevoerd.

Wist je dat, volgens de legende, gember je superkrachten geeft?

Volgens een Indiase legende geeft de plant mensen zo’n kracht dat ze zelfs in staat zijn een tijger te temmen en erop te rijden.

Gemberolie voor het haar

Gemberolie is al lang een insider tip tegen haaruitval. Door de sterk circulatiebevorderende werking worden de haarfollikels versterkt en van meer voedingsstoffen voorzien. Dit leidt tot sterkere haarwortels en bijgevolg minder haaruitval.

Gemberolie kan echter je haargroei niet stimuleren, dus je kweekt geen nieuw haar. Haaruitval kan echter goed worden ingedamd of zelfs gestopt.

Het versterkt ook het haar en verbetert het uiterlijk ervan. Het werkt ook tegen schimmelinfecties en roos op de hoofdhuid.

Gemberolie voor de huid

Omdat gemberolie ontstekingsremmend en antibacterieel werkt, kun je het gebruiken om huidoneffenheden (bv. acne) te behandelen. Deze worden ontsmet door de olie, waardoor de kleine ontstekingen in de huid kunnen afnemen. Tegelijk worden nieuwe huidonzuiverheden tegengegaan.

Verder kan gemberolie ook de vorming van rimpels tegengaan. Hier wordt gebruik gemaakt van de bloedsomloopbevorderende werking van gember. De huid wordt beter voorzien van de nodige voedingsstoffen, wat een anti-verouderingseffect heeft en de huid er jonger doet uitzien.

Gemberolie tegen voetengeur

Door zijn antibacteriële werking kan gemberolie helpen tegen bacteriën die verantwoordelijk zijn voor voetengeur.

Om voetengeur te voorkomen, raden we regelmatige voetbaden met gemberolie aan.

Wat zijn de voordelen van gemberolie boven andere etherische oliën?

Veel essentiële oliën bieden verlichting bij gezondheidsproblemen. Gemberolie heeft enkele voordelen boven andere oliën, maar ook enkele nadelen. Die hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen
 • Helpt bij verkoudheid, griep en hoest
 • Helpt bij misselijkheid en braken
 • Helpt bij menstruatiekrampen
 • Helpt bij allerlei pijnen en kwalen
 • Helpt bij artritis en reuma
 • Helpt bij haaruitval en roos
 • Helpt bij huidvlekken en rimpels
Nadelen
 • Verhoogt de bloeddruk
 • Maakt het moeilijk het bloeden uit open wonden te stoppen
 • Kan bevalling opwekken bij zwangere vrouwen
 • Kan huidirritatie veroorzaken

Wat moet de dosering van gemberolie zijn?

Gemberolie moet heel voorzichtig gebruikt worden – bij voorkeur in overleg met een arts. De volgende aanbevelingen zijn slechts richtlijnen en moeten aan je eigen behoeften worden aangepast.

Voor inwendig gebruik kun je tweemaal daags ongeveer drie druppels olie mengen met een theelepel honing. Los dan het honing-gember mengsel op in een glas lauw water of kruidenthee en drink het op.

Voor uitwendig gebruik moet de olie altijd in verdunde vorm gebruikt worden. We bevelen een maximum van 5-6 druppels gemberolie aan, gemengd met een andere draagolie.

Gemberolie moet altijd druppelsgewijs en bij voorkeur verdund gebruikt worden. (Image source: 123rf.com / Nikolay Litov)

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om gemberolie te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om gemberolie te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde gemberolie geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Ingrediënten
 • Prijs
 • Mogelijke toepassingen

Ingrediënten

Let bij je aankoopbeslissing altijd speciaal op de ingrediënten van de gemberolie, want dit is een essentiële aanwijzing voor de kwaliteit. Ingrediënten zijn onder andere:

 • y-Bisabolen: tot 7 %
 • ß-farneseen: tot 13 %
 • a-Farneseen: tot 11
 • Curcumen: tot 8
 • Zingiberene: 30 tot 50 %
 • ß-sesquiphellandreen: tot 9 %
 • Camphene: tot 8

Afhankelijk van waar je de gemberolie voor wilt gebruiken, zijn andere ingrediënten van belang. Voor een gember massageolie, bijvoorbeeld, moet je beslist een gemengde olie gebruiken, want zuivere etherische gemberolie is te agressief voor de huid.

Prijs

De prijzen van gemberolie variëren naargelang zuiverheid, additieven en toepassingsgebied. Een van de belangrijkste prijsfactoren is echter de vulhoeveelheid van de fles.

Product hoeveelheid Prijs
Gemberolie 10 ml vanaf circa 5 €
Gemberolie 50 ml vanaf circa 10 €
Gemberolie 100 ml vanaf circa 15 €

Verwarm de olie eenvoudig in een geurlamp of voeg een paar druppels van de olie (verdund) toe aan een aromaverstuiver.

Baden met een paar druppels gemberolie is ook goed voor je gezondheid – vooral om de bloedsomloop te bevorderen.

Je moet gemberolie altijd verdunnen.

Wanneer je echter gemberolie gebruikt voor uitwendig gebruik, moet je er altijd voor zorgen dat je het in verdunde vorm gebruikt. Omdat de olie erg sterk is, kan onverdunde gemberolie de huid irriteren.

Voor massages, bijvoorbeeld, meng je de gemberolie (5-6 druppels) met een draagolie zoals jojoba olie of avodaco olie (10 ml). Zo kun je ook gemakkelijk je eigen oliecreaties maken.

Voor inwendig gebruik kun je een paar druppels gemberolie door een drankje of voedsel mengen. Dit geeft het een speciale, verse smaak en geeft je eten een individueel tintje. Tegelijk behoudt het al zijn heilzame werkingen.

Wetenswaardighedenvover gemberolie

Hoe moet gemberolie bewaard worden?

Etherische oliën bewaar je het best op een donkere en koele plaats. Hierdoor worden waardevolle ingrediënten niet vernietigd.

Wat is de houdbaarheid van gemberolie?

Je kunt de houdbaarheid van etherische oliën achterhalen op het etiket van het product. Op een etiket van een product staat altijd een datum afgedrukt, die je vertelt tegen wanneer de olie idealiter opgebruikt moet zijn.

Let goed op het etiket, want namaak kopen kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Normaal zijn de oliën echter een paar maanden houdbaar.

Studies over de effecten van gemberolie

Gember als natuurlijk middel tegen kanker

De moderne geneeskunde heeft veel hoop op gember als middel tegen kanker.

Volgens verschillende studies zou gember werkzaam zijn tegen tumorcellen (b.v. bij borstkanker). De reden hiervoor is de stof 6-shogaol, die ontstaat als gemberwortels gedroogd worden. Deze stof versterkt de gezonde cellen in het lichaam en helpt de tumorcellen te bestrijden.

Volgens een studie van de Koning Abdulaziz Universiteit in Saoedi-Arabië zou gemberolie bijzonder werkzaam zijn tegen borstkanker, terwijl andere studies het positieve effect op huidkanker bevestigen. van

Gemberolie wordt gezegd dat het de celademhaling van kankercellen verhindert en ze zo op lange termijn verz wakt.

Dit wordt veroorzaakt door de gingerol die in gemberolie zit. Volgens verschillende studies is deze stof werkzaam tegen verschillende soorten tumoren en kankers, zoals huidkanker of leverkanker, waar het de vorming van uitzaaiingen zou voorkomen.

Gemberolie tegen prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmsyndroom is een zeer pijnlijke ziekte die gekenmerkt wordt door krampende darmpijn. Dr. Katharina Reims kon in een studie ontdekken dat gemberolie de darmkrampen bij IBS goed kan tegengaan en ook voorkomen.

De gemberolie remt de productie van bepaalde neurotransmitters in de darmspieren, waardoor de spieren niet samentrekken als krampen. Dit kan darmkrampen voorkomen.

unsplash & 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies