Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Je hebt vaak gehoord dat galangal werkzaam is bij milde maag- en darmklachten en ontstekingsremmend kan werken? Maar je bent nog niet helemaal overtuigd van de werking ervan en wilt graag meer weten over het innemen ervan, de wetenschappelijke achtergrond en de noodzakelijke criteria om galangal te kopen? Dan moet je zeker het artikel lezen.

We zijn blij dat je de weg gevonden hebt naar onze grote galangal test 2022. We hebben alle informatie over galangal verzameld die je nodig hebt. Je leert niet alleen de werking van galangal kennen, maar krijgt ook wat nuttige achtergrondinformatie.

Belangrijk om te weten

 • De galangawortel komt uit Zuidoost-Azië en behoort tot de gemberfamilie. Het wordt in Azië al duizenden jaren gebruikt.
 • Van de galangawortel wordt gezegd dat hij een grote verscheidenheid aan werkingen heeft. Het verlicht pijn in maag en darmen, versterkt het immuunsysteem en helpt bij menstruatiekrampen.
 • Je vindt galangal in veel verschillende vormen. In zijn oorspronkelijke vorm als knol, als een zuivere specerij voor je eten, als verwerkt product zoals poeder of thee, of zelfs als tablet.

Beste Galangal wortel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor galangalpreparaten

Bij het kopen van galangalwortels kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de voor jou juiste keuze te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Doseringsvorm

Galangal komt in veel verschillende vormen voor. Het is verkrijgbaar als tabletten, poeder, olie, thee en in zijn oorspronkelijke vorm, als wortel. In de volgende tekst hebben we alle voor- en nadelen van de bovengenoemde doseringsvormen op een rijtje gezet.

Er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende toedieningsvormen.

Het is opvallend dat de prijzen voor tabletten, poeder, thee en galangalwortel dicht bij elkaar liggen. Galangal olie, daarentegen, kan tot tienmaal duurder zijn dan de andere producten.

Bij de keuze van de juiste doseringsvorm komt het aan op persoonlijke voorkeur.

Dosering

De verhoudingen van galangal kunnen sterk variëren, afhankelijk van het preparaat dat je kiest. Het is belangrijk dat je dit van tevoren controleert, zodat je de juiste dosering voor je gekozen product kent. Verder kunnen er variaties zijn in de ingrediënten, want het is een natuurlijk product.

Bovendien moet je oppassen dat je geen overdosis galangal neemt, anders kunnen bijwerkingen optreden.

We zullen je in de loop van deze tekst informeren over mogelijke bijwerkingen.

Productie

Je moet er zeker van zijn dat de preparaten in Duitsland geproduceerd worden. Zo kun je er zeker van zijn dat bij de productie aan de hoogste kwaliteitseisen werd voldaan.

Producten uit Duitsland kunnen daarom in vergelijking ook duurder zijn.

Andere ingrediënten

Bij het kopen van je galangal producten moet je er altijd op letten dat de kwaliteit van het product zo zuiver mogelijk is. Als je galangalwortel koopt, kun je er zeker van zijn dat die gemaakt is van honderd procent galangal. Bij andere galangalpreparaten moet je letten op de aanwijzingen van de fabrikant.

Vooral bij goedkopere producten is het mogelijk dat ze additieven bevatten die je eigenlijk niet wilt consumeren.

Bij het kopen van galangal tabletten moeten vegetariërs en veganisten er ook op letten dat de capsule omhulling vrij is van gelatine.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je galangal koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van galangalwortel en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is galangawortel en hoe werkt het?

De galangawortel komt uit Zuidoost-Azië en behoort tot de gemberfamilie. Hij groeit als een rietstengel en kan tot twee meter hoog worden. De galangalplant heeft dikke, grote bladeren met witte bloemen. Als hij rijp is, draagt hij rode bessen. De bolvormige wortelstokken kunnen na vier tot vijf jaar geoogst worden. Ze hebben dan een diameter van tussen de twee en vijf centimeter.

De galangawortel wordt in Azië al duizenden jaren gebruikt. (1)

Het verwachte effect van galangal is te danken aan verschillende ingrediënten

 • Gingerols
 • Galangolen
 • Flavonoïden
 • Tannines

Galangal kan zowel voor inwendige als uitwendige toepassing gebruikt worden.

Werking bij maag- en darmklachten

Galangal ontvouwt zijn werking onder andere door de tannines die het bevat. Galangal kan pijn in de onderbuik verlichten. (2) Ook is aangetoond dat het maagversterkend werkt (3) Galangal kan ook winderigheid verminderen(3) en helpen tegen diarree (4)

Effect op menstruatiekrampen

Een ander effect dat door wetenschappelijke studie bevestigd is, is het vermogen om menstruatiepijn te verlichten en te helpen bij ongewone menstruaties (2, 4)

Effect op verstuikingen en ontwrichtingen

Galangal kan ook gebruikt worden om verstuikingen en ontwrichtingen te verlichten. (4)

Ontstekingsremmend

Verschillende studies hebben aangetoond dat galangal een ontstekingsremmende werking heeft (2, 3, 4). Hier is het verbazingwekkend dat galangal zelfs kan helpen bij ontstoken ogen of ontstoken kinderoren. (4)

Versterking van het immuunsysteem

Galangal kan in het algemeen het immuunsysteem versterken. (3) Het kan ook symptomen bestrijden zoals hoesten en hoofdpijn en algemene verkoudheid. (4)

Verhoog de vruchtbaarheid van mannen

Uit een klinische studie is gebleken dat galangal de vruchtbaarheid van mannen kan verbeteren en de kwaliteit van het sperma kan verhogen. Er zijn echter meer studies nodig. (5)

Werking tegen kanker

Verschillende studies hebben aangetoond dat galangal het lichaam kan beschermen tegen verschillende soorten kanker (6, 7, 8, 9)

Andere mogelijke werkingen

 • kan helpen tegen verlies van eetlust (10)
 • kan helpen bij slaapstoornissen (10)
 • kan helpen tegen vermoeidheid (4)
 • kan een anti-malaria effect hebben (11)
 • kan het libido verhogen (3)
 • kan helpen tegen aambeien (2)
 • kan een antiviraal effect hebben (2)
 • kan het cardiovasculaire systeem versterken (2)

Heeft galangawortel bijwerkingen?

Er zijn geen bijwerkingen van galangal bekend. Eén studie toonde echter aan dat galangal maagproblemen kan veroorzaken, zoals onregelmatige stoelgang, diarree en verhoogde winderigheid, als het in een te hoge dosis wordt ingenomen (12). Dit zou precies het tegenovergestelde effect hebben van het gewenste effect.

Een andere studie heeft galangal in verband gebracht met cytotoxiciteit (cel- en weefselschade), apoptose (celdood) en DNA schade. (13) .

Op het gebied van de behandeling van kanker is dit een wenselijk effect, maar niet een dat we gewoonlijk willen. Er moet meer onderzoek naar dit onderwerp gedaan worden.

Uit een klinische studie met muizen is gebleken dat 2000 milligram per kilogram lichaamsgewicht van het galangal extract ernstige bijwerkingen kan hebben. Ze kunnen variëren van een afname van energie, verlies van eetlust tot overmatig urineren, diarree en zelfs coma en dood.

Bij een veel kleinere dosering van 300 milligram per kilogram lichaamsgewicht waren er beduidend minder bijwerkingen. Toch zijn er nog geen sluitende studies over de bijwerkingen van galangal bij mensen.

(14)

Wanneer en voor wie is het nuttig om galangal in te nemen?

Het is zinvol om galangal in te nemen als je de hierboven genoemde effecten wilt bereiken. Galangal is geen middel dat ziekten geneest, maar het kan wel snel verlichting van de symptomen geven.

Je moet nog steeds op de dosering letten, anders kunnen de reeds genoemde bijwerkingen optreden. We zullen de doseringen in de loop van het artikel bespreken.

Welke soorten galangalpreparaten zijn er en hoe gebruik ik ze?

Je kunt galangal in veel verschillende vormen kopen. We hebben de meest voorkomende soorten preparaten op een rijtje gezet.

 • Tabletten
 • Poeder
 • Olie
 • Thee
 • Wortel

Tabletten

Het grote voordeel van tabletten is dat je ze precies kunt doseren en heel snel kunt innemen. Je hoeft het water niet eerst te koken, zoals je dat bijvoorbeeld bij thee doet.

Poeder

Het poeder kan heel snel gebruikt worden, net als de tabletten of olie, en geeft dus snel verlichting van je symptomen. Je kunt het poeder ook oplossen in water om er thee van te maken.

Olie

Je kunt de olie gebruiken voor uitwendig gebruik en op je huid smeren om bijvoorbeeld verstuikingen te verzachten. (4) Een ander gebruik van galangalolie is in geurschalen of aromalampen om een aangename en ontspannende geur te scheppen.

Thee

De meest voorkomende vorm is galangal thee. Je kunt de thee gewoon de hele dag door drinken om ongemakken zoals buikpijn te verlichten. (2, 3)

Wortel

De wortel heeft verschillende toepassingen. Je kunt er een thee van zetten door kokend water over de geschilde galangal te gieten en het te laten trekken. Je kunt de galangalwortel ook rauw eten of gebruiken als specerij voor je eten. (15)

Hoe moet galangal gedoseerd worden?

Je moet voorzichtig zijn met het doseren van galangal, anders kun je de ongewenste bijwerkingen krijgen die hierboven vermeld staan.

Als je het niet zeker weet, moet je het innemen van galangal met je huisarts bespreken. Controleer zeker de doseringsvorm op de bijsluiter van je galangalpreparaat.

.

Galangal bereiding dosering
Tabletten let op de bijsluiter
Poeder volg de bijsluiter, anders wordt aangeraden 1-3 theelepels op 100 gram honing of 1 gram op een kop kokend water te gebruiken
Olie bijsluiter
Thee bijsluiter of 2 theelepels op 250 milliliter water (Maximaal 3 kopjes per dag!)
Wortel 2-4 gram

Wat is de beste manier om galangawortel in te nemen?

Hierboven in het hoofdstuk “Welke soorten galangalpreparaten zijn er en hoe gebruik ik ze?” hebben we de soorten en toepassingsvormen al beschreven. Nu moet je zelf uitvinden welke voor jou het beste is.

Als je bijvoorbeeld niet graag tabletten inneemt of ze moeilijk vindt om door te slikken, moet je beslist een andere toedieningsvorm kiezen.

Welke delen van de plant worden uit de galangalwortel verwerkt?

Het hangt erg af van het preparaat dat je kiest. Als je bijvoorbeeld de wortel kiest, is dat de zuivere galangalwortel.

Bij andere producten, zoals olie, is het ook mogelijk dat galangalbloemen gebruikt zijn. Meer details staan meestal in de productinformatie of op de achterkant van het gekozen product.

Wat voor specerij is galangal?

Botanisch gezien behoort de galangal wortel tot de gemberfamilie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten. Aan de ene kant is er de echte galangal, die in de Chinese geneeskunde gebruikt wordt.

Galgantwurzel

Galangal wordt steeds populairder als specerij. Zijn grote broer, gember, wordt in Europa al veel gebruikt.
(Image source: Sakaew / 123rf.com)

Echte galangal heeft een scherpere en bitterdere smaak dan grote galangal. Grotere galangal heeft een subtielere en evenwichtigere smaak, daarom wordt hij vaker in de keuken gebruikt. (15)

Wat is het verschil tussen galangal en gember?

Galangal en gember komen beide uit de gemberfamilie. Ze lijken daarom niet alleen op elkaar, maar hebben ook een vergelijkbare smaak. Vergeleken met de gemberwortel heeft de galangalwortel echter een veel mildere smaak, die niet zo scherp is.

Hoe smaakt galangawortel?

Galangawortel smaakt kruidig-intens met een bitter-aromatische noot, die vergelijkbaar is met gember. Maar, zoals hierboven vermeld, is het niet zo heet als gember.

Hoe ruikt galangawortel?

Verse galangawortel ruikt warm, zoetig en kruidig. Sommige mensen melden een citroenachtig aroma, terwijl anderen de geur meer als een dennennaaldaroma waarnemen.

Gedroogde galangal ruikt kruidig, zoetig met een vleugje kaneel.

Hoe moet je galangawortel bewaren?

Verse galangal, in plastic gewikkeld, kan in de koelkast ongeveer twee weken bewaard worden. Gemalen galangal verliest veel van zijn smaak, dus je kunt het beter invriezen als je niet alles in een keer kunt gebruiken. Galangal verdraagt invriezen heel goed. Daarna is het bijna als vers, maar een beetje zacht.

Welke alternatieven zijn er voor galangawortel als specerij?

Er zijn verschillende alternatieven voor galangawortel als specerij

 1. De eerste mogelijkheid is om de galangalwortel helemaal weg te laten en niet te vervangen. Hoewel het recept niet de typische smaak heeft, moet het toch pittig en smakelijk zijn door de andere gebruikte specerijen.
 2. Een heel goede vervanger voor galangal is gember. Omdat ze van dezelfde plantenfamilie komen, hebben ze een vergelijkbare smaak. Je kunt galangal meestal vervangen door gember in een verhouding van 1:1.
 3. Je kunt ook een kruidenmengsel met gember, nootmuskaat en peper gebruiken. Omdat gember niet zo aromatisch is als galangal, kun je proberen het aroma te imiteren met nootmuskaat en peper. Dit wordt beschouwd als de beste manier om galangal te vervangen.
 4. Om het gerecht wat pittiger te maken, kun je ook cayennepeper gebruiken, maar wees voorzichtig met de dosering. Je kunt ook kurkuma gebruiken, maar wees voorzichtig met de dosering. Je kunt kardemom 1:1 gebruiken om de kruidigheid te bereiken.

Beeldbron: Pongpanich/ 123rf.com

Referenties (15)

1. Basri AM, Taha H, Ahmad N. A Review on the Pharmacological Activities and Phytochemicals of Alpinia officinarum (Galangal) Extracts Derived from Bioassay-Guided Fractionation and Isolation. Pharmacogn Rev. 2017;11(21):43-56. doi:10.4103/phrev.phrev_55_16
Bron

2. Gitishree Das, Jayanta Kumar Patra, Sandra Gonçalves, Anabela Romano, Erick P. Gutiérrez-Grijalva, J. Basilio Heredia, Anupam Das Talukdar, Soumitra Shome, Han-Seung Shin,Galangal, the multipotent super spices: A comprehensive review,Trends in Food Science & Technology,Volume 101,2020,Pages 50-62,ISSN 0924-2244.
Bron

3. Immunomodulatory action of traditional herbs for the management of acquired immunodeficiency syndrome: A review, Thangadurai K, Savitha R, Rengasundari S, Suresh K and Banumathi V
Bron

4. KEMAMPUAN ANTIBAKTERI SENYAWA EKSTRAK KENCUR (KEAMPFERIA GALANGAL LINN) TERHADAP PERTUMBUHAN SALMONELLA TYPHI
Bron

5. Mazaheri M, Shahdadi V, Nazari Boron A. Molecullar and biochemical effect of alcohlic extract of Alpinia galanga on rat spermatogenesis process. Iran J Reprod Med. 2014;12(11):765-770.
Bron

6. Ha TK, Kim ME, Yoon JH, Bae SJ, Yeom J, Lee JS. Galangin induces human colon cancer cell death via the mitochondrial dysfunction and caspase-dependent pathway. Exp Biol Med (Maywood). 2013;238(9):1047-1054. doi:10.1177/1535370213497882
Bron

7. Zeng QH, Lu CL, Zhang XW, Jiang JG. Isolation and identification of ingredients inducing cancer cell death from the seeds of Alpinia galanga, a Chinese spice. Food Funct. 2015;6(2):431-443. doi:10.1039/c4fo00709c
Bron

8. Hadjzadeh MA, Ghanbari H, Keshavarzi Z, Tavakol-Afshari J. The Effects of Aqueous Extract of Alpinia Galangal on Gastric Cancer Cells (AGS) and L929 Cells in Vitro. Iran J Cancer Prev. 2014;7(3):142-146.
Bron

9. Omoregie SN, Omoruyi FO, Wright VF, Jones L, Zimba PV. Antiproliferative activities of lesser galangal (Alpinia officinarum Hance Jam1), turmeric (Curcuma longa L.), and ginger (Zingiber officinale Rosc.) against acute monocytic leukemia. J Med Food. 2013;16(7):647-655. 
Bron

10. Yang X. et al. (2003) G. In: Yang X. et al. (eds) Encyclopedic Reference of Traditional Chinese Medicine. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-05177-1_7
Bron

11. MDPI and ACS Style Al-Adhroey, A.H.; Nor, Z.M.; Al-Mekhlafi, H.M.; Mahmud, R. Median Lethal Dose, Antimalarial Activity, Phytochemical Screening and Radical Scavenging of Methanolic Languas galanga Rhizome Extract. Molecules2010, 15, 8366-8376.
Bron

12. An Extract of Pomegranate Fruit and Galangal Rhizome Increases the Numbers of Motile Sperm: A Prospective, Randomised, Controlled, Double-Blinded Trial. Maja D. K. Fedder, Henrik B. Jakobsen, Ina Giversen, Lars P. Christensen, Erik T. Parner, Jens Fedder
Bron

13. Muangnoi P, Lu M, Lee J, et al. Cytotoxicity, apoptosis and DNA damage induced by Alpinia galanga rhizome extract. Planta Med. 2007;73(8):748-754. doi:10.1055/s-2007-981542
Bron

14. Al-Adhroey AH, Nor ZM, Al-Mekhlafi HM, Mahmud R. Median lethal dose, antimalarial activity, phytochemical screening and radical scavenging of methanolic Languas galanga rhizome extract. Molecules. 2010;15(11):8366-8376. Published 2010 Nov 16. doi:10.3390/molecules15118366
Bron

15. Rachkeeree A, Kantadoung K, Suksathan R, Puangpradab R, Page PA, Sommano SR. Nutritional Compositions and Phytochemical Properties of the Edible Flowers from Selected Zingiberaceae Found in Thailand. Front Nutr. 2018;5:3. Published 2018 Feb 1. doi:10.3389/fnut.2018.00003
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Review
Basri AM, Taha H, Ahmad N. A Review on the Pharmacological Activities and Phytochemicals of Alpinia officinarum (Galangal) Extracts Derived from Bioassay-Guided Fractionation and Isolation. Pharmacogn Rev. 2017;11(21):43-56. doi:10.4103/phrev.phrev_55_16
Ga naar bron
Forschungsbericht
Gitishree Das, Jayanta Kumar Patra, Sandra Gonçalves, Anabela Romano, Erick P. Gutiérrez-Grijalva, J. Basilio Heredia, Anupam Das Talukdar, Soumitra Shome, Han-Seung Shin,Galangal, the multipotent super spices: A comprehensive review,Trends in Food Science & Technology,Volume 101,2020,Pages 50-62,ISSN 0924-2244.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Buch
Immunomodulatory action of traditional herbs for the management of acquired immunodeficiency syndrome: A review, Thangadurai K, Savitha R, Rengasundari S, Suresh K and Banumathi V
Ga naar bron
Forschungsbericht
KEMAMPUAN ANTIBAKTERI SENYAWA EKSTRAK KENCUR (KEAMPFERIA GALANGAL LINN) TERHADAP PERTUMBUHAN SALMONELLA TYPHI
Ga naar bron
Studie
Mazaheri M, Shahdadi V, Nazari Boron A. Molecullar and biochemical effect of alcohlic extract of Alpinia galanga on rat spermatogenesis process. Iran J Reprod Med. 2014;12(11):765-770.
Ga naar bron
Studie
Ha TK, Kim ME, Yoon JH, Bae SJ, Yeom J, Lee JS. Galangin induces human colon cancer cell death via the mitochondrial dysfunction and caspase-dependent pathway. Exp Biol Med (Maywood). 2013;238(9):1047-1054. doi:10.1177/1535370213497882
Ga naar bron
Studie
Zeng QH, Lu CL, Zhang XW, Jiang JG. Isolation and identification of ingredients inducing cancer cell death from the seeds of Alpinia galanga, a Chinese spice. Food Funct. 2015;6(2):431-443. doi:10.1039/c4fo00709c
Ga naar bron
Studie
Hadjzadeh MA, Ghanbari H, Keshavarzi Z, Tavakol-Afshari J. The Effects of Aqueous Extract of Alpinia Galangal on Gastric Cancer Cells (AGS) and L929 Cells in Vitro. Iran J Cancer Prev. 2014;7(3):142-146.
Ga naar bron
Studie
Omoregie SN, Omoruyi FO, Wright VF, Jones L, Zimba PV. Antiproliferative activities of lesser galangal (Alpinia officinarum Hance Jam1), turmeric (Curcuma longa L.), and ginger (Zingiber officinale Rosc.) against acute monocytic leukemia. J Med Food. 2013;16(7):647-655. 
Ga naar bron
Wissenschaftliches Buch
Yang X. et al. (2003) G. In: Yang X. et al. (eds) Encyclopedic Reference of Traditional Chinese Medicine. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-05177-1_7
Ga naar bron
Studie
MDPI and ACS Style Al-Adhroey, A.H.; Nor, Z.M.; Al-Mekhlafi, H.M.; Mahmud, R. Median Lethal Dose, Antimalarial Activity, Phytochemical Screening and Radical Scavenging of Methanolic Languas galanga Rhizome Extract. Molecules2010, 15, 8366-8376.
Ga naar bron
Studie
An Extract of Pomegranate Fruit and Galangal Rhizome Increases the Numbers of Motile Sperm: A Prospective, Randomised, Controlled, Double-Blinded Trial. Maja D. K. Fedder, Henrik B. Jakobsen, Ina Giversen, Lars P. Christensen, Erik T. Parner, Jens Fedder
Ga naar bron
Studie
Muangnoi P, Lu M, Lee J, et al. Cytotoxicity, apoptosis and DNA damage induced by Alpinia galanga rhizome extract. Planta Med. 2007;73(8):748-754. doi:10.1055/s-2007-981542
Ga naar bron
Studie
Al-Adhroey AH, Nor ZM, Al-Mekhlafi HM, Mahmud R. Median lethal dose, antimalarial activity, phytochemical screening and radical scavenging of methanolic Languas galanga rhizome extract. Molecules. 2010;15(11):8366-8376. Published 2010 Nov 16. doi:10.3390/molecules15118366
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Rachkeeree A, Kantadoung K, Suksathan R, Puangpradab R, Page PA, Sommano SR. Nutritional Compositions and Phytochemical Properties of the Edible Flowers from Selected Zingiberaceae Found in Thailand. Front Nutr. 2018;5:3. Published 2018 Feb 1. doi:10.3389/fnut.2018.00003
Ga naar bron
Recensies