Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

38Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze uitgebreide Fenegriek test 2023. Met deze test willen we je helpen alles te leren wat je over deze veelzijdige plant moet weten. Na het lezen ervan weet je precies op welke criteria je speciaal moet letten bij het kopen van Fenegriek producten.

We stellen ook de beste Fenegriek producten voor verschillende toepassingen voor en beantwoorden de meest gestelde vragen in detail. Veel plezier!

De belangrijkste feiten in een notendop

 • Fenegriek is een plant die zijn oorsprong vindt in het Perzische Rijk. In het Duitse gebruik is de plant vooral bekend als fenegriek.
 • Fenegriek is heel veelzijdig en kan zowel inwendig gebruikt worden in de vorm van voedsel en thee, als uitwendig in de vorm van shampoos of kompressen.
 • Van fenegriek wordt al heel lang gezegd dat het veel positieve gezondheidseffecten heeft. Maar niet al deze effecten zijn tot nu toe wetenschappelijk bewezen.

Beste Fenegriek: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Fenegriek

Bij het kopen van Fenegriek kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft.

Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Doseringsvorm

De veelzijdigheid van Fenegriek blijkt al uit het aantal mogelijke doseringsvormen. Fenegriek is niet alleen in zijn natuurlijke, plantaardige vorm verkrijgbaar, maar ook geëxtraheerd in een verscheidenheid van producten voor inwendig en uitwendig gebruik.

Je kunt plantaardige fenegriek krijgen in de vorm van hele of gemalen zaden of de bladeren van de plant.

Plantdeel Gebruik
Hele zaden als kiemen in salades of om te planten
Gemalen zaden voor kruidenmengsels of thee
Bladeren in salades

Maar je hoeft niet per se zaden te kopen en ze zelf te brouwen, want er zijn ook kant-en-klare fenegriektheeën in de handel. Je kunt fenegriek in bijzonder hoge doses krijgen, vooral in capsules. Deze zijn bijzonder gemakkelijk te vervoeren en op te bergen.

Voor uitwendig gebruik wordt fenegriek veel gebruikt, vooral in shampoos. Bovendien kan huiduitslag behandeld worden met behulp van een fenegriek kompres.

Dosering

De noodzakelijke dosering van Fenegriek wordt sterk beïnvloed door het toepassingsgebied. Als er acute symptomen zijn die je met behulp van Fenegriek wilt bestrijden, dan is een hoge dosering vaak een goede oplossing.

Wil je daarentegen liever Fenegriek profylactisch innemen en de positieve werkzame bestanddelen van de plant gebruiken, dan kan een lichte of matige dosering voldoende zijn.De keuze van de dosering beïnvloedt dan het respectieve Fenegriekproduct.

De hoogste dosering wordt bereikt met capsules. Bij deze producten staat de dosering expliciet op de verpakking vermeld en is dus gemakkelijk te volgen. Natuurlijk bieden de ongemalen zaden de grootste vrijheid in dosering. Je kunt de gewenste hoeveelheid zelf malen en dan naar behoefte verwerken.

Verpakkingsgrootte

Voor zowel zaden als capsules hebben zowel kleinere als grotere verpakkingen hun respectieve voor- en nadelen. Een voordeel van grotere pakken is natuurlijk dat je een grotere voorraad kunt kopen en niet zo vaak voorraden hoeft te bestellen of naar de winkel hoeft te gaan.

Bovendien hebben grotere verpakkingen vaak een relatief prijsvoordeel, omdat er minder kosten zijn voor verpakkingsmateriaal. Zowel de zaden als de capsules zijn echter beperkt houdbaar. Als je de producten niet vaak gebruikt, kan het effect verloren gaan en worden ze onbruikbaar.

Bovendien zijn kleinere verpakkingen bijzonder geschikt voor nieuwkomers in het veld. Als je de werkzaamheid eerst wilt testen en niet zoveel geld wilt uitgeven, dan is het raadzaam eerst een klein pakje te kopen.

Bovendien zijn capsules in kleinere verpakkingen beter geschikt voor vervoer. Ben je veel onderweg en wil je de capsules op je werk of op reis innemen, dan is een kleinere verpakking ook aan te bevelen.

Additieven

In de zeldzaamste gevallen worden voedingssupplementen of concentraten in zuivere vorm verkocht. In feite worden altijd bepaalde additieven toegevoegd. Dat kunnen onschadelijke kleurstoffen of conserveringsmiddelen zijn, maar soms ook stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Als je zeker wilt zijn dat je een zuiver product krijgt, moet je fenegriekzaden gebruiken en ze daarna verwerken voor het betreffende doel.Als je liever capsules gebruikt, lees dan zorgvuldig de productinformatie.

Op de voorkant van de verpakking vind je vaak informatie over of het product veganistisch is of niet. Alle andere ingrediënten moeten ook op de achterkant vermeld worden.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Fenegriek koopt

Om je uitgebreid te informeren over de belangrijkste vragen over Fenegriek, hebben we alle belangrijke informatie samengevat in de volgende rubrieken.

Wat is fenegriek en waar helpt het bij?

Fenegriek, in het Duits bekend als fenegriek, is een plant uit de peulvruchtenfamilie, afkomstig uit het Perzische Rijk. Tegenwoordig wordt de plant echter gekweekt in een aantal Aziatische landen en soms ook in Duitsland.

Al in de oudheid werd van de plant gezegd dat ze een groot aantal genezende krachten bezat. Sommige van deze effecten zijn in de loop van de tijd bewezen met behulp van wetenschappelijke en klinische studies.

In het volgende gedeelte laten we je zien voor welke klachten het gebruik van fenegriek nuttig kan zijn.

Haaruitval

Dat Fenegriek erg populair is als toepassingsmethode bij haaruitval of gebroken haar wordt duidelijk als je kijkt naar de talloze shampoos en haarbehandelingen die op de markt zijn en die Fenegriek bevatten.

Shampoos en zelfgemaakte oliën van Fenegriek worden al heel lang gebruikt. Een aanzienlijke verbetering van de haargroei werd echter pas in 2006 in Hamburg wetenschappelijk bewezen in het proDERM instituut (6).

Aan de studie namen 60 mensen deel, waarvan een groep Fenegriek capsules nam en de andere groep placebo’s kreeg. Het resultaat van de studie was dat ongeveer 83% van de proefpersonen zowel objectieve als subjectieve positieve effecten vertoonden door Fenegriek.

Shampoos met Fenegriek kunnen haaruitval voorkomen en de haargroei stimuleren. (Image source: Apothecary_87 / unsplash)

Gebrek aan eetlust

Fenegriekzaden bevatten een verscheidenheid aan etherische oliën en ook bittere stoffen. Deze zijn gunstig voor de doorstroming van maag- en galsappen, die op hun beurt de eetlust kunnen stimuleren.

Verschillende wetenschappelijke studies zijn al tot de conclusie gekomen dat het innemen van fenegriek de eetlust kan stimuleren (2).

Er zijn echter ook enkele studies die precies het tegenovergestelde hebben aangetoond. Daar werd een duidelijk verminderde calorie-inname waargenomen na inname van Fenegrieksupplementen (10).

Onvoldoende productie van moedermelk

Fenegriek mag niet tijdens de zwangerschap genomen worden, maar pas na de geboorte.

Hoewel het gebruik van Fenegrieksupplementen tijdens de zwangerschap sterk wordt afgeraden, kan het na de bevalling nuttig zijn.

Wetenschappers in Turkije konden in een studie ontdekken dat het dagelijks drinken van Fenegriekthee de melkproductie van nieuwe moeders aanzienlijk verhoogt (5).

Andere studies concludeerden ook dat het gebruik van Fenegriek om de melkproductie na de geboorte te verhogen zeker aan te bevelen is, hoewel er verder onderzoek gedaan moet worden (9). Bovendien konden de baby’s van moeders die Fenegriek thee dronken het gewichtsverlies dat na de geboorte optrad veel sneller inhalen.

Diabetes

Fenegriek wordt al lang gebruikt om diabetes type 2 therapieën te ondersteunen. Dit komt vooral omdat fenegriek een aminozuur bevat dat een sterke invloed heeft op de bloedsuikerspiegel (4).

Ondanks de positieve tendens van de meeste fenegriek studies, moet opgemerkt worden dat niet al deze studies op mensen werden uitgevoerd.

Een studie die in 2002 in het Journal of Nutritions verscheen, kwam ook tot deze conclusie. Hier kon bewezen worden dat het gebruik van Fenegriek capsules leidde tot een verlaging van de bloedsuikerspiegel (1).

Een groot aantal andere studies is ook tot dezelfde conclusie gekomen dat de toediening van Fenegriek in verschillende vormen al na korte tijd tot een verlaging van de bloedsuikerspiegel leidt (7, 8).

Wanneer en voor wie is het nuttig om Fenegriek in te nemen?

Het gebruik van Fenegriek is vooral aan te bevelen voor mensen die lijden aan de in het laatste punt beschreven symptomen. Hoewel het effect niet voor elke persoon onomstotelijk gegarandeerd kan worden, is er een beslist positieve tendens voor de effectiviteit. In matige hoeveelheden zijn vooral de zuiver plantaardige bestanddelen van Fenegriek volkomen onschadelijk.

Dus als je een salade wilt maken met de bladeren of spruiten of je gerechten wilt verfijnen met de specerijen, kun je dat zonder aarzelen doen. De inname van fenegriek is vooral aan te bevelen voor mensen die de neiging hebben een hoge bloedsuikerspiegel te hebben.

Een hele reeks studies heeft reeds een verlagend effect van het actieve bestanddeel bewezen. Uitgebreid gebruik van Fenegriek capsules wordt afgeraden, vooral bij kinderen. Hoewel de kruidenproducten in kleine hoeveelheden geen effect hebben, kan de hoge dosering van de capsules leiden tot maagproblemen (7).

Bovendien wordt zwangere vrouwen aangeraden niet te veel Fenegriek in te nemen omdat het samentrekking van de baarmoeder kan veroorzaken, waardoor een vroeggeboorte kan worden opgewekt (3).

Bovendien moeten mensen die allergisch zijn voor pinda’s, sojabonen of andere peulvruchten de inname van fenegriek vermijden. In feite hebben sommige studies bepaalde correlaties ontdekt tussen intoleranties (3).

Fenegriek moet tijdens de zwangerschap vermeden worden. Het kan echter heel nuttig zijn tijdens de borstvoeding. (Image source: Ömürden Cengiz / unsplash)

Welke soorten Fenegriek producten zijn er?

Uit het basisproduct van de plant, nl. de zaden, kunnen allerlei andere producten verkregen worden. Enerzijds kunnen uit de zaden nieuwe planten gekweekt worden en de scheuten en bladeren kunnen voor consumptie gebruikt worden.

In de industrie worden echter vooral de volgende producten vervaardigd en verkocht

 • Capsules
 • Zaden
 • Poeder
 • Shampoo

We gaan in het volgende hoofdstuk meer in op elk van deze productsoorten.

Capsules

Fenegriekcapsules zijn het meest gangbare product als voedingssupplement. Hier worden de stoffen uit de fenegriekplant geëxtraheerd en in hoge doses tot capsules verwerkt.

Voordelen
 • hoge dosering mogelijk
 • gemakkelijk in te nemen
 • lange bewaartijden
Nadelen
 • gedeeltelijk met additieven
 • hogere prijs
 • ongeschikt voor kinderen en zwangere vrouwen

Naast enkele voordelen moet bij capsules echter altijd opgemerkt worden dat ze chemisch bewerkt zijn en vaak extra mineralen bevatten of verrijkt zijn met kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

zaden

Fenegriekzaden zijn het zuiverste product en zijn zowel heel als gemalen verkrijgbaar.

Voordelen
 • verkrijgbaar zonder toevoegingen
 • gezondste optie
 • veel toepassingen
Nadelen
 • moeilijker in te nemen
 • onnauwkeurig en niet zo hoog gedoseerd

Het grote voordeel van zaden is dat je veel verwerkingsmogelijkheden hebt. Je kunt de zaden planten en er bladeren en kiemen van laten groeien, je kunt er theeën of kruidenmengsels van maken, of je kunt je eigen oliën en haarbehandelingen maken.

Poeder

Fenegriekpoeder bestaat uit zeer fijn gemalen zaden. Dit is een goed idee als je geen eigen vijzel hebt en van het poeder thee wilt maken of het als specerij wilt gebruiken.

Voordelen
 • goed voor het kruiden van gerechten
Nadelen
 • verliest sneller smaak dan zaden
 • vaak gemengd met andere specerijen

Bij het kopen van fenegriekpoeder moet je er vooral op letten of het een zuiver poeder is dat alleen gemalen zaden bevat, of dat het een specerijenmengsel met andere ingrediënten is.

Shampoo

Als je Fenegriek maar voor één toepassingsgebied wilt gebruiken, namelijk je haar, dan raden we je de Fenegriek Shampoo aan.

Voordelen
 • ideaal voor haarverzorging
Nadelen
 • niet overal verkrijgbaar
 • duur

De werking van deze shampoos is niet onomstotelijk wetenschappelijk bewezen. Men zegt echter dat het de haargroei stimuleert, het haar glanzend maakt en ook helpt bij gespleten haarpunten.

Hoe kan ik zien of ik een overdosis Fenegriek neem?

Allereerst moet vermeld worden dat een overdosis alleen realistisch is als je capsules inneemt. Zowel de zaden als de bladeren zouden in enorme hoeveelheden ingenomen moeten worden, zodat een overdosis op deze manier eigenlijk uitgesloten kan worden.

Een overdosis fenegriekcapsules is vooral merkbaar door maag- en darmproblemen. In dit geval is diarree of winderigheid te verwachten.

Bovendien kan te frequent uitwendig gebruik, bijvoorbeeld in de vorm van een Fenegriek kompres, leiden tot huidirritatie en roodheid.

Hoe kan ik koken met fenegriek?

Behalve de vele positieve effecten is Fenegriek vooral geschikt als wonderwapen in de keuken. De meest voorkomende toepassingen zijn

 • Salades
 • Curry’s
 • Brood
 • Kaas
 • Thee

De bladeren van de Fenegriekplant vormen een uitstekende basis voor een gemengde bladsalade. Bovendien kunnen de spruiten gebruikt worden om een salade net dat ietsje meer te geven.

De gemalen zaden, daarentegen, komen vooral voor in de Indiase en Perzische keuken en worden gebruikt om allerlei curry’s te verfijnen.

Gemalen fenegriekzaad is een ingrediënt in veel oosterse kruidenmengsels (Image source: Dan Gold / unsplash)

Licht gemalen zaden zijn bijzonder goed voor het verfijnen van vers brood of sommige kaassoorten. Met fenegriekzaad, gemalen en met heet water doordrenkt, kun je een aromatische thee zetten.

Foto bron: Solodenko / 123rf.com

Referenties (10)

1. Madar, Z., & Stark, A. (2002). New legume sources as therapeutic agents. British Journal of Nutrition, 88(S3), 287-292. doi:10.1079/BJN2002719
Bron

2. Sowmya, P., Rajyalakshmi, P. Hypocholesterolemic effect of germinated fenugreek seeds in human subjects. Plant Foods Hum Nutr 53, 359–365 (1999)
Bron

3. Singletary, Keith W. PhD Fenugreek, Nutrition Today: 3/4 2017 - Volume 52 - Issue 2 - p 93-111
Bron

4. Haeri MR, Limaki HK, White CJ, White KN. Non-insulin dependent anti-diabetic activity of (2S, 3R, 4S) 4-hydroxyisoleucine of fenugreek (Trigonella foenum graecum) in streptozotocin-induced type I diabetic rats. Phytomedicine. 2012;19(7):571-574. doi:10.1016/j.phymed.2012.01.004
Bron

5. Turkyılmaz C, Onal E, Hirfanoglu IM, et al. The effect of galactagogue herbal tea on breast milk production and short-term catch-up of birth weight in the first week of life. J Altern Complement Med. 2011;17(2):139-142. doi:10.1089/acm.2010.0090
Bron

6. Reimann Dr. J, Schulz Christiane - Bockshornsamen plus Mikronährstoffe bei Haarausfall
Bron

7. Abdel-Barry JA, Abdel-Hassan IA, Jawad AM, al-Hakiem MH. Hypoglycaemic effect of aqueous extract of the leaves of Trigonella foenum-graecum in healthy volunteers. East Mediterr Health J. 2000;6(1):83-88.
Bron

8. Xue WL, Li XS, Zhang J, Liu YH, Wang ZL, Zhang RJ. Effect of Trigonella foenum-graecum (fenugreek) extract on blood glucose, blood lipid and hemorheological properties in streptozotocin-induced diabetic rats. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:422-426.
Bron

9. Forinash AB, Yancey AM, Barnes KN, Myles TD. The use of galactogogues in the breastfeeding mother. Ann Pharmacother. 2012;46(10):1392-1404. doi:10.1345/aph.1R167
Bron

10. Mathern JR, Raatz SK, Thomas W, Slavin JL. Effect of fenugreek fiber on satiety, blood glucose and insulin response and energy intake in obese subjects. Phytother Res. 2009;23(11):1543-1548. doi:10.1002/ptr.2795
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

klinische Studie
Madar, Z., & Stark, A. (2002). New legume sources as therapeutic agents. British Journal of Nutrition, 88(S3), 287-292. doi:10.1079/BJN2002719
Ga naar bron
klinische Studie
Sowmya, P., Rajyalakshmi, P. Hypocholesterolemic effect of germinated fenugreek seeds in human subjects. Plant Foods Hum Nutr 53, 359–365 (1999)
Ga naar bron
Übersichtsstudie
Singletary, Keith W. PhD Fenugreek, Nutrition Today: 3/4 2017 - Volume 52 - Issue 2 - p 93-111
Ga naar bron
klinische Studie
Haeri MR, Limaki HK, White CJ, White KN. Non-insulin dependent anti-diabetic activity of (2S, 3R, 4S) 4-hydroxyisoleucine of fenugreek (Trigonella foenum graecum) in streptozotocin-induced type I diabetic rats. Phytomedicine. 2012;19(7):571-574. doi:10.1016/j.phymed.2012.01.004
Ga naar bron
klinische Studie
Turkyılmaz C, Onal E, Hirfanoglu IM, et al. The effect of galactagogue herbal tea on breast milk production and short-term catch-up of birth weight in the first week of life. J Altern Complement Med. 2011;17(2):139-142. doi:10.1089/acm.2010.0090
Ga naar bron
Studie
Reimann Dr. J, Schulz Christiane - Bockshornsamen plus Mikronährstoffe bei Haarausfall
Ga naar bron
Studie
Abdel-Barry JA, Abdel-Hassan IA, Jawad AM, al-Hakiem MH. Hypoglycaemic effect of aqueous extract of the leaves of Trigonella foenum-graecum in healthy volunteers. East Mediterr Health J. 2000;6(1):83-88.
Ga naar bron
klinische Studie
Xue WL, Li XS, Zhang J, Liu YH, Wang ZL, Zhang RJ. Effect of Trigonella foenum-graecum (fenugreek) extract on blood glucose, blood lipid and hemorheological properties in streptozotocin-induced diabetic rats. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:422-426.
Ga naar bron
Übersichtsstudie
Forinash AB, Yancey AM, Barnes KN, Myles TD. The use of galactogogues in the breastfeeding mother. Ann Pharmacother. 2012;46(10):1392-1404. doi:10.1345/aph.1R167
Ga naar bron
Studie
Mathern JR, Raatz SK, Thomas W, Slavin JL. Effect of fenugreek fiber on satiety, blood glucose and insulin response and energy intake in obese subjects. Phytother Res. 2009;23(11):1543-1548. doi:10.1002/ptr.2795
Ga naar bron
Recensies