Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

39Onderzochte producten

40Bestede uren

38Beoordeelde onderzoeken

160Verzamelde opmerkingen

Als je een van die mensen bent die 24 uur per dag hunkert naar zoetigheid, pizza of eten in het algemeen, dan is hier een schrale troost voor je: Je bent niet alleen! Maar wat je zou kunnen helpen afvallen is een eetlustremmer.

Natuurlijk moet je zelf een beetje werk verzetten, maar meestal merk je al heel snel verschil. Als je nog steeds niet zeker weet welk eetlustremmer voor jou geschikt is, kijk dan eens goed naar onze eetlustremmer test 2021.

We hebben de populairste producten op een rijtje gezet en je een uitgebreide lijst van criteria gegeven, waarmee je snel en gemakkelijk de verschillende eetlustremmers op de markt kunt vergelijken. We leggen ook uit hoe eetlustremmers werken en wat ze met je lichaam doen.

Belangrijk om te weten

 • Een eetlustremmer kan je helpen gemakkelijker gewicht te verliezen als je een evenwichtig dieet volgt. Een eetlustremmer remt het afvallen en voorkomt trek.
 • Je kunt kiezen tussen vrij verkrijgbare en voorgeschreven eetlustremmers. Afhankelijk van de inhoud kunnen ze natuurlijk of kunstmatig gemaakt zijn.
 • Ingrediënten, aanbevolen inname, doseringsvorm en bijwerkingen zijn de belangrijkste onderscheidende kenmerken en aankoopcriteria.

Beste Eetlustremmers: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een eetlustremmend middel koopt

Wat zijn de voordelen van eetlustremmers boven natuurlijke eetlustremmers?

Afvallen is ook mogelijk zonder extra tabletten in te nemen, bijvoorbeeld door op dieet te gaan of meer te bewegen.

Als je echter snel en effectief wilt afvallen en niet te veel voedsel wilt opgeven, biedt de extra inname van eetlustremmers verschillende voordelen.

Naast eetlustremmers moet je ook aandacht besteden aan een gezonde en evenwichtige voeding. (Beeldbron: 123rf.com / 76174549)

Zoals gezegd, geldt dit alleen in combinatie met een dieet en meer lichaamsbeweging.

Samengevat bieden anorectica je de volgende voordelen boven een “normaal” dieet

 • Gewichtsverlies gaat sneller
 • Je hoeft niet al je maaltijden op te geven
 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Je hebt minder vaak honger

Eén ding vooraf: Helaas zijn er (nog) geen geneesmiddelen die een droomfiguur kunnen oproepen. Eetlustremmers kunnen je echter helpen je gewicht onder controle te krijgen en een paar overtollige kilo’s kwijt te raken.

Anorectica beïnvloeden het hongergevoel op verschillende manieren en helpen je zo je energie-inname beter te beheersen.

Hier moeten we onderscheid maken tussen eetlustremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn en die op recept verkrijgbaar zijn.

Eetlustremmers

zonder recept
Eetlustremmers zonder recept zijn meestal gemaakt met natuurlijke werkzame bestanddelen en werken bijvoorbeeld door op te zwellen in de maag, waardoor die gevuld wordt, of door de bloedsuikerspiegel te verlagen, waardoor je langer een vol gevoel hebt.

Eetlustremmers op recept

Ze geven je lichaam ook gevoelens van geluk.

Eetlustremmers op recept bevatten daarentegen chemisch geproduceerde stoffen die direct in de hersenen werken en het lichaam het signaal geven dat het vol zit.

Behalve dit gevoel van verzadiging komen er ook endorfines vrij, die het lichaam een gevoel van geluk geven.

Dit betekent dat je je energieker voelt na inname, je automatisch meer beweegt en dus meer calorieën verbruikt. Het is dus mogelijk om af te vallen met anorectische geneesmiddelen op recept.

Wanneer is het de moeite waard eetlustremmers te kopen?

Als je een paar overtollige kilo’s wilt kwijtraken en veel aan lichaamsbeweging doet naast een evenwichtige en gezonde voeding, zul je het resultaat kunnen versnellen met behulp van eetlustremmers.

Maar wees je ervan bewust dat je het ene niet kunt hebben zonder het andere.

Als je meer dan een paar kilo wilt afvallen, moet je beslist eerst naar een dokter gaan en, indien nodig, een eetlustremmer op recept krijgen om het gewenste effect te bereiken.

Dr. Katrin Imbierowicz, Oberärztin an der Klinik für Psychosomatische Medizin und Psychotherapie am Universitätsklinikum BonnRadiolexikon: Appetitzügler
Als je BMI na dieetbegeleiding, meer lichaamsbeweging en een verandering in je eigen gedrag nog steeds niet tot gewichtsvermindering leidt, kun je eetlustremmers overwegen. Dit moet echter alleen in overleg met je eigen huisarts gebeuren.

(Bron: deutschlandfunk.de)

Wie mag geen eetlustremmers nemen?

Zoals elk geneesmiddel zijn eetlustremmers niet voor iedereen geschikt. In principe staat op elke verpakking wie het geneesmiddel niet mag innemen.

In principe zijn eetlustremmers niet geschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen en ouderen, voor wie de mogelijke bijwerkingen gevaarlijk voor hun gezondheid kunnen zijn.

Hoe werken eetlustremmers precies?

Zoals reeds gezegd, werken eetlustremmers alleen in combinatie met een dieet. De therapie werkt niet zonder een verandering in het dieet.

De tabletten worden gewoonlijk vóór elke grote maaltijd – d.w.z. ontbijt, lunch en avondeten – ingenomen, en soms ook vóór de inspanning.

Afhankelijk van het werkzame bestanddeel van de tablet zwelt het op in de maag of wordt de bloedsuikerspiegel verlaagd en voel je je sneller en langer vol, zodat je automatisch minder eet.

De op recept verkrijgbare anorectica daarentegen werken via het centrale zenuwstelsel direct op het hongercentrum in de hersenen en remmen daar het hongergevoel en de eetlust.

Ze dienen als boodschapperstoffen die zorgen voor de overdracht van informatie tussen het autonome en het centrale zenuwstelsel. Bovendien komen er endorfines vrij die het lichaam een gevoel van geluk geven.

Het lichaam ervaart een verhoogde paraatheid om te presteren en de bloeddruk wordt daardoor verhoogd.

Deze wisselwerking onderdrukt het hongergevoel en stimuleert de calorieconsumptie.

Welke eetlustremmers zijn aan te bevelen?

In principe houdt het innemen van eetlustremmers (in tabletvorm) altijd een zeker risico in.

Er zijn geen tabletten zonder bijwerkingen en die zijn bij de meeste anorectica niet te verwaarlozen.

Enerzijds is het bij het gebruik van eetlustremmers belangrijk er rekening mee te houden dat te weinig voedingsstoffen worden opgenomen. Daarom is een gezonde en evenwichtige voeding essentieel, parallel aan het innemen van anorectica.

Als het doel alleen is een paar overtollige kilo’s kwijt te raken, raden we je aan alleen natuurlijke eetlustremmers te gebruiken en die in te passen in een gezond en evenwichtig dieet.

Je kunt ook vrij verkrijgbare eetlustremmers nemen (zoals thee of poeders) die natuurlijke ingrediënten bevatten.

Eetlustremmers op recept mogen alleen genomen worden op aanbeveling van een arts en als onderdeel van een therapie. In de regel worden ze alleen voorgeschreven bij een BMI van meer dan 27 als geen andere therapie effectief is.

De arts moet de voordelen van eetlustremmers afwegen tegen de risico’s van hun bijwerkingen, en alleen als de voordelen werkelijk opwegen tegen de risico’s is het verantwoord anorectica gedurende een beperkte periode te gebruiken.

Welke eetlustremmers zijn gevaarlijk?

Zoals hierboven al gezegd, moeten eetlustremmers op recept alleen bij een apotheek gekocht worden en niet via internet besteld worden.

Je moet ook dubieuze aanbiedingen op het internet negeren die je beloven dat je in korte tijd veel kilo’s zult kwijtraken zonder ook maar iets van voedsel te hoeven opgeven.

Wist je dat eetlustremmers ook negatieve effecten op je gezondheid kunnen hebben?

Tot deze bijwerkingen behoren hartkloppingen, hoge bloeddruk en hoofdpijn. Als je lange tijd eetlustremmers neemt, raakt je lichaam eraan gewend en moet het de dosis verhogen.

Vergewis je er altijd van tevoren van dat het eetlustremmende middel van internet geen gevaarlijke ingrediënten bevat.

We raden zuiver chemische eetlustremmers sterk af, die alleen op recept verkrijgbaar zouden moeten zijn.

Het is belangrijk te vermelden dat het geneesmiddel Reductil sinds 2011 in de hele EU verboden is vanwege de sterke bijwerkingen.

Helaas is het tegenwoordig nog steeds op het internet verkrijgbaar, maar het innemen van dit eetlustremmende middel wordt sterk afgeraden.

Dit anorecticum bevat het actieve bestanddeel sibutramine, dat op het centrale zenuwstelsel inwerkt en het lichaam een gevoel van verzadiging geeft.

Andere eetlustremmers die dit werkzame bestanddeel bevatten, mogen niet genomen worden omdat de risico’s op bijwerkingen gewoon te groot zijn.

Wat zijn de alternatieven voor eetlustremmers?

Als je nog steeds sceptisch bent over het nemen van eetlustremmers. Is er een andere methode die je kan helpen afvallen.

Er zijn enkele voedingsmiddelen die bijzonder vullend zijn, maar relatief weinig calorieën bevatten. Dit betekent dat je je snel vol zult voelen en toch nauwelijks calorieën gegeten hebt.

Hiervoor hebben we een lijst samengesteld van voedingsmiddelen die je niet veel vullen, maar toch heel vullend zijn:

Voedingsmiddel Calorieën per 100g Eetportie
Havermout 339 kcal 50g met fruit, noten
Peulvruchten (bijv. bonen,linzen, erwten 50-100 kcal 50g met garnituur
Aardappelen 70 kcal 100g met vlees
Magere kwark 67 kcal 50g met fruit, noten of havermout
Eieren 155 kcal (80-100 kcal per ei) 1-2 eieren met garnituur
Griekse yoghurt 133 kcal 50g met fruit, havermout
Groenten Ca, 50-90 kcal 100g
Noten Ca. 500-600 kcal 20g met yoghurt, havermout
Cottage cheese 98 kcal 50g met havermout, kwark

Omdat de meeste van deze voedingsmiddelen op zichzelf betrekkelijk saai smaken, kun je ze beter combineren of met fruit eten.

Besluit: Welke soorten eetlustremmers zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten eetlustremmers

 • Eetlustremmers zonder recept
 • Eetlustremmers op recept
 • Natuurlijke eetlustremmers

Elk van deze soorten heeft een ander doel, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van hoe je wilt afvallen en waar je de meeste waarde aan hecht, is een ander soort eetlustremmer het meest geschikt voor je.

In het volgende gedeelte willen we je helpen het meest geschikte eetlustremmer voor je te vinden. Om dit te doen laten we je kennismaken met alle hierboven genoemde soorten eetlustremmers en schetsen we duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Wat zijn de kenmerken van eetlustremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn en wat zijn hun voor- en nadelen?

De meeste eetlustremmers werken in op specifieke gebieden van het zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor het gevoel van honger of volheid.

Zoals met veel medicijnen zijn er eetlustremmers, die zonder recept verkrijgbaar zijn in apotheek of drogist, en preparaten op recept, die door een arts voorgeschreven moeten worden.

In tegenstelling tot medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn, hebben medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn weinig of geen bijwerkingen.

Veel van de eetlustremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn, bevatten een grote verscheidenheid aan stoffen die ofwel van planten ofwel van dieren afkomstig zijn. Sommige daarvan zijn zogenaamde zwelmiddelen, die een vol gevoel moeten opwekken.

Voordelen
 • Je hoeft niet naar de dokter te gaan
 • Goedkoop
 • Geen of weinig bijwerkingen
Nadelen
 • Geen garantie op effect
 • Opgeblazen gevoel en constipatie kunnen voorkomen
 • Grote voorzichtigheid is geboden met welke werkzame stoffen je inneemt

In het algemeen moet bij eetlustremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn vermeld worden dat er geen effect is zonder bijwerkingen.

Verder moet je je ervan bewust zijn dat er geen garantie op succes is voor eetlustremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn.

Daarom moet je voor jezelf beslissen of je dergelijke producten naast een dieet wilt gebruiken en de mogelijke bijwerkingen aanvaarden. Niettemin is het aan te bevelen een arts te raadplegen voor je ze inneemt.

Hier is een kort overzicht van anorectica die zonder recept verkrijgbaar zijn

 • Cefamadar en Elian
 • CM3 en Marticur
 • BioNorm en Rapitrim
 • Strobby en Graciamed Chitosan
 • Redumax en Gracia Novo S
 • SlimTec
 • Venicipon
 • Hoodia Gordonii

Wat onderscheidt receptplichtige eetlustremmers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het fundamentele verschil tussen vrij verkrijgbare en op recept verkrijgbare eetlustremmers ligt in hun werkingsmechanisme: de laatste zijn beter in staat de bloed-hersenbarrière te passeren en hebben dus een beter effect.

Ze remmen het hongercentrum in de hersenen, maar kunnen vaak ook andere gebieden van de hersenen beïnvloeden en zo negatieve stemmingsveranderingen teweegbrengen.

Anorectica op recept zijn alleen op recept verkrijgbaar. Deze worden echter alleen voorgeschreven als de patiënt veel overgewicht heeft of aan zwaarlijvigheid lijdt. Ze zijn dus ongeschikt voor mensen die gewoon een paar kilo willen afvallen.

Voordelen
 • Gegarandeerd effect
 • Dosis door je arts aan jou aangepast
 • Sterker en sneller effect
Nadelen
 • Duur
 • Gedeeltelijk sterke bijwerkingen
 • Doktersbezoek noodzakelijk

Het gebruik van eetlustremmers onder medisch toezicht is meestal noodzakelijk en veelbelovend voor patiënten met overgewicht of obesitas.

Voorzichtigheid is geboden met geneesmiddelen op recept die illegaal op het internet verkrijgbaar zijn. Deze zijn meestal namaak en bevatten ingrediënten die je ziek kunnen maken.

Hier is een kort overzicht van anorectica op recept

 • Reductil
 • Bontril
 • Xenical
 • Adipex
 • Duromine
 • Meridia

Wat zijn de kenmerken van natuurlijke eetlustremmers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je wilt afvallen, begin je meestal met een dieet. Dit klinkt heel eenvoudig en logisch. Het is gewoon een kwestie van de calorie-inname te verminderen en zo een negatieve energiebalans te creëren.

Het is echter niet altijd zo gemakkelijk om deze theorie in praktijk te brengen, want een groot probleem tijdens het dieet zijn bijvoorbeeld hunkeren naar.

Negatieve energiebalans betekent dat het lichaam voelt dat het niet genoeg energie heeft. Als gevolg daarvan probeert het lichaam naar de reserves te gaan.

Als alternatief voor de hierboven genoemde eetlustremmers zonder recept of op recept, kunnen natuurlijke eetlustremmers gebruikt worden, die met natuurlijke ingrediënten het hongergevoel moeten onderdrukken.

Er zijn enkele voedingsmiddelen waarvan gezegd wordt dat ze een eetlustremmend effect hebben. Er zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen die door hun eigenschappen een beter verzadigingseffect hebben dan andere, zoals groenten die rijk zijn aan vezels.

Voedingsvezels zijn moeilijk door het lichaam te verteren en houden daarom het spijsverteringsstelsel langer bezig. Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vis, leiden ook tot een sterker gevoel van verzadiging.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Gezond
 • Geïntegreerd in een evenwichtige voeding
 • Geen bijwerkingen
Nadelen
 • Geen garantie op succes
 • Je moet veel aandacht besteden aan wat je eet
 • Je moet het zonder sommige dingen stellen

Er is al veel geschreven over voedingsmiddelen die honger of eetlust zouden afremmen.

Zoveel dat het gemakkelijk is het overzicht te verliezen. Hier volgt dus een kort overzicht van natuurlijke eetlustremmers

 • Water
 • Pepermuntthee
 • Sinaasappelsap
 • Eieren
 • Vis
 • Linzen
 • Jeruzalem artisjok (zoete aardappel)
 • Chili
 • Koffie

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om eetlustremmers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om eetlustremmers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Ingrediënten
 • Aanbevolen inname
 • Getuigenissen
 • Doseringsvorm
 • Bijwerkingen

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Ingrediënten

Eetlustremmers zonder recept bevatten stoffen die de stofwisseling stimuleren.

Eetlustremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn, bevatten meestal natuurlijke stoffen die de stofwisseling stimuleren en de eetlust afremmen.

De meest voorkomende stoffen die in natuurlijke eetlustremmers voorkomen zijn Garcinia, Griffonia en Glucomannan.

Andere mogelijke ingrediënten zijn groene thee en koffie, frambozenketonen, acai bessen en guarana.

Griffonia simplicifolia

Beter bij ons bekend als de Afrikaanse zwarte boon, is deze vrucht een echt wondermiddel. Het komt uit West-Afrika en wordt daar van oudsher vooral als afrodisiacum gebruikt.

Als de peulvormige vruchten van de Griffonia rijp zijn, barsten ze open en werpen hun zaden uit in de omgeving.

Uit deze zaden wordt een extract verkregen dat een voorloper bevat van het lichaamseigen hormoon serotonine, het gelukshormoon. Het lichaam kan deze stof dan gemakkelijk omzetten in serotonine.

Garcinia Cambogia

De vrucht, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, is in dit land ook bekend als Malabar tamarinde.

Het groeit uit van een groene tot een rode of gelige vrucht ter grootte van een sinaasappel en is rijk aan calcium, fosfor, ijzer, vitamine B en veel andere belangrijke voedingsstoffen.

Garcinia Cambogia bevat veel belangrijke ingrediënten. De stoffen uit de schil van de vrucht worden gebruikt voor eetlustremmers. (Image source: 123rf.com / 45041369)

Het belangrijkste ingrediënt in eetlustremmers wordt uit de schil van deze vrucht gehaald, en heet hydroxycitroenzuur (HCA).

Konjac Glucomannan

Glucomannan wordt geëxtraheerd uit de knol van de Aziatische konjac plant. De knol, ongeveer zo groot als een suikerbiet, wordt fijngestampt, gedroogd en gemalen.

In Azië wordt de stof gebruikt als zetmeel, bijvoorbeeld bij de bereiding van geleiachtige desserts of glasnoedels.

Konjakwortel bevat 40% voedingsvezels, een waarde die in andere voedingsmiddelen nauwelijks voorkomt. Deze oplosbare voedingsvezels in de wortel worden glucomannanen genoemd.

Frambozenketon

Frambozenketon is de belangrijkste smaakstof in frambozen. Frambozenketon wordt gebruikt om levensmiddelen, zoals suikerwerk, op smaak te brengen.

Een positief effect op het vetmetabolisme is aangetoond bij toediening van hoge doses in het bereik van tot 2 % van de totale voedselinname.

Aanbevolen dosering

Bij de aankoop van een eetlustremmer moet je letten op hoe vaak het preparaat ingenomen moet worden en hoe de inhoud daarop van invloed is.

De prijs-prestatie verhouding speelt hier een belangrijke rol, want als je het product drie tot vier keer per dag inneemt, is de inhoud van de verpakking snel opgebruikt. De kosten kunnen dus onmetelijk oplopen.

De meeste eetlustremmers moeten driemaal daags ingenomen worden.

Over het algemeen duurt een dieet ongeveer een maand en tijdens dit dieet worden eetlustremmende middelen ingenomen.

De meeste eetlustremmers moeten driemaal daags bij een hoofdmaaltijd ingenomen worden. Het zou dus zinvol zijn dat een pakje er ongeveer 90 bevat, zodat het genoeg is voor de duur van het dieet.

Recensies

Een recensie is meestal een geschreven gepubliceerde vorm van kritiek die een bepaald onderwerp bespreekt.

Veel internetwinkels nodigen hun bezoekers uit om hun mening over een product te geven in de vorm van een klantenbeoordeling.

Daarbij wordt de productbespreking vaak ook nog aangevuld met een beoordelingsschaal waarop de klanten, afhankelijk van hun beoordeling, bijvoorbeeld één tot vijf sterren krijgen.

Zoals bij alle producten moeten ook bij eetlustremmers beoordelingen en getuigenissen van klanten als koopcriteria voorkomen.

Vooral bij producten die veel beloven, vinden we het belangrijk te kijken naar de ervaringen van klanten die deze voorbereiding al genomen hebben.

Vaak blijkt bij het lezen van de recensies, bijvoorbeeld, dat het product niet doet wat het belooft of dat er bijwerkingen worden beschreven die kunnen optreden.

Doseringsvorm

Geneesmiddelen kunnen op verschillende manieren en in verschillende vormen toegediend worden.

Er zijn tabletten, capsules, poeders, oplossingen enzovoort. Elke vorm van administratie heeft zijn voor- en nadelen.

Een van de meest gebruikelijke toedieningsvormen is de tablet. Ze zijn goed voor ongeveer 50 procent van alle geneesmiddelen. Ze worden in één stuk genomen of in stukjes gesneden met een beetje vloeistof.

Tabletten hebben het voordeel dat ze gemakkelijk in te nemen zijn en precies gedoseerd kunnen worden. Ronde en ovale vormen worden het meest gebruikt. Bovendien zorgt deze doseringsvorm ook voor een hoge stabiliteit van het actieve bestanddeel.

Een capsule is een vaste toedieningsvorm die een nauwkeurig omschreven dosis geneesmiddel bevat. Anders dan een tablet zit het werkzame bestanddeel in een omhulsel.

Eetlustremmers in capsulevorm zijn gemakkelijk in te nemen en ook gemakkelijk te doseren. (Image source: 123rf.com / 94259104)

Capsules zijn gemakkelijk in te nemen en nauwkeurig te doseren. Ze vormen ook een effectieve barrière tegen maagzuur. Een van hun nadelen is dat ze gemakkelijk broos en kleverig worden als ze aan vocht of lucht worden blootgesteld.

In principe heeft de doseringsvorm niets te maken met het effect, het is gewoon een persoonlijke kwestie van wat je verkiest. Helaas heb je vaak geen keus, want de preparaten worden alleen in één doseringsvorm verkocht.

Bijwerkingen

We hebben de mogelijke bijwerkingen hierboven al uitvoerig besproken.

Toch willen we erop wijzen dat de mogelijke bijwerkingen een van de belangrijkste criteria zijn bij de aankoop van een eetlustremmer, omdat ze een belangrijke invloed hebben op het uiteindelijke resultaat.

In principe kunnen bijwerkingen altijd optreden bij geneesmiddelen. Bij eetlustremmers, bijvoorbeeld, kan misselijkheid en braken of hoofdpijn optreden.

Deze bijwerkingen hoeven niet op te treden, maar moeten in gedachten gehouden worden bij het gebruik van een eetlustremmer. Als je bijwerkingen ervaart, moet je stoppen met het innemen van het middel en een arts raadplegen.

Wetenswaardigheden over eetlustremmers

Wat zijn anorectica precies en wat gebeurt er in het lichaam als ze ingenomen worden?

Het woord anorectica is afgeleid van het Griekse woord anorektein en betekent “geen eetlust hebben”.

Eetlustremmers beïnvloeden het hongercentrum in de hersenen.

Het zijn middelen die de eetlust remmen en gebruikt worden om gewicht te verminderen.

Het effect berust op een remming van het hongercentrum of een invloed op het verzadigingscentrum in de hypothalamus van de hersenen.

Bekende stoffen die dit effect in het menselijk lichaam hebben zijn aminorex, cathine, efedrine, norefedrine en sibutramine. Veel van deze middelen worden echter niet meer gebruikt vanwege de ernstige bijwerkingen.

Het innemen van een anorecticum verhoogt de afgifte van de neurotransmitters noradrenaline, dopamine en serotonine, die in de hersenen verantwoordelijk zijn voor de centrale onderdrukking van de eetlust en de verhoging van de basale stofwisseling.

Verder hebben anorectica een stimulerend effect op een deel van het autonome zenuwstelsel en verhogen zo de basale stofwisseling van het lichaam.

Hoe kan het effect van eetlustremmers worden ondersteund?

Eetlustremmers werken het best als je ze niet als een wondermiddel beschouwt, maar ze als onderdeel van een gezonde en evenwichtige voeding inneemt als een soort voedingssupplement.

Als je niet alleen op korte termijn gewicht wilt verliezen, maar ook na het dieet je gewicht wilt behouden of zelfs verder wilt verminderen, is het belangrijk dat je je hele levensstijl en eetgewoonten verandert.

Naast een dieet wordt daarom ook een (licht) bewegingsprogramma aanbevolen, dat het effect van eetlustremmers ondersteunt.

(Naast het nemen van eetlustremmers moet je ook altijd bewegen. (Image source: 123rf.com / 101781504)

Lichaamsbeweging helpt het lichaam extra energie op te gebruiken die het heeft opgeslagen in de vorm van calorieën en vet.

Eetlustremmers kunnen een goede aanvullende optie voor gewichtsverlies zijn. De werkzaamheid van natuurlijke eetlustremmers is omstreden, maar inname ervan is veilig omdat er weinig of geen bijwerkingen zijn.

Voor mensen met licht overgewicht die een paar kilo willen afvallen als onderdeel van een dieet, zijn natuurlijke middelen een goed alternatief om het hongergevoel te onderdrukken.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van eetlustremmers?

De meest voorkomende bijwerkingen van het gebruik van eetlustremmers kunnen hartkloppingen, hoge bloeddruk en hoofdpijn zijn.

Het is mogelijk afhankelijk te worden van eetlustremmers.

Als je lange tijd eetlustremmers gebruikt, moet je er rekening mee houden dat je lichaam eraan zal wennen en dat het nodig kan zijn de dosis te verhogen.

Ook psychologische bijwerkingen, zoals depressie, kunnen optreden. Sommige eetlustremmers bevatten stoffen die gelukshormonen vrijmaken. Dus ook hier is afhankelijkheid van de drugs mogelijk.

Verder lezen: Bronnen, studies en interessante links

[1] http://www.bleib-gesund.info/sind-diatpillen-gefahrlich/

[2]
[3]

(Foto bron: 123rf.com / 22021118)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies