Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

29Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Eczeem is een huidziekte die verschijnt als ontstekingen op de huid. Ze worden in vaktaal ook wel dermatitis genoemd. Eczeem zalven worden gebruikt om de ontsteking, roodheid of jeuk te verlichten.

De eerste vraag is altijd, hoe kom ik van dit eczeem af? In deze eczeem zalf test 2023 leggen we de belangrijkste dingen uit die je moet weten over eczeem en eczeem zalven. We vertellen je ook wanneer je welke zalf moet gebruiken en hoe je van eczeem af kunt komen.

Belangrijk om te weten

  • Afhankelijk van het eczeem is een andere eczeemzalf of crème nodig. Als het eczeem droog is, moet je met een vette zalf werken. Als het eczeem vochtig is, heb je een vochtige crème nodig.
  • Een eczeemzalf kan ook gebruikt worden als dagelijkse huidverzorging. Zalfjes bevochtigen en verzachten de huid.
  • Om eczeem goed te behandelen moet je weten wat voor soort eczeem je hebt en welke zalf of crème je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten eczeem, we laten je zien wat ze zijn.

Beste Eczeemzalf: Onze selectie

Eczeemzalf kopen en beoordelen

Bij het kopen van eczeemzalf kun je naar verschillende aspecten kijken, zoals:

Als je de juiste eczeemzalf voor je vindt, kun je je veel krabben, bloeden of pijn besparen. Het is het beste je arts of apotheker te raadplegen om zeker te zijn dat je het maximale effect krijgt.

Aanbrengplaats

Eczeemzalf wordt aangebracht op de plaats waar het eczeem zit. Idealiter smeer je ook wat zalf rond het eczeem. Dit zal voorkomen dat het eczeem zich uitbreidt. Bij de keuze van de juiste eczeemzalf moet je onderscheid maken tussen twee soorten eczeem. Endogeen eczeem en exogeen eczeem.

  • endogeen eczeem: Deze vorm van eczeem heeft meestal een genetische achtergrond en wordt veroorzaakt door inwendige factoren. Neurodermatitis is er een van.
  • exogeen eczeem: Invloeden van buitenaf zoals allergieën, temperatuursveranderingen of UV-B straling leiden tot exogeen eczeem.

Bij de behandeling van eczeem is het belangrijk te weten in welk stadium het eczeem zich bevindt. Het is belangrijk om precies te weten waar het eczeem zit, d.w.z. op welk deel van het lichaam. Bijvoorbeeld, hoe dikker de huid, hoe minder cortisone ze kan opnemen.

Je moet ook weten welk huidtype je hebt en waardoor het eczeem is uitgebroken. (2) ,

Om te weten te komen wat uitslag of eczeem is, kun je het beste een arts of een apotheker raadplegen.

“Wanneer is het eczeem ontstaan?” of “Jeukt het?” en “Hoe manifesteert het eczeem zich? Is het droog of vochtig?”

Het is belangrijk dat je duidelijk weet wat het eczeem precies is dat je wilt behandelen voordat je begint.

Crème of zalf?

Het grootste verschil tussen een zalf en een crème is de basis van de stoffen die bij de fabricage gebruikt worden. Een zalf heeft een relatief vette basis, terwijl crèmes een groter aandeel watermengsels bevatten.

Je moet weten welk soort eczeem je behandelt voor je het gebruikt.

Het is belangrijk dat je weet welk soort eczeem je behandelt voordat je beslist of je een zalf of een crème gebruikt.

Als het eczeem droog is, kun je het beste een vette zalf gebruiken. Als het eczeem vochtig is, heb je een vochtige crème nodig. In plaats van crèmes kunnen vochtige kompressen ook helpen. (2) , (4)

Effectiviteit

Een eczeemzalf of eczeemcrème kan gebruikt worden als een vochtinbrengende crème voor de dagelijkse huidverzorging. De specifieke behandeling van eczeem is plaatselijk, en zo kun je zien of een eczeemzalf werkt of niet.

Als je merkt dat het eczeem niet opklaart, kan de eczeem uitlokker nog steeds aanwezig zijn. Een trigger kan ook kleding zijn. (6) Kleding, wasmiddelen of persoonlijke verzorgingsproducten kunnen ook eczeem uitlokken.

Merk op dat producten die cortisone bevatten niet langdurig gebruikt mogen worden zonder tussendoor pauzes in te lassen. (3)

Tolerantie

Als je de in de laatste hoofdstukken besproken punten in overweging neemt, moet je een geschikte eczeemzalf kunnen vinden. Let op de vochtigheid van het eczeem. Als je eenmaal de juiste zalf gevonden hebt, zul je die goed kunnen verdragen.

Als je nog steeds merkt dat de eczeemzalf niet werkt, of als je allergisch bent voor een ingrediënt, moet je stoppen met het gebruik ervan. Je moet vooral voorzichtig zijn als de zalf brandt als je hem aanbrengt.

Gids: Veelgestelde vragen over eczeemzalf uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreide informatie over eczeemzalf te geven en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie over eczeemzalf in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is eczeemzalf en hoe werkt het?

Het doel van elke eczeemzalf of eczeemcrème is de jeuk te verlichten en de huid tot rust te laten komen. Zo kan de zalf het eczeem gaan genezen.

Ekzem Salbe-1

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. (Image source: Romina Farías / unsplash)

Eczeem zalven werken op verschillende manieren. In de volgende paragrafen laten we je zien bij welke symptomen van eczeem een zalf kan helpen.

Voor jeuk

Eczeem is een vicieuze cirkel. Ze beginnen met roodheid, dan wordt de roodheid erger, er vormen zich blaasjes met vocht, dat jeukt, waardoor de blaasjes openbarsten en de jeuk erger wordt. Een eczeemzalf moet de huid kalmeren en de jeuk verlichten.

Tegen roodheid

Nadat de blaasjes op de huid gebarsten zijn en de jeuk heviger wordt, vormen zich korstjes. Deze ontwikkelen zich op hun beurt tot schilfers en pas dan moet de huid genezen en de roodheid verdwijnen.

Deze vicieuze cirkel wordt doorbroken met zalven, zodat de huid de kans krijgt om te regenereren en het eczeem in een van de stadia te bestrijden.

Tegen ontsteking

Als het eczeem niet geneest, neemt de roodheid toe, de blaasjes vermenigvuldigen zich en het openbarsten maakt de wond vochtig. De huid is verzwakt, de natuurlijke huidbarrière wordt kwetsbaar en er kunnen ontstekingen ontstaan.

In dit stadium is het belangrijk de huid te beschermen tegen sterke temperatuurwisselingen en de uitlokker van het eczeem op te sporen. (9)

Wanneer en bij wie is het zinvol eczeemzalf te gebruiken?

Eczeem kan alleen in de zeldzaamste gevallen vanzelf verdwijnen. Eczeemzalf is bedoeld om de huid een time-out te geven, zodat ze kan beginnen te regenereren. De cyclus is roodheid van de huid, blaarvorming, jeuk, oozing, korstvorming, schilfering. (10) Dienovereenkomstig is het aanbrengen van eczeemzalf nodig zodra het eczeem zich ontwikkelt.

Het aanbrengen van eczeemzalf hangt echter helemaal af van de plaats van aanbrengen.

Toepassing Lichaamsgebied
Toepassing op gevoelige plaatsen Mond en ooggebied, gezicht, intieme zone
Oppervlakkige toepassing Huid in het algemeen ook hoofdhuid
Toepassing op extremiteiten Handen, vingers, benen, voeten
Toepassing op het lichaam Oksel, tepels, onder de borsten

Eczeemzalf kan ook zonder eczeem gebruikt worden, omdat ze bijzonder vettig zijn en de huid bevochtigen of een vettend effect hebben. hebben een vettende werking.

Hoeveel kosten eczeem zalven?

De kosten van eczeem zalven zijn betrekkelijk gelijk. Er zijn zalven met natuurlijke ingrediënten. Er zijn ook zalven met of zonder cortisone. In de tabel hieronder zie je de prijzen bij benadering.

type prijs in euro’s
eczeemzalf met cortisone ca. 8 tot 40
eczeemzalf zonder cortisone ca. 5 tot 50
eczeemzalf naturel ca. 6 tot 60

Afhankelijk van de plaats van aanbrengen wordt een natuurlijke zalf aanbevolen. De huid van de geslachtsdelen en de oogleden is erg gevoelig. Speciale aandacht moet besteed worden aan de juiste zalf en het aanbrengen ervan. (8)

Wat zijn de verschillende soorten eczeem zalven?

Eczeem is een huidaandoening of -irritatie die te herkennen is aan hevige jeuk en een droge of schilferige huid, roodheid of zwelling van de huid, blaarvorming of korstvorming op de huid.

Om eczeem goed te behandelen, moet je weten welk soort eczeem je hebt en welke zalf of crème je ervoor nodig hebt. (9)

Art Beschrijving
Eczeemzalf voor kinderen en zwangeren E meestal alleen natuurlijke producten verkrijgbaar. Vraag het aan je arts of apotheker
Eczeemzalf voor dieren meestal een huidherstellende zalf, heeft een antibacteriële werking (10)
Eczeemzalf met en zonder cortison geen blijvend gebruik
Eczeemzalf met natuurlijke ingrediënten vaak hennep, kokosolie, honing

De soort eczeemzalf die je kiest hangt erg af van het soort eczeem. Er zijn verschillende soorten eczeem. In de volgende alinea leggen we uit welke soorten eczeem bekend zijn.

Eczeemzalf per soort eczeem

Bijna ieder mens ervaart tijdens zijn leven jeukende, ontstoken en rode huidplekjes. Deze wijzen op eczeem. Eczeem behandelen is gemakkelijker als je precies weet wat voor soort eczeem het is. De punten hieronder laten je kennismaken met het onderwerp.

Omdat er verschillende soorten eczeem zijn, is het belangrijk te weten wat voor soort eczeem het is voordat je met de behandeling begint.

  • acuut stadium: Dit is een beginstadium waarin de roodheid mild is. Als de reactie sterker wordt, vullen de blaasjes zich met vocht en wordt de jeuk hevig. Dit wordt gevolgd door korstvorming. In het beste geval worden het schubben en regenereert de huid.
  • chronischstadium: Het is meestal chronisch eczeem als het eczeem niet geneest. In dit geval is de aanleiding nog niet aangepakt. Krabben belast de huid zwaar en verlengt het genezingsproces. Dit betekent dat de huid helemaal opnieuw begint te genezen. Een subtype van chronisch eczeem is exsiccatie eczeem of ook wel uitdrogingseczeem genoemd. Dit is een zeer droge huid, vooral in de winter, als gevolg van een slechte talgproductie.
  • atopisch eczeem: Endogeen eczeem is neurodermatitis, ook wel atopisch eczeem genoemd. Deze vorm van eczeem is erfelijk en heeft een chronisch beloop. Het eczeem komt in episodes, die uitgelokt worden door stress, allergieën of omgevingsinvloeden. (1)
  • allergischof toxisch contacteczeem: Een allergische reactie kan tot eczeem leiden. Als het lichaam echter allergisch reageert op een giftige stof, is er sprake van toxisch contacteczeem

Als je niet zeker weet welke soort eczeem je hebt, raadpleeg dan een arts of ga naar een apotheek voor advies. (10)

Eczeemzalf met en zonder cortisone

Zalven of crèmes met cortisone mogen niet langdurig gebruikt worden, maar alleen om opflakkeringen te behandelen.

Producten die cortisone bevatten kunnen in vier klassen worden ingedeeld. Dit zijn zwakke, middelsterke, sterke of zeer sterke corticosteroïden.

Deze indeling is niet de enige belangrijke factor voor het aanbrengen en de werking van de zalf; veel belangrijker is hoe vaak de zalf wordt aangebracht en hoeveel er wordt gebruikt.

Ook moet opgemerkt worden dat de huid, afhankelijk van de dikte van de huid of de plaats van aanbrengen, meer of minder cortisone kan opnemen. Een dikke huid absorbeert minder cortisone. (7)

Kan CBD gebruikt worden om eczeem te behandelen?

Het grote voordeel van CBD zalven is dat ze veel beter verdragen worden dan gewone zalven. Bij producten die cannabidiol bevatten, d.w.z. CBD, is het volkomen onmogelijk een branderig gevoel te krijgen.

Zalfjes met CBD worden bijzonder goed verdragen.

Het gebruik van een zalf met CBD heeft het grote voordeel dat het de vicieuze cirkel van eczeem kan doorbreken. De zalf is vooral goed om jeuk te verlichten.

Zo kan de wond genezen zonder ze open te krabben en het genezingsproces helemaal opnieuw te beginnen. (8)

Wat zijn de alternatieven voor eczeem zalven?

Gelukkig is de markt voor eczeemzalf zo uitgebreid dat je veel alternatieven hebt. Behalve eczeem zalven zijn er ook eczeem crèmes, die we hierboven uitvoeriger hebben uitgelegd. Er zijn eczeemzalfjes met of zonder cortisone.

Er zijn ook andere producten verkrijgbaar. We hebben het hier over producten met een natuurlijke basis. Dat kunnen hennepzalfjes zijn of huismiddeltjes. Maar er zijn ook honingcrèmes, die van medicinale honing gemaakt worden. (12) , (13)

Ekzem Salbe-3

Zalfjes van natuurlijke producten kunnen gebruikt worden om eczeem te bestrijden; deze bevatten geen chemische toevoegingen.
(Image source: Bee Naturalles / unsplash)

Om eczeem te behandelen kun je naast eczeemzalf ook een shampoo tegen droge huid en jeuk gebruiken.

Handzepen of wasgels die de huid niet aantasten en geen allergische reacties veroorzaken zijn ook erg behulpzaam bij het genezingsproces. PH neutrale producten worden als zeer zacht voor de huid beschouwd. (14)

Kunnen kinderen of zwangere vrouwen ook eczeemzalf gebruiken?

Natuurlijke producten zijn bijzonder geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen. Als je zwanger bent, raadpleeg dan een arts om precies uit te zoeken welke producten je niet mag gebruiken.

Sommige eczeemzalfjes bevatten glucocorticoïden, en kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn. Als je bijwerkingen opmerkt, raadpleeg dan een arts of apotheker. (5)

Beeldbron: Комок / 123rf

Referenties (11)

1. Wüthrich, Brunello; Ruzicka, Thomas, Das atopische Ekzem: Neue pathophysiologische Konzepte und exogene Provokationsfaktoren, Dtsch Arztebl, 1997, 94(26)
Bron

2. Erklärung und Übersicht über Ekzeme.
Bron

3. Apotheken.de, Sandra Göbel, Juli 2018
Bron

4. PharmaWiki, August 2020
Bron

5. Hinterland Apotheke, Sandra Göbel, September 2019
Bron

6. Agepha Pharma sro, Juni 2019
Bron

7. Wala Arzneimittel, Ekzeme & Co. ganzheitlich behandeln
Bron

8. Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (IQWiG), Februar 2017
Bron

9. Hanf Extrakte, Henrik Aulbach, Oktober 2020
Bron

10. Liebenswert Magazin, Jessica Jansen, August 2020
Bron

11. Natürlich Natur
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Wüthrich, Brunello; Ruzicka, Thomas, Das atopische Ekzem: Neue pathophysiologische Konzepte und exogene Provokationsfaktoren, Dtsch Arztebl, 1997, 94(26)
Ga naar bron
Ekzem Erklärung
Erklärung und Übersicht über Ekzeme.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Apotheken.de, Sandra Göbel, Juli 2018
Ga naar bron
Salbengrundlage
PharmaWiki, August 2020
Ga naar bron
Behandlung von Ekzemen
Hinterland Apotheke, Sandra Göbel, September 2019
Ga naar bron
Verträglichkeit bei Kindern
Agepha Pharma sro, Juni 2019
Ga naar bron
Auslöser von Ekzemen
Wala Arzneimittel, Ekzeme & Co. ganzheitlich behandeln
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (IQWiG), Februar 2017
Ga naar bron
CBD Hanf Extrakte gegen Ekzeme
Hanf Extrakte, Henrik Aulbach, Oktober 2020
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Liebenswert Magazin, Jessica Jansen, August 2020
Ga naar bron
natürliche Pflege für Tiere
Natürlich Natur
Ga naar bron
Recensies