Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

34Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Dock knotweed is bij velen bekend als onkruid uit hun tuin. Veel minder weten dat de vaste plant met zijn hartvormige bladeren ook bekend staat als geneeskrachtige plant. Maar door zijn veelzijdige toepassingsgebieden en effecten staat het bekend als een echte alleskunner in de geneeskunde.

Met onze grote dokknoop test 2023 willen we je alles geven wat je moet weten over de geneeskrachtige plant. Je leert wat de duizendknoop is, hoe hij werkt en waar je op moet letten als je hem koopt. Bovendien geven we je aanbevelingen voor producten tegen duinknobbelzwam. Uiteindelijk zul je alles weten wat je over de plant moet weten.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Dat duizendknoop geneeskrachtige eigenschappen heeft is welbekend bij deskundigen op het gebied van geneeskrachtige kruiden. De wetenschap heeft nu echter ook de geneeskrachtige plant van naderbij bekeken.
 • De plant voelt zich het meest thuis in de gematigde streken van Europa. Hij valt op door zijn licht rozig-roodachtige of bleekgroene kleur. Bijna alle delen van de plant kunnen voor medicinale doeleinden gebruikt worden.
 • Je kunt duizendknoop als thee zetten, de bladeren als kompres op je huid leggen, of ze in tabletten en druppels innemen.

Beste Duizendknoop: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van dokknoop producten

Omdat dokknoop een geneesmiddel is, moet je de volgende dingen in overweging nemen voor je het koopt:

Zo kun je er zeker van zijn dat dokknoop echt helpt bij je symptomen. Als je ook aandacht schenkt aan de andere punten, kan de geneeskrachtige plant je ondersteunen bij genezing. Zo kun je volop van het leven blijven genieten.

Klachten

Zuringknoopkruid is een echt allround wapen onder de geneeskrachtige planten. De verschillende delen van de plant kunnen voor verschillende kwalen gebruikt worden. De lijst van kwalen die met duizendknoop behandeld kunnen worden is dus ook erg lang

 • Maagproblemen
 • Opgeblazen buik
 • Spijsverteringsproblemen
 • Koorts
 • Verkoudheid
 • Sinusitis
 • Hoest
 • Vitaminegebrek

Ook al lijkt het alsof dokknoop overal tegen werkt, toch moet met sommige dingen rekening gehouden worden. Er moet rekening gehouden worden met de gebruiksperiode en met de dosering en de toedieningsvorm.

Tijd nemen

Zoals met alle geneeskrachtige preparaten hangt de tijd die je ze inneemt af van je toestand en je individuele behoeften. In elk geval moet je je huisarts raadplegen voor je een geneesmiddel neemt. Als je andere geneesmiddelen gebruikt, helpt dit om eventuele negatieve verbanden uit te sluiten.

Je bent je er waarschijnlijk ook van bewust dat dokknotproducten geen vervanging zijn voor een evenwichtige voeding. Het is ook belangrijk dat je steeds de door je huisarts aanbevolen hoeveelheid inneemt. Houd de preparaten ook uit de buurt van je kinderen.

Doseringsvorm

Dokkruid kan in verschillende vormen toegediend worden. Enerzijds kunnen de plantenbestanddelen als thee gebrouwen worden. Hetzelfde geldt voor de zaden van de plant, die ook gemalen en gebrouwen kunnen worden. Verder kunnen de bladeren fijngestampt worden en als kompressen aangebracht worden.

Het kan ook toegediend worden in de vorm van capsules of druppels. Knoopkruid vindt ook zijn weg in de keuken. Gekookt, in salades of gemalen tot meel, kan het ook tot je lievelingseten getoverd worden.

Dosering

Zuringknoopkruid kan in verschillende vormen toegediend worden. Enerzijds kunnen de plantenbestanddelen als thee gebrouwen worden. Hetzelfde geldt voor de zaden van de plant, die ook gemalen en gebrouwen kunnen worden. Verder kunnen de bladeren fijngestampt worden en als kompressen aangebracht worden.

Het kan ook toegediend worden in de vorm van capsules of druppels. Knoopkruid vindt ook zijn weg in de keuken. Gekookt, in salades of gemalen tot meel, kan het ook tot je lievelingseten getoverd worden.

Gids: Veelgestelde vragen over dokknoop producten in detail beantwoord

Om je volledig te informeren over dokknoop, hebben we alle belangrijke informatie voor je verzameld en hieronder samengevat.

Wat is dokken en hoe werkt het?

Dock knotweed is een 1,5 meter hoge pionierplant van het duizendknoop geslacht. Ze groeit in noordelijke gematigde streken op modderige oevers, greppels of op akkers en wordt vaak als onkruid geclassificeerd. Duizendknoop is een van de 150 soorten van de duizendknoopfamilie.

Ampfer-Knöterich

Dokknoopkruid wordt vaak afgedaan als een onkruid. Medicinaal is het echter een echte alleskunner als geneeskrachtige plant. (Image source: leoleobobeo / pixabay)

Behalve een hoog gehalte aan ijzer, vitamine C, looizuur en flavoglycosiden, heeft de plant ook een hoog gehalte aan magnesium, calcium, vezels en eiwitten. Bovendien versterkt de plant je immuunsysteem en maakt je minder vatbaar voor ziekten.

De geneeskrachtige werking is bijna even veelzijdig als de rijkdom aan soorten duizendknoop. Zuringknoopkruid kan ook gebruikt worden om een hele reeks problemen te behandelen.

In het volgende stellen we de effecten van dokknoop voor. Studies hebben al aangetoond dat de duizendknoop een waardevolle bron van biologische activiteit is. (1)

 • Ontstekingsremmende werking: Een van de werkingen van duizendknoop is dat het een ontstekingsremmende werking heeft. Van het innemen van duizendknoop is aangetoond dat het ontstekingsremmende effecten heeft. Men ontdekte ook dat dok koorts kon verminderen. De lichaamstemperatuur van de ratten kon aanzienlijk omlaag geregeld worden. (2)
 • Kanker- en tumorbestrijdende werking: Enkele studies van de laatste jaren hebben aangetoond dat duizendknoop ondersteunende hulp kan bieden bij kanker en tumorziekten. Het anti-kanker effect van de plant werd bewezen in studies over longkanker , darmkanker (4) en mondkanker (5).
 • Antioxiderende werking: De meeste soorten van de duizendknoopfamilie hebben een antioxiderende werking. Het effect is al bekend uit de traditionele Chinese geneeskunde en kon in sommige studies bewezen worden. (6)
 • Antibacteriële werking: Ook de antibacteriële werking is in studies aangetoond. Knoopkruid heeft een belangrijke ontstekingsremmende werking. (7) , (8), (9) Onderzoekers toonden aan dat de plant zeer effectief is tegen schimmels en bacteriën. Dit komt door de fenolische verbindingen in duizendknoop.
 • Anti-obesitas effect: Studies met muizen toonden aan dat duizendknoop een positief effect had op bijzonder zwaarlijvige muizen en hamsters. (10) , (11)

Verder wordt dok gebruikt bij acne, eczeem, artritis, jicht, nierstenen en aandoeningen van de luchtwegen.

Men zegt ook dat het helpt bij menstruatiekrampen, spijsverteringsproblemen, braken, diarree en slikproblemen. De studies hierover zijn echter niet helemaal toegankelijk en duidelijk.

Waar groeit dokkruid?

Dokkruid groeit in de gematigde streken van Europa. Hij voelt zich het meest thuis langs bermen, rivieroevers, in tuinen of op akkers. Voor duizendknoop is het belangrijk dat de grond nat tot vochtig is en zeer rijk aan voedingsstoffen.

Ampfer-Knöterich

Dokknoop voelt zich het meest thuis in bermen, rivieroevers, in tuinen of op akkers. (Image source: Max Langelott / unsplash)

De frequentie van het voorkomen ervan kan niet aan een bepaalde streek worden toegewezen. Hij komt overal in de gematigde streken van Europa voor. De duizendknoop bloeit tussen juli en oktober.

Hoe ziet dokknoopkruid eruit?

Zuringknoop wordt gekenmerkt door zijn hartvormige, perzikachtige bladeren, die opvallen door hun licht rozig-roodachtige of lichtgroene kleur.

Dock knotweed bloeit in volle pracht tussen juli en oktober.

De meeste planten hebben een rode tot donkerrode vlek in hun centrum. De bladlaars is cilindrisch en heeft een lichtbruine kleur.

De vier tot vijf bloemdekbladen zijn dicht met elkaar vergroeid en hebben een diameter van 6 tot 8 millimeter. Omdat er in de bloeitijd weinig bestuiving door dieren is, bestuift de dok meestal zichzelf.

Hoe wordt de duizendknoop gebruikt?

De plant, die vaak als onkruid wordt afgedaan, is echter meer dan alleen maar hinderlijke groei in de tuin. De toepassingen van de plant gaan van varkensvoer tot medicinaal gebruik. Het bovengrondse kruid van de dok wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige werking.

Hiertoe behoren de bladeren, zaden, plantensap en de gedroogde wortel van de plant. De plantendelen kunnen als thee gebrouwen worden of als kompressen op de huid aangebracht worden.

Voor inwendig gebruik kan dock knotweed als thee gezet worden. (Image source: Massimo Rinaldi / unsplash)

De delen van de dok die voor medicinale doeleinden gebruikt worden hangen meestal af van de symptomen die behandeld moeten worden. Het wordt zowel intern als extern gebruikt. Bovendien is dok ook in capsulevorm verkrijgbaar. Het kan ook in salades of gekookt gebruikt worden.

Welke soorten dok zijn er?

Zuring is een plantensoort van het duizendknoop geslacht en behoort dus tot de duizendknoopfamilie. De doksoort wordt onderverdeeld in enkele tientallen ondersoorten:

Art Beschrijving
Dokknoop of Oeverknoop Deze soort groeit, zoals de naam al doet vermoeden, op oevers. Het wordt beschouwd als de gelijkende soort van AMpfer duizendknoop. De Latijnse naam is: ersicaria lapathifolia s.str. of Persicaria lapathifolia
Rivierknoop Deze soort knoopkruid komt voor op rivieren in de gematigde streken van Europa. De Latijnse naam is: Persicaria lapathifolia subsp. brittingeri
Midden duizendknoop Deze soort duizendknoop komt voor in bidention of polygono-chenopodion associaties. De Latijnse naam is: Persicaria lapathifolia subsp. mesomorpha
Veldknoopkruid Deze soort duizendknoop wordt beschouwd als een karakter van de Polygono-Chenopodietalia. In het Latijn heet het: Ersicaria lapathifolia subsp. pallida
Dock-knotweed Deze soort van de Lolio-Linion associatie wordt Dock-knotweed genoemd. In het Latijn vertaald betekent deze soort: Persicaria lapathifolia subsp. leptoclada

De status van de genoemde kleine soorten is nog niet onomstotelijk opgehelderd. Het onderscheid is uiterst moeilijk en wordt vooral gemaakt door de bladvorm en beharing, de kleur van de bloemen en de groeiwijze.

Wat zijn de neveneffecten van duizendknoop?

Zoals je al weet, mag je bij inname van duizendknoop in de vorm van thee niet meer dan 15g nemen. Dit kan tot vergiftigingsverschijnselen leiden. Je kunt ook braken of diarree krijgen. Dit komt door het oxaalzuur dat in de plant zit.

Als je lijdt aan reuma, nierstenen of jicht, raden we je aan het niet inwendig te gebruiken. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Welke alternatieven zijn er voor de duizendknoop?

Het beste alternatief voor de duizendknoop komt ook uit de duizendknoopfamilie. Zuringdok wordt beschouwd als een goede vervanger van dok. Het bevat ook vrij oxaalzuur, evenals looistoffen en vitaminen. Bovendien heeft de zure duizendknoop andere ingrediënten die de dok zelf niet bevat.

Zo heeft zuring een hoog gehalte aan looistoffen, die behulpzaam kunnen zijn bij het bestrijden van kanker.

Er zijn geen geldige studies die het effect tegen kanker bevestigen.

Het is echter bekend dat zuring ontstekingen helpt bestrijden, wondgenezing bevordert en helpt bij spijsverteringsstoornissen.

Beeldbron: Popov / 123rf

Referenties (11)

1. Erich Oberdorfer: Pflanzensoziologische Exkursionsflora für Deutschland und angrenzende Gebiete. 8. Auflage. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart 2001, ISBN 3-8001-3131-5. Seite 336–337
Bron

2. Delucia, Roberto; Yano, Helena; Bacchi, Elfriede; Hayashi, Lia Anti-Inflammatory Activity and Effect on Locomotion of Polygonum persicaria L. (Polygonaceae) Extract in Rats
Bron

3. Lin, Y., Yang, F., Chen, C. et al. Free radical scavenging activity and antiproliferative potential of Polygonum cuspidatum root extracts. J Nat Med 64, 146–152 (2010). https://doi.org/10.1007/s11418-009-0387-8
Bron

4. Ji Q, Liu X, Fu X, Zhang L, Sui H, Zhou L, et al. (2013) Resveratrol Inhibits Invasion and Metastasis of Colorectal Cancer Cells via MALAT1 Mediated Wnt/β-Catenin Signal Pathway. PLoS ONE 8(11): e78700. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0078700
Bron

5. Apoptotic effect of Polygonum Cuspidatum in oral cancer cells through the regulation of specificity protein 1 J‐A Shin J‐H Shim J‐G Jeon K‐H Choi E‐S Choi N‐P Cho S‐D Cho First published: 14 February 2011 https://doi.org/10.1111/j.1601-0825.2010.01710.x
Bron

6. Polygonum cuspidatum extracts as bioactive antioxidaion, anti-tyrosinase, immune stimulation and anticancer agents Author links open overlay panelChih-ChenLee1‡Yen-TingChen2‡Chien-ChihChiu3Wei-TingLiao3Yung-ChuanLiu1Hui-MinDavid Wang24
Bron

7. In vitro inhibitory effects of Polygonum cuspidatum on bacterial viability and virulence factors of Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus Author links open overlay panelJu-HeeSongaShin-KyuKimaKee-WanChangaSeong-KyuHanbHo-KeunYicJae-GyuJeona
Bron

8. Volatile constituents from the leaves of Polygonum cuspidatum S. et Z. and their anti-bacterial activities Author links open overlay panelYong-SukKimaCheol-SeungHwangbDong-HwaShinb
Bron

9. Effects of a bio-assay guided fraction from Polygonum cuspidatum root on the viability, acid production and glucosyltranferase of mutans streptococci Author links open overlay panelSuk-HoBanaYoung-RanKwonaSantoshPanditaYoung-SooLeebHo-KeunYicJae-GyuJeona
Bron

10. Lipid-lowering effects of polydatin from Polygonum cuspidatum in hyperlipidemic hamsters Author links open overlay panelJianDuaLian-NaSunaWei-WeiXingabBao-KangHuangaMinJiaaJin-ZhongWucHongZhangaLu-PingQina
Bron

11. A study on the effect of resveratrol on lipid metabolism in hyperlipidemic mice HC Xie, HP Han, Z Chen, JP He
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Pflanzensoziologische Exkursionsflora: Für Deutschland und angrenzende Gebiete
Erich Oberdorfer: Pflanzensoziologische Exkursionsflora für Deutschland und angrenzende Gebiete. 8. Auflage. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart 2001, ISBN 3-8001-3131-5. Seite 336–337
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Delucia, Roberto; Yano, Helena; Bacchi, Elfriede; Hayashi, Lia Anti-Inflammatory Activity and Effect on Locomotion of Polygonum persicaria L. (Polygonaceae) Extract in Rats
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lin, Y., Yang, F., Chen, C. et al. Free radical scavenging activity and antiproliferative potential of Polygonum cuspidatum root extracts. J Nat Med 64, 146–152 (2010). https://doi.org/10.1007/s11418-009-0387-8
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ji Q, Liu X, Fu X, Zhang L, Sui H, Zhou L, et al. (2013) Resveratrol Inhibits Invasion and Metastasis of Colorectal Cancer Cells via MALAT1 Mediated Wnt/β-Catenin Signal Pathway. PLoS ONE 8(11): e78700. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0078700
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Apoptotic effect of Polygonum Cuspidatum in oral cancer cells through the regulation of specificity protein 1 J‐A Shin J‐H Shim J‐G Jeon K‐H Choi E‐S Choi N‐P Cho S‐D Cho First published: 14 February 2011 https://doi.org/10.1111/j.1601-0825.2010.01710.x
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Polygonum cuspidatum extracts as bioactive antioxidaion, anti-tyrosinase, immune stimulation and anticancer agents Author links open overlay panelChih-ChenLee1‡Yen-TingChen2‡Chien-ChihChiu3Wei-TingLiao3Yung-ChuanLiu1Hui-MinDavid Wang24
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
In vitro inhibitory effects of Polygonum cuspidatum on bacterial viability and virulence factors of Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus Author links open overlay panelJu-HeeSongaShin-KyuKimaKee-WanChangaSeong-KyuHanbHo-KeunYicJae-GyuJeona
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Volatile constituents from the leaves of Polygonum cuspidatum S. et Z. and their anti-bacterial activities Author links open overlay panelYong-SukKimaCheol-SeungHwangbDong-HwaShinb
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Effects of a bio-assay guided fraction from Polygonum cuspidatum root on the viability, acid production and glucosyltranferase of mutans streptococci Author links open overlay panelSuk-HoBanaYoung-RanKwonaSantoshPanditaYoung-SooLeebHo-KeunYicJae-GyuJeona
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lipid-lowering effects of polydatin from Polygonum cuspidatum in hyperlipidemic hamsters Author links open overlay panelJianDuaLian-NaSunaWei-WeiXingabBao-KangHuangaMinJiaaJin-ZhongWucHongZhangaLu-PingQina
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
A study on the effect of resveratrol on lipid metabolism in hyperlipidemic mice HC Xie, HP Han, Z Chen, JP He
Ga naar bron
Recensies