Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

26Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Het innemen van kattenklauw schijnt te helpen bij verschillende gezondheidsklachten. Deze omvatten versterking van het immuunsysteem en behandeling van artritis en osteoarthritis. Als je meer wilt weten over de werking van kattenklauw en hoe je het kunt innemen, ben je hier op de juiste plaats.

In onze grote katsklauw test 2023 willen we je basisvragen over katsklauw beantwoorden. Dit geeft je een uitgebreid beeld van deze plant en een inzicht in de wetenschappelijke achtergrond.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Kattenklauw kan helpen bij het verlichten van verschillende kwalen, zoals een zwak immuunsysteem, artritis of ontstekingen.
 • Er zijn verschillende vormen van kattenklauw, zoals thee, capsules, poeder of druppels.
 • Als natuurlijk product is kattenklauw in principe geschikt voor iedereen en kan dus ook voor huisdieren gebruikt worden.

Beste Cat’s Claw: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Cat’s Claw producten

Voor je Cat’s Claw besluit te kopen, moet je de volgende aspecten in overweging nemen: Met het juiste product kun je de ideale Cat’s Claw voor je vinden en iets goeds voor je gezondheid doen. Daarom moet je altijd letten op goede kwaliteit en verwerking.

Ingrediënten

Het binnenste van de wortelschors wordt gebruikt voor kattenklauwpreparaten. Dit bevat de werkzame bestanddelen die tot de gewenste resultaten moeten leiden. Andere ingrediënten kunnen echter de werking van kattenklauw afremmen.

Bij aankoop moet je daarom vooral letten op het belangrijkste werkzame bestanddeel, Uncaria tomentosa. Dit zorgt voor de gewenste resultaten en moet daarom in voldoende hoeveelheden en van goede kwaliteit beschikbaar zijn.

Dosering

De dosering van kattenklauw hangt af van de te behandelen klachten en van het effect dat met de inname van kattenklauw bereikt moet worden.

De dosering van kattenklauw hangt af van leeftijd, grootte en gewicht.

Kattenklauwpreparaten in de vorm van thee of poeder kunnen variëren in dosering. Cat’s claw capsules bevatten al een overeenkomstige hoeveelheid poeder. Daarom hangt de dosering hier vaak af van de aanwijzingen van de fabrikant.

Voordat je het product inneemt, moet je de juiste dosering en duur van de inname met je arts bespreken om het best mogelijke resultaat voor je gezondheid te bereiken.

Doseringsvorm

Voordat je besluit kattenklauw te kopen, moet je de juiste doseringsvorm voor je vinden. Kattenklauw komt voor in de vorm van thee, capsules, poeder of druppels.

Omdat kattenklauw een bittere smaak heeft, is pure consumptie niet voor iedereen geschikt. Als men liever katsklauwthee drinkt, kan honing of een andere zoetstof gebruikt worden.

Het kattenklauwpoeder kan bijvoorbeeld aan voedsel toegevoegd worden.

Gids: Veel gestelde vragen over kattenklauwproducten uitvoerig beantwoord

In het volgende gedeelte hebben we alle belangrijke informatie over de werkzaamheid van kattenklauw samengevat om je uitgebreide informatie te geven.

Wat is kattenklauw en hoe werkt het?

Kattenklauw wordt ook Uncaria tomentosa genoemd en komt oorspronkelijk voor in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De volgende effecten worden het meest aan kattenklauw toegeschreven en worden hier kort toegelicht.

Versterking van het immuunsysteem

Van kattenklauw wordt gezegd dat het een positieve invloed heeft op het immuunsysteem(1).

Van Cat’s claw wordt gezegd dat het de lichaamseigen afweer stabiliseert. Kattenklauw kan ook een positief effect hebben op virale infecties. Kattenklauw heeft een remmende werking die een positief effect kan hebben op de gezondheid en het verloop van een virale infectie (3).

Behandeling van artritis en artrose

De bewegingsbeperkingen die door reumatoïde artritis en artrose veroorzaakt worden, kunnen met behulp van kattenklauw behandeld worden(8). Van gezwollen en stijve gewrichten wordt gezegd dat ze weer beweeglijker worden na een langere periode van inname van kattenklauw (9).

Ondersteunt wondgenezing en ontsteking

Katsklauw wordt vaak gebruikt om ontstekingsziekten te behandelen of om wondgenezing te versnellen. Kattenklauw heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Van de zuivere vorm van Uncaria tomentosa wordt gezegd dat hij de meest effectieve eigenschappen bevat(6).

Van kattenklauw wordt ook gezegd dat het celveroudering vertraagt en celvernieuwing ondersteunt. Kattenklauw kan dus een positieve invloed hebben op de wondgenezing en deze ondersteunen(7).

Ondersteuning bij de behandeling van kanker

Katsklauw krijgt ook steeds meer belangstelling bij de behandeling van kanker. Men zegt dat de groei van tumoren met behulp van de kattenklauw vertraagd kan worden, maar niet helemaal geremd of verminderd(2).

Bij chemotherapie kan katsklauw beschadigd DNA helpen herstellen. Het succes van de werking van kattenklauw hangt echter af van de chemotherapie in kwestie en moet besproken worden met de behandelend arts(4, 5).

Wanneer en bij wie kan het gebruik van kattenklauw nuttig zijn?

Kattenklauw is een natuurlijk product en is daarom geschikt voor iedereen, ook voor huisdieren. Afhankelijk van leeftijd en klachten zijn er verschillende werkingsgebieden waarvoor je kattenklauw kunt gebruiken.

Kattenklauw innemen is dus geschikt voor iedereen die zijn immuunsysteem wil versterken of klachten heeft zoals artrose of artritis.

Kattenklauw kan helpen je immuunsysteem te versterken en je te beschermen tegen verkoudheid. (Image source: unsplash / Kelly Sikkema)

Wat zijn de verschillende soorten katten

klauw? Kattenklauw kan er in verschillende soorten zijn. De meest voorkomende zijn poeder, thee, capsules of druppels. In het volgende tonen we de voor- en nadelen van elk type.

Kattenklauw thee

Als thee kan kattenklauw een verwarmend en verzachtend effect hebben. De bereiding vergt echter altijd enige inspanning en de inname is daarom niet zo soepel.

Voordelen
 • verwarmend en heilzaam
 • snel te bereiden
 • goedkoop
Nadelen
 • bittere smaak
 • meer tijdrovend om te bereiden

Kattenklauwcapsules

Als capsules is kattenklauw gemakkelijk in te nemen en te doseren. Bovendien laat het omhulsel van de capsule geen bittere smaak na.

Voordelen
 • gemakkelijke dosering
 • geen bittere smaak
 • flexibele inname
Nadelen
 • duurder vanwege de fabricagekosten Cat”s

Claw Powder

In poedervorm kan Cat’s Claw over of in voedsel gegeven worden en kan dus ook voor huisdieren gebruikt worden. De bittere smaak kan ermee gemaskeerd worden.

Voordelen
 • gemakkelijk in gebruik
 • gemakkelijk te doseren
 • ook geschikt voor huisdieren
Nadelen
 • bittere smaak

Cat’s Claw Drops

Als druppels kan Cat’s Claw flexibel en naar behoefte ingenomen worden. Een bijbehorende pipet vergemakkelijkt het doseren. In dit geval is het echter van essentieel belang aandacht te besteden aan de samenstelling en ingrediënten.

Voordelen
 • gemakkelijke dosering
 • flexibele inname
Nadelen
 • niet altijd als een zuiver kattenklauwproduct

Hoe moet kattenklauw gedoseerd worden?

De dosering hangt af van de doseringsvorm van Cat’s Claw, je lengte en gewicht en de te behandelen klachten. Als thee wordt aangeraden gedurende de dag een liter gebrouwen kattenklauw te drinken.

De thee wordt direct met het water gekookt en dan ongeveer 15 minuten laten trekken. In de vorm van capsules is de dosering gebaseerd op de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid. In veel gevallen worden 2 tot 3 capsules per dag aanbevolen.

De inname van kattenklauw druppels en poeder is gelijk, waarvan de dosering varieert naar gelang de fabrikant en de samenstelling van de druppels. Om de juiste dosering voor je te vinden, kun je ook je arts om advies vragen over je symptomen.

Welke alternatieven zijn er voor kattenklauw?

Kattenklauw is een bijzonder natuurlijk product en kan daarom qua werkingsmechanisme nauwelijks vergeleken worden met een soortgelijk product. In het volgende geven we je een kort overzicht van de mogelijke alternatieven

 • Duivelsklauw
 • Tarwegras
 • Rode Wortel Salie

Net als kattenklauw hebben deze geneeskrachtige kruiden een antibacteriële werking en kunnen ze verlichting geven bij ontstekingen en wonden.

Is kattenklauw geschikt voor dieren?

Omdat kattenklauw idealiter een zuiver natuurlijk product is, is het ook geschikt voor dieren.

Om je huisdier zich weer goed te laten voelen, kun je ook kattenklauw gebruiken voor klachten. (Image source: unsplash / Erik-Jan Leusink)

Sommige doseringsvormen zijn echter niet geschikt. Deze omvatten capsules en thee. Idealiter wordt het poeder van kattenklauw over het voedsel gestrooid en zo door het dier opgenomen.

Hoe lang kan kattenklauw ingenomen worden?

De duur van het innemen van kattenklauw hangt af van de dosering en de te behandelen klachten.

Ook hier is het raadzaam advies te vragen aan je arts. Maar omdat het een natuurlijk product is, is inname over een langere periode niet schadelijk en kan het een positief effect hebben op de symptomen.

Kattenklauw kan de symptomen verlichten als thee of in een andere vorm en kan over een langere periode ingenomen worden. (Image source: unsplash / Content Pixie)

Welke bijwerkingen kan het innemen van kattenklauw hebben?

In zeldzame gevallen kan het innemen van kattenklauw symptomen veroorzaken zoals diarree, duizeligheid of buikpijn.

In elk geval moet een zuiver kattenklauwproduct gebruikt worden om mogelijke bijwerkingen te vermijden en het best mogelijke effect te bereiken. (10)

Beeldbron: Acevedo / 123rf

Referenties (10)

1. Cat's claw scratching away at the immune system? TreatmentUpdate. 1999 Nov 1;11(8):1-2. English, French. PMID: 11367043.
Bron

2. Pilarski R, Filip B, Wietrzyk J, Kuraś M, Gulewicz K. Anticancer activity of the Uncaria tomentosa (Willd.) DC. preparations with different oxindole alkaloid composition. Phytomedicine. 2010 Dec 1;17(14):1133-9. doi: 10.1016/j.phymed.2010.04.013. Epub 2010 Jun 25. PMID: 20576410.
Bron

3. Reis SR, Valente LM, Sampaio AL, Siani AC, Gandini M, Azeredo EL, D'Avila LA, Mazzei JL, Henriques Md, Kubelka CF. Immunomodulating and antiviral activities of Uncaria tomentosa on human monocytes infected with Dengue Virus-2. Int Immunopharmacol. 2008 Mar;8(3):468-76. doi: 10.1016/j.intimp.2007.11.010. Epub 2007 Dec 26. PMID: 18279801.
Bron

4. Sheng Y, Li L, Holmgren K, Pero RW. DNA repair enhancement of aqueous extracts of Uncaria tomentosa in a human volunteer study. Phytomedicine. 2001 Jul;8(4):275-82. doi: 10.1078/0944-7113-00045. PMID: 11515717.
Bron

5. Kaiser S, Carvalho ÂR, Pittol V, Dietrich F, Manica F, Machado MM, de Oliveira LF, Oliveira Battastini AM, Ortega GG. Genotoxicity and cytotoxicity of oxindole alkaloids from Uncaria tomentosa (cat's claw): Chemotype relevance. J Ethnopharmacol. 2016 Aug 2;189:90-8. doi: 10.1016/j.jep.2016.05.026. Epub 2016 May 13. PMID: 27180878.
Bron

6. Sandoval M, Okuhama NN, Zhang XJ, Condezo LA, Lao J, Angeles' FM, Musah RA, Bobrowski P, Miller MJ. Anti-inflammatory and antioxidant activities of cat's claw (Uncaria tomentosa and Uncaria guianensis) are independent of their alkaloid content. Phytomedicine. 2002 May;9(4):325-37. doi: 10.1078/0944-7113-00117. PMID: 12120814.
Bron

7. Della Valle V. Uncaria tomentosa. G Ital Dermatol Venereol. 2017 Dec;152(6):651-657. doi: 10.23736/S0392-0488.17.05712-1. PMID: 29050447.
Bron

8. Hardin SR. Cat's claw: an Amazonian vine decreases inflammation in osteoarthritis. Complement Ther Clin Pract. 2007 Feb;13(1):25-8. doi: 10.1016/j.ctcp.2006.10.003. Epub 2006 Dec 13. PMID: 17210508.
Bron

9. Rosenbaum CC, O'Mathúna DP, Chavez M, Shields K. Antioxidants and antiinflammatory dietary supplements for osteoarthritis and rheumatoid arthritis. Altern Ther Health Med. 2010 Mar-Apr;16(2):32-40. PMID: 20232616.
Bron

10. Jalloh MA, Gregory PJ, Hein D, Risoldi Cochrane Z, Rodriguez A. Dietary supplement interactions with antiretrovirals: a systematic review. Int J STD AIDS. 2017 Jan;28(1):4-15. doi: 10.1177/0956462416671087. Epub 2016 Sep 27. PMID: 27655839.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
Cat's claw scratching away at the immune system? TreatmentUpdate. 1999 Nov 1;11(8):1-2. English, French. PMID: 11367043.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pilarski R, Filip B, Wietrzyk J, Kuraś M, Gulewicz K. Anticancer activity of the Uncaria tomentosa (Willd.) DC. preparations with different oxindole alkaloid composition. Phytomedicine. 2010 Dec 1;17(14):1133-9. doi: 10.1016/j.phymed.2010.04.013. Epub 2010 Jun 25. PMID: 20576410.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Reis SR, Valente LM, Sampaio AL, Siani AC, Gandini M, Azeredo EL, D'Avila LA, Mazzei JL, Henriques Md, Kubelka CF. Immunomodulating and antiviral activities of Uncaria tomentosa on human monocytes infected with Dengue Virus-2. Int Immunopharmacol. 2008 Mar;8(3):468-76. doi: 10.1016/j.intimp.2007.11.010. Epub 2007 Dec 26. PMID: 18279801.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sheng Y, Li L, Holmgren K, Pero RW. DNA repair enhancement of aqueous extracts of Uncaria tomentosa in a human volunteer study. Phytomedicine. 2001 Jul;8(4):275-82. doi: 10.1078/0944-7113-00045. PMID: 11515717.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Kaiser S, Carvalho ÂR, Pittol V, Dietrich F, Manica F, Machado MM, de Oliveira LF, Oliveira Battastini AM, Ortega GG. Genotoxicity and cytotoxicity of oxindole alkaloids from Uncaria tomentosa (cat's claw): Chemotype relevance. J Ethnopharmacol. 2016 Aug 2;189:90-8. doi: 10.1016/j.jep.2016.05.026. Epub 2016 May 13. PMID: 27180878.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Sandoval M, Okuhama NN, Zhang XJ, Condezo LA, Lao J, Angeles' FM, Musah RA, Bobrowski P, Miller MJ. Anti-inflammatory and antioxidant activities of cat's claw (Uncaria tomentosa and Uncaria guianensis) are independent of their alkaloid content. Phytomedicine. 2002 May;9(4):325-37. doi: 10.1078/0944-7113-00117. PMID: 12120814.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Della Valle V. Uncaria tomentosa. G Ital Dermatol Venereol. 2017 Dec;152(6):651-657. doi: 10.23736/S0392-0488.17.05712-1. PMID: 29050447.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Hardin SR. Cat's claw: an Amazonian vine decreases inflammation in osteoarthritis. Complement Ther Clin Pract. 2007 Feb;13(1):25-8. doi: 10.1016/j.ctcp.2006.10.003. Epub 2006 Dec 13. PMID: 17210508.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Rosenbaum CC, O'Mathúna DP, Chavez M, Shields K. Antioxidants and antiinflammatory dietary supplements for osteoarthritis and rheumatoid arthritis. Altern Ther Health Med. 2010 Mar-Apr;16(2):32-40. PMID: 20232616.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Jalloh MA, Gregory PJ, Hein D, Risoldi Cochrane Z, Rodriguez A. Dietary supplement interactions with antiretrovirals: a systematic review. Int J STD AIDS. 2017 Jan;28(1):4-15. doi: 10.1177/0956462416671087. Epub 2016 Sep 27. PMID: 27655839.
Ga naar bron
Recensies