Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

54Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

166Verzamelde opmerkingen

Veel atleten wenden zich bij het trainen tot voedingssupplementen. Eén zo’n supplement is L-carnitine. Het helpt je effectief vet te verbranden en spieren op te bouwen. L-carnitine heeft ook extra gezondheidsvoordelen. Zo bestrijdt het bijvoorbeeld vermoeidheid en gaat het stress tegen.

In onze grote L-carnitine test 2023 presenteren we alle L-carnitine producten die we uitvoerig getest hebben en bieden we je ook veel informatie over L-carnitine als voedingssupplement. Je vindt er nuttige video’s, productaanbevelingen en antwoorden op al je vragen over L-Carnitine.

Belangrijk om te weten

 • L-carnitine producten zijn een efficiënt voedingssupplement en hebben vele gezondheidsvoordelen. Ze zorgen voor een effectieve vetverbranding, spieropbouw bij sporters, bestrijden vermoeidheid en lusteloosheid en worden gebruikt voor de behandeling van ernstige ziekten zoals diabetes en kanker.
 • L-carnitine is in vele doseringsvormen verkrijgbaar. Ze variëren van L-carnitine capsules en ampullen tot poeders en L-carnitine bevattende drankjes en repen.
 • L-carnitine is verkrijgbaar in apotheken, drogisterijen en kruidenierswinkels, en ook in online winkels.

Beste L-Carnitine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je L-Carnitine koopt

Wat is L-Carnitine?

Carnitine is een chemische verbinding die bestaat uit de aminozuren lysine en methionine, die in het menselijk lichaam voorkomt.

Het lichaam kan L-carnitine zelf synthetiseren. Dit proces vindt plaats in de lever, de nieren en de hersenen. L-carnitine wordt ook gevonden in rode bloedcellen.

l-carnitin

L-carnitine wordt in het menselijk lichaam gevonden en is verantwoordelijk voor spiergroei en vetvermindering. Na een bepaalde leeftijd kan de stof echter niet meer door het lichaam zelf worden aangemaakt en moet dus worden ingenomen. (Image source: pexels.com / rawpixel)

L-carnitine is een belangrijke en vitaminerijke voedingsstof voor het menselijk lichaam. Dit komt omdat L-carnitine verantwoordelijk is voor veel biochemische processen die energie nodig hebben. (1)

Waar kan L-carnitine bij helpen?

L-carnitine kan bijzonder nuttig zijn voor vetverbranding, het stimuleren van het immuunsysteem en het bestrijden van ziekten als diabetes en kanker. De volgende tabel laat zien in welke situaties je L-carnitine kunt gebruiken:

Toepassing Beschrijving
Verhoging van de vetverbranding L-carnitine zorgt voor een snelle omzetting van vet in energie. Hierdoor kan je gewicht sneller afnemen.
Verbetering sportprestaties Vooral bij duursporten helpt L-carnitine je spieren om na de training snel te regenereren.
Versterking van het immuunsysteem Immuuncellen bevatten bovengemiddelde hoeveelheden L-carnitine. In het geval van een infectie is het dus belangrijk dat uw cellen over voldoende L-carnitine beschikken.

Gewichtsvermindering

Het grootste voordeel van L-carnitine is zijn positieve invloed op gewichtsvermindering. Dit komt door zijn vermogen om vet in energie om te zetten en zo het energiemetabolisme te stimuleren.

L-carnitine is bijzonder goed voor de vetverbranding omdat het een verhoogde stofwisseling stimuleert. (2)

Training

L-carnitine heeft een positief effect op de spieropbouw.

Bovendien heeft L-carnitine een positief effect op de opbouw van spieren en hun regeneratie, vooral na duurtraining.

In een andere studie werden 24 mannen getest in vijf sprints van 10 seconden met elk 1 minuut rust. Zowel het piekvermogen, het gemiddelde vermogen en het vervalvermogen werden gemeten.

Hartslag en bloedlactaatgehalte werden ook gemeten. De resultaten van de studie wijzen erop dat het innemen van L-carnitn de prestaties van getrainde mannen kan verbeteren. (3)

Immuunsysteem

L-carnitine heeft een positief effect op het immuunsysteem. Het blijkt een doeltreffend middel te zijn, niet alleen bij lichamelijke stress, maar ook bij mentale stress en burnout.

Vruchtbaarheid

Een beschrijvende studie had tot doel de vergelijking aan te tonen van de spermakwaliteit van L-carnitine en sperma.

De resultaten van deze studie tonen aan dat het L-carnitine gehalte in het zaadplasma een essentiële rol speelt bij het behoud van de mannelijke vruchtbaarheid. (4, 5)

Diabetes

Recente studies hebben de werking van L-carnitine in de strijd tegen verschillende ziekten aangetoond.

L-carnitine kan de bloeddruk en de insulinespiegel reguleren.

Bijvoorbeeld, de inname van L-carnitine wordt aanbevolen voor patiënten die aan diabetes lijden.

Dit komt omdat L-carnitine de verhoogde bloeddruk en insulinespiegel reguleert. Bovendien reguleert L-carnitine de verstoring van de vetstofwisseling en de toename van de triglyceriden- en cholesterolconcentratie in het bloed. (6)

Kanker

Verder wordt L-carnitine gebruikt bij de behandeling van patiënten die lijden aan alvleesklierkanker en zou het verdere gewichtsverlies dat bij deze patiënten optreedt kunnen stoppen.

Haargroei

Last but not least blijkt L-carnitine een efficiënt middel voor haargroei te zijn. Daarom wordt het vaak in shampoos gebruikt.

Martina HeyerExpertin für Nahrungsergänzugsmittel
“L-carnitine is een aminozuur. De stofwisseling kan het zelf aanmaken uit de aminozuren methionine en lysine, of we halen carnitine uit voedsel, bijvoorbeeld vlees (lam, wild, hert, rundvlees). Omdat carnitine de energieproductie van vetzuren ondersteunt, zorgt het voor meer kracht in de spieren, ook in de hartspier.

Als het lichaam er een tekort aan heeft, treden onder andere symptomen van vermoeidheid op. Het is logisch dat L-carnitine vaak gebruikt wordt als vetverbrander en energieversterker bij prestatie- en krachtsporten. Maar L-carnitine suppletie is ook aan te bevelen voor mensen met werkgerelateerde stress of voor senioren. Vooral het hart heeft er baat bij!”

Wat zijn de voordelen van L-carnitine ten opzichte van andere voedingssupplementen?

Samenvattend biedt L-carnitine dus de volgende opmerkelijke voordelen boven andere voedingssupplementen

 • Voordelen voor de gezondheid (vetverbranding, spierregeneratie, bloeddrukverlaging, stressvermindering)
 • Verscheidenheid aan producten (capsules, ampullen, poeders, repen, drankjes)
 • Weinig chemicaliën en additieven (vooral in capsules en poeders)

Wat zijn de effecten van L-carnitine?

L-carnitine heeft een positief effect op vetverbranding, verbetering van sportprestaties en versterking van het immuunsysteem.

L-carnitine zorgt voor een snelle omzetting van vet in energie. Daarom speelt het een belangrijke rol bij de vetverbranding.

Als je je gewicht wilt verminderen en je droomfiguur wilt bereiken, is L-carnitine het juiste product voor jou.

L-carnitine speelt ook een belangrijke rol bij duursporten. Om je spieren na de training snel en effectief te laten regenereren, moet je de inname van L-carnitine in je dagelijkse routine integreren.

Wist je dat de mens ongeveer 650 verschillende spieren heeft?

Maar niet alle mensen hebben evenveel spieren – bijvoorbeeld, slechts één op de twee mensen heeft de kleine lendenspier.

Hogere trainingsintensiteit leidt tot grotere voedselinname. Om de vetverbranding te stimuleren is het daarom aan te bevelen L-carnitine in te nemen.

L-carnitine heeft ook een positief effect op mentale stress. Als je veel moet werken en vaak met een burn-out te maken krijgt, kan dat komen door een laag L-carnitine gehalte in je bloed.

Daarom zou L-carnitine als voedingssupplement je ook aangeraden worden om vermoeidheid en lusteloosheid tegen te gaan.

Wat zijn de bijwerkingen van L-carnitine?

L-carnitine heeft veel positieve effecten op het lichaam, maar zoals bij elk voedingssupplement is het belangrijk te wijzen op bepaalde bijwerkingen en op het optreden ervan te letten.

Er zijn enkele veel voorkomende bijwerkingen waar je op moet letten

 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Slaapstoornissen
 • Overmatig zweten
 • Uitdroging
 • Diarree
 • Misselijkheid en overgeven

Besluit: Welke soorten L-carnitine zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten L-carnitine producten

 • L-Carnitine Capsules
 • L-Carnitine Ampullen
 • L-Carnitine poeder
 • L-Carnitine als voedsel

De werking van L-carnitine is bij elk van deze soorten iets anders, wat individuele voor- en nadelen met zich meebrengt.

Daartoe laten we je kennismaken met alle hierboven genoemde soorten L-carnitine en leggen we duidelijk uit wat hun voor- en nadelen zijn.

Wat onderscheidt L-carnitine capsules en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het bijzondere voordeel van L-carnitine capsules is dat ze al gedoseerd zijn en heel gemakkelijk te vervoeren.

Dus als je een drukbezet mens bent maar toch voor je gezondheid wilt zorgen, kun je ze zonder problemen meenemen.

L-carnitine capsules zijn een handig voedingssupplement. Ze zitten in een kleine verpakking die mee naar het werk en op reis genomen kan worden.

Voordelen
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Consistente dosering
Nadelen
 • Kleurstoffen en conserveermiddelen
 • Gelatine (niet geschikt voor veganisten)
 • Problemen met het doorslikken van de capsules

Een ander voordeel is dat de capsules al voor je gedoseerd zijn. Zo hoef je je geen zorgen te maken over overdosering als je het recept volgt en elke dag de specifieke dosis inneemt.

Hoogwaardige L-carnitine capsules bevatten L-carnitine in zijn zuiverste vorm en zijn vrij van suiker en smaakversterkende chemicaliën. Daarom zijn ze het beste voor jou als je veel waarde hecht aan je figuur.

Bovendien hebben L-carnitine capsules een zeer goede prijs/prestatie verhouding en zijn ze goedkoper dan de alternatieven.

Wat onderscheidt L-carnitine ampullen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het bijzondere voordeel van L-carnitine ampullen is dat ze al gedoseerd zijn en het snelste absorptievermogen hebben van alle L-carnitine producten.

L-carnitine ampullen zijn een handig nachtelijk supplement. Ze zitten in een zeer compacte verpakking zodat ze mee kunnen naar het werk en op reis.

L-Carnitine ampullen hebben door hun vloeibare toestand een zeer snelle opname door het lichaam.

Voordelen
 • Handig in te nemen
 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Consistente dosering
Nadelen
 • Toevoegingen zoals smaakstoffen, zoetstoffen en andere smaakversterkers
 • Minder lang houdbaar
 • Hogere prijs

Als je ze vlak voor de training inneemt, kun je er zeker van zijn dat je optimale resultaten bereikt, omdat het lichaam de L-carnitine heel snel opneemt.

Een ander voordeel is dat de ampullen al voor je gedoseerd zijn. Zo hoef je je geen zorgen te maken over overdosering als je het recept volgt en elke dag de specifieke dosis inneemt.

Bovendien zijn L-carnitine ampullen vaak in een smaakje, zoals citroen, zodat ze erg smakelijk kunnen zijn.

Bovendien hebben de L-carnitine ampullen een zeer goede prijs/prestatie verhouding, maar zijn ze meestal duurder dan de L-carnitine capsules.

Wat onderscheidt L-carnitine poeder en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Het bijzondere voordeel van L-carnitine poeder is dat je de dosering ervan zelf kunt bepalen. Dit geeft je de mogelijkheid om je individuele dagelijkse behoefte aan L-carnitine te dekken.

L-carnitine poeder is geschikt voor individuele dosering. Je kunt het gebruiken om in je L-carnitine behoefte te voorzien en optimale resultaten te bereiken.

Nadelen
Voordelen
 • Individuele dosering
 • Vrij van additieven
 • Gemakkelijk te bereiden
 • Gevaar voor overdosering
 • Langzamere opname door het lichaam

Bovendien is L-carnitine poeder bijzonder vetarm en vrij van extra ingrediënten. Daarom is hij ideaal voor jou als je veel waarde hecht aan je figuur.

L-carnitine is heel gemakkelijk te bereiden: het mengt perfect met water, sap of melk, en verbetert de smaakkwaliteit naar eigen voorkeur.

Heb je geen zin om pure L-carnitine in te nemen? Maak dan van het L-carnitine poeder met water, vers fruit en een beetje cacao een heerlijke smoothie.

Wat onderscheidt L-carnitine als voedingsmiddel en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Het bijzondere voordeel van L-carnitine drankjes en repen is dat ze een heerlijk voedingssupplement zijn en bijgevolg een gezond alternatief voor andere tussendoortjes.

L-carnitine in drankjes en repen is bijzonder gunstig omdat het een zeer goede smaak geeft.

Voordelen
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Goede smaakkwaliteit
 • Gezonder alternatief voor andere snacks
Nadelen
 • Kleurstoffen en conserveringsmiddelen
 • Gelatine (ongeschikt voor veganisten)
 • Problemen met het doorslikken van capsules

De verschillende smaken maken het een gevarieerd en figuurbewust alternatief voor andere snacks.

L-carnitine in de vorm van drankjes en repen is ook erg handig om mee te nemen, vooral als je vaak onderweg bent en een snel maar gezond tussendoortje nodig hebt voor of na de training.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om L-carnitine te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om L-carnitine producten te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken te beslissen welke L-carnitine geschikt voor je is en welke niet.

Samengevat zijn dat:

 • Doseringsvorm
 • Dosering
 • Ingrediënten
 • Smaak

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Doseringsvorm

Je voorkeuren wat betreft de dosering, het vetgehalte en de wijze van inname zijn sterk afhankelijk van de doseringsvorm van de L-carnitine.

Daarom moet je er bij het kopen van carnitine op letten of het verkrijgbaar is in de vorm van capsules, vloeistof, poeder of als reep.

L-carnitine is verkrijgbaar in tablet-, capsule-, vloeibare en poedervorm. Welke vorm uiteindelijk gebruikt wordt is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn geen verschillen in effect. (Image source: 123rf.com / 88642882)

L-carnitine capsules en ampullen zijn verkrijgbaar in een kant-en-klare dosering, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over overdosering.

In vergelijking daarmee moet je voor L-carnitine in poedervorm zelf doseren en drankjes maken, wat tijdrovender is.

L-carnitine in sportdrank- en reepvorm is ook gedoseerd, maar niet vrij van smaakversterkers en dus niet calorie-arm, wat nadelig voor je kan zijn als je erg op je figuur let.

Dosering

De juiste dosering is van het grootste belang als je optimale resultaten wilt bereiken en je gezondheid niet wilt schaden. zowel

L-carnitine capsules als ampullen zijn al verkrijgbaar in een gebruiksklare dosering, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de juiste verhoudingen.

Het enige waar je op moet letten is de inname-aanbeveling op de verpakking, want er zijn vaak afwijkingen, afhankelijk van het product en de fabrikant.

Bij sommige producten moet je bijvoorbeeld twee capsules innemen, terwijl je er bij andere vier moet innemen. Voor de meeste ampullen is de dosering ongeveer 20 ml.

Het is alleen aan te bevelen L-carnitine poeder te nemen als je al ervaring hebt met de dosering en je persoonlijke behoeften met een arts besproken hebt. Bovendien moet je de aanwijzingen op de verpakking volgen.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn een ander belangrijk kenmerk van de kwaliteit van het product waar je op moet letten omdat ze heel belangrijk zijn voor je gezondheid.

De L-carnitine moet als zuivere grondstof in het specifieke voedingsmiddel verkregen worden, d.w.z. zo vrij mogelijk van chemicaliën en additieven. L-carnitine capsules zijn bijzonder geschikt voor dit doel.

Sportdranken en L-carnitine repen, daarentegen, bevatten vaak extra smaakstoffen, zoetstoffen en smaakversterkers.

Het omhulsel van L-carnitine capsules is meestal van gelatine.

Dit leidt tot een hoger caloriegehalte, wat een negatief effect heeft op de vetverbrandende functie van L-carnitine.

Als je een veganistisch dieet volgt, moet je er ook op letten dat het L-carnitine product vrij is van gelatine. Dit is vooral belangrijk voor capsules, die meestal van gelatine gemaakt zijn.

Sommige L-carnitine producten bevatten extra vitaminen en voedingsstoffen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid.

Daarom moet je niet per se de goedkoopste L-carnitine producten kiezen, maar in plaats daarvan voor hoogwaardige alternatieven gaan.

Smaak

Smaak is ook belangrijk, vooral als je op zoek bent naar drankjes en repen met toegevoegde L-carnitine.

Op de markt zijn L-carnitine producten in verschillende smaken verkrijgbaar, vooral als het gaat om L-carnitine drankjes.

Je moet je eigen voorkeuren afwegen en beslissen of citroen, kers of chocolade de juiste smaak voor je is.

L-carnitine drankjes zijn er in veel verschillende smaken. (Image source: 123rf.com / 46931665)

Wetenswaardigheden over L-carnitine

Wanneer en hoe wordt L-carnitine ingenomen?

De precieze inname van L-carnitine moet met een arts worden afgesproken of strikt de inname-aanbevelingen op de verpakking volgen.

Je kunt L-carnitine het beste een uur voor de training innemen.

Bij inname van L-carnitine voor sport moet je je aan je trainingsplan houden en beginnen met een lagere dagelijkse dosis en die om de drie dagen iets verhogen tot een dagelijkse inname van 3000 mg bereikt is.

L-carnitine heeft het grootste effect als het vóór de training wordt ingenomen. Het is aan te bevelen het ongeveer een uur van tevoren in te nemen.

Op hersteldagen wordt L-carnitine direct na het opstaan of voor het slapen geconsumeerd, om de hoogst mogelijke vetverbranding te bereiken.

Wel moet men letten op de specifieke aanwijzingen op de verpakking van de verschillende fabrikanten, want er zijn vaak afwijkingen.

Wist je dat we vanaf ons dertigste elk jaar 1% van onze spiermassa verliezen?

Dus als we dit niet actief tegengaan met regelmatige lichaamsbeweging, zullen we op onze 65ste al 35% van onze spiermassa verloren hebben.

Welke voedingsmiddelen bevatten L-carnitine?

Het menselijk lichaam krijgt L-carnitine hoofdzakelijk via de voedselopname. L-carnitine zit in veel voedingsmiddelen.

De koplopers wat betreft het gehalte aan L-carnitine zijn vleesproducten. Vegetariërs en veganisten kunnen hun L-carnitine uit paddestoelen en noten halen, maar hen wordt aangeraden L-carnitine als voedingssupplement in te nemen.

Vooral wie regelmatig sport, kan snel met een tekort aan L-carnitine geconfronteerd worden.

De volgende tabel geeft een overzicht van het gehalte aan L-carnitine in mg per 100 g in verschillende voedingsmiddelen.

Voedingsmiddel L-carnitinegehalte per 100 g
Kalfsvlees circa 70 tot 100 mg
Varkensvlees circa 15 tot 25 mg
Champignons circa 2 tot 15 mg
Noten circa 0,05 tot 0,7 mg

(Beeldbron: 123rf.com / 53689970)

Referenties (6)

1. Pekala J, Patkowska-Sokoła B, Bodkowski R, Jamroz D, Nowakowski P, Lochyński S, Librowski T. L-carnitine--metabolic functions and meaning in humans life. Curr Drug Metab. 2011 Sep;12(7):667-78.
Bron

2. Jun-jie Zhang, Zhi-bing Wu, You-jin Cai, Bin Ke, Ying-juan Huang, Chao-ping Qiu, Yu-bing Yang, Lan-ying Shi, Jian Qin. L-carnitine ameliorated fasting-induced fatigue, hunger, and metabolic abnormalities in patients with metabolic syndrome: a randomized controlled study. Nutrition Journal. 2014; 13, Article number: 110.
Bron

3. Patrick L Jacobs, Erica R Goldstein, Will Blackburn, Ihsan Orem, John J Hughes. Glycine propionyl-L-carnitine produces enhanced anaerobic work capacity with reduced lactate accumulation in resistance trained males. J Int Soc Sports Nutr. 2009; 6: 9.
Bron

4. JPMA. Role of L-carnitine in male infertility. August 2011; Volume 61, Issue 8
Bron

5. Agarwal A, Sengupta P, Durairajanayagam D. Role of L-carnitine in female infertility. Reprod Biol Endocrinol. 2018 Jan 26;16(1):5.
Bron

6. Francis B. Stephens, Dumitru Constantin-Teodosiu, David Laithwaite, Elizabeth J. Simpson, and Paul L. Greenhaff. Insulin stimulates l-carnitine accumulation in human skeletal muscle. 2005 Dec 20.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Pekala J, Patkowska-Sokoła B, Bodkowski R, Jamroz D, Nowakowski P, Lochyński S, Librowski T. L-carnitine--metabolic functions and meaning in humans life. Curr Drug Metab. 2011 Sep;12(7):667-78.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jun-jie Zhang, Zhi-bing Wu, You-jin Cai, Bin Ke, Ying-juan Huang, Chao-ping Qiu, Yu-bing Yang, Lan-ying Shi, Jian Qin. L-carnitine ameliorated fasting-induced fatigue, hunger, and metabolic abnormalities in patients with metabolic syndrome: a randomized controlled study. Nutrition Journal. 2014; 13, Article number: 110.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Patrick L Jacobs, Erica R Goldstein, Will Blackburn, Ihsan Orem, John J Hughes. Glycine propionyl-L-carnitine produces enhanced anaerobic work capacity with reduced lactate accumulation in resistance trained males. J Int Soc Sports Nutr. 2009; 6: 9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
JPMA. Role of L-carnitine in male infertility. August 2011; Volume 61, Issue 8
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Agarwal A, Sengupta P, Durairajanayagam D. Role of L-carnitine in female infertility. Reprod Biol Endocrinol. 2018 Jan 26;16(1):5.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Francis B. Stephens, Dumitru Constantin-Teodosiu, David Laithwaite, Elizabeth J. Simpson, and Paul L. Greenhaff. Insulin stimulates l-carnitine accumulation in human skeletal muscle. 2005 Dec 20.
Ga naar bron
Recensies