Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

36Bestede uren

40Beoordeelde onderzoeken

139Verzamelde opmerkingen

Elk kind wordt van jongs af aan geleerd hoe belangrijk calcium is voor sterke botten en gezonde tanden. Maar waarom hebben we calcium überhaupt nodig en welke invloed heeft het op ons lichaam?

We beantwoorden deze en vele andere vragen in onze calcium test 2023. We stellen ook de populairste calcium producten voor en tonen je verschillende manieren om je lichaam van calcium te voorzien.

We beantwoorden ook belangrijke vragen over de dosis van het voedingssupplement, de prijs en welke voedingsmiddelen bijzonder rijk aan calcium zijn. We leggen ook uit wat de gevolgen van een calciumtekort voor je lichaam zijn en hoe je een tekort snel en veilig kunt herkennen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Calcium is de meest overvloedige stof in het menselijk lichaam. Het nadeel is dat er geen calcium in het lichaam aanwezig is. Dus moet het van buiten aangevoerd worden.
  • De vier meest voorkomende calciumbestanddelen zijn calciumcarbonaat, calciumcitraat, calciumlactaat en calciumgluconaat. De eerste twee stoffen zijn erg populair vanwege hun werkzaamheid.
  • Veel calcium wordt al opgenomen via de dagelijkse voeding. Calcium supplementen zijn daarom meestal meer geschikt voor mensen met een calciumtekort door ziekte, allergiepatiënten of atleten.

Beste calcium: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je calcium koopt

Welke invloed heeft calcium op het lichaam?

Calcium is het meest overvloedige mineraal in het menselijk lichaam, goed voor ongeveer 1,2 kilo. 99 procent ervan bevindt zich alleen al in de tanden en botten, waaraan ze hun hardheid ontlenen. De resterende één procent wordt in de cellen gevonden.

Maar lichaamseigen calcium bestaat niet – het moet in voldoende mate uit externe bronnen worden opgenomen. Samen met andere stoffen is calcium betrokken bij veel processen die van vitaal belang zijn voor het menselijk lichaam.

Calcium is de vierde van de 13 factoren in de bloedstolling. Het is ook onmisbaar voor spiercontracties en de transmissie van zenuw- en spierimpulsen. Het beïnvloedt ook het zuur-base evenwicht van het bloed en regelt zo de pH waarde ervan.

De invloed op het cardiovasculaire systeem kan in dit verband echter als tamelijk gering worden aangemerkt. Een veel groter effect kan bereikt worden door vitamine D in te nemen. (1)

Hoe ontstaat calciumtekort?

De meest voorkomende oorzaak van een te laag calciumgehalte is een calcium-arme voeding. Volgens de National Nutrition Survey II slaagt slechts één op de twee Duitsers erin aan zijn of haar dagelijkse calciumbehoefte te voldoen. Mensen met verhoogde behoeften zijn bijzonder vatbaar: pubers, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Om calcium goed te kunnen opnemen heb je vitamine D nodig – maar slechts 40 procent van de Duitsers voorziet in hun behoefte. Het resultaat is een lichaam dat zowel calcium als vitamine D te weinig binnenkrijgt.

Bepaalde ziekten kunnen de opname van calcium belemmeren. Een onvoldoende hoeveelheid calcium in het bloedbeeld kan, omgekeerd, wijzen op deze ziekten (pancreatitis, hormoonstoornissen, nier- en schildklierziekten).

Behandeling met bepaalde geneesmiddelen (bv. cortisone, diuretica) kan de calciumopname remmen of aanzienlijk meer calcium opnemen dan bij normale consumptie.

Absorptie: Opname van stoffen in het inwendige van de cel

Hoe manifesteert calciumtekort zich?

Als het calciumgehalte in het bloed daalt, grijpt het lichaam naar de grootste calciumopslagplaats in het lichaam – de botten. Op langere termijn leidt dit tot botverlies, ook wel osteoporose genoemd. De tanden worden ook vatbaarder voor ziekten als cariës of parodontose.

Vooral bij oudere mensen komt door ouderdom ook een tekort aan calcium voor. Begeleidende symptomen kunnen een verhoogd botverlies zijn, evenals een grotere vatbaarheid voor breuken. (2)

Op basis van de andere processen in het lichaam waarbij calcium betrokken is, kunnen de spieren aangetast worden. Dit uit zich in trillen en krampen. Calciumgebrek beïnvloedt ook het uiterlijk:

Vingernagels worden broos, huid en haar zien er broos en dof uit. Veel van deze symptomen kunnen wijzen op een tekort aan calcium. Maar dat hoeft niet. Het is altijd raadzaam een arts te raadplegen als je een of andere klacht hebt.

Genetische voorwaarden kunnen in dit verband bedrieglijk zijn. Zelfs in het geval van normale calciumspiegels kan een aanleg voor verhoogde serum calciumspiegels geen verhoogde bescherming tegen mogelijke breuken bieden. (3)

Wie moet calcium supplementeren?

Menopauzale vrouwen en oudere mensen hebben vaak baat bij extra calciuminname, bijvoorbeeld om osteoporose te voorkomen. (4) Vrouwen die borstvoeding geven kunnen ook een verhoogde calciumbehoefte hebben.

Mensen die calcium niet uit natuurlijke bronnen kunnen opnemen (bijvoorbeeld mensen die lactose-intolerant zijn of veganisten) bevinden zich in een vergelijkbare positie. Hetzelfde geldt voor mensen met spijsverteringsstoornissen (bv. IBS, coeliakie) die de opname van calcium verhinderen of belemmeren.

Wist je dat er ook speciale calciumpreparaten zijn die precies op de behoeften van honden zijn afgestemd?

Ook dieren hebben calcium nodig, vooral voor hun botten en tanden. Daarom zijn er preparaten ontwikkeld die nog beter aan de behoeften van viervoeters voldoen dan de gewone calciumpreparaten voor mensen.

Langdurige behandeling met corticosteroïden (bijvoorbeeld bij astma, eczeem, epilepsie) kan leiden tot botverlies; ook hier kan extra toediening van calcium gunstig zijn. Calcium in de vorm van een butyraat kan ook de toename van het lichaamsgewicht verbeteren. (5)

Je krijgt meestal genoeg calcium binnen uit een evenwichtige voeding. Calcium supplementen zijn alleen nodig in bepaalde gevallen en idealiter in overleg met een arts.

Calcium is een onvervangbaar voedingssupplement voor sporters. (Bron: myriams-fotos / pixabay.com)

Kan een extra inname van calcium bijwerkingen hebben?

Langdurige overdosering met supplementen kan leiden tot blijvend verhoogde calciumspiegels. Mensen met een verminderde nierfunctie zijn bijzonder vatbaar. Overtollig calcium wordt via de urine uitgescheiden. De weg door de urineleider en de blaas stimuleert de afzetting van calcium en bevordert de kans op nierstenen.

Wist je dat het calciumgehalte in verschillende Duitse mineraalwaters varieert van 2mg/l tot 600mg/l?

In de studie in kwestie bevatte Bella Fontains mineraalwater 300 maal de hoeveelheid calcium van Rheinfels Quelle water. Vanaf 150mg/l kan van een mineraalwater verklaard worden dat het calcium bevat.

De maximale hoeveelheid dagelijks calcium die door volwassenen verdragen kan worden is 2.500 milligram. Zolang je deze dagelijkse behoefte niet aanzienlijk overschrijdt, treden er geen bijwerkingen op.

De risico’s van hart- en vaatziekten die voorspeld worden in verband met calcium inname via supplementen konden niet duidelijk bewezen worden. (6)

Kun je een overdosis calcium krijgen?

Calcium uit voedsel kun je niet overdoseren, zolang je geen extreem dieet volgt. Supplementen, daarentegen, kunnen tot een overdosis leiden. Interessant: een hoog calciumgehalte in voedsel verlaagt het risico op nierstenen.

Overmatige inname via supplementen verhoogt het. Dit komt door extra stoffen zoals fosfaten, die in sommige voedingsmiddelen voorkomen en belangrijk zijn om het calciumgehalte in het bloed in evenwicht te houden.

Een overdosis calcium komt meestal alleen voor samen met een teveel aan vitamine D.Deze stof bevordert de calciumabsorptie.Deze stof bevordert de opname van calcium.

Wat zijn de symptomen van een calcium overdosis?

Deze symptomen kunnen wijzen op een overdosis calcium, maar dat hoeft niet. Het is altijd aan te raden een arts te raadplegen als je je onwel voelt. Alleen hij of zij kan de precieze oorzaak vaststellen.

  • Nierstenen
  • Vermoeidheid
  • Constipatie
  • Overgeven
  • Hoge bloeddruk
  • Hartproblemen

Beschuldigingen in dit verband, die ook een verstopping van de hartslagaders voorspellen, konden niet hard gemaakt worden. (7)

In welke doses is calcium verkrijgbaar?

Het getal dat vaak in de naam van het product staat, staat voor de hoeveelheid elementair calcium in milligrammen die in één eenheid van het product aanwezig is. De schaal loopt van 100 tot 2.000 milligram. Het werkelijke calciumgehalte kan lager zijn. Dit staat vaak op de verpakking of in de bijsluiter.

Waar moet je op letten als je calcium in neemt?

Maaltijden

Je kunt calciumcitraat op elk moment innemen. Je hebt geen maagzuur nodig voor de absorptie. Calciumcarbonaat, daarentegen, wordt aanbevolen buiten de maaltijden. Als je echter overmatig maagzuur hebt (zich uitend in brandend maagzuur, bijvoorbeeld), kan het je een gevoel van verlichting geven.

Andere geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen vereisen een wachttijd van twee tot drie uur voordat calcium weer ingenomen kan worden. Hiertoe behoren medicijnen tegen hoge bloeddruk of hypothyreoïdie. Antibiotica worden gestoord door een van de belangrijkste bronnen van natuurlijk calcium (melk) en mogen niet tegelijk ingenomen worden.

Dosis

Je kunt per maaltijd maximaal 500 milligram calcium opnemen. In een keer veel calcium innemen heeft dus weinig zin. Het is aan te raden calcium in de loop van de dag in te nemen. Langdurig hoge doses die eenmaal daags worden ingenomen kunnen leiden tot hartziekten of vasculaire verkalking, volgens een studie.

Ongeacht je behoefte, moet je een dagelijkse dosis van meer dan 2000 milligram koste wat kost vermijden. Dit kan de hierboven genoemde bijwerkingen uitlokken of versterken. (8)

Besluit: Welke soorten calcium zijn er en welke is geschikt voor jou?

Calcium komt in vele vormen voor in voedsel en in de natuur. De vier meest voorkomende soorten voor supplementen zijn:

  • Calciumcarbonaat
  • Calcium citraat
  • Calciumlactaat
  • Claicum gluconaat

Elk onderdeel heeft verschillende eigenschappen. Het is belangrijk hiervan op de hoogte te zijn om de juiste soort calcium voor je te vinden. Vaak hebben de vier soorten bepaalde kenmerken gemeen.

Sommige zijn uniek door de manier waarop ze gemaakt worden en door hun aard. Om je te helpen beslissen, hebben we een overzicht gegeven met voor- en nadelen voor elk soort calcium.

Calciumcarbonaat

Calciumcarbonaat is geschikt voor jou als je ook lijdt aan jodiumtekort, een overmaat aan maagzuur hebt of belang hecht aan het consumeren van producten van natuurlijke oorsprong.

Calciumcarbonaat kan ook gesynthetiseerd worden door de chemische reactie van calciumionen met carbonaationen. Met 40 procent bevat het het hoogste percentage calcium van alle soorten. Als je een verhoogde hoeveelheid maagzuur hebt, kan calciumcarbonaat eenvoudig met een beetje citroenzuur gemengd worden.

Voordelen
  • Natuurlijke extractie: b.v. Sango zeekoraal, algen Lithothamnium calcareum, dolomiet
  • Hoog calciumgehalte: 40 %
  • Goed bij een overmaat aan maagzuur
  • Goed bij een jodiumtekort
  • Hoge biologische beschikbaarheid
Nadelen
  • Niet geschikt bij een overmaat aan jodium
  • Niet geschikt bij een overmaat aan maagzuur
  • Mag niet buiten de maaltijd ingenomen worden

Calciumcitraat

daarentegen bevat geen extra jodium en heeft een positief effect als je te weinig maagzuur aanmaakt. Het lichaam heeft geen maagzuur nodig bij inname van calciumcitraat.

Het wordt echter alleen kunstmatig uit citroenzuur gemaakt. Sommige van de bereidingen hebben een licht zure smaak. Met 21 procent heeft het het op één na hoogste aandeel zuiver calcium.

Voordelen
  • Bevat geen jodium
  • Geschikt bij maagzuurtekort
  • Hoge biologische beschikbaarheid
Nadelen
  • Exclusief kunstmatig verkregen

Calciumlactaat

Calciumlactaat neutraliseert maagzuur en is, door zijn hoge oplosbaarheid, geschikt voor je als je lijdt aan spijsverteringsstoornissen die de calciumopname verhinderen of belemmeren.

Het wordt uitsluitend gemaakt door de chemische modificatie van melkzuur. Het calciumgehalte van calciumlactaat is 12 procent. Het wordt soms gebruikt om vruchtensappen met calcium te verrijken.

Voordelen
  • Zeer goed oplosbaar in water
  • Neutraliseert maagzuur (goed tegen brandend maagzuur)
  • Geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen
  • Hoge biologische beschikbaarheid
Nadelen
  • Uitsluitend kunstmatig verkregen
  • Vereist vaak een recept

Calciumgluconaat

is ook goed oplosbaar en wordt vaak gebruikt in infusen in de spoedeisende geneeskunde. Het wordt in het laboratorium uit gluconzuur gemaakt. Het heeft een calciumgehalte van negen procent en wordt vaak samen met fosfaten en fluoriden aangetroffen in preparaten die osteoporose behandelen.

Voordelen
  • Zeer goed oplosbaar in water
  • Goed geschikt voor osteoporose patiënten
  • Hoge biologische beschikbaarheid
Nadelen
  • Uitsluitend kunstmatig verkregen
  • Vaak alleen op recept verkrijgbaar

Bio-beschikbaarheid: Hoe snel een stof door het lichaam kan worden opgenomen.

Koopcriteria: Deze factoren kunnen je helpen bij het vergelijken en evalueren van calcium

Met zo veel calciumsupplementen die in apotheken, drogisterijen en andere winkels verkrijgbaar zijn, kan het moeilijk zijn de juiste keuze te maken. Maar als je weet welke criteria je als leidraad moet nemen, wordt de individuele keuze gemakkelijk en de hoeveelheid producten een voordeel. De criteria die we hebben opgesteld zijn onder andere

  • Hoeveelheid bereidingen
  • Soort calcium bestanddeel
  • Doseringsvorm
  • Calcium concentratie per preparaat
  • Toevoegingen
  • Vegetarische/veganistische zorgen

Bij het kopen van calcium zijn er koopcriteria waarmee je rekening moet houden voor je een aankoop doet.

Wat met deze punten bedoeld wordt en waar je vooral op moet letten, vind je in dit hoofdstuk.

Hoeveelheid supplementen

Calcium supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden, afhankelijk van de fabrikant en je behoeften. Voor mensen die maar korte tijd calciumsupplementen nemen, zijn producten van tien of meer aan te bevelen. Producten met zulke kleine hoeveelheden zijn te vinden in de meeste drogisterijen en discounters.

Pakketten met tot 600 supplementen zijn meestal bedoeld voor mensen die calcium moeten innemen wegens ziekte (bijvoorbeeld osteoporose). Deze voorraadverpakkingen zijn bedoeld voor een periode van twee tot drie maanden en vereisen vaak een recept.

Type calcium component

We hebben hierboven al de voor- en nadelen van de vier meest voorkomende componenten voor je op een rijtje gezet. De meeste producten die zonder recept verkrijgbaar zijn bevatten calciumcitraat of -carbonaat.

Volgens verschillende studies (1985, 1988, 1999) is calciumcitraat de betere bron van calcium. Bij de uitgevoerde proeven werden mannen en vrouwen gelijkelijk als proefpersonen gebruikt. Ze namen calciumtabletten met dezelfde dosis calciumcarbonaat of -citraat. Het aandeel calcium in de urine was bij elke persoon hoger na inname van calciumcitraat.

Een studie uit 2014 kwam tot een andere conclusie, maar het probleem met deze studie is dat calcium citraat genomen werd in de vorm van twee tabletten met elk 500 gram calcium en calcium carbonaat in poedervorm met 1.000 gram calcium.

Omdat het lichaam deze twee vormen verschillend verwerkt, kan hoogstens geconcludeerd worden dat calciumcarbonaat in poedervorm in een hoge dosis beter opgenomen wordt.

Maar omdat calciumcarbonaat hoofdzakelijk uit het Sango zeekoraal wordt verkregen, bevat het van nature extra magnesium. De verhouding tussen calcium en magnesium is ongeveer twee op een.

De invloed van magensium op het lichaam (vooral in combinatie met calcium) vind je in het hoofdstuk over additieven. Zeekoraal bevat ook meer dan 70 sporenelementen, zoals ijzer en jodium. Ondanks deze verschillen hebben beide vormen een hoge biologische beschikbaarheid.

Daarom is het zinvol te beslissen naar gelang de voor- en nadelen die de twee componenten bovendien met zich meebrengen. Calciumcitraat is niet automatisch voor iedereen de betere bron van calcium. Calciumcarbonaat heeft de volgende voordelen boven calciumcitraat, waarmee je ook rekening moet houden:

Voordelen
  • Natuurlijke winning uit koralen, dolomiet
  • Hoger calciumgehalte: 40 %
  • Geschikt bij jodiumtekort
  • Geschikt bij maagzuurtekort
  • Bij te veel maagzuur kan calciumcarbonaat met wat citroensap gemengd worden
Nadelen
  • Niet geschikt bij jodiumoverschot
  • Niet geschikt bij maagzuurtekort
  • Mag niet buiten de maaltijd ingenomen worden

Doseringsvorm

  • Filmomhulde tabletten om door te slikken
  • Capsules
  • Kauwtabletten
  • Omhulde tabletten
  • Poeder
  • Bruistabletten

Filmomhulde tabletten en capsules zijn de snelste manieren om calcium af te leveren. Door het slikken lossen ze op in de maag en worden de werkzame bestanddelen via het slijmvlies direct naar de juiste plaatsen getransporteerd.

Behalve calcium bevatten deze producten vaak ook vulstoffen zoals cellulose of coatings zoals schellak. Ze zorgen ervoor dat de tabletten of capsules in hun vaste vorm de maag bereiken en daar opgelost worden.

Als je het ongemakkelijk vindt om door te slikken, heb je de keuze uit kauwtabletten of omhulde tabletten. Deze zijn meestal bedekt met een laagje om ze smakelijker te maken om te eten. Omdat de coatings zoet moeten zijn, zitten er vaak suiker, honing of smaakstoffen tussen de ingrediënten. Deze opties zijn niet aan te bevelen voor mensen die een suikerarme levensstijl volgen of op dieet zijn.

Natuurlijk kun je vaste preparaten ook helemaal vermijden en bruistabletten of calciumpoeder in water oplossen. Bruistabletten bevatten vaak zoetstoffen, dextrose, antiklontermiddelen en andere additieven om ervoor te zorgen dat ze volledig in water oplossen en een aanvaardbare smaak hebben.

Calciumpoeder heeft het voordeel dat er geen andere stoffen nodig zijn om in een bepaalde vorm in het lichaam te komen. Vulstoffen of smaakstoffen worden geheel weggelaten. Bovendien is de dosering individueler, maar ook ingewikkelder. Het kan snel gebeuren dat de dosering te hoog of te laag is.

De werking of het absorptievermogen wordt niet beïnvloed door de vorm. Wat veel belangrijker is, is de soort calcium die in de preparaten zit. Het is altijd raadzaam de bijsluiter te bekijken alvorens te kopen.

Calciumconcentratie in een preparaat

De meeste mensen dekken hun dagelijkse calciumbehoefte zo veel mogelijk met hun natuurlijke voeding. Als je meer calcium eet dan de DGE referentiewaarde (ongeveer 1.000 milligram per dag), heeft dat verder geen gevolgen voor je lichaam.

Studies tonen echter aan dat langdurige inname van calciumsupplementen met een hoge dosis (meer dan 1.000 milligram per supplement) kan leiden tot voorstadia van hartziekten en zelfs hartaanvallen. (9) Bovendien kan het calcium zich in de bloedvaten nestelen en tot verkalking leiden.

Volgens een studie van het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling is een dosis van 500 milligram per preparaat voldoende. Omdat het lichaam niet meer dan 500 milligram calcium per inname kan opnemen, is dit ruim voldoende.

De aanbevolen dagelijkse dosis van calciumpreparaten (500 milligram) ligt onder de DGE waarde. Dit is echter niet erg, omdat je calcium meestal al uit je voeding haalt. Voor hogere dagelijkse doses is het beter ze over de dag te spreiden.

Toevoegingen

Weinig calciumsupplementen bevatten alleen calcium. Onze producten bevatten ook andere bestanddelen. Vitamine D, vitamine K12 en magnesium zijn vaak partners van calcium in veel combinatiepreparaten. Dit komt omdat alle stoffen van elkaar afhankelijk zijn om goed in het lichaam gebruikt te kunnen worden. Maar de toevoeging van andere stoffen is niet altijd voordelig.

Vitamine D

  • Noodzakelijk voor de opname van calcium.
  • Voor 500 mg calcium is ca. 1000 tot 2000 IU (Internationale Eenheid, gewoonlijk gebruikt voor vitamine D) nodig.

Hoe meer vitamine D je in je lichaam hebt, hoe meer calcium er wordt opgenomen. Er is een risico op een teveel aan calcium. Daarom is het niet altijd raadzaam om vitamine D tegelijk met calcium in te nemen.

Vitamine K12

  • Nodig voor een optimale verdeling van calcium over alle noodzakelijke plaatsen.
  • Bij een tekort aan vitamine K2 wordt calcium afgezet in de nieren of slagaders en kan daar tot verkalking leiden.
  • De benodigde hoeveelheid hangt af van vitamine D: bij een inname van 2.000 IE vitamine D wordt ongeveer 100 macrogram K2 aanbevolen.

Magnesium

  • Vereist voor de activering van vitamine D
  • Functies vergelijkbaar met calcium in het lichaam (prikkeloverdracht naar spieren en zenuwen)
  • Dagelijkse behoefte: 300 tot 400 milligram

Zowel calcium als magnesium komen via hetzelfde kanaal het bloed binnen. Het vrijkomen van overtollig calcium gaat altijd ten koste van magnesium en omgekeerd. Als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium al binnenkrijgt, hoef je het niet aan je calciumsupplementen toe te voegen.

Vegetarisch / veganistisch bezorgd

De meeste calcium inname komt uit voedsel. Mensen die vegetarisch of veganistisch eten, of die aan bepaalde allergieën lijden, kunnen problemen hebben om de juiste hoeveelheid calcium binnen te krijgen.

Calciumpreparaten bevatten op zich meestal geen dierlijke producten en kunnen zonder aarzeling door vegetariërs genomen worden. Soms echter bevatten preparaten in capsulevorm gelatine. Calciumcarbonaat wordt hoofdzakelijk gewonnen uit Sango zeekoraal.

Er worden sedimenten of resten van het skelet gebruikt, die het koraal uit zichzelf afstoot. Vaak kunnen veganisten hier gerustgesteld zijn, want het levende koraal wordt niet beschadigd. Dit is echter niet altijd gegarandeerd. Voor de zekerheid wordt veganisten aangeraden aanspraak te maken op een andere calciumbron, zoals calciumcitraat.

Martina HeyerExpertin für Nahrungsergänzugsmittel
“Calcium is in hoeveelheid het meest overvloedige mineraal in het lichaam: 99% ervan bevindt zich in de botten, goed voor ongeveer 1 kg bij volwassenen. Je kunt je voorstellen dat het vooral belangrijk is tijdens groeifasen bij kinderen, tijdens zwangerschap, borstvoeding en na de menopauze. Maar het is ook heel belangrijk voor het gebit, de spierfunctie en een goed zuur-base evenwicht. Goed opneembaar calcium zit vooral in groenten zoals alle soorten kool, bonen, zoete aardappelen, zuivelproducten, soja en calciumrijk mineraalwater”

In verband met een gelijkwaardige biobeschikbaarheid van calcium speelt de mate van mineralisatie van mineraalwater geen rol. Je bent dus niet afhankelijk van melk in dit verband. (10)

Wetenswaardigheden over calcium

Hoe neem je calcium op natuurlijke wijze op?

De meeste calcium die je dagelijks nodig hebt, haal je uit het voedsel dat je eet. In de tabel hieronder vind je een aantal voedingsmiddelen die je in je dagelijks leven waarschijnlijk al in verschillende hoeveelheden consumeert.

Zuivelproducten

Product Calcium per 100 g
Kaas 800 mg
Melk 120 mg
Yoghurt 113 mg
Boter 24 mg

Groenten

Product Calcium per 100 g
Kool 212 mg
Bladspinazie 99 mg
Broccolii 85 mg

Peulvruchten

Product Calcium per 100 g
Tofu 350 mg
Sojabonen 277 mg
Witte bonen 105 mg
Linzen 19 mg

Vruchten

Product Hoeveelheid per 100 g
Bramen 29 mg
Grapefruits 22 mg
Aardbeien 16 mg
Druiven 14 mg

Zuivelmythe: Niet allemaal zijn ze gezond. Een hoger calciumgehalte betekent niet automatisch een betere calciumbron. Melk, bijvoorbeeld, levert geen andere stoffen die je botten ondersteunen. Kool, daarentegen, bevat magnesium en vitamine C naast een vergelijkbaar calciumgehalte.

Hoewel veganisten en lactose-intolerante mensen baat kunnen hebben bij calciumsupplementen, is voldoende natuurlijk calcium binnenkrijgen niet onmogelijk.

Calcium, calcium, calcium?

Calcium is de schrijfwijze in de scheikunde. Calcium, daarentegen, wordt het meest in de volksmond gebruikt, vooral in de geneeskunde. Beide zijn juist en kunnen gebruikt worden. Calcium is soms nog te vinden op het internet of in de literatuur, maar het is verouderd. Calcium is onjuist en kan in geen enkel woordenboek gevonden worden.

Fotocredits: mehrshadr / unsplash.com

Referenties (10)

1. Wang L, Manson JE, Song Y, Sesso HD. 2010. Brigham and Women's Hospital and Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts 02215, USA. [email protected]
Bron

2. Douglas C. Bauer, M.D. 2014. The new england journal of medicine. From the Departments of Medicine and Epidemiology and Biostatistics, Univer-sity of California, San Francisco, San Francisco. Address reprint requests to Dr. Bauer at the University of California, San Francisco, 185 Berry St., Suite 5700, San Francisco, CA 94105, or at [email protected].
Bron

3. Cerani A, Zhou S,, Forgetta V, Morris JA,, Trajanoska K, Rivadeneira F,, Larsson SC, Michaëlsson K, Richards JB. 2019. Lady Davis Institute, Jewish General Hospital, McGill University, Montréal, Québec, Canada. Department of Epidemiology, Biostatistics and Occupational Health, McGill University, 3755 Côte Ste-Catherine Road, Suite H-413, Montréal, Québec, H3T 1E2, Canada. Department of Human Genetics, McGill University, Montréal, Québec, Canada. Department of Internal Medicine, Erasmus MC, University Medical Center, Rotterdam, Netherlands. Department of Epidemiology, Erasmus MC, University Medical Center, Rotterdam, Netherlands. Unit of Nutritional Epidemiology, Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. Department of Surgical Sciences, Uppsala University, Uppsala, Sweden. Lady Davis Institute, Jewish General Hospital, McGill University, Montréal, Québec, Canada [email protected].
Bron

4. Kelvin Li, Xia-Fang Wang,, Ding-You Li, Yuan-Cheng Chen, Lan-Juan Zhao, Xiao-Gang Liu, Yan-Fang Guo, Jie Shen, Xu Lin, Jeffrey Deng, Rou Zhou, and Hong-Wen Deng. 2018. Clin Interv Aging. 2018; 13: 2443–2452. Published online 2018 Nov 28. doi: 10.2147/CIA.S157523
Bron

5. Abd El-Wahab A, Mahmoud RE, Ahmed MFE, Salama MF. 2019. Department of Nutrition and Nutritional Deficiency Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, Mansoura University, Mansoura, Egypt. Department of Hygiene and Zoonoses, Faculty of Veterinary Medicine, Mansoura University, Mansoura, Egypt. Department of Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, Mansoura University, Mansoura, Egypt.
Bron

6. Chan Soo Shin and Kyoung Min Kim. 2015. Endocrinol Metab (Seoul). 2015 Mar; 30(1): 27–34. Published online 2015 Mar 27. doi: 10.3803/EnM.2015.30.1.27
Bron

7. Department of Medicine, Harvard Medical School and Institute for Aging Research, Hebrew SeniorLife, Boston, MA, USA. [email protected]. Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1274-80. doi: 10.3945/ajcn.112.044230. Epub 2012 Nov 7.
Bron

8. Mark A. Plantz; Khaled Bittar. 2019. Institute of Medicine of the National Academies.
Bron

9. Bolland MJ, Avenell A, Baron JA, Grey A, MacLennan GS, Gamble GD, Reid IR. 2010. Department of Medicine, Faculty of Medical and Health Sciences, University of Auckland, Private Bag 92 019, Auckland 1142, New Zealand. BMJ. 2010 Jul 29;341:c3691. doi: 10.1136/bmj.c3691.
Bron

10. Greupner T, Schneider I, Hahn A. 2017. a Institute of Food Science and Human Nutrition, Leibniz University Hannover , Hannover , Germany.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Systematic review: Vitamin D and calcium supplementation in prevention of cardiovascular events
Wang L, Manson JE, Song Y, Sesso HD. 2010. Brigham and Women's Hospital and Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts 02215, USA. [email protected]
Ga naar bron
Calcium Supplements and Fracture Prevention
Douglas C. Bauer, M.D. 2014. The new england journal of medicine. From the Departments of Medicine and Epidemiology and Biostatistics, Univer-sity of California, San Francisco, San Francisco. Address reprint requests to Dr. Bauer at the University of California, San Francisco, 185 Berry St., Suite 5700, San Francisco, CA 94105, or at [email protected].
Ga naar bron
Genetic predisposition to increased serum calcium, bone mineral density, and fracture risk in individuals with normal calcium levels: mendelian randomisation study
Cerani A, Zhou S,, Forgetta V, Morris JA,, Trajanoska K, Rivadeneira F,, Larsson SC, Michaëlsson K, Richards JB. 2019. Lady Davis Institute, Jewish General Hospital, McGill University, Montréal, Québec, Canada. Department of Epidemiology, Biostatistics and Occupational Health, McGill University, 3755 Côte Ste-Catherine Road, Suite H-413, Montréal, Québec, H3T 1E2, Canada. Department of Human Genetics, McGill University, Montréal, Québec, Canada. Department of Internal Medicine, Erasmus MC, University Medical Center, Rotterdam, Netherlands. Department of Epidemiology, Erasmus MC, University Medical Center, Rotterdam, Netherlands. Unit of Nutritional Epidemiology, Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. Department of Surgical Sciences, Uppsala University, Uppsala, Sweden. Lady Davis Institute, Jewish General Hospital, McGill University, Montréal, Québec, Canada [email protected].
Ga naar bron
The good, the bad, and the ugly of calcium supplementation: a review of calcium intake on human health
Kelvin Li, Xia-Fang Wang,, Ding-You Li, Yuan-Cheng Chen, Lan-Juan Zhao, Xiao-Gang Liu, Yan-Fang Guo, Jie Shen, Xu Lin, Jeffrey Deng, Rou Zhou, and Hong-Wen Deng. 2018. Clin Interv Aging. 2018; 13: 2443–2452. Published online 2018 Nov 28. doi: 10.2147/CIA.S157523
Ga naar bron
Effect of dietary supplementation of calcium butyrate on growth performance, carcass traits, intestinal health and pro-inflammatory cytokines in Japanese quails
Abd El-Wahab A, Mahmoud RE, Ahmed MFE, Salama MF. 2019. Department of Nutrition and Nutritional Deficiency Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, Mansoura University, Mansoura, Egypt. Department of Hygiene and Zoonoses, Faculty of Veterinary Medicine, Mansoura University, Mansoura, Egypt. Department of Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, Mansoura University, Mansoura, Egypt.
Ga naar bron
The Risks and Benefits of Calcium Supplementation
Chan Soo Shin and Kyoung Min Kim. 2015. Endocrinol Metab (Seoul). 2015 Mar; 30(1): 27–34. Published online 2015 Mar 27. doi: 10.3803/EnM.2015.30.1.27
Ga naar bron
Calcium intake is not associated with increased coronary artery calcification: the Framingham Study
Department of Medicine, Harvard Medical School and Institute for Aging Research, Hebrew SeniorLife, Boston, MA, USA. [email protected]. Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1274-80. doi: 10.3945/ajcn.112.044230. Epub 2012 Nov 7.
Ga naar bron
Dietary Calcium
Mark A. Plantz; Khaled Bittar. 2019. Institute of Medicine of the National Academies.
Ga naar bron
Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis
Bolland MJ, Avenell A, Baron JA, Grey A, MacLennan GS, Gamble GD, Reid IR. 2010. Department of Medicine, Faculty of Medical and Health Sciences, University of Auckland, Private Bag 92 019, Auckland 1142, New Zealand. BMJ. 2010 Jul 29;341:c3691. doi: 10.1136/bmj.c3691.
Ga naar bron
Calcium Bioavailability from Mineral Waters with Different Mineralization in Comparison to Milk and a Supplement
Greupner T, Schneider I, Hahn A. 2017. a Institute of Food Science and Human Nutrition, Leibniz University Hannover , Hannover , Germany.
Ga naar bron
Recensies