Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

54Bestede uren

55Beoordeelde onderzoeken

160Verzamelde opmerkingen

De vitamine biotine, ook wel vitamine B7 genoemd, is betrokken bij veel belangrijke processen in het lichaam: Stofwisseling, celstructuur of processen in het zenuwstelsel. Een echte allrounder. Normaal wordt onze dagelijkse dosis biotine gedekt door een gevarieerde en gezonde voeding. In het dagelijks leven lukt ons dat echter soms niet zo goed, en daarom kan biotine ook als voedingssupplement genomen worden.

Om er zeker van te zijn dat je aan de veilige kant zit als je biotine inneemt, moet je eens kijken naar onze biotinetest 2023. Hier stellen we de meest populaire biotine producten voor, bijvoorbeeld. We beantwoorden ook belangrijke vragen over de dosis van het voedingssupplement, de prijs en welke voedingsmiddelen bijzonder rijk aan biotine zijn.

Natuurlijk vertellen we je ook in hoeverre biotine producten bijwerkingen kunnen hebben en welke andere ingrediënten er in de voedingssupplementen zitten. En hoe zit het met de vermeende positieve effecten op huid, nagels en haar?

De belangrijkste feiten in het kort

 • Biotine is een wateroplosbare vitamine en behoort tot het vitamine B-complex. Het wordt ook wel vitamine B7 of vitamine H genoemd.
 • Biotine is vooral bekend om zijn beschermende functie van huid en haar.
 • Behalve het positieve effect op haar en huid, worden ook verschillende stofwisselingsprocessen en het zenuwstelsel door biotine beïnvloed.

Beste Biotines: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je biotine koopt

Wat zijn de functies van biotine in het lichaam?

Verschillende enzymen in het menselijk lichaam zijn afhankelijk van de aanwezigheid van biotine. Biotine werkt als een co-enzym en activeert deze enzymen, die chemische processen in het lichaam mogelijk maken.

Deze chemische processen omvatten het volgende: de vorming van vetzuren, de afbraak van aminozuren en de vorming van cholesterol en suiker (glucose).

Biotine is ook verantwoordelijk voor de volgende functies in het lichaam

 • Voor celgroei en celdeling
 • Een belangrijke rol in de DNA synthese
 • Energieproductie in het lichaam
 • Voor celstofwisseling
 • Bevordert de groei van bloed-, huid-, haar- en nagelcellen en van zenuwweefsel (1)

Eén studie vond zelfs klinische verbetering bij 20 van de 23 MS patiënten met hooggedoseerde biotine. (2)

Biotine is vooral bekend om zijn positieve effect op de huid en het haar. (Image source: pixabay.com / Pexels)

Hoe werkt biotine?

Biotine wordt in de darm opgelost uit eiwitten die biotine bevatten in voedsel. Het wordt dan in het lichaam opgenomen via transportmoleculen. Biotine kan ook gemakkelijker opgenomen worden door het medicinaal in hoge concentraties toe te dienen.

In het geval dat er te grote hoeveelheden biotine in het lichaam komen, wordt het via de nieren uitgescheiden.

Het kan in zijn oorspronkelijke vorm uitgescheiden worden of zijn vorm kan door bepaalde stoffen veranderd worden. Daarom is een overdosis biotine praktisch onmogelijk.

Wist je dat sporters een verhoogde behoefte aan biotine hebben?

Mensen die veel aan sport doen hebben meer biotine nodig om hun cellen te herstellen. Hetzelfde geldt voor mensen die veel stress hebben. Als daar gebrek aan slaap en psychologische stress bij komen, neemt de behoefte nog meer toe en kan gemakkelijk een tekort aan de vitamine ontstaan.

Wat beïnvloedt de absorptie van biotine?

Avidine, dat in grote hoeveelheden voorkomt in rauw eiwit, is de sterkste remmer van biotine.

Als biotine in contact komt met avidine, kan het niet meer effectief door de darmcel opgenomen worden. Avidine wordt echter gedeactiveerd door voedsel boven de 100 graden te verhitten.

Biotine, daarentegen, is zeer stabiel en verdraagt hoge temperaturen zeer goed.

Wolfgang GehringPharmazeutische Zeitung
Het therapeutisch voordeel van orale toediening van biotine voor verminderde nagelkwaliteit kan als verzekerd worden beschouwd.

We konden een effect van 2,5 mg biotine per dag op broze en breekbare vingernagels aantonen bij 60 proefpersonen in een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde studie op basis van meet- en klinische parameters.

Behalve het zwelgedrag van de nagel op natriumhydroxide oplossing diende ook de klinische beoordeling door de arts en de proefpersoon als parameters voor de beoordeling van de nagelkwaliteit.

(Bron: www.pharmazeutische-zeitung.de)

Wat is de dagelijkse behoefte aan biotine?

Tot nu toe zijn er alleen geschatte waarden beschikbaar voor de exacte biotinebehoefte. Menselijke darmbacteriën zijn in staat zelf biotine te produceren, daarom is het moeilijk een precieze schatting te geven.

Biotine capsules worden gebruikt om een langdurig tekort aan biotine tegen te gaan. (Image source: pixabay.com / stevepb)

Men denkt echter dat de mogelijke hoeveelheid die in het lichaam wordt aangemaakt niet veel is.

Zowel de Duitse als de Zwitserse Sociëteit voor Voeding vinden de volgende waarden passend:

Leeftijd Dagelijkse biotine inname in microgrammen (geschatte waarde)
0 tot 4 maanden 5
4 tot 12 maanden 5-10
1 tot 7 jaar 10-15
10 tot 13 jaar 20-30
13 tot 15 jaar 25-30
15 jaar en ouder 30-60
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 30-60

Hoe ontstaat een biotine tekort?

Een bloed- of urinetest kan vaststellen of er sprake is van een biotinetekort. Als een biotinetekort wordt vastgesteld, moet de betrokkene de consumptie van voedingsmiddelen die biotine bevatten opvoeren.

Het innemen van biotine in de vorm van voedingssupplementen is onder bepaalde omstandigheden ook zinvol.

De meeste symptomen verbeteren na een paar dagen. Een uitzondering vormen problemen als broze nagels, die meestal pas na enkele maanden verbeteren.

In de regel is een biotine tekort uiterst zeldzaam. Een onvoldoende aanvoer van biotine of een biotine tekort heeft meestal de volgende drie oorzaken:

Lage opname uit de voeding

Een verminderde biotine aanvoer kan om verschillende redenen ontstaan.

Zo hebben alcoholisme, verschillende gastro-intestinale ziekten (diarree en kort darmsyndroom) en geestesziekten een negatieve invloed op de biotine inname.

Het eten van grote hoeveelheden rauwe eiwitten kan ook een oorzaak zijn, maar eerder zelden.

De aan de inname gerelateerde vorm van biotinetekort kan gecompenseerd worden door voedingsmiddelen te eten die biotine bevatten, de oorzakelijke ziekte te behandelen of biotinesupplementen in te nemen.

Genetische biotinedeficiëntie

Genetischebiotine deficiëntie wordt carboxylase deficiëntie genoemd. Het komt in twee vormen voor: de vroege is merkbaar bij pasgeborenen en de late veroorzaakt pas enkele maanden na de geboorte symptomen.

Carboxylase zijn enzymen die door biotine geactiveerd worden. Bij de vroeg optredende carboxylase deficiëntie is het normale biotine tekort niet voldoende om dit activeringsproces mogelijk te maken.

In het later optredende type is er vooral een biotinidase tekort Biotinidase is het enzym dat nodig is voor de opname van biotine.

Dit leidt tot een carboxylase tekort dat de witte bloedcellen (leukocyten) aantast.

Drug-induced biotine deficiëntie

Het therapeutisch gebruik van geneesmiddelen tegen epilepsie kan leiden tot een biotine tekort. In zo’n geval kan de arts besluiten de medicatie te veranderen of biotine supplementen voor te schrijven.

Wat zijn de symptomen van een biotine tekort?

Aan een biotine tekort kunnen heel verschillende symptomen toegeschreven worden. Over het algemeen zijn ze nogal algemeen en kunnen ze evengoed vele andere oorzaken hebben.

De volgende symptomen manifesteren zich meestal bij een biotine tekort

 • Verlies van eetlust
 • Misselijkheid
 • Haaruitval
 • broze nagels
 • ontstekingsreactie van de huid
 • ontstekingsreactie van de tong
 • Hartproblemen
 • Depressie
 • Spierpijn
 • lage bloeddruk

Patiënten kunnen ook myalgieën, paresthesieën en veranderingen in de mentale toestand ervaren. (3)

Eerdere studies hebben ook gemeld dat biotinegebrek en genetische defecten in HLCS of huidontsteking en immunologische stoornissen kunnen voorkomen. (4)

Besluit: Welke soorten biotine supplementen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Biotine capsules en tabletten

Biotine capsules en tabletten zijn verkrijgbaar in bijna elke natuurvoedingswinkel of apotheek. Deze worden gebruikt om de structuur en de groei van de huid, het haar en de nagels positief te beïnvloeden.

Meestal bevatten biotine capsules en tabletten extra werkzame stoffen, zoals zink of silica. Van zink wordt gezegd dat het de huid hydrateert, de nagels versterkt en haaruitval voorkomt.

Het verhoogt ook het concentratievermogen, ondersteunt het immuunsysteem en is essentieel voor de werking van veel hormonen.

Silica beschrijft verschillende sedimenten en mineralen die een hoog siliciumgehalte hebben.

Dit additief kan echter problematisch zijn, omdat wetenschappers een verband vermoeden tussen langdurige inname van silica en mogelijke nierbeschadiging.

Orale inname van silica kan mogelijk ook schadelijk zijn, omdat veel preparaten uit cristobalt en kwarts bestaan en dus silicose kunnen veroorzaken.

Samengevat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van biotine tabletten of capsules als volgt. Samengevat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van biotinetabletten of capsules als volgt:

Voordelen
 • Kan helpen bij een bewezen biotinetekort
 • Capsules zijn klein en gemakkelijk in te slikken
 • Biotine wordt snel in het lichaam vrijgegeven
Nadelen
 • Kan schadelijke/overdreven additieven bevatten
 • Heeft geen/zwakke werking

BiotineShampoo

Biotine-bevattende shampoos worden vaak voorgesteld als een wondermiddel tegen haargroei of haaruitval. Het lichaam neemt biotine echter nauwelijks op via de huid.

Als in water oplosbare stof dringt biotine niet voldoende door in de oppervlakkige hoorncellen van de huid en het haar. Daarom blijft het effect van biotine shampoos nog steeds omstreden.

Hier zijn de voor- en nadelen van biotine shampoos:

 • Kan de haargroei versnellen
 • Kan vroegtijdige haaruitval voorkomen

Het effect van biotine in shampovorm blijft omstreden

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om biotine producten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om biotine producten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald biotine product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Ingrediënten
 • Bijwerkingen
 • Hoeveelheid biotine

Ingrediënten

Biotine producten bevatten meestal ook andere waardevolle ingrediënten. We hebben zink al genoemd als een goede “partner” voor biotine.

Andere ingrediënten die de werking van biotine versterken zijn de volgende

 • Vitamine B2
 • Vitamine B6
 • Vitamine B12
 • Oliezuren
 • Pantotheenzuren

Bijwerkingen

Behalve het reeds besproken kiezelzuur, dat bij langdurig gebruik silicose kan veroorzaken, bevatten sommige biotineproducten ook andere mogelijk schadelijke of overbodige ingrediënten. Dit zijn:

 • genetisch gemodificeerde ingrediënten
 • Pesticiden
 • Fungiciden
 • kunstmeststoffen
 • Antiklontermiddelen zoals magnesiumstearaat (magnesiumzouten)
 • Kleurstoffen en conserveringsmiddelen
 • Gluten

Hoeveelheid biotine

Bij het kopen van biotine supplementen moet je ook letten op het volgende: hoeveel biotine zit er in het product?

Het antwoord op deze vraag vertegenwoordigt het verschil tussen een geneesmiddel en een voedingssupplement. Een voedingssupplement is bedoeld om de dagelijkse behoefte aan biotine te dekken.

Medicijnen, daarentegen, hebben hogere doses en worden gebruikt om een tekort aan biotine te corrigeren.

Daarom zijn hooggedoseerde producten meer aan te bevelen bij een biotine tekort

.
In dit geval zijn dat producten die tussen 2,5 mg en 5 mg biotine bevatten.

Wist je dat een biotine tekort je zelfs kan doen flauwvallen?

Een gebrek aan biotine leidt tot een lage bloeddruk. Als je bloeddruk in principe al laag is, kan de daling ertoe leiden dat de hersenen niet van zuurstof worden voorzien. Dan verlies je het bewustzijn.

Wetenswaardigheden over biotine

Welke voedingsmiddelen bevatten biotine?

Biotine kun je niet alleen via supplementen binnenkrijgen, maar natuurlijk ook via de voeding zelf.

Voedingsmiddelen met een hoog biotinegehalte zijn orgaanvlees, eieren, vis, vlees, zonnebloempitten, pinda’s, ingeblikte paddestoelen en zoete aardappelen. (3, 5) Rauw eiwit van eieren bevat een eiwit, avidine, dat de opname van biotine verhindert. (3)

Biotine wordt via de dunne darm uit voedsel opgenomen. Biotine is gebonden aan eiwitten in voedsel en wordt biobeschikbaar door de enzymatische werking van biotinidase. (3) Biotine die niet in het maag-darmkanaal wordt opgenomen, wordt in de feces uitgescheiden, terwijl opgenomen serumbiotine via de nieren wordt uitgescheiden.

Hier hebben we op een rijtje gezet welke voedingsmiddelen bijzonder veel biotine bevatten.

Voedsel Biotine per 100 gram
Runderlever 100 µg
Pinda’s 34 µg
Eieren 23,8 µg
Walnoten 20 µg
Havermout 20 µg
Haring 9 µg
Forel 7,7 µg
Brie 5 µg
Bananen 5 µg
Aardbeien 3 µg
Tomaten 3 µg
Erwten 2.1 µg

Is biotine geschikt voor dieren?

Biotine tabletten zijn niet alleen populair bij vrouwen die het effect op huid en haar op prijs stellen.

Eigenaars van huisdieren kopen dergelijke producten ook om broze klauwen, een doffe vacht of de schilferige huid van hun huisdier te behandelen.

Biotine heeft niet alleen positieve effecten op honden of katten, maar ook op paarden. De vitamine zorgt voor gezonde, sterke hoeven en versterkt de huid en het haar tijdens de vachtwisseling.

Beeldbron: 123rf.com / ratmaner

Referenties (5)

1. Michelle DiBaise, Sherry M Tarleton. Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr Clin Pract. Aug 2019; 34 (4), 490-503.
Bron

2. Frédéric Sedel, Caroline Papeix, Agnès Bellanger , Valérie Touitou, et al. High Doses of Biotin in Chronic Progressive Multiple Sclerosis: A Pilot Study. Mult Scler Relat Disord. Mar 2015; 4 (2), 159-69.
Bron

3. NIH Office of Dietary Supplements. Biotin: Fact sheet for health professionals. 2018.
Bron

4. Toshinobu Kuroishi. Regulation of Immunological and Inflammatory Functions by Biotin. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. 2015; 93(12): 1091-1096.
Bron

5. Staggs CG, Sealey WM, McCabe BJ, Teague AM, Mock DM. Determination of the biotin content of select foods using accurate and sensitive HPLC/avidin binding. J Food Compost Anal. 2004;17(6):767‐776.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Michelle DiBaise, Sherry M Tarleton. Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr Clin Pract. Aug 2019; 34 (4), 490-503.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Frédéric Sedel, Caroline Papeix, Agnès Bellanger , Valérie Touitou, et al. High Doses of Biotin in Chronic Progressive Multiple Sclerosis: A Pilot Study. Mult Scler Relat Disord. Mar 2015; 4 (2), 159-69.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
NIH Office of Dietary Supplements. Biotin: Fact sheet for health professionals. 2018.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Toshinobu Kuroishi. Regulation of Immunological and Inflammatory Functions by Biotin. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. 2015; 93(12): 1091-1096.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Staggs CG, Sealey WM, McCabe BJ, Teague AM, Mock DM. Determination of the biotin content of select foods using accurate and sensitive HPLC/avidin binding. J Food Compost Anal. 2004;17(6):767‐776.
Ga naar bron
Recensies