Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

66Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

161Verzamelde opmerkingen

Wil je afscheid nemen van de plastic bal en zoek je betere alternatieven om je spel te verbeteren? Dan moet je erover denken een basketbal te kopen. In tegenstelling tot plastic ballen, die geweldig zijn voor beginners en gelegenheidsspelers, zijn leren ballen veel geschikter als je vaker basketbalt. Van welk materiaal is een basketbal gemaakt en hoe groot moet hij zijn? Welke verschillende soorten basketbal zijn er die je kunt kopen?

Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier in de grote basketbaltest 2023. We stellen verschillende basketballen voor om je te helpen beslissen welke je moet kopen. Bovendien vind je handige tips en trucs in onze gids over hoe je een basketbal goed kunt schieten en hoe je hem goed kunt verzorgen om hem langer mee te laten gaan. Welk type basketbal je uiteindelijk ook kiest, we vertellen je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten ballen.

Belangrijk om te weten

 • Een goede basketbal kan niet alleen een blikvanger zijn, maar ook een uitrusting die je spel verbetert door kwaliteit en eigenschappen.
 • Basketbalschoenen zijn meestal gemaakt van natuurlijk leer, synthetisch leer, rubber, nylon en synthetische vezels. Puur rubberen ballen zijn meer geschikt voor beginners.
 • Rubber basketballen zijn bijzonder geschikt voor beginners of gelegenheidsspelers. Als je vaker speelt en waarde hecht aan kwaliteit, zijn leren modellen meer geschikt.

Beste Basketbal: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een basketbal koopt

Van welk materiaal is een basketbal gemaakt?

Basketbal kan in principe van 4 verschillende materialen gemaakt worden

 • Natuurlijk leer
 • Synthetisch leer
 • Rubber
 • Nylon / kunstvezels

De verschillende soorten materiaal voor basketballen zijn je aan het begin van onze gids al voorgesteld. Meestal wordt rubber, kunstleer, natuurlijk leer of een mengsel van materialen gebruikt.

Als je een bepaalde balkwaliteit en bijbehorend handgevoel zoekt, is het raadzaam te informeren naar de verschillende materialen leer of rubber en de grip.

We hebben een tafel ter oriëntatie voor je klaargezet. Dit vergelijkt de verschillende soorten basketbalmateriaal volgens geselecteerde criteria .

Rubber Synthetisch leer/ Composietleer Natuurlijk leer
Prijs Goedkoop Enigszins duur Duur
Kwaliteit Tamelijk laag Gemiddeld/Hoog Hoog
Speelniveau Beginner Gevorderd/Professioneel Professioneel
Toepassing Buiten/Binnen Binnen Binnen
Beschrijving Rubber basketballen zijn vooral geschikt voor beginners en buitengebruik. Het rubber is zeer robuust en is daarom bestand tegen ruwe oppervlakken zoals beton of asfalt basketballen van kunstleer zijn meer geschikt voor gebruik binnenshuis. De textuur en het gevoel van synthetisch leder zijn zeer vergelijkbaar met die van natuurlijk leder. Daarom zijn deze ballen ideaal voor gevorderde spelers die op zoek zijn naar een goedkoop alternatief voor natuurlijk leer professionele basketballen hebben meestal een hoog natuurlijk leergehalte. Natuurlijk leer is duur en alleen geschikt voor basketbal binnenshuis. Als je sterke basketbalvaardigheden hebt of een NBA-achtig gevoel wilt, is een natuurlijk lederen basketbal de juiste keuze voor jou.

Welke maten basketbal zijn er?

De grootte van een basketbal wordt door verschillende factoren bepaald. De belangrijkste zijn

 • De leeftijd van de speler (speelklasse)
 • Het geslacht van de speler
 • De diameter van de bal
 • De omtrek van de bal

In tegenstelling tot wat velen beweren, hangt basketbalgrootte niet automatisch af van lichaamslengte. Deze berekening is al in de verschillende spelklassen opgenomen en kan dus buiten beschouwing gelaten worden. In de volgende tabel laten we je zien welke maten er zijn en welke dus de juiste voor je zou zijn.

Maat Omtrek Diameter Rang
1 41-44 cm 13-14 cm Zuigelingen
3 56-57 cm ~18 cm Kinderen (tot 8 jaar)
5 69-71 cm ~22 cm U10, U11 t/m 11 jaar
6 72-74 cm ~23 cm U14 t/m 14 jaar/vrouwenmaat
7 75-76 cm ~24 cm Herenmaat

Hoeveel weegt een basketbal?

Als het om het gewicht van een basketbal gaat, speelt de maat een doorslaggevende rol. Hoewel de respectieve gewichtsklassen kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant, geeft de volgende tabel je een overzicht van de te verwachten kogelgewichten. In principe geldt natuurlijk: hoe kleiner de bal, hoe lichter hij is.

Grootte Gewicht
1 tot 300g
3 tot 300g
5 tot 500g
6 tot 540g
7 tot 560-650g

Hoe verzorg ik een basketbal?

Het hele reinigingsproces hangt af van het materiaal van je bal .Meestal is het voldoende om de uitrusting voorzichtig af te vegen met een vochtige doek en residu weg te vegen met een zachte spons.

Maar als je een tere natuurleren bal wilt schoonmaken, moet je een voor het materiaal bestemd verzorgingsmiddel gebruiken en dat in kleine hoeveelheden op de bal aanbrengen.

Als je bal nat wordt, veeg hem dan af met een doek en berg hem op uit de buurt van warmte (van een verwarming of zonlicht), zodat hij rustig kan drogen. Droog je bal nooit met een föhn om het sneller te laten gaan, maar wees geduldig tot het leer vanzelf droogt.

Hoe lang gaat een basketbal mee?

De duurzaamheid van je bal hangt af van de omgeving waarin je hem gebruikt en hoe vaak je dat doet. Hoe meer je hem gebruikt in alle weersomstandigheden, hoe meer je kunt verwachten dat hij snel zal slijten. Gemiddeld moet een goede bal echter verscheidene jaren meegaan.

Om dit te bereiken volg je de volgende regels

 • Blaas de bal regelmatig op
 • Zorg voldoende voor de bal
 • Bewaar bij gunstige temperaturen (niet te warm en niet te koud).

Een goede basketbal is uitrusting die je spel verbetert door kwaliteit en eigenschappen, waardoor je een paar manden kunt scoren. (Beeldbron: pixabay.com / tortugadatacorp)

Besluit: Welke soorten basketballen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier soorten basketballen

 • Basketbal voor kinderen
 • Basketbal voor de jeugd
 • Basketbal voor vrouwen
 • Basketbal voor mannen

Door de verschillende afmetingen zijn de respectieve doel- en stuiterkenmerken van elke kogelmaat verschillend. Er zijn dus voordelen en nadelen aan elk van deze soorten. Afhankelijk van het beoogde gebruik en de voorkeur, is een bepaalde bal het meest geschikt voor jou en je spelniveau of leeftijd.

In het volgende gedeelte zullen we kort de verschillen tussen de verschillende soorten uitleggen, zodat je zelf kunt beslissen welk basketbal voor jou geschikt is. We zullen ook de individuele voor- en nadelen van elk type basketbal vergelijken.

Wat zijn de kenmerken van een basketbal voor kinderen en wat zijn de voor- en nadelen?

Volgens de gebruikelijke normen moet een basketbal voor kinderen een balomtrek hebben van 56 tot 57 centimeter en mag hij maar maximaal 283 gram wegen. Dit type basketbal, ook wel “mini basketbal” genoemd, komt overeen met maat 3.

De bal is bijzonder geschikt voor kinderen en beginners van drie tot vijf jaar, omdat hij minder stuitert. De kleinere balomtrek zorgt voor een aangenaam gevoel bij het spelen.

Voordelen
 • Geschikt als oefenbal
 • Geschikt voor kinderen
Nadelen
 • Te licht en klein voor volwassenen

Wat onderscheidt een basketbal voor de jeugd en wat zijn de voor- en nadelen?

Volgens de gebruikelijke normen moet een basketbal voor de jeugd een balomtrek hebben van 69 tot 71 centimeter en mag hij maar een gewicht hebben van 470 tot maximaal 500 gram. Dit type basketbal, ook wel “jeugdbasketbal” genoemd, komt overeen met maat 5.

Voor jeugdige en gevorderde spelers onder de leeftijd van tien tot elf jaar is deze bal zeer geschikt, omdat hij minder stuitert. Het verminderde gewicht verzekert een comfortabel gevoel tijdens het spelen.

Voordelen
 • Geschikt als oefenbal
 • Geschikt voor de jeugd
Nadelen
 • Te licht en klein voor volwassenen

Wat onderscheidt een basketbal voor vrouwen en wat zijn de voor- en nadelen?

Volgens de gebruikelijke normen moet een basketbal voor vrouwen een balomtrek hebben van 72 tot 74 centimeter en mag het gewicht slechts 510 tot maximaal 567 gram bedragen. Dit type basketbal, dat ook wel “women’s official” genoemd wordt, komt overeen met maat 6.

Deze basketbal is niet alleen het meest geschikt voor vrouwen, maar ook voor kinderen onder de 14 tot 14 jaar. Het is de officiële bal die bij voorkeur gebruikt wordt voor damesbasketbal.

Voordelen
 • Professionele wedstrijdbal
 • Geschikt voor vrouwen
Nadelen
 • Te zwaar en groot voor kinderen

Wat onderscheidt een basketbal voor mannen en wat zijn de voor- en nadelen?

Volgens de gebruikelijke normen moet een basketbal voor mannen een balomtrek hebben van 74 tot 76 centimeter en mag het gewicht slechts 567 tot maximaal 650 gram bedragen. Dit type basketbal, dat ook wel “men’s official” genoemd wordt, komt overeen met maat 7.

Deze basketbal is ontworpen voor volwassen spelers. In sommige gevallen is het echter ook populair voor vrouwenbasketbal en gemengde wedstrijden.

Voordelen
 • Professionele wedstrijdbal
 • Geschikt voor mannen
Nadelen
 • Te zwaar en groot voor kinderen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om basketballen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om basketballen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald sportuitrustingstuk geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Grootte en gewicht
 • Speciale kenmerken
 • Milieu

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Materiaal

Als je een bepaalde balkwaliteit en bijbehorend handgevoel zoekt, is het raadzaam te informeren naar de verschillende materialen leer of rubber en de grip.

Deze laatste kan zowel sterk als zwak zijn.

Ontwerp

De meeste basketballen zijn ontworpen in een gedempt bruin of opvallend oranje. Geef je de voorkeur aan een meer in het oog springend stuk sportuitrusting, dan moet je letten op het lettertype, de kleur en ook de weergave van het logo om de juiste bal te vinden.

Terwijl bekende merken als Spalding zich vaak richten op een stijlvol en eenvoudig ontwerp van hun uitrusting, vind je bij de aanbiedingen van andere merken ook vernieuwende nieuwigheden, die op de baan voor heel bijzondere prestaties kunnen zorgen.

Maat en gewicht

Afhankelijk van je spelniveau kun je beslissen welke balmaat en gewicht voor jou geschikt is. Afhankelijk van of je een mannelijke of vrouwelijke speler bent, kunnen je eisen voor accessoires verschillen, want een te grote bal kan je spel belemmeren.

Wist je dat de grootste bal ter wereld 1,30 meter in doorsnee is?

Het werd in Pakistan met de hand van leer genaaid en in december 2005 op een veiling verkocht.

Mannen verkiezen meestal de grotere en zwaardere modellen omdat ze gemakkelijker te hanteren zijn en beter passen om hun meestal grote handpalmen.

Dit aankoopcriterium is zo belangrijk omdat het je balbehandeling en prestaties kan verbeteren als je eenmaal de juiste bal voor je gevonden hebt.

Basketbalschoenen variëren in grootte en gewicht, afhankelijk van het niveau van basketbal dat je speelt.

Speciale kenmerken

Dit gebied omvat vooral de kenmerken die van de bal een blikvanger maken. Of het nu een ongewoon ontwerp is of een technologie die zeldzaam of gewild is.

Terwijl Nike, bijvoorbeeld, in sommige ballen ook speciale luchttechnologie bouwt, kunnen andere leveranciers van uitrusting ook punten scoren met voor hen typische kenmerken. Dit criterium beoordeelt de basketbal naar hoe bijzonder hij is.

Als het om vormgeving en uiterlijk gaat, is er een hele reeks verschillende modellen die bij je basketbalschoenen passen, bijvoorbeeld.

Omgeving

Afhankelijk van het materiaal kun je een basketbal in een of meer omgevingen gebruiken.

De meeste ballen zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenspelen, maar je kunt je beter van tevoren informeren om geen vergissing te maken.

Wetenswa ardigheden over basketbal

Kunnen basketballen opgeblazen worden zonder naaldpomp?

Het is mogelijk de bal op te blazen, ook als je geen pomp bij de hand hebt of als die kapot is. De methode hangt af van de conditie van je kogel.

Methode Weinig luchtverlies Veel luchtverlies
Fietsluchtpomp Effectief Niet voldoende
Luchtpomp Effectief Effectief
Balg Effectief Effectief
Benzinestationpomp Te sterk Effectief (voorwaardelijk)
Sportwinkel Effectief Effectief

Zoals je in de tabel kunt zien, is het belangrijk het pompalternatief te kiezen naar gelang het luchtverlies. Ook is het heel belangrijk op te letten dat je niet te veel lucht pompt in de “extreme” methoden, zoals de pomp van een benzinestation. Let altijd op het volume van je bal en geef hem alleen zoveel als hij aankan.

Een naaldpomp is niet alleen geschikt voor basketballen, maar ook voor voetballen en handballen. Als je deze multifunctionele uitrusting niet wilt gebruiken, zijn er basketballen die al een geïntegreerde ballenpomp hebben.

Hoe gooi ik een basketbal op de juiste manier?

Als je er altijd al in geïnteresseerd was hoe sommige mensen de bal altijd door de korf krijgen, hebben we wat opluchtende informatie voor je: het is louter een kwestie van oefening.

Iedereen moet beginnen met de basistechniek, die in bijna elk schot te vinden is.

Als je de afzonderlijke stappen volgt en regelmatig oefent, zal je trefkans vanzelf verbeteren.

 1. Kies je werphand (rechts- of linkshandig)
 2. Leg de bal in deze hand
 3. Plaats je staande been iets voor het andere
 4. Buig je elleboog in een hoek van 90 graden tot je vingertoppen naar je neus wijzen
 5. Plaats je steunende hand op de bal en mik op de basket
 6. Laat je vingertoppen los als je schiet en buig je pols voldoende
 7. Spring op je schot om een grote afstand te overbruggen (b.v. 3-puntslijn)

Beeldbron: Pixabay.com / GORBACHEVSERGEYFOTO

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies