Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Welkom bij onze grote anijsolie test 2022. Hier stellen we alle anijsoliën voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste anijsolie voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je anijsolie wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Anijszaad en steranijs behoren tot twee verschillende plantenfamilies. Niettemin hebben ze een zeer vergelijkbare werking, want beide planten bevatten het actieve bestanddeel anethol.
 • Anijsolie heeft een zeer breed scala aan werkingen. Dankzij zijn antibacteriële en krampstillende werking helpt het bijvoorbeeld bij darmkrampen, hoest en verkoudheid.
 • De geur van anijsolie doet veel mensen denken aan de adventstijd, en daarom is het ook ideaal voor het verfijnen van eten en drinken.

Beste anijsolie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je anijsolie koopt

Wat is anijszaad?

Samen met venkel en karwij is anijs (Pimpinella anisum) een van de meest gebruikte geneeskrachtige planten bij hoest en spijsverteringsklachten. Het aromatische kruid anijs kwam ooit uit het Oosten en groeit nu ook in het Middellandse-Zeegebied, India, Japan en Rusland.

Anis

Anijszaad is bijzonder nuttig bij maagklachten en verkoudheid. (Image source: pixabay.com / Daria-Yakovleva)

In landen als Frankrijk en Griekenland worden sterke dranken met anijs, zoals Ouzo, Ricard en Pernod, vaak als aperitief gedronken. Anijs bevat het belangrijke actieve bestanddeel anethol in zijn zaden.

De Egyptenaren, Romeinen en Grieken wisten al wat een belangrijke werking de geneeskrachtige plant voor hen had, want ze konden er beten van schorpioenen en slangen mee genezen. Pythagoras ontdekte al de ontzwellende werking van anijszaad. Tegenwoordig wordt anijs vooral gebruikt als specerij in bakken en koken om voedsel beter verteerbaar en verteerbaar te maken.

Veel mensen associëren de kruidige en aromatische geur met Kerstmis, zoethout of ouzo. Anijsolie is een essentiële olie en wordt verkregen door stoomdestillatie uit de fijngestampte vruchten van anijs en steranijs. Het bestaat onder andere uit trans-anethol, estragol en acetanisool.

Wist je dat anijsolie ook gebruikt wordt om ziekten te behandelen? Door zijn werking wordt anijsolie vooral gebruikt bij winderigheid, oprispingen, menstruatiestoornissen en buikpijn. Het werkt krampverlichtend en bevordert de spijsvertering.

Anijs of steranijs?

Hoewel de smaak en de geur op elkaar lijken, zijn anijs en steranijs twee totaal verschillende planten.

In Europa wordt steranijs op eenzelfde manier gebruikt als anijs. Er zijn ook geen grote verschillen in het gebruik ervan als natuurlijk geneesmiddel, want beide planten of zaden of vruchten bevatten hetzelfde werkzame bestanddeel: de etherische olie ‘athenol’.

In de praktijk maakt het dus weinig verschil of je met anijs of met steranijs kruidt. Zelfs in het geval van anijsolie wordt niet nauwkeuriger bepaald van welke plant de olie afkomstig is, want het actieve bestanddeel is in beide plantensoorten hetzelfde.

Ingrediënten van anijsolie

De etherische olie trans-anethol, met een aandeel van 80-95%, is verantwoordelijk voor de werkzaamheid van anijsolie en is daarom het belangrijkste bestanddeel. Anethol heeft een smelttemperatuur van 21°C.

Bij temperaturen daaronder vormen zich kristallen, die een belangrijke kwaliteitsindicator van de olie zijn. De belangrijkste werkzame bestanddelen van anijsolie zijn:

 • Trans-anethol
 • Tarragol
 • Anisaldehyde

Voor wie is anijsolie geschikt?

Anijsolie is bijzonder geschikt voor mensen die hoge kwaliteitseisen stellen, zoals aromatherapeuten, alternatieve behandelaars en artsen. Omdat anijsolie gebaseerd is op het natuurlijke actieve bestanddeel anethol, is het populair bij mensen die veel waarde hechten aan natuurgeneeskunde.

Bij overgevoeligheid voor het actieve bestanddeel mag geen anijsolie gebruikt worden. Anijsolie mag niet worden ingeademd bij acute longontsteking, astma of kinkhoest, want het kan verkramping van de ademhalingsspieren en kortademigheid veroorzaken.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding mogen preparaten met anijsolie alleen na overleg met een arts gebruikt worden.

Psychologisch effect

Anijsolie helpt bij mentale blokkades, spanning en heeft een stimulerend effect op vermoeidheid. Bovendien heeft de geur van de etherische olie nog een ander effect op de menselijke psyche.

Anijsolie heeft een angstverlichtende werking, die daarom heel nuttig is voor mensen met regelmatige angstaanvallen. Draag gewoon een flesje anijsolie bij je en ruik eraan zodra angstaanvallen optreden.

Lichamelijke effecten

De ingrediënten van anijsolie kunnen werken tegen een hele reeks gezondheidsproblemen. In Europa is anijs al vele jaren een belangrijk kruid in de volksgeneeskunde. In het volgende deel krijg je een overzicht van de verschillende werkingen van anijsolie.

Gebruik effect
In likeuren smaakcomponent
Als badtoevoeging Kalmerend, ontspannend effect
Toegevoegd aan thee of honing Verlicht maagkrampen, pijnen en winderigheid
Voor inhaleren in heet water of diffuser Helpt bij verkoudheid, bronchitis, keelpijn

Nadat we voedsel hebben opgenomen, geeft ons lichaam verschillende neurotransmitters af om onze spieren in het spijsverteringskanaal te stimuleren. Dit verplaatst het opgenomen voedsel door ons maag-darmkanaal. Als er te veel neurotransmitters vrijkomen, leidt dat tot een verkramping van de spieren en dus tot buikkrampen. Anijsolie voorkomt de overmatige afgifte van deze stoffen, en verlicht zo darmkrampen.

Anijsolie om de menstruatie te bevorderen

Het werkzame bestanddeel anethol heeft een oestrogeenachtige werking, die goed onderzocht en gedocumenteerd is. Zo kan kruidenthee met anijsolie de vorming van moedermelk stimuleren, maar het kan ook helpen bij een vertraagde of afwezige menstruatie.

Van anijsolie is bekend dat het een sterk menstruatiestimulerend middel is. De etherische olie kan echter ook gebruikt worden tegen menstruatiepijnen door ze op de buik te masseren.

Anijsolie: Werking tegen luizen, mijten, vlooien en teken

Net als andere etherische oliën is anijsolie ook werkzaam tegen parasieten, bijvoorbeeld mijten, luizen, teken en vlooien. Omdat ze niet alleen onhygiënisch zijn, maar ook veel ziekten overbrengen, zijn parasieten een potentieel gevaar voor de mens.

Anijsolie bevat stoffen die zeer onaangenaam ruiken voor bepaalde parasieten en kan ze daarom doeltreffend bestrijden.

Anijsolie tegen hoest

Anijsolie is een ideaal middel voor de behandeling van problemen en klachten van de luchtwegen. Hoesten ontstaat vaak als de bronchiale buizen met slijm verstopt zijn.

De actieve bestanddelen in anijsolie hebben de eigenschap het vastzittende slijm los te maken, zodat je het beter kunt ophoesten. Dit maakt de luchtwegen vrij en je kunt weer gemakkelijker ademen.

Anijsolie bij verkoudheid

De combinatie van antibacteriële, ontstekingsremmende en slijmoplossende stoffen in anijsolie maakt het een ideaal middel tegen verkoudheid.

Verkoudheid wordt meestal uitgelokt door bacteriën, die door de olie gedood worden. Bovendien is de slijmoplossende en ontstekingsremmende werking heel nuttig bij klachten van de luchtwegen.

Bijwerkingen van anijsolie

Bij bijzonder gevoelige mensen kan anijsolie irritatie van het maagslijmvlies veroorzaken. Bovendien wordt de olie als fototoxisch beschouwd, want contact met zonlicht kan leiden tot de vorming van andere giftige stoffen. Je kunt anijsolie het beste mengen met een draagolie voor je het direct op de huid aanbrengt, en dan opletten dat je niet te lang in de zon ligt.

In zeldzame gevallen kunnen allergische reacties van het lichaam optreden. Om dit te vermijden, gebruik je eerst een heel kleine hoeveelheid anijsolie om de reactie van je lichaam te observeren.

Wist je dat anijsolie een etherische olie is? Anijsolie wordt uit de vruchten van de anijsplant gewonnen door stoomontzilting. Hiervoor worden fijngestampte, gedroogde en geplette vruchten gebruikt. Hiervoor worden vooral steranijs en anijszaad gebruikt.

Welke alternatieven zijn er voor anijsolie?

Elk van de oliën heeft bepaalde voordelen die niet te versmaden zijn. Niettemin schijnt anijsolie in veel opzichten superieur te zijn aan de andere. Niet voor niets wordt de etherische olie van de plant steranijs al sinds de Middeleeuwen beschouwd als een natuurlijk geneesmiddel tegen allerlei ziekten.

Scharlei: De olie van deze salieplant heeft een krampstillend, ontspannend, kalmerend en opbeurend effect tegelijk. Het is bijzonder geschikt voor het maken van zelfgemaakte deodorants.

Eucalyptusolie: Het heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het wordt ook gekenmerkt door zijn frisse geur en is ideaal voor het begeuren van kamers en bij verkoudheid.

Mandarijnolie: De essentiële olie van de mandarijn verheft de stemming en is dus bij uitstek geschikt voor kamergeur. Het kalmeert ook en kan helpen bij angst en nervositeit.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om anijsolie te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om anijsolie te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Ingrediënten
 • Distillatie
 • Etikettering
 • Geschikt voor consumptie
 • Geschikt voor kamergeuren
 • Kwaliteitszegel

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Ingrediënten

Voordat je anijsolie koopt, moet je nagaan wat voor soort anijsolie het precies is. Het moet 100% zuivere essentiële olie zijn, want het is mogelijk dat de oliën verdund of vermengd zijn met synthetische geurstoffen.

Je kunt het beste zoeken naar de Latijnse naam van anijsolie (Pimpinella anisum/Anisi aetheroleum) of steranijsolie (Illicium verum). Beide komen van een andere plantenfamilie, maar hebben toch een zeer vergelijkbaar effect op het lichaam omdat ze beide het hoofdbestanddeel anethol bevatten.

Als een van deze namen op het etiket staat, kun je er zeker van zijn dat het om zuivere essentiële olie gaat en niet om synthetische of natuuridentieke geurolie. Alleen de zuivere anijsolie biedt ook de genezende eigenschappen.

Distillatie

Stoomdestillatie is de zachtste en meest effectieve manier om etherische olie uit anijszaad te winnen. Bij dit proces worden de plantendelen in een vat gevuld, waar dan stoom doorheen stroomt. Omdat olie niet in water oplost, wordt ze door de stoom meegevoerd en scheidt zich dan van de stoom als die afkoelt.

Anisöl

De ingrediënten van anijsolie zijn werkzaam tegen allerlei gezondheidsproblemen. (Image source: unsplash.com / Christin Hume)

Om alle waardevolle bestanddelen te behouden, moeten planten met zo weinig mogelijk druk gedistilleerd worden. Andere distillatiemethoden worden zelden of nooit gebruikt voor anijsolie, want stoomdistillatie is de zachtste en meest effectieve distillatiemethode.

Etikettering

Bij hoogwaardige etherische oliën staat de Duitse of Latijnse naam van de plant op de bijsluiter of de fles, om verwarring met andere planten te voorkomen.

Bovendien staat op de verpakking het zogenaamde partijnummer, waarmee de olie aan een bepaald productieproces kan worden toegewezen. Dit is nuttig, bijvoorbeeld om kwaliteitsgebreken op te sporen.

Geschikt om mee te koken

Anijsolie is geschikt voor consumptie, maar je moet er wel zeker van zijn dat het zuivere anijsolie is. Anijsolie is ook verkrijgbaar als wilde anijsolie, maar die bevatten meestal andere stoffen die voor de mens niet eetbaar zijn.

Er zijn veel gerechten, desserts en drankjes die met anijsolie verfijnd worden. Het is niet altijd nodig anijszaadjes te gebruiken om voedsel op smaak te brengen; het anijsaroma kan ook aan voedsel worden toegevoegd met anijsolie.

Net als bij andere toepassingen moet anijsolie spaarzaam gebruikt worden bij het koken. Een overdosis kan tot misselijkheid leiden.

Anijsolie als kamerparfum

De etherische olie is uitstekend als kamerparfum. Let op de goedkeuring van de fabrikant, want meestal staat er een opmerking in de productbeschrijving. Om een unieke kamergeur te creëren met anijsolie heb je maar een handvol ingrediënten nodig

 • Een decoratieve fles met 200 – 300 ml inhoud en dichte sluiting
 • Etherische olie
 • 80 ml alcohol (verkrijgbaar bij de apotheek)
 • 10 ml glycerine (ook goedkoop verkrijgbaar bij de apotheek)
 • 5 tot 10 houten stokken van rotan

Voor een kerstige kamergeur meng je eenvoudig 20 druppels anijsolie met de andere ingrediënten, giet het in het flesje en steek er de houten stokjes in.

Raumduft

Anijsolie is een heerlijke kamergeur. Met een paar gemakkelijk te vinden ingrediënten kun je je eigen kamergeur maken. (Image source: pixabay.com / monicore)

Bij kamergeuren is alcohol het oplosmiddel voor de geuroliën. Glycerine, op zijn beurt, is een drager die de etherische oliën nog sterker aan de alcohol bindt. Tegelijk zorgt het ervoor dat de alcohol niet vanzelf verdampt.

Kwaliteitszegel

Het is ook belangrijk dat de olie voorzien is van een kwaliteits- of testzegel dat producten uit de biologische landbouw identificeert. Dit omvat bijvoorbeeld het EU bio-zegel, waardoor de consument gemakkelijker kan zien dat de etherische olie van gecontroleerde teelt afkomstig is.

Wetenswaardigheden over anijsolie

Wanneer mag je steranijs niet innemen?

Steranijs beïnvloedt de hormoonhuishouding en mag daarom niet zonder overleg met een arts gebruikt worden bij hormoonafhankelijke kankers en tijdens de zwangerschap. De invloed op de hormoonhuishouding kan tot vroegtijdige bevalling leiden.

Na de geboorte kan echter Arnis genomen worden om de melkproductie te ondersteunen. De maximale dagdosering voor een volwassene is 3 g steranijs of 0,3 g etherische olie.

Bewaren

Etherische oliën zijn gevoelig voor licht en temperatuur. Daarom moet anijsolie op een donkere en koele plaats bewaard worden.

Bovendien moet erop gelet worden dat het niet aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Bewaren in de koelkast is niet aan te bevelen, want de structuur van etherische olie kan veranderen als ze lang koud blijft.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.onmeda.de/Wirkstoffe/Anis%C3%B6l/wirkung-medikament-10.html

[2] https://www.gewuerzkarawane.de/anis.html

[3] Beeldbron: pexels.com / Mareefe

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies