Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

64Verzamelde opmerkingen

Ben je vaak verkouden of voel je je duf? Je huid heeft er beter uitgezien en je haar mist volume? Dan zou Amla precies iets voor jou kunnen zijn!

We leggen uit wat Amla eigenlijk is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken. In onze Amla poeder test 2022 kom je alles te weten over de verschillende vormen van Amla, hun voor- en nadelen en nog wat interessante feiten over Amla. Onze test moet je helpen precies het Amla product te vinden dat je lichaam nodig heeft.

Belangrijk om te weten

 • Amla is de kleine groene bes van de amla boom, ook bekend als de Indiase kruisbes.
 • Amla poeder is een voedingssupplement dat je immuunsysteem versterkt en positieve effecten heeft op je huid en haar.
 • Amla is vooral verkrijgbaar als poeder. Maar er zijn ook tabletten en capsules op de markt.

Beste Amla poeder: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Amla poeder koopt

Wat is Amla poeder?

Amla is de vrucht van de amla boom, die oorspronkelijk uit India komt. Amla wordt vaak ook Amalaki of Indiase kruisbes genoemd. Het uiterlijk lijkt op dat van onze tamme kruisbessen. De zeer harde en zure vrucht wordt meestal bewerkt voor consumptie.

Amla is een belangrijk ingrediënt in de Indiase Ayurvedische geneeskunde. Men zegt dat het verjongende eigenschappen heeft.

Amla Pulver-1

Zo onopvallend als een amla er uit mag zien, zo een echte vitaminebom is hij!
(Image source: pixabay.com / Bishnu Sarangi)

De Amla bes bevat inderdaad veel vitamines, vooral vitamine C. Bovendien bevatten de bessen nog veel andere vitamines.

Bovendien bevatten de bessen talrijke antioxidanten die goed zijn voor het menselijk lichaam. Behalve vitamine C is ook het chroomgehalte van Amla uitstekend . Amlabessen bevatten ook B vitamines, betacaroteen ,fosfor, mineralen, eiwitten, vezels, calcium en ijzer .

Hoe werkt Amla poeder?

Amla poeder kan op vele manieren gebruikt worden. Door de grote verscheidenheid aan gezondheidsbevorderende bestanddelen van de bes is het toepassingsgebied groot. Amla heeft een zeer hoog vitamine C gehalte. Het bevat meer vitamine C dan, bijvoorbeeld, een sinaasappel of een citroen.

Vitamine C versterkt het immuunsysteem van het lichaam. Daarom helpt amla poeder het lichaam om te gaan met ziekteverwekkers en gezond te blijven. Bovendien heeft amla poeder een positief effect op huid en haar. Amla voorziet beide van belangrijke voedingsstoffen.

Amla beschermt ook de (hoofdhuid) huid tegen uitdrogen. Haar kan beter groeien op een goed verzorgde hoofdhuid, wat van amla poeder een effectief middel tegen haaruitval maakt. Er zijn studies die erop wijzen dat amla diabetes kan genezen (1) of het cholesterolgehalte kan verlagen. (2).

Deze studies zijn echter meestal gebrekkig en kunnen niet verder onderbouwd worden. Verschillende studies hebben echter de antineoplastische, chemomodulerende, chemopreventieve en radioprotectieve effecten van amla bewezen (3).

Het is onomstreden dat amla antioxiderende eigenschappen heeft. (4) Dit maakt het zeer waardevol voor de geneeskunde. Antioxidanten bestrijden schadelijke vrije radicalen in het lichaam en verminderen zo in het algemeen het risico op ziekten.

Het is echter onduidelijk of amla effectief gebruikt kan worden in de strijd tegen kanker of diabetes. Er zijn geen wetenschappelijke studies die de werkzaamheid ervan kunnen aantonen.

Wanneer en voor wie is Amla poeder nuttig?

Amla poeder is een zacht natuurlijk product en kan door iedereen zonder risico gebruikt worden. Amla poeder is bijzonder nuttig voor mensen die problemen hebben met hun huid of haar. Wie last heeft van een droge hoofdhuid zal geweldige resultaten bereiken met het gebruik van Amla poeder, olie of pasta.

Amla Pulver-2

Amla voedt de hoofdhuid en versterkt de haarwortels en kan daarom effectief tegen haaruitval gebruikt worden.
(Image source: pixabay.com / ustalij_pony)

Bovendien is Amla poeder altijd nuttig als je een verzwakking van je immuunsysteem bemerkt. Amla poeder kan hier een ondersteunende werking hebben en een ziekte afwenden.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij inname van Amla poeder?

Tot nu toe zijn er geen gedocumenteerde bijwerkingen bij het innemen van Amla preparaten of het uitwendig aanbrengen ervan. Eventuele wisselwerkingen met een ander geneesmiddel moeten echter door een arts worden uitgesloten voordat je Amla poeder gebruikt.

Omdat rauwe vruchten een zeer hoog zuurgehalte hebben, moeten ze niet overmatig geconsumeerd worden. Allergische reacties door Amla zijn niet bekend.

Wat zijn de alternatieven voor Amla poeder?

Er zijn veel andere natuurlijke producten die een hoog vitaminegehalte hebben en een soortgelijk effect op onze gezondheid kunnen hebben.

Castorolie is een goed alternatief voor Amla voor huid- en haarverzorging. Arganolie, avocado-olie en macadamia-olie zijn ook heel effectief. Behalve natuurlijke producten kun je ook chemisch vervaardigde vitaminepoeders gebruiken.

Ze hebben het voordeel dat je per eenheid precies hetzelfde vitaminegehalte krijgt.

Besluit: Welke soorten Amla poeders zijn er en welke is geschikt voor jou?

Amla is verkrijgbaar in verschillende doseringsvormen.

 • Amla poeder
 • Amla capsules
 • Amla tabletten

Welke vorm van Amla het beste voor je is, hangt af van hoe je het wilt gebruiken. In het volgende laten we je kennismaken met de respectieve toepassingsgebieden van de verschillende soorten Amla poeder en tonen je de voor- en nadelen.

Amla Pulver-3

Het snelste effect op je haar krijg je met Amla poeder dat je met water mengt en in je haar masseert.
(Image source: pixabay.com / pexels)

Wat zijn de eigenschappen van Amla poeder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Amla poeder is de meest gebruikte vorm van amla. Om in te nemen voeg je 1-2 theelepels van het poeder toe aan yoghurt, muesli, melk of een smoothie. Dit maakt het gemakkelijk om het poeder in je gewone maaltijd te integreren. De smaak van Amla poeder varieert van fruitig tot bitter. Dit is echter niet merkbaar in voedsel of in een zoete drank.

Amla poeder hoeft niet gegeten te worden! Wat dacht je van een amla masker of een amla shampoo?

Je kunt het poeder ook gemakkelijk uitwendig gebruiken. Maak een pasta door een beetje water aan het poeder toe te voegen. Je kunt de pasta dan aanbrengen op delen van de huid of het haar. Op deze manier kun je specifiek de plaats bepalen waar de Amla werkzaam is.

Afhankelijk van hoeveel water je toevoegt, kun je het Amla poeder gebruiken als shampoo, als peeling of als gezichtsmasker.

Voordelen
 • Kan uitwendig en inwendig gebruikt worden
 • Kan naar wens gedoseerd worden
 • Bevat geen additieven
Nadelen
 • Niet ideaal voor op reis
 • Moet zelf gedoseerd worden
 • Bittere smaak

Wat zijn de voor- en nadelen van Amla poeder in capsulevorm?

Amla capsules bevatten het Amla poeder binnenin. Door de zachte capsule zijn ze gemakkelijker in te slikken dan tabletten. De Amla capsules ontvouwen dan hun werking van binnenuit.

Vitamines kunnen bijzonder snel in het bloed komen en het lichaam ondersteunen. Bovendien voorkomen ze verzuring van je lichaam. Als je je immuunsysteem wilt versterken, zijn Amla capsules bijzonder geschikt voor je.

Voordelen
 • Ideaal voor onderweg
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Diverse grootte-eenheden verkrijgbaar
Nadelen
 • Duurder dan poeder
 • Alleen voorwaardelijk geschikt voor veganisten
 • Toevoeging: gelatine of veganistisch vervangmiddel

Wat onderscheidt Amla poeder in tabletvorm en wat zijn de voor- en nadelen?

Amla tabletten verschillen niet van Amla capsules in hun werking of toepassingsgebieden. Of je de tabletten of de capsules kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Capsules zijn vaak gemakkelijker in te slikken, maar daar staat tegenover dat ze een groter volume hebben, wat voor sommigen afschrikkend kan zijn.

Tabletten hebben het voordeel boven capsules dat ze verdeeld kunnen worden. Dit betekent dat als je liever kleinere hoeveelheden vitamine C inneemt, je de tabletten gemakkelijk met een mes kunt verdelen.

Voordelen
 • Ideaal voor onderweg
 • Deelbaar
Nadelen
 • Bindmiddel nodig
 • Verhoudingsgewijs duur
 • Weinig fabrikanten

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Amla poeder te vergelijken en te evalueren

In het volgende stellen we de belangrijkste criteria voor die je kunt gebruiken om de verschillende Amla poeder producten te vergelijken. Dit moet het je gemakkelijker maken een goed Amla product te kiezen.

Nu kun je nagaan wat er achter deze factoren schuilgaat.

Dosering

Je hebt de grootste vrijheid in de dosering van Amla soorten als je Amla poeder gebruikt. Je kunt het poeder naar eigen inzicht doseren. Het is moeilijker met de tablet. Een Amla capsule wordt meestal in zijn geheel of helemaal niet doorgeslikt, wat betekent dat je met deze variant het meest beperkt bent in dosering.

De algemene richtlijn voor jou is 2-5 g Amla poeder per dag. Je moet niet meer dan dit nemen om maagproblemen te voorkomen. Voor Amla capsules en tabletten is de aanbevolen inname 1-2 stuks per dag.

Voorraad

Om een belangrijk effect van Amla te bereiken, is het nodig het gedurende langere tijd regelmatig te gebruiken. Daarom heeft het nauwelijks zin om heel kleine hoeveelheden van een Amla product te kopen.

Het kopen van kleine verpakkingen is alleen aan te bevelen als je je compatibiliteit met het product wilt testen of als je een nieuw Amla product wilt uitproberen.

Als je eenmaal voor een Amla product gekozen hebt, is het niet nodig om kleine hoeveelheden te kopen. De houdbaarheid is erg lang, vooral bij poeders.

Veel fabrikanten bieden producten aan in eenheden van verschillende grootte, waarbij de grotere verpakkingen voordeliger zijn in termen van prijs.

Ingrediënten

Waarschijnlijk de belangrijkste factor bij de keuze van een voedingssupplement als amla poeder is de inhoud. Vooral als je veganist bent, vegetariër of voedselintoleranties hebt, moet dit punt je interesseren.

De meeste leveranciers van Amla producten besteden aandacht aan de grootst mogelijke zuiverheid van hun producten. Dit betekent dat er behalve de gedroogde en gemalen Amla bessen geen andere ingrediënten in het poeder zitten.

Bij tabletten en capsules moet je er rekening mee houden dat je behalve de pure vrucht ook andere ingrediënten binnenkrijgt. In het geval van tabletten is dat meestal harsen zoals acaciahars; in het geval van capsules is het ofwel varkensgelatine of een vegetarisch vervangingsmateriaal dat de capsule vormt.

Er zijn enkele fabrikanten die gluten-, lactose- en fructosevrije Amla producten aanbieden.

Vegan capsules zijn niet ongewoon en je moet geen moeite hebben het juiste product te vinden. Het is wat moeilijker met voedselintoleranties.

Als je bijvoorbeeld fructose-intolerant bent, moet je op zoek gaan naar producten die speciaal als fructosevrij geëtiketteerd zijn. Bij de keuze van je Amla product moet je er zeker van zijn dat er geen vulstoffen, chemische lijmen of magnesiumstearaten in het product zitten.

Biologische certificering

Als je product een biologisch zegel draagt, kun je ervan uitgaan dat de Amla zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen verbouwd werd. Dit garandeert dat er geen residuen van giftige stoffen in het eindproduct zitten.

Het meest gangbare is het biologische zegel volgens de EU normen. Nog mooier is het zeshoekige Duitse biologische zegel. Hier zijn de eisen nog hoger en worden strengere controles uitgevoerd. Fabrikanten met een biologische certificering worden regelmatig gecontroleerd, zodat je er zekerder van kunt zijn dat je een hoogwaardig en zuiver product krijgt.

Verpakking

Vooral bij Amla poeders is het belangrijk aandacht te besteden aan een goede verpakking. Poeders die in een eenvoudig plastic zakje verkocht worden, moeten na opening gedecanteerd worden, zodat het poeder geen water opzuigt.

Praktischer zijn hersluitbare verpakkingen die luchtdicht afgesloten kunnen worden. De handigste oplossing is echter het blik. Hij kan gesloten worden en staat stevig op elk oppervlak.

Wetenswaardigheden over Amla poeder

Hoe, wanneer en hoe lang kan ik Amla poeder het beste gebruiken?

Omdat amla een natuurlijk product is, is de werking zacht. Dit betekent ook dat je het meestal over een langere periode moet gebruiken om het volle effect te bereiken. Dagelijkse inname of uitwendige toepassing is het meest effectief en geeft de snelste verbetering te zien.

Het is het beste om je Amla poeder in je ontbijt en avondeten te verwerken. Vraag echter, voordat je Amla langere tijd gebruikt, eerst je arts om zijn oordeel en de verenigbaarheid met andere geneesmiddelen die je gebruikt.

Verft Amla poeder het haar?

Amla poeder zelf kan je haar niet verven. Het kan het alleen maar een beetje donkerder maken. Als je je haar wilt verven, kun je Amla poeder mengen met een derde van henna en water.

Alleen deze combinatie creëert een natuurlijke haarverf. Het mengsel moet een paar uur trekken. Hoe langer je wacht, hoe donkerder het mengsel en uiteindelijk de kleur van je haar.

Conclusie: Ja, je kunt je haar verven met Amla poeder als je er henna aan toevoegt.

Deze haarvriendelijke methode van haarkleuring is ook ideaal om grijs haar te laten verdwijnen.

Beeldbron: Koetnamsai/ 123rf.com

Referenties (5)

1. Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients: Int J Food Sci Nutr. 2011 Sep;62(6):609-16
Bron

2. Effect of the Indian gooseberry (amla) on serum cholesterol levels in men aged 35-55 years. Eur J Clin Nutr. 1988 Nov;42(11):939-44
Bron

3. Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer: European Journal of Cancer Prevention: May 2011 - Volume 20 - Issue 3 - p 225-239
Bron

4. Supplementation of Emblica officinalis (Amla) extract reduces oxidative stress in uremic patients: Department of Biomedical Engineering, Chung Yuan Christian University, 200, Chung Pei Road, Chung Li, Taiwan 32023, Taiwan.
Bron

5. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils : Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1). pii: E70.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Studie zur Wirksamkeit der Amla bei Diabetes
Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients: Int J Food Sci Nutr. 2011 Sep;62(6):609-16
Ga naar bron
Studie zur Wirksamkeit der Amla zur Senkung der Cholesterinwerte
Effect of the Indian gooseberry (amla) on serum cholesterol levels in men aged 35-55 years. Eur J Clin Nutr. 1988 Nov;42(11):939-44
Ga naar bron
Studie zur Wirkung der Amla
Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer: European Journal of Cancer Prevention: May 2011 - Volume 20 - Issue 3 - p 225-239
Ga naar bron
Studie zur antioxidativen Wirkung der Amla
Supplementation of Emblica officinalis (Amla) extract reduces oxidative stress in uremic patients: Department of Biomedical Engineering, Chung Yuan Christian University, 200, Chung Pei Road, Chung Li, Taiwan 32023, Taiwan.
Ga naar bron
Studie zur Wirkung verschiedener Pflanzenöle
Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils : Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1). pii: E70.
Ga naar bron
Recensies